Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Εμετρήθης, εζυγίσθης και ευρέθης ελλιπής”

Published

on

εβδομαδιαία-ηλεκτρονική-συνδρομητική-εφημερίδα-Nafsweek-Ναύπακτος-ειδήσεις

Το γραφείο τύπου της Ενωτικής Πρωτοβουλίας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, με αφορμή το θέμα των πεζοδρομίων ανατολικά της Ναυπάκτου και την συνέντευξη που έδωσαν στην εβδομαδιαία ηλεκτρονική εφημερίδα  Nafsweek ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Θώμάς Κοτρωνιάς και ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Τάκης Λουκόπουλος. Αναφέρει η ανακοίνωση:

 

«Στις 23 Οκτωβρίου, στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όταν ο κ. Κοτρωνιάς – εκπροσωπώντας την τρόϊκα του δήμου Ναυπακτίας – ήθελε «σώνει και καλά» να δικαιολογήσει την κατάργηση του απολύτως απαραίτητου έργου των πεζοδρομίων, υποστήριζε ότι το έργο δεν είναι δυνατόν να έχει ξεκινήσει ούτε το 2021.

Φαίνεται στο video να λέει με στόμφο ότι στα μέσα του 2021 θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, οπότε έναν ακόμη χρόνο θα κρατούσε η δημοπράτηση του έργου και προς τα τέλη του 2022 ίσως ξεκινούσε το έργο.

Αυτά υποστηρίζει με την σιγουριά του ανθρώπου που τα ξέρει όλα στο ακόλουθο video, από την συνεδρίαση της 23ης Οκτωβρίου.

Έπρεπε τότε, με κάθε τρόπο να κρύψει το ότι η δημοτική αρχή – τρόϊκα φοβόταν την αναποτελεσματικότητά της στην εκτέλεση του έργου και προτιμούσε την εύκολη αγορά απορριμματοφόρων. Τα απόνερα της κίνησης αυτής, έπνιξαν και την χρηματοδότηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου αφού του στέρησαν την χρηματοδότηση, για να αγοραστούν τα απορριμματοφόρα.

Όμως η αντίδραση του κόσμου ήταν τέτοια που πολύ γρήγορα η δημοτική αρχή προσπάθησε να ανασκευάσει.

Στο ενδιάμεσο διάστημα καμάρωσαν ότι ξεκινά η ελεγχόμενη στάθμευση, η εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, η ανάπλαση του Ιστορικού κέντρου της πόλης και συντηρήθηκαν οι διαβάσεις πεζών, με την διαδικασία  ( χρήματα – μελέτες – αδειοδοτήσεις) να έχει ολοκληρωθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή).

Επίσης μάθαμε πως κατάλαβαν επιτέλους, πόσο χρήσιμο είναι το τουριστικό καταφύγιο, ο πεζοδιάδρομος στο Γρίμποβο, οι παρεμβάσεις για την ανάδειξη του αλσυλλίου στο Γρίμποβο και η πλωτή εξέδρα στο Λιμάνι οπότε θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις της προηγούμενης θητείας. Δεν πρόκαμαν βέβαια να ασχοληθούν με την συνέχιση της ανακαίνισης του ΞΕΝΙΑ, ούτε με τα ανοικτά Κέντρα Εμπορίου.

