Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διπλό πρέσινγκ από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες

Published

on

Ενώ στο αρχικό στάδιο της πανδημίας ο SSM κινήθηκε άμεσα για να χαλαρώσει τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας και εποπτείας, η είσοδος στη δεύτερη φάση της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη οδηγεί τον SSM να σκληραίνει τη στάση του έναντι των τραπεζών, έχοντας δύο φόβους:

  1. Ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν σε πολύ χαλαρό καθεστώς αξιολόγησης των δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους, κυρίως όσων έχουν τεθεί σε αναστολή, με αποτέλεσμα να μην κατηγοριοποιούν έγκαιρα τα προβληματικά δάνεια, λαμβάνοντας και τις αντίστοιχες προβλέψεις. Αυτή η πρακτική θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μεγάλο και απροσδιόριστο όγκο «κρυμμένων» προβληματικών δανείων στα βιβλία των τραπεζών, που σε επόμενο στάδιο θα προκαλούσαν μια νέα τραπεζική κρίση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μίνι στρες τεστ που διενήργησε η ΕΚΤ το καλοκαίρι, το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων μπορεί να προσλάβει εφιαλτικές διαστάσεις, αν επιβεβαιωθεί το δυσμενές σενάριο για την πανδημία, με το ύψος τους να ανεβαίνει ακόμη και σε 1,4 τρισ. ευρώ, δηλαδή πολύ υψηλότερα από το επίπεδο όπου βρέθηκαν στην προηγούμενη κρίση.
  2.  Ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα που κρατούν την κερδοφορία πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο των αμερικανικών τραπεζών και τις αποτιμήσεις των μετοχών χαμηλότερα από τη λογιστική αξία, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να βγουν στην αγορά για νέα κεφάλαια, εάν το απαιτήσει η εξέλιξη της κρίσης. Ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, σε επανειλημμένες τοποθετήσεις το τελευταίο διάστημα έχει ζητήσει να γίνουν συγχωνεύσεις, εντός και εκτός εθνικών συνόρων, για να δημιουργηθούν πιο αποτελεσματικές και με μεγαλύτερα μεγέθη τράπεζες. Την ίδια στιγμή, το πέρασμα πολύ μεγάλου μέρους των καθημερινών τραπεζικών συναλλαγών από τα παραδοσιακά δίκτυα στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των τραπεζών εντείνει τον προβληματισμό για αυτό που συνεχώς επισημαίνει ο Ενρία, ότι δηλαδή ο τραπεζικός τομέας είναι υπερτροφικός.

Ενόψει των στρες τεστ του 2021 (εάν δεν αναβληθούν πάλι), αλλά και των αναγκαίων αλλαγών που θα πρέπει να γίνουν στα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών, λόγω των συνθηκών που δημιουργεί η κρίση, οι νέες κατευθύνσεις του SSM έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις αποφάσεις που θα λάβουν το επόμενο διάστημα οι τραπεζικές διοικήσεις στην Ελλάδα, καθώς μάλιστα ήδη η μεγαλύτερη σε ενεργητικό συστημική τράπεζα της χώρας, η Τρ. Πειραιώς, έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία: το πλήγμα στην κερδοφορία και οι περιορισμοί από τον SSM στις διανομές εκ μέρους των τραπεζών δεν επιτρέπουν να πληρώσει το κουπόνι των Cocos και κρατικοποιείται με τη μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές.

Σε ό,τι αφορά την αναγνώριση και τον σχηματισμό προβλέψεων για «κόκκινα» δάνεια, η αυστηρότερη τακτική που ακολουθεί η ΕΚΤ σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να αφήνουν δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ σε αναστολή, η οποία μάλιστα τώρα παρατάθηκε ως το τέλος του έτους, χωρίς να αξιολογούν το κάθε δάνειο ξεχωριστά και να σχηματίζουν την πρόβλεψη που αναλογεί, με βάση το πόσο πιθανό είναι ο δανειολήπτης να αθετήσει την εξυπηρέτηση του χρέους. Η ειδική, χαλαρή μεταχείριση που θα έχουν οι τράπεζες φαίνεται ότι δεν θα ξεπεράσει τη χρήση του 2020 και από τον επόμενο χρόνο θα κληθούν να κάνουν «ξεσκαρτάρισμα» δανείων και να εγγράψουν πρόσθετες προβλέψεις.

