Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Είμαστε δημότες δεύτερης κατηγορίας;

Published

on

Αγανακτισμένοι και ταυτόχρονα απογοητευμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι του παραλιακού και τουριστικού οικισμού Κρυονέρι της Δ.Ε Γαλατά του δήμου Ναυπακτίας. Οι περισσότεροι δραστηριοποιούμαστε στην περιοχή επαγγελματικά με κύρια απασχόληση τον τουρισμό. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετές κατοικίες μονίμων αλλά και εποχιακών κατοίκων, ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα, δυναμικότητας 150 περίπου κλινών αλλά και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εστιατόρια – καφετέριες με πολύ καλές προσφερόμενες υπηρεσίες.  Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή υπάρχει μια γενική εγκατάλειψη, που έχει σαν συνέπεια την υποβάθμιση του τουριστικού χαρακτήρα και εν γένει την μείωση των επισκεπτών και φυσικά των εσόδων των επαγγελματιών. Μέχρι σήμερα οι επανειλημμένες οχλήσεις και προφορικές παραστάσεις στον Δήμο Ναυπακτίας δεν έφεραν αποτέλεσμα, παραμένοντας υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Το Nafsweek.gr βρέθηκε στο Κρυονέρι, όπου και κατέγραψε τα όσα κάτοικοι και επαγγελματίες μας είπαν με στόχο να φτάσουν για μια ακόμα φορά στα αυτιά των αρμοδίων. Μας είπαν:

Μείναμε στις υποσχέσεις!

«Υποσχέσεις υλοποίησης των καθόλα νομίμων δικαιωμάτων μας, δόθηκαν και από τον σημερινό Δήμαρχο, και τον πρώην Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου οι οποίοι συντάσσονται με τον αδιάφορο σύμφωνα με τις ενέργειες του προς εμάς, σημερινό υπεύθυνο και Αντιδήμαρχο τεχνικών έργων. Ως κάτοικοι και χρόνια επαγγελματίες, αλλά και ως γονείς ανήλικων παιδιών, διαμαρτυρόμαστε για την παντελή έλλειψη χώρων αναψυχής και απασχόλησης όχι μόνο των παιδιών μας αλλά και των επισκεπτών – τουριστών, που την θερινή περίοδο είναι χιλιάδες, Τεράστιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια οικογένεια που κινείται με καρότσι και μωρά στους δρόμους με κίνηση, χωρίς μέτρα για την προστασία των πεζών. Αδιαφορία και στην τοποθέτηση στάσης λεωφορείου για τους μικρούς μαθητές τον χειμώνα αλλά και τους υπόλοιπους επιβάτες ετησίως. Δυσκολίες όμως που μπορούν να καταλάβουν μόνο όσοι βρίσκονται στη δική μας θέση, προσπαθώντας καθημερινά να βρούμε τρόπους να απασχολήσουμε τα παιδιά μας δημιουργικά και να τα προστατέψουμε από η τις καιρικές συνθήκες περιμένοντας το λεωφορείο… Δυστυχώς βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να περιφερόμαστε εμείς και οι επισκέπτες μας στους δρόμους του οικισμού χωρίς να έχουμε κανένα σημείο αναφοράς, (ένα ναυτικό μνημείο, ένα φάρο, υπήρχε παλαιότερα, πιθανόν ένα μουσείο σιδηροδρόμου ή ένα κάμπινγκ κατασκηνώσεων στους χώρους αυτού)… αλλά και δυνατότητα πρόσβασης σε μια παιδική χαρά ή ένα πάρκο, (πάρκο πηγής Γλύφα – Βαράσοβα)».

Στα σκοτάδια το λιμάνι!

