Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκαίνια του Βυζαντινού Μουσείου στο Κάστρο Ναυπάκτου από την Υπουργό  Λίνα Μενδώνη

Published

on

Το  Σάββατο 31 Αυγούστου 2024 στις 19:30 θα πραγματοποιηθούν τα Εγκαίνια του Μουσείου Κάστρου Ναυπάκτου και των έργων «Συντήρηση και Αποκατάσταση νοτιοανατολικού τμήματος των οχυρώσεων Ναυπάκτου» και «Στερέωση και Αποκατάσταση Βεζίρ Τζαμιού και Οθωμανικών Κρηνών» από την υπουργό πολιτισμού Δρ. Λίνα Μενδώνη.

Θα ακολουθήσει στις 20:30 σύντομη παρουσίαση των έργων στο ανώτερο διάζωμα του Κάστρου από την  Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ,  Δρ Ολυμπία Βικάτου.

 Σε περίπτωση βροχής, η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα στη Ναύπακτο.

Τα εγκαίνια του Μουσείου θα πλαισιώσει η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου.

 

Λίγα λόγια για τα έργα

Μουσείο Κάστρου Ναυπάκτου
Το Μουσείο Κάστρου Ναυπάκτου υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος Coastal Heritage Network (CoHeN), Interreg V Greece-Italy 2014-2020, στο οποίο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας ήταν επικεφαλής εταίρος. Μέσω του ίδιου έργου υλοποιήθηκαν παρεμβάσεις στα κάστρα Ναυπάκτου, Βόνιτσας και στο φρούριο του Αλή Πασά στο Άκτιο. Στο Κάστρο Ναυπάκτου αναστηλώθηκαν τα ανατολικά τείχη της οχύρωσης και συγκεκριμένα στο μεσοπύργιο διάστημα (Μ29-Μ30), από τη λεγόμενη Ωραία Ντάπια έως τον πύργο του Ρολογιού. Έγιναν εκτεταμένοι καθαρισμοί από τη βλάστηση, αναστήλωση όλων των επάλξεων και στερεωτικές εργασίες στο τείχος, με συμπληρώσεις αρμολογήματος. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ανασκαφικές εργασίες στα δώματα των προμαχώνων της Ωραίας Ντάπιας και του Πύργου του Ρολογιού και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάδειξής τους.
Το Μουσείο του Κάστρου αποτελεί την πρώτη μόνιμη αρχαιολογική έκθεση στη Ναύπακτο και περιλαμβάνει εκθέματα από τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή καστροπολιτεία. Στο πλαίσιο του έργου συντάχθηκαν και εγκρίθηκαν η μουσειολογική, μουσειογραφική και η μελέτη στήριξης των αντικειμένων το 2022 και ξεκίνησε η υλοποίηση της έκθεσης, η οποία ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2023. Αξιοποιήθηκαν επίσης πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στις 350.000 ευρώ.
