Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Δ. Κωνσταντόπουλος: «Άμεση οικονομική στήριξη των κατοίκων των περιοχών πέριξ του Ευήνου»

Published

on

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ-κωνσταντοπουλος

Ερώτηση προς τους Υπουργούς: Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη, με Θέμα: «Άμεση οικονομική στήριξη των κατοίκων των περιοχών πέριξ του Ευήνου λόγω της κατάρρευσης της Γέφυρας του Ευήνου», κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. Αναφέρει σε αυτή:

« Κύριοι Υπουργοί,

Πριν από ένα χρόνο, το Δεκέμβριο του 2021, η Αιτωλοακαρνανία επλήγη από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα πλημμύρες και εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οι γέφυρες του Ευήνου στο ύψος του Ευηνοχωρίου κατέρρευσαν και πιο συγκεκριμένα η γέφυρα για την κίνηση των αυτοκινήτων υπέστη καθίζηση με αποτέλεσμα την διακοπή της κυκλοφορίας.

Το γεγονός αυτό σήμανε αυτόματα την αποκοπή της παλιάς εθνικής οδού στο σημείο αυτό και την υποχρεωτική διέλευση όλων των οχημάτων μέσω της Ιόνιας οδού. Η Αιτωλοακαρνανία κόπηκε στα δύο. Σε δυσχερή θέση βρέθηκαν οι κάτοικοι των κοινοτήτων πέριξ της γέφυρας, ιδίως των κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας και συγκεκριμένα του Γαλατά, της Γαβρολίμνης και του Περιθωρίου.

Οι κάτοικοι αυτοί διατηρούν στενούς δεσμούς με το Μεσολόγγι, όπου οι περισσότεροι πηγαινοέρχονται καθημερινά για την εργασία τους, την φοίτηση των παιδιών σε σχολεία, φροντιστήρια και εξωσχολικές δραστηριότητες, την επίσκεψη σε ιατρούς, τις συναλλαγές τους με δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και επιχειρήσεις κλπ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι αναγκάζονται πλέον να χρησιμοποιούν την Ιόνια οδό και μάλιστα πολλοί από αυτούς πολλές φορές την ημέρα αφού η καθημερινότητά τους επιτάσσει να πηγαινοέρχονται στο Μεσολόγγι.

Ομοίως σε δυσχερή θέση βρίσκονται οι κάτοικοι του Ευηνοχωρίου και του Αγίου Γεωργίου, οι οποίοι ακόμα και για ελάχιστες αποστάσεις και πρόσβαση στις καλλιέργειές τους που θα απαιτούσε τη διέλευση από τον Εύηνο, πλέον αναγκάζονται να περάσουν από την Ιόνια οδό, επιβαρυνόμενοι με επιπλέον έξοδα, ταλαιπωρία και πολλαπλάσιες αποστάσεις.

Κι ενώ υπήρχαν διαβεβαιώσεις προς τους κατοίκους ότι τα έργα με την κατασκευή της καινούργιας γέφυρας θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Ιανουάριο 2024 (24 μήνες), ο ένας χρόνος πέρασε και τα έργα δεν έχουν ακόμη αρχίσει. Ακόμα και η προσωρινή γέφυρα που τοποθετήθηκε πριν από μόλις λίγες ημέρες για την προσωρινή αποκατάσταση της κυκλοφορίας, δεν είναι λειτουργική, παρασύρθηκε από τον ποταμό και δεν υφίσταται.

Οι κάτοικοι των περιοχών πέριξ του Ευήνου βρίσκονται σε απόγνωση. Επί ένα έτος υφίστανται καθημερινή οικονομική επιβάρυνση αναγκαζόμενοι να διανύουν πολλαπλάσια χιλιόμετρα και να υφίστανται και τη σχετική φθορά των οχημάτων τους, ακόμα και για τις πιο απλές μετακινήσεις τους, τη μετάβαση σε εργασία, γιατρούς, σε σχολεία, σε φροντιστήρια κλπ. Μια απόσταση 3-5 χλμ ανάγεται πλέον σε απόσταση 25-30 χλμ. Οι κοινότητες πέριξ του Ευήνου λόγω της αύξησης των αποστάσεων, είναι πιο δύσκολα προσβάσιμες ακόμα και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ακόμα και οι τιμές των προϊόντων επηρεάζονται λόγω των αυξημένων εξόδων για τη μεταφορά τους, ενώ δημιουργούνται δυσκολίες για τη διάθεση, πώληση και προμήθεια αγροτικών προϊόντων, σε μια περιοχή μάλιστα που η οικονομία της βασίζεται στον πρωτογενή τομέα.

Η οριστική λύση του προβλήματος δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η λήψη μέτρων για την άμεση οικονομική ανακούφιση των κατοίκων και των επιχειρήσεων της περιοχής εκ μέρους της Πολιτείας. Μέτρο που θα βοηθήσει καθοριστικά σε αυτή την κατεύθυνση είναι η απαλλαγή τους για το έτος 2022 από οφειλές και εισφορές απέναντι στη φορολογική αρχή και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, από το τέλος επιτηδεύματος, από τις ασφαλιστικές εισφορές, τον ΕΝΦΙΑ, το φόρο εισοδήματος.

