Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμφύλιοι και διχασμοί: Το σαράκι του ελληνισμού

Published

on

Γράφει ο  Πέτρος Πιτσιάκκας –  Φιλόλογος, M.Ed. – Διευθυντής 2ου ΓΕΛ Ναυπάκτου

Οι εμφύλιοι πόλεμοι και οι εθνικοί διχασμοί είναι μια κακοδαιμονία του έθνους, η οποία είναι γερά ριζωμένη, σαν το σαράκι, από την αρχαιότητα, μέχρι τους νεότερους χρόνους, και δύσκολα ξεριζώνεται. Γι’ αυτό και θα πρέπει να κρατάμε ζωντανή την ιστορική μνήμη, ώστε να διδάσκει και να κατευθύνει τις ενέργειες και τις συμπεριφορές μας, στο παρόν και στο μέλλον, για να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη

Στην ιστορία του ελληνικού έθνους είναι καταχωρημένοι, δυστυχώς, πολλοί εθνικοί διχασμοί και εμφύλιες διαμάχες. Στην αρχαιότητα, είχαμε τον πελοποννησιακό πόλεμο (411-404 π.Χ.), που διεξήχθη μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης και των συμμάχων τους. Την περίοδο του Μεσαίωνα, λίγο πριν την άλωση της Κων/πολης (1453), το «γένος ήταν τόσο διχασμένο και εριστικό που ακόμα και η Παναγιά, απαυδισμένη, το εγκατέλειψε» γράφει η Γλύκατζη-Αρβελέρ. Στα νεότερα χρόνια, την περίοδο της ελληνικής επανάστασης 1821-1829, ο εμφύλιος πόλεμος (1823-1825) έθεσε σε κίνδυνο το ίδιο το επαναστατικό εγχείρημα. Την περίοδο του Α΄ παγκοσμίου πολέμου (1914-1918), ο εθνικός διχασμός, ανάμεσα σε βασιλικούς και βενιζελικούς, οδήγησε στη μικρασιατική καταστροφή. Μετά το τέλος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και τη λήξη της κατοχής, ο εμφύλιος πόλεμος, που ακολούθησε (1946-1949), προκάλεσε πολλές δυσάρεστες και θλιβερές συνέπειες. Τέλος, την περίοδο 1972-1974, στην ελληνική μεγαλόνησο, την Κύπρο, η σύγκρουση του Μακαρίου και των οπαδών του με τη χούντα των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β΄, οδήγησε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, εναντίον του Μακαρίου, που είχε ως αποτέλεσμα την εισβολή της Τουρκίας (20 Ιουλίου 1974) και την κατάκτηση του 38% του εδάφους της μεγαλονήσου.

Τούτες τις θλιβερές-τραγικές επετείους του 1974 στην Κύπρο (πραξικόπημα και τούρκικη εισβολή), η μνήμη εστιάζει σ’ αυτά τα γεγονότα.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, η πολιτική ανωριμότητα στην Κύπρο ήταν τέτοια, ώστε διεξαγόταν ένας εμφύλιος πόλεμος αλληλοεξόντωσης, άλλοτε ψυχρός και άλλοτε θερμός, που εξάντλησε τις δυνάμεις του κυπριακού ελληνισμού. Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές ενεργούσαν, σαν να είχαν την αυταπάτη ότι στην περιοχή δεν υπήρχε η Τουρκία, με τις γεωπολιτικές της φιλοδοξίες, παρότι κατά καιρούς η τελευταία, με τις ενέργειές της, τις υπενθύμιζε σε κάθε ενδιαφερόμενο. Η όλη κατάσταση στη Μεγαλόνησο θύμιζε τις εσωτερικές διαμάχες που οδήγησαν το μεσαιωνικό ελληνισμό σε μεγάλες ήττες και στην τελική πτώση.

Σε μια εποχή που ήταν αναγκαία η ψυχική ενότητα του ελληνισμού, στην Κύπρο είχαμε συνωμοτικές και τρομοκρατικές ενέργειες, διώξεις και δολοφονικές απόπειρες. Ουσιαστικά είχε εγκαταλειφθεί η αντίσταση στις τουρκικές επιδιώξεις και ο κυπριακός ελληνισμός αναλωνόταν σε έναν αυτοκαταστροφικό εμφύλιο, που προετοίμαζε τις χειρότερες ημέρες του.

