Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενημερωτική ημερίδα για τις μέδουσες από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Published

on

Η κλιματική αλλαγή, η άνοδος της θερμοκρασίας των θαλασσών, η  τροποποίηση ανέμων – ρευμάτων, η περιβαλλοντική υποβάθμιση αλλά  και η ανθρωπογενής δραστηριότητα φαίνεται να είναι ορισμένα από τα αίτια στα οποία αποδίδεται η έξαρση  της συγκέντρωσης  μεδουσών. Οι επιστήμονες όμως αποσαφήνισαν ότι οι εκδοχές στηρίζονται σε εμπειρικές κυρίως προσεγγίσεις, καθώς δεν υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη για τον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό.

Την έλλειψη επαρκών δεδομένων, από τη μελέτη των οποίων μπορούν να εξαχθούν ασφαλή  συμπεράσματα, για  τα αίτια του πολλαπλασιασμού του πληθυσμού των μεδουσών σε Κορινθιακό και Πατραϊκό, ανέδειξαν οι επιστήμονες που ήταν εισηγητές στην ενημερωτική ημερίδα  που  διοργάνωσε την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε ότι από τη στιγμή που δεν προσδιορίζονται επακριβώς τα αίτια, είναι δύσκολο να υποδειχθούν λύσεις.

Υπήρξαν, ωστόσο, ενδιαφέρουσες εμπειρικές προσεγγίσεις και αναλύθηκαν σημαντικές παράμετροι σε σχέση με το φαινόμενο και το ενδεχόμενο επανεμφάνισής του στις ακτές. Ενώ τονίστηκε ότι θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην ενημέρωση των πολιτών.

«Οι μέδουσες αποτελούν ένα στοιχείο του θαλάσσιου οικοσυστήματος, που όμως μετατρέπεται σε πρόβλημα όταν συγκεντρώνονται σε μεγάλους αριθμούς.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που εμποδίζει το κολύμπι, δημιουργεί προβλήματα σε ψαράδες και ευθύνονται και για προβλήματα σε εποχικές, κυρίως, επιχειρήσεις που λειτουργούν κοντά σε παραλίες. Είναι λοιπόν κρίσιμο, σε αυτήν την συγκυρία να ακούσουμε τους ειδικούς. Εμείς, ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, έχω πολλές φορές δηλώσει ότι, δεν τα γνωρίζουμε όλα. Εμείς, ως Περιφέρεια, δεν έχουμε τυπική αρμοδιότητα σε θαλάσσια περιοχή. Όμως, θεωρούμε σημαντικό να ανοίξουμε το δημόσιο διάλογο.

Να γνωρίσουμε από ειδικούς, ποιο είναι το πρόβλημα, πώς αντιμετωπίζεται και πώς, εμείς, ως Περιφερειακή Αρχή θα είμαστε χρήσιμοι στους συμπολίτες μας, στους επιχειρηματίες της περιοχής μας.

Είμαστε εδώ σήμερα, να συνεργαστούμε με τους θεσμικούς φορείς της περιοχής μας. Να ακούσουμε τις προτάσεις τους. Και, είμαστε εδώ σήμερα, να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, επιστημονικό προσωπικό, οικονομικούς πόρους, όπου κριθεί από όλους εμάς ότι απαιτείται», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

 

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

Ο Επαμεινώνδας Χρήστου, Διευθυντής Ερευνών  Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας  του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), για την αντιμετώπιση του φαινομένου,  εξήγησε ότι  η μακροπρόθεσμη  λύση θα πρέπει να αναζητηθεί με  λεπτομερή αποτύπωση της υδρογραφικής κατάστασης στον Κορινθιακό, αλλά και με εξακρίβωση της κατάστασης του πελαγικού τροφικού πλέγματος στο οικοσύστημα του Κορινθιακού. Επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο των μεδουσών εκδηλώνεται στον Κορινθιακό και μεταφέρεται στον Πατραϊκό.

Ο Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος, καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, παρατήρησε ότι έχουν πολλοί άλλοι στον πλανήτη αντίστοιχο πρόβλημα. Παρέπεμψε στη διεθνή εμπειρία και κατέληξε τονίζοντας ότι χρειάζεται μία δομή που θα παράγει γνώση για την έρευνα και τη διαχείριση του φαινομένου, χρήσιμη και για το μέλλον.

