Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δυο εξαιρετικά συγγραφικά πονήματα από τον Γρηγόρη Σκαφίδα

Published

on

Η παρουσίαση δυο εξαιρετικών βιβλίων του συγγραφέα Γρηγόρη Σκαφίδα έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου στο Ξενία, την Τετάρτη 17 Απριλίου. Το πρώτο βιβλίο έχει τίτλο «Σίμου Ναυπακτίας, Ιστορία και παράδοση»  και το δεύτερο  «Γενεαλογικά Δένδρα Σιμιωτιών Ναυπακτίας. Ρίζες και Μνήμες».  Στην κατάμεστη αίθουσα παραβρέθηκαν τιμώντας τον συγγραφέα, ο πρώην Δήμαρχος Ναυπακτίας και υπ. Δήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Μπουλές, ο υπ. Δήμαρχος Ναυπακτίας Ντίνος Τσουκαλάς, ο υπ. Περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Καλαβρουζιώτης και πλήθος κόσμου.

Την παρουσίαση των βιβλίων ανέλαβαν η εκπαιδευτικός και δημοτική σύμβουλος Μαρία Ζιαμπάρα και ο δ/ντης της Παπαχαραλαμπείου βιβλιοθήκης Γιάννης Χαλάτσης. Αποσπάσματα από τα βιβλία διάβασε η εκπαιδευτικός Ελένη Ζαρκαδούλα, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος του Nafsweek Γιάννης Ξύδης.

Χαρακτηριστικά ανέφερε κλείνοντας την παρουσίαση του πρώτου βιβλίου η Μαρία Ζιαμπάρα: «Το περίγραμμα του τόπου δείχνει την εγγραφή των ανθρώπων στο χώρο και μαζί τις γραφές τους, τα σημάδια τους πάνω σ’ αυτόν, Αυτή η εγγραφή μπορεί να πει κανείς ότι είναι τελικά το περίγραμμα της ζωής, η μνήμη μας, η ιστορία μας. Ενδεχομένως και κληρονομιά μας. Κληρονομιά της γης, κληρονομιά της φύσης, κληρονομιά πολιτισμού. Ο Γρηγόρης Σκαφίδας λοιπόν, εκτελώντας το χρέος του στη ράτσα αφήνει κληρονομιά αυτό το πνευματικό πόνημα στις επόμενες γενιές των Σιμιωτών δίνοντας τους την εντολή να τον ξεπεράσουν».

Στο κλείσιμο της παρουσίασης του δεύτερου βιβλίου, ο Γιάννης Χαλάτσης σημείωσε:

«Το βιβλίο αυτό είναι μια αληθινή κιβωτός ζωντανής μνήμης που αξίζει να μπει σε κάθε σπίτι Σιμιώτη. Είναι ένα πληροφοριακό βιβλίο όπου μπορεί να ανατρέξει κανείς να αντλήσει πληροφορία για κάποιον συγγενή και συγχωριανό.

Τα βιβλία αυτά βοηθάνε τους απογόνους μας να βρούνε την άκρη του νήματος, του σογιού.

Ενισχύουν τους δεσμούς ανάμεσα στους συγγενείς. Ιδιαίτερα στις μέρες μας που έχουν χαλαρώσει οι οικογενειακοί δεσμοί. Συμβάλουν στην αναζήτηση συγγενών που μετανάστευσαν ή μετακινήθηκαν σε άλλες πόλεις.

Ακόμη βοηθούν και στην ανθρωπολογική προσέγγιση κάποιων συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και πιθανές γονιδιακές επιδράσεις που κληρονομούνται στα μέλη του σογιού. Μεγαλώνουν το σεβασμό και το θαυμασμό των προγόνων μας για τον αγώνα επιβίωσης τους σε άγονο περιβάλλον και σε πολυτάραχες εποχές.

Η εργασία σας, Γρηγόρη Σκαφίδα, μπορεί να τεθεί στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερομένου και να πάρει παγκόσμια διάσταση αν φροντίσετε να μπει σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με θέμα Γενεαλογικά δένδρα. Αναφέρετε στον πρόλογό σας ότι υπολογίζετε γύρω σε 11.000 τα άτομα σ’ όλο τον κόσμο στις φλέβες των οποίων «τρέχει Σιμιώτικο αίμα». Σκεφτείτε ότι απόγονοι αυτών θα έχουν ένα λόγο να ανατρέξουν στο βιβλίο σας να βρουν κάποια πληροφορία για τους προγόνους τους. Μη σας φαίνεται παράξενο, γιατί κάθε ημέρα χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, απόγονοι μεταναστών ελληνικής καταγωγής, προσπαθούν να ενώσουν τους χαμένους κρίκους της οικογενειακής τους ιστορίας».

