Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενημερωτική ημερίδα για τις μέδουσες από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Published

on

Η κλιματική αλλαγή, η άνοδος της θερμοκρασίας των θαλασσών, η  τροποποίηση ανέμων – ρευμάτων, η περιβαλλοντική υποβάθμιση αλλά  και η ανθρωπογενής δραστηριότητα φαίνεται να είναι ορισμένα από τα αίτια στα οποία αποδίδεται η έξαρση  της συγκέντρωσης  μεδουσών. Οι επιστήμονες όμως αποσαφήνισαν ότι οι εκδοχές στηρίζονται σε εμπειρικές κυρίως προσεγγίσεις, καθώς δεν υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη για τον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό.

Την έλλειψη επαρκών δεδομένων, από τη μελέτη των οποίων μπορούν να εξαχθούν ασφαλή  συμπεράσματα, για  τα αίτια του πολλαπλασιασμού του πληθυσμού των μεδουσών σε Κορινθιακό και Πατραϊκό, ανέδειξαν οι επιστήμονες που ήταν εισηγητές στην ενημερωτική ημερίδα  που  διοργάνωσε την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε ότι από τη στιγμή που δεν προσδιορίζονται επακριβώς τα αίτια, είναι δύσκολο να υποδειχθούν λύσεις.

Υπήρξαν, ωστόσο, ενδιαφέρουσες εμπειρικές προσεγγίσεις και αναλύθηκαν σημαντικές παράμετροι σε σχέση με το φαινόμενο και το ενδεχόμενο επανεμφάνισής του στις ακτές. Ενώ τονίστηκε ότι θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην ενημέρωση των πολιτών.

«Οι μέδουσες αποτελούν ένα στοιχείο του θαλάσσιου οικοσυστήματος, που όμως μετατρέπεται σε πρόβλημα όταν συγκεντρώνονται σε μεγάλους αριθμούς.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που εμποδίζει το κολύμπι, δημιουργεί προβλήματα σε ψαράδες και ευθύνονται και για προβλήματα σε εποχικές, κυρίως, επιχειρήσεις που λειτουργούν κοντά σε παραλίες. Είναι λοιπόν κρίσιμο, σε αυτήν την συγκυρία να ακούσουμε τους ειδικούς. Εμείς, ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, έχω πολλές φορές δηλώσει ότι, δεν τα γνωρίζουμε όλα. Εμείς, ως Περιφέρεια, δεν έχουμε τυπική αρμοδιότητα σε θαλάσσια περιοχή. Όμως, θεωρούμε σημαντικό να ανοίξουμε το δημόσιο διάλογο.

Να γνωρίσουμε από ειδικούς, ποιο είναι το πρόβλημα, πώς αντιμετωπίζεται και πώς, εμείς, ως Περιφερειακή Αρχή θα είμαστε χρήσιμοι στους συμπολίτες μας, στους επιχειρηματίες της περιοχής μας.

Είμαστε εδώ σήμερα, να συνεργαστούμε με τους θεσμικούς φορείς της περιοχής μας. Να ακούσουμε τις προτάσεις τους. Και, είμαστε εδώ σήμερα, να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, επιστημονικό προσωπικό, οικονομικούς πόρους, όπου κριθεί από όλους εμάς ότι απαιτείται», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

 

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

Ο Επαμεινώνδας Χρήστου, Διευθυντής Ερευνών  Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας  του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), για την αντιμετώπιση του φαινομένου,  εξήγησε ότι  η μακροπρόθεσμη  λύση θα πρέπει να αναζητηθεί με  λεπτομερή αποτύπωση της υδρογραφικής κατάστασης στον Κορινθιακό, αλλά και με εξακρίβωση της κατάστασης του πελαγικού τροφικού πλέγματος στο οικοσύστημα του Κορινθιακού. Επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο των μεδουσών εκδηλώνεται στον Κορινθιακό και μεταφέρεται στον Πατραϊκό.

Ο Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος, καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, παρατήρησε ότι έχουν πολλοί άλλοι στον πλανήτη αντίστοιχο πρόβλημα. Παρέπεμψε στη διεθνή εμπειρία και κατέληξε τονίζοντας ότι χρειάζεται μία δομή που θα παράγει γνώση για την έρευνα και τη διαχείριση του φαινομένου, χρήσιμη και για το μέλλον.