Από τη μια, ο πρόεδρος Μακάριος πίστευε ότι, ως χαρισματικός ηγέτης ενός μικρού, με μεγάλη όμως γεωπολιτική σημασία, κράτους, θα μπορούσε να ελίσσεται με επιτυχία και να είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του δεύτερου ελληνικού κράτους. Δεν αντιλαμβανόταν όμως πως, αποτελεσματική και φιλόδοξη πολιτική, δίχως τα αναγκαία δημογραφικά μεγέθη και την κρίσιμη στρατιωτική ισχύ, δεν μπορεί να υπάρξει. Από την άλλη, οι αντίπαλοι του είχαν την ψευδαίσθηση πως βγάζοντας το Μακάριο από τη μέση, θα δινόταν η δυνατότητα στην Κύπρο να ενωθεί με την Ελλάδα.

Με αφορμή μια ελάχιστα διπλωματική επιστολή του Μακαρίου προς τη χούντα των Αθηνών, ο δικτάτορας Ιωαννίδης, από κοινού με τον Γκιζίκη και τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, αποφασίζουν την ανατροπή του με πραξικόπημα, στις 15 Ιουλίου 1974, ανοίγοντας έτσι την κερκόπορτα του νησιού στην Τουρκία. Για να αποδειχθεί πως όλα αυτά τα χρόνια πλαγιάζαμε, όπως ο Πάρης, στο ποίημα «Ελένη» του Σεφέρη «μ’ έναν ίσκιο σα να ήταν πλάσμα ατόφιο, και σφαζόμασταν για ένα πουκάμισο αδειανό, για μια Ελένη».

Ο Μακάριος, ο οποίος, μετά το πραξικόπημα, διέφυγε στο εξωτερικό, από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, μίλησε για «ελληνική εισβολή», στην Κύπρο. Η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη, εκμεταλλευόμενη το πραξικόπημα και με πρόσχημα την αποκατάσταση, δήθεν, της συνταγματικής τάξης και την προστασία των Τουρκοκυπρίων, εισβάλλει στο νησί, καταλαμβάνοντας, και έκτοτε κατέχοντας, το 38% του εδάφους. Άλλη μια εθνική καταστροφή και τραγωδία συντελείται, αποτέλεσμα κι αυτή εμφύλιας διαμάχης και διχασμού. Για άλλη μια φορά, όπως σημειώνει ο Σεφέρης στην «Ελένη»:

«τόσα κορμιά ριγμένα στα σαγόνια της θάλασσας στα σαγόνια της γης∙ τόσες ψυχές δοσμένες στις μυλόπετρες, σαν το σιτάρι.  Τόσος πόνος, τόση ζωή, πήγαν στην άβυσσο για ένα πουκάμισο αδειανό για μια Ελένη».

Οι εμφύλιοι πόλεμοι και οι εθνικοί διχασμοί, είχαν ολέθριες συνέπειες για τον ελληνισμό. Η ιστορική μνήμη μας διδάσκει και μας καθοδηγεί, γι’ αυτό και θα πρέπει να την κρατάμε ζωντανή και γρηγορούσα, ώστε να ξεριζώσουμε το σαράκι του διχασμού, που τόσα κακά έχει επιφέρει στο έθνος.

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Με σφραγίδα ΠΑΣΟΚ» – Άρθρο της Χριστίνας Σταρακά

Published

on

By

Άρθρο της υποψήφιας βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Χριστίνας Σταρακά, το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΟ ΚΑΡΦΙ

