Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δικαίωση Μπουλέ μετά από 3 χρόνια …«πλάνης» και «ομηρίας»

Published

on

Μετά από τρία χρόνια ομηρίας και ευρισκόμενος υπό κατηγορία ο επικεφαλής της ΑΔΚΝ Γιάννης Μπουλές δικαιώνεται από την σημερινή απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου να ανακαλέσει την αρχική του απόφαση που είχε πάρει το 2016, για το θέμα των υπερ -τιμολογήσεων στην εφημερίδα Εμπρός.

Το θέμα είχε έρθει προς συζήτηση αρκετές φορές στο Δημοτικό συμβούλιο χωρίς όμως να ληφθεί κάποια απόφαση, με τον Γιάννη Μπουλέ να ζητάς επανειλημμένα τα στοιχεία από την διερεύνηση του, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι θα προσφύγει στον εισαγγελέα για να υπερασπίσει τον εαυτό του.

Από το 2016 εκκρεμεί  η 171/2016 ομόφωνη τότε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία και όριζε να αποσταλούν στον εισαγγελέα τα στοιχεία της επιτροπής διερεύνησης του θέματος.

Και ενώ η Επιτροπή στο πόρισμά της αναφέρει ότι δεν εμφανίζονται αποκλίσεις από τον έλεγχο 80 τιμολογίων, αλλά και ότι δεν έχει τις δυνατότητες ενδελεχούς διερεύνησης,  με προτροπή  του εισηγητή του θέματος, αντιδημάρχου τότε Γιάννη Ράπτη, το Συμβούλιο πήρε ομόφωνη απόφαση να στείλει τα στοιχεία στον εισαγγελέα.

Έκτοτε και μέχρι το 2018, όπου και έγινε καταγγελία από ιδιώτη για το θέμα, ο  Δήμος Ναυπακτίας δεν εκτέλεσε την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου, με συνέπεια να βρίσκεται υπό κατηγορία και σε «ομηρία» ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Μπουλές.

Με την τοποθέτηση του Δημάρχου Ναυπακτίας Τάκη Λουκόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι εξαρχής δεν είχε πιστέψει ότι αυτό το θέμα είχε ουσία και πρακτικά πως πρόκειται «περί όνου σκιάς», αλλά και τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων, διαφάνηκε η διάθεση να «μαζευτεί το πράγμα».

Γ. Μπουλές: «Η πολιτική θέλει ηθική»

Στην τοποθέτησή του, ο υπό «κατηγορία» πρώην Δήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Μπουλές ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ανακαλύψατε το θέμα στην αρχή της θητείας σας, θεωρώντας ότι θα μας εξαφανίσετε σαν αντιπολίτευση. Εν τη απουσία της παράταξής μας, το 2016 συζητήσατε το θέμα και πήρατε απόφαση να πάει στον εισαγγελέα. Είναι προς τιμή του τότε προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου κ. Κοτρωνιά που σας  ειδοποίησε τότε ότι δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο.  Σήμερα δεν έχετε το θάρρος να παραδεχτείτε το λάθος. Η πολιτική θέλει ηθική!  

Θα έπρεπε ως Δημοτικό συμβούλιο να υπερασπιστείτε όχι εμένα αλλά το δίκαιο στην πολιτική. Λυπάμαι για το επίπεδό σας.

Για μία ακόμη φορά δηλώνω ότι αν δεν στείλετε το θέμα στον Εισαγγελέα θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου».

Με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων  κατατέθηκαν δύο προτάσεις για λήψη απόφασης από το Σώμα. Η πρώτη πρότεινε την ανάκληση της τότε απόφασης 170/ 2016 του Συμβουλίου καθώς η Επιτροπή δεν διαπίστωσε παράνομες πράξεις, ενώ ξεχωριστή πρόταση κατέθεσε ο Ανδρέας Κοτσανάς, προτείνοντας να  ζητηθούν ευθύνες γιατί δεν εκτελέστηκε η τότε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κατά την ψηφοφορία που ακολούθησε, κατά πλειοψηφία πέρασε η πρώτη πρόταση, με το Δημοτικό συμβούλιο να ανακαλεί την απόφαση 170/ 2016 για το θέμα.

# Αξίζει να σημειωθεί ότι από την παράταξη του Γιάννη Μπουλέ, τα μέλη της απείχαν κατά την ψηφοφορία, με αποτέλεσμα την απόφαση ανάκλησης να ψηφίσουν τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου που είχαν πάρει το 2016 την αρχική εκείνη ομόφωνη απόφαση περί παραπομπής του θέματος στον εισαγγελέα και στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζωντανά ( 25/3 – 07:00) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, Αγ. Δημήτριος Ναυπάκτου

Published

on

By

Παρακολουθήστε ζωντανά  σήμερα Σάββατο  25 Μαρτίου 2023, εορτή του Ευαγγελισμού της  Θεοτόκου και Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου  1821, την  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία  από τον Μητροπολιτικό Ιερό  Ναό  Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου.

Τεχνική υποστήριξη -μετάδοση

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έτοιμος ο κόμβος Μαλαμάτων

Published

on

By

Ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή της Δωρίδας και όχι μόνο, αλλά  και χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής αυτής, υλοποιήθηκε. Το έργο «Κατασκευή Συνδετήριου Οδικού Κόμβου Μαλαμάτων», είναι πλέον πραγματικότητα. Το έργο με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ τον Οκτώβριο του 2016, εγκρίθηκε η ένταξη από το αρμόδιο υπουργείο.

