Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Δ. Κωνσταντόπουλος: «Άμεση οικονομική στήριξη των κατοίκων των περιοχών πέριξ του Ευήνου»

Published

on

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ-κωνσταντοπουλος

Ερώτηση προς τους Υπουργούς: Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη, με Θέμα: «Άμεση οικονομική στήριξη των κατοίκων των περιοχών πέριξ του Ευήνου λόγω της κατάρρευσης της Γέφυρας του Ευήνου», κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. Αναφέρει σε αυτή:

« Κύριοι Υπουργοί,

Πριν από ένα χρόνο, το Δεκέμβριο του 2021, η Αιτωλοακαρνανία επλήγη από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα πλημμύρες και εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οι γέφυρες του Ευήνου στο ύψος του Ευηνοχωρίου κατέρρευσαν και πιο συγκεκριμένα η γέφυρα για την κίνηση των αυτοκινήτων υπέστη καθίζηση με αποτέλεσμα την διακοπή της κυκλοφορίας.

Το γεγονός αυτό σήμανε αυτόματα την αποκοπή της παλιάς εθνικής οδού στο σημείο αυτό και την υποχρεωτική διέλευση όλων των οχημάτων μέσω της Ιόνιας οδού. Η Αιτωλοακαρνανία κόπηκε στα δύο. Σε δυσχερή θέση βρέθηκαν οι κάτοικοι των κοινοτήτων πέριξ της γέφυρας, ιδίως των κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας και συγκεκριμένα του Γαλατά, της Γαβρολίμνης και του Περιθωρίου.

Οι κάτοικοι αυτοί διατηρούν στενούς δεσμούς με το Μεσολόγγι, όπου οι περισσότεροι πηγαινοέρχονται καθημερινά για την εργασία τους, την φοίτηση των παιδιών σε σχολεία, φροντιστήρια και εξωσχολικές δραστηριότητες, την επίσκεψη σε ιατρούς, τις συναλλαγές τους με δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και επιχειρήσεις κλπ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι αναγκάζονται πλέον να χρησιμοποιούν την Ιόνια οδό και μάλιστα πολλοί από αυτούς πολλές φορές την ημέρα αφού η καθημερινότητά τους επιτάσσει να πηγαινοέρχονται στο Μεσολόγγι.

Ομοίως σε δυσχερή θέση βρίσκονται οι κάτοικοι του Ευηνοχωρίου και του Αγίου Γεωργίου, οι οποίοι ακόμα και για ελάχιστες αποστάσεις και πρόσβαση στις καλλιέργειές τους που θα απαιτούσε τη διέλευση από τον Εύηνο, πλέον αναγκάζονται να περάσουν από την Ιόνια οδό, επιβαρυνόμενοι με επιπλέον έξοδα, ταλαιπωρία και πολλαπλάσιες αποστάσεις.

Κι ενώ υπήρχαν διαβεβαιώσεις προς τους κατοίκους ότι τα έργα με την κατασκευή της καινούργιας γέφυρας θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Ιανουάριο 2024 (24 μήνες), ο ένας χρόνος πέρασε και τα έργα δεν έχουν ακόμη αρχίσει. Ακόμα και η προσωρινή γέφυρα που τοποθετήθηκε πριν από μόλις λίγες ημέρες για την προσωρινή αποκατάσταση της κυκλοφορίας, δεν είναι λειτουργική, παρασύρθηκε από τον ποταμό και δεν υφίσταται.

Οι κάτοικοι των περιοχών πέριξ του Ευήνου βρίσκονται σε απόγνωση. Επί ένα έτος υφίστανται καθημερινή οικονομική επιβάρυνση αναγκαζόμενοι να διανύουν πολλαπλάσια χιλιόμετρα και να υφίστανται και τη σχετική φθορά των οχημάτων τους, ακόμα και για τις πιο απλές μετακινήσεις τους, τη μετάβαση σε εργασία, γιατρούς, σε σχολεία, σε φροντιστήρια κλπ. Μια απόσταση 3-5 χλμ ανάγεται πλέον σε απόσταση 25-30 χλμ. Οι κοινότητες πέριξ του Ευήνου λόγω της αύξησης των αποστάσεων, είναι πιο δύσκολα προσβάσιμες ακόμα και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ακόμα και οι τιμές των προϊόντων επηρεάζονται λόγω των αυξημένων εξόδων για τη μεταφορά τους, ενώ δημιουργούνται δυσκολίες για τη διάθεση, πώληση και προμήθεια αγροτικών προϊόντων, σε μια περιοχή μάλιστα που η οικονομία της βασίζεται στον πρωτογενή τομέα.

