Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διπλό πρέσινγκ από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες

Published

on

Ενώ στο αρχικό στάδιο της πανδημίας ο SSM κινήθηκε άμεσα για να χαλαρώσει τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας και εποπτείας, η είσοδος στη δεύτερη φάση της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη οδηγεί τον SSM να σκληραίνει τη στάση του έναντι των τραπεζών, έχοντας δύο φόβους:

  1. Ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν σε πολύ χαλαρό καθεστώς αξιολόγησης των δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους, κυρίως όσων έχουν τεθεί σε αναστολή, με αποτέλεσμα να μην κατηγοριοποιούν έγκαιρα τα προβληματικά δάνεια, λαμβάνοντας και τις αντίστοιχες προβλέψεις. Αυτή η πρακτική θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μεγάλο και απροσδιόριστο όγκο «κρυμμένων» προβληματικών δανείων στα βιβλία των τραπεζών, που σε επόμενο στάδιο θα προκαλούσαν μια νέα τραπεζική κρίση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μίνι στρες τεστ που διενήργησε η ΕΚΤ το καλοκαίρι, το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων μπορεί να προσλάβει εφιαλτικές διαστάσεις, αν επιβεβαιωθεί το δυσμενές σενάριο για την πανδημία, με το ύψος τους να ανεβαίνει ακόμη και σε 1,4 τρισ. ευρώ, δηλαδή πολύ υψηλότερα από το επίπεδο όπου βρέθηκαν στην προηγούμενη κρίση.
  2.  Ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα που κρατούν την κερδοφορία πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο των αμερικανικών τραπεζών και τις αποτιμήσεις των μετοχών χαμηλότερα από τη λογιστική αξία, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να βγουν στην αγορά για νέα κεφάλαια, εάν το απαιτήσει η εξέλιξη της κρίσης. Ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, σε επανειλημμένες τοποθετήσεις το τελευταίο διάστημα έχει ζητήσει να γίνουν συγχωνεύσεις, εντός και εκτός εθνικών συνόρων, για να δημιουργηθούν πιο αποτελεσματικές και με μεγαλύτερα μεγέθη τράπεζες. Την ίδια στιγμή, το πέρασμα πολύ μεγάλου μέρους των καθημερινών τραπεζικών συναλλαγών από τα παραδοσιακά δίκτυα στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των τραπεζών εντείνει τον προβληματισμό για αυτό που συνεχώς επισημαίνει ο Ενρία, ότι δηλαδή ο τραπεζικός τομέας είναι υπερτροφικός.

Ενόψει των στρες τεστ του 2021 (εάν δεν αναβληθούν πάλι), αλλά και των αναγκαίων αλλαγών που θα πρέπει να γίνουν στα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών, λόγω των συνθηκών που δημιουργεί η κρίση, οι νέες κατευθύνσεις του SSM έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις αποφάσεις που θα λάβουν το επόμενο διάστημα οι τραπεζικές διοικήσεις στην Ελλάδα, καθώς μάλιστα ήδη η μεγαλύτερη σε ενεργητικό συστημική τράπεζα της χώρας, η Τρ. Πειραιώς, έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία: το πλήγμα στην κερδοφορία και οι περιορισμοί από τον SSM στις διανομές εκ μέρους των τραπεζών δεν επιτρέπουν να πληρώσει το κουπόνι των Cocos και κρατικοποιείται με τη μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές.

Σε ό,τι αφορά την αναγνώριση και τον σχηματισμό προβλέψεων για «κόκκινα» δάνεια, η αυστηρότερη τακτική που ακολουθεί η ΕΚΤ σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να αφήνουν δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ σε αναστολή, η οποία μάλιστα τώρα παρατάθηκε ως το τέλος του έτους, χωρίς να αξιολογούν το κάθε δάνειο ξεχωριστά και να σχηματίζουν την πρόβλεψη που αναλογεί, με βάση το πόσο πιθανό είναι ο δανειολήπτης να αθετήσει την εξυπηρέτηση του χρέους. Η ειδική, χαλαρή μεταχείριση που θα έχουν οι τράπεζες φαίνεται ότι δεν θα ξεπεράσει τη χρήση του 2020 και από τον επόμενο χρόνο θα κληθούν να κάνουν «ξεσκαρτάρισμα» δανείων και να εγγράψουν πρόσθετες προβλέψεις.

