Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκλεκτά αλιεύματα της Δυτικής Ελλάδας στην “Seafood Expo Asia”

Published

on

Τα εκλεκτά αλιεύματα της Δυτικής Ελλάδας τράβηξαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών της σημαντικής έκθεσης αλιευμάτων Seafood Expo Asia, όπου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας συμμετείχαν για την προώθηση της καμπάνιας Western Greece Seafood.

Από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου, το ενδιαφέρον του Ασιατικού γαστρονομικού κλάδου συγκεντρώθηκε στη Σιγκαπούρη για τη διοργάνωση της έκθεσης Seafood Expo Asia, της Ασιατικής έκδοσης της σημαντικότερης έκθεσης αλιευμάτων παγκοσμίως, Seafood Expo.

Την έκθεση επισκέφτηκαν περισσότεροι από 4.000 επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης και των αλιευμάτων από 70 χώρες, ενώ συμμετείχαν περισσότεροι από 200 εκθέτες από 31 χώρες. Η καμπάνια Western Greece Seafood συμμετείχε με ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο στο οποίο προβαλλόταν τα προωθούμενα προϊόντα, ενώ παράλληλα έμπειροι τοπικοί σεφ σέρβιραν πιάτα με συνταγές οι οποίες πάντρευαν τα αλιεύματα της Δυτικής Ελλάδας με την ασιατική κουζίνα.

Την καμπάνια και τις επιχειρήσεις παραγωγής και μεταποίησης αλιευμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εκπροσώπησε το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας με αποστολή η οποία στελέχωσε το περίπτερο, προσκομίζοντας κάθε πληροφορία προς τους επισκέπτες και προσελκύοντας το ενδιαφέρον τους για τα προωθούμενα προϊόντα.

Η Ασία αποτελεί εξαιρετικό προορισμό για εξαγωγές θαλασσινών, καθώς στην περιοχή συγκεντρώνεται το 73% της παγκόσμιας αγοράς. Το 2022, το μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς θαλασσινών για την Ασία ξεπέρασε τα 480 δις. δολάρια, ενώ αναμένεται να ξεπεράσει τα 520 δις δολάρια έως το 2028.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, «η Περιφέρεια υποστηρίζει εμπράκτως την τοπική επιχειρηματικότητα, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία ενίσχυσης των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού κλάδου. Η παρουσία μας σε μεγάλα διεθνή εμπορικά γεγονότα και η συμμετοχή σε προγράμματα προβολής και προώθησης των τοπικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε τον παραγωγικό πλούτο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και να αναπτύξουμε νέα δίκτυα εξαγωγών. Οι παραγωγοί της περιοχής μας έχουν μοναδική τεχνογνωσία και άριστα προϊόντα που εντάσσονται στην κατηγορία των deli προϊόντων, με εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής. Η άνθηση της αγοράς αυτής παγκοσμίως αποτελεί ευκαιρία την οποία πρέπει να αδράξουν οι τοπικές επιχειρήσεις για την αύξηση των εξαγωγών τους, αξιοποιώντας κάθε εργαλείο που τους προσφέρεται έχοντας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αρωγό σε αυτή τους την προσπάθεια.»

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που συμμετέχουμε στην καμπάνια Western Greece Seafood, συμβάλλοντας έτσι με κάθε τρόπο στην ενίσχυση των παραγωγών και των επιχειρήσεων της Αιτωλοακαρνανίας. Παρά τα εξαιρετικά μας προϊόντα, αρκετές επιχειρήσεις χρειάζονται υποστήριξη στην ανάπτυξη της εξωστρέφειάς τους. Έτσι, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας σε σύμπραξη με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, ξεκινάει τον Οκτώβριο σειρά εκπαιδεύσεων τόσο σε υφιστάμενους επιχειρηματίες όσο και επαγγελματίες, σπουδαστές και κάθε δυνητικά ενδιαφερόμενο να εργαστεί στον κλάδο των αλιευμάτων. Οι εκπαιδεύσεις αυτές παρέχονται δωρεάν και θα αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο για όσους θέλουν πραγματικά να δώσουν φτερά στην επιχείρησή τους και να κάνουν άνοιγμα σε νέες αγορές. Επίσης, το Επιμελητήριο διατηρεί 4 info point Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Αμφιλογία και Βόνιτσα για την υποστήριξη και ενημέρωση παραγωγών και επιχειρήσεων για όλες τις δράσεις του προγράμματος».

Πληροφορίες για τις εκπαιδεύσεις του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και τον τρόπο συμμετοχής μπορούν να αντλήσουν οι ενδιαφερόμενοι από την ιστοσελίδα του: www.epimetol.gr

Επόμενος σταθμός της καμπάνιας Western Greece Seafood είναι η Ολλανδία, με τη συμμετοχή στη σημαντική έκθεση HORECA & γαστρονομίας GastVrij Rotterdam, από 17-20/09/2023.

Το έργο Western Greece Seafood έχει ως στόχο την ανάδειξη και προώθηση των εκλεκτών αλιευμάτων τα οποία παράγονται και τυποποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, η γάμπαρη Αμβρακικού, τα αλίπαστα της λιμνοθάλασσας, η αθερίνα της λίμνης Τριχωνίδας και το χέλι.

Οι δράσεις προώθησης εντάσσονται στο έργο: «Προώθηση αλιευμάτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε ΕΕ και Τρίτες Χώρες» του Ε.Π. Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020, με συγχρηματοδότηση από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ζωγράφος Γ. Αδαμάκης προσέφερε στον Δήμο Ναυπακτίας δύο πίνακες αφιερωμένους στην ιστορία της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο καταξιωμένος ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκης προσέφερε στον Δήμο Ναυπακτίας δύο εξαιρετικούς πίνακες που φιλοτέχνησε με αφορμή την ατομική του Έκθεση «Ναυς + Πήγνυμι», η οποία φιλοξενείται στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου.