“Η επόμενη μέρα στη χώρα προϋποθέτει μία κυβέρνηση που λέει αυτά που εννοεί και εννοεί αυτά που λέει. Πώς; Δίνοντας πρώτη το παράδειγμα σε όλα. Μιλάει για αξιοκρατία και αξιολόγηση στο δημόσιο; Τα κάνει πράξη πρώτα η ίδια πιάνοντας το νήμα του OpenGov από εκεί που κόπηκε το 2011 και στελεχώνοντας  κάθε θέση ευθύνης, σε κάθε υπουργείο, σε κάθε οργανισμό, με  αξιοκρατία. Μιλάει για επιτελικό κράτος; Κάνει πράξη το επιτελικό κράτος αποκεντρώνοντας εξουσία, αρμοδιότητες και πόρους από το πρωθυπουργικό και τα υπουργικά γραφεία προς την κοινωνία. Μιλάει για θεσμικότητα, λειτουργία της δημοκρατίας και έλεγχο κάθε εξουσίας; Ξεκινάει από την δική της εξουσία, δίνει προτεραιότητα στην Διαύγεια και την ηλεκτρονική διαβούλευση, σέβεται τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, νομοθετεί σωστά, αφήνει τις ανεξάρτητες αρχές να κάνουν την δουλειά τους.

Αυτή θα είναι μία κυβέρνηση που θα δείχνει ότι έχει την θέληση και θα αποδεικνύει ότι έχει την βούληση να οικοδομήσει μία ισχυρή δημοκρατία με ένα κράτος – εγγυητή του δημοσίου συμφέροντος, όπως υπογραμμίζει συνέχεια ο Νίκος Ανδρουλάκης, και όχι ένα πελατειακό κράτος, εργαλείο ρουσφετιού και αναξιοκρατίας, που διοικείται είτε από «κολλητούς» είτε από «ανιψιούς».

 Η επόμενη μέρα στη χώρα προϋποθέτει μία κυβέρνηση που θεμελιώδης λόγος ύπαρξής της είναι η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων. Δεν πάμε πουθενά σε μία χώρα 10 εκατομμυρίων όπου τα 3 εκατομμύρια βρίσκονται σε ή κινδυνεύουν με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Μία χώρα με πάνω από 1 εκατομμύριο κόκκινα δάνεια, πάνω από 4 εκατομμύρια να χρωστάνε στην εφορία και με ένα φορολογικό σύστημα που αφήνει ανεξέλεγκτη την φοροδιαφυγή, χαϊδεύει τον πλούτο και τσακίζει την μισθωτή εργασία. Δεν πάμε πουθενά με μία Ελλάδα που έχει όλες τις λάθος πρωτιές στην Ευρώπη: πρώτη στα έξοδα κατοικίας και ενοίκια για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, πρώτη στο πιο αργό και ακριβό internet, πρώτη στην καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης. Μία χώρα όπου οι ελληνικές οικογένειες δίνουμε 3 δισ. ευρώ τον χρόνο για την…δωρεάν δημόσια παιδεία και πληρώνουμε τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία στην Ευρώπη.

Έχουμε πετύχει πάρα πολλά μεταπολιτευτικά, αλλά αν δεν ξεριζώσουμε τις ανισότητες υπονομεύουμε όσα καταφέραμε, υποσκάπτουμε την ίδια την Δημοκρατία μας.

Η επόμενη μέρα στη χώρα προϋποθέτει μία κυβέρνηση που πορεύεται με ενσυναίσθηση, όχι με βάση επικοινωνιακά εγχειρίδια. Δεν προκαλεί, ανακαλύπτοντας την «συγνώμη» μόνο όταν έχει πολιτικό πρόβλημα. Μία κυβέρνηση που αναλαμβάνει τις ευθύνες της, δεν κρύβεται πίσω από το τι έκαναν ή δεν έκαναν οι προκάτοχοί της, δεν προσπαθεί να παρουσιάσει το άσπρο μαύρο, σέβεται εμάς τους πολίτες και την νοημοσύνη μας γιατί καταλαβαίνει ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να την σεβαστούμε και εμείς. Αυτή θα είναι μία κυβέρνηση που θα μπορεί να κοιτάει κάθε πολίτη, και ιδίως τη νέα γενιά στα μάτια, και να πείθει ότι πραγματικά νοιάζεται και προσπαθεί για την υγεία τους την παιδεία τους, την ασφάλειά τους, τις προοπτικές τους, το μέλλον τους.