Για την αποτελεσματικότητα του τραπεζικού συστήματος και την κερδοφορία, στην καλύτερη περίπτωση οι τράπεζες θα βρεθούν μπροστά σε πίεση για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των καταστημάτων, καθώς μάλιστα οι αλλαγές που έγιναν στις συναλλαγές με την πανδημία έχουν «απογειώσει» την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση και κάνουν ακόμη και τα… πετσοκομμένα, από τα προηγούμενα χρόνια, τραπεζικά δίκτυα να μοιάζουν υπερβολικά. Η μείωση του προσωπικού, που συνδέεται με το κλείσιμο καταστημάτων, είναι πολύ αμφίβολο αν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται με προγράμματα εθελουσίας με πολύ ευνοϊκούς όρους, όπως η καταβολή αποζημίωσης 19 μισθών σε τριαντάρηδες υπαλλήλους.

Το χειρότερο σενάριο για την απασχόληση στον κλάδο, που πλέον δεν μπορεί να αποκλεισθεί εντελώς, θα ήταν να γίνει δεκτό από την κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές αρχές ότι είναι αναγκαία η συγχώνευση δύο συστημικών τραπεζών. Σε αυτή την περίπτωση, το «κούρεμα» δικτύων και προσωπικού θα ήταν πολύ πιο δραστικό και άκρως επώδυνο για τους υπαλλήλους. πηγή;sofokleous

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει αυλαία την Κυριακή το “ΟΙΚΟθέατρο”

Published

on

By

Η δράση ξεκίνησε πριν 13 χρόνια στη προσπάθεια της περιβαλλοντικής οργάνωσης  Πράσινο+Μπλε να  βρει τρόπους για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και ΚΔΑΠ Ναυπακτίας, σε θέματα οικολογίας και περιβάλλοντος.
Ο Δήμος Ναυπακτίας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  στηρίζουν την προσπάθειά ως συνδιοργανωτές και τους ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη τους όλα αυτά τα χρόνια!

Διευθυντές, Δάσκαλοι, Θεατρολόγοι, Μουσικοί, Καλλιτεχνικοί, Γυμναστές κ.α. συμμετέχουν με δική τους επιλογή,    στη προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των μαθητών και είναι άξιοι συγχαρητηρίων.

Με διαδραστικό τρόπο, όπως αυτός των θεατρικών παραστάσεων, περνούν στα παιδιά μηνύματα για το περιβάλλον, τη σωστή διατροφή, τη διαφορετικότητα κ.α. ενώ παράλληλα κοινωνικοποιούν τους μαθητές των δημοτικών σχολείων, μέσα από το θέατρο.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν και συμμετείχαν μέχρι σήμερα στη δράση, καθώς και τους χορηγούς μας: βούτυρο LURPAK της εταιρίας Arlα, την αλυσίδα καταστημάτων τροφίμων S/M ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ και τον Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 1ης ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας. που στηρίζουν κάθε χρόνο την προσπάθειά μας.

Οι δύο πρώτες θεατρικές παραστάσεις ξεκινούν αυτή τη Κυριακή  25 Φεβρουαρίου στις 18:00, με ελεύθερη την είσοδο για το κοινό και με τα θεατρικά:

1.«Η πολιτεία των πουλιών» διασκευή «όρνιθες» του Αριστοφάνη, από το φιλοξενούμενο 35ο Δ.Σ. Πάτρας – τάξη Δ’1 &

  1. «Το νησί του ποτέ ποτέ» της Μαρίνας Γιώτη, από το 3ο Δ.Σ. Ναυπάκτου – τάξη Δ’

Το συνολικό κόστος των θεατρικών παραστάσεων δεν επιβαρύνει τα Δημοτικά Σχολεία, μόνο τους συνδιοργανωτές.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια κατά την παρακολούθηση των παραστάσεων, συστήνεται  στους θεατές η χρήση μάσκας!