Η Παρασκευή Καραχλέ, ερευνήτρια Ινστιτούτου Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων και  Εσωτερικών Υδάτων εκ μέρους του ΕΛΚΕΘΕ, παρέθεσε τα αποτελέσματα μελέτης για τη μέση αλιεία τονίζοντας ότι από αυτά δεν επιβεβαιώνονται συνθήκες υπεραλίευσης στον Κορινθιακό, αλλά πρόσθεσε ότι τα στοιχεία είναι ελλιπή, καθώς δεν υπάρχουν  δεδομένα  και καταγραφές για την παράκτια και την ερασιτεχνική αλιεία.

Ο Αλέξιος Ράμφος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας – Υδατοκαλλιεργειών ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, παρατήρησε ότι τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ξεκάθαρων συμπερασμάτων  για τα αίτια που οδηγούν στην αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών κι εκτίμησε ότι το βάρος θα πρέπει να δοθεί στην αξιόπιστη ενημέρωση  με στόχο την προστασία των πολιτών.

Από την πλευρά του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας, ο Υποπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος Ιωάννης Τσιντώνης έθεσε τους τομείς στους οποίους είναι αρμόδια η Λιμενική Αρχή.

Στη νομοθεσία περί τοποθέτησης προστατευτικών διχτυών (πλωτών φραγμάτων) για προστασία από τις μέδουσες αναφέρθηκε ο Χρήστος  Πάτσης, Ανθυπασπιστής Λιμενικού Σώματος αποσαφηνίζοντας ότι τοποθετούνται από φορέα ή ιδιώτη εκμισθωτή, που θα έχει την παραχώρηση χρήσης, έπειτα από άδεια που παραχωρεί η Λιμενική Αρχή και μετά από αίτημα που καταθέτει ο κάθε ενδιαφερόμενος μαζί με μια σειρά δικαιολογητικών.

Ωστόσο, απαντώντας σε σχετικές  ερωτήσεις εξήγησε ότι η νομοθεσία δεν συνοδεύεται από τεχνική περιγραφή, αν πρόκειται για δίχτυα ή πλωτά φράγματα, ούτε υπάρχουν οδηγίες για τον τρόπο εγκατάστασης. Γι αυτό και οι εκπρόσωποι του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας επιφυλάχθηκαν να υποβάλουν διευκρινιστική ερώτηση στο αρμόδιο υπουργείο.

 

Στην ενημερωτική ημερίδα συμμετείχαν  οι Αντιπεριφερειάρχες ΠΕ Αχαϊας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ΠΕ Ηλείας Γεώργιος Γεωργιόπουλος, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Μπαλαμπάνης, Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, Περιφερειακής Διοίκησης και Συντονισμού Δημήτρης Δριβίλας, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας, Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, οι δήμαρχοι Αιγιάλειας Θανάσης Παναγόπουλος, Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος.

Παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, τον Δήμο Πατρέων, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου, το Επιμελητήριο Αχαΐας, τον Ιατρικό Σύλλογο Πάτρας,  την Ένωση Ξενοδόχων Αχαΐας,   το ΓΕΩΤΕΕ,  την ΟΕΒΕΣΝΑ, το ΣΚΕΑΝΑ, την  Κίνηση Πρόταση, το Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού (ΣΠΟΑΚ), την Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Αλκυών»,  την  Οικολογική Κίνηση Πάτρας, την Ένωση για την Προστασία Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Κορινθιακού – Πατραϊκού  «Ο Νηρέας», το Σύλλογο Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ρίου, το Σύνδεσμο Αυτοδυτών Φωκίδας και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΠΔΕ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διάβρωση ακτών: Χάνεται η ακτογραμμή Αντιρρίου – Μακύνειας – Ρίζας

Published

on

By

Με ανοικτή επιστολή, κάτοικοι των περιοχών Αντιρρίου – Μακύνειας και  Ρίζας και όχι μόνο, επαναφέρουν το θέμα της διάβρωσης της ακτής, προς ενημέρωση των πολιτών, παραθέτοντας ένα μικρό ιστορικό των ενεργειών τους μέχρι και σήμερα, ζητώντας ταυτόχρονα από τους αρμόδιους ενημέρωση για τις ενέργειες που προτίθενται να κάνουν.

Αναφέρουν στην ανοικτή επιστολή τα ακόλουθα :

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μετατόπιση της ακτογραμμής Αντιρρίου – Μακύνειας – Ρίζας, με ταυτόχρονη εμφάνιση συχνών έντονων πλημμυρικών φαινομένων, που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια γης οικολογικής αξίας, απώλεια γης οικονομικής αξίας, αυξημένους κινδύνους για τις ανθρώπινες ζωές, κ.λπ..

