Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διεθνής αγώνας τοξοβολίας στο κάστρο την Κυριακή

Published

on

Ο Δήμος Ναυπακτίας, η Ελληνική Ομοσπονδία Τοξοβολίας, ο Α.Σ. Πέλοπας, οι Hellas Archery και η περιβαλλοντική οργάνωση «Πράσινο+Μπλε», διοργανώνουν την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ναυμαχίας Ναυπάκτου 1571, έναν ξεχωριστό Διεθνή αγώνα τοξοβολίας, με την ονομασία “LEPANTO TFG ARCHERY 2018”.

 

Ο αγώνας θα διεξαχθεί το πρωί της Κυριακής στις 10:00 περιφερειακά στο δάσος του ενετικού κάστρου της Ναυπάκτου καθώς και στα καλντερίμια της παλαιάς πόλης, με τους αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό να βαθμολογούνται για την ευστοχία τους σ’ ένα αγώνα πεδίου TFG, όπως ονομάζεται.

Ο συνδυασμός του αθλήματος της τοξοβολίας με τον χώρο του ενετικού κάστρου και της επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, με τις εκδηλώσεις της αναπαράστασης και τις παρελάσεις στις 6 Οκτωβρίου, είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσουν συμμετέχοντες και επισκέπτες.

Η τοξοβολία πεδίου Total Field Game γίνεται στην φύση με τους τοξότες, που πολλές φορές είναι με παραδοσιακές στολές εποχής της χώρας τους, να κάνουν βολές σε στόχους με άγνωστες αποστάσεις, από τα 10 έως τα 50 μέτρα, τοποθετημένους σε πλαγιές, και φυσικά εμπόδια και ακανόνιστες φυσικές συνθήκες.

Πραγματοποιείται σε ανοιχτό στίβο πολλαπλών στόχων και αποστάσεων, ενταγμένο στο φυσικό περιβάλλον με τις αντίστοιχες διαφοροποιήσεις ως προς τη φύση και την κλίση του εδάφους, τα εμπόδια, τον φυσικό φωτισμό και την σκίαση των στόχων.

Το γεγονός ότι οι αποστάσεις δεν είναι προκαθορισμένες, αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την εύστοχη βολή. Οι κανονισμοί έχουν γίνει έτσι που να αγκαλιάζουν όλες τις κατηγορίες τοξοτών και όλα τα είδη των τόξων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Εισβολή …” «Η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο…»

Published

on

By

Παρουσιάζεται απρόσκλητη, χωρίς προειδοποίηση, χωρίς να την περιμένεις με πρόσωπο παγερό, ύφος βλοσυρό, δόντια σφιγμένα. Δεν κτυπά την πόρτα, την παραβιάζει, την γκρεμίζει.

Αν είναι και μισάνοικτη, τότε είναι που δε χάνει την ευκαιρία.

Ορμάει με βία, χρησιμοποιώντας όλα της τα όπλα. Με αεροπλάνα σκεπάζει τον ουρανό.

Με καράβια καλύπτει τις θάλασσες.

Με τανκς, στρατιώτες και ξιφολόγχες καρφώνει το χώμα, χαράζει την πράσινη γραμμή. Παραβιάζει, ως εχθρός, τα σύνορα ανεξάρτητης χώρας, με στόχο την κατάκτηση εδαφών, ή την υπόταξη της.

Αυτή είναι η εισβολή.

Είναι ανεπιθύμητη, αλλά δεν την ενδιαφέρει!

Τη δουλειά της να κάνει, το σπόρο της να σπείρει, ο καρπός της να φυτρώσει (η κατοχή), κι ας έχει σπαρθεί σε ξένο σώμα, κι ας μεγαλώνει σε αφιλόξενο τόπο! Ποτέ δε χαμογελά. Αντίθετα το βλέμμα της είναι σκοτεινό, η μορφή της αποκρουστική.

Ό,τι θέλει, το αρπάζει μόνη της, χωρίς να ρωτήσει, χωρίς να περιμένει.

Με το που της δίνεται η ευκαιρία ορμάει, προσπαθώντας να επιβάλει τους δικούς της όρους, να γίνει αφεντικό, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα! Βασικά της όπλα είναι η δύναμη και η βία.

