Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δυο εξαιρετικά συγγραφικά πονήματα από τον Γρηγόρη Σκαφίδα

Published

on

Η παρουσίαση δυο εξαιρετικών βιβλίων του συγγραφέα Γρηγόρη Σκαφίδα έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου στο Ξενία, την Τετάρτη 17 Απριλίου. Το πρώτο βιβλίο έχει τίτλο «Σίμου Ναυπακτίας, Ιστορία και παράδοση»  και το δεύτερο  «Γενεαλογικά Δένδρα Σιμιωτιών Ναυπακτίας. Ρίζες και Μνήμες».  Στην κατάμεστη αίθουσα παραβρέθηκαν τιμώντας τον συγγραφέα, ο πρώην Δήμαρχος Ναυπακτίας και υπ. Δήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Μπουλές, ο υπ. Δήμαρχος Ναυπακτίας Ντίνος Τσουκαλάς, ο υπ. Περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Καλαβρουζιώτης και πλήθος κόσμου.

Την παρουσίαση των βιβλίων ανέλαβαν η εκπαιδευτικός και δημοτική σύμβουλος Μαρία Ζιαμπάρα και ο δ/ντης της Παπαχαραλαμπείου βιβλιοθήκης Γιάννης Χαλάτσης. Αποσπάσματα από τα βιβλία διάβασε η εκπαιδευτικός Ελένη Ζαρκαδούλα, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος του Nafsweek Γιάννης Ξύδης.

Χαρακτηριστικά ανέφερε κλείνοντας την παρουσίαση του πρώτου βιβλίου η Μαρία Ζιαμπάρα: «Το περίγραμμα του τόπου δείχνει την εγγραφή των ανθρώπων στο χώρο και μαζί τις γραφές τους, τα σημάδια τους πάνω σ’ αυτόν, Αυτή η εγγραφή μπορεί να πει κανείς ότι είναι τελικά το περίγραμμα της ζωής, η μνήμη μας, η ιστορία μας. Ενδεχομένως και κληρονομιά μας. Κληρονομιά της γης, κληρονομιά της φύσης, κληρονομιά πολιτισμού. Ο Γρηγόρης Σκαφίδας λοιπόν, εκτελώντας το χρέος του στη ράτσα αφήνει κληρονομιά αυτό το πνευματικό πόνημα στις επόμενες γενιές των Σιμιωτών δίνοντας τους την εντολή να τον ξεπεράσουν».

Στο κλείσιμο της παρουσίασης του δεύτερου βιβλίου, ο Γιάννης Χαλάτσης σημείωσε:

«Το βιβλίο αυτό είναι μια αληθινή κιβωτός ζωντανής μνήμης που αξίζει να μπει σε κάθε σπίτι Σιμιώτη. Είναι ένα πληροφοριακό βιβλίο όπου μπορεί να ανατρέξει κανείς να αντλήσει πληροφορία για κάποιον συγγενή και συγχωριανό.

Τα βιβλία αυτά βοηθάνε τους απογόνους μας να βρούνε την άκρη του νήματος, του σογιού.

Ενισχύουν τους δεσμούς ανάμεσα στους συγγενείς. Ιδιαίτερα στις μέρες μας που έχουν χαλαρώσει οι οικογενειακοί δεσμοί. Συμβάλουν στην αναζήτηση συγγενών που μετανάστευσαν ή μετακινήθηκαν σε άλλες πόλεις.

Ακόμη βοηθούν και στην ανθρωπολογική προσέγγιση κάποιων συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και πιθανές γονιδιακές επιδράσεις που κληρονομούνται στα μέλη του σογιού. Μεγαλώνουν το σεβασμό και το θαυμασμό των προγόνων μας για τον αγώνα επιβίωσης τους σε άγονο περιβάλλον και σε πολυτάραχες εποχές.

Η εργασία σας, Γρηγόρη Σκαφίδα, μπορεί να τεθεί στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερομένου και να πάρει παγκόσμια διάσταση αν φροντίσετε να μπει σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με θέμα Γενεαλογικά δένδρα. Αναφέρετε στον πρόλογό σας ότι υπολογίζετε γύρω σε 11.000 τα άτομα σ’ όλο τον κόσμο στις φλέβες των οποίων «τρέχει Σιμιώτικο αίμα». Σκεφτείτε ότι απόγονοι αυτών θα έχουν ένα λόγο να ανατρέξουν στο βιβλίο σας να βρουν κάποια πληροφορία για τους προγόνους τους. Μη σας φαίνεται παράξενο, γιατί κάθε ημέρα χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, απόγονοι μεταναστών ελληνικής καταγωγής, προσπαθούν να ενώσουν τους χαμένους κρίκους της οικογενειακής τους ιστορίας».

