Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού στην Ορεινή Ναυπακτία

Published

on

Το Πάρκο Δραστηριοτήτων KRAVARA PARK απλώνεται σε μια έκταση 20.000 στρεμμάτων στην περιοχή γύρω από την Άνω Χώρα της Ορεινής Ναυπακτίας. Στον χώρο αυτό, τα τελευταία χρόνια, έχουν αναδειχθεί  αρκετά παλιά μονοπάτια και παράλληλα έχουν δημιουργηθεί καινούργια, με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός δικτύου με διαδρομές πλήρως σηματοδοτημένες για πεζοπορία ή ποδηλασία βουνού, χαρτογραφημένες και  κατηγοριοποιημένες ανάλογα το επίπεδο δυσκολίας τους, έτσι ώστε να ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Ειδικότερα η περιοχή αποτελεί ιδανικό προορισμό για ποδηλατικό τουρισμό, λόγω του πυκνού οδικού δικτύου από δασικούς δρόμους, την πληθώρα μονοπατιών και την απουσία κίνησης στο δρόμο που θα μπορούσε να αποτελεί κίνδυνο για τους ποδηλάτες.

Η ιδέα και η λειτουργία του KRAVARA PARK υποστηρίζεται από τα ξενοδοχεία Crystal Mountain και Πέτρινα, όπου σας παρέχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες αλλά και η απαιτούμενη υποστήριξη για τις εξορμήσεις σας.

Το KRAVARA PARK με αριθμούς:

10 διαφορετικά μονοπάτια κατηγοριοποιημένης δυσκολίας

40 km διαδρομών σε σηματοδοτημένα μονοπάτια

100 km διαδρομών σε μονοπάτια και δασικούς δρόμους

150 km διαδρομών σε δασικούς δρόμους για του λάτρεις της off road οδήγησης

1 οδηγός σε κάθε οργανωμένη εξόρμηση (απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον 5 ατόμων ανά ομάδα)

2 αυτοκίνητα για συνεχές up lift των ποδηλάτων σας στα υψηλότερα σημεία των διαδρομών

8 ποδήλατα mtb για τις ποδηλατοβόλτες σας

200 κλίνες για την διαμονή σας

Καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους τα δύο συνεργαζόμενα ξενοδοχεία, Crystal Mountain και Πέτρινα, προγραμματίζουν οργανωμένες ξεναγήσεις για να εξερευνήσετε τα βουνά αλλά και την χλωρίδα του τόπου. Από περιηγήσεις στα πανέμορφα δάση, κατάφυτα από έλατα και καστανιές, μέχρι και σεμινάρια για να μάθετε τα πάντα για τα άγρια μανιτάρια, τα βότανα και τις μοναδικές ορχιδέες της περιοχής μας.

Τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία σας προσφέρουν:

  • Πληροφοριακό υλικό (έντυπο και ηλεκτρονικό) για τις διαδρομές σας
  • Οργανωμένες πεζοπορικές εξορμήσεις με οδηγό
  • Οργανωμένες εξορμήσεις για συλλογή μανιταριών και βοτάνων ανάλογα την εποχή
  • Προγραμματισμένες μεταφορές ποδηλάτων και αναβατών (lift) σε συγκεκριμένα σημεία των διαδρομών (με μέγιστο υψόμετρο) καθώς και περισυλλογή τους από το τέλος των διαδρομών (ελάχιστο υψόμετρο).
  • Ενοικίαση ποδηλάτων και εξοπλισμού
  • Σεμινάρια γνωριμίας με τον κόσμο των μανιταριών και των βοτάνων
  • Σεμινάρια επίδειξης και παρασκευής τσίπουρου και επίδειξης ντόπιας γαστρονομίας.
  • Ξεναγήσεις στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού
  • Επίδειξη λειτουργίας παραδοσιακού νερόμυλου
  • Διοργάνωση θεματικών camp (εκπαιδευτικά, περιβαλλοντικά, fitness, γιόγκα)

Ενημερωθείτε για το ετήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και ελάτε να ζήσουμε μαζί την γαλήνη και την ομορφιά του δάσους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συναγερμός για τα πλατάνια

Published

on

By

«Σήμα κατατεθέν» για την πόλη της Ναυπάκτου αποτελούν τα πλατάνια της. Τόσο στο παραλιακό μέτωπο όσο και σε διάφορα σημεία της πόλης συναντάμε πλατάνια, που προσδίδουν ιδιαίτερο τόνο στο περιαστικό πράσινο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα στο δημοτικό συμβούλιο, τουλάχιστον πέντε πλατάνια έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων.

