Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Κωνσταντόπουλος: «Μοναδικός σκοπός, να κρατήσουμε το Τμήμα ΤΕΙ στη Ναύπακτο»

Published

on

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Nafsweek ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος σχετικά με το θέμα του Τμήματος ΤΕΙ της Ναυπάκτου, αλλά και την δημιουργία πανεπιστημίου στην Αιτωλ/νια είπε:

«Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής πρέπει να παραμείνει στη Ναύπακτο και μάλιστα για τον λόγο αυτό συνάντησα τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος και δεσμεύτηκε για την παραμονή και τη συνέχιση λειτουργίας του Τμήματος στη Ναύπακτο.

Το θέμα δεν είναι που θα ανήκει διοικητικά το τμήμα της Ναυπάκτου.

Εμείς ζητάμε να παραμείνει και να λειτουργεί στη Ναύπακτο.

Σήμερα επανέλαβα εδώ στο Δημοτικό συμβούλιο ότι είμαι στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής και των φορέων της πόλης μας, με μοναδικό σκοπό να κρατήσουμε το Τμήμα στη Ναύπακτο.

Επίσης ξεκαθάρισα ότι μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει στη Βουλή ο σχεδιασμός του υπουργείου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Δυτική Ελλάδα ώστε να γνωρίζουμε περισσότερα.

Γνωρίζουμε αυτό που έχει δοθεί ως διαβούλευση για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια της χώρας και τα ΤΕΙ και ότι έχει έρθει σε μας μέσα από ένα «σπασμένο τηλέφωνο».

Όλο αυτό δεν μας βρίσκει σύμφωνους γιατί θεωρώ ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Τονίζω πως ότι υπάρξει ως εξέλιξη για το ΤΕΙ Κρήτης ακριβώς το ίδιο να ισχύσει και για το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Επίσης να τονίσω ότι από τη στιγμή που το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας συγχωνευτεί με το πανεπιστήμιο και γίνει πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων τεχνολογιών μπορεί η έδρα του να φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του δήμου Μεσολογγίου, που είναι ιδρώτας και κόπος του ελληνικού λαού αυτές οι εγκαταστάσεις.

Εννοείται βέβαια ότι ένα από τα τμήματα θα είναι και το τμήμα πληροφορικής της Ναυπάκτου, με έδρα στη Ναύπακτο.

Μην ξεχνάμε ότι το τμήμα της Ναυπάκτου έχει και Μεταπτυχιακό και ερευνητική δράση, είναι ένα ελκυστικό τμήμα πανελλαδικά.

Επίσης σημαντικό είναι ότι οι απόφοιτοι από αυτό το τμήμα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα.  Άρα στην πράξη με το πτυχίο τους μπορούν να βγουν στην αγορά εργασίας άμεσα.

Επίσης θα πρέπει να σταματήσουν κραυγές οι οποίες  από το 2012 κατάφεραν και καταργήθηκε το πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας στο Αγρίνιο και κατακρεουργήθηκε το ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Όσον αφορά το Αγρίνιο προτάθηκε από την πλευρά του υπουργείου η δημιουργία Γεωπονικής σχολής. Ουσιαστικά αυτό που προτείνεται από πλευράς υπουργείου είναι μία Γεωπονική σχολή με έδρα το Αγρίνιο με τρία τμήματα στο Αγρίνιο και τρία στο Μεσολόγγι

Πρόταση αυτή δεν με βρίσκει αντίθετο όμως, όπως είπα και στον Υπουργό θα πρέπει τα τμήματα να είναι πενταετούς φοίτησης. Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε το θέμα να έρθει προς συζήτηση και στις επιτροπές αλλά και στην Ολομέλεια στη Βουλή για να τοποθετηθούμε και για το Αγρίνιο και για το Μεσολόγγι.», τόνισε κλείνοντας ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζωντανά ( 25/3 – 07:00) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, Αγ. Δημήτριος Ναυπάκτου

Published

on

By

Παρακολουθήστε ζωντανά  σήμερα Σάββατο  25 Μαρτίου 2023, εορτή του Ευαγγελισμού της  Θεοτόκου και Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου  1821, την  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία  από τον Μητροπολιτικό Ιερό  Ναό  Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου.

Τεχνική υποστήριξη -μετάδοση

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έτοιμος ο κόμβος Μαλαμάτων

Published

on

By

Ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή της Δωρίδας και όχι μόνο, αλλά  και χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής αυτής, υλοποιήθηκε. Το έργο «Κατασκευή Συνδετήριου Οδικού Κόμβου Μαλαμάτων», είναι πλέον πραγματικότητα. Το έργο με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ τον Οκτώβριο του 2016, εγκρίθηκε η ένταξη από το αρμόδιο υπουργείο.