Την εκδήλωση οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σιμιωτών με την  υποστήριξη  της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών – ΕΝΑΜ και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας – ΟΣΥΝ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο έργο του Γρηγόρη Σκαφίδα γίνεται περιγραφή του τόπου και καταγραφή της ιστορίας και παράδοσης του χωριού Σίμου Ναυπακτίας, γενέθλιο τόπο του συγγραφέα, κατοικημένο από τους αρχαίους χρόνους. Περιέχονται πλούσιες πληροφορίες για τα ήθη τα έθιμα και τον τρόπο ζωής των κατοίκων του χωριού. Καταγράφεται η εξελικτική πορεία της ζωής αυτών μέχρι τη δεκαετία του I960, την δεκαετία που άρχισε η ερήμωσή του.

Ευρηματική και χρήσιμη είναι για τον αναγνώστη η παράλληλη περιληπτική καταγραφή της ιστορικής διαδρομής της περιοχής και της Ελλάδας συνολικά.

Είναι νοσταλγικό ανάγνωσμα για τους παλαιότερους με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους νεότερους.

Ο συγγραφέας στον πρόλογό του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Καταγράφω την εξελικτική πορεία της κοινωνικής και οικονομικής πλευράς του χωριού. Πορεία που τη χαρακτηρίζουν ο αγώνας των προγόνων μας για επιβίωση και βελτίωση της ζωής τους σε τόπο άγονο και απόμερο. Αγώνας συνοδευόμενος από την αξιοπρόσεκτη ευρηματικότητα και προσαρμογή στις συνθήκες του περιβάλλοντος και της κάθε εποχής, παράλληλα με συμμετοχική πολιτισμική δράση που ομόρφαινε τη ζωή. Γίνεται προσπάθεια να αποτυπωθεί το δέσιμο των ανθρώπων με το χωριό, να το ζωντανέψουμε και να το αισθανθούμε, όπως αυτό λειτουργούσε κι όπως εξελίχθηκε στο χρόνο, όπως κυλούσε η ζωή, όπως αγαπήθηκε από τους κατοίκους του από τα αρχαία χρόνια που γνωρίζουμε ότι υπήρχε. Αναφερόμαστε στα επαγγέλματα μιας άλλης εποχής, καθώς και τα πειστήριά τους (αλώνια, γούρνες, νερόμυλοι, βλάχικα κονάκια κ.λπ.) που σιγά – σιγά εκλείπουν.

Ελπίζω το βιβλίο αυτό, πέραν της αναπόλησης και νοσταλγίας, που πιστεύω ότι θα προκαλέσει στους ηλικιωμένους χωριανούς, να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ενδιαφέρον ανάγνωσμα και για τους νεότερους στην προσπάθεια αναζήτησης της ζωής των προγόνων τους και του προβληματισμού τους για το μέλλον».

Οι παρακάτω φωτογραφίες ανήκουν στον Σωτήρη Ράπτη

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς διόδια η Γέφυρα και οι μεγάλοι οδικοί άξονες την Κυριακή των εκλογών

Published

on

By

Ελεύθερη, χωρίς καταβολή διοδίων, θα είναι η διέλευση των πολιτών σε όλους τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους της Χώρας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις τους στις επικείμενες Ευρωεκλογές και Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αυτό ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, υπογραμμίζοντας πως οι ελεύθερες διελεύσεις από όλους τους σταθμούς διοδίων της Χώρας θα ισχύσουν την Κυριακή 26 Μαΐου 00:00 ως τις 24:00, όπως επίσης και την Κυριακή 2 Ιουνίου 00:00 ως τις 24:00 μ.μ.

