Δεν ήταν στις προθέσεις μου ν’ αναφερθώ στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ύστερα από τη λήξη της θητείας της κ. Σακελλαροπούλου.
Όμως ο γεγονότα όπως εκτυλίχθηκαν, μ’ έβαλαν στον πειρασμό.
Όχι ότι προσφέρω κάτι καινούργιο στην όλη διαδικασία. Απλά ο διαρκής θόρυβος γύρω από το θεσμό, τροφοδοτούσε την κοινή γνώμη κάθε μέρα με ονόματα υποψηφίων.
Η αντικειμενική, δήθεν, ειδησιογραφία, λες και παρακολουθούσε το σφυγμό των πολιτών, την επομένη ανέτρεπε όσα έλεγε χθες.
Σ’ αυτή την ατέρμονη σκυταλοδρομία των αλλαγών των ονομάτων, ο Πρωθυπουργός, κυρίαρχος σίγουρα του πολιτικού παιχνιδιού και λόγω Συντάγματος, αδιαφορούσε στις ποικίλες εικασίες.
Το Σύνταγμα είναι σαφέστατο. Ο Πρόεδρος της κυβέρνησης είναι υπεύθυνος να υποδείξει την, τον υποψήφια- ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Βέβαια αυτό δεν δεσμεύει τον πολίτη να προτείνει κάτι άλλο. Στην κατηγορία αυτή τον πολιτών, θεωρούνται αρχηγοί κομμάτων ή παρατάξεων που συμπλέουν με κάποιο κόμμα. Σίγουρα τα πρόσωπα που προτείνονταν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που απαιτεί μία υποψηφιότητα. Όμως προέρχονταν από κερματισμένες πολιτικές δυνάμεις.
Το τι έγινε στο παρελθόν, Πρόεδρος Δημοκρατίας από την απέναντι της Κυβέρνησης πολιτική δύναμη, δεν αποτελέσουν στοιχείο σημαντικό να επηρεάσει τον Πρωθυπουργό.
Οι συνθήκες όπως διαμορφώθηκαν, ευνόησαν τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει αμετακίνητος στις σκέψεις του.
Να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον κ. Κωνσταντίνο Τασούλα.
Ο κ. Τασούλας, ως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, τρίτος στην ιεραρχία του πολιτεύματος μετά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και των Πρωθυπουργό, είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία.
Με την υποψηφιότητα του κ. Τασούλα ο κ. Μητσοτάκης, συσπειρώνει τη Ν.Δ.
Δεν είναι ασήμαντο, τρεις διαγραφέντες βουλευτές, ο ένας πρώην Πρωθυπουργός, να επανέρχονται στο μαντρί, με τη θετική ψήφο τους στην εκλογή του Προέδρου.
Στον απόηχο της Προεδρικής εκλογής, μπορεί να επισημανθεί ο χαμηλός αριθμός ψήφων που παίρνει ο νέος Πρόεδρος.
Όμως λόγω της πολυκομματικής Βουλής και των δύο δεκάδων ανεξαρτήτων βουλευτών, η Ν.Δ. βγαίνει κερδισμένη σε αριθμό ψήφων του Προέδρου.
Οι αριθμοί των ψήφων μετράνε και όχι τα χρώματα αυτών.
Στον απόηχο της Προεδρολογίας, επισημαίνεται η στάση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ Νίκου Ανδρουλάκη.
Ανέμενε την πρόταση του Πρωθυπουργού, όπως άλλωστε το Σύνταγμα ορίζει και ύστερα τοποθετήθηκε.