Σημ.: Για περισσότερες πληροφορίες: Πράσινο+Μπλε  κιν. 693 6052 888 – info@prasinomple.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΝΔ:  Συνέντευξη από ΓΣΕΕ και ΕΕΚΕ για την ακρίβεια

Published

on

By

Συνέντευξη τύπου θα παραχωρήσουν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΕΕΚΕ σε συνεργασία με το Εργατοϋπαλληλικό κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας – ΕΚΝΔ  την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 και  ώρα 18:00.

Η συνέντευξη που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου (Αποκαύκου 16, ) θα έχει θέμα: «Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΟ ΘΕΟ – Πως τα κέρδη της απληστίας πολλαπλασιάζουν τις τιμές από το χωράφι στο ράφι».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΦΚΑ: Προειδοποιητικές επιστολές σε 200.000 επαγγελματίες

Published

on

By

Διακόσιες χιλιάδες ηλεκτρονικές επιστολές σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες με χρέη λιγότερα από 2.000€ θα στείλουν αυτήν την εβδομάδα οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ καλώντας τους είτε να εξοφλήσουν είτε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως 24 δόσεις προκειμένου να μην χάσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα

Στο email θα τονίζεται ότι εφόσον δεν προβούν στην τακτοποίηση των οφειλών τους έως τις 29 Φεβρουαρίου που λήγει η διορία δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφαλιστική ικανότητα για εκείνους και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ αποφάσισε την αποστολή των ηλεκτρονικών ειδοποιητηρίων στη συγκεκριμένη κατηγορία των οφειλετών λόγω του χαμηλού ύψους χρεών που είναι και πιο εύκολο (τουλάχιστον) να ρυθμιστούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έως 500€ χρωστούν 165.000 ασφαλισμένοι κι από 501€ έως 2.000€ οι υπόλοιπες 35.000.

Επιπλέον «παραδοσιακά» οφειλέτες με λίγες οφειλές είναι και πιο εύκολα «προσβάσιμοι».

Τυχόν απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι οφειλέτες θα έχουν μεν δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας όμως δεν θα δικαιούνται δωρεάν συμμετοχή στις εξετάσεις και στα φάρμακα στις επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς.

Σε όσους περιμένουν ότι την τελευταία στιγμή θα δοθεί μια παράταση ή θα ληφθεί μια κάποια μέριμνα – όπως πέρυσι όταν και υπήρχε η δυνατότητα της μερικής καταβολής εισφορών και συγκεκριμένα υπέρ του κλάδου υγείας που αντιστοιχούσε στην κλάση που είχε επιλέξει ο ασφαλισμένος – , το μήνυμα της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας είναι ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα αφού ο Covid δεν αποτελεί πια τόσο σημαντικό πρόβλημα ώστε να κλείνει η οικονομία κι ότι επιπλέον είναι και θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν μπορεί λένε στο υπουργείο και όσοι πληρώνουν εισφορές και όσοι δεν πληρώνουν να έχουν τις ίδιες απολαβές.

Αυτό πάντως που θα γίνει , είναι η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας της επόμενες ημέρες από τη Δόμνα Μιχαηλίδου ώστε κατ’ εξαίρεση να παρέχεται η δωρεάν συμμετοχή στα ευάλωτα άτομα, δηλαδή τα ανήλικα τέκνα των ασφαλισμένων , τα άτομα με αναπηρία και τους χρόνια πάσχοντες. Η εξαίρεση θα επεκταθεί και στους πληγέντες των φυσικών καταστροφών ( πυρκαγιές, πλημμύρες κτλ.)

Η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει ότι με κίνδυνο άμεσης απώλειας ασφαλιστικής ικανότητας κινδυνεύουν 733.000 ασφαλισμένοι. Εκτός από τις 200.000 με χρέη έως 2.000€ :

-400.000 έχουν οφειλές 2001-15.000€

-130.000 έχουν οφειλές άνω των 15.000€

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