Η επόμενη ηγεσία της χώρας πρέπει να έχει σφραγίδα ειλικρίνειας, κοινωνικής ευαισθησίας και ενσυναίσθησης. Ο πήχης είναι ψηλά. Και δεν θα μπορέσουμε να τον υπερβούμε, αν η επόμενη κυβέρνηση δεν έχει την σφραγίδα της ανανέωσης, της σοβαρότητας και της εμπειρίας του ΠΑΣΟΚ.” 

 

 

 

 

 

 

  

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. Φαρμάκης στο RGC 2023

Published

on

By

«Να σκοτώσουμε τον παλιό κακό μας εαυτό για να δώσουμε στη νέα γενιά το μέλλον που της αξίζει»

Την ανάγκη ισχυρής και ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης, ως προϋπόθεση συνολικής ανάπτυξης της χώρας, καθώς και την ανάγκη να «σκοτώσουμε τον παλιό κακό μας εαυτό» – όπως χαρακτηριστικά είπε – επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, μιλώντας στην έναρξη του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου Ανάπτυξης (RGC 2023) που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Υπό το βάρος και των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ο κ. Φαρμάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το Συνέδριο γίνεται και φέτος στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης της Πάτρας, εδώ όπου χτυπάει η καρδιά της πιο μεγάλης ελπίδας που έχει αυτή η πατρίδα. Ένας τόπος γεμάτος με νέα και όμορφα παιδιά, που διαθέτουν αρετές και ικανότητες, ταλέντα και όνειρα. Χρέος δικό μας είναι να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά τη δυνατότητα να αναδείξουν τις αρετές και τις ικανότητές τους.  Να στρώσουμε τον δρόμο ώστε τα ταλέντα και οι ικανότητές τους να δημιουργήσουν λεωφόρους προς το μέλλον», σημειώνοντας ότι για να συμβεί αυτό πρέπει «να αποδεικνύουμε ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας» και ότι φέρνει αποτέλεσμα η προσπάθεια για έναν τόπο «όπου η κομματοκρατία, η μετριοκρατία, ο ωχαδελφισμός και η νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας θα έχουν γίνει οριστικό παρελθόν».

Πρώτη ημέρα εργασιών του 11ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης “Regional Growth Conference”, που διοργανώνει η εφημερίδα “Πελοπόννησος” στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023.
(ΜΑΡΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)
/ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ/

Εστιάζοντας στην μέχρι σήμερα προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής στη Δυτική Ελλάδα, υπογράμμισε: «Τα τελευταία 3,5 χρόνια προσπαθήσαμε καθημερινά να ξεπερνάμε τους εαυτούς μας και η δουλειά μας να παράγει απτό αποτέλεσμα για όλους. Είμαστε περήφανοι γιατί υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία και μετρήσεις που δείχνουν ότι καταφέραμε πολλά.  Όλα τα στοιχεία και οι αριθμοί όμως, δείχνουν ότι αυτές τις 1.200 περίπου μέρες που πέρασαν, δόθηκε μία μεγάλη μάχη με την υστέρηση, αλλά και με τις επείγουσες συνθήκες που επικράτησαν, η οποία έφερε αποτέλεσμα. Κερδίσαμε πολλά μέτρα σε έναν τόπο που μέχρι πρότινος έκανε ένα βήμα μπρος και δύο πίσω. Όμως, όπως έχω πει πολλές φορές, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».

Πρόσθεσε πως η δουλειά που ήδη έγινε είναι η βάση πάνω στην οποία διαμορφώνονται οι συνθήκες για τη Δυτική Ελλάδα της επόμενης 5ετίας και κατέληξε: «Οι προκλήσεις, όχι μόνο δεν σταματούν, αλλά πολλαπλασιάζονται. Όπως έλεγα προτού ακόμα εκλεγώ Περιφερειάρχης, εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί. Δεν βλέπουμε καρέκλες. Βλέπουμε μόνο ανθρώπους. Κοιτάζουμε τους συμπολίτες μας στα μάτια και προχωράμε μαζί τους.  Ξέρουμε πως ότι κάνουμε, το κάνουμε για τον τόπο μας και για τους δικούς μας ανθρώπους. Με αυτή τη νοοτροπία και με αυτή την αγάπη θα προχωρήσουμε.  Με χαμηλά το κεφάλι και ψηλά τα μανίκια. Ελπίζοντας ότι οι δύσκολες μέρες που δεν εξαρτώνται από εμάς, δεν θα κρατήσουν για πάντα. Αλλά και οι δύσκολες μέρες που εξαρτώνται από εμάς, θα παρέλθουν. Γιατί εμείς γινόμαστε σοφότεροι κι καλύτεροι…».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. Φαρμάκης: «Η Δυτική Ελλάδα της επόμενης 5ετίας πρέπει να είναι μία ευρωπαϊκή περιφέρεια καινοτομικής επιχειρηματικότητας»

