Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Εμετρήθης, εζυγίσθης και ευρέθης ελλιπής”

Published

on

εβδομαδιαία-ηλεκτρονική-συνδρομητική-εφημερίδα-Nafsweek-Ναύπακτος-ειδήσεις

Το γραφείο τύπου της Ενωτικής Πρωτοβουλίας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, με αφορμή το θέμα των πεζοδρομίων ανατολικά της Ναυπάκτου και την συνέντευξη που έδωσαν στην εβδομαδιαία ηλεκτρονική εφημερίδα  Nafsweek ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Θώμάς Κοτρωνιάς και ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Τάκης Λουκόπουλος. Αναφέρει η ανακοίνωση:

 

«Στις 23 Οκτωβρίου, στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όταν ο κ. Κοτρωνιάς – εκπροσωπώντας την τρόϊκα του δήμου Ναυπακτίας – ήθελε «σώνει και καλά» να δικαιολογήσει την κατάργηση του απολύτως απαραίτητου έργου των πεζοδρομίων, υποστήριζε ότι το έργο δεν είναι δυνατόν να έχει ξεκινήσει ούτε το 2021.

Φαίνεται στο video να λέει με στόμφο ότι στα μέσα του 2021 θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, οπότε έναν ακόμη χρόνο θα κρατούσε η δημοπράτηση του έργου και προς τα τέλη του 2022 ίσως ξεκινούσε το έργο.

Αυτά υποστηρίζει με την σιγουριά του ανθρώπου που τα ξέρει όλα στο ακόλουθο video, από την συνεδρίαση της 23ης Οκτωβρίου.

Έπρεπε τότε, με κάθε τρόπο να κρύψει το ότι η δημοτική αρχή – τρόϊκα φοβόταν την αναποτελεσματικότητά της στην εκτέλεση του έργου και προτιμούσε την εύκολη αγορά απορριμματοφόρων. Τα απόνερα της κίνησης αυτής, έπνιξαν και την χρηματοδότηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου αφού του στέρησαν την χρηματοδότηση, για να αγοραστούν τα απορριμματοφόρα.

Όμως η αντίδραση του κόσμου ήταν τέτοια που πολύ γρήγορα η δημοτική αρχή προσπάθησε να ανασκευάσει.

Στο ενδιάμεσο διάστημα καμάρωσαν ότι ξεκινά η ελεγχόμενη στάθμευση, η εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, η ανάπλαση του Ιστορικού κέντρου της πόλης και συντηρήθηκαν οι διαβάσεις πεζών, με την διαδικασία  ( χρήματα – μελέτες – αδειοδοτήσεις) να έχει ολοκληρωθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή).

Επίσης μάθαμε πως κατάλαβαν επιτέλους, πόσο χρήσιμο είναι το τουριστικό καταφύγιο, ο πεζοδιάδρομος στο Γρίμποβο, οι παρεμβάσεις για την ανάδειξη του αλσυλλίου στο Γρίμποβο και η πλωτή εξέδρα στο Λιμάνι οπότε θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις της προηγούμενης θητείας. Δεν πρόκαμαν βέβαια να ασχοληθούν με την συνέχιση της ανακαίνισης του ΞΕΝΙΑ, ούτε με τα ανοικτά Κέντρα Εμπορίου.

Για τα 4,7 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετης χρηματοδότησης που κέρδισε ο δήμος Ναυπακτίας στο πρόγραμμα Leader, με τα οποία το συνολικό ποσό φθάνει στα 6,5 εκατομμύρια, για 24 δημόσια έργα δεν έβγαλαν ανακοίνωση. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, το ποσό αυτό είναι υπερδεκαπλάσιο της ετήσιας χρηματοδότησης του δήμου Ναυπακτίας για υλοποίηση έργων (της λεγόμενης ΣΑΤΑ). Προφανώς περιμένουν να ξεχάσουν οι συμπολίτες μας, πως κατηγορούσαν την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι καταθέτει πολλές προτάσεις στο Leader, και θεωρούσαν αδύνατη την χρηματοδότηση όλων. Ευτυχώς για την Ναυπακτία διαψεύσθηκαν. Ανάμεσα στα 24 δημόσια έργα που κέρδισαν την χρηματοδότηση είναι μια σειρά πολύ χρήσιμων παρεμβάσεων που αλλάζουν την Ναυπακτία. Η δημιουργία πλατείας στην Αγία Παρασκευή στην Ναύπακτο, το αναρριχητικό κέντρο στην Βαράσοβα, αναπλάσεις σε Πλάτανο, Άνω Χώρα, Αμπελακιώτισσα, Γρανίτσα, Αντίρριο, η αναστήλωση των ανατολικών τειχών του κάστρου και της Δυτικής πύλης, δημιουργία ποδηλατικών και πεζοπορικών διαδρομών σε όλες τις ενότητες, η ανάδειξη των Οθωμανικών κρηνών του κάστρου, η ψηφιακή αναπαράσταση της ναυμαχίας της Ναυπάκτου στο ΞΕΝΙΑ.