Για τα 4,7 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετης χρηματοδότησης που κέρδισε ο δήμος Ναυπακτίας στο πρόγραμμα Leader, με τα οποία το συνολικό ποσό φθάνει στα 6,5 εκατομμύρια, για 24 δημόσια έργα δεν έβγαλαν ανακοίνωση. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, το ποσό αυτό είναι υπερδεκαπλάσιο της ετήσιας χρηματοδότησης του δήμου Ναυπακτίας για υλοποίηση έργων (της λεγόμενης ΣΑΤΑ). Προφανώς περιμένουν να ξεχάσουν οι συμπολίτες μας, πως κατηγορούσαν την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι καταθέτει πολλές προτάσεις στο Leader, και θεωρούσαν αδύνατη την χρηματοδότηση όλων. Ευτυχώς για την Ναυπακτία διαψεύσθηκαν. Ανάμεσα στα 24 δημόσια έργα που κέρδισαν την χρηματοδότηση είναι μια σειρά πολύ χρήσιμων παρεμβάσεων που αλλάζουν την Ναυπακτία. Η δημιουργία πλατείας στην Αγία Παρασκευή στην Ναύπακτο, το αναρριχητικό κέντρο στην Βαράσοβα, αναπλάσεις σε Πλάτανο, Άνω Χώρα, Αμπελακιώτισσα, Γρανίτσα, Αντίρριο, η αναστήλωση των ανατολικών τειχών του κάστρου και της Δυτικής πύλης, δημιουργία ποδηλατικών και πεζοπορικών διαδρομών σε όλες τις ενότητες, η ανάδειξη των Οθωμανικών κρηνών του κάστρου, η ψηφιακή αναπαράσταση της ναυμαχίας της Ναυπάκτου στο ΞΕΝΙΑ.

Επιπλέον όμως, μάθαμε ότι κατόπιν ενεργειών του αντιδημάρχου –  κλαδοκόπτη, κόπηκαν κλαδιά σε φοίνικες στην δύσβατη και επικίνδυνη τροπική ζούγκλα του Κεφαλόβρυσου ενώ παράλληλα τοποθετήθηκε και «της σκάλας το κάγκελο» στην οδό Αθηνών. Ο ίδιος  βέβαια δεν αναπαύθηκε σε αυτές του τις δάφνες και ξαναχτύπησε με νέες δηλώσεις.

 

20 ημέρες αργότερα, φιγουράρει νέα συνέντευξη του κ. Κοτρωνιά σε εβδομαδιαία ηλεκτρονική εφημερίδα με τίτλο που φαίνεται στην εικόνα.

Nafsweek-ηλεκτρονική-εβδομαδιαία-εφημερίδα

Σε αυτήν, έκπληκτοι διαβάσαμε την διαβεβαίωση:

«…Η απόφαση του δημάρχου Βασίλη Γκίζα και της Δημοτικής Αρχής είναι ότι τα πεζοδρόμια θα γίνουν και μάλιστα σε πολύ σύντομο διάστημα…

Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για την κατασκευή των πεζοδρομίων;

…Όπως υποσχεθήκαμε και δεσμευτήκαμε αμέσως με την έγκριση του προϋπολογισμού του δήμου θα ξεκινήσει η διαδικασία για την κατασκευή των πεζοδρομίων…».

Πολύ σύντομα ξέχασαν τι έλεγαν στο δημοτικό συμβούλιο και για να καταλαγιάσει η κατακραυγή του κόσμου, υπόσχονται πεζοδρόμια. Πάλι όμως δεν λένε κουβέντα για την ταμπακέρα.

Με την πρόταση της αντιπολίτευσης:

  • Δημοπρατείται άμεσα έργο προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ στην Θέρμου και μετά τον Σκα μέχρι το Ξηροπήγαδο.
  • Χρηματοδοτείται το Γ.Π.Σ. με 150.000 ευρώ.
  • Αγοράζονται τα απορριμματοφόρα με δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, χρησιμοποιώντας και την επιδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών για την συγκεκριμένη δράση, που είναι 000 ευρώ.

Με την πρόταση της σύμπραξης των τριών, δεν μας λένε καθαρά

  • από όλα αυτά τι θα γίνει;
  • τι ποσό θα πάει σε κάθε δράση;
  • και πότε;

Δυστυχώς και πάλι θολώνουν τα νερά και δεν αναλαμβάνουν σαφείς δεσμεύσεις.

Το μόνο που μάλλον σκέφτονται και τους προκαλεί φόβο, είναι το αν θα καταφέρουν να υλοποιήσουν, όχι μόνο τα πεζοδρόμια αλλά το σύνολο των έργων για τα οποία έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις η δημοτική αρχή του Τάκη Λουκόπουλου.

