Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δ. Κωνσταντόπουλος: Να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση της Γέφυρας του Μόρνου – Τι απαντά ο υπουργός (vid)

Published

on

Συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλ/νιας του ΠΑΣΟΚ  Δημήτρης Κωνσταντόπουλος προς το Υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με την αποκατάσταση των ζημιών στη Γέφυρα του Μόρνου. 

Ο κ. Κωνσταντόπουλος στην τοποθέτησή του ανέφερε την κομβική  σημασία της Γέφυρας του Μόρνου, που δόθηκε σε κυκλοφορία το 1936, για τη σύνδεση της Αιτωλοακαρνανίας και της Φωκίδας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Μίλησε για την καθοριστική συμβολή της στην ανάπτυξη της περιοχής, καθώς για πάνω από 90 χρόνια εξυπηρετεί τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων των εν λόγω περιοχών, τις επιχειρήσεις αλλά και τους επισκέπτες σε αυτές.

Υπογράμμισε, ωστόσο, τη μεγάλη καταπόνηση που έχει υποστεί η Γέφυρα μέσα σ’ αυτά τα χρόνια λόγω της αυξημένης χρήσης, της σεισμικής δραστηριότητας της περιοχής, αλλά και της επιβάρυνσής της από τεράστιο όγκο υδάτων που έχει δεχθεί η κοίτη του ποταμού εξαιτίας των σοβαρών καιρικών φαινομένων που πλήττουν την ευρύτερη περιοχή. Επεσήμανε, δε, ότι η Γέφυρα του Μόρνου αποτελεί ταυτόχρονα και ένα σύγχρονο μνημείο πολιτισμού, το οποίο πρέπει να διατηρηθεί χωρίς περαιτέρω αναβολές.

Ενώ, όπως είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, είναι εδώ και χρόνια γνωστό το πρόβλημα στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στην πραγματικότητα το έργο είναι στον αέρα. Και τούτο διότι παρά το γεγονός ότι έχει εκπονηθεί από το 2011 τεχνική έκθεση για λογαριασμό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που υπογράμμιζε την επιβάρυνση της Γέφυρας, έγινε σχετική σύσκεψη το 2018, όταν ανέδειξε και πάλι το θέμα μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανακοίνωσε ότι ξεκινούν μελέτες, τελικά δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ρώτησε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα εάν σκοπεύει το Υπουργείο να προβεί σε συγκεκριμένες εργασίες αποκατάστασης των ζημιών της Γέφυρας του Μόρνου και αν ναι με ποιο χρονοδιάγραμμα. Ζήτησε επίσης να ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το Υπουργείο για την άμεση αντιμετώπιση των κινδύνων που προκαλεί η κακή κατάσταση της Γέφυρας για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα, αλλά και για να μην υποστούμε, όπως είπε, ανάλογες συνέπειες με εκείνες από την κατάρρευση της Γέφυρας του Ευηνοχωρίου.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας ανέφερε αρχικά ότι η αποκατάσταση για τις ζημιές πρέπει να κινηθεί από τις Περιφέρειες Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι την υλοποίηση και την παρακολούθηση της εκτέλεσης του έργου έχουν οι αρμόδιοι ΟΤΑ.

Αναγνωρίζοντας, ωστόσο, το πρόβλημα που έχει εντοπιστεί στη Γέφυρα ο κ. Πέτσας δεσμεύθηκε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών μέσα από συνεννόηση με το Υπουργείο Υποδομών και με τις δυο Περιφέρειες, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να βρεθούν οι χρηματοδοτικοί πόροι είτε μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα προγράμματα για την οδική ασφάλεια, είτε από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης για να γίνει η αποκατάσταση

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζημιάρηδες!!!

Published

on

By

Είναι καθημερινό το φαινόμενο των βανδαλισμών δημόσιας και ιδιωτικής  περιουσίας. Τοίχοι, κάδοι απορριμμάτων, αγάλματα, φωτιστικά σώματα  και στάσεις της συγκοινωνίας είναι τα  «θύματα» ανδραγαθιών «ζημιάρηδων» εγκεφάλων.

Το κόστος βέβαια της αποκατάστασης των ζημιών στην δημόσια περιουσία βαρύνει  τις  τσέπες όλων μας…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επί των έργων

Published

on

By

Αναμφισβήτητα συχνά παρατηρούνται αντιδράσεις στο σύνολο των έργων που εκτελούνται. Είτε αυτές ξεκινούν από τη Βουλή των Ελλήνων, είτε  από την Περιφέρεια, είτε από το Δήμο, είτε από φορείς που μέσα στα πλαίσια της υψηλής αποστολής τους εκτελούν έργα. Γεγονός ότι η ίδια ζημιά προκύπτει.