Το Μουσείο Κάστρου Ναυπάκτου στεγάζεται σε δύο χώρους εντός του ανώτερου περιβόλου του οχυρωμένου χώρου, οι οποίοι είχαν αναστηλωθεί στο πλαίσιο του έργου του ΤΑΠΑ «Κάστρων Περίπλους». Για τις ανάγκες της δημιουργίας της έκθεσης, αυτοί ανακαινίστηκαν ξανά, τοποθετήθηκε φωτισμός, κλιματισμός και συστήματα ασφαλείας. Η αρχαιολογική έκθεση αναπτύσσεται σε τέσσερις καμαροσκεπείς αίθουσες, ενσωματωμένες στην Ακρόπολη. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της έγινε προμήθεια ειδικών μεταλλικών κατασκευών, προθηκών και στηριγμάτων και κατασκευή βάθρων, σχεδιασμός και παραγωγή εποπτικού υλικού. Επιλέχθηκαν, συντηρήθηκαν και εκτέθηκαν σημαντικά ευρήματα από ανασκαφές στο Κάστρο και την πόλη της Ναυπάκτου, τα οποία αναδεικνύουν την ιστορία της από την πρωτοβυζαντινή περίοδο έως τον 19ο αιώνα. Η έκθεση εμπλουτίζεται με δύο θεματικές προβολές.
Επίσης, το μεμονωμένο κτήριο της Οπλοθήκης λειτουργεί ως χώρος πληροφόρησης για την ιστορία της Ναυπάκτου και τις αναστηλωτικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αυτήν από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και ως χώρος ενημέρωσης κοινού και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Στο πλαίσιο του έργου εκδόθηκαν φυλλάδια για το Κάστρο Ναυπάκτου, πινακίδες και σήμανση για τους επισκέπτες, καθώς και οδηγός της έκθεσης.
«Συντήρηση και Αποκατάσταση του νοτιοανατολικού τμήματος των οχυρώσεων της Ναυπάκτου»
Το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, στο Μέτρο 19 «Τοπική Ανάπτυξη με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων CLLD/LEADER», υπομέτρο 19.2 «Στήριξη για την υλοποίηση δράσεων υπό την τοπική στρατηγική ανάπτυξης για παρεμβάσεις Δημοσίου χαρακτήρα», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το έργο υλοποιήθηκε με αυτεπιστασία, με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 600.000 ευρώ, από τον Απρίλιο 2021 έως τον Φεβρουάριο 2024. Οι επεμβάσεις έγιναν στη βάση της ομώνυμης μελέτης, η οποία εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ το Νοέμβριο 2019, με συμπληρωματικές τροποποιήσεις, που έγιναν κατά τη διάρκεια του έργου.
Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο για τη διάσωση και αποκατάσταση των νοτιοανατολικών επιθαλάσσιων τειχών, καθώς και του νοτιοδυτικού ημικυκλικού προμαχώνα, της μεσαιωνικής καστροπολιτείας Ναυπάκτου, τα οποία είχαν υποστεί πολύ μεγάλες φθορές από την θάλασσα, αλλά και ανθρωπογενείς επεμβάσεις. Ο ανατολικός προμαχώνας του Φάρου στο λιμάνι της Ναυπάκτου, το τείχος έως το ύψος των επάλξεων και ο περίδρομος αποκαταστάθηκαν πλήρως έως την οδό Μπότσαρη, όπου η συνέχεια του τείχους διακόπτεται. Προηγουμένως καθαιρέθηκαν όλες οι αυθαίρετες κατασκευές, απομακρύνθηκε βλάστηση και επικαθίσεις και συμπληρώθηκαν μεγάλα τμήματα του τείχους που είχαν γκρεμιστεί τις προηγούμενες δεκαετίες. Στον προμαχώνα του Φάρου αποκαταστάθηκαν οι επάλξεις και πραγματοποιήθηκε ανασκαφική έρευνα στο εσωτερικό του. Στον νοτιοδυτικό ημικυκλικό προμαχώνα και το συνεχόμενο με αυτόν τείχος