Η αναγκαιότητα του έργου είναι εξαιρετικά σημαντική. Πρόκειται για  την  κατασκευή  ανισόπεδου  κόμβου,  ο  οποίος  αναπτύσσεται  στην  περιοχή  ανατολικά   του  ποταμού  Μόρνου, και  συγκεκριμένα,  στη  διασταύρωση της Εθνικής  Οδού Άμφισσας – Αντιρρίου, με  την  Επαρχιακή  Οδό Γέφυρα Μόρνου-Μοναστηράκι,  με ταυτόχρονη  κατασκευή  και  βελτίωση  του  παράπλευρου  και  εγκάρσιου οδικού  δικτύου.

Ο νέος ανισόπεδος κόμβος λύνει πολλαπλά προβλήματα μιας και θα αποτελεί κύρια είσοδο μεταξύ Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας, θα συνδέει το παραθαλάσσιο και πεδινό τμήμα με το ορεινό της Δωρίδας, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει την ασφάλεια στην κυκλοφορία εντός του βιοτεχνικού πάρκου τη περιοχής.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η μεγάλη ανατροπή στην εκτός σχεδίου δόμηση

Published

on

By

«Η πρόσφατη απόφαση 176/2023 του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την εκτός σχεδίου δόμηση ανατρέπει όλα τα δεδομένα σε αγοραπωλησίες και συμβόλαια, προεγκρίσεις δόμησης και άδειες δόμησης και σε χιλιάδες μικρές και μεγάλες επενδύσεις, τουριστικές ή αναπτυξιακές, για τις οποίες έχουν ληφθεί προεγκρίσεις ή οι οποίες έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων, αλλά απαιτείται και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο) για τη δόμηση ενός ακινήτου, διότι, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, κατά το Σύνταγμα οι εκτός σχεδίου περιοχές δεν έχουν ως προορισμό, κατ’ αρχήν, τη δόμηση ή την τουριστική εκμετάλλευση, αλλά τη γεωργική, κτηνοτροφική και δασοπονική εκμετάλλευση και την αναψυχή του κοινού. Επί της ουσίας, με την απόφαση καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ακόμη και για γήπεδα άρτια και οικοδομήσιμα από τέσσερα στρέμματα και πάνω, τα οποία μέχρι πρότινος μπορούσαν να οικοδομηθούν.

Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στη μικροϊδιοκτησία, αλλά και στην ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας, με αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβερνητική αδράνεια για τη ρύθμιση ενός ζητήματος που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες που βρίσκονται στον αέρα. Ούτε κρύο ούτε ζέστη, κατά τα λόγια του Ιωάννη στην Αποκάλυψη. Διευκρινίζω ότι ούτε διαθέτω ούτε εκπροσωπώ (δικηγορικά ή άλλως πως) τέτοιες ιδιοκτησίες. Ωστόσο, παρακολουθώ τις συνέπειες της κυβερνητικής στάσης στην κοινωνία και τους θεσμούς σε περιοχές μικρών και εκτός σχεδίου κλήρων, όπως η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα: έχουν παγώσει όλες οι αγοραπωλησίες και τα συμβόλαια για ακίνητα που μέχρι σήμερα είχαν δικαίωμα έκδοσης νόμιμης οικοδομικής άδειας. Τα πολεοδομικά γραφεία της χώρας και οι υπηρεσίες δόμησης έχουν αναστείλει κάθε προέγκριση δόμησης και άδεια δόμησης σε ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών με εμβαδόν μεγαλύτερο των 4.000 τ.μ. χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο. Ενώ μετέωρες έχουν μείνει μικρές και μεγάλες επενδύσεις, κυρίως τουριστικές, που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, διότι στερούνται πλέον δυνατότητας έκδοσης οικοδομικής άδειας. Για ακόμη μία φορα η ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας κατακρημνίζεται.

Το γαϊτανάκι της κυβερνητικής ανεπάρκειας ξεκίνησε με τον περίφημο νόμο Χατζηδάκη και την καταληκτική προθεσμία της 9ης Δεκεμβρίου του ν. 4759/2020 για την έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας για ακίνητα επιφανείας μικρότερης των 4 στρεμμάτων. Με την εκπνοή της προθεσμίας χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες έχασαν το δικαίωμα δόμησης, παρά τη ρητή δέσμευση της πολιτείας για την (προηγούμενη) εκπόνηση τοπικών ή ειδικών πολεοδομικών σχεδίων και τον ορισμό νέων ζωνών οικοδόμησης και ανάπτυξης. Τη σκυτάλη παίρνει σήμερα το ΣτΕ, με το απόλυτο κομφούζιο να διαιωνίζεται στις Αρχές, στην κοινωνία και τους θεσμούς και τη δαμόκλειο σπάθη της καταδίκης από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια να επικρέμαται πάνω από τη χώρα μας.

Σκόπιμη πολιτική επιλογή ή τραγική κυβερνητική ανεπάρκεια; Οτιδήποτε απ’ τα δύο, η δικαστική ρύθμιση αποτελεί τη χειρότερη εκδοχή θεσμικής απάντησης σε ένα πρόβλημα που λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις».

* Ο κ. Νικόλας Φαραντούρης είναι καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

πηγή: «Καθημερινή»

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