Η οριστική λύση του προβλήματος δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η λήψη μέτρων για την άμεση οικονομική ανακούφιση των κατοίκων και των επιχειρήσεων της περιοχής εκ μέρους της Πολιτείας. Μέτρο που θα βοηθήσει καθοριστικά σε αυτή την κατεύθυνση είναι η απαλλαγή τους για το έτος 2022 από οφειλές και εισφορές απέναντι στη φορολογική αρχή και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, από το τέλος επιτηδεύματος, από τις ασφαλιστικές εισφορές, τον ΕΝΦΙΑ, το φόρο εισοδήματος.

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την οριστική αποκατάσταση της κυκλοφορίας στη γέφυρα Ευηνοχωρίου; Ποιες ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί στον ένα χρόνο που έχει παρέλθει από την κατάρρευση της γέφυρας;
 2. Θα θεσπίσουν τα αρμόδια Υπουργεία μέτρα οικονομικής ανακούφισης των μόνιμων κατοίκων και των επιχειρήσεων της περιοχής πέριξ του Ευήνου, με την απαλλαγή τους από οφειλές, εισφορές και τέλη απέναντι στη φορολογική αρχή και τα ασφαλιστικά ταμεία;

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία – Άμεση η αντίδραση της Ελλάδας

Published

on

By

Σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών έπληξε το κεντρικό τμήμα της Τουρκίας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Ο σεισμός σημειώθηκε 67 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοανατολικά της πόλης Καχραμανμαράς και είχε εστιακό βάθος 2 χιλιομέτρων, πρόσθεσε το EMSC.

Με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται συνεχώς πάνω από 1500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία, πολλές χιλιάδες έχουν τραυματιστεί, 2560 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια ζωντανοί, ενώ  2.818 κτίρια έχουν καταρρεύσει.

Στο μεταξύ τουλάχιστον 592 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον σεισμό στη γειτονική Συρία, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Υγείας και τους διασώστες στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Βάσει των στοιχείων του συριακού υπουργείου Υγείας, τα οποία μετέδωσε το πρακτορείο SANA, 371 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις περιοχές που βρίκονται υπό τον έλεγχο της Δαμασκού και άλλοι 1.089 έχουν τραυματιστεί.

Παράλληλα τα Λευκά Κράνη, οι διασώστες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές της βόρειας Συρίας οι οποίες ελέγχονται από τους αντάρτες έχουν καταγράψει τουλάχιστον 221 νεκρούς και 419 τραυματίες.

Το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS) ανέφερε πως η σεισμική δόνηση καταγράφτηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· 03:17 ώρα Ελλάδας) και υπολόγισε πως το εστιακό βάθος ήταν 17,9 χιλιόμετρα.

Το επίκεντρο βρισκόταν στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.

Ο σημερινός είναι ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην Τουρκία έπειτα από εκείνον της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περίπου χιλίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης.

Έμπρακτη υποστήριξη από την Ελλάδα

Την έμπρακτη στήριξή της εκφράζει η Ελλάδα στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου. Oμάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα αναχώρησαν με C-130  για την Τουρκία με εντολή του πρωθυπουργού.

Την ομάδα θα συνοδεύσει ένας Αξιωματικός-Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

O κ. Λέκκας εκτιμά ότι «είναι μια κατάσταση που προήλθε από ένα τεράστιο ρήγμα 1.000 χιλιομέτρων, στην αρχή χτύπησε στα πρώτα 200 και μετά στα άλλα 200 από τα Άδανα μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Να σπεύσω να πω ότι δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Ανατολίας που επηρεάζει τον ελληνικό χώρο που προωθεί την Τουρκία προς την Ελλάδα και πιθανότατα να μας δημιουργούσε πρόβλημα».

