Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Δυτική Ελλάδα: Η περιφέρεια με την μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού

Published

on

Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το Δημογραφικό ο Απ. Κατσιφάρας

Τα ανησυχητικά στοιχεία που αποτυπώνουν κλιμακούμενο το ρυθμό γήρανσης και μείωσης του πληθυσμού της χώρας προκάλεσαν διεξοδική συζήτηση στη Διακομματική Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό, που συνεδρίασε υπό τη Σία Αναγνωστοπούλου, βουλευτή Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρο της Επιτροπής, με προσκεκλημένους τους Περιφερειάρχες όλης της χώρας.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις διοικητικές ενότητες της χώρας, επισημαίνοντας ότι «από τις 13 Περιφέρειες μόλις δύο αυξάνουν τον πληθυσμό τους (Νότιο Αιγαίο και Κρήτη, + 37 χιλιάδες αθροιστικά), τρείς χαρακτηρίζονται από σταθερότητα (Ήπειρος, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη) ενώ 7 παρουσιάζουν μείωση από -5,7% έως -1,3%. Η Δυτική Ελλάδα είναι η περιφέρεια με την μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού.  Ανάμεσα στις δύο πρόσφατες απογραφές παρουσιάζει μείωση πληθυσμού κοντά στο 6%». Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στο Πενταετές Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την περίοδο 2014-2019, η μείωση του πληθυσμού της Δυτικής Ελλάδας που καταγράφεται στην απογραφή του 2011, κυρίως προέρχεται από τη μείωση του πληθυσμού της ΠΕ Ηλείας κατά 34.000 άτομα που είναι και η μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού που καταγράφεται στη χώρα.

Παράλληλα, παρουσίασε την εικόνα της χώρας, με βάση την απογραφή του 2011 και σημείωσε: «Έδειξε κάτι που οι πρόδρομοι δημογραφικοί δείκτες κατέγραφαν. Τη μείωση του μόνιμου πληθυσμού στην ελληνική επικράτεια. Με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα στο σύνολο της χώρας απογράφτηκαν 10.816.286 μόνιμοι κάτοικοι, εκ των οποίων 5.303.223 άρρενες (49%) και 5.513.063 θήλεις (51%). Τα δεδομένα αυτά, συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα της απογραφής του 2001, αφήνουν να διαφανεί μείωση του πληθυσμού κατά 146.000 άτομα (ή άλλως κατά 1,3%, αφού ο αντίστοιχος πληθυσμός το 2001 ήταν 10.934.097), παρόλο το θετικό φυσικό ισοζύγιο της δεκαετίας (οι γεννήσεις υπερέβησαν την περίοδο αυτή κατά 41.000 περίπου τους θανάτους)».

Σύμφωνα με τον κ. Κατσιφάρα, τρεις είναι οι παράγοντες (δημογραφικές συνιστώσες) που επηρεάζουν τη μεταβολή του πληθυσμού: οι γεννήσεις, οι θάνατοι και η μετανάστευση.

«Ή, για να το πούμε διαφορετικά, ο πληθυσμός εξαρτάται από δύο ισοζύγια: Το φυσικό (γεννήσεις-θάνατοι) και το μεταναστευτικό (είσοδοι-έξοδοι)» πρόσθεσε και τόνισε ότι «είναι πλέον πρόδηλη, από τα δημογραφικά δεδομένα, η περαιτέρω μείωση του πληθυσμού αφού εκτιμάται ότι τα φυσικά ισοζύγια θα συνεχίσουν να είναι αρνητικά, και η δημογραφική γήρανση δεν πρόκειται να ανακοπεί».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας επεσήμανε ότι απαιτούνται κατάλληλα κίνητρα και πολιτικές για να αναχαιτιστούν οι αρνητικοί δείκτες.