Συνεχίζοντας την απαρίθμηση των θεμάτων που δεν βρήκαν λύση οι κάτοικοι αναφέρουν:

«Πρέπει να κάμετε τις απαραίτητες ενέργειες για την φωταγώγηση του λιμανιού με ταυτόχρονη επισκευή από την επικινδυνότητα στην οποία έχει περιέλθει από την χρόνια εγκατάλειψη. Να τοποθετήσετε σκάλες που να μπορούν να διευκολύνουν την άνοδο από την θάλασσα λουσμένων, τυχόν ανθρώπων που βρέθηκαν στο νερό από ατύχημα, ακόμη και των παιδιών που βουτούν για τον σταυρό ή κάνουν βουτιές τα καλοκαίρια. Όλοι αυτοί είναι αναγκασμένοι να σκαρφαλώνουν σαν τις γάτες στο τσιμέντο ή μέσω αραγμένων σκαφών με τυχόν παρεξηγήσεις… ουκ ολίγες. Να οριοθετήσετε τα αβαθή νερά για την ασφάλεια των σκαφών, να επιδιορθώσετε και να καλυτερεύσετε την σπασμένη ράμπα για την καθέλκυση και ανέλκυση των σκαφών. Άκρως απαραίτητο διότι δεν υπάρχει άλλη στην περιοχή. Πεταμένες κολώνες φωτισμού κάτω, περιφερόμενα αδέσποτα και περιττώματα ζώων ή απορρίμματα κάθε λογής, περίεργοι επισκέπτες τα βράδια σε καθεστώς ασυλίας λόγω έλλειψης φωτισμού, αλλά και επικίνδυνης προσέγγισης σκαφών την νύχτα για τους ίδιους λόγους. Όλα αυτά συνθέτουν ένα περίεργο σκηνικό. Άκρως απαραίτητη κρίνεται και η δημιουργία – κατασκευή ενός πάρκινγκ, χώρος υπάρχει, ούτως ώστε να υπάρχει τάξη, να δείχνει ο τόπος νοικοκυρεμένος και να υπάρχει αποσυμφόρηση της παραλίας».

Η ανάπτυξη που δεν ήρθε!

«Διερωτόμαστε, εσείς ως δημοτική αρχή τι έχετε πράξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια που επικρατεί αυτή η άθλια εικόνα εδώ; Όταν πρωτοήρθατε, (οι περισσότεροι από εσάς δεν είχατε ξαναέρθει, ήρθατε ως επισκέπτες από άλλο Δήμο)…  δηλώσατε ενθουσιασμό με το μέρος, (πως να μην είστε βέβαια όταν χρόνια ολόκληρα είναι τουριστικό και εμπορικό επίνειο), και υποσχεθήκατε ότι προτίθεστε να κάνετε ότι είναι δυνατόν στο εξής ώστε το μέρος αυτό να έχει την τύχη που του αξίζει. Ένα ακόμη σημείο που προσδίδει χαρακτήρα στην περιοχή είναι τα απόκρημνα βράχια του όρους Βαράσοβα και τα οποία αναρριχώνται από το 1950 περίπου. Και εδώ δεν καταφέρατε να δώσετε την ανάπτυξη που αρμόζει με αποτέλεσμα να μας προσπεράσουν άλλες περιοχές που μέχρι χθες δεν γνώριζε κανείς, να αποκτήσουν από το πουθενά διεθνές τουριστικό προϊόν για όλη την διάρκεια του χρόνου, με γεμάτα ξενοδοχεία και εκατοντάδες κατοικίες ενοικιασμένες μέσω του δικτύου Air BnB…

Νιώθουμε θλίψη και απογοήτευση όταν διαβάζουμε για την πόλη με τις εκδηλώσεις της Ναυμαχίας, των Επιταφίων, τα καρναβάλια, τα ράλι που διοργανώνετε κάθε χρόνο με περισσή φροντίδα, τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού και τα ποσά που κατασπαταλώνται για να πληρωθούν όλοι όσοι παρελαύνουν σ’ αυτές. Τα δικά μας παιδιά και της ευρύτερης περιοχής δεν μετέχουν στις εκδηλώσεις αυτές διότι κανείς ποτέ δεν τα κάλεσε, ούτε μέσω σχολείων ούτε ενημέρωση ευρύτερη υπήρξε ποτέ, σαν να μην είμαστε κάτοικοι αυτού τού Δήμου».