Published

on

By

Στην επιτάχυνση που καταγράφεται σε πολλούς δείκτες κατά την τελευταία τριετία επικέντρωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την ομιλία του την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 στην συνάντηση εργασίας με θέμα  την Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από το 2014 μέχρι σήμερα, έχει σημειώσει βήματα προόδου, καθώς οι καινοτομικές επιδόσεις της αυξήθηκαν κατά 24% , αλλά, όπως τόνισε, «κατατάσσεται στις μέτρια καινοτόμες Περιφέρειες της Ευρώπης, παρουσιάζοντας και ορισμένες «χτυπητές» αδυναμίες, όπως είναι για παράδειγμα, οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη των επιχειρήσεων της ΠΔΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ, τόσο σε σύγκριση με το εθνικό ποσοστό, όσο κυρίως με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό»

Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε πως δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που όλοι θα θέλαμε και το λόγο αυτό ανέφερε «θα πρέπει να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο το βήμα μας, να εργαστούμε και να συνεργαστούμε, προκειμένου η Δυτική Ελλάδα της επόμενης 5ετίας να γίνει μία, πραγματικά ευρωπαϊκή περιφέρεια και στον τομέα της καινοτομικής επιχειρηματικότητας».

Σε ό,τι αφορά  το πλαίσιο αναθεώρησης της RIS3, πρόσθεσε ότι αξιολογώντας τις διεθνείς τάσεις και συνυπολογίζοντας τις προτεραιότητες της νέας Εθνικής RIS 2021-2027 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στρέφεται στην αύξηση της παραγωγής νέας γνώσης, τη διάχυση και την αποτελεσματική αξιοποίησή της, την ενσωμάτωση καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και νέων τεχνολογιών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός  των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΠ Δυτική Ελλάδα 2021-2027 για δράσεις RIS3 ανέρχεται σε 13 εκ. ευρώ και αντίστοιχα, ο προϋπολογισμός του άξονα προτεραιότητας 1 για την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας του ΕΠ Δυτική Ελλάδα 2021-2027, ανέρχεται σε 70 εκ. ευρώ.

«Στόχος μας πρέπει να είναι η αξιοποίηση του συνόλου των διαθέσιμων πόρων με το μέγιστο δυνατό όφελος για όλους. Έχουμε πεδίο δόξης λαμπρό, μπροστά μας» συμπλήρωσε ο κ. Φαρμάκης.

Συνεχίζοντας η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιωάννα Φαναριώτου παρατήρησε ότι ο προγραμματισμός και η υλοποίηση της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης 2021-2027 είναι μια δυναμική διαδικασία που όμως εξελίσσεται και συνδιαμορφώνεται από τους ανθρώπους που θα αναλάβουν την δημιουργική υλοποίηση των ιδεών και τη μεταμόρφωση της έρευνας σε παραγωγική καινοτομία και κερδοφόρα επιχειρηματική δράση.  «Ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργείς ο ίδιος. Και για αυτό θα σας καλέσουμε να συνεργαστούμε. Θα ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες δημοσιότητας που θα σας δώσουν την ευκαιρία να διατυπώσετε τις προτάσεις σας και τις ιδέες σας και να δημιουργήστε το μέλλον για την καινοτομία στη Δυτική Ελλάδα» τόνισε η ίδια.

Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις πληροφόρησης προκειμένου η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης να διεισδύσει στους χώρους της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας προσελκύοντας όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε να μεγιστοποιήσει τη συμμετοχή και να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος της κοινωνίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