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Επανασύνδεση ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά του Δήμου Ναυπακτίας

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα που έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, μπορούν να υποβάλουν αίτηση, για διαγραφή οφειλών και επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των προς εξέταση δικαιούχων και της προϋπόθεσης αποσύνδεσής τους από το δίκτυ ορίζεται ότι, πρέπει να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και να έχουν αποσυνδεθεί από το  δίκτυο  μέχρι τις 31.12.2022  και να παραμείνουν αποσυνδεδεμένοι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται:

 1. Αίτηση η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του νόμου 1599/1986.
 2. Δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1) του τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών του νοικοκυριού.
 3. Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) όλων των μελών του νοικοκυριού, εφόσον προβλέπεται υποβολή της.
 4. Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος (εκκαθαριστικό) του τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών του νοικοκυριού.
 5. Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α)
 6. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (τελευταίου τριμήνου).
 7. Πρόσφατο αντίγραφο λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
 8. Γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας από ΚΕ.Π.Α.

* Εάν υπάρχει αναπηρία σε μέλος του νοικοκυριού από 67% και άνω.

 1. Βεβαίωση του ασφαλιστικού Φορέα ή κρατικού Νοσοκομείου, με την οποία πιστοποιείται η ανάγκη κατ΄ οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης απαραίτητης για την ζωή ατόμου ή ατόμων που περιλαμβάνονται στην σύνθεση του νοικοκυριού.

Πληροφορίες: κα Πολυζώη τηλέφωνο: 2634038631

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

«Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ»: Πρόσκληση στους δήμους για υποβολή προτάσεων

Published

on

By

Μέχρι 31 Μαΐου έχουν περιθώριο οι δήμοι να υποβάλλουν προτάσεις στην Πρόσκληση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ».

Η πρόσκληση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός»,  χρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ  και η  συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων ανέρχεται σε 235.285.163,00 ευρώ.

Δικαιούχοι της Πρόσκλησης είναι 332 δήμοι. Για έργα αρμοδιότητας των νομικών προσώπων των δήμων, δικαιούχοι μπορεί να είναι μόνο οι αντίστοιχοι δήμοι μέσω προγραμματικής σύμβασης του Ν. 3852/2010.

Σε περίπτωση αδύναμων δικαιούχων, δικαιούχοι μπορεί να είναι μόνο Αναπτυξιακοί Οργανισμοί ΟΤΑ (του ν. 4674/2020), ή Δίκτυα Δήμων και Περιφερειών (του Ν. 3852/2010 (Α.101)), ανεξαρτήτως αν ο αδύναμος δήμος συμμετέχει στη μετοχική σύνθεσή τους (σημειώνεται ότι, μπορεί να υποκατασταθεί αδύναμος δικαιούχος από άλλο δήμο).

Αντικείμενο του έργου είναι η προμήθεια νέων εφαρμογών και τεχνολογικών μέσων που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος στις ελληνικές πόλεις.

Στις λύσεις αυτές συγκαταλέγονται η έξυπνη αστική κινητικότητα και διαχείριση στάθμευσης, η ενεργειακή απόδοση, οι βιώσιμες λύσεις στέγασης, οι ψηφιακές δημοτικές υπηρεσίες παρεχόμενες και μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου GOV.GR και η πολιτοκεντρική διακυβέρνηση, καθώς και η διασφάλιση της εμπιστοσύνης των πολιτών στα συστήματα αυτά, μέσω της υπεύθυνης χρήσης των δεδομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες και της διασφάλισης της ποιότητας, της ασφάλειας και της εμπιστευτικότητας.

Οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν βασίζονται σε  7 άξονες  όπου εντάσσονται οι δράσεις αφορούν:

 • τη βιώσιμη μετακίνηση
 • την εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση των δημοτικών τελών και μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των δημοτικών κτιρίων
 • τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων
 • τη βελτίωση της ποιότητας ζωής –
 • την ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, της διαβούλευσης και της διαφάνειας
 • την προστασία από κυβερνο-επιθέσεις και διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας
 • την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