Επιπλέον όμως, μάθαμε ότι κατόπιν ενεργειών του αντιδημάρχου –  κλαδοκόπτη, κόπηκαν κλαδιά σε φοίνικες στην δύσβατη και επικίνδυνη τροπική ζούγκλα του Κεφαλόβρυσου ενώ παράλληλα τοποθετήθηκε και «της σκάλας το κάγκελο» στην οδό Αθηνών. Ο ίδιος  βέβαια δεν αναπαύθηκε σε αυτές του τις δάφνες και ξαναχτύπησε με νέες δηλώσεις.

 

20 ημέρες αργότερα, φιγουράρει νέα συνέντευξη του κ. Κοτρωνιά σε εβδομαδιαία ηλεκτρονική εφημερίδα με τίτλο που φαίνεται στην εικόνα.

Nafsweek-ηλεκτρονική-εβδομαδιαία-εφημερίδα

Σε αυτήν, έκπληκτοι διαβάσαμε την διαβεβαίωση:

«…Η απόφαση του δημάρχου Βασίλη Γκίζα και της Δημοτικής Αρχής είναι ότι τα πεζοδρόμια θα γίνουν και μάλιστα σε πολύ σύντομο διάστημα…

Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για την κατασκευή των πεζοδρομίων;

…Όπως υποσχεθήκαμε και δεσμευτήκαμε αμέσως με την έγκριση του προϋπολογισμού του δήμου θα ξεκινήσει η διαδικασία για την κατασκευή των πεζοδρομίων…».

Πολύ σύντομα ξέχασαν τι έλεγαν στο δημοτικό συμβούλιο και για να καταλαγιάσει η κατακραυγή του κόσμου, υπόσχονται πεζοδρόμια. Πάλι όμως δεν λένε κουβέντα για την ταμπακέρα.

Με την πρόταση της αντιπολίτευσης:

  • Δημοπρατείται άμεσα έργο προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ στην Θέρμου και μετά τον Σκα μέχρι το Ξηροπήγαδο.
  • Χρηματοδοτείται το Γ.Π.Σ. με 150.000 ευρώ.
  • Αγοράζονται τα απορριμματοφόρα με δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, χρησιμοποιώντας και την επιδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών για την συγκεκριμένη δράση, που είναι 000 ευρώ.

Με την πρόταση της σύμπραξης των τριών, δεν μας λένε καθαρά

  • από όλα αυτά τι θα γίνει;
  • τι ποσό θα πάει σε κάθε δράση;
  • και πότε;

Δυστυχώς και πάλι θολώνουν τα νερά και δεν αναλαμβάνουν σαφείς δεσμεύσεις.

Το μόνο που μάλλον σκέφτονται και τους προκαλεί φόβο, είναι το αν θα καταφέρουν να υλοποιήσουν, όχι μόνο τα πεζοδρόμια αλλά το σύνολο των έργων για τα οποία έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις η δημοτική αρχή του Τάκη Λουκόπουλου.

Αλήθεια πότε θα μας ενημερώσουν για το πώς προχωρά το τοπικό Ρυμοτομικό για το οικόπεδο του 3ου Δημοτικού, που η προηγούμενη δημοτική αρχή το άφησε στο τελικό στάδιο και γιατί δεν προχωρά η β΄ φάση του Γ.Π.Σ;

Δυστυχώς φοβόμαστε ότι θα επανέλθουμε γιατί βλέπουμε ότι η τρόϊκα προσπαθεί να εξαφανίσει έργα και προσπάθειες της προηγούμενης θητείας.

Μάλλον θέλουν να κοντύνουν την προηγούμενη προσπάθεια,  μήπως και φθάσει ίσα με το μπόι τους.

Το γραφείο τύπου της Ενωτικής Πρωτοβουλίας»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 132 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 132ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e- mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#   «Σε συναγερμό θα έπρεπε να είναι η δημοτική αρχή!» :

Στις 24 Ιουλίου «βγήκαν στον αέρα» οι πρώτες έξι Προσκλήσεις του χρηματοδοτικού Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Στο ερώτημα πόσο έτοιμοι είμαστε, απαντά στο Nafsweek  ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών  υπηρεσιών Κώστα Καρακώστας…

#   Πως θα ανοίξουν τα σχολεία :

Το πρώτο κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας την  ερχόμενη σχολική χρονιά αναμένεται να ακουστεί στις 7 Σεπτεμβρίου και δεν αποκλείεται να υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους…

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις διαμόρφωσης του χώρου στις νεροτσουλήθρες:

