Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Δ. Κωνσταντόπουλος: «Σε απόγνωση οι κάτοικοι της κοινότητας Μηλιάς Ναυπακτίας»

Published

on

Ερώτηση κατέθεσε Δημήτρης Κωνσταντόπουλος Βουλευτής Αιτωλ/νιας του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ προς: Τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, με θέμα: «Σε απόγνωση οι κάτοικοι της κοινότητας Μηλιάς Ναυπακτίας».

Αναφέρει σε αυτή τα ακόλουθα:

«Η τοπική κοινότητα Μηλιάς Ναυπακτίας, είναι ορεινή κοινότητα σε δασώδη περιοχή της Ορεινής Ναυπακτίας, ευρισκόμενη σε απόσταση περίπου 45 χιλιομέτρων από την πόλη της Ναυπάκτου.

Η πρόσβαση στην Μηλιά πραγματοποιείται μέσω της διαδρομής Σίμου -Ποκίστας, δρόμος ο οποίος συνεχίζει και οδηγεί προς Χόμορη κλπ. Το οδικό αυτό δίκτυο, τόσο από την Ποκίστα προς τη Μηλιά, όσο και από την Μηλιά προς τις γειτονικές κοινότητες βρίσκεται εδώ και χρόνια σε κακή κατάσταση και χαρακτηρίζεται από μεγάλη επικινδυνότητα. Τα δε προβλήματα αυτά, οφείλονται κατά κύριο λόγο στην πλήρη έλλειψη συντήρησης του δικτύου την τελευταία εικοσαετία.

Η αδράνεια της Πολιτείας απέναντι στις ανάγκες αποκατάστασης των προβλημάτων του οδικού δικτύου, προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και του Προέδρου της Κοινότητας της Μηλιάς, οι οποίοι ζήτησαν από τις Υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ενεργοποιηθούν. Η απάντηση που έλαβαν όμως, ήταν ένα «μπαλάκι ευθυνών» ανάμεσα στο Δήμο Ναυπακτίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που δηλώνουν αναρμόδιοι για τη συντήρηση του δρόμου αυτού.

Πιο συγκεκριμένα και με βάση τη σχετική αλληλογραφία που έχει υπάρξει μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, προκύπτει ότι ο Δήμος Ναυπακτίας θεωρεί την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αρμόδια για την συντήρηση του δικτύου, σημειώνοντας μάλιστα ότι στο δίκτυο αυτό έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν έργα από τη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας. Αντίστοιχα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σημειώνει ότι ο δρόμος από Ποκίστα προς Μηλιά και έως τη διασταύρωση με το δρόμο Ελευθέριανης Χόμορης δεν είναι χαρακτηρισμένος ως επαρχιακός και δεν ανήκει στην αρμοδιότητα συντήρησης της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

Με τα παραπάνω δεδομένα, παρότι είναι κοινά αποδεκτό ότι το δίκτυο Ποκίστας-Μηλιάς και η συνέχεια αυτού προς Χόμορη κλπ χρήζει συντήρησης και είναι επικίνδυνο, καμία υπηρεσία δεν αναλαμβάνει την κατασκευή των αναγκαίων έργων, επικαλούμενη αναρμοδιότητα. Τις συνέπειες ωστόσο υφίστανται οι κάτοικοι, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να διέρχονται από μια διαδρομή επικίνδυνη, η οποία ιδίως τους χειμερινούς μήνες γίνεται απροσπέλαστη ακόμα και με μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα.

Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι παρότι έχει υποβληθεί από το Δήμο Ναυπακτίας αίτημα για χαρακτηρισμό του εν λόγω δρόμου ως επαρχιακού, ώστε να ξεδιαλύνει και το θέμα της αρμοδιότητας, καμία ενέργεια δεν έχει υπάρξει και το πρόβλημα παραμένει. Αντίστοιχη άλλωστε είναι και η περίπτωση του δρόμου Ελευθέριανης – Πόδου, ο οποίος αν και δασικός δρόμος, εξυπηρετεί πλήθος διερχομένων, ιδίως μετά την κατολίσθηση του Δεκεμβρίου του 2021 που έχει οδηγήσει σε αποκοπή του δρόμου που συνδέει την Άνω Χώρα και την Αμπελακιώτισσα και σε ουσιαστικό αποκλεισμό της Αμπελακιώτισσας. Έτσι, αν κι έχει επίσης ζητηθεί ο χαρακτηρισμός του ως επαρχιακού, ώστε στη συνέχεια να υλοποιηθούν και τα αναγκαία έργα, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο αίτημα αυτό.

