Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενημερωτική ημερίδα για τις μέδουσες από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Published

on

Η κλιματική αλλαγή, η άνοδος της θερμοκρασίας των θαλασσών, η  τροποποίηση ανέμων – ρευμάτων, η περιβαλλοντική υποβάθμιση αλλά  και η ανθρωπογενής δραστηριότητα φαίνεται να είναι ορισμένα από τα αίτια στα οποία αποδίδεται η έξαρση  της συγκέντρωσης  μεδουσών. Οι επιστήμονες όμως αποσαφήνισαν ότι οι εκδοχές στηρίζονται σε εμπειρικές κυρίως προσεγγίσεις, καθώς δεν υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη για τον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό.

Την έλλειψη επαρκών δεδομένων, από τη μελέτη των οποίων μπορούν να εξαχθούν ασφαλή  συμπεράσματα, για  τα αίτια του πολλαπλασιασμού του πληθυσμού των μεδουσών σε Κορινθιακό και Πατραϊκό, ανέδειξαν οι επιστήμονες που ήταν εισηγητές στην ενημερωτική ημερίδα  που  διοργάνωσε την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε ότι από τη στιγμή που δεν προσδιορίζονται επακριβώς τα αίτια, είναι δύσκολο να υποδειχθούν λύσεις.

Υπήρξαν, ωστόσο, ενδιαφέρουσες εμπειρικές προσεγγίσεις και αναλύθηκαν σημαντικές παράμετροι σε σχέση με το φαινόμενο και το ενδεχόμενο επανεμφάνισής του στις ακτές. Ενώ τονίστηκε ότι θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην ενημέρωση των πολιτών.

«Οι μέδουσες αποτελούν ένα στοιχείο του θαλάσσιου οικοσυστήματος, που όμως μετατρέπεται σε πρόβλημα όταν συγκεντρώνονται σε μεγάλους αριθμούς.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που εμποδίζει το κολύμπι, δημιουργεί προβλήματα σε ψαράδες και ευθύνονται και για προβλήματα σε εποχικές, κυρίως, επιχειρήσεις που λειτουργούν κοντά σε παραλίες. Είναι λοιπόν κρίσιμο, σε αυτήν την συγκυρία να ακούσουμε τους ειδικούς. Εμείς, ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, έχω πολλές φορές δηλώσει ότι, δεν τα γνωρίζουμε όλα. Εμείς, ως Περιφέρεια, δεν έχουμε τυπική αρμοδιότητα σε θαλάσσια περιοχή. Όμως, θεωρούμε σημαντικό να ανοίξουμε το δημόσιο διάλογο.

Να γνωρίσουμε από ειδικούς, ποιο είναι το πρόβλημα, πώς αντιμετωπίζεται και πώς, εμείς, ως Περιφερειακή Αρχή θα είμαστε χρήσιμοι στους συμπολίτες μας, στους επιχειρηματίες της περιοχής μας.

Είμαστε εδώ σήμερα, να συνεργαστούμε με τους θεσμικούς φορείς της περιοχής μας. Να ακούσουμε τις προτάσεις τους. Και, είμαστε εδώ σήμερα, να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, επιστημονικό προσωπικό, οικονομικούς πόρους, όπου κριθεί από όλους εμάς ότι απαιτείται», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

 

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

Ο Επαμεινώνδας Χρήστου, Διευθυντής Ερευνών  Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας  του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), για την αντιμετώπιση του φαινομένου,  εξήγησε ότι  η μακροπρόθεσμη  λύση θα πρέπει να αναζητηθεί με  λεπτομερή αποτύπωση της υδρογραφικής κατάστασης στον Κορινθιακό, αλλά και με εξακρίβωση της κατάστασης του πελαγικού τροφικού πλέγματος στο οικοσύστημα του Κορινθιακού. Επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο των μεδουσών εκδηλώνεται στον Κορινθιακό και μεταφέρεται στον Πατραϊκό.

Ο Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος, καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, παρατήρησε ότι έχουν πολλοί άλλοι στον πλανήτη αντίστοιχο πρόβλημα. Παρέπεμψε στη διεθνή εμπειρία και κατέληξε τονίζοντας ότι χρειάζεται μία δομή που θα παράγει γνώση για την έρευνα και τη διαχείριση του φαινομένου, χρήσιμη και για το μέλλον.

Η Παρασκευή Καραχλέ, ερευνήτρια Ινστιτούτου Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων και  Εσωτερικών Υδάτων εκ μέρους του ΕΛΚΕΘΕ, παρέθεσε τα αποτελέσματα μελέτης για τη μέση αλιεία τονίζοντας ότι από αυτά δεν επιβεβαιώνονται συνθήκες υπεραλίευσης στον Κορινθιακό, αλλά πρόσθεσε ότι τα στοιχεία είναι ελλιπή, καθώς δεν υπάρχουν  δεδομένα  και καταγραφές για την παράκτια και την ερασιτεχνική αλιεία.

Ο Αλέξιος Ράμφος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας – Υδατοκαλλιεργειών ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, παρατήρησε ότι τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ξεκάθαρων συμπερασμάτων  για τα αίτια που οδηγούν στην αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών κι εκτίμησε ότι το βάρος θα πρέπει να δοθεί στην αξιόπιστη ενημέρωση  με στόχο την προστασία των πολιτών.

Από την πλευρά του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας, ο Υποπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος Ιωάννης Τσιντώνης έθεσε τους τομείς στους οποίους είναι αρμόδια η Λιμενική Αρχή.