Την εκδήλωση οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σιμιωτών με την  υποστήριξη  της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών – ΕΝΑΜ και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας – ΟΣΥΝ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο έργο του Γρηγόρη Σκαφίδα γίνεται περιγραφή του τόπου και καταγραφή της ιστορίας και παράδοσης του χωριού Σίμου Ναυπακτίας, γενέθλιο τόπο του συγγραφέα, κατοικημένο από τους αρχαίους χρόνους. Περιέχονται πλούσιες πληροφορίες για τα ήθη τα έθιμα και τον τρόπο ζωής των κατοίκων του χωριού. Καταγράφεται η εξελικτική πορεία της ζωής αυτών μέχρι τη δεκαετία του I960, την δεκαετία που άρχισε η ερήμωσή του.

Ευρηματική και χρήσιμη είναι για τον αναγνώστη η παράλληλη περιληπτική καταγραφή της ιστορικής διαδρομής της περιοχής και της Ελλάδας συνολικά.

Είναι νοσταλγικό ανάγνωσμα για τους παλαιότερους με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους νεότερους.

Ο συγγραφέας στον πρόλογό του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Καταγράφω την εξελικτική πορεία της κοινωνικής και οικονομικής πλευράς του χωριού. Πορεία που τη χαρακτηρίζουν ο αγώνας των προγόνων μας για επιβίωση και βελτίωση της ζωής τους σε τόπο άγονο και απόμερο. Αγώνας συνοδευόμενος από την αξιοπρόσεκτη ευρηματικότητα και προσαρμογή στις συνθήκες του περιβάλλοντος και της κάθε εποχής, παράλληλα με συμμετοχική πολιτισμική δράση που ομόρφαινε τη ζωή. Γίνεται προσπάθεια να αποτυπωθεί το δέσιμο των ανθρώπων με το χωριό, να το ζωντανέψουμε και να το αισθανθούμε, όπως αυτό λειτουργούσε κι όπως εξελίχθηκε στο χρόνο, όπως κυλούσε η ζωή, όπως αγαπήθηκε από τους κατοίκους του από τα αρχαία χρόνια που γνωρίζουμε ότι υπήρχε. Αναφερόμαστε στα επαγγέλματα μιας άλλης εποχής, καθώς και τα πειστήριά τους (αλώνια, γούρνες, νερόμυλοι, βλάχικα κονάκια κ.λπ.) που σιγά – σιγά εκλείπουν.

Ελπίζω το βιβλίο αυτό, πέραν της αναπόλησης και νοσταλγίας, που πιστεύω ότι θα προκαλέσει στους ηλικιωμένους χωριανούς, να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ενδιαφέρον ανάγνωσμα και για τους νεότερους στην προσπάθεια αναζήτησης της ζωής των προγόνων τους και του προβληματισμού τους για το μέλλον».

Οι παρακάτω φωτογραφίες ανήκουν στον Σωτήρη Ράπτη

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Pink the City 2022 – Οι εγγραφές ξεκίνησαν

Published

on

By

Pink-the-city-2022-Άλμα-Ζωής

Την Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2022 ξεκινούν, στο ειδικό περίπτερο στην Πλατεία Γεωργίου, οι εγγραφές για το φετινό PINK THE CITY.

Οι γυναίκες του δυναμικού Συλλόγου δίνουν και πάλι το παρόν συμμετέχοντας στην παγκόσμια κινητοποίηση του Οκτώβρη, μήνα διεθνώς καθιερωμένου για τον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Pink-the-city-2022-Άλμα-Ζωής

Το ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν.ΑΧΑΙΑΣ ΞΑΝΑ-βάφει την πόλη ροζ και καλεί όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στην κορυφαία αυτή δράση, στον Περίπατο Ζωής, την Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2022, με εκκίνηση τα Ψηλα Αλώνια.

Με την εγγραφή σας στηρίζετε το ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν.ΑΧΑΙΑΣ για να μπορεί να συνεχίζει τις δράσεις και τα προγράμματα του, που παρέχονται δωρεάν στις γυναίκες που νοσούν από καρκίνο μαστού  (ψυχοκοινωνική στήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενημέρωση για παροχές και δικαιώματα, περούκες, επιθέματα, υλοποίηση προγραμμάτων στήριξης φροντιστών ογκολογικών ασθενών ) και παίρνετε δώρο το συλλεκτικό μπλουζάκι των 10 χρόνων Pink the City (μέχρι εξαντλήσεως του αποθέματος).

Επίσης στις 5-6-7-8 Οκτωβρίου, Τετάρτη- Πέμπτη – Παρασκευή και Σάββατο θα διενεργηθούν οι καθιερωμένες κλινικές εξετάσεις μαστού για τον γενικό πληθυσμό από τους πλέον έγκυρους και εξειδικευμένους χειρουργούς της πόλης στην Κινητή Μονάδα Υγείας της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, που θα βρίσκεται στην Πλατεία Γεωργίου ως εξής:

-Τετάρτη 5 Οκτωβρίου  10:00-14:00

-Πέμπτη 6 Οκτωβρίου  10:00-14:00 & 18:00-21:00

-Παρασκευή 7 Οκτωβρίου  10:00-14:00 & 18:00-21:00

-Σάββατο 8 Οκτωβρίου  10:00-14:00

Το Σάββατο, στις 8 Οκτωβρίου, εξάλλου, το Pink the City θα μεταφερθεί για λίγο στους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Αγρινίου, προκειμένου να διαχυθεί η προσπάθεια ενημέρωσης και κινητοποίησης των γυναικών και εκεί, σε συνεργασία με το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας &  Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου , την Ακτίνα Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου και τον Δήμο Αγρινίου.