Αυτές τη συνοδεύουν, μ’ αυτές πορεύεται, μ’ αυτές ζει. Όποιο μέρος «επισκέπτεται», αφήνει τα διαπιστευτήρια της: προσφυγιά, πείνα, εκτελέσεις, θάνατος, αγνοούμενοι, ορφάνια, ερείπια, καταστροφή, κατοχή …!

Είναι τόσο αποκρουστική, που ο κόσμος, έντρομος, αντιστέκεται, αγωνίζεται να την αποκρούσει, να εμποδίσει την είσοδο της.

Άλλοτε τα καταφέρνει και δεν της επιτρέπει να προχωρήσει. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η εισβολή μετανιώνει για την απόφαση «επίσκεψης» της.

Υποχωρεί και περιμένει μιαν άλλη ευκαιρία! Άλλες φορές όμως πετυχαίνει το σκοπό της, εκμεταλλευόμενη αδυναμίες, μίση, διχασμούς, εμφυλίους, όπως έγινε το 1974, στις 20 του Ιούλη, ημέρα Σάββατο, στην Κύπρο.

Τότε που ο ουρανός γέμισε με κόκκινα μισοφέγγαρα και η εισβολή έκοψε τη μεγαλόνησο στα δυο, χωρίς αναστολές, χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς οίκτο!

Τα χρόνια περνάνε και ο καρπός της εισβολής, η κατοχή, μεγαλώνει και απλώνει σιγά, σιγά ρίζες, στο νέο έδαφος. Γεννά παιδιά, δημιουργεί απογόνους, αλλάζει τη γεωγραφική και πληθυσμιακή σύνθεση του τόπου.

Σβήνει το παρελθόν, το μετασχηματίζει, σε σημείο που να μη θυμίζει τίποτα από το χθες. Με υπομονή, επιμονή και μεθοδικότητα, όπως η αράχνη, υφαίνει τον ιστό της, επενδύοντας, αν όχι στη λήθη, στη συνήθεια. Και τα καταφέρνει.

Η μνήμη σιγά – σιγά ξεθωριάζει. Οι μεγαλύτεροι που έζησαν την εισβολή, λιγοστεύουν.

Οι νεότεροι ακούνε την ιστορία της εισβολής σαν ένα γεγονός μακρινό, μιας άλλης εποχής. Κι ας στέκει απέναντι τους ο Πενταδάκτυλος, αλυσοδεμένος.

Κι ας βλέπουν το τούρκικο μαχαίρι να είναι βυθισμένο βαθιά στα σωθικά του.

Το όνομα της εισβολής, δυστυχώς, ξεθωριάζει, αλλοιώνεται και μνημονεύεται μόνο στις θλιβερές, τραγικές επετείους.

Ήδη κάποιοι αποκαλούν τον καρπό της, την κατοχή, «συνιστών κράτος» …!

Κι αυτή χαμογελά πονηρά, γιατί κατάφερε, μετά από χρόνια, να κρύβει το πραγματικό της όνομα και να ξεγελά τον κόσμο.

Δεν είναι πια ο παράνομος επισκέπτης, που εισέβαλε βίαια, εκδιώκοντας, εκτελώντας και κατακτώντας.

Δεν είναι πλέον η εισβολή, με το παιδί της, την κατοχή, αλλά ένας «ισότιμος εταίρος και συνομιλητής», που επιδιώκει την …επανένωση!

Φιλότιμη η προσπάθεια αλλαγής του ονόματος και πετυχημένη, ως ένα βαθμό, για εκείνους που δε διαβάζουν το βιβλίο της ιστορικής μνήμης.

Γιατί, στο ληξιαρχείο της ιστορικής μνήμης, είναι καταχωρημένα τα πραγματικά της στοιχεία.

Όνομα: Εισβολή. Ημερομηνία γέννησης: 20 Ιουλίου 1974. Τόπος γέννησης: Κύπρος. Όνομα γονέων: Τουρκία.

Γι’ αυτό έχουμε χρέος να κρατήσουμε ζωντανή και γρηγορούσα την ιστορική μας μνήμη. Έχουμε χρέος να αντισταθούμε στη λήθη και να μείνουμε όρθιοι στη γη που μας γέννησε.

