Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δυο εξαιρετικά συγγραφικά πονήματα από τον Γρηγόρη Σκαφίδα

Published

on

Η παρουσίαση δυο εξαιρετικών βιβλίων του συγγραφέα Γρηγόρη Σκαφίδα έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου στο Ξενία, την Τετάρτη 17 Απριλίου. Το πρώτο βιβλίο έχει τίτλο «Σίμου Ναυπακτίας, Ιστορία και παράδοση»  και το δεύτερο  «Γενεαλογικά Δένδρα Σιμιωτιών Ναυπακτίας. Ρίζες και Μνήμες».  Στην κατάμεστη αίθουσα παραβρέθηκαν τιμώντας τον συγγραφέα, ο πρώην Δήμαρχος Ναυπακτίας και υπ. Δήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Μπουλές, ο υπ. Δήμαρχος Ναυπακτίας Ντίνος Τσουκαλάς, ο υπ. Περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Καλαβρουζιώτης και πλήθος κόσμου.

Την παρουσίαση των βιβλίων ανέλαβαν η εκπαιδευτικός και δημοτική σύμβουλος Μαρία Ζιαμπάρα και ο δ/ντης της Παπαχαραλαμπείου βιβλιοθήκης Γιάννης Χαλάτσης. Αποσπάσματα από τα βιβλία διάβασε η εκπαιδευτικός Ελένη Ζαρκαδούλα, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος του Nafsweek Γιάννης Ξύδης.

Χαρακτηριστικά ανέφερε κλείνοντας την παρουσίαση του πρώτου βιβλίου η Μαρία Ζιαμπάρα: «Το περίγραμμα του τόπου δείχνει την εγγραφή των ανθρώπων στο χώρο και μαζί τις γραφές τους, τα σημάδια τους πάνω σ’ αυτόν, Αυτή η εγγραφή μπορεί να πει κανείς ότι είναι τελικά το περίγραμμα της ζωής, η μνήμη μας, η ιστορία μας. Ενδεχομένως και κληρονομιά μας. Κληρονομιά της γης, κληρονομιά της φύσης, κληρονομιά πολιτισμού. Ο Γρηγόρης Σκαφίδας λοιπόν, εκτελώντας το χρέος του στη ράτσα αφήνει κληρονομιά αυτό το πνευματικό πόνημα στις επόμενες γενιές των Σιμιωτών δίνοντας τους την εντολή να τον ξεπεράσουν».

Στο κλείσιμο της παρουσίασης του δεύτερου βιβλίου, ο Γιάννης Χαλάτσης σημείωσε:

«Το βιβλίο αυτό είναι μια αληθινή κιβωτός ζωντανής μνήμης που αξίζει να μπει σε κάθε σπίτι Σιμιώτη. Είναι ένα πληροφοριακό βιβλίο όπου μπορεί να ανατρέξει κανείς να αντλήσει πληροφορία για κάποιον συγγενή και συγχωριανό.

Τα βιβλία αυτά βοηθάνε τους απογόνους μας να βρούνε την άκρη του νήματος, του σογιού.

Ενισχύουν τους δεσμούς ανάμεσα στους συγγενείς. Ιδιαίτερα στις μέρες μας που έχουν χαλαρώσει οι οικογενειακοί δεσμοί. Συμβάλουν στην αναζήτηση συγγενών που μετανάστευσαν ή μετακινήθηκαν σε άλλες πόλεις.

Ακόμη βοηθούν και στην ανθρωπολογική προσέγγιση κάποιων συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και πιθανές γονιδιακές επιδράσεις που κληρονομούνται στα μέλη του σογιού. Μεγαλώνουν το σεβασμό και το θαυμασμό των προγόνων μας για τον αγώνα επιβίωσης τους σε άγονο περιβάλλον και σε πολυτάραχες εποχές.

Η εργασία σας, Γρηγόρη Σκαφίδα, μπορεί να τεθεί στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερομένου και να πάρει παγκόσμια διάσταση αν φροντίσετε να μπει σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με θέμα Γενεαλογικά δένδρα. Αναφέρετε στον πρόλογό σας ότι υπολογίζετε γύρω σε 11.000 τα άτομα σ’ όλο τον κόσμο στις φλέβες των οποίων «τρέχει Σιμιώτικο αίμα». Σκεφτείτε ότι απόγονοι αυτών θα έχουν ένα λόγο να ανατρέξουν στο βιβλίο σας να βρουν κάποια πληροφορία για τους προγόνους τους. Μη σας φαίνεται παράξενο, γιατί κάθε ημέρα χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, απόγονοι μεταναστών ελληνικής καταγωγής, προσπαθούν να ενώσουν τους χαμένους κρίκους της οικογενειακής τους ιστορίας».