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την οριστική αποκατάσταση της κυκλοφορίας στη γέφυρα Ευηνοχωρίου; Ποιες ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί στον ένα χρόνο που έχει παρέλθει από την κατάρρευση της γέφυρας;
  2. Θα θεσπίσουν τα αρμόδια Υπουργεία μέτρα οικονομικής ανακούφισης των μόνιμων κατοίκων και των επιχειρήσεων της περιοχής πέριξ του Ευήνου, με την απαλλαγή τους από οφειλές, εισφορές και τέλη απέναντι στη φορολογική αρχή και τα ασφαλιστικά ταμεία;

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Πλατφόρμα όλων των δημόσιων έργων

Published

on

By

Την ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr μέσω της   οποίας μπορεί κάθε πολίτης, δημοσιογράφοι, αυτοδιοικητικοί φορείς, η κοινωνία των πολιτών, όλοι να έχουν πρόσβαση και ενημέρωση στην πρόοδο των έργων που συντελούνται στην ελληνική επικράτεια, παρουσίασε τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Επικράτειας Άκης Σκέρτσος.

Με την λειτουργία της πλατφόρμας παρέχεται η   δυνατότητα ενημέρωσης για όλα τα έργα, μικρών, μεσαίων και άλλων που υλοποιούνται σε κάθε    δήμο, σε κάθε, νομό, σε κάθε περιφέρεια της χώρας.  Η πλατφόρμα erga.gov.gr ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

Μέσα από τη δημόσια πλατφόρμα, κάθε πολίτης έχει πλέον άμεση πρόσβαση στα κρίσιμα έργα –άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ – σε κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή ενότητα και Δήμο της χώρας.

Με πλήρη στοιχεία χρηματοδότησης και προόδου υλοποίησης για σκοπούς ευρύτερης ενημέρωσης, διαφάνειας αλλά και λογοδοσίας.

Ένα σύνολο περίπου 6.000 έργων και παρεμβάσεων, συνολικού ύψους άνω των 77 δις ευρώ, για την αναβάθμιση των Δικτύων και των Υποδομών, για τη στήριξη του Πρωτογενούς Τομέα και την Πράσινη Μετάβαση, για τη βελτίωση της Ποιότητας Ζωής όλων των κατοίκων, για όσα δίνουν επένδυση και αξία σε κάθε περιοχή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

100 χρόνια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου – Τιμητική εκδήλωση

Published

on

By

Στο κλείσιμο της σχολικής χρονιάς, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την συμπλήρωση 100 χρόνων λειτουργίας του 3ου δημοτικού σχολείου Ναυπάκτου, στον αύλειο χώρο του Σχολείου.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η διευθύντρια του Σχολείου Βάσω Πολυδώρου, ενώ ο συνταξιούχος δάσκαλος και συγγραφέας Αντώνης Μασγάλας παρουσίασε την ιστορική διαδρομή του Σχολείου.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν συνταξιούχοι δάσκαλοι οι οποίοι δίδαξαν στο Σχολείο αυτά τα χρόνια.

Μετά τις τιμητικές βραβεύσεις ακολούθησαν τραγούδια, χορευτικά και  θεατρικά δρώμενα από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Σχολείου που είχαν επιμεληθεί οι εκπαιδευτικοί τους.

Στην όμορφη και ταυτόχρονα συγκινητική εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας  και οι αντιδήμαρχοι Ντίνος Τσουκαλάς και Νίκος Ραυτόπουλος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

6ο Διεθνές Τουρνουά Βόλεϊ Κορασίδων στη Ναύπακτο

Published

on

By

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες της Διοίκησης της Ομόνοιας Ναυπάκτου για τη διεξαγωγή του 6ου Διεθνούς Τουρνουά Βόλεϊ Κορασίδων που θα φιλοξενηθεί στο Εθνικό Παπαχαραλάμπειο στάδιο της Ναυπάκτου στις 24-28 Ιουνίου.

Στη φετινή διοργάνωση εκτός από τους οικοδεσπότες της Ομόνοιας Ναυπάκτου θα συμμετέχουν δύο ομάδες από το εξωτερικό, η ASD Roccalumera Pallavolo από τη Μεσίνα της Σικελίας (Ιταλία) και η Volero Pale από τη Σερβική περιοχή της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

Από την Ελλάδα θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση ο ΣΦΠ Χανιά Βόλεϊ από την Κρήτη, ο Ακρίτας Καλαμάτας, ο Σπαρτιατικός Γυμναστικός Σύλλογος, ο Άρατος Κιάτου και ο ΑΣΠ Αλίμου από την Αττική.

Το Τουρνουά γίνεται με τη συνδιοργάνωση της Ομόνοιας Ναυπάκτου, του Δήμου Ναυπακτίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Χορηγοί της εκδήλωσης είναι το Ξενοδοχείο Λεπάντο, το Super Market MarketIn, τα Πλαστικά Κοτρώνη και  Νέα Οδός, με υποστηρικτές την επιχείρηση Ήχου και Εικόνας Δημητρίου Ιωάννου και την οργάνωση STRONG ME, με τη βοήθεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική ημερίδα την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης με θέμα STOP PERIOD SHAMING σε μια προσπάθεια της Διοίκησης της Ομόνοιας Ναυπάκτου να εντάξει στην αθλητική εκδήλωση και ενημερωτικές δράσεις. Χορηγός επικοινωνίας είναι η αθλητική διαδικτυακή πύλη ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ.

Η βασική προετοιμασία για τη διοργάνωση έχει ήδη γίνει και μένουν στη διοίκηση της Ομόνοιας οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη φιλοξενία των επτά ομάδων που θα περάσουν μια αθλητική εβδομάδα στην πόλη της Ναυπάκτου. Σύντομα θα ανακοινωθεί και αναλυτικά το πρόγραμμα των πέντε ημερών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