Η συγκεκριμένη ασθένεια επιφέρει νέκρωση των δένδρων και δεν αντιμετωπίζεται.

Ήδη από 2017 είχαν προσβληθεί  πλατάνια στην ορεινή Ναυπακτία,  ένα πλατάνι στο Γρίμποβο και ένα στην Ψανή, τα οποία και κόπηκαν.

Το γεγονός ότι η ασθένεια κάνει την εμφάνισή της και πάλι έχει ως αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στον Δήμο, στο Δασαρχείο και το Λιμενικό Ταμείο.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην  e-φημερίδα μας που κυκλοφορεί την Παρασκευή 24 Μαΐου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσηλευτών Νεφρολογίας στην Ναύπακτο

Published

on

By

Η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία Νοσηλευτών (ΕΝΕΝ), στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των μελών της, διοργανώνει το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσηλευτών Νεφρολογίας στις 22-24/5/2024 στη Ναύπακτο, στην «Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα».

Το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΝΕΝ, αποτελεί την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας Νοσηλευτών  και  στοχεύει στην προαγωγή της Νοσηλευτικής γνώσης, στην ανταλλαγή απόψεων στα νέα επιστημονικά δεδομένα και παράλληλα στην ενδυνάμωση των μεταξύ μας συναδελφικών σχέσεων.

Το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου θα καλύψει όλο το φάσμα της Νεφρολογικής Νοσηλευτικής και ειδικότερα:

1.Αιμοκάθαρση 6.Επείγουσα Νεφρολογική 11.Δίαιτα      
2.Περιτοναϊκή κάθαρση 7.Νοσηλευτική στη ΜΕΘ 12.Τεχνολογία      
3.Μεταμόσχευση 8.Παιδ/κήΝεφρ/κήΝοσ/κή 13.Ψυχολογική Φροντίδα      
4.Κλινική Νεφρολογία 9.Εκπαίδευση 14.Νοσοκομειακές  Λοιμώξεις      
5.Έρευνα–Ποιοτικός έλεγχος 10.Διοίκηση  15.Υγιεινή και Ασφάλεια των

εργαζομένων στο χώρο

των  Νοσοκομείων

     

Η συμμετοχή επιστημόνων από τον κλινικό και ακαδημαϊκό  χώρο της Νεφρολογίας από την ιατρική και την Νοσηλευτική  και άλλων επιστημόνων, που συμμετέχουν στην θεραπευτική ομάδα των ασθενών με νεφρολογικά και άλλα συνοδά νοσήματα αλλά και από τον ευρύτερο πνευματικό και κοινωνικό χώρο,  σε Στρογγυλές Τράπεζες, Διαλέξεις, Κλινικά φροντιστήρια και Ελεύθερες ανακοινώσεις, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την  επίτευξη των στόχων του συνεδρίου μας.

Τους ευχαριστούμε θερμά που πρόθυμα  ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας.

Η Εναρκτήρια Τελετή θα γίνει την Τετάρτη 22 Μαΐου  2024 και ώρα 19.00 στην Παπαχαραλάμπειο  Αίθουσα.

Το Συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπακτίας, της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) και του τμήματος Νοσηλευτικής της σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κος Βασίλειος Γκίζας, θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

Η κυρία Ιωάννα Κωστή, αρχαιολόγος, τιμά το Συνέδριό μας  στην έναρξη των εργασιών του και θα μας ταξιδέψει στο παρελθόν στην πλούσια πολιτιστική ιστορία της  πόλης, με την διάλεξη με θέμα: “Η πόλις με την ιστορική λάμψη”.

Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του συνεδρίου, θα βραβευθούν με τιμητική πλακέτα,  οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες διαχρονικά υποστηρίζουν την συνεχιζόμενη εκπαίδευση των νοσηλευτών νεφρολογίας.

Οι ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ), παρουσιάζουν πολλά και σύνθετα προβλήματα, που για την αντιμετώπισή τους απαιτείται μία σύνθετη θεραπευτική διεπιστημονική ομάδα, με πολύ καλό συντονισμό, σωστή διαχείριση  και συνεργασία, ώστε να διασφαλίζεται και να αποδίδεται η καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Οι Νοσηλευτές/τριες  που θα έρθουν  από  όλα τα Νεφρολογικά Κέντρα της χώρας θα έχουν την ευκαιρία να  ενημερωθούν για τα ιδιαίτερα προβλήματα, που αφορούν τους ασθενείς υπό Αιμοκάθαρση, την σημασία της τακτικής παρακολούθησης των ασθενών με πρώιμα στάδια ΧΝΝ, Τις μεθόδους αντιμετώπισης της Οξείας Νεφρικής Ανεπάρκειας.