Η αντίδραση μεταφέρεται στις τοπικές κοινωνίες για κάθε έργο που έρχεται να προστεθεί στη γειτονιά τους.        Αποφεύγει ο πολίτης να σκεφθεί αν το έργο αυτό έρχεται να ομορφύνει τη γειτονιά. Αν το έχει ανάγκη να προφυλαχθεί π.χ. από τα όμβρια ύδατα, αν αποβλέπει στην υπογειοποίηση των κάδων καθαριότητας.

Αναζητούνται οι λόγοι αυτής της στάσης των πολιτών.

Πάντα υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που αντιδρά σε κάθε έργο.

Λείπει η εμπιστοσύνη προς την εκάστοτε ηγεσία. Αυτή απορρέει από άλλες αποφάσεις που πάρθηκαν και   απείχαν από το να είναι ευρύτερα αποδεκτές.

Άλλη σοβαρή παράμετρος είναι η έλλειψη σαφούς πληροφόρησης των πολιτών.

Βέβαια μπορεί να ισχυρισθεί η ηγεσία. Ελάτε, π.χ. στο Δήμο να μελετήσετε τα σχέδια, να ενημερωθείτε.

Έρχεται και κλειδώνει ως σωστή η απάντηση.

Είναι όμως εύκολη, στον κάθε δημότη η πρόσβαση γι’ αυτού του είδους την ενημέρωση;

Σημαντική η ευθύνη της ηγεσίας που αποφεύγει ν’ αναλάβει τα έξοδα ή να διαθέσει χρόνο για πλήρη ενημέρωση. Τόσοι πίνακες αναρτώνται για τη διαφήμιση των έργων. Ελάχιστες όμως οι αναρτήσεις με τη μορφή του έργου μετά την αποπεράτωση. Να είναι σκόπιμη τάχα για να μη φαίνονται οι παρεμβάσεις οι οποίες αλλοιώνουν τον αρχικό σχεδιασμό του έργου, σύμφωνα με τον οποίο έτυχε της έγκρισης; Πιθανόν.

Γιατί με κάποια παρέμβαση εξυπηρετείται ο κ. που έχει το κατάστημά του ή την πρόσοψη της οικίας του εκεί και αύριο μας στηρίζει.

Ξεχάσθηκε η ηγεσία, στη μέθη της εξουσίας, ότι η ακολουθούμενη τακτική του αποφασίζουμε και διατάσσουμε έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ο κόσμος ενοχλείται και φυσικά αντιδρά. Η αντίδρασή του συνήθως εκδηλώνεται στις εκλογές. Ευτυχώς διατηρεί ισχυρή μνήμη. Κάποιες φορές, ας είμαστε δίκαιοι, παρουσιάζονται απρόοπτα τα οποία επιβάλλουν μικρές παρεμβάσεις.

Δεν είναι μόνο η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και μάλιστα σε δύσκολες εποχές λιτότητας.

Αρχίζουν να κυκλοφορούν πονηρές φήμες ότι αυτή η αλλαγή έγινε με την προτροπή του τάδε. Χωρίς ο τάδε να έχει παρέμβει.

Παράλληλα γεννάται ένας φόβος απέναντι στο άγνωστο που έρχεται. Δικαιολογημένη αυτή η φοβία του          αγνώστου όπως λένε οι κοινωνικές επιστήμες. Τόσα και τόσα έχουν υποπέσει στην αντίληψη του κόσμου.

Δεν είναι στις προθέσεις μου ν’ αναφέρομαι σε συγκεκριμένα γεγονότα. Αλλά όλοι βλέπουμε τι γίνεται.

Σήμερα μεγαλώνει το πεζοδρόμιο, ο δρόμος, η πλατεία.

Αύριο η αντίστροφη εργασία. Κόβονται τα δέντρα με την προοπτική να φυτευθούν άλλα.

Ποιος τα είδε, πού τα είδε ότι είναι ωραιότερα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Βάσω Νταουσάνη πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Αιτ/νίας

Published

on

By

Η νέα Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Αιτ/νίας που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 30-11-2022, μετά τη συγκρότησή της σε σώμα διαμορφώθηκε ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νταουσάνη Βάσω
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πανάς Επαμεινώνδας
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Μαλάτου Σόφη
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ: Πανταζής Θάνος
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ: Τσιτσέλης Σωκράτης
ΜΕΛΗ: Τσούκας Βαγγέλης
Κιρκινέζος Μπάμπης
Μυλωνάς Πάνος
Φραγκούλης Δημήτρης

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