Παρακολουθούμε το φαινόμενο με αγωνία για την εξέλιξή του, έχοντας υποβάλει, εκτός από ατομικές αιτήσεις ήδη από το 2019, ομαδικές αιτήσεις, η πρώτη το Δεκέμβριο του 2021 με 49 υπογράφοντες προς το Υπουργείο Υποδομών, την Κτηματική Υπηρεσία Αιτωλοακαρνανίας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Δήμο Ναυπακτίας και η δεύτερη μόλις πριν λίγες μέρες (με αρ. πρωτ. Δήμου Ναυπακτίας 18046/29-08-2024 και 19228/12-09-2024) προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας με σχετικές κοινοποιήσεις.

Με πρωτοβουλία εκπροσώπων των 49 αρχικά υπογραφόντων (που στη συνέχεια αναφερόντουσαν σε εμάς ως επιτροπή κατοίκων) το 2023 ενεργοποιήσαμε βουλευτές να υποβάλουν γραπτές ερωτήσεις στη Βουλή (κ. Σαράκης, κ. Ζαμπάρας, κ. Χουρδάκης, κ. Φλώρος, κ. Βαλτογιάννης) και την Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε συνάντηση για τη διάβρωση της ακτογραμμής Αντιρρίου-Ρίζας στο κτίριο Ναυπακτία στη Ναύπακτο.

Στη συνάντηση αυτή παρευρέθηκαν οι βουλευτές κ. Μίλτος Ζαμπάρας, κα Χριστίνα Σταρακά και κ. Σπύρος Τσιρώνης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θανάσης Μαυρομμάτης, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας, ο Αντιδήμαρχος Σωκράτης Παπαβασιλείου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου κ. Σπύρος Τσέλιος, ο επικεφαλής της “Ενωτικής πρωτοβουλίας” κ. Τάκης Λουκόπουλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Αλλάζουμε πλεύση” κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας κ. Λίνος Μπλέτσας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών κ. Θέμης Δαβανέλλος, οι πρόεδροι των κοινοτήτων Αντιρρίου, Μακύνειας-Ρίζας, Κάτω Βασιλικής και εκπρόσωποι άλλων συλλόγων και φορέων της περιοχής.

Τη συνάντηση κάλυψαν τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης (Lepanto, NafpaktiaNews, Nafsweek.gr).

Καθώς όμως από τότε έως και σήμερα δεν έγινε καμία ουσιαστική ενέργεια από τους αρμόδιους προκειμένου να εκπονηθεί μελέτη για να διαπιστώσει και να εκτιμήσει το μέγεθος της μετατόπισης της ως άνω ακτογραμμής και να προτείνει έργα αποκατάστασης, στις 12 Αυγούστου 2024 καλέσαμε τους κατοίκους της περιοχής σε ενημερωτική συνάντηση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Αντιρρίου στην πλατεία Χορμόβα στο Αντίρριο.

Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε να σταλεί εκ νέου αίτηση εκπόνησης μελέτης προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας, καθώς σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 215 του ν.3463/2006 “3. Οι δημότες και οι κάτοικοι μπορούν επίσης να καταθέτουν προτάσεις για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων αρμοδιότητας του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου ή του συμβουλίου του τοπικού ή δημοτικού διαμερίσματος. Οι προτάσεις συζητούνται υποχρεωτικά στο οικείο συμβούλιο, εφόσον έχουν κατατεθεί από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα και ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι για τη σχετική απόφαση που λαμβάνεται.”

Αυτή τη φορά υπέγραψαν την αίτηση 65 άτομα, από τους οποίους μάλιστα τουλάχιστον οι 28 είναι δημότες Ναυπάκτου.

Αρχικά εστάλη με ηλεκτρονικό μήνυμα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του κάθε μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου, με κοινοποίηση στα τοπικά συμβούλια του Δήμου Ναυπακτίας, στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στη Κτηματική Υπηρεσία Αιτωλοακαρνανίας, καθώς δε γνωρίζαμε ότι έπρεπε να σταλεί στο Τμήμα Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων (Τ.Υ.Π.Ο) του Δήμου Ναυπακτίας.

Καθώς δεν συμπεριλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 10/9/2024 ως θέμα, επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αντιρρίου, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι προκειμένου να οριστεί ημερομηνία συζήτησής του έπρεπε να είχε σταλεί στο Τ.Υ.Π.Ο.

Θεωρούμε, ωστόσο, πως θα έπρεπε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που το έλαβαν να το προωθήσουν στο Τ.Υ.Π.Ο και να ζητήσουν να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη του πρώτου Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς οι υπογράφοντες την αίτηση ξεπερνούν κατά πολύ τον ελάχιστο αριθμό υπογραφών που απαιτούνται, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αίτηση στο Δήμο Ναυπακτίας, και είναι μείζονος σημασίας για την περιοχή μας.

Αποστέλλουμε αυτή την επιστολή για ενημέρωση όλων των κατοίκων της περιοχής για τις μέχρι τώρα ενέργειες, αλλά κυρίως για την ενεργοποίηση των αρμόδιων αρχών, ζητώντας ενημέρωση για τις ενέργειες που προτίθενται να κάνουν.

Καλούμε όλους να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή για το καλό του τόπου μας».

Από την επιτροπή των κατοίκων

Κωνσταντίνος  Ντούνης του Γεωργίου

Αλεξάνδρα Τσιαμτσιούρη του Αλεξάνδρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εγκύκλιος για υγειονομικούς ελέγχους στα σχολεία

Published

on

By

Εγκύκλιο εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας με τίτλο «Υγειονομικοί έλεγχοι στα σχολεία όλων των βαθμίδων και των ειδικών κατηγοριών, ημερήσια και νυχτερινά, δημόσια και ιδιωτικά και τους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς για το σχολικό έτος 2024 – 2025».

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο αναφέρει:

Με την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2024-2025 και δεδομένων των  διαφόρων αναπνευστικών λοιμώξεων που ενδημούν κατά την χειμερινή  περίοδο στη μεταξύ των οποίων και της Covid-19, υπενθυμίζεται η επιτακτική ανάγκη εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων στις εκπαιδευτικές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή αρμοδιότητάς σας, με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Αναλυτικότερα οι έλεγχοι στις εκπαιδευτικές μονάδες οφείλουν να εστιάζονται στους ακόλουθους τομείς:

ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ
Κατά την διενέργεια του υγειονομικού ελέγχου εφαρμόζεται η υγειονομική νομοθεσία και διαπιστώνεται επίσης η πιστή εφαρμογή των οδηγιών που προβλέπονται στις εκάστοτε ισχύουσες Υπουργικές Αποφάσεις και σχετικές εγκυκλίους της Υπηρεσίας μας.
Οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται σε όλους τους χώρους (αίθουσες  διδασκαλίας, αύλειος χώρος, κοινόχρηστοι χώροι, αποχωρητήρια κ.λ.π) των  σχολείων, των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών σύμφωνα με την ανωτ.(4) σχετ. Υγ. Διάταξη.
Ειδικότερα, εφιστάται η προσοχή στα κάτωθι:
– Τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής με έμφαση στη συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών, τοποθέτηση αντλίας παροχής αλκοολούχου διαλύματος στα σημεία πλύσης των χεριών.
– Μέριμνα για την σχετική εκπαίδευση του βοηθητικού προσωπικού και των εργαζομένων σε χώρους σίτισης, αναφορικά με τα μέσα ατομικής προστασίας και την ορθή τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής.
– Επισταμένη καθαριότητα και απολύμανση επιφανειών και χώρων στις αίθουσες διδασκαλίας, στους χώρους σίτισης, στα αποχωρητήρια κ.λ.π. – Τακτικός και επαρκής αερισμός των χώρων και κυρίως των αιθουσών διδασκαλίας λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ατόμων.
– Εξασφάλιση υγιεινής των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης με ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα και απολύμανση των εγκαταστάσεων των αποχωρητηρίων .

Παράλληλα, εξακολουθεί να κρίνεται σκόπιμη, η συνεχής ενημέρωση του σχολικού πληθυσμού σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης των ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων, ώστε να μην υπάρχει εφησυχασμός.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

28 εκ. ευρώ για λειτουργικές ανάγκες των σχολείων- Τι ποσό παίρνει ο δήμος Ναυπακτίας

Published

on

By

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θ. Λιβάνιου κατανέμεται, από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», συνολικό ποσό ύψους είκοσι οκτώ εκατομμυρίων ευρώ (28.000.000,00 €) σε όλους τους Δήμους της Χώρας, προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητάς τους.

Ο Δήμος Ναυπακτίας λαμβάνει το ποσό των 76.380 ευρώ.

Για την κατανομή του ανωτέρω χρηματικού ποσού λήφθηκαν υπόψη δεδομένα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για το σχολικό έτος 2022-2023 που αφορούν στον αριθμό των μαθητών ανά σχολική βαθμίδα, στον αριθμό των σχολείων και στον αριθμό των τμημάτων ανά κλιματική ζώνη, ενώ συνεκτιμήθηκε και η υλοποίηση του θεσμού του σχολικού τροχονόμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