Την εκδήλωση οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σιμιωτών με την  υποστήριξη  της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών – ΕΝΑΜ και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας – ΟΣΥΝ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο έργο του Γρηγόρη Σκαφίδα γίνεται περιγραφή του τόπου και καταγραφή της ιστορίας και παράδοσης του χωριού Σίμου Ναυπακτίας, γενέθλιο τόπο του συγγραφέα, κατοικημένο από τους αρχαίους χρόνους. Περιέχονται πλούσιες πληροφορίες για τα ήθη τα έθιμα και τον τρόπο ζωής των κατοίκων του χωριού. Καταγράφεται η εξελικτική πορεία της ζωής αυτών μέχρι τη δεκαετία του I960, την δεκαετία που άρχισε η ερήμωσή του.

Ευρηματική και χρήσιμη είναι για τον αναγνώστη η παράλληλη περιληπτική καταγραφή της ιστορικής διαδρομής της περιοχής και της Ελλάδας συνολικά.

Είναι νοσταλγικό ανάγνωσμα για τους παλαιότερους με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους νεότερους.

Ο συγγραφέας στον πρόλογό του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Καταγράφω την εξελικτική πορεία της κοινωνικής και οικονομικής πλευράς του χωριού. Πορεία που τη χαρακτηρίζουν ο αγώνας των προγόνων μας για επιβίωση και βελτίωση της ζωής τους σε τόπο άγονο και απόμερο. Αγώνας συνοδευόμενος από την αξιοπρόσεκτη ευρηματικότητα και προσαρμογή στις συνθήκες του περιβάλλοντος και της κάθε εποχής, παράλληλα με συμμετοχική πολιτισμική δράση που ομόρφαινε τη ζωή. Γίνεται προσπάθεια να αποτυπωθεί το δέσιμο των ανθρώπων με το χωριό, να το ζωντανέψουμε και να το αισθανθούμε, όπως αυτό λειτουργούσε κι όπως εξελίχθηκε στο χρόνο, όπως κυλούσε η ζωή, όπως αγαπήθηκε από τους κατοίκους του από τα αρχαία χρόνια που γνωρίζουμε ότι υπήρχε. Αναφερόμαστε στα επαγγέλματα μιας άλλης εποχής, καθώς και τα πειστήριά τους (αλώνια, γούρνες, νερόμυλοι, βλάχικα κονάκια κ.λπ.) που σιγά – σιγά εκλείπουν.

Ελπίζω το βιβλίο αυτό, πέραν της αναπόλησης και νοσταλγίας, που πιστεύω ότι θα προκαλέσει στους ηλικιωμένους χωριανούς, να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ενδιαφέρον ανάγνωσμα και για τους νεότερους στην προσπάθεια αναζήτησης της ζωής των προγόνων τους και του προβληματισμού τους για το μέλλον».

Οι παρακάτω φωτογραφίες ανήκουν στον Σωτήρη Ράπτη

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιοι δικαιούχοι περιμένουν χρήματα

Published

on

By

Χρήματα σε αρκετές κατηγορίες δικαιούχων πρόκειται να καταβληθούν τις επόμενες ημέρες. Και αυτό γιατί ξεκινούν οι πληρωμές για τα προνοιακά επιδόματα, το επίδομα παιδιού Α21, τις συντάξεις Σεπτεμβρίου αλλά και την δόση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Η τέταρτη δόση του επιδόματος παιδιού θα καταβληθεί μεταξύ 25 και 26 Σεπτεμβρίου.

Τα προνοιακά επιδόματα καταβάλλονται κάθε 25 του μήνα, ωστόσο, λόγω του ότι αυτόν τον μήνα πέφτει Κυριακή, αναμένεται να καταβληθούν τη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου.

Η πληρωμή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από 26 έως 31 Αυγούστου.