Για την αποτελεσματικότητα του τραπεζικού συστήματος και την κερδοφορία, στην καλύτερη περίπτωση οι τράπεζες θα βρεθούν μπροστά σε πίεση για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των καταστημάτων, καθώς μάλιστα οι αλλαγές που έγιναν στις συναλλαγές με την πανδημία έχουν «απογειώσει» την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση και κάνουν ακόμη και τα… πετσοκομμένα, από τα προηγούμενα χρόνια, τραπεζικά δίκτυα να μοιάζουν υπερβολικά. Η μείωση του προσωπικού, που συνδέεται με το κλείσιμο καταστημάτων, είναι πολύ αμφίβολο αν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται με προγράμματα εθελουσίας με πολύ ευνοϊκούς όρους, όπως η καταβολή αποζημίωσης 19 μισθών σε τριαντάρηδες υπαλλήλους.

Το χειρότερο σενάριο για την απασχόληση στον κλάδο, που πλέον δεν μπορεί να αποκλεισθεί εντελώς, θα ήταν να γίνει δεκτό από την κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές αρχές ότι είναι αναγκαία η συγχώνευση δύο συστημικών τραπεζών. Σε αυτή την περίπτωση, το «κούρεμα» δικτύων και προσωπικού θα ήταν πολύ πιο δραστικό και άκρως επώδυνο για τους υπαλλήλους. πηγή;sofokleous

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Eπιχορήγηση 30.000 ευρώ για άνοιγμα e-shop

Published

on

By

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ για τη δημιουργία e-shop ανακοίνωσε ότι έρχονται ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι τα προγράμματα αυτά θα αφορούν τη δημιουργία e-shop για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

O υφυπουργός σημείωσε επίσης ότι έρχεται επιστρεπτέα προκαταβολή 6, ενώ ετοιμάζεται και νέο πρόγραμμα για την εστίαση από το νέο έτος. Αναφορικά με το άνοιγμα της οικονομίας και την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε: «Συζητάμε τι θα ανοίξει και τι επίπτωση θα έχει στη διασπορά του ιού. Αν δεν προτείνουν οι επιστήμονες, δεν θα λάβει απόφαση η κυβέρνηση. Το υπουργείο έχει τα μέτρα πώς και με τι μέτρα θα ανοίξει το καθετί. Αλλά πρώτα πρέπει να δώσει το πράσινο φως η επιτροπή».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ του ΚΚΕ: “Φιμώνουν τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους στο ΝΗΡΕΑ

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή της η ΚΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ του ΚΚΕ, αναφέρει σχετικά με τις καταγγελίες εργαζόμενων στις ιχθυοκαλλιέργειες ΝΗΡΕΑΣ

 

” Τις τελευταίες μέρες δεχτήκαμε μια σειρά καταγγελιών από εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες ΝΗΡΕΑΣ. Αφορμή έγγραφο – συμφωνητικό της εταιρείας ΝΗΡΕΑΣ προς τους εργαζόμενους.

Με το έγγραφο αυτό ουσιαστικά η εταιρεία προσπαθεί να αποσπάσει υπογραφές από τους εργαζόμενους περί μη διάδοσης εμπιστευτικών πληροφοριών. Βέβαια η εταιρία θεωρεί εμπιστευτικό οτιδήποτε συμβεί στο χώρο εργασίας, είτε με την εταιρία, είτε αφορά εργασιακά ζητήματα.

Δηλαδή ένας εργαζόμενος να δεσμευτεί με το κατάπτυστο συμφωνητικό ότι δεν θα διαμαρτυρηθεί για οτιδήποτε τον αφορά.

− Δεν έχει το δικαίωμα να απευθυνθεί στο σωματείο του, σε ένα δικηγόρο, σε μια υπηρεσία, για ζητήματα που αφορούν την εργασία του, καθώς και να μοιραστεί με τους παραπάνω οποιοδήποτε έγγραφο της εταιρείας τον αφορά (σύμβαση, μισθοδοσία κτλ)

− Ο εργαζόμενος ή και το σωματείο δεν έχει το δικαίωμα να καταγγείλει εργασιακές συνθήκες που αφορούν τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, την εντατικοποίηση της εργασίας.

− Απαγορεύουν στους εργαζόμενους να καταγγείλουν ενδεχόμενες παραβιάσεις, που αφορούν το περιβάλλον ή την ποιότητα των τροφίμων

− Ελέγχουν τον εργαζόμενο ακόμα και για το τι θα πει σε ένα δικαστήριο ή κάποιον ελεγκτικό μηχανισμό δηλαδή τον ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΨΕΥΔΟΡΚΙΑ.

Η ευχέρεια αυτή της εταιρείας δόθηκε από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που συμφωνούν μαζί της με τους κατασταλτικούς νόμους και το κύμα τρομοκρατίας, βίας και απαγορεύσεων που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα.

Απαιτούμε από τη διοίκηση να αποσύρει το έγγραφο και να θεωρηθούν άκυρες όσες υπογραφές εργαζομένων κατάφεραν να αποσπάσουν.