«Απαιτούνται μέτρα για τη στήριξη των οικογενειών σε κατάσταση φτώχειας, ιδίως αυτών με πολλά παιδιά. Όταν τρέχεις για τα απαραίτητα δεν κοιτάς να κάνεις παιδιά. Πρέπει να υπάρξουν κίνητρα για την εγκατάσταση στην ύπαιθρο. Η ύπαιθρος υποφέρει δημογραφικά πολύ περισσότερο από τις αστικές περιοχές. Υπάρχουν χωριά με σχεδόν εντελώς γηρασμένο πληθυσμό. Η στήριξη της μετεγκατάστασης, με προτεραιότητα στις πολύτεκνες οικογένειες και τους νέους, που υποφέρουν από ανεργία και ζουν σε συνθήκες ανέχειας για εγκατάσταση στην ύπαιθρο, όχι μόνο θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και στην αναπτυξιακή ανάταξη της χώρας. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον, που να υποστηρίζει τον εργαζόμενο γονέα, ιδίως τις μητέρες. Το πρότυπο της οικογένειας όπου ο πατέρας εξασφάλιζε με την εργασία του τα προς το ζην παραχώρησε τη θέση του στην οικογένεια όπου εργάζονται και οι δύο σύζυγοι και στις μονογονεϊκές οικογένειες. Πρέπει να διασφαλίζεται η ισορροπία μεταξύ της αμειβόμενης εργασίας και της ζωής εκτός εργασίας, ιδίως αν αυτή περιλαμβάνει τη φροντίδα παιδιών ή και ηλικιωμένων συγγενών.».

Και συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας: «Το πιο σημαντικό από όλα είναι να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της, το γρηγορότερο. Η κρίση δεν έχει μόνο περιορίσει τα περιθώρια για μέτρα κοινωνικής πολιτικής που να αποσκοπούν στη διευκόλυνση των γάμων και των γεννήσεων. Το ασταθές και αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον άλλαξε την παραδοσιακή προτεραιότητα για οικογένεια. Οι νέοι μέσα σε αυτήν την ανασφάλεια εγκλωβίζονται στο κυνήγι της εκπαίδευσης, της εξειδίκευσης και της επαγγελματικής εξέλιξης, αφήνοντας δεύτερο το να κάνουν παιδιά και οικογένεια.».

Τέλος, σε ότι αφορά το μεταναστευτικό ο Περιφερειάρχης, κ. Κατσιφάρας ανέφερε: «Η Ελλάδα ήταν πάντα μια ανοικτή χώρα και σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών. Ζητάμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη διαχείριση των μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αλλά και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών» και συμπλήρωσε «Θα πρέπει να εστιάσουμε και στην κυκλική μετανάστευση, καθώς η δύσκολη οικονομική συγκυρία, έχει δημιουργήσει έναν σημαντικό πληθυσμό που αναζητά απασχόληση, από χώρα σε χώρα».

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΛΛΑΔΑ

Έκαναν όλοι “Ρουά ματ” στο 12ο Τουρνουά σκακιού blitz Lepanto

Published

on

By

Ολοκληρώθηκε με τις απονομές των επάθλων στους νικητές το 12ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙΟΥ BLITZ «LEPANTΟ» που πραγματοποιήθηκε σήμερα   Σάββατο  30 Σεπτεμβρίου 2023  στο Καφέ «IN SPOT», στην  Παραλία Ψανής.

Το τουρνουά  διοργανώνει κάθε χρόνο ο Αθλητικός Σκακιστικός Όμιλος Ναυπάκτου  (ΑΣΟΝ ΕΠΑΧΤΟΣ), στο πλαίσιο του εορτασμού της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.
Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 90, καταδεικνύοντας την αγάπη για το σκάκι ναυπάκτιων και επισκεπτών σκακιστών που πήραν μέρος στο καθιερωμένο πλέον τουρνουά.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο μικρότερος σε ηλικία σκακιστής ήταν 6 ετών και ο μεγαλύτερος 65 ετών.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Με πολλές συμμετοχές ξεκινά σήμερα το 12ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙΟΥ BLITZ «LEPANTΟ»