Αλήθεια πότε θα μας ενημερώσουν για το πώς προχωρά το τοπικό Ρυμοτομικό για το οικόπεδο του 3ου Δημοτικού, που η προηγούμενη δημοτική αρχή το άφησε στο τελικό στάδιο και γιατί δεν προχωρά η β΄ φάση του Γ.Π.Σ;

Δυστυχώς φοβόμαστε ότι θα επανέλθουμε γιατί βλέπουμε ότι η τρόϊκα προσπαθεί να εξαφανίσει έργα και προσπάθειες της προηγούμενης θητείας.

Μάλλον θέλουν να κοντύνουν την προηγούμενη προσπάθεια,  μήπως και φθάσει ίσα με το μπόι τους.

Το γραφείο τύπου της Ενωτικής Πρωτοβουλίας»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

« Έλα στη θέση μου»:  Μαθήματα ζωής και Δημιουργίας από την Γεωργία Καλτσή και την Μαρίλια Παπανικολάου

Published

on

By

Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου-μαθήματα-ζωής-και-δημιουργίας

Μια μοιραία στιγμή άλλαξε τη ζωή της 25χρονης Γεωργίας Καλτσή. Ένα τροχαίο, την καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο. Αν και όλα πήγαν πίσω, η Γεωργία πήρε πτυχίο στη Κλινική Διαιτολογία-Διατροφολογία. Ασχολείται με κανό, κολύμπι, wakeboard, kitesurf, κατάδυση και ποδήλατο, παίζει μπάσκετ, ενώ της αρέσει ιδιαίτερα η ξιφασκία.

Σε κάθε στιγμή της νέας της ζωής η Γεωργία δίνει μαθήματα γενναιότητας και αισιοδοξίας.

Η Μαρίλια Παπανικολάου, πτυχιούχος της Σχολής Καλών τεχνών, ασχολείται με τη μόδα και όχι μόνο, με μεταπτυχιακό στο product design και επιλογή την σχεδίαση ενός χρηστικού  προϊόντος για ΑΜΕΑ, είναι το άλλο μισό από το δίδυμο αισιοδοξίας και δημιουργίας που συνθέτουν μαζί με την Γεωργία.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία και την συμμετοχή τους στην εκδήλωση « Έλα στη θέση μου», που πραγματοποίησε το ΕΕΕΕΚ Ναυπάκτου οι Ναυπάκτιες  Γεωργία Καλτσή και Μαρίλια Παπανικολάου μίλησαν στο Nafsweek για τις δραστηριότητές τους.

 

Γεωργία:

Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου-μαθήματα-ζωής-και-δημιουργίας

“Με τη Μαρίλια  γνωριζόμαστε αφού είμαστε και οι δύο από τη Ναύπακτο όμως αυτό που μας έφερε κοντά και “παντρεψαμε” με τις ιδέες μας και το μεράκι μας ήταν δημιουργήσουμε κάτι το οποίο θα βοηθάει τους ανθρώπους με αναπηρίες. Έτσι δημιουργήσαμε κάτι πρωτοπόρο στο θέμα ρουχισμού και μόδας.

Η Μαρίλια ασχολήθηκε στο μεταπτυχιακό της με αυτό το κομμάτι. Κάναμε μία τεράστια έρευνα που κράτησε δύο χρόνια και καταγράψαμε μία μεγάλη ποικιλία αναπηριών.

Πρακτικά, το δημιουργικό κομμάτι ήταν το πώς θα μπορέσουμε να καλυτερεύσουμε τη ζωή των ανθρώπων με αναπηρία μέσα από το ρούχο”.

 

Μαρίλια:

Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου-μαθήματα-ζωής-και-δημιουργίας

 

“Η Γεωργία το έκανε πάρα πολύ εύκολο αυτό το κομμάτι για μένα, καθώς εξειδικευμένη, αφού έχει μάθει αυτό το κομμάτι στο κέντρο αποκατάστασης που βρέθηκε μετά το ατύχημα. Βέβαια συνεχίσαμε την έρευνα όπως είπαμε για δύο χρόνια. Μιλήσαμε με γιατρούς και με εξειδικευμένους ανθρώπους σε θέματα αναπηρίας και εντοπίσαμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές διαφορές από την κάθε αναπηρία. Άρα και από τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε εμείς σαν δημιουργοί το ρούχο που δημιουργούμε.