Στόχος τους είναι να φιμώσουν τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να αντισταθούν σε τέτοιες ενέργειες, να συσπειρωθούν στα Σωματεία τους και από κοινού να αντιδράσουν. Στεκόμαστε δίπλα τους για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και σήμερα και στο μέλλον.

ΚΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ του ΚΚΕ”

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέντε μέτρα στήριξης για τον Δεκέμβριο, για το Lockdown

Published

on

By

Επέκταση των μέτρων στήριξης για εργαζόμενους, επαγγελματίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά φέρνει η  παράταση του lockdown.

Το πακέτο Δεκεμβρίου περιλαμβάνει παράταση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας που συνοδεύεται με την αποζημίωση ειδικού σκοπού, υποχρεωτικό κούρεμα 40% στα ενοίκια, αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και παράταση στην ημερομηνίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας καθώς και πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά. Οι πληρωμές στους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου ενώ ο πέμπτος κύκλος των φθηνών κρατικών δανείων μετατίθεται για τον Ιανουάριο.

Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου για τη στήριξη νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων προβλέπει: 

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Το ρεκόρ που καταγράφεται στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν και συνεχίζουν να υποβάλλονται στον τέταρτο κύκλο των φθηνών κρατικών δανείων εκτίναξε τον προϋπολογισμό  της επιστρεπτέας  προκαταβολής 4 στα 1,8 δις. ευρώ από 1,2 δις. ευρώ. H  πλατφόρμα myBussinessSupport είχε δεχθεί πάνω από 400.000 αιτήσεις ενώ μέσα σε μια εβδομάδα πληρώθηκαν 319.835 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν 1,53 δις. ευρώ συνολικά. Μάλιστα δεν αποκλείεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο «κουμπαράς» των κρατικών δανείων για να πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι που θα υποβάλλουν αίτηση.  Με την αύξηση πάντως του προϋπολογισμού της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 στα 1,8 δις. ευρώ, θα πέσουν στην αγορά και τα χρήματα που προορίζονταν για τον πέμπτο κύκλο.  Για το λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να μεταθέσει τον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής τον Ιανουάριο.. Στον κύκλο αυτό θα ληφθούν υπόψη ο τζίρος του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου ώστε να καταγραφεί η πτώση για όλη τη διάρκεια του lockdown. Ετσι η πλατφόρμα για τα φθηνά κρατικά δάνεια θα ανοίξει ξανά τον Ιανουάριο και όχι τον Δεκέμβριο όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού:  Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και για το μήνα Δεκέμβριο για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή. Μένει να αποφασιστεί εάν οι  αποζημιώσεις θα υπολογιστούν επί της βάσης των 534 ευρώ ή επί της βάσης των 800 ευρώ όπως έγινε τον Νοέμβριο. Αν και στελέχη του οικονομικού επιτελείου είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο υπολογισμός των επιδομάτων να γίνει με βάση τα 800 ευρώ νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως τον επόμενο μήνα η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα επιστρέψει στο προηγούμενο καθεστώς των 534 ευρώ.

Ενοίκια: «Κουρεμένα» κατά 40% αναμένεται να  είναι τα ενοίκια που θα πληρώσουν για τον μήνα Δεκέμβριο οι πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που θα παραμείνουν σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία τους ή και για το ενοίκιο που πληρώνουν για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της  μόνιμης κατοικίας.  Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί με απευθείας πίστωση των χρημάτων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

«Πάγωμα» φορολογικών οφειλών: Νέος κύκλος αναστολής πληρωμής οφειλών προς την Εφορία θα ανοίξει τον επόμενο μήνα. Στο επίκεντρο θα βρεθεί και πάλι ο ΦΠΑ η πληρωμή του οποίου θα ανασταλεί έως τα τέλη Απριλίου του 2021 για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές με κρατική εντολή ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί η παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021 με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα είναι περίπου 1 μήνας. Μέχρι το τέλος του έτους θα ενεργοποιηθεί και η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «My Car» μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά δήλωση ακινησίας των οχημάτων τους και να καταθέτουν ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Επίδομα θέρμανσης: Εντός των ημέρων θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις και τους δικαιούχους του φετινού επιδόματος θέρμανσης. Στους δικαιούχους εντάσσονται για πρώτη φορά και όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή υγραέριο αλλά και τα νοικοκυριά ορεινών οικισμών με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους που χρησιμοποιούν καυσόξυλα και πέλετ. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα ανοίξει στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Το επίδομα ξεκινάει από τα 80 ευρώ και μπορεί να φθάνει τα 600 – 700 ευρώ και θα καταβληθεί στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του έτους.

            Καλλιγάς Κ. Ανδρέας

         καθηγητής οικονομολόγος

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

slider-nafsweek-lucky-charms

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