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1)    Σε ποιες ενέργειες θα προβούν τα αρμόδια Υπουργεία για την αποκατάσταση των προβλημάτων του οδικού δικτύου Ποκίστας-Μηλιάς και της συνέχειας αυτού προς Χόμορη, δεδομένου ότι τόσο ο Δήμος Ναυπακτίας όσο και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δηλώνουν αναρμοδιότητα;

2)     Προτίθενται τα Υπουργεία να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τον χαρακτηρισμό του δρόμου αυτού ως επαρχιακού, ώστε να δοθεί τέλος στις αμφισβητήσεις περί της αρμοδιότητας και να υλοποιηθούν έργα συντήρησης αυτού; Αντίστοιχα, υπάρχει σχεδιασμός για  τον χαρακτηρισμό του δρόμου Ελευθέριανης -Πόδου ως επαρχιακού;»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

«Λάντλοου: Οι Έλληνες στους πολέμους του Άνθρακα»

Published

on

By

λαικη-συσπείρωση-προβολή-ελληνες-στους-πολέμους-του-άνθρακα

Σε εκδήλωση αφιερωμένη στους πρώτους Έλληνες μετανάστες στην Αμερική αλλά και σ΄ όλους τους ανθρώπους που αναγκάζονται να αφήσουν τον τόπο τους, αναζητώντας καλύτερη τύχη σε ξένες χώρες

Γιατί αναγκάστηκαν να φύγουν; Πώς ταξίδεψαν; Πού δούλεψαν; Σε ποιές συνθήκες; Πώς τους αντιμετώπισαν οι ντόπιοι; Πώς στάθηκαν στις δυσκολίες;

Τη ζωή και τους αγώνες τους  εξιστορεί η ταινία:

«Λάντλοου: Οι Έλληνες στους πολέμους του Άνθρακα»
που θα προβληθεί την Πέμπτη 18 Αυγούστου στις 9μμ  στα γραφεία της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Ευπάλιο (στο παλιό κτίριο της Ένωσης )

Στην περιοχή μας σε κάθε οικογένεια  υπάρχουν συγγενείς μετανάστες στην Αμερική. Είναι αυτοί που βοήθησαν τις οικογένειές τους να ξεχρεώσουν τους τοκογλύφους. Πάντρεψαν τις αδελφές τους. Έσωσαν από την πείνα και τη δυστυχία μετά τον πόλεμο τους συγγενείς τους. Βοήθησαν στην ανοικοδόμηση των χωριών τους και σε πολλά χωριά ακόμα βοηθούν. Η προσφορά τους είναι ακόμα ζωντανή στα χωριά μας.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα 500.000 Έλληνες μετανάστευσαν στην Αμερική. Εργάστηκαν στα αστικά κέντρα, στα ορυχεία της Δύσης, στην κατασκευή σιδηροδρόμων και στα υφαντουργεία της Νέας Αγγλίας.

λαικη-συσπείρωση-προβολή-ελληνες-στους-πολέμους-του-άνθρακα

Αναγκάστηκαν να φύγουν από τη φτώχεια, τις δυσκολίες της ζωής τους, να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στα ξένα. Ένα κοινωνικό φαινόμενο που έχει αιτίες, παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Με τη δουλειά των χεριών τους οι Έλληνες μετανάστες, μαζί με τους εργάτες από πλήθος χώρες, μεταμόρφωσαν τη “νέα γη” από τα σπλάχνα της ως τους ουρανοξύστες.  Έγραψαν ιστορία, ως αναπόσπαστο τμήμα της εργατικής τάξης, μια ιστορία που πρέπει να μαθευτεί. Μια ιστορία για την οποία, ακριβώς, ο κόσμος της δουλειάς και οι απόγονοί τους πρέπει να είναι περήφανοι.