Μετά από την απομάκρυνση των υπολειμμάτων των εγκαταστάσεων και των επικίνδυνων πλέον κατασκευών για τις νεροτσουλήθρες, ο Δήμος Ναυπακτίας συνεχίζει τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου…

#  Νέο Εξοικονομώ: Χρονοδιάγραμμα αιτήσεων ανά Περιφέρεια.  Επιδότηση έως 85% :

Πρόκειται για πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ στο οποίο μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες και πολυκατοικίες, με απλοποιημένο σύστημα. Οι αιτήσεις ανά    περιφέρεια θα υποβάλλονται σταδιακά από 2 Νοεμβρίου…

#  Ποιος άλλος κινδυνεύει από τον κορωνοϊό;   (Άρθρο) :

Ο φετινός    χειμώνας θα είναι ίσως από τους δυσκολότερους των τελευταίων ετών, αφού η ανεργία και οι μικροί τζίροι των επιχειρήσεων είναι δεδομένοι…

Δεκαπενταύγουστος: το… «Πάσχα του καλοκαιριού» :

Μεταξύ της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας υπάρχει δογματική διαφορά σχετικά με την Κοίμηση της Θεοτόκου…

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ψηφιακό Θεματικό Πάρκο και σύγχρονες εφαρμογές για την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας της Δυτικής Ελλάδας

Published

on

By

«Ο τόπος μας διηγείται την ιστορία του ελληνισμού επί 3.000 χρόνια. Ήρθε η ώρα, με σύγχρονα μέσα, να αναδείξουμε την ταυτότητά και τον ρόλο της Δυτικής Ελλάδας. Εντάσσουμε στο ΕΣΠΑ δράσεις  που θα προβάλλουν τη γη του Ολυμπισμού, της φλόγας της ειρήνης και της συναδέλφωσης. Οι επετειακές εκδηλώσεις του 2021 είναι η αφορμή ώστε η Δυτική Ελλάδα να μεταδώσει απ άκρη σ’ άκρη το μήνυμα  ότι είναι η Γη της  Φλόγας της λευτεριάς και των μεγάλων αγώνων για την αναγέννηση της πατρίδας».

Αυτό δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, σήμερα Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020 με αφορμή την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» της πράξης «Ψηφιακό σύστημα πολυεπίπεδης ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας». Βάσει αυτής, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτεί με 1,9 εκατ. ευρώ την αξιοποίηση  σύγχρονων τεχνολογιών για την ανάδειξη του πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας, θέτοντας στο επίκεντρο τα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με την ελληνική επανάσταση του 1821.

Αντικείμενο της πράξης αποτελεί η ανάπτυξη ηλεκτρονικών υποδομών, σύγχρονων υπηρεσιών και εφαρμογών. Για την υλοποίηση του έργου αξιοποιούνται ψηφιακές οπτικοακουστικές και διαδραστικές τεχνολογίες για την δημιουργία ψηφιακού θεματικού πάρκου, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και θεματικές παραγωγές όπως η δημιουργία ντοκιμαντέρ με στόχο την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και μνημείων της περιοχής, ιστορικών γεγονότων και αναφορών.

Ειδικότερα, προβλέπεται η δημιουργία  Ψηφιακού  Θεματικού  Πάρκου,  που θα αποτελείται από θεματικούς σταθμούς και θα είναι αφιερωμένο στην ιστορία και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Δυτική Ελλάδα.  Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θα περιοδεύσει σε τουλάχιστον δέκα επιλεγμένες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας κι έπειτα θα στεγαστεί σε δύο εμβληματικές πόλεις στα Καλάβρυτα και το Μεσολόγγι.

Επίσης, με την αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν σε περισσότερα από 2.500 σημεία ιστορικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Σε αυτά θα αποκτούν πρόσβαση μέσω κινητών τηλεφώνων, φορητών συσκευών (tablets, PDAs, κλπ.)  και ηλεκτρονικών υπολογιστών παρέχοντας μια ολοκληρωμένη βιωματική εμπειρία για τους χρήστες.

«Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από το 1821 και την Ελληνική Επανάσταση, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δημιουργεί υποδομές που αναδεικνύουν το παρελθόν και σηματοδοτούν το μέλλον. Πρόκειται για δράσεις που πέρα από την ιστορική, παιδαγωγική και πολιτισμική αξία που έχουν,  αναμένεται να λειτουργήσουν αναπτυξιακά για την ευρύτερη περιοχή προσελκύοντας επισκέπτες και διαμορφώνοντας ένα νέο τουριστικό προϊόν» ανέφερε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Βοηθός Περιφερειάρχη για το Συντονισμό των Εκδηλώσεων της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, Ανδρέας Φίλιας.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

www.musitsa.com

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