Στη νομοθεσία περί τοποθέτησης προστατευτικών διχτυών (πλωτών φραγμάτων) για προστασία από τις μέδουσες αναφέρθηκε ο Χρήστος  Πάτσης, Ανθυπασπιστής Λιμενικού Σώματος αποσαφηνίζοντας ότι τοποθετούνται από φορέα ή ιδιώτη εκμισθωτή, που θα έχει την παραχώρηση χρήσης, έπειτα από άδεια που παραχωρεί η Λιμενική Αρχή και μετά από αίτημα που καταθέτει ο κάθε ενδιαφερόμενος μαζί με μια σειρά δικαιολογητικών.

Ωστόσο, απαντώντας σε σχετικές  ερωτήσεις εξήγησε ότι η νομοθεσία δεν συνοδεύεται από τεχνική περιγραφή, αν πρόκειται για δίχτυα ή πλωτά φράγματα, ούτε υπάρχουν οδηγίες για τον τρόπο εγκατάστασης. Γι αυτό και οι εκπρόσωποι του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας επιφυλάχθηκαν να υποβάλουν διευκρινιστική ερώτηση στο αρμόδιο υπουργείο.

 

Στην ενημερωτική ημερίδα συμμετείχαν  οι Αντιπεριφερειάρχες ΠΕ Αχαϊας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ΠΕ Ηλείας Γεώργιος Γεωργιόπουλος, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Μπαλαμπάνης, Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, Περιφερειακής Διοίκησης και Συντονισμού Δημήτρης Δριβίλας, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας, Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, οι δήμαρχοι Αιγιάλειας Θανάσης Παναγόπουλος, Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος.

Παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, τον Δήμο Πατρέων, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου, το Επιμελητήριο Αχαΐας, τον Ιατρικό Σύλλογο Πάτρας,  την Ένωση Ξενοδόχων Αχαΐας,   το ΓΕΩΤΕΕ,  την ΟΕΒΕΣΝΑ, το ΣΚΕΑΝΑ, την  Κίνηση Πρόταση, το Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού (ΣΠΟΑΚ), την Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Αλκυών»,  την  Οικολογική Κίνηση Πάτρας, την Ένωση για την Προστασία Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Κορινθιακού – Πατραϊκού  «Ο Νηρέας», το Σύλλογο Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ρίου, το Σύνδεσμο Αυτοδυτών Φωκίδας και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΠΔΕ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Κυριακή 27/4 οι χοροί στο λιμάνι

Published

on

By

Μετατίθεται για την Κυριακή 27 Απριλίου και ώρα 20:30 η προγραμματισμένη εκδήλωση «Χοροί και τραγούδια της Πασχαλιάς» που θα γινόταν την Δευτέρα του Πάσχα 21 Απριλίου στο λιμάνι της Ναυπάκτου.

Μετά από ανακοίνωση των διοργανωτών και συμμετέχοντας στο πένθος για τον χαμό της 27χρονης Μαρίας Δροσοπούλου, η εκδήλωση μετατίθεται την προαναφερθείσα ημερομηνία και ώρα.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χοροί και τραγούδια της Πασχαλιάς, Δευτέρα του Πάσχα στο Λιμάνι της Ναυπάκτου

Published

on

By

Την Δευτέρα του Πάσχα, 21 Απριλίου 2025 και ώρα 20:30, το Λιμάνι της Ναυπάκτου θα πλημμυρίσει χορούς και τραγούδια της Πασχαλιάς, της Άνοιξης και της Αγάπης από τον Χορευτικό Όμιλο ΝΑΥΣ.  Την καλλιτεχνική   επιμέλεια της  εκδήλωσης έχει ο  Γιάννης Βαφειάδης και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπακτίας.

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μη οικοδομήσιμα τα κάτω από 2 στρέμματα ακίνητα σε οικισμούς

Published

on

By

Υπογράφηκε και βγαίνει σε ΦΕΚ το νέο Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την εκ νέου οριοθέτηση των οικισμών της χώρας.

Με το νέο ΠΔ τα ακίνητα σε οικισμούς, κάτω από 2 στρέμματα, γίνονται μη οικοδομήσιμα.

Το Υπουργείο προχώρησε σε μια μεθοδολογία που κρίθηκε νόμιμη από το ΣτΕ για τις 3 ζώνες από τις οποίες θα γίνει η οριοθέτηση των οικισμών.

Α Ζώνη: είναι το εσώτερο – συνεκτικό τμήμα του οικισμού, που είχε δημιουργηθεί προ του 1923 (ιστορικός πυρήνας).

Β Ζώνη: είναι το συνεκτικό τμήμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των ετών 1923 και του 1983.

Β1 Ζώνη: είναι το διάσπαρτο τμήμα του οικισμού που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του 1923 και του 1983.

Η Ζώνη Γ που αναφερόταν στο προηγούμενο σχέδιο του Π.Δ. και θα περιλάμβανε τις περιοχές του οικισμού μετά τη Β1 Ζώνη μέχρι και το καθορισμένο όριο του οικισμού, αφαιρέθηκε έπειτα από παρατήρηση του Σ.τ.Ε.

– Δεν προβλέπεται επίσης οριοθέτηση σε μη οριοθετημένους οικισμούς.

Πρακτικά, ιδιοκτησίες που είναι αυτή τη στιγμή εντός ορίων οικισμών, με τη δημοσίευσή του νέου ΠΔ του ΥΠΕΝ, που προβλέπει μείωση των ορίων οικισμών σε χωριά και σε οικισμούς έως και 2.000 κατοίκων θα  μετατραπούν σε ιδιοκτησίες εκτός ορίων οικισμών και συνεπώς άνευ οικοδομησιμότητας με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση της περιουσίας τους.

 

 

 

 

 

Continue Reading
musitsa-leatherbags-new

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