Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Είμαστε δημότες δεύτερης κατηγορίας;

Published

on

Αγανακτισμένοι και ταυτόχρονα απογοητευμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι του παραλιακού και τουριστικού οικισμού Κρυονέρι της Δ.Ε Γαλατά του δήμου Ναυπακτίας. Οι περισσότεροι δραστηριοποιούμαστε στην περιοχή επαγγελματικά με κύρια απασχόληση τον τουρισμό. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετές κατοικίες μονίμων αλλά και εποχιακών κατοίκων, ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα, δυναμικότητας 150 περίπου κλινών αλλά και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εστιατόρια – καφετέριες με πολύ καλές προσφερόμενες υπηρεσίες.  Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή υπάρχει μια γενική εγκατάλειψη, που έχει σαν συνέπεια την υποβάθμιση του τουριστικού χαρακτήρα και εν γένει την μείωση των επισκεπτών και φυσικά των εσόδων των επαγγελματιών. Μέχρι σήμερα οι επανειλημμένες οχλήσεις και προφορικές παραστάσεις στον Δήμο Ναυπακτίας δεν έφεραν αποτέλεσμα, παραμένοντας υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Το Nafsweek.gr βρέθηκε στο Κρυονέρι, όπου και κατέγραψε τα όσα κάτοικοι και επαγγελματίες μας είπαν με στόχο να φτάσουν για μια ακόμα φορά στα αυτιά των αρμοδίων. Μας είπαν:

Μείναμε στις υποσχέσεις!

«Υποσχέσεις υλοποίησης των καθόλα νομίμων δικαιωμάτων μας, δόθηκαν και από τον σημερινό Δήμαρχο, και τον πρώην Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου οι οποίοι συντάσσονται με τον αδιάφορο σύμφωνα με τις ενέργειες του προς εμάς, σημερινό υπεύθυνο και Αντιδήμαρχο τεχνικών έργων. Ως κάτοικοι και χρόνια επαγγελματίες, αλλά και ως γονείς ανήλικων παιδιών, διαμαρτυρόμαστε για την παντελή έλλειψη χώρων αναψυχής και απασχόλησης όχι μόνο των παιδιών μας αλλά και των επισκεπτών – τουριστών, που την θερινή περίοδο είναι χιλιάδες, Τεράστιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια οικογένεια που κινείται με καρότσι και μωρά στους δρόμους με κίνηση, χωρίς μέτρα για την προστασία των πεζών. Αδιαφορία και στην τοποθέτηση στάσης λεωφορείου για τους μικρούς μαθητές τον χειμώνα αλλά και τους υπόλοιπους επιβάτες ετησίως. Δυσκολίες όμως που μπορούν να καταλάβουν μόνο όσοι βρίσκονται στη δική μας θέση, προσπαθώντας καθημερινά να βρούμε τρόπους να απασχολήσουμε τα παιδιά μας δημιουργικά και να τα προστατέψουμε από η τις καιρικές συνθήκες περιμένοντας το λεωφορείο… Δυστυχώς βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να περιφερόμαστε εμείς και οι επισκέπτες μας στους δρόμους του οικισμού χωρίς να έχουμε κανένα σημείο αναφοράς, (ένα ναυτικό μνημείο, ένα φάρο, υπήρχε παλαιότερα, πιθανόν ένα μουσείο σιδηροδρόμου ή ένα κάμπινγκ κατασκηνώσεων στους χώρους αυτού)… αλλά και δυνατότητα πρόσβασης σε μια παιδική χαρά ή ένα πάρκο, (πάρκο πηγής Γλύφα – Βαράσοβα)».

Στα σκοτάδια το λιμάνι!

Συνεχίζοντας την απαρίθμηση των θεμάτων που δεν βρήκαν λύση οι κάτοικοι αναφέρουν:

«Πρέπει να κάμετε τις απαραίτητες ενέργειες για την φωταγώγηση του λιμανιού με ταυτόχρονη επισκευή από την επικινδυνότητα στην οποία έχει περιέλθει από την χρόνια εγκατάλειψη. Να τοποθετήσετε σκάλες που να μπορούν να διευκολύνουν την άνοδο από την θάλασσα λουσμένων, τυχόν ανθρώπων που βρέθηκαν στο νερό από ατύχημα, ακόμη και των παιδιών που βουτούν για τον σταυρό ή κάνουν βουτιές τα καλοκαίρια. Όλοι αυτοί είναι αναγκασμένοι να σκαρφαλώνουν σαν τις γάτες στο τσιμέντο ή μέσω αραγμένων σκαφών με τυχόν παρεξηγήσεις… ουκ ολίγες. Να οριοθετήσετε τα αβαθή νερά για την ασφάλεια των σκαφών, να επιδιορθώσετε και να καλυτερεύσετε την σπασμένη ράμπα για την καθέλκυση και ανέλκυση των σκαφών. Άκρως απαραίτητο διότι δεν υπάρχει άλλη στην περιοχή. Πεταμένες κολώνες φωτισμού κάτω, περιφερόμενα αδέσποτα και περιττώματα ζώων ή απορρίμματα κάθε λογής, περίεργοι επισκέπτες τα βράδια σε καθεστώς ασυλίας λόγω έλλειψης φωτισμού, αλλά και επικίνδυνης προσέγγισης σκαφών την νύχτα για τους ίδιους λόγους. Όλα αυτά συνθέτουν ένα περίεργο σκηνικό. Άκρως απαραίτητη κρίνεται και η δημιουργία – κατασκευή ενός πάρκινγκ, χώρος υπάρχει, ούτως ώστε να υπάρχει τάξη, να δείχνει ο τόπος νοικοκυρεμένος και να υπάρχει αποσυμφόρηση της παραλίας».

Η ανάπτυξη που δεν ήρθε!

«Διερωτόμαστε, εσείς ως δημοτική αρχή τι έχετε πράξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια που επικρατεί αυτή η άθλια εικόνα εδώ; Όταν πρωτοήρθατε, (οι περισσότεροι από εσάς δεν είχατε ξαναέρθει, ήρθατε ως επισκέπτες από άλλο Δήμο)…  δηλώσατε ενθουσιασμό με το μέρος, (πως να μην είστε βέβαια όταν χρόνια ολόκληρα είναι τουριστικό και εμπορικό επίνειο), και υποσχεθήκατε ότι προτίθεστε να κάνετε ότι είναι δυνατόν στο εξής ώστε το μέρος αυτό να έχει την τύχη που του αξίζει. Ένα ακόμη σημείο που προσδίδει χαρακτήρα στην περιοχή είναι τα απόκρημνα βράχια του όρους Βαράσοβα και τα οποία αναρριχώνται από το 1950 περίπου. Και εδώ δεν καταφέρατε να δώσετε την ανάπτυξη που αρμόζει με αποτέλεσμα να μας προσπεράσουν άλλες περιοχές που μέχρι χθες δεν γνώριζε κανείς, να αποκτήσουν από το πουθενά διεθνές τουριστικό προϊόν για όλη την διάρκεια του χρόνου, με γεμάτα ξενοδοχεία και εκατοντάδες κατοικίες ενοικιασμένες μέσω του δικτύου Air BnB…

Νιώθουμε θλίψη και απογοήτευση όταν διαβάζουμε για την πόλη με τις εκδηλώσεις της Ναυμαχίας, των Επιταφίων, τα καρναβάλια, τα ράλι που διοργανώνετε κάθε χρόνο με περισσή φροντίδα, τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού και τα ποσά που κατασπαταλώνται για να πληρωθούν όλοι όσοι παρελαύνουν σ’ αυτές. Τα δικά μας παιδιά και της ευρύτερης περιοχής δεν μετέχουν στις εκδηλώσεις αυτές διότι κανείς ποτέ δεν τα κάλεσε, ούτε μέσω σχολείων ούτε ενημέρωση ευρύτερη υπήρξε ποτέ, σαν να μην είμαστε κάτοικοι αυτού τού Δήμου».

Τα ερωτήματα…

Μήπως ήρθε η ώρα για έναν απολογισμό; Τονίζουν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες: «Μήπως ήρθε η ώρα να αναλογιστείτε πως ως δημοτική αρχή έχετε χρέος να προσφέρετε σε όλους τους δημότες σας. τις ίδιες ευκαιρίες ανάπτυξης και ποιότητας ζωής ανεξαιρέτως αν είναι κάτοικοι του κέντρου της πόλης, επενδύοντας στα αυτονόητα; Μήπως ήρθε η ώρα αυτός ο Δήμος να συγκροτηθεί σε μια ενιαία ενότητα με ίση μεταχείριση; Μήπως ήρθε η ώρα να φροντίσετε για την καθαριότητα και τον καλλωπισμό αυτού του Δήμου από άκρο σε άκρο; Μήπως πρέπει να ερευνήσετε σε ποιο στάδιο βρίσκεται το σχέδιο πόλεως Κρυονερίου το οποίο στερεί την ανοικοδόμηση; Μια μελέτη που παραλάβατε από τον Δήμο Χάλκειας; Μήπως να εξετάσετε την θετική γνωμοδότηση του υπουργείου υποδομών που σας έχει κοινοποιηθεί ύστερα από δική μας διαμαρτυρία για την σήμανση της Ιόνιας οδού, (αρ. πρωτ. 33/29-06-2017 έγγραφό μας), για να μας βρίσκει κανείς και ο διεθνής προορισμός Βαράσοβα να έχει σήμανση επί του αυτοκινητόδρομου, ώστε να μην χρειάζεται κάποιος να φτάνει στην Άρτα και να ψάχνει ακόμη την Βαράσοβα, αλλά και τον κόμβο του Ευήνου, ώστε να γίνει αμφίδρομος μήπως έτσι τελικά αυτό το μεγάλο έργο φέρει ως εδώ την ανάπτυξη;   Δέκα χιλιάδες άνθρωποι μετακινούνται το καλοκαίρι καθημερινά στην περιοχή Γαλατά – Κρυονέρι λόγω τουριστικού ενδιαφέροντος, σχεδόν 20.000 στρέμματα κάμπου με προϊόντα που πρέπει να βρουν οι έμποροι. Θεωρούμε αδικαιολόγητη την στάση της αναδόχου εταιρείας να μην έχει πινακίδες για την περιοχή… απάντηση κοινοποιημένη σε εσάς από υπουργείο υποδομών για την σύμφωνη γνώμη του σε όσα ζητούμε (αρ. πρωτ. Α/1/00/01/27/15673/14-07-2017). Έστω και με αδικαιολόγητα μεγάλη καθυστέρηση, περιμένουμε μια επίσημη απάντηση στα καίρια ερωτήματα που σας θέσαμε παραπάνω και άμεση κινητοποίηση ώστε να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά μας για να αισθανθούμε ισότιμοι πολίτες κι όχι πολίτες δεύτερης διαλογής. Έχουμε επισκεφτεί άλλες πόλεις κι έχουμε αντιληφθεί τη διαφορά στην ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Για να μη χρειαστεί να γίνουμε μετανάστες δεύτερη και τρίτη φορά, προς χάριν των παιδιών μας, για μια φορά αφουγκραστείτε τις ανάγκες μας, σηκώσετε τα μανίκια, ρίξτε τον εγωισμό σας, και δράστε άμεσα για να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα στην πόλη μας. Κύριε Δήμαρχε, να σας θυμίσουμε ακριβώς αυτό που είπατε την πρώτη μέρα της ορκωμοσία σας, είμασταν εκεί… «Σας ευχαριστώ όλους για την τιμή και την στήριξη, για ένα πράγμα μόνο φοβάμαι, μη τυχόν και αποτύχω…»

Ζητείται ενημέρωση συγκεκριμένη και επίσημη

Επί των παρακάτω θεμάτων οι κάτοικοι στο Κρυονέρι ζητούν υπεύθυνες απαντήσεις:

  1. Αν υπάρχει ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός για την περιοχή και σε ποιο στάδιο βρίσκεται.
  2. Γιατί δεν υπήρχε πρόβλεψη και αυτή την χρονιά για τον καθαρισμό της περιοχής, μια και την Κυριακή των Βαΐων δεχόμαστε πλήθος επισκεπτών λόγω των λαμπρών εκδηλώσεων της εξόδου του Μεσολογγίου και της γειτνίασης μας με αυτό.
  3. Αν προτίθεστε να βάλετε τάξη στο λιμάνι σε όσα σας αναφέρουμε.
  4. Ποια η μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα μιας κι εκτός από επιθέσεις, που έχουν επανειλημμένα καταγραφεί, κινδυνεύει και η δημόσια υγεία.
  5. Ποια η θέση σας όσον αφορά την κατάρτιση τεχνικού προγράμματος για όσα αναφέρουμε όσον αφορά το Πάρκινγκ, το αναρριχητικό πάρκο, τις εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις του ΟΣΕ κ.λπ.
  6. Ποια η θέση σας και οι ενέργειες σας για το θέμα των σημάνσεων και του κόμβου στην Ιόνια οδό;;;

Επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας

Κλείνοντας τα όσα είπαν οι κάτοικοι στο Nafsweek.gr σημείωσαν με έμφαση:

«Παρακαλούμε τον ίδιο τον κ. Δήμαρχο που είναι πλέον ενήμερος της κατάστασης να ενεργήσει άμεσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν του την αδράνεια όλων ως τώρα, την σημασία στα όσα αναφέρουμε, τους κινδύνους ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ! ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ που δημιουργεί η υφιστάμενη κατάσταση στο λιμάνι και ειλικρινά πιστεύουμε στην πρόθεσή του να τακτοποιήσει τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και μας απασχολούν ζωτικά.

Το κόστος μάλιστα σε όσα ζητούμε είναι μικρό. Θέληση πρέπει να υπάρξει και εγρήγορση.

Σε περίπτωση που δεν έχουμε καμία έγγραφη, τεκμηριωμένη και δεσμευτική απάντηση σας, θα προβούμε σε διαφορετικής μορφής ενέργειες και επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Πέμπτη 30/6 Δημοτικό Συμβούλιο για το μέλλον της Ανάπλασης

Published

on

By

Την Πέμπτη 30  Ιουνίου 2022  και  ώρα  18:30 θα έρθει προς συζήτηση στο  Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ναυπακτίας το έργο της Ανάπλασης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του Σώματος θα γίνει  Συζήτηση – ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου «Αστική Ανάπλαση εντός Ιστορικού Κέντρου Πόλεως Ναυπάκτου» και λήψη απόφασης για την συνέχιση ή μη της υλοποίησης του υπόλοιπου ανεκτέλεστου τμήματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναύπακτος: Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι

Published

on

By

Ξεκίνησε η τοποθέτηση των υπόγειων  συστημάτων  κάδων απορριμμάτων σε 14 σημεία του κέντρου της Ναυπάκτου. Το έργο με προϋπολογισμό 218.656,64 ευρώ αφορά συγκεκριμένα στην εγκατάσταση «Ημιυπόγειου και Υπόγειου Συστήματος Συλλογής Απορριμμάτων για την Αισθητική Αναβάθμιση Αστικού Εξοπλισμού Κοινοχρήστων Χώρων».

Έναν μήνα περίπου μετά την υπογραφή της  σύμβασης του έργου με τον ανάδοχο εργολάβο ξεκίνησαν οι εργασίες και τοποθετήθηκαν οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι.

Με την τοποθέτηση των κάδων επιτυγχάνεται:

·         Αισθητή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

·         Βελτίωση της εικόνας του δημόσιου χώρου

·         Τα πεζοδρόμια είναι καθαρότερα

·         Τα σκουπίδια δεν είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες

·         Αποτελεσματική αντιμετώπιση των οσμών

·         Μεγαλύτερη ασφάλεια λόγω της υπογειοποίησης

·         Εξάλειψη της πιθανότητας μετακίνησης των κάδων

·         Ευκολότερη αποκομιδή των απορριμμάτων

·         Χαμηλότερο κόστος λειτουργίας συγκριτικά με άλλα συστήματα συλλογής απορριμμάτων

·         Χαμηλότερο κόστος κατανάλωσης καυσίμων, καθώς για την αποκομιδή απαιτούνται ελαφρότερα μέσα (διαξονικά απορριμματοφόρα).

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Θωμάς Κοτρωνιάς, δήλωσε σχετικά:

«Προχωρούμε σε μία ακόμη παρέμβαση με θετικό πρόσημο για την προστασία του περιβάλλοντος και την αισθητική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης της Ναυπάκτου. Σε συνεργασία με τα στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, επιθυμία μας είναι να δρομολογήσουμε την εγκατάσταση και άλλων υπόγειων και ημιυπόγειων συστημάτων λαμβάνοντας ωστόσο υπ’ όψιν τις αντικειμενικές δυσκολίες, όπως τα υπόγεια δίκτυα και τις σωληνώσεις που ήδη υπάρχουν.  Βασική μας στόχευση συνεχίζει να είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών μας».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο εγγύς μέλλον η ενημέρωση για την Ανάπλαση

Published

on

By

Πραγματοποιήθηκε χθες  22 Ιουνίου 2022 η πρώτη δια ζώσης, μετά την περίοδο των δυο ετών της πανδημίας,   συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπακτίας.

Τον δήμαρχο Ναυπακτίας  και τους δημοτικούς συμβούλους υποδέχτηκε πανό κρεμασμένο στον χώρο έξω από την αίθουσα του συμβουλίου, το οποίο ανάρτησε η Συντονιστική Επιτροπή για το έργο της  ανάπλασης.

Με την ενημέρωση για το θέμα της ανάπλασης να εκκρεμεί, ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα πως θα γίνει διεξοδική συζήτηση επ’ αυτού πολύ σύντομα «και σε όλο του το μεγαλείο», σε χρόνο που θα αποφασιστεί από τον ίδιο τον Δήμαρχο. Σε αναμονή λοιπόν της ενημέρωσης και των εξελίξεων…

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