Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκλεκτά αλιεύματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο της καμπάνιας “WesternGreece Seafood”

Published

on

Η Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει στο έργο WesternGreeceSeafood που έχει ως στόχο την ανάδειξη και προώθηση των εκλεκτών αλιευμάτων τα οποία παράγονται και τυποποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, η γάμπαρη Αμβρακικού, τα αλίπαστα της λιμνοθάλασσας, η αθερίνα της λίμνης Τριχωνίδας και το χέλι.

Στο πλαίσιο του έργου εντάσσεται η εκστρατεία προώθησης των αλιευμάτων της Περιφέρειας στις αγορές της Βορείου Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας, μέσα από τη συμμετοχή σε πέντε εμπορικές εκθέσεις διεθνούς κύρους αλλά και την πραγματοποίηση πλήθους παράλληλων δράσεων όπως εκδηλώσεων για επαγγελματίες, ανάπτυξη ιστοσελίδας και μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πολλών ακόμα.

Παράλληλα, η Περιφέρεια συμπράττει με το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών για τη διερεύνηση νέων αγορών για τα προϊόντα της αλλά και την κατάρτιση των επαγγελματιών και ενδιαφερόμενων νέων της περιοχής στους τομείς του εξαγωγικού εμπορίου, της εξωστρέφειας επιχειρήσεων, της ανάδειξης μέσω marketing.

Πρώτος σταθμός της καμπάνιας WesternGreeceSeafood η Νέα Υόρκη, είναι η συμμετοχή στην εμπορική έκθεση SummerFancyFoodShow 2023, τη σημαντικότερη και μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών της Βορείου Αμερικής.  Η έκθεση πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου 2023, όπου συμμετέχουν περισσότεροι από 1.800 εκθέτες από 27 χώρες, ενώ αναμένεται να προσελκυστούν περισσότεροι από 21.000 επισκέπτες.

Η πολυεπίπεδη αυτή προσέγγιση επιδιώκει την αύξηση της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων αλλά και την αύξηση των εξαγωγών των προωθούμενων προϊόντα μέσω της ανάδειξής τους και της ενημέρωσης ενός ευρύτερου κοινού καταναλωτών και επαγγελματιών σχετικά με την ποιότητα, την ιχνηλασιμότητα και την ασφάλειά τους.

Η Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι μία από τις σημαντικότερες περιφέρειες της Ελλάδας στον τομέα της αλιείας.

Διαθέτει άνω του 40% των λιμνοθαλάσσιων εκτάσεων της χώρας και το 25% των λιμνών – ουσιαστικά καλύπτοντας πλέον του 50% της ελληνικής παραγωγής αλιευμάτων από τέτοιου είδους οικοσυστήματα. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται δεκάδες επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί οι οποίοι ασχολούνται με την αλιεία, μεταποίηση και εμπορία ιδιαίτερων αλιευμάτων, όπως το αυγοτάραχο, η αθερίνα Τριχωνίδας, το χέλι κλπ.

Ορισμένα εξ αυτών αποτελούν μοναδικάτοπικά προϊόντα, είτε λόγω του τρόπου αλιείας είτε λόγω του ιδιότυπου τρόπου μεταποίησής τους. Ο γαστρονομικός αυτός θησαυρός αποτελεί πρώτης τάξης εξαγώγιμο προϊόν με υψηλή ζήτηση στο εξωτερικό και κοινό μυστικό στους γαστρονομικούς κύκλους της Ελλάδας.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο, στον σύνδεσμο: www.westerngreeceseafood.com

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ζωγράφος Γ. Αδαμάκης προσέφερε στον Δήμο Ναυπακτίας δύο πίνακες αφιερωμένους στην ιστορία της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο καταξιωμένος ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκης προσέφερε στον Δήμο Ναυπακτίας δύο εξαιρετικούς πίνακες που φιλοτέχνησε με αφορμή την ατομική του Έκθεση «Ναυς + Πήγνυμι», η οποία φιλοξενείται στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου.

Τους πίνακες παρέλαβε ο Δήμαρχος Βασίλης Γκίζας, παρουσία της αρχαιολόγου και εκπροσώπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κ. Βίβιαν Στάικου και του Προέδρου των Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη κ. Γιώργου Κοτρώνη που είναι συνδιοργανωτές της Έκθεσης.

Ο καλλιτέχνης για τις ανάγκες της Έκθεσής του, την οποία είχε εγκαινιάσει προσωπικά η Υπουργός Πολιτισμού κ.Λίνα Μενδώνη, βυθίστηκε στη μακραίωνη ιστορία της Ναυπάκτου και φιλοτέχνησε δυο νέα έργα για την καστροπολιτεία του Κορινθιακού Κόλπου: την περίφημη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (7 Οκτωβρίου 1571) και την Απελευθέρωση της Ναυπάκτου (18 Απριλίου 1829).

