Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διπλό πρέσινγκ από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες

Published

on

Ενώ στο αρχικό στάδιο της πανδημίας ο SSM κινήθηκε άμεσα για να χαλαρώσει τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας και εποπτείας, η είσοδος στη δεύτερη φάση της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη οδηγεί τον SSM να σκληραίνει τη στάση του έναντι των τραπεζών, έχοντας δύο φόβους:

  1. Ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν σε πολύ χαλαρό καθεστώς αξιολόγησης των δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους, κυρίως όσων έχουν τεθεί σε αναστολή, με αποτέλεσμα να μην κατηγοριοποιούν έγκαιρα τα προβληματικά δάνεια, λαμβάνοντας και τις αντίστοιχες προβλέψεις. Αυτή η πρακτική θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μεγάλο και απροσδιόριστο όγκο «κρυμμένων» προβληματικών δανείων στα βιβλία των τραπεζών, που σε επόμενο στάδιο θα προκαλούσαν μια νέα τραπεζική κρίση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μίνι στρες τεστ που διενήργησε η ΕΚΤ το καλοκαίρι, το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων μπορεί να προσλάβει εφιαλτικές διαστάσεις, αν επιβεβαιωθεί το δυσμενές σενάριο για την πανδημία, με το ύψος τους να ανεβαίνει ακόμη και σε 1,4 τρισ. ευρώ, δηλαδή πολύ υψηλότερα από το επίπεδο όπου βρέθηκαν στην προηγούμενη κρίση.
  2.  Ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα που κρατούν την κερδοφορία πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο των αμερικανικών τραπεζών και τις αποτιμήσεις των μετοχών χαμηλότερα από τη λογιστική αξία, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να βγουν στην αγορά για νέα κεφάλαια, εάν το απαιτήσει η εξέλιξη της κρίσης. Ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, σε επανειλημμένες τοποθετήσεις το τελευταίο διάστημα έχει ζητήσει να γίνουν συγχωνεύσεις, εντός και εκτός εθνικών συνόρων, για να δημιουργηθούν πιο αποτελεσματικές και με μεγαλύτερα μεγέθη τράπεζες. Την ίδια στιγμή, το πέρασμα πολύ μεγάλου μέρους των καθημερινών τραπεζικών συναλλαγών από τα παραδοσιακά δίκτυα στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των τραπεζών εντείνει τον προβληματισμό για αυτό που συνεχώς επισημαίνει ο Ενρία, ότι δηλαδή ο τραπεζικός τομέας είναι υπερτροφικός.

Ενόψει των στρες τεστ του 2021 (εάν δεν αναβληθούν πάλι), αλλά και των αναγκαίων αλλαγών που θα πρέπει να γίνουν στα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών, λόγω των συνθηκών που δημιουργεί η κρίση, οι νέες κατευθύνσεις του SSM έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις αποφάσεις που θα λάβουν το επόμενο διάστημα οι τραπεζικές διοικήσεις στην Ελλάδα, καθώς μάλιστα ήδη η μεγαλύτερη σε ενεργητικό συστημική τράπεζα της χώρας, η Τρ. Πειραιώς, έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία: το πλήγμα στην κερδοφορία και οι περιορισμοί από τον SSM στις διανομές εκ μέρους των τραπεζών δεν επιτρέπουν να πληρώσει το κουπόνι των Cocos και κρατικοποιείται με τη μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές.

Σε ό,τι αφορά την αναγνώριση και τον σχηματισμό προβλέψεων για «κόκκινα» δάνεια, η αυστηρότερη τακτική που ακολουθεί η ΕΚΤ σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να αφήνουν δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ σε αναστολή, η οποία μάλιστα τώρα παρατάθηκε ως το τέλος του έτους, χωρίς να αξιολογούν το κάθε δάνειο ξεχωριστά και να σχηματίζουν την πρόβλεψη που αναλογεί, με βάση το πόσο πιθανό είναι ο δανειολήπτης να αθετήσει την εξυπηρέτηση του χρέους. Η ειδική, χαλαρή μεταχείριση που θα έχουν οι τράπεζες φαίνεται ότι δεν θα ξεπεράσει τη χρήση του 2020 και από τον επόμενο χρόνο θα κληθούν να κάνουν «ξεσκαρτάρισμα» δανείων και να εγγράψουν πρόσθετες προβλέψεις.