Η Παρασκευή Καραχλέ, ερευνήτρια Ινστιτούτου Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων και  Εσωτερικών Υδάτων εκ μέρους του ΕΛΚΕΘΕ, παρέθεσε τα αποτελέσματα μελέτης για τη μέση αλιεία τονίζοντας ότι από αυτά δεν επιβεβαιώνονται συνθήκες υπεραλίευσης στον Κορινθιακό, αλλά πρόσθεσε ότι τα στοιχεία είναι ελλιπή, καθώς δεν υπάρχουν  δεδομένα  και καταγραφές για την παράκτια και την ερασιτεχνική αλιεία.

Ο Αλέξιος Ράμφος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας – Υδατοκαλλιεργειών ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, παρατήρησε ότι τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ξεκάθαρων συμπερασμάτων  για τα αίτια που οδηγούν στην αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών κι εκτίμησε ότι το βάρος θα πρέπει να δοθεί στην αξιόπιστη ενημέρωση  με στόχο την προστασία των πολιτών.

Από την πλευρά του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας, ο Υποπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος Ιωάννης Τσιντώνης έθεσε τους τομείς στους οποίους είναι αρμόδια η Λιμενική Αρχή.

Στη νομοθεσία περί τοποθέτησης προστατευτικών διχτυών (πλωτών φραγμάτων) για προστασία από τις μέδουσες αναφέρθηκε ο Χρήστος  Πάτσης, Ανθυπασπιστής Λιμενικού Σώματος αποσαφηνίζοντας ότι τοποθετούνται από φορέα ή ιδιώτη εκμισθωτή, που θα έχει την παραχώρηση χρήσης, έπειτα από άδεια που παραχωρεί η Λιμενική Αρχή και μετά από αίτημα που καταθέτει ο κάθε ενδιαφερόμενος μαζί με μια σειρά δικαιολογητικών.

Ωστόσο, απαντώντας σε σχετικές  ερωτήσεις εξήγησε ότι η νομοθεσία δεν συνοδεύεται από τεχνική περιγραφή, αν πρόκειται για δίχτυα ή πλωτά φράγματα, ούτε υπάρχουν οδηγίες για τον τρόπο εγκατάστασης. Γι αυτό και οι εκπρόσωποι του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας επιφυλάχθηκαν να υποβάλουν διευκρινιστική ερώτηση στο αρμόδιο υπουργείο.

 

Στην ενημερωτική ημερίδα συμμετείχαν  οι Αντιπεριφερειάρχες ΠΕ Αχαϊας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ΠΕ Ηλείας Γεώργιος Γεωργιόπουλος, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Μπαλαμπάνης, Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, Περιφερειακής Διοίκησης και Συντονισμού Δημήτρης Δριβίλας, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας, Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, οι δήμαρχοι Αιγιάλειας Θανάσης Παναγόπουλος, Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος.

Παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, τον Δήμο Πατρέων, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου, το Επιμελητήριο Αχαΐας, τον Ιατρικό Σύλλογο Πάτρας,  την Ένωση Ξενοδόχων Αχαΐας,   το ΓΕΩΤΕΕ,  την ΟΕΒΕΣΝΑ, το ΣΚΕΑΝΑ, την  Κίνηση Πρόταση, το Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού (ΣΠΟΑΚ), την Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Αλκυών»,  την  Οικολογική Κίνηση Πάτρας, την Ένωση για την Προστασία Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Κορινθιακού – Πατραϊκού  «Ο Νηρέας», το Σύλλογο Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ρίου, το Σύνδεσμο Αυτοδυτών Φωκίδας και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΠΔΕ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε ισχύ ο νέος κανονισμός λειτουργίας Δημοτικών Συμβουλίων -Πώς θα παρεμβαίνουν οι δημότες

Published

on

By

Σε ισχύ (!!!) –χωρίς όμως να έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ–   είναι πλέον ο νέος «Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου» που ρυθμίζει ολοκληρωμένα τον τρόπο αποτελεσματικής και ουσιαστικής λειτουργίας των Συμβουλίων, ενσωματώνοντας όλες τις αλλαγές που έχουν προκύψει από τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών (17/1/2025)  και  όπως αναφέρει η ανακοίνωση,  με σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Δημοτικών Συμβουλίων στα πρότυπα του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου,  παρέχει τη δυνατότητα σε δημότες και κατοίκους με συγκεκριμένες διαδικασίες να υποβάλουν στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφορές, ερωτήσεις και αιτήσεις, εισάγοντας παρεμφερείς διαδικασίες διαφάνειας και λογοδοσίας αντίστοιχες με εκείνες της Βουλής των Ελλήνων, εμπλουτίζεται η πρόσφατα θεσμοθετημένη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας, ενώ παράλληλα ενισχύεται ο ρόλος των δημοσιογράφων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης παρέχοντας την δυνατότητα ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής κάλυψης των συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η δυνατότητα των κατοίκων να ερωτούν και να ελέγχουν την Δημοτική Αρχή για ζητήματα που τους απασχολούν και έχουν να κάνουν με την καθαριότητα, τον ευπρεπισμό των δημοτικών χώρων, τον φωτισμό ή ακόμη και ζητήματα ασφάλειας.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

