Ξεκινά από την ερχόμενη Τετάρτη 7 Απριλίου ο εφοδιασμός των φαρμακείων με τα πρώτα self test και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρχουν επαρκείς ποσότητες σε όλα τα φαρμακεία της χώρας, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Όπως ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία.
Η διανομή των κατ’ οίκον τεστ θα ξεκινήσει από τους μαθητές των Λυκείων, ηλικίας 16-18 ετών και τους καθηγητές, θα συνεχιστεί με τον παραγωγικό πληθυσμό άνω των 18 ετών και τέλος θα διατεθούν στους πολίτες άνω των 67 ετών που έχουν θωρακιστεί από τον εμβολιασμό.
Συγκεκριμένα για τους μαθητές, οι γονείς είναι υπεύθυνοι να παραλαμβάνουν τα τεστ για τα παιδιά τους με επίδειξη του ΑΜΚΑ και θα πραγματοποιείται σπίτι 24-48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων. Ο γονέας στη συνέχεια θα εκτυπώνει τη σχετική βεβαίωση οτι έγινε το τεστ και ο μαθητής θα την παίρνει μαζί του προκειμένου να την δείξει στον καθηγητή, ενώ χωρίς αυτήν ο μαθητής δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει το μάθημα.
«Χωρίς βεβαίωση οι μαθητές δε θα μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα ούτε να κάνουν τηλεκπαίδευση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Ειδικά για την διάθεση των πρώτων self test από τα φαρμακεία ο Βασίλης Κοντοζαμάνης επεσήμανε επιγραμματικά τα εξής:
● θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων
● οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν
● το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα
● στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/ κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
● όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο
● όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.
Νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Καταστατική θέση αιρετών – Μελέτη ΕΕΤΑΑ για λειτουργικό κόστος των Δήμων – Νέο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 55+ για τους Δήμους
Ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους Δήμους την τρέχουσα περίοδο, συζητήθηκαν, μεταξύ των άλλων στο Δ.Σ. της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) κατά τη συνεδρίασή του την Τρίτη 14/07/2026.
1. Ειδικότερα έγινε συζήτηση για το μείζον θέμα που προέκυψε με αφορμή την έκδοση εγκυκλίου από το ΥΠΕΣ για την καταστατική θέση των αιρετών, σύμφωνα με την οποία όλοι οι αντιδήμαρχοι που είναι μόνιμοι υπάλληλοι ή εργάζονται ως ΙΔΑΧ στο Δημόσιο, ιατροί του ΕΣΥ και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, τίθενται πλέον σε αναστολή καθηκόντων καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους. Η ως άνω ρύθμιση, ειδικά για τους άμισθους αντιδημάρχους, οδηγεί στην ουσία στην απώλεια του εισοδήματός τους, καθώς οι απολαβές τους περιορίζονται στην αντιμισθία, που εν προκειμένω δεν υπάρχει.
Κάτι τέτοιο δημιουργεί μεγάλες δυσλειτουργίες στους Δήμους αφ’ ενός, που σε συνδυασμό με τη μη δυνατότητα αξιοποίησης όλων των στελεχών, αποθαρρύνεται περαιτέρω η συμμετοχή στα κοινά της Τ.Α.
Το Δ.Σ. της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε να ζητήσει να υπάρξει τροπολογία – μεταβατική διάταξη που να ορίζει ότι οι αλλαγές θα γίνουν από τη νέα δημοτική περίοδο και η οποία επιβάλλεται να έχει αναδρομική ισχύ.
2. Ως προς τη μελέτη λειτουργικού κόστους των Δήμων που εκπόνησε η ΕΕΤΑΑ για λογαριασμό της ΚΕΔΕ, κρίνεται ως θετική πρωτοβουλία. Επισημαίνουμε προς τούτο τα πάγια αιτήματά μας για: σταδιακή αύξηση των ΚΑΠ σε βάθος πενταετίας, ώστε να φτάσουν στο 8% του ΑΕΠ, απόδοση του τέλους ανθεκτικότητας στην Τ.Α., θεσμική δέσμευση ότι κάθε αρμοδιότητα πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχους πόρους, π.χ. η χρηματοδότηση για τα αδέσποτα θα έπρεπε να είναι 1 δισ. 900 εκατ. ευρώ και αποδίδονται μόνο 350 εκατ. ευρώ περίπου στους ΟΤΑ της χώρας και νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα τοπικών υποδομών με προτεραιότητα στο οδικό, αγροτικό, δασικό δίκτυο και την αντισεισμική θωράκιση.
3. Ως προς την κατανομή επιπλέον θέσεων στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 55+ της ΔΥΠΑ, προτείνονται τα παρακάτω:
Να διασφαλιστούν 8.000 θέσεις απασχόλησης ανέργων για την Τ.Α.
Κριτήρια κατανομής πέραν του πληθυσμιακού και της έκτασης να είναι η ορεινότητα, η νησιωτικότητα και το παραλιακό μέτωπο κάθε Δήμου.
Η έναρξη του νέου προγράμματος να μετατεθεί για το Νοέμβριο του 2026, καθότι οι Δήμοι απασχολούν εργαζόμενους (2μηνα, 3μηνα) για δράσεις πυροπροστασίας και λοιπές έκτακτες ανάγκες.
Να εξεταστεί η δυνατότητα κάλυψης δαπάνης με έκτακτη χρηματοδότηση για όσους έχουν παραμείνει με προσωρινές διαταγές στους Δήμους, μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα, διότι η επιβάρυνση αυτή τη στιγμή καταβάλλεται αποκλειστικά από τους Δήμους.
Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση να συμμετάσχουν στα νέα προγράμματα άνεργοι που είχαν απασχοληθεί στα προηγούμενα.
Να υπάρξει πρόβλεψη ώστε να μην απαιτείται τίτλος σπουδών Δ.Ε. για τους οδηγούς αυτοκινήτων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα για ευνόητους λόγους.
Τέλος, μετά από διαλογική συζήτηση, επισημάνθηκε ότι με δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες διευκρινιστικές εγκύκλιοι επί του συνόλου του νέου δημοτικού κώδικα, με αφορμή τον αιφνιδιασμό στο ζήτημα της καταστατικής θέσης των αιρετών, πάγια θέση των ΟΤΑ είναι ότι όταν υπάρχουν αλλαγές, αυτές πρέπει να συζητούνται και να καθορίζονται έγκαιρα με διαβούλευση και διάλογο, χωρίς αιφνιδιασμούς που δημιουργούν τετελεσμένα γεγονότα και απαιτούν διορθωτικές παρεμβάσεις εκ των υστέρων.
Μέχρι την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026 οι υποψήφιοι μπορούν να καταθέσουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για τις Δημόσιες ΣΑΕΚ.
Με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας θα αρχίσει η τελική αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής.
Συνολικά 89.032 υποψήφιοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, διεκδικώντας μία από τις 68.788 διαθέσιμες θέσεις στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα για το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ακολουθείται από το υπουργείο Παιδείας, η ανακοίνωση θα πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου.
► Σύμφωνα με τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα μέχρι τώρα, δεν αναμένεται να υπάρξουν ιδιαίτερες μεταβολές στην πλειονότητα των περιπτώσεων.
Ειδικότερα, εκτιμάται ότι οι στο 1ο και το 4ο (Ανθρωπιστικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) επιστημονικό πεδίο θα υπάρξουν πτωτικές τάσεις.
Στο 2ο και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν ανοδικά.