Για την αποτελεσματικότητα του τραπεζικού συστήματος και την κερδοφορία, στην καλύτερη περίπτωση οι τράπεζες θα βρεθούν μπροστά σε πίεση για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των καταστημάτων, καθώς μάλιστα οι αλλαγές που έγιναν στις συναλλαγές με την πανδημία έχουν «απογειώσει» την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση και κάνουν ακόμη και τα… πετσοκομμένα, από τα προηγούμενα χρόνια, τραπεζικά δίκτυα να μοιάζουν υπερβολικά. Η μείωση του προσωπικού, που συνδέεται με το κλείσιμο καταστημάτων, είναι πολύ αμφίβολο αν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται με προγράμματα εθελουσίας με πολύ ευνοϊκούς όρους, όπως η καταβολή αποζημίωσης 19 μισθών σε τριαντάρηδες υπαλλήλους.

Το χειρότερο σενάριο για την απασχόληση στον κλάδο, που πλέον δεν μπορεί να αποκλεισθεί εντελώς, θα ήταν να γίνει δεκτό από την κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές αρχές ότι είναι αναγκαία η συγχώνευση δύο συστημικών τραπεζών. Σε αυτή την περίπτωση, το «κούρεμα» δικτύων και προσωπικού θα ήταν πολύ πιο δραστικό και άκρως επώδυνο για τους υπαλλήλους. πηγή;sofokleous

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τοπική Κοινότητα Ναυπάκτου: Επικαιροποίηση προτάσεων ενόψει Τεχνικού προγράμματος 2022-23

Published

on

By

Συνεδρίασε σήμερα  Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου σε δια ζώσης συνεδρίαση το ΔΣ της Τοπικής Κοινότητας Ναυπάκτου στο κτίριο «Ναυπακτία» στο λιμάνι, με ένδεκα θέματα στην ημερήσια διάταξη προς συζήτηση και λήψη απόφασης.

Ενόψει του Τεχνικού προγράμματος 2022- 2023 αποφασίστηκε ομόφωνα από τα μέλη του ΔΣ η επικαιροποίηση των προτάσεων της Κοινότητας που αφορούν έργα και παρεμβάσεις στην πόλη της Ναυπάκτου, όπως η ανάπλαση της πλατείας λιμένος, η  ανάγκη  επικαιροποίησης και εφαρμογής του ΓΠΣ,  η οριοθέτηση της παραλιακής Παλαιοπαναγιάς – Πλατανίτη, η αξιοποίηση της πλαζ Ναυπάκτου, κατασκευή πεζοδρομίων κ.α. κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την «ζώνη ευθύνης» της Τοπικής Κοινότητας.

Να υπενθυμίσουμε πως οι αποφάσεις του ΔΣ της Τοπικής Κοινότητας έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από την δημοτική αρχή, γεγονός που με την πλειοψηφία των αποφάσεων – προτάσεων συμβαίνει.

Παρόντες στην συνεδρίαση μαζί την πρόεδρο της Κοινότητας Μυρτώ Πλούμη-Κιμινουλάκη, επτά από τα ένδεκα μέλη οι: Γ. Υφαντής, Γ. Βαρελάς, Θ. Σιαμαντάς, Ε. Κατσούλη, Κ. Μπισμπίκη, Π. Λομβαρδέας και  Χ. Αδραχτάς.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιωάννα Μαρή:  «Προγεννητική Αγωγή, τα θεμέλια της φυσικής και ψυχικής υγείας για όλη την ζωή του ανθρώπου»

Published

on

By

Η Ιωάννα Μαρή ίδρυσε στην Ελλάδα το 1989 και προεδρεύει έκτοτε την «Ελληνική Εταιρία Προγεννητικής Αγωγής», Σωματείο, που έχει, ως κοινωνικό σκοπό, την δημιουργία μιας ανθρωπότητας υγιούς, ειρηνικής και πνευματικής, με την  ενημέρωση των νέων, καθώς και όλης της κοινωνίας, για την μεγάλη, κατά την επιστήμη, σπουδαιότητα της προγεννητικής φάσης της ζωής.