Η αναγκαιότητα του έργου είναι εξαιρετικά σημαντική. Πρόκειται για  την  κατασκευή  ανισόπεδου  κόμβου,  ο  οποίος  αναπτύσσεται  στην  περιοχή  ανατολικά   του  ποταμού  Μόρνου, και  συγκεκριμένα,  στη  διασταύρωση της Εθνικής  Οδού Άμφισσας – Αντιρρίου, με  την  Επαρχιακή  Οδό Γέφυρα Μόρνου-Μοναστηράκι,  με ταυτόχρονη  κατασκευή  και  βελτίωση  του  παράπλευρου  και  εγκάρσιου οδικού  δικτύου.

Ο νέος ανισόπεδος κόμβος λύνει πολλαπλά προβλήματα μιας και θα αποτελεί κύρια είσοδο μεταξύ Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας, θα συνδέει το παραθαλάσσιο και πεδινό τμήμα με το ορεινό της Δωρίδας, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει την ασφάλεια στην κυκλοφορία εντός του βιοτεχνικού πάρκου τη περιοχής.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η μεγάλη ανατροπή στην εκτός σχεδίου δόμηση

Published

on

By

«Η πρόσφατη απόφαση 176/2023 του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την εκτός σχεδίου δόμηση ανατρέπει όλα τα δεδομένα σε αγοραπωλησίες και συμβόλαια, προεγκρίσεις δόμησης και άδειες δόμησης και σε χιλιάδες μικρές και μεγάλες επενδύσεις, τουριστικές ή αναπτυξιακές, για τις οποίες έχουν ληφθεί προεγκρίσεις ή οι οποίες έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων, αλλά απαιτείται και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο) για τη δόμηση ενός ακινήτου, διότι, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, κατά το Σύνταγμα οι εκτός σχεδίου περιοχές δεν έχουν ως προορισμό, κατ’ αρχήν, τη δόμηση ή την τουριστική εκμετάλλευση, αλλά τη γεωργική, κτηνοτροφική και δασοπονική εκμετάλλευση και την αναψυχή του κοινού. Επί της ουσίας, με την απόφαση καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ακόμη και για γήπεδα άρτια και οικοδομήσιμα από τέσσερα στρέμματα και πάνω, τα οποία μέχρι πρότινος μπορούσαν να οικοδομηθούν.

Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στη μικροϊδιοκτησία, αλλά και στην ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας, με αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβερνητική αδράνεια για τη ρύθμιση ενός ζητήματος που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες που βρίσκονται στον αέρα. Ούτε κρύο ούτε ζέστη, κατά τα λόγια του Ιωάννη στην Αποκάλυψη. Διευκρινίζω ότι ούτε διαθέτω ούτε εκπροσωπώ (δικηγορικά ή άλλως πως) τέτοιες ιδιοκτησίες. Ωστόσο, παρακολουθώ τις συνέπειες της κυβερνητικής στάσης στην κοινωνία και τους θεσμούς σε περιοχές μικρών και εκτός σχεδίου κλήρων, όπως η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα: έχουν παγώσει όλες οι αγοραπωλησίες και τα συμβόλαια για ακίνητα που μέχρι σήμερα είχαν δικαίωμα έκδοσης νόμιμης οικοδομικής άδειας. Τα πολεοδομικά γραφεία της χώρας και οι υπηρεσίες δόμησης έχουν αναστείλει κάθε προέγκριση δόμησης και άδεια δόμησης σε ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών με εμβαδόν μεγαλύτερο των 4.000 τ.μ. χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο. Ενώ μετέωρες έχουν μείνει μικρές και μεγάλες επενδύσεις, κυρίως τουριστικές, που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, διότι στερούνται πλέον δυνατότητας έκδοσης οικοδομικής άδειας. Για ακόμη μία φορα η ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας κατακρημνίζεται.

Το γαϊτανάκι της κυβερνητικής ανεπάρκειας ξεκίνησε με τον περίφημο νόμο Χατζηδάκη και την καταληκτική προθεσμία της 9ης Δεκεμβρίου του ν. 4759/2020 για την έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας για ακίνητα επιφανείας μικρότερης των 4 στρεμμάτων. Με την εκπνοή της προθεσμίας χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες έχασαν το δικαίωμα δόμησης, παρά τη ρητή δέσμευση της πολιτείας για την (προηγούμενη) εκπόνηση τοπικών ή ειδικών πολεοδομικών σχεδίων και τον ορισμό νέων ζωνών οικοδόμησης και ανάπτυξης. Τη σκυτάλη παίρνει σήμερα το ΣτΕ, με το απόλυτο κομφούζιο να διαιωνίζεται στις Αρχές, στην κοινωνία και τους θεσμούς και τη δαμόκλειο σπάθη της καταδίκης από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια να επικρέμαται πάνω από τη χώρα μας.

Σκόπιμη πολιτική επιλογή ή τραγική κυβερνητική ανεπάρκεια; Οτιδήποτε απ’ τα δύο, η δικαστική ρύθμιση αποτελεί τη χειρότερη εκδοχή θεσμικής απάντησης σε ένα πρόβλημα που λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις».

* Ο κ. Νικόλας Φαραντούρης είναι καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

πηγή: «Καθημερινή»

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