Η διατήρηση της ιστορικής συνείδησης είναι η έσχατη πράξη αντίστασης μέσα στην γενική παρακμή.

Γιατί οι λαοί που δεν έχουν μνήμη δεν έχουν και μέλλον.

Του Πέτρου Πιτσιάκκα

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «ΝΑΙ στην Πολυτεχνική Σχολή, αλλά με έδρα και λειτουργία στο Αγρίνιο»

Published

on

By

Σε ανακοίνωση σχετικά με τη συμπεριλήψη στην ημερήσια διάταξη της έκτακτης συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών του θέματος μεταφοράς των πανεπιστημιακών τμημάτων από το Αγρίνιο στην Πάτρα, ο βουλευτής Αιτωλ/νιας του ΚΙΝ.ΑΛ – ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος αναφέρει:

«Μόνο ως ένα παιχνίδι εντυπώσεων μπορεί να εκληφθεί η επιλογή της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών να συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης της Συγκλήτου το ζήτημα της μεταφοράς της έδρας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας από το Αγρίνιο στην Πάτρα.

Όταν μάλιστα είναι νωπή ακόμη η σφραγίδα του ΕΘνικού Τυπογραφείου στον Νόμο 4610/2019 ο οποίος παρά τις αλλαγές που προέβλεπε, διατηρούσε την έδρα τους στο Αγρίνιο.

Είναι πλέον προκλητική η συστηματική προσπάθεια που συντελείται για την πανεπιστημιακή αποψίλωση του μεγαλύτερου νομού της χώρας, της Αιτωλοακαρνανίας, από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Δεν είναι δυνατόν να γίνουν τα Τμήματα αυτά η Ιφιγένεια προς ευγενική εξυπηρέτηση ορισμένων, όταν μάλιστα, οι χωροταξικές και υλικοτεχνικές υποδομές είναι διασφαλισμένες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Δεν είναι δυνατόν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να λειτουργεί υποδειγματικά επί 45 συναπτά έτη σε τρεις διαφορετικές πόλεις, Κομοτηνή Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη και να μην μπορεί να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο Πατρών σε Πάτρα Μεσολόγγι και Αγρίνιο, όταν με την Ιόνια Οδό και τη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» οι αποστάσεις έχουν ελαχιστοποιηθεί.

 

Το Πανεπιστήμιο Πατρών όφειλε να αποτρέπει τις συνεχείς θεσμικές αλλαγές που προωθούνται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. Ειδικά όταν αυτές αφορούν θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία τμημάτων. Όχι μόνο για να εμποδίζει με κάθε τρόπο την απαξίωση των πτυχίων των φοιτητών του. Αλλά κυρίως, διότι ως ένας φάρος γνώσης, παιδείας και πολιτισμού όφειλε να διαδραματίζει έναν ευρύτερο ρόλο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Όφειλε να μεριμνά για τη διάχυση και διασύνδεση της γνώσης με την τοπική αγορά με στόχο την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας.

 

Προσωπικά, θεωρώ χρέος μου απέναντι στους φοιτητές των τμημάτων αυτών, τις οικογένειές τους και την τοπική κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας να παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για να αποτρέψω μια τέτοια εξέλιξη. Ακόμη κι αν πρόκειται εν τέλει για ειλημμένες αποφάσεις.

 

Η θέση μου είναι ξεκάθαρη:

ΝΑΙ στην Πολυτεχνική Σχολή, αλλά με έδρα και λειτουργία στο Αγρίνιο.

ΝΑΙ στην αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους φοιτητές τους.

ΝΑΙ στην περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Είναι η ώρα που ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Θα πρέπει να αποφύγουμε ένα δεύτερο Σχέδιο Αθηνά ή άλλον έναν νόμο Γαβρόγλου, χωρίς διάλογο και fast track διαδικασίες και χωρίς έκφραση γνώμης της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μετεκλογικές σκέψεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο

Published

on

By

Ο νέος πρωθυπουργός,  με βάση το σχέδιο και το πρόγραμμα που επιθυμεί να κυβερνήσει, συγκρότησε το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί και οι αναπληρωτές υπουργοί.

Βεβαίως  η εκτελεστική εξουσία περιλαμβάνει και τους υφυπουργούς που έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες αλλά δεν συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο.