Η σχετική Ανακοίνωση του Υπουργείου εξειδικεύει πως χωρίς διόδια θα πραγματοποιηθούν οι διελεύσεις επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης και δικύκλων οχημάτων (κατηγορίες 1 και 2) στους εξής οδικούς άξονες:

  • Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Παράκαμψη Πάτρας (Ολυμπία Οδός)
  • Γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου
  • Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη (Μορέας)

* Αυτοκινητόδρομος Ιόνια οδός και τμήμα ΠΑΘΕ Μεταμόρφωση – Σκάρφεια

  • Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος και τμήμα ΠΑΘΕ Σκάρφεια – Ράχες
  • Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ( Ράχες– Κλειδί)
  • Εγνατία Οδός
  • Αττική Οδός.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τάκης Λουκόπουλος- Με δυναμική για την δεύτερη Κυριακή

Published

on

By

Με την κεντρική προεκλογική του ομιλία στην πλατεία Λιμανιού, ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία ο δήμαρχος και υποψήφιος δήμαρχος Ναυπακτίας – επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, Τάκης Λουκόπουλος.

Φίλοι και υποψήφιοι της παράταξης γέμισαν την πλατεία, με τον Τάκη Λουκόπουλο να ζητά εκ νέου την εμπιστοσύνη του Ναυπακτιακού λαού για να συνεχίσει το έργο του, όπως ανέφερε.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυκλοφορεί το 68ο φύλλο

Published

on

By

Με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  και προ πάντων άποψη για τα όσα συμβαίνουν, κυκλοφορεί  το 68ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr, που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e- mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

 

#   Νάτος ο Δήμαρχος! :

Συνηθίσαμε χρόνια τώρα, να ακούμε ότι οι εκλογές που έρχονται είναι κρίσιμες για την πόλη μας, για το μέλλον της.. και άλλες σχετικές κοινοτυπίες με τις οποίες διαχρονικά οι υποψήφιοι Δήμαρχοι προσπαθούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των πολιτών.  Στην περίπτωση όμως των εκλογών της 26ης  Μαΐου του 2019…

Προς αποφυγή ταλαιπωρίας… :

Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 ψηφίζουμε για: Ευρωεκλογές – Περιφερειακές Εκλογές – Δημοτικές Εκλογές – Κοινοτικές Εκλογές. Η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7:00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα. Με σκοπό την ενημέρωση των εκλογέων, συνοψίσαμε μερικές χρηστικές αλλά και ταυτόχρονα κρίσιμες πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην  αποφυγή της όποιας ταλαιπωρίας…

#  Δήμος Ναυπακτίας- Ρύθμιση οφειλών σε έως και 100 δόσεις  :

Ο Δήμος Ναυπακτίας στο πλαίσιο του Ν. 4611/2019 ανακοινώνει την νέα ρύθμιση οφειλών σε έως και 100 δόσεις που είναι ιδιαίτερα ευεργετική για όσους πολίτες έχουν οφειλές προς το δήμο καθώς και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου βεβαιωμένες ή που θα βεβαιωθούν…

Στους δρόμους  πλέον της Ναυπάκτου τα Kοινόχρηστα ποδήλατα του Δήμου : 

Σε λειτουργία, μετά την αρχική δοκιμαστική περίοδο,  έθεσε ο Δήμος Ναυπακτίας το σύστημα αυτόματης μίσθωσης κοινόχρηστων ποδηλάτων, προσφέροντας τη δυνατότητα στους δημότες να κάνουν χρήση των δημοτικών ποδηλάτων που βρίσκονται εγκατεστημένα σε 6 σημεία της πόλης…

Διακύβευμα αμιγώς πολιτικό! :

Φτάσαμε μία ανάσα από τις εκλογές. Μόλις δύο ημέρες από την Κυριακή της 26ης Μαΐου. Οι εκλογείς θα ασκήσουν στα εκλογικά τμήματα το υπέρτατο δικαίωμα της δημοκρατίας, με τις κάλπες ανοίγουν μετά τις επτά το βράδυ της Κυριακής και… κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, όπως λέει ο σοφός λαός μας…

Γίνε συνδρομητής στο Nafsweek:     (ΕΤΗΣΙΑ Συνδρομή 20 ευρώ)

1)    Επικοινωνώντας μαζί μας στο τηλ:  6978 500 005

2)    Μέσα από την ιστοσελίδα μας στο πεδίο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ, όπου υπάρχουν οδηγίες.

3)   Στο e-mail:    info@nafsweek.gr

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

musitsa-rouxa-axesouar-kosmimata

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