Η δυνατότητα διεξαγωγής των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου: α) είτε δια ζώσης στο κατάστημα της έδρας του Δήμου, β) είτε με τηλεδιάσκεψη, με κάθε πρόσφορο μέσο ηλεκτρονικών επικοινωνιών, γ) είτε με μικτό τρόπο, διά ζώσης και με τηλεδιάσκεψη.

Η τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Επιτρέπεται η ραδιοφωνική και τηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δίνεται έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών: Το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά υποχρεωτικά προτάσεις που κατατίθενται σε αυτό από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα για την επίλυση ζητημάτων αρμοδιότητάς του.

Η δυνατότητα σε δημότες και κατοίκους με συγκεκριμένες διαδικασίες να υποβάλουν στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφορές, ερωτήσεις και αιτήσεις, τις οποίες απαντά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ή ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κατάθεσή τους. Στόχος είναι ο ενεργός πολίτης, ο ενημερωμένος πολίτης.

Διατάξεις που αφορούν στην τακτική διμηνιαία ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής Αρχής, για τον έλεγχο των πεπραγμένων της και ρυθμίζεται αναλυτικά η διαδικασία διεξαγωγής της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας της δημοτικής αρχής καθώς και οι χρόνοι των ομιλητών.

Ειδική συνεδρίαση απολογισμού των πεπραγμένων κάθε Δημοτικής Αρχής μέχρι τέλος Ιουνίου για κάθε έτος.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τέλος ταφής: Είσπραξη μέσω δημοτικών τελών

Published

on

By

Απομπλέκονται  οι Φορείς Διαχείρισης  Απορριμμάτων  (ΕΔΣΝΑ και οι ΦΟΣΔΑ)  από τη διαδικασία είσπραξης και απόδοσης του τέλους ταφής. Με νομοθετική ρύθμιση που επίκειται,  το τέλος θα αποδίδεται πλέον στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, απευθείας μέσω των δημοτικών τελών.

Το τέλος ταφής γίνεται ανταποδοτικό προς τους ΟΤΑ, επιστρέφοντας το 85% των πόρων που συλλέγονται στην τοπική αυτοδιοίκηση για έργα διαχείρισης της ανακύκλωσης, ενώ το υπόλοιπο 15% θα διατεθεί για έργα αποκατάστασης των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων.

Επιπλέον, προκειμένου, να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες λειτουργικές δαπάνες των ΟΤΑ για το 2025 και εφεξής, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι αυξάνονται κατά επιπλέον 70 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω γνωστοποιούνται με κοινή ανακοίνωση τύπου των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

#  Να υπενθυμίσουμε ότι το τέλος ταφής επιβλήθηκε το 2012, έγινε αναστολή εφαρμογής του κατά σειρά το 2014, το 2016, το 2018, το 2019. Το 2021 με το νόμο 4819 προβλέπεται η επιβολή του από 1/1/2022.

Διαχρονικά δηλαδή οι εκάστοτε κυβερνήσεις κρύβανε το θέμα «κάτω από το χαλί.

Θέση της ΚΕΔΕ είναι η κατάργηση του τέλους ταφής, με 165 δήμους να  προσφεύγουν  στο ΣτΕ,  με αίτημα την κατάργησή του, τονίζοντας ότι πρόκειται για άδικο πρόστιμο και αντισυνταγματικό μέτρο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εργοστασίου Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Ναύπακτο – Δηλώσεις

Published

on

By

Υπεγράφη την Τετάρτη, 15  Ιανουαρίου 2025 στο Δημαρχείο Ναυπακτίας η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων και Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων στη θέση Κοχλαστή της Κοινότητας Βλαχομάνδρας.  Τη σύμβαση κατασκευής του Εργοστασίου υπέγραψαν τα συμβαλλόμενα μέρη και συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας, οι Πρόεδροι των Συνδέσμων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 1ης και της 4ης ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας κ. Ντίνος Ζορμπάς και κ. Νίκος Παπανικολάου και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας.

Παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ.Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μανώλης Γραφάκος, ο Προϊστάμενος Προγραμμάτων Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής ΑνάπτυξηςΤαμείου Συνοχής και Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κ.Νίκος Μαμαλούγκας, οι Δήμαρχοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ.Σπύρος Διαμαντόπουλος, Αγρινίου κ.Γιώργος Παπαναστασίου, Θέρμου κ.Σπύρος Κωνσταντάρας και Δωρίδος κ.Δημήτρης Γιαννόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Παναγιώτης Λουκόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κ.Θωμάς Κοτρωνιάς, κ.Ντίνος Τσουκαλάς, κ.Σωκράτης Παπαβασιλείου, κ.Θανάσης Κούκουνας, κ.Νίκος Ραυτόπουλος, κ.Μαρίνα Ρισβά-Πατακοπούλου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ.Γιώργος Σιαμαντάς, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ.Σπύρος Γουρζής, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βλαχομάνδρας, κ.Βασίλης Κωστούλας, ο πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου 1ης ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας κ.Χρήστος Σαλαμούρας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το έργο προϋπολογισμού 36 εκ. ευρώ χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ και αποτελεί το μεγαλύτερο που έχει ποτέ κατασκευαστεί στον Δήμο Ναυπακτίας, Η σπουδαιότητά του έγκειται στην ενίσχυση της ανακύκλωσης, στην παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου και στη μείωση της ταφής αποβλήτων στο 10%.

Με τον πλέον σύγχρονο τρόπο, θα δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων και θα αλλάξει αισθητά και σημαντικά προς το καλύτερο το επίπεδο της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών τόσο στον Δήμο Ναυπακτίας, όσο και στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, στον Δήμο Θέρμου και στον Δήμο Δωρίδος.

Β. Γκίζας: «Μία πραγματικά σπουδαία ημέρα για όλους μας»

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας: «Με το έργο αυτό, υπογραμμίζεται η σταθερή μας προσήλωση στη δημιουργία υποδομών που θέτουν σε προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία της δημόσιας υγείας.  Μέσα από μία ομολογουμένως πολυετή και επίπονη, αλλά ταυτόχρονα διαρκή και συντονισμένη προσπάθεια, καταφέραμε να φτάσουμε στη σημερινή υπογραφή.  Το έργο εντάχθηκε προς χρηματοδότηση από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Τάκη Λουκόπουλου και τον πρώην Πρόεδρο του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων Χρήστο Σαλαμούρα.  Στη συνέχεια ωστόσο, κληθήκαμε να προβούμε σε σημαντικές τροποποιήσεις των τευχών δημοπράτησης ώστε να προσαρμοστούμε στον νέο Εθνικό Σχεδιασμό και να καταφέρουμε τελικά όχι μόνο να σώσουμε το έργο, αλλά να διπλασιάσουμε και το ποσό της χρηματοδότησης από 15 εκ. ευρώ σε 36 εκ.ευρώ.  Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, οι οποίες δεν ήταν λίγες, τις δύο ακυρώσεις του διαγωνισμού και τη γραφειοκρατία που καθυστέρησε την υλοποίηση, η σημερινή ημέρα αποτελεί αδιαμφισβήτητα τη δικαίωση της επιμονής και της στοχοπροσήλωσής μας.

Πρόκειται για μία κατάκτηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τους οποίους και ευχαριστώ. Η ολοκλήρωση του έργου είναι η τρανή απόδειξη της δύναμης της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης που αναπτύχθηκε μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των στελεχών του, της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων και προσωπικά του Γενικού Γραμματέα  κ.Μανώλη Γραφάκου, της Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και Ταμείου Συνοχής του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών  και προσωπικά του Προϊσταμένου Προγραμμάτων «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» και «Πολιτική Προστασία» κ.Νίκου Μαμαλούγκα, των Δήμων Μεσολογγίου, Θέρμου και Δωρίδος, του Προέδρου κ.Ντίνου Ζορμπά  και των μελών του  Διοικητικού Συμβουλίου  και των στελεχών του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 1ης  Γεωγραφικής Ενότητας Νομού  Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και  των αντιστοίχων της 4ης Γεωγραφικής Ενότητας Νομού  Αιτωλοακαρνανίας και φυσικά της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ναυπακτίας, του αντιδημάρχου  κ,Θωμά  Κοτρωνιά  και  των στελεχών της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, αλλά και των συναρμόδιων Αντιδημάρχων και Διευθύνσεων του Δήμου μας, της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, των  μελών της Δημοτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Διαγωνισμού, των τεχνικών συμβούλων, που όλοι μαζί  αναλάβαμε, ο καθένας  ως προς  τις αρμοδιότητές του, να φέρουμε εις πέρας έναν τόσο απαιτητικό στόχο.  Τέλος, ιδιαίτερες ευχαριστίες θέλω να απευθύνω στους ανθρώπους της Κοινότητας Βλαχομάνδρας που επέδειξαν ωριμότητα και μαζί μοιραστήκαμε αγωνίες όλο αυτό το διάστημα».