Το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου, στις  20:00, θα ανάψει στα χρώματα του PINK THE CITY 2022, o ιστορικός κυματοθραύστης της πόλης υπό τους ήχους του σαξόφωνου του Νίκου Βεντούρα. Σας περιμένουμε στο Μώλο για την ιδιαίτερη αυτή στιγμή.

Μείνετε συντονισμένοι στους ρυθμούς PINK THE CITY 2022 !!!

Pink-the-city-2022-Άλμα-Ζωής

 

Pink-the-city-2022-Άλμα-Ζωής

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς στο «Ξενοκράτειο»

Published

on

By

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η επιστημονική ημερίδα «ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΞΕΝΟΚΡΑΤΕΙΟ», στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Το κοινό παρακολούθησε τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις εκλεκτών επιστημόνων, τα θέματα των οποίων παρουσιάστηκαν με την εξής σειρά:

– «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Παρελθόν, παρόν και μέλλον». Δρ Φωτεινή Σαράντη, Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων της ΕΦΑΑΙΤΛ.

– «Χάλκινοι ταφικοί λέβητες – ένας τριποδικός και δύο απλοί- από τον πρωτογεωμετρικό τύμβο των Σταμνών Αιτωλοακαρνανίας». Δρ Λάζαρος Κολώνας, Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

– «Αναθεωρώντας Πρακτικές Συντήρησης», Μαρία Μερτζάνη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων ΥΠΠΟΑ

– «Συντήρηση σύνθετων ευρημάτων με ύφασμα και μέταλλο από νεκροταφείο Πρωτογεωμετρικής Εποχής στη Σταμνά Αιτωλοακαρνανίας» Δρ Χριστίνα Μαργαρίτη, Προϊσταμένη Τμήματος Εφαρμοσμένης Έρευνας της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων– Βασίλης Μαρκάκης Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης

– «Χάλκινοι ταφικοί λέβητες Σταμνών. Από την ανασκαφή στο Μουσείο» Δρ Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

– «Μη απτή παραγωγή αντιγράφων υψηλής πιστότητας με ψηφιακά μέσα», Ιωάννης Ματαράγκας Συντηρητής Αρχαιοτήτων και έργων Τέχνης ΔΣΝΜ.

Η εν λόγω ημερίδα, με σημείο αναφοράς την συντήρηση, έκθεση και ανάδειξη ευαίσθητων εκθεμάτων του Ξενοκρατείου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με το φετινό θέμα των εορτασμών, που ήταν «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά. Διατηρώντας το παρελθόν για τις επόμενες γενιές» αποτέλεσε συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος με την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

Στο ίδιο πλαίσιο εορτασμού υλοποιήθηκαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νεώσοικοι Οινιάδων. Ένα αρχαίο λιμάνι σήμερα στη στεριά», στους Οινιάδες και το  οικογενειακό εκπαιδ. πρόγραμμα «Η Τέχνη της συντήρησης ως ασπίδα προστασίας» στο Ξενοκράτειο, ενώ στις 19 Οκτωβρίου θα γίνει η λήξη του εορτασμού μας με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από την Παραποτάμια Πύλη στο Αρχαίο Θέατρο  Στράτου. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα αρχαία μνημεία και  στο φυσικό τοπίο που τα περιβάλλει».

Η Προϊσταμένη της Εφορείας

Δρ Ολυμπία Βικάτου, Αρχαιολόγος

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα χρηματοδότηση σε Δήμους & Σχολικές Επιτροπές – Τι ποσό λαμβάνει ο Δήμος Ναυπακτίας

Published

on

By

Στο ΥΠΕΣ υπέγραψαν σήμερα νέα έκτακτη χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 64 εκατ. ευρώ, για τους Δήμους και τις Σχολικές Επιτροπές, για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους και την εξασφάλιση της θέρμανσης των παιδιών.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται:

Έκτακτη πρόσθετη επιχορήγηση, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), προς όλους τους δήμους της χώρας.

Ο Δήμος Ναυπακτίας λαμβάνει το ποσό των 176.129  ευρώ

Έκτακτη πρόσθετη επιχορήγηση, συνολικού ύψους 14 εκατ. ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), προς όλους τους δήμους της χώρας, κατά προτεραιότητα για την κάλυψη δαπανών θέρμανσης των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο Δήμος Ναυπακτίας λαμβάνει το ποσό των 36.775 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη προηγηθεί, φέτος, η ενίσχυση όλων των Δήμων της χώρας με έκτακτη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 218 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους καθώς και των σχολικών επιτροπών τους για τις δαπάνες θέρμανσης των σχολείων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