Από την Τρίτη 27 Αυγούστου 2019 ξεκινά η καταβολή των συντάξεων του Σεπτεμβρίου 2019. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων:

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 27 Αυγούστου 2019 ημέρα Τρίτη.

Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 27 Αυγούστου 2019 ημέρα Τρίτη.

Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 29 Αυγούστου 2019 ημέρα Πέμπτη.

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 29 Αυγούστου 2019 ημέρα Πέμπτη.

Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 29 Αυγούστου 2019 ημέρα Πέμπτη.

Τα υπόλοιπα Ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 29 Αυγούστου 2019 ημέρα Πέμπτη.

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν στις 29 Αυγούστου 2019 ημέρα Πέμπτη.

Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις στις Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019 ημέρα Τρίτη.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τετάρτη 21- 8 – 2019 συνεδριάζει το Δημοτικό συμβούλιο

Published

on

By

Συγκαλείται, μάλλον για τελευταία φορά από την δημοτική αρχή Λουκόπουλου, το  δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας, την Τετάρτη 21 Αυγούστου στις 19.30.

Θα γίνουν δύο συνεδριάσεις, μια  ειδική συνεδρίαση με θέμα «Επιλογή των φιλοξενουμένων παιδιών στους Δημοτικούς Παιδικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και εισηγητή  τον Γ.  Σιαμαντά, ενώ θα ακολουθήσει η   τακτική συνεδρίαση στις 19.45 με ακόλουθα θέματα στην ημερήσια διάταξη:

 

  1. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Χάραξη –

δημιουργία ποδηλατικών διαδρομών στην Ορεινή Ναυπακτία». (εισηγητής κ.

Καρακώστας)

  1. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Διαμόρφωση

δικτύου ποδηλατικών διαδρομών στην Δυτική Ναυπακτία». (εισηγητής κ.

Καρακώστας)

  1. Έγκριση μελέτης και επιλογή διαδικασίας σύναψης δημόσιας σύμβασης του

έργου «Έργα αποκατάστασης ζημιών οδικού δικτύου και επεμβάσεις

αντιμετώπισης κατολισθητικών φαινομένων τοπικών κοινοτήτων Κλεπάς και

Περίστας Δ.Ε. Πλατάνου Δήμου Ναυπακτίας» – Υποέργο 2ο : «Έργα

αποκατάστασης ζημιών οδικού δικτύου Τοπικής Κοινότητας Περίστας

Δημοτικής Ενότητας Πλατάνου Δήμου Ναυπακτίας». (εισηγητής κ.

Καρακώστας)

  1. Έγκριση απολογισμού- ισολογισμού οικονομικού έτους 2018 του Δήμου

Ναυπακτίας. (εισηγητής κ. Κωστογιάννης)

  1. Αναμόρφωση προϋπολογισμού και τροποποίηση τεχνικού προγράμματος.

(εισηγητής κ. Κωστογιάννης)

  1. Διαγραφές παιδιών από τους δημοτικούς Παιδικούς-Βρεφονηπιακούς

Σταθμούς. (εισηγητής κ. Σιαμαντάς)

  1. Αποδοχή απόφασης ένταξης της Πράξης µε τίτλο «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ &

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ

ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ» με Κωδικό ΟΠΣ 5045520

στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» (εισηγητής κ.

Σιαμαντάς)

  1.   Εξειδίκευση πίστωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 203 του

Ν.4555/2019 για την διενέργεια μεταφορών μελών του ΚΑΠΗ στην ΑΙΔΗΨΟ

(εισηγητής κ. Σιαμαντάς)

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

H Κοίμηση της Θεοτόκου στην I.Μ. Aμπελακιωτίσσης

Published

on

By

Κατά τήν ἑορτή τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου πανηγύρισε ἡ Ἱερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἀμπελακιωτίσσης στήν Ὀρεινή Ναυπακτία.

Τήν παραμονή τῆς ἑορτῆς τελέσθηκε πανηγυρικός Ἑσπερινός, χοροσταντοῦτος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ἱεροθέου, μέ τήν συμμετοχή τοῦ Πρωτοσυγκέλλου π. Καλλινίκου, τοῦ Καθηγουμένου π. Πολυκάρπου, τοῦ Ἱερομ. π. Νικοδήμου καί τοῦ Διακόνου π. Παϊσίου, ἐνῶ στό ἀναλόγιο ἔψαλαν ἀδελφοί τῆς Μονῆς.