 Ν.Φαρμάκης: «Μία νέα εποχή για την Ναύπακτο και την Αιτωλοακαρνανία»

 

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ.Νεκτάριος Φαρμάκης σημείωσε: «Η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την εκκίνηση μίας νέας εποχής για την Ναύπακτο και την Αιτωλοακαρνανία ευρύτερα.  Όλοι γνωρίζουμε ότι για να φτάσουμε στην υπογραφή, το έργο πέρασε από σαράντα κύματα.  Ξεπέρασε ένα μπαράζ ενστάσεων, εντάσεων, δαιδαλωδών διαδικασιών και μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης.   Έχει τεράστια σημασία για όλους μας η διαχείριση των απορριμμάτων να μετατραπεί από αγκάθι σε ρόδο και αντί να εγείρει προβληματισμούς και να δημιουργεί υποβάθμιση να γίνεται αφετηρία ελπίδας και ανάπτυξης. 

Για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα υπήρξε όραμα, δουλειά, αποφασιστικότητα και στενή συνεργασία.   Ο Δήμος Ναυπακτίας επιδεικνύοντας ισχυρά αντανακλαστικά, και σε συνεννόηση πάντα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Γενικό Γραμματέα Μανώλη Γραφάκο, προχώρησε στις απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε να προσαρμοστεί στον νέο Εθνικό Σχεδιασμό.  Θέλω να συγχαρώ στο πρόσωπό σας, Δήμαρχε, όλους εκείνους που εργάστηκαν για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα και να επισημάνω ότι η νέα Μονάδα αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στο δίκτυο υποδομών του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων.  Και με αυτό το κομμάτι στο παζλ είμαι εδώ για να διαπιστώσω, αλλά και για να πω και ο ίδιος ότι, η Δυτική Ελλάδα αλλάζει.  Γίνεται πιο όμορφη, πιο καθαρή, πιο σύγχρονη.  Σβήνει, τη μία μετά την άλλη, όλες τις παθογένειες του παρελθόντος και ανοίγει νέες σελίδες».

Μ.Γραφάκος: «Ένα εμβληματικό έργο για την ποιότητα της ζωής των πολιτών»

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Μανώλης Γραφάκος , σημείωσε: «Πράγματι συναντήσαμε εμπόδια στην πορεία για να φτάσουμε στη σημερινή υπογραφή και δε σας κρύβω ότι κάποια στιγμή προβληματίστηκα για την ύπαρξη δύο εργοστασίων στην Αιτωλοακαρνανία, ωστόσο ο Δήμαρχος Βασίλης Γκίζας με έπεισε για την αναγκαιότητα της κατασκευής του. Επίσης, δε θα ήμασταν εδώ σήμερα αν δεν υπήρχαν άνθρωποι, όπως ο κ.Λουκόπουλος που σχεδίασαν και οραματίστηκαν το έργο.  Όπως, δε θα ήμασταν εδώ εάν δεν είχε μεσολαβήσει η, εξαιρετικά επωφελής για τη χώρα, συμφωνία που πετύχαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και την ομάδα των Γιώργου Ζερβού και Νίκου Μαμαλούγκα.  Η Συμφωνία προβλέπει τη χρηματοδότηση των έργων αυτών σε ποσοστό της τάξεως του 60% συν μπόνους 25% εάν πιάσουμε τους στόχους υπό την προϋπόθεση να κάνουμε παρεμβάσεις, κυρίως ως προς την ανακύκλωση.  Θέλω επίσης να σημειώσω ότι, χωρίς να περιοριζόμαστε από διοικητικές διαδικασίες και όρια, η παρουσία σήμερα του Δημάρχου Δωρίδος έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί η Μονάδα που θα κατασκευαστεί στην Ναύπακτο θα είναι η πρώτη Μονάδα που θα έχει τη συνεργασία δύο Περιφερειών.

 Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου, θα βρεθούμε και πάλι εδώ στα εγκαίνια της Μονάδας και εύχομαι πραγματικά να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό και εμβληματικό έργο για την ποιότητα της ζωής των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