Η δυσκολία ήταν εγώ να κατανοήσω το πώς εντάσσεται το ρούχο στην καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, ως αρτιμελής, αλλά και το να υπάρξει μία μαζική παραγωγή πού να δίνει λύσεις σε ευρύ φάσμα ανθρώπων με αναπηρία”.

 

Πέρα από τον σχεδιασμό των συγκεκριμένων ρούχων προχωράτε και ένα πρόγραμμα για την αειφόρο μόδα, τι ακριβώς είναι αυτό;

 

Γεωργία: “Με τη Μαρίλια τρέχαμε ένα πρόγραμμα που αφορούσε την αειφόρο μόδα, με ανακύκλωση ρούχων για την προστασία στο περιβάλλον, το οποίο είχε παράλληλα πίσω του ένα κοινωνικό και φιλανθρωπικό κομμάτι”.

Μαρίλια: “Στο project αυτό τα ρούχα προέρχονταν από υλικά που είναι ανακυκλώσιμα.

Πρακτικά αυτό στηρίζεται στην κυκλική οικονομία, στον κυκλικό σχεδιασμό, όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ώστε να φτάσουμε στην ανακύκλωση του στο τελείωμα του χρόνου ζωής του ρούχου.

Τόσο τα ρούχα όσο και τη μόδα βρισκόμαστε στη διαδικασία να τα δημιουργήσουμε. Τώρα μάλιστα κάνουμε μια συζήτηση να γίνει και μία επίδειξη μόδας, με τη βοήθεια των παιδιών από το ΕΕΕΕΚ Ναυπάκτου, εδώ στη Ναύπακτο, στο λιμάνι της Ναυπάκτου, κάτι που θα θέλαμε πάρα πολύ, να τα παρουσιάσουμε με αυτό τον τρόπο.

Τα ρούχα αυτά είναι δημιουργίες με περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, eco-friendly και με στοιχεία κοινωνικά.

Θα είναι μία συλλογή Αειφόρος και βιώσιμη”.

 

Ποια συμβουλή θα δίνατε στα νέα παιδιά αλλά και στους πιο μεγάλους;

Γεωργία: “Να σκέπτονται  πάντα θετικά, να προσέχουν και να φοράνε κράνος και ζώνη. Να αναφέρω το “moto” που λέω ότι: ποτέ δεν ξέρεις πόσο δυνατός είσαι μέχρι του να είσαι δυνατός να είναι η μόνη σου επιλογή.

Κανένας ποτέ δεν σκέφτεται ότι θα φτάσει στο “μηδέν”, το οποίο αυτό το “μηδέν” είναι ένα 15% παγκοσμίως, μία και τόσοι είναι οι άνθρωποι με αναπηρίες”.

Μαρίλια: “Θα μιλήσω ως αρτιμελής, με τα νέα παιδιά να είναι το μέλλον μας. Λέω λοιπόν να παρατηρήσουν τη διαφορετικότητα, γιατί η διαφορετικότητα δεν είναι μόνο στην αναπηρία, μία και όλοι μας είμαστε διαφορετικοί και δεν υπάρχει κάτι πιο ενδιαφέρον από τη διαφορετικότητα, σε αυτό το ταξίδι της ζωής.

Κάνοντας αυτό ακριβώς, ο καθένας στον κλάδο που θα ακολουθήσει, θα μπορεί να εντάξει ζητήματα τέτοια στην κοινωνία για το μέλλον στο οποίο θα ήθελαν να ζουν. Είναι θέμα ευαισθητοποίησης και των νέων και των μεγαλύτερων, να μην προσπερνάμε τέτοια θέματα τα οποία σίγουρα δεν συμβαίνουν καθημερινά”.

Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου-μαθήματα-ζωής-και-δημιουργίας Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου-μαθήματα-ζωής-και-δημιουργίας

Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου-μαθήματα-ζωής-και-δημιουργίας Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου-μαθήματα-ζωής-και-δημιουργίας

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

« Έλα στη θέση μου» Μια ξεχωριστή εκδήλωση από το ΕΕΕΕΚ Ναυπάκτου

Published

on

By

ΕΕΕΕΚ-Ναυπάκτου-Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου

Μία πραγματικά ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα εκδηλώσεων. Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ Ναυπάκτου),  με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία έκανε μία παρουσίαση των δραστηριοτήτων του ξεχωριστού αυτού Σχολείου.

Ο διευθυντής του σχολείου Αλέξανδρος Στούμπος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην κατάμεστη αίθουσα και ακολούθησε η παρουσίαση των δραστηριοτήτων των μαθητών από εκπαιδευτικό του Σχολείου. Το «παρών» έδωσαν στην εκδήλωση  εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, ο δημοτικός σύμβουλος Ντίνος Ζορμπάς, οι διευθυντές του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου Ναυπάκτου κ.κ Μπέκος και Πιτσιάκκας, εκπαιδευτικοί και πάρα πολλοί μαθητές.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Γεωργία Καλτσή και η Μαρίλια Παπανικολάου

Όπως ήταν φυσικό η Γεωργία Καλτσή «έκλεψε την παράσταση» καθώς με άμεσο λόγο περιέγραψε την εμπειρία της και τη ζωή της μετά το ατύχημα που την ανάγκασε να βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο. Η θετική ενέργεια της νεαρής κοπέλας πέρασε και στο ακροατήριο πού την βομβάρδισε στη συνέχεια με αρκετές ερωτήσεις.

Η σχεδιάστρια μόδας Μαρίλια Παπανικολάου από την Ναύπακτο και αυτή, συνοδοιπόρος της Γεωργίας, δημιουργούν μαζί διάφορες δράσεις ανάμεσά τους και η σχεδίαση ρούχων για άτομα με ειδικές ανάγκες και όχι μόνο.

Στην εκδήλωση που είχε τον τίτλο « Έλα στη θέση μου»  προβλήθηκε βίντεο από την καθημερινότητά της Γεωργίας και τα θέματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα σε αμαξίδιο,  με την  Μαρίλια να παίρνει για μία ημέρα την θέση της φίλης της, αντιμετωπίζοντας στην πράξη την καθημερινότητα ενός ατόμου με κινητικά προβλήματα.

Το μήνυμα της εκδήλωσης ήταν η θετική σκέψη, ενώ ταυτόχρονα κατέγραψε τις δυνατότητες του ανθρώπου να ανταπεξέρχεται τις δυσκολίες και τη δύναμη που διαθέτει, την οποία τελικά δεν γνωρίζει το μέγεθός της.

ΕΕΕΕΚ-Ναυπάκτου-Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου ΕΕΕΕΚ-Ναυπάκτου-Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου ΕΕΕΕΚ-Ναυπάκτου-Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου ΕΕΕΕΚ-Ναυπάκτου-Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου

ΕΕΕΕΚ-Ναυπάκτου-Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου

 

ΕΕΕΕΚ-Ναυπάκτου-Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου

 

ΕΕΕΕΚ-Ναυπάκτου-Γεωργία-Καλτσή-Μαρίλια-Παπανικολάου-έλα-στη-θέση-μου

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εκδήλωση Κ.Ο Ναυπάκτου του ΚΚΕ

Published

on

By

εκδήλωση-ΚΟ-ΚΚΕ-Ναυπάκτου

Στα πλαίσια της δίμηνης οικονομικής εξόρμησης του ΚΚΕ, η Κ.Ο Ναυπάκτου του ΚΚΕ, διοργανώνει λαϊκό γλέντι το Σάββατο 7 Δεκέμβρη στην ταβέρνα “ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΥΜΑ” στο Γρίμποβο, ώρα προσέλευσης 8.30μμ.

Πλούσιο γεύμα, κρασί, live μουσική, γλυκά, δώρα.
Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα χαιρετήσει ο βουλευτής Αιτωλ/νίας του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

δερματινεσ-τσαντεσ-musitsa

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