Τα ερωτήματα…

Μήπως ήρθε η ώρα για έναν απολογισμό; Τονίζουν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες: «Μήπως ήρθε η ώρα να αναλογιστείτε πως ως δημοτική αρχή έχετε χρέος να προσφέρετε σε όλους τους δημότες σας. τις ίδιες ευκαιρίες ανάπτυξης και ποιότητας ζωής ανεξαιρέτως αν είναι κάτοικοι του κέντρου της πόλης, επενδύοντας στα αυτονόητα; Μήπως ήρθε η ώρα αυτός ο Δήμος να συγκροτηθεί σε μια ενιαία ενότητα με ίση μεταχείριση; Μήπως ήρθε η ώρα να φροντίσετε για την καθαριότητα και τον καλλωπισμό αυτού του Δήμου από άκρο σε άκρο; Μήπως πρέπει να ερευνήσετε σε ποιο στάδιο βρίσκεται το σχέδιο πόλεως Κρυονερίου το οποίο στερεί την ανοικοδόμηση; Μια μελέτη που παραλάβατε από τον Δήμο Χάλκειας; Μήπως να εξετάσετε την θετική γνωμοδότηση του υπουργείου υποδομών που σας έχει κοινοποιηθεί ύστερα από δική μας διαμαρτυρία για την σήμανση της Ιόνιας οδού, (αρ. πρωτ. 33/29-06-2017 έγγραφό μας), για να μας βρίσκει κανείς και ο διεθνής προορισμός Βαράσοβα να έχει σήμανση επί του αυτοκινητόδρομου, ώστε να μην χρειάζεται κάποιος να φτάνει στην Άρτα και να ψάχνει ακόμη την Βαράσοβα, αλλά και τον κόμβο του Ευήνου, ώστε να γίνει αμφίδρομος μήπως έτσι τελικά αυτό το μεγάλο έργο φέρει ως εδώ την ανάπτυξη;   Δέκα χιλιάδες άνθρωποι μετακινούνται το καλοκαίρι καθημερινά στην περιοχή Γαλατά – Κρυονέρι λόγω τουριστικού ενδιαφέροντος, σχεδόν 20.000 στρέμματα κάμπου με προϊόντα που πρέπει να βρουν οι έμποροι. Θεωρούμε αδικαιολόγητη την στάση της αναδόχου εταιρείας να μην έχει πινακίδες για την περιοχή… απάντηση κοινοποιημένη σε εσάς από υπουργείο υποδομών για την σύμφωνη γνώμη του σε όσα ζητούμε (αρ. πρωτ. Α/1/00/01/27/15673/14-07-2017). Έστω και με αδικαιολόγητα μεγάλη καθυστέρηση, περιμένουμε μια επίσημη απάντηση στα καίρια ερωτήματα που σας θέσαμε παραπάνω και άμεση κινητοποίηση ώστε να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά μας για να αισθανθούμε ισότιμοι πολίτες κι όχι πολίτες δεύτερης διαλογής. Έχουμε επισκεφτεί άλλες πόλεις κι έχουμε αντιληφθεί τη διαφορά στην ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Για να μη χρειαστεί να γίνουμε μετανάστες δεύτερη και τρίτη φορά, προς χάριν των παιδιών μας, για μια φορά αφουγκραστείτε τις ανάγκες μας, σηκώσετε τα μανίκια, ρίξτε τον εγωισμό σας, και δράστε άμεσα για να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα στην πόλη μας. Κύριε Δήμαρχε, να σας θυμίσουμε ακριβώς αυτό που είπατε την πρώτη μέρα της ορκωμοσία σας, είμασταν εκεί… «Σας ευχαριστώ όλους για την τιμή και την στήριξη, για ένα πράγμα μόνο φοβάμαι, μη τυχόν και αποτύχω…»

Ζητείται ενημέρωση συγκεκριμένη και επίσημη

Επί των παρακάτω θεμάτων οι κάτοικοι στο Κρυονέρι ζητούν υπεύθυνες απαντήσεις:

  1. Αν υπάρχει ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός για την περιοχή και σε ποιο στάδιο βρίσκεται.
  2. Γιατί δεν υπήρχε πρόβλεψη και αυτή την χρονιά για τον καθαρισμό της περιοχής, μια και την Κυριακή των Βαΐων δεχόμαστε πλήθος επισκεπτών λόγω των λαμπρών εκδηλώσεων της εξόδου του Μεσολογγίου και της γειτνίασης μας με αυτό.
  3. Αν προτίθεστε να βάλετε τάξη στο λιμάνι σε όσα σας αναφέρουμε.
  4. Ποια η μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα μιας κι εκτός από επιθέσεις, που έχουν επανειλημμένα καταγραφεί, κινδυνεύει και η δημόσια υγεία.
  5. Ποια η θέση σας όσον αφορά την κατάρτιση τεχνικού προγράμματος για όσα αναφέρουμε όσον αφορά το Πάρκινγκ, το αναρριχητικό πάρκο, τις εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις του ΟΣΕ κ.λπ.
  6. Ποια η θέση σας και οι ενέργειες σας για το θέμα των σημάνσεων και του κόμβου στην Ιόνια οδό;;;

Επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας

Κλείνοντας τα όσα είπαν οι κάτοικοι στο Nafsweek.gr σημείωσαν με έμφαση:

«Παρακαλούμε τον ίδιο τον κ. Δήμαρχο που είναι πλέον ενήμερος της κατάστασης να ενεργήσει άμεσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν του την αδράνεια όλων ως τώρα, την σημασία στα όσα αναφέρουμε, τους κινδύνους ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ! ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ που δημιουργεί η υφιστάμενη κατάσταση στο λιμάνι και ειλικρινά πιστεύουμε στην πρόθεσή του να τακτοποιήσει τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και μας απασχολούν ζωτικά.

Το κόστος μάλιστα σε όσα ζητούμε είναι μικρό. Θέληση πρέπει να υπάρξει και εγρήγορση.

Σε περίπτωση που δεν έχουμε καμία έγγραφη, τεκμηριωμένη και δεσμευτική απάντηση σας, θα προβούμε σε διαφορετικής μορφής ενέργειες και επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηλεκτροπληξία με το «τέλος ταφής»

Published

on

By

Πολύ φασαρία έγινε το τελευταίο διάστημα με το περιβόητο «τέλος ταφής» και ότι επιβαρύνονται δραματικά οι δήμοι με το υπέρογκο ποσό και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, αν  θα αναγκαστούν οι δήμοι να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη, με τα πιο επίσημα χείλη να δηλώνουν  πως αν υπάρξει καλή διαχείριση του πράγματος δεν θα έχουμε αυξήσεις δημοτικών τελών.

Η λύση βρέθηκε,  και με τον σκύλο χορτάτο … αφού απευθείας από τους πολίτες και τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν μέσω των λογαριασμών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας θα εισπράττεται το τέλος ταφής απορριμμάτων, σύμφωνα με χθεσινή κοινή ανακοίνωση τριών υπουργείων (Περιβάλλοντος, Οικονομικών, Εσωτερικών).

Για μια ακόμα φορά, το σύνηθες υποζύγιο θα πληρώσει το «μάρμαρο» και ας μη φταίει για την ανικανότητα της πολιτείας να διαχειρίζεται τα απορρίμματα.

Αυτό που θα  προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που επεξεργάζεται και θα προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και, σύμφωνα πάντα με την  ανακοίνωση, «προκειμένου να διασφαλιστεί η είσπραξη του τέλους [ταφής]» απεμπλέκονται από τις σχετικές διαδικασίες οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) της χώρας και ο ΕΔΣΝΑ, όπου σε αυτούς τους φορείς θα πλήρωναν οι δήμοι της χώρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι πόροι που θα συλλεχθούν από το «τέλος ταφής» θα επιστρέψουν κατά 85% στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για έργα ανακύκλωσης, που θα μειώσουν τα μεγέθη ταφής απορριμμάτων, άρα και το συνολικό κόστος του «τέλους ταφής».

Να θυμίσουμε ότι ανάλογες δεσμεύσεις περί επιστροφής εισπραττόμενων τελών πίσω στην Αυτοδιοίκηση έχουν διατυπωθεί και στο παρελθόν, χωρίς να υπάρχουν απτά αποτελέσματα ως προς την υλοποίηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων που θα αποτρέπουν ουσιαστικά την ταφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι το προτεινόμενο μοντέλο να εφαρμοστεί από 1/4/2025.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγές σε προμήθειες & Τραπεζικές χρεώσεις

Published

on

By

Οι αλλαγές στις τραπεζικές χρεώσεις θα “φανούν” σταδιακά εντός της εβδομάδας αφού ο νόμος 5167 που τις υιοθέτησε, τίθεται σε εφαρμογή στις 20 Ιανουαρίου 2025

Συνεπώς θα έχουμε αλλαγή του “τοπίου” στις συναλλαγές.

Εν αρχή, εφαρμόζεται  η μείωση της χρέωσης για αποστολή και λήψη χρημάτων έως 5.000 ευρώ. Η προμήθεια γι’ αυτή τη συναλλαγή ήταν από 2,5 έως 5 ευρώ και πλέον, θα χρεώνεται με 0,50 ευρώ.

Γενικότερα, οι πολίτες θα μπορούν να στέλνουν διατραπεζικά εμβάσματα, μεταφέροντας ποσά από IBAN σε IBAN, από τη μία τράπεζα στην άλλη, σε χρόνο λιγότερο των 10 δευτερολέπτων και με κόστος μιας απλής μεταφοράς.

Ήδη οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες και είναι έτοιμες για την εναρμόνιση των μέτρων για να ανταποκριθούν χωρίς προβλήματα στις συναλλαγές.

Τι αλλάζει στο IRIS

Όσον  αφορά στις συναλλαγές μέσω IRIS προβλέπεται καθιέρωση διακριτών ορίων: 500 ευρώ μεταξύ πολιτών και 500 ευρώ για πληρωμές σε ελεύθερους επαγγελματίες (από 500 ευρώ συνολικά σήμερα). Οι πολίτες δεν έχουν προμήθειες στις συναλλαγές τους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πολύ χαμηλότερες προμήθειες σε σχέση µε τα POS.

Η ενεργοποίηση των νέων ορίων εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 3 – 6 μηνών από σήμερα.

Αναλυτικά τα μέτρα για τις τράπεζες:

  • Μηδενική χρέωση για πληρωμή λογαριασμών και οφειλών προς το δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, εταιρίες ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και ασφαλιστικές εταιρίες, μέσω ψηφιακών δικτύων (web-banking/mobile-banking) (από 0,6 ευρώ που κοστίζει σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις).
  • Δραστική μείωση των προμηθειών μεταφοράς χρημάτων μεταξύ τραπεζών: Μέγιστο ύψος χρέωσης 0,5 ευρώ για αποστολή χρημάτων (εξερχόμενο έμβασμα) και 0,5 ευρώ για λήψη χρημάτων (εισερχόμενο έμβασμα), για ποσά έως 5.000€ ανά έμβασμα, για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, μεταξύ τραπεζών. Αφορά τόσο απλά εμβάσματα, όσο και άμεσες μεταφορές πίστωσης (SEPA). Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση του κόστους για τις εν λόγω προμήθειες από 50% έως και 80% αναλόγως την τράπεζα και το είδος εμβάσματος (από 1 έως 2,5 ευρώ που κοστίζει σήμερα).
  • Μηδενική χρέωση για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας από αυτή που τηρείται ο λογαριασμός σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές όπου υπάρχει ATM μόνο μίας τράπεζας. Επιπλέον πανελλαδικά, μηδενική χρέωση για ερώτηση υπολοίπου λογαριασμού ή καρτών σε ATM άλλων Τραπεζών (από περίπου 0,2 ευρώ που ισχύει σήμερα).
  • Μειωμένο κόστος συναλλαγών κατά 50% με κάρτες για αγορές μικρής λιανικής έως 20 ευρώ (από 10 ευρώ που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα).
  • Μηδενική χρέωση για φόρτιση προπληρωμένων καρτών για ποσό φόρτισης έως 100 ευρώ (από περίπου 1 ευρώ που ισχύει σήμερα).

Διευρύνεται η χρήση του IRIS με την καθιέρωση διακριτών ορίων ώστε να υπάρχει δυνατότητα για άμεσες και δωρεάν μεταφορές χρημάτων μεταξύ φυσικών προσώπων έως 500 ευρώ ημερησίως, πέραν των 500 ημερησίως για άμεσες πληρωμές σε ελεύθερους επαγγελματίες/ατομικές επιχειρήσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε ισχύ ο νέος κανονισμός λειτουργίας Δημοτικών Συμβουλίων -Πώς θα παρεμβαίνουν οι δημότες

Published

on

By

Σε ισχύ (!!!) –χωρίς όμως να έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ–   είναι πλέον ο νέος «Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου» που ρυθμίζει ολοκληρωμένα τον τρόπο αποτελεσματικής και ουσιαστικής λειτουργίας των Συμβουλίων, ενσωματώνοντας όλες τις αλλαγές που έχουν προκύψει από τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών (17/1/2025)  και  όπως αναφέρει η ανακοίνωση,  με σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Δημοτικών Συμβουλίων στα πρότυπα του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου,  παρέχει τη δυνατότητα σε δημότες και κατοίκους με συγκεκριμένες διαδικασίες να υποβάλουν στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφορές, ερωτήσεις και αιτήσεις, εισάγοντας παρεμφερείς διαδικασίες διαφάνειας και λογοδοσίας αντίστοιχες με εκείνες της Βουλής των Ελλήνων, εμπλουτίζεται η πρόσφατα θεσμοθετημένη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας, ενώ παράλληλα ενισχύεται ο ρόλος των δημοσιογράφων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης παρέχοντας την δυνατότητα ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής κάλυψης των συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η δυνατότητα των κατοίκων να ερωτούν και να ελέγχουν την Δημοτική Αρχή για ζητήματα που τους απασχολούν και έχουν να κάνουν με την καθαριότητα, τον ευπρεπισμό των δημοτικών χώρων, τον φωτισμό ή ακόμη και ζητήματα ασφάλειας.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

Η δυνατότητα διεξαγωγής των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου: α) είτε δια ζώσης στο κατάστημα της έδρας του Δήμου, β) είτε με τηλεδιάσκεψη, με κάθε πρόσφορο μέσο ηλεκτρονικών επικοινωνιών, γ) είτε με μικτό τρόπο, διά ζώσης και με τηλεδιάσκεψη.

Η τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Επιτρέπεται η ραδιοφωνική και τηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δίνεται έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών: Το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά υποχρεωτικά προτάσεις που κατατίθενται σε αυτό από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα για την επίλυση ζητημάτων αρμοδιότητάς του.

Η δυνατότητα σε δημότες και κατοίκους με συγκεκριμένες διαδικασίες να υποβάλουν στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφορές, ερωτήσεις και αιτήσεις, τις οποίες απαντά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ή ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κατάθεσή τους. Στόχος είναι ο ενεργός πολίτης, ο ενημερωμένος πολίτης.

Διατάξεις που αφορούν στην τακτική διμηνιαία ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής Αρχής, για τον έλεγχο των πεπραγμένων της και ρυθμίζεται αναλυτικά η διαδικασία διεξαγωγής της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας της δημοτικής αρχής καθώς και οι χρόνοι των ομιλητών.

Ειδική συνεδρίαση απολογισμού των πεπραγμένων κάθε Δημοτικής Αρχής μέχρι τέλος Ιουνίου για κάθε έτος.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