Τους πίνακες παρέλαβε ο Δήμαρχος Βασίλης Γκίζας, παρουσία της αρχαιολόγου και εκπροσώπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κ. Βίβιαν Στάικου και του Προέδρου των Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη κ. Γιώργου Κοτρώνη που είναι συνδιοργανωτές της Έκθεσης.

Ο καλλιτέχνης για τις ανάγκες της Έκθεσής του, την οποία είχε εγκαινιάσει προσωπικά η Υπουργός Πολιτισμού κ.Λίνα Μενδώνη, βυθίστηκε στη μακραίωνη ιστορία της Ναυπάκτου και φιλοτέχνησε δυο νέα έργα για την καστροπολιτεία του Κορινθιακού Κόλπου: την περίφημη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (7 Οκτωβρίου 1571) και την Απελευθέρωση της Ναυπάκτου (18 Απριλίου 1829).

Η Έκθεση του Γιάννη Αδαμάκη θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως και τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.00 – 13.00 και 19.00 – 22.00 (Εκτός Τρίτης)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Tο “8ο Corinth Rift Laboratory School” στο 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου

Published

on

By

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 8ο Corinth Rift Laboratory School (CRL School 2023) στην πόλη της Ναυπάκτου από 22 έως 26 Σεπτεμβρίου.

Το Corinth Rift Laboratory είναι ένας κοινός τόπος ερευνητικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου, ο οποίος έχει ενταχθεί στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής υποδομής παρατήρησης της Ευρασιατικής Τεκτονικής Πλάκας  ως παρατηρητήριο κοντινών ρηγμάτων (πρόγραμμα EPOS).

Πέτυχε να συνταιριάξει δυνάμεις που εργάζονται στον εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό χώρο, ερευνητές από διαφορετικές ειδικότητες, επιστημονικούς κλάδους και πεδία ενδιαφερόντων, μελετητές σε θέματα κατανόησης των γεωφυσικών φαινομένων και του γεωτεκτονικού υποβάθρου των περιοχών πέριξ του Κορινθιακού κόλπου.

Μέρος των εργασιών του CRL School πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, που πρόσφερε την υλικοτεχνική του υποδομή (εργαστήριο Πληροφορικής και Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων) για την επιμόρφωση μαθητών και καθηγητών και για την παραγωγή νέου επιστημονικού κεφαλαίου.

Η φιλοξενία υποστηρίχθηκε από τον Διευθυντή κ. Χρήστο Ιωάννου, την υποδιευθύντρια Γεωργία Τσιάρα και τους εκπαιδευτικούς Ιωάννα Πλατανιώτη και Κώστα Κραββαρίτη.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ                                                Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

452η Επέτειος της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου – Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την 452η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, με κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων να είναι και φέτος η Αναπαράσταση της Ναυμαχίας στο Ενετικό Λιμάνι, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εκατοντάδων κατοίκων και επισκεπτών.

Σημειώνεται ότι, λόγω της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών η Τελετή της Αναπαράστασης θα λάβει χώρα το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023 ενώ, η Επιμνημόσυνη Δέηση και ρίψη στεφάνων στο Ενετικό Λιμάνι την Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2023.

Η σημαντική Έκθεση Ζωγραφικής του καταξιωμένου καλλιτέχνη Γιάννη Αδαμάκη «Ναυς + Πήγνυμι» παραμένει ανοικτή για το κοινό έως και τις 7 Οκτωβρίου, στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου.

 Αναλυτικό Πρόγραμμα της 452ης Επετείου:

(30 Σεπτεμβρίου –  8 Οκτωβρίου 2023)

Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023

 •  16:00, Τουρνουά Σκακιού Blitz «Lepanto»
  Σκακιστικός Όμιλος Ναυπάκτου Α.Σ.Ο.Ν. «Έπαχτος».
  Παραλία Ψανής
  • 21:00, Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου
  Καλλιτεχνική διεύθυνση: Θέατρο Χωρίς Αυλαία
  Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

Τετάρτη, 4  Οκτωβρίου 2023

 •  21:00, Ομιλία του Ομότιμου καθηγητή μεσαιωνικής και ελληνικής φιλολογίας Α.Π.Θ. κ. Βασίλειου Κατσαρού με θέμα «Τα σχολεία στο Βυζάντιο. Οργάνωση της κατώτερης, μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης κατά την περίοδο της μεσοβυζαντινής “αναγέννησης” (11ος -12ος αι.) σύμφωνα με τα συμπεράσματα της σύγχρονης έρευνας». Παρουσίαση: κ. Κωνσταντίνος Βουτσινάς, πρόεδρος Αδελφότητας Ναυπακτίων Νομού Αττικής «Ο Έπαχτος».
  Ίδρυμα Αίγλης και Δημητρίου Μπότσαρη

Κυριακή, 8  Οκτωβρίου 2023

 • 07:30 – 10:30, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου.
  Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου
  • 11:00, Επιμνημόσυνη Δέηση και ρίψη στεφάνων
  Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

Οκτώβριος  2023 (έως 7.10.23)

«Ναυς + Πήγνυμι», Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Αδαμάκη.
Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.00 – 13.00 & 19.00 – 22.00 (Εκτός Τρίτης)
Συνδιοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδος, Δήμος Ναυπακτίας, Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