πραγματοποιήθηκαν επίσης εργασίες απομάκρυνσης αυθαίρετων κατασκευών, ανασκαφική έρευνα στο εσωτερικό του προμαχώνα, πλήρης αποκατάσταση των επάλξεων, των κανονιοθυρίδων και του περιδρόμου, αρμολόγημα της πλατείας και της όψης του προμαχώνα. Πραγματοποιήθηκε επίσης εκτενής περιμετρική αποχωμάτωση, η οποία, σε συνδυασμό με την ανασκαφική έρευνα, αποκάλυψε την πλευρική πυλίδα-κανονιοθυρίδα και ανέδειξε τον προμαχώνα στο πλήρες ύψος του, αποδίδοντας την πόλη ένα νέο σημείο θέασης των τειχών.
«Στερέωση του Βεζίρ Τζαμιού και αποκατάσταση των Οθωμανικών Κρηνών της Ναυπάκτου»
Το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, στο Μέτρο 19 «Τοπική Ανάπτυξη με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων CLLD/LEADER», υπομέτρο 19.2 «Στήριξη για την υλοποίηση δράσεων υπό την τοπική στρατηγική ανάπτυξης για παρεμβάσεις Δημοσίου χαρακτήρα», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το έργο υλοποιήθηκε με αυτεπιστασία, από τον Απρίλιο 2021 έως τον Ιανουάριο 2024. Οι επεμβάσεις έγιναν στη βάση των εγκεκριμένων μελετών «Αποτύπωση και Στερέωση του Βεζίρ Τζαμιού στη Ναύπακτο» και «Αποκατάσταση και ανάδειξη των κρηνών του Κάστρου Ναυπάκτου». Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 200.000 ευρώ, ωστόσο λόγω νέων ανασκαφικών δεδομένων υπήρξε αύξηση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου στα 256.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο του έργου αποχωματώθηκε, ανασκάφηκε και αναδείχθηκε το Βεζίρ Τζαμί, στο τέταρτο διάζωμα της καστροπολιτείας, και ο περιβάλλων χώρος του, ο οποίος ήταν καλυμμένος με επιχώσεις και βλάστηση. Αποκαλύφθηκε το προστώο, οι περιμετρικοί τοίχοι του κυρίως χώρου, το μιχράμπ, τα θεμέλια του μιναρέ και ταφές. Από την ανασκαφή στο εσωτερικό του τεμένους εντοπίστηκε η προγενέστερη οικοδομική φάση του 17ου αιώνα, που αντιστοιχεί πιθανόν στο μνημονευόμενο στις πηγές «Τζαμί των Πηγαδιών», καθώς και τμήματα προγενέστερων κτηρίων, πιθανόν υστεροβυζαντινών, τα οποία είχαν ενσωματωθεί στη θεμελίωση. Το συγκρότημα αρμολογήθηκε και αποκαταστάθηκε η εξωτερική επένδυση του μιναρέ και του κυρίως τετράπλευρου χώρου, από ορθογωνισμένες λιθόπλινθους και πλίνθους, όσο επέτρεπε το αυθεντικό υλικό. Ο χώρος περιφράχθηκε και είναι ορατός και επισκέψιμος.
Πραγματοποιήθηκαν επίσης εργασίες σε έντεκα οθωμανικές κρήνες εντός του παραδοσιακού οικισμού της Ναυπάκτου. Eμβληματικές κρήνες, τοπόσημα γειτονιών του ιστορικού κέντρου, όπως η κρήνη Μεγαλομάτα, η κρήνη του Βεζίρ Τζαμιού, η κρήνη της Σιδηρόπορτας και του Αγίου Κήρυκου αποκαταστάθηκαν στην αρχική τους μορφή.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διακοπές στο χωριό (γράφει η Χριστίνα Καρρά)