Ιδιαίτερο Επιστημονικό ενδιαφέρον, παρουσιάζει η θεματολογία των Στρογγυλών Τραπεζών (ΣΤ)  και οι εισηγήσεις  ειδικού ενδιαφέροντος, που αφορούν: Tην έναρξη ή την διακοπή συνεδρίας αιμοκάθαρσης υπερήλικα ασθενή και τις ιδιαιτερότητες, που παρουσιάζει αυτή η ομάδα,  την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην υγεία του ατόμου με νεφρική νόσο, την  ετοιμότητα των μονάδων αιμοκάθαρσης σε φυσικές καταστροφές,  την εκπαίδευση του προσωπικού και των ασθενών, για επείγουσα αυτοαποσύνδεση κλπ

Οι διαλέξεις με θέμα την ξενομεταμόσχευση νεφρού, τον νεφροπαθή ως παγκόσμιος ασθενής, την τεχνητή νοημοσύνη, την βία στο χώρο της υγείας και την διάδραση της νοσηλευτικής στην τέχνη του πολιτισμού.

Επίσης Επιστημονικό ενδιαφέρον έχουν οι εισηγήσεις, που αφορούν την εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας και το Νοσοκομείο του μέλλοντος.

Πρόκειται να ανακοινωθούν 40 εργασίες, που έχουν σχέση με την Εξωνεφρική     Κάθαρση, την Παιδιατρική Νεφρολογία, την Μεταμόσχευση, την ποιότητα ζωής των Νεφροπαθών, την Δίαιτα των Νεφροπαθών, τον έλεγχο των Λοιμώξεων στις μονάδες εξωνεφρικής κάθαρσης , την εφαρμογή ειδικών πρωτοκόλλων πρόληψης και μετάδοσης της Covid-19.

Η εφαρμογή ECOHaimodilysis, τα νέα δεδομένα, που αφορούν τα διαλύματα αιμοκάθαρσης,τα  ψυχοκοινωνικά προβλήματα   των ασθενών και των οικογενειών τους, Τα νέα δεδομένα στη Μεταμόσχευση νεφρού,  καθώς επίσης και θέματα που αφορούν την Οργάνωση και Διοίκηση Νεφρολογικών μονάδων.

Στο Συνέδριό μας συμμετέχουν  170   Νοσηλευτές Νεφρολογίας,  από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αναμένεται να το παρακολουθήσουν επιστήμονες από όλες τις ειδικότητες που εμπλέκονται στη Θεραπεία της Νεφρικής Νόσου, εκπρόσωποι συλλόγων  ασθενών υπό Αιμοκάθαρση και Μεταμόσχευση Νεφρού.

Πρέπει να σημειώσουμε, ότι η χώρα μας λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας, έχει διαμορφώσει ένα από τα πλουσιότερα δίκτυα αιμοκάθαρσης, που αποτελείται από 176 Μονάδες Αιμοκάθαρσης, 94 σε Δημόσια Νοσοκομεία και 82 σε Ιδιωτικά Νοσηλευτικά Κέντρα.

Υποβάλλονται σε Αιμοκάθαρση 11.769 ασθενείς, Περιτοναϊκή 613 ασθενείς και 2827 είναι Μεταμοσχευμένοι. , ενώ αναμένουν σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού 950 ασθενείς. (Πηγή στοιχείων :1.ΥΣΕΜ και 2. Ε.Ο.Μ. Δεκέμβριος 2023).

Όλοι οι πάσχοντες από ΧΝΝΤΣ, χωρίς εξαίρεση, λαμβάνουν νοσοκομειακή περίθαλψη και θεραπεία Εξωνεφρικής Κάθαρσης.

Η χώρα μας είναι τελευταία χώρα στην Ευρώπη στη δωρεά οργάνων σώματος.

Το Νοσηλευτικό Έργο καλύπτουν 850περίπου Νοσηλευτές Νεφρολογίας, οι οποίοι είναι μέλη της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας Νοσηλευτών.

Θα πρέπει να τονιστεί η έλλειψη Νοσηλευτικού Προσωπικού, που υπάρχει σε όλες τις Μονάδες Αιμοκάθαρσης της Χώρας,

Οι Νοσηλευτές εργάζονται εντατικά σε συνθήκες δύσκολες και επίπονες με πολύ προσωπικό και ψυχικό κόστος.

Τα μέλη της Ο.Ε. σε συνεργασία με την τοπική Ο.Ε. εργάστηκαν  δημιουργικά, συνδυαστικά  και μεθοδικά, προκειμένου να παρουσιάσουμε ένα Συνέδριο με άρτια Εκπαιδευτική και κοινωνική οργάνωση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