Κριτικές, όπως είναι φυσικό, διατυπώθηκαν, τόσο θετικές όσο και αρνητικές.

Οι περισσότερες από αυτές επικεντρώνονται στον αριθμό των υπουργών και υφυπουργών, στην ελάχιστη εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου καθώς και στην τάση «τεχνοκρατικοποίησης» της εκτελεστικής εξουσίας. Άλλοι εκφράστηκαν θετικά και άλλοι αρνητικά για τα    παραπάνω σημεία.

Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και ως εκ τούτου δεν θα διατυπώσουμε καμία κρίση γι αυτά επί του       παρόντος.

Αυτό πάντως που προκύπτει είναι ότι ο νέος πρωθυπουργός φαίνεται ότι ήταν σε ετοιμότητα, καλά προετοιμασμένος για τη συγκρότηση της κυβέρνησης αξιοποιώντας όλα τα κριτήρια με τα οποία φαίνεται ότι θα κυβερνήσει, ασχέτως αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με το συγκεκριμένο μοντέλο.

Τοποθέτησε υπουργούς και υφυπουργούς με γνώση και εμπειρία στα θέματα που αναλαμβάνουν.

Ανέθεσε σε πρωτοκλασάτα στελέχη  τα πιο «βαριά» χαρτοφυλάκια. Επέδωσε σε κάθε υπουργό πλάνο εργασιών για τους πρώτους έξι μήνες και δεσμεύτηκε για διαρκή  έλεγχο και αξιολόγηση.

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν σε εθνικό επίπεδο, στα του δήμου μας, κι ενώ έχουν περάσει σαράντα περίπου ημέρες από το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, δεν παρατηρείται αντίστοιχη κινητικότητα και ετοιμότητα.

Για να είμαστε βέβαια ακριβείς παρατηρείται κινητικότητα αλλά  στις φήμες περί θέσεων.

Σενάρια πολλά,  που όλοι ψάχνουν να δουν αν είναι βάσιμα ή αν πρόκειται για fake news.

Και ενώ θεωρείται βέβαιη η  συνεργασία της δημοτικής ομάδας με τις παρατάξεις του Τσουκαλά και του Μπουλέ, δεν φαίνεται να έχουν ξεκαθαρίσει οι όροι αυτής της συνεργασίας, δεν φαίνεται να έχει καταλήξει το τελικό σχήμα διοίκησης του δήμου.

Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι εύκολο το εγχείρημα.

Ο νέος δήμαρχος έχει να αντιμετωπίσει πρώτα από όλα το σύστημα και το αποτέλεσμα της απλής αναλογικής και κατά δεύτερο την έλλειψη πείρας πολλών συμβούλων στα θέματα της διοίκησης του δήμου, ιδίως σε καίριες διευθύνσεις , όπως η τεχνική υπηρεσία που διαχειρίζεται όχι μόνο τα έργα αλλά και τα «καυτά» πολεοδομικά ζητήματα της Ναυπάκτου.

Και είναι τέτοιο το σύστημα που ο δήμαρχος δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει «δύσκολες» αντιδημαρχίες σε «εξωκοινοβουλευτικούς» κατά αναλογία με την κεντρική πολιτική σκηνή, που οι εξωκοινοβουλευτικοί είναι παραπάνω από τους μισούς υπουργούς.

Είναι αλήθεια ότι η επιλογή του σχήματος διοίκησης του δήμου εξελίσσεται σε σπαζοκεφαλιά για το νέο δήμαρχο.

Πολλές οι παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη και μεταξύ αυτών ότι οι συνεργασίες δεν είναι εύκολη υπόθεση κι ότι αυτή η θητεία φαίνεται ότι θα είναι η πρώτη και η τελευταία με απλή αναλογική.

Οι επόμενες δημοτικές εκλογές σε τέσσερα χρόνια θα γίνουν με άλλο εκλογικό νόμο και το σίγουρο είναι ότι αρκετοί από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους αυτή την παράμετρο την λαμβάνουν σοβαρά υπόψη.

 

#Δημοσιεύθηκε στην εβδομαδιαία Ηλεκτρονική συνδρομητική εφημερίδα Nafsweek, που κάθε Παρασκευή φτάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