Published

on

By

Είπα αυτή την φορά να λειτουργήσω πιο υποστηρικτικά απέναντι στον άνδρα μου και να μην κατεβάσω πάλι μούτρα .Δεν ήθελε να χώσει το χέρι βαθιά στην τσέπη για το καλοκαιρινό μας ταξίδι ,αφού θεωρούσε ότι με τις περσινές διακοπές μας στο Λουτράκι είχε αποκτήσει δια βίου τον τίτλο του υπέρτατου ταξιδευτή !

Η αλήθεια είναι πως μου κόπηκε το γέλιο όταν μου ανακοίνωσε τον φετινό προορισμό.

«Έχει πολλά πλεονεκτήματα αυτός ο τόπος Βιβή ,αρκεί να θέλεις να τα δεις «ήταν η πρώτη του κουβέντα ενώ εγώ κατέρρεα σαν κτήριο ύστερα από ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου.

«Μήπως υπερβάλεις Δημοσθένη; Ή ακόμη χειρότερα, μήπως με δουλεύεις Δημοσθένη;»

Ό,τι κι αν έλεγα όμως η απόφαση είχε ήδη παρθεί .Λίγες μέρες πριν την αναχώρηση μου είπε:

«Το χωριό του καλού μου συναδέλφου λέγεται Κληματαριά και είναι για απαιτητικούς επισκέπτες like us! Νομίζω θα το λατρέψεις «.

«Πλάκα μου κάνεις έτσι ; »  αναφώνησα μόλις με πήγε στον ξενώνα του χωριού

«Τι ακριβώς σε χαλάει ;»με ρώτησε ενώ ταυτόχρονα παραμέριζε ένα βιβλίο με την πεντάλφα στο εξώφυλλο προφανώς ξεχασμένο από τον προηγούμενο επισκέπτη.

«Μήπως πρέπει να νιώθω κι ευγνωμοσύνη που θα κοιμηθώ στο μπουντρούμι που γέννησε η Ρόζμαρι το μωρό της ;»έκανα εξοργισμένη δείχνοντας το επίμαχο βιβλίο .

«Μα είναι υπέροχο κατάλυμα» .

«Ναι, πρέπει να το διαφήμισαν πολύ και στις κατσαρίδες γι’ αυτό κι έχουν μαζευτεί όλες εδώ μέσα !» ούρλιαξα την στιγμή που ένα από αυτά τα σιχαμερά πλάσματα τόλμησε να σκαρφαλώσει μέχρι το μπούστο μου .

«Μην μου πουλάς πνεύμα»  νευρίασε ο σύζυγός μου που εκμεταλλεύτηκε την μεταξύ μας ένταση για να πάει στο καπηλειό του χωριού .

Κατά το βράδυ επέστρεψε αφού προηγουμένως είχε πιει ένα ολόκληρο βαρέλι κρασί .

«Καλώς τον Ορέστη Μακρή» σχολίασα ειρωνικά καθώς προσπαθούσα να απαλλαγώ από μια αράχνη που επέμενε να στήσει το τσαρδί της με θεμέλια τις τρίχες των μαλλιών μου .

Δεν χρειάζεται να σας περιγράψω το πώς κύλησαν οι εφιαλτικές πέντε μέρες που έμεινα στην Κληματαριά .

Αποκομμένη από τον πολιτισμό και την τεχνολογία και με συντροφιά τα καθημερινά ,φάλτσα μαθήματα κλαρίνου του Μαθουσάλα γείτονα άρχισα να νοσταλγώ το σπίτι μου.

Ευτυχώς επέστρεψα …Κι όσο για τις διακοπές ;

Ευχαριστώ δεν θα πάρω , κι εδώ καλά περνάω !

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γυναικοκτονίες

Published

on

By

Πριν λίγες ημέρες, η εκδίκαση της υπόθεσης άγριας γυναικοκτονίας εγγύτατα αστυνομικού τμήματος αναβλήθηκε.

Αυτή η αναβολή νόμιμη, προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Κάτι όμως υποδηλώνει.

Ότι υποθέσεις που αφορούν γυναικοκτονίες, καθυστερούν να εκδικαστούν.

Έτσι η γυναίκα, θύμα αποτρόπαιου εγκλήματος, δολοφονείται και πάλι.

Στο πέρασμα των χρόνων υπήρξαν περιπτώσεις ανεξιχνίαστων γυναικοκτονιών. Αποδόθηκαν στην κρατική αδιαφορία.

Οι ένοχοι κυκλοφορούν ελεύθεροι και ωραίοι.

Η έμφυλη βία και οι γυναικοκτονίες, είναι ειδεχθή εγκλήματα, γνωρίσματα όλων των εποχών.

Υπάρχει όμως μία σημαντική διαφορά.

Η κοινωνία είναι πιο ευαίσθητη σε θέματα βίας κατά των γυναικών.