«Είναι αναγκαία  η προετοιμασία των μελλοντικών γονέων  για τον αυριανό γονεϊκό τους ρόλο, ώστε να συμπράξουν σ’ αυτό το μεγάλο έργο, την δημιουργία άξιων αυριανών πολιτών», μου είπε, ξεκινώντας την συνέντευξη που παραχώρησε στο Nafsweek.gr.

Τι είναι η προγεννητική αγωγή κα Μαρή ;

«Είναι η αγωγή, που οι γονείς έχουν να προσφέρουν στο παιδί τους πριν από την γέννησή του, από την σύλληψη έως την γέννησή του, δηλαδή στο προγεννητικό στάδιο της ζωής του. Σ’αυτή την περίοδο όμως τίθενται τα θεμέλια της φυσικής και ψυχικής υγείας για όλη την ζωή του ανθρώπου. Αυτή η Προγεννητική Παιδαγωγική είναι μια νέα Παιδαγωγική Επιστήμη που συμπληρώνει –χωρίς φυσικά να καταργεί- την μέχρι τώρα Παιδαγωγική, η οποία ασχολείτο με την αγωγή του παιδιού, μετά την γέννησή του, στα διάφορα στάδια της μετά την γέννηση ζωής του.

Η Προγεννητική Αγωγή βασίζεται στις νέες ανακαλύψεις της σύγχρονης επιστήμης, Ιατρικής, Βιολογίας, Γενετικής, Επιγενετικής, Νευροεπιστήμης, Ψυχολογίας, οι οποίες συμπλήρωσαν με τις νέες έρευνές τους σημαντικά κεφάλαια, αναφερόμενα στην προγεννητική περίοδο της ζωής.

Ανακάλυψαν πρώτα με την Επιγενετική, ότι  το επι-γενετικό περιβάλλον του Ανθρώπου, δηλαδή αυτό που έρχεται μετά από τα γονίδια –και το πρώτο περιβάλλον είναι το ενδομήτριο περιβάλλον-  επηρεάζει πολύ βαθειά το έμβρυο: η επίδραση φθάνει μέχρι την γενετική του ιδιοσυστασία, δηλαδή τις ιδιότητες των γονιδίων του».

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό για το έμβρυο;

«Αυτό σημαίνει ότι σκέψεις, συναισθήματα, βιώματα της μητέρας-εγκύου έχουν την δύναμη να επιτρέψουν την έκφραση των ομοίων γονιδίων και να αφήσουν σιωπηρά τα ανόμοια γονίδια.

Ανακάλυψαν έπειτα ότι τα κύτταρα έχουν μνήμη. Κι επομένως ό,τι προέρχεται από την έγκυο, τον πατέρα και τον περίγυρό τους εγγράφεται στα κύτταρα του εμβρύου και το επηρεάζει στην μετέπειτα ζωή του.

Επίσης ότι η ψυχική ζωή της εγκύου μετατρέπεται σε ορμόνες που από το αίμα της φθάνουν στο έμβρυο και του δίνουν τις ίδιες ψυχικές καταστάσεις…

Αυτά και πολλά άλλα καθιστούν την ενδομήτρια περίοδο, μια περίοδο θέσης θεμελίων για όλη την ζωή, για την υγεία και ισορροπία σώματος και ψυχισμού της νέας ζωής. Δεν μας επιτρέπεται να αφήνουμε στην τύχη της αυτή την σπουδαία περίοδο της ζωής».

 Τι θα συμβουλεύατε τα νέα ζευγάρια

« Πρέπει να πληροφορήσουμε τους νέους μέλλοντες γονείς, διότι αυτοί θα αναθρέψουν τα παιδιά τους στη αρχή της ζωής τους. Αυτοί θα τους δώσουν την πρώτη αγωγή: την προγεννητική αγωγή και πρέπει να μάθουν.

«Οι μέλλοντες γονείς είναι οι γενετικοί αρχιτέκτονες των παιδιών τους. Επείγει αυτό να το μάθουν» εξηγεί ο Αμερικανός βιολόγος καθηγητής dr Bruce Lipton.

Τα μεγαλύτερα ονόματα σης σύγχρονης έρευνας έχουν ασχοληθεί με την προγεννητική αρχή της ζωής.

Επίσης όμως οι μεγάλοι Έλληνες φιλόσοφοι της αρχαιότητας, και σπουδαίες μορφές της θρησκείας μας, καθώς και οι παραδόσεις πολλών λαών… Όλοι είναι σύμφωνοι με την επιστήμη».