Κατά τήν ἀρτοκλασία, πού ἔγινε στό προαύλιο κάτω ἀπό τόν πλάτανο τῆς Μονῆς, ὁ Σεβασμιώτατος ἀνέλυσε τό ὀκτάηχο θαυμάσιο δοξαστικό «Θεαρχίῳ νεύματι…» τοῦ Ἑσπερινοῦ τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου. Εἶπε ὅτι ψάλλουμε σέ ὀκτώ ἤχους τό δοξαστικό –ὅπως ὁ ἴδιος ἔψαλε καί τό ὀκτάηχο «Θεοτόκε Παρθένε» τῆς ἀρτοκλασίας– γιατί θέλουμε ὅλοι οἱ ἦχοι νά ὑμνήσουν τήν Θεοτόκο, ἡ ὁποία ἔχει μεγάλη δόξα, ὅπως ἀκριβῶς τήν περιγράφει μέ πλούσια νοήματα τό δοξαστικό αὐτό. Ἰδιαίτερα οἱ Ναυπάκτιοι καί οἱ κάτοικοι τῆς Ὀρεινῆς Ναυπακτίας ὀφείλουν νά αἰσθάνονται καί νά ἑλκύονται ἀπό τήν δόξα τῆς Παναγίας, πού ἐκφράζεται καί στόν ἱερό αὐτό τόπο, μέ τήν θαυματουργή εἰκόνα της.

Τό πρωί τελέσθηκε Ἀρχιερατική θεία Λειτουργία ἀπό τόν Σεβασμιώτατο κ. Ἱερόθεο, συμπαραστατούμενο ἀπό τόν Ἡγούμενο π. Πολύκαρπο, τόν Ἱερομ. π. Πρόδρομο καί τόν Διάκ. Π. Παΐσιο. Ἄς σημειωθῆ ὅτι ὁ Πρωτοσύγκελλος καί ὁ π. Νικόδημος ἔφυγαν τό πρωΐ γιά νά ἐξυπηρετήσουν ὀρεινές Ἐνορίες (Πλάτανο καί Λιβαδάκι Ναυπακτίας), ἀφοῦ σέ κάθε Ἐνορία λειτουργοῦσε μόνον ἕνας Ἱερέας –σέ μερικές περιπτώσεις συνταξιοῦχος ἤ καί ἀσθενής– τήν ἡμέρα αὐτή, προκειμένου νά καλυφθοῦν ὅσο δυνατόν περισσότερες ὀρεινές Ἐνορίες.

Ὁ Σεβασμιώτατος στό κήρυγμά του, μετά τήν λιτανεία τῆς ἱερᾶς εἰκόνος, ἀνέλυσε τό ἀπολυτίκιο τῆς ἑορτῆς τῆς Κοιμήσεως.

Ἐκκλησιάσθηκαν στήν χάρη της, μεταξύ τῶν πολλῶν προσκυνητῶν, ὁ Βουλευτής τοῦ Νομοῦ κ. Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, ὁ νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας, ἡ Πρόεδρος τοῦ Δημοτικοῦ Συμβουλίου Ναυπακτίας κ. Ἀγγελική Σμπούκη, ὁ Πρόεδρος τοῦ Δικηγορικοῦ Συλλόγου Μεσολογγίου κ. Χρῆστος Παΐσιος κ.ἄ.

Ἄς σημειωθῆ ὅτι ὅλοι σχεδόν οἱ προσκυνητές αἰσθάνθηκαν τό δύσβατο τῆς περιοχῆς καί τήν δύσκολη κατάσταση τοῦ ὁδικοῦ δικτύου.

Ἕνα ἀπό τά σημαντικά σημεῖα τῆς φετινῆς ἑορτῆς ἦταν ἡ νέα λειψανοθήκη μέ τό τμῆμα τῆς χειρός τοῦ ἁγίου Πολυκάρπου, πού ἐκτίθετο σέ προσκύνηση δίπλα στήν θαυματουργή εἰκόνα τῆς Παναγίας τῆς Ἀμπελακιώτισσας, καί εὐλογοῦσαν μαζί –εἰκόνα καί λείψανο– τούς πιστούς.

Ἀπό τό Γραφεῖο Τύπου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