Λίγα έχουν ειπωθεί για τους πρώτους μετανάστες στην Αμερική. Αρκετά για εκείνους που πήγαν μετά τον πόλεμο. Πόσα γνωρίζουμε όμως για την πραγματική ζωή τους, τις δυσκολίες, τους αγώνες τους στην ξενιτειά;

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Tα Προεόρτια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ναύπακτο

Published

on

By

προεόρτια-κοίμηση-θεοτόκου
Στά Προεόρτια τῆς ἐνδόξου Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου καί τῆς εἰς οὐρανούς Μεταστάσεώς της ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ἱερόθεος χοροστάστησε στόν Ὄρθρο καί προεξῆρχε τῆς θείας Λειτουργίας στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ ἁγίου Δημητρίου Ναυπάκτου.

Τέτοια ἡμέρα ἡ θεία Λειτουργία, ὅταν δέν συνέπιπτε ἡμέρα Κυριακή, ἐτελεῖτο στό κεντρικό Παρεκκλήσιο πού βρίσκεται κάτω ἀπό τό Ἱερό Ναό τοῦ ἁγίου Δημητρίου, τό ὁποῖο εἶναι ἀφιερωμένο στήν Κοίμηση τῆς Θεοτόκου. Ἐκεῖ προεορταζόταν τό μεγάλο γεγονός τῆς ἐνδόξου Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου καί τῆς εἰς οὐρανούς Μεταστάσεώς της.

Ὅπως εἶπε Σεβασμιώτατος στό τέλος τῆς θείας Λειτουργίας, αὐτό τό Παρεκκλήσιο ἀφιερώθηκε στήν Κοίμηση τῆς Θεοτόκου, διότι τά παλαιά χρόνια ἐδῶ στήν Ναύπακτο, πρίν ἀπό τήν κατάλυψή της ἀπό τούς Ὀθωμανούς, ἐτιμᾶτο ἰδιαιτέρως ἡ ἑορτή τῆς Παναγίας, διότι ὑπῆρχε μεγάλος Ἱερός Ναός, ρυθμοῦ Βασιλικῆς, πού ἦταν ἀφιερωμένος στήν κοίμηση τῆς Θεοτόκου, μέ τήν προσωνυμία ἡ Παναγία τῆς Ναυπάκτου. Τά θεμέλια αὐτοῦ τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ ἔχουν ἀνευρεθῆ. Μέ τό κεντρικό Παρεκκλήσιο τοῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ συνεχίζουμε στήν Ναυπάκτο τήν τιμή τῆς μεγάλης ἑορτῆς τῆς Θεοτόκου.

Ὁ Σεβασμιώτατος στό κήρυγμά του μετά τό Εὐαγγέλιο ἀναφέρθηκε στήν ὀρθόδοξη ἀνθρωπολογία, μέ ἀφορμή τήν ἑορτή τῆς Μεταμορφώσεως τοῦ Χριστοῦ, πού ἑορτάσαμε, καί τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου, πού θά ἑορτάσουμε.

Στήν θεία Λειτουργία παρευρέθηκε πλῆθος ἀνθρώπων, καί μέ τόν τρόπο αὐτόν ἑτοιμάσθηκαν γιά τήν μεγάλη ἑορτή.

Εκ της Ἱεράς Μητροπόπλεως

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Ναυπακτίας:  Πρόγραμμα ένταξης στην προσχολική εκπαίδευση και την πρόσβαση στη δημιουργική απασχόληση

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει τις ωφελούμενες μητέρες ότι, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της   ΕΕΤΑΑ, το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση, καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων µε αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» (πρώην Εναρμόνιση), περιόδου 2022-2023, παρατείνεται ως εξής:

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ-ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Περίοδος ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων

Συμμετοχής

έως 17.8.2022

Ανακοίνωση Προσωρινών Αποτελεσμάτων

22.82022

Ηλεκτρονική Υποβολή Ενστάσεων

23 – 25.8.2022

Ανακοίνωση Οριστικών Αποτελεσμάτων

29.8.2022

Για την εξυπηρέτηση των Αιτούντων

τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-5214600

e-mail: helpdeskchildhood@eetaa.gr

 

Τηλέφωνο πληροφοριών Δήμου Ναυπακτίας: 2634038637

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