Ποια είναι η Ιωάννα Μαρή

Η Ιωάννα Μαρή,  με σπουδές Νομικής και Ψυχολογίας στην Αθήνα και στο Παρίσι, είναι ανωτάτη δικαστικός: Σύμβουλος Επικράτειας, ήδη επίτιμη, ( τρίτη γυναίκα που εισήλθε στον κλάδο), υπηρέτησε  τα τελευταία 15 έτη της σταδιοδρομίας της στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, της Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Ίδρυσε στην Ελλάδα το 1989 και προεδρεύει έκτοτε την «Ελληνική Εταιρία Προγεννητικής Αγωγής», Σωματείο, που έχει, ως κοινωνικό σκοπό, την δημιουργία μιας ανθρωπότητας υγιούς, ειρηνικής και πνευματικής, με την  ενημέρωση των νέων, καθώς και όλης της κοινωνίας, για την μεγάλη, κατά την επιστήμη, σπουδαιότητα της προγεννητικής φάσης της ζωής.

Η Ελληνική Εταιρία Προγεννητικής Αγωγής είναι μέλος της «ΟΜΑΕΡ»: της Παγκόσμιας Οργάνωσης των Σωματείων Προγεννητικής Αγωγής , που συγκεντρώνει ήδη 25 σωματεία από αντίστοιχες χώρες και 4 ηπείρους σ΄ όλον τον κόσμο, έχει δεχθεί από τον ΟΗΕ το «ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς» (2005), και έχει πρόσβαση σε διεθνείς συναντήσεις στην Γενεύη στην Ν. Υόρκη και διεθνή συνέδρια.

Παρουσίασε την Προγεννητική Αγωγή στην Γενεύη, στον ΟΗΕ,  σε πάνελ εργασίας  με θέματα σχετικά με την διεθνή σύμβαση για τα  δικαιώματα του Ανθρώπου και του Παιδιού του ΟΗΕ, με την Ειρήνη στον κόσμο, με την Παιδεία, με το Περιβάλλον, και σε διεθνή ανά τον κόσμο συνέδρια,

Ίδρυσε νέα σωματεία στην Βραζιλία, στην Αφρική: τρία (Κογκό: Brazzaville, kinshasa, Benin,), στην Κύπρο, στην Βουλγαρία, με επιτόπια μετάβαση και συντονισμό  Συνεδριακών εκδηλώσεων,

Δημιούργησε έντυπα που μεταφράσθηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, ( βραζιλιάνικα), τούρκικα,

Δίδαξε την Προγεννητική Αγωγή στο Πανεπιστήμιο της Perugia, Ιταλίας, σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα, στο ΤΕΙ Αθήνας, Τμήμα Μαιευτικής, Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών, Ιωαννίνων κλπ, Κρήτης, Κομοτηνής, Φιλοσοφικής, Νομικής Αθηνών και σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.

Σε ελληνικό επίπεδο, ως Πρόεδρος του Ελληνικού  Σωματείου, οργάνωσε συνέδρια διεθνή και ελληνικά, συνεργάσθηκε και συνεργάζεται με φορείς του Υπουργείου Υγείας,  Παιδείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνέγραψε βιβλία, οργανώνει συναντήσεις και σεμινάρια επιμόρφωσης, σε συνεργασία με τα μέλη της Οργάνωσης.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει η αυλαία των εκδηλώσεων της 451ης Επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

Published

on

By

Σήμερα 3/10/22  η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Σπετσέρης του Λεπάντο»

Ο Δήμος Ναυπακτίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 451ης επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου «Ο Σπετσέρης του Λεπάντο».  Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου στο Αρχοντικό Μπότσαρη, στις 20:00′, με την υποστήριξη της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών και του Ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη.

Ομιλητές θα είναι ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών κ.Νίκος Τριψιάνος, η φιλόλογος κ.Ελένη Αδαμοπούλου και η φιλόλογος-ποιήτρια κ.Μαρία Δρογγίτη.

Αφήγηση: Κωνσταντίνα Αντωνιάδου, εκπαιδευτικός-συγγραφέας και Δημήτρης Σιούντας, ηθοποιός-θεατρολόγος.

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