Η Έκθεση του Γιάννη Αδαμάκη θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως και τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.00 – 13.00 και 19.00 – 22.00 (Εκτός Τρίτης)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Tο “8ο Corinth Rift Laboratory School” στο 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου

Published

on

By

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 8ο Corinth Rift Laboratory School (CRL School 2023) στην πόλη της Ναυπάκτου από 22 έως 26 Σεπτεμβρίου.

Το Corinth Rift Laboratory είναι ένας κοινός τόπος ερευνητικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου, ο οποίος έχει ενταχθεί στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής υποδομής παρατήρησης της Ευρασιατικής Τεκτονικής Πλάκας  ως παρατηρητήριο κοντινών ρηγμάτων (πρόγραμμα EPOS).

Πέτυχε να συνταιριάξει δυνάμεις που εργάζονται στον εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό χώρο, ερευνητές από διαφορετικές ειδικότητες, επιστημονικούς κλάδους και πεδία ενδιαφερόντων, μελετητές σε θέματα κατανόησης των γεωφυσικών φαινομένων και του γεωτεκτονικού υποβάθρου των περιοχών πέριξ του Κορινθιακού κόλπου.

Μέρος των εργασιών του CRL School πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, που πρόσφερε την υλικοτεχνική του υποδομή (εργαστήριο Πληροφορικής και Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων) για την επιμόρφωση μαθητών και καθηγητών και για την παραγωγή νέου επιστημονικού κεφαλαίου.

Η φιλοξενία υποστηρίχθηκε από τον Διευθυντή κ. Χρήστο Ιωάννου, την υποδιευθύντρια Γεωργία Τσιάρα και τους εκπαιδευτικούς Ιωάννα Πλατανιώτη και Κώστα Κραββαρίτη.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ                                                Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

452η Επέτειος της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου – Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την 452η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, με κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων να είναι και φέτος η Αναπαράσταση της Ναυμαχίας στο Ενετικό Λιμάνι, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εκατοντάδων κατοίκων και επισκεπτών.

Σημειώνεται ότι, λόγω της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών η Τελετή της Αναπαράστασης θα λάβει χώρα το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023 ενώ, η Επιμνημόσυνη Δέηση και ρίψη στεφάνων στο Ενετικό Λιμάνι την Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2023.

Η σημαντική Έκθεση Ζωγραφικής του καταξιωμένου καλλιτέχνη Γιάννη Αδαμάκη «Ναυς + Πήγνυμι» παραμένει ανοικτή για το κοινό έως και τις 7 Οκτωβρίου, στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου.

 Αναλυτικό Πρόγραμμα της 452ης Επετείου:

(30 Σεπτεμβρίου –  8 Οκτωβρίου 2023)

Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023

 •  16:00, Τουρνουά Σκακιού Blitz «Lepanto»
  Σκακιστικός Όμιλος Ναυπάκτου Α.Σ.Ο.Ν. «Έπαχτος».
  Παραλία Ψανής
  • 21:00, Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου
  Καλλιτεχνική διεύθυνση: Θέατρο Χωρίς Αυλαία
  Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

Τετάρτη, 4  Οκτωβρίου 2023

 •  21:00, Ομιλία του Ομότιμου καθηγητή μεσαιωνικής και ελληνικής φιλολογίας Α.Π.Θ. κ. Βασίλειου Κατσαρού με θέμα «Τα σχολεία στο Βυζάντιο. Οργάνωση της κατώτερης, μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης κατά την περίοδο της μεσοβυζαντινής “αναγέννησης” (11ος -12ος αι.) σύμφωνα με τα συμπεράσματα της σύγχρονης έρευνας». Παρουσίαση: κ. Κωνσταντίνος Βουτσινάς, πρόεδρος Αδελφότητας Ναυπακτίων Νομού Αττικής «Ο Έπαχτος».
  Ίδρυμα Αίγλης και Δημητρίου Μπότσαρη

Κυριακή, 8  Οκτωβρίου 2023

 • 07:30 – 10:30, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου.
  Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου
  • 11:00, Επιμνημόσυνη Δέηση και ρίψη στεφάνων
  Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

Οκτώβριος  2023 (έως 7.10.23)

«Ναυς + Πήγνυμι», Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Αδαμάκη.
Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.00 – 13.00 & 19.00 – 22.00 (Εκτός Τρίτης)
Συνδιοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδος, Δήμος Ναυπακτίας, Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