Published

on

By

Με τις συμμετοχές να έχουν ξεπεράσει τις  90, ξεκινά στις 16:00 το  12ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙΟΥ BLITZ «LEPANTΟ» σήμερα   Σάββατο  30 Σεπτεμβρίου 2023  στο Καφέ «IN SPOT», στην  Παραλία Ψανής.
Το τουρνουά  διοργανώνει ο Αθλητικός Σκακιστικός Όμιλος Ναυπάκτου ( ΑΣΟΝ ΕΠΑΧΤΟΣ), στο πλαίσιο του εορτασμού της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.
Το σύστημα αγώνων είναι Ελβετικό 11 γύρων, χωρίς αξιολόγηση με χρόνο σκέψης
3 λεπτά + 2 δευτερόλεπτα για κάθε κίνηση.
Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την προκήρυξη των αγώνων στο site  του συλλόγου www.asonepaxtos.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Παρουσίαση βιβλίου πρακτικών Β’ Πανναυπακτιακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου

Published

on

By

Το απόγευμα του Σαββάτου 23 Σεπτέμβριου 2023 στον αύλειο χώρο του Ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας Ο.ΣΥ.Ν παρουσίασε  το βιβλίο των πρακτικών του Β΄ Πανναυπακτιακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου.

Συνδιοργανωτές όλοι οι φορείς της περιοχής , η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας , ο Δήμος Ναυπακτίας ,η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας ,Η Αιτωλική Αναπτυξιακή ,η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ναυπακτίας και Δωρίδας , το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας ,η Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών Ε.ΝΑ.Μ  και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας .

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν  ο Νίκος Ανδρίτσος δημοσιογράφος και Αντιπρόεδρος της Ο.ΣΥ.Ν .

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου χαιρέτησε την  εσπερίδα και αναφέρθηκε εκτενώς στο διήμερο συνέδριο  και παρότρυνε τους ιθύνοντες να μελετήσουν τα πρακτικά και να υλοποιήσουν τις προτάσεις καθώς και πρότεινε το συνέδριο να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα . Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Μπουλές  και μίλησε για την σπουδαιότητα της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ,ο Γιώργος Σιαμαντάς Δημοτικός Σύμβουλος ως εκπρόσωπος του πρώην Δημάρχου Τάκη Λουκόπουλου και αρμόδιος Αντιδήμαρχος όταν έγινε το Συνέδριο  και ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας.                                             

Εισηγητές της Εσπερίδας ήταν ο Προέδρος της Ο.ΣΥ.Ν Θεόδωρος Παπαδόπουλος που εκτός των άλλων δήλωσε ότι Φιλοδοξία της Ομοσπονδίας  είναι το Συνέδριο αυτό ν’ αποτελέσει θεσμό και στρατηγικό σημείο αναφοράς και συνάντηση ανθρώπων απ’ όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας του επιχειρηματικού , πολιτικού και επιστημονικού κόσμου  και καλό θα είναι να γίνεται κάθε δυο χρόνια σε διαφορετικά σημεία του Δήμου μας.  Επίσης πρότεινε για την συγκρότηση μόνιμης ομάδας εργασίας με μέλη τους φορείς η οποία  θα  αξιολογήσει και θα προωθήσει τα συμπεράσματα του συνεδρίου και του κάθε συνεδρίου στην πολιτεία ,στην τοπική αυτοδιοίκηση ,τους φορείς ,στους επιχειρηματίες και την τοπική κοινωνία .

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας αναφέρθηκε  στις προτάσεις  τα πορίσματα και το συμπέρασμα και για την πρόοδο πολλών εξ αυτών, στην εξωστρέφεια και είπε ότι η Ναυπακτία κοιτάζει μπροστά με όραμα .Η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νιας και Λευκάδας έκανε λόγο για μετρήσιμα αποτελέσματα και ανέφερε σειρά έργων που υλοποιούνται . Ο Γενικός Διευθυντής της Αιτωλικής Αναπτυξιακής Χαράλαμπος Μιχαλόπουλος αναφέρθηκε στην πρωτιά στην αξιολόγηση της Αιτωλικής Αναπτυξιακής σε εθνικό επίπεδο και πόση βοήθεια είχαν γι’ αυτό από τα πρακτικά του συνεδρίου καθώς και για την τοπική στρατηγική ,το πρόγραμμα leader και τι μας έδωσε σε αριθμούς στη Ναυπακτία  ,για τα εμβληματικά έργα Ναυμαχία Ναυπάκτου ,Βαράσοβα μουσείο μανιταριού ,Βεζίρ Τζαμί κλπ και για το νέο leader .

Ο Πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Δ Θέμης Δαβανέλλος επεσήμανε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση των προτάσεων και αναφέρθηκε στα προβλήματα των επαγγελματιών .Ο Πρόεδρος του Οικονομικού επιμελητηρίου Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Παππάς επικεντρώθηκε  στις μεγάλες δυνατότητες της περιοχής και ειδικότερα της Ναυπακτίας και για μετρήσιμα οικονομικά αποτελέσματα των Δήμων .

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ Πάνος Λούκας αναφέρθηκε στη συμβολή της Γέφυρας στην ανάπτυξη της περιοχής , τον συνεχή έλεγχο από ειδικούς αλπινιστές για την ασφάλεια της , για τη πράσινη Γέφυρα καθώς και για τις  εκδηλώσεις που προγραμματίζουν  το 2024 για τα 20 χρόνια λειτουργείας της. Ο Πρόεδρος της Ε.ΝΑ.Μ Νίκος Τριψιάνος στάθηκε στον πνευματικό πλούτο της Ναυπακτίας και τη συμβολή της ΕΝΑΜ και ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ν.Δ Αριστομένης Χάρος μίλησε για τη  συμβολή και τη συμμετοχή των εργαζομένων στην ανάπτυξη της Ναυπακτίας καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν  .

Ακολούθησαν παρεμβάσεις Συλλόγων που αναφέρθηκαν σε θέματα ανάπτυξης και καθημερινότητας και συγκεκριμένα  από την Πρόεδρο του Συλλόγου Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Μαρίας Σαγώνα ,την Πρόεδρο του Συλλόγου Ποκίστας  Ανδριάνας Νικολάου την Πρόεδρο του Συλλόγου Ανθοφυταίων η Γρανίτσα Κατερίνας Φούτζουλα ,του Προέδρου της Αδελφότητας Ναυπακτίων Αττικής ο Έπαχτος Κωστής Βουτσινάς ,την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Μηλιάς Πολυτίμης Σαλτού την Αντιπρόεδρο  του Συλλόγου Ελευθεριανιτών Κατερίνα Χαραλαμποπουλου και του ταμία του Πνευματικού ομίλου η δάφνη Ανδρέα Μπέσσα.

Εκτός των ανωτέρω την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωτοπρεσβύτερος Πατήρ Θωμάς Βαμβίνης Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος  της Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ,ο Ηλίας Δημητρόπουλος συγγραφέας και  επίτιμος πρόεδρος Ναυπακτίων Πάτρας ,ο συγγραφέας και ιστορικός Ντίνος Μακρυγιάννης ,υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι για τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας , υποψήφιοι Δημοτικοί σύμβουλοί για το Δήμο Ναυπακτίας ,αντιπροσωπείες Πολιτιστικών Συλλόγων ,μέλη όλων των οργάνων της Ο.ΣΥ.Ν και πολλοί κάτοικοι και φίλοι της Ναυπακτίας.

Ευχαριστούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Γιάννη Μπανίκα για την παραχώρηση του εμβληματικού χώρου . Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