Αυτό το πέτυχαν οι γυναίκες με τους μακρούς αγώνες τους για την ισότητα των δύο φύλων.

Μπορείς σταδιακά να μειώνεται. Δυστυχώς δεν εξαφανίζεται.

Η αντίληψη ότι η γυναίκα είναι κτήμα του άνδρα, ενθαρρύνει το δολοφόνο.

Αυτό επιβεβαιώνεται από τραγικά εγκλήματα δολοφονίας γυναικών, όταν αυτές οδηγήθηκαν στην απόφαση διαζυγίου ή διακοπής σχέσεων.

Σε αυτά τα ακραία φαινόμενα βίας ή πολιτεία προβάλλει την καταστολή.

Η διεθνής έρευνα που ασχολείται με τα φρικτά αυτά εγκλήματα. διαπιστώνει ότι και η αύξηση των ποινών δεν συντελεί στη μείωση.

Αποφεύγεται η πρόληψη.

Μια διαδικασία η οποία επιβάλλεται ν’  αρχίζει από το σχολείο. Και να συνεχίζεται.

Γιατί όπως διαπιστώνεται, η ανθρωποκτονία, διαφέρει από τη γυναικοκτονία.

Η δεύτερη περίπτωση περικλείει απέραντο μίσος. Αυτό είναι απόρροια του φύλου της γυναίκας.  Αποδεικνύεται στις στυγερές μητροκτονίες.

Σ’ αυτές τις σοβαρές καταστάσεις, κάπου υπάρχει αισθητή η ευθύνη των θυμάτων.

Αποφεύγουν να καλέσω την Αστυνομία ή φορέα που βρίσκεται στο πλευρό τους.

Λησμονούν ότι το πρώτο σπρώξιμο, το δυνατό χαστούκι, αναδεικνύει τη βιαιότητα, που οδηγεί σε οδυνηρό τέλος.

Ας μη διαφεύγει.

Της γέμισε το ωραίο της σώμα μώλωπες, το αίμα τρέχει ρυάκι, σπασμένα τα πλευρά, τα άκρα.

Η βεβαίωση. Γλίστρησε από τη σκάλα καθώς κάρφωνε κάδρο στον ολόλευκο τοίχο. Βιώνονται ακόμη οι στερεότυπες αντιλήψεις της κοινωνίας.

Αυτές του στιγματισμού του θύματος.

Ιδιαίτερα στις εξοργιστικές περιπτώσεις σεξουαλικής βίας. Αυτής που αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.

Είναι επιτακτική ανάγκη.

Αλλαγή των ποινών στις γυναικοκτονίες.

Στήριξη των κακοποιημένων γυναικών. Γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων τους.

Τομές δηλαδή σε ένα ευρύ φάσμα ενεργειών.

Τα μέτρα της πολιτείας δεν επαρκούν, αν η γυναίκες αποφεύγουν να συνεργαστούν.

Ο φόβος του στιγματισμού και των σχολίων, να πάψει να οδηγεί στη ΣΙΩΠΗ.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υποτροφία επ’ ονόματι του Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου

Published

on

By

Τήν Παρασκευή 13 Ἰουνίου 2025 στόν προαύλιο χῶρο τοῦ Γυμνασίου τῶν Σύγχρονων Ἐκπαιδευτηρίων Κοτρώνη ἔγινε ἡ τελετή λήξη τῆς Σχολικῆς Χρονιᾶς τοῦ Δημοτικοῦ, Γυμνασίου καί Λυκείου τῶν Ἐκπαιδευτηρίων. Tό προαύλιο ἦταν κατάμεστο ἀπό τούς δασκάλους, τούς μαθητές καί τούς γονεῖς τους.

Στήν ἀρχή τῆς γιορτῆς δόθηκε ἡ ὑποτροφία, δωρεάν φοίτησης, στά Ἐκπαιδευτήρια, ἐπ’ ὀνόματι τοῦ Μητροπολίτου  πού εἶχε ἐξαγγελθῆ τήν Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2025, σέ μια τιμητική ἐκδήλωση γιά τά 30 χρόνια ἀρχιερατικῆς διακονίας τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ἱεροθέου.

Μετά τήν ἀνακοίνωση τῆς ὑποτροφίας ἀκολούθησαν οἱ σχετικές διαδικασίες, δηλαδή ἐξετάσεις, στίς ὁποῖες ἀναδείχθηκε πρῶτος ὁ μαθητής τῆς Γ΄ Γυμνασίου Κωνσταντῖνος Ἀνδρικόπουλος, ὁ ὁποῖος συγκέντρωσε βαθμολογία ἄνω τοῦ 90% καί ὁ ὁποῖος θά φοιτήση στίς τρεῖς τάξεις τοῦ Λυκείου ἐντελῶς δωρεάν.

Κατά τήν ἐκδήλωση στό Σχολεῖο ὁ Πρόεδρος τῶν Ἐκπαιδευτηρίων κ.Γεώργιος Κοτρώνης ἀνήγγειλε τό γεγονός λέγοντας, ὅτι κατά τήν τιμητική ἐκδήλωση τῆς 6ης Μαρτίου, στήν ὁποία παρουσιάστηκε ἕνα βίντεο γιά τόν Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ἱερόθεο, πού ἑτοίμασαν μαθητές τῶν Σύγχρονων Ἐκπαιδευτηρίων, ὑπό τήν καθηδήγηση τῶν καθηγητῶν τους, ζήτησε ἀπό τόν Μητροπολίτη νά δεχθῆ νά δοθῆ τό ὄνομά του σέ μιά ὑποτροφία τῶν Ἐκπαιδευτηρίων, ἡ ὁποία θά δίνεται κάθε χρόνο μετά ἀπό εἰδικές ἐξετάσεις καί εὐχαρίστησε τόν Μητροπολίτη πού δέχθηκε αὐτήν τήν πρόταση. Στήν συνέχεια κάλεσε τόν Σεβασμιώτατο νά παραδώση τήν ὑποτροφία στόν μαθητή.

Στήν παράκληση νά προσφωνήση τούς παρόντας ἐξέφρασε τήν τιμή γιά τήν πρωτότυπη αὐτή προσφορά καί εὐχήθηκε στόν ὑπότροφο νά ἐξακολουθῆ νά εἶναι καλός μαθητής καί νά ἔχει ἐπιτυχίες στήν ζωή του. Ἔπειτα, άναφερόμενος σέ ὅλους τούς παρισταμένους πού ἀνῆκαν σέ ὅλες τίς γεννιές ὑπενθύμησε αὐτό πού γινόταν στήν ἀρχαία Σπάρτη κατά τίς ἑορτές πού ἀπαγγέλλονταν ἀπό τρεῖς χορούς οἱ στίχοι. Ὁ χορός τῶν γερόντων ἔλεγε «Ἀμμές ποκ’ ἧμες ἄλκιμοι νεανίαι», (ἤμασταν κάποτε ρωμαλέοι νεανίες), ὁ χορός τῶν μεσηλίκων ἀνδρῶν ἔλεγε «Ἀμμές δε γ’ εἰμές αἰ δε λῇς πεῖραν λαβέ» ( ἐμεῖς εἴμαστε τώρα, ἄν θέλεις δοκίμασε) καί ὁ χορός τῶν παιδιῶν ἔλεγαν : «Ἀμμὲς δέ γ’ ἐσσόμεθα πολλῷ κάρρονες», ( Ἐμεῖς θα γίνουμε πολλοί καλύτεροι).

Εὐχήθηκε οἱ σημερινοί νέοι μαθητές νά γίνουν «πολλῷ κάρρονες» ἀπό ἐμᾶς τούς μεγαλύτερους.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