Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΝΦΙΑ ή ΚΑΠ – Ελλειμματικός κατά 39 % ο Δήμος Ναυπακτίας

Published

on

H αλλαγή του ΕΝΦΙΑ σε δημοτικό «Ανταποδοτικό Τέλος» προγραμματίζεται   από την Κυβέρνηση. Το έσοδο αυτό θα αποτελέσει “ανταποδοτικό τέλος” των ΟΤΑ Α’ βαθμού και θα αντικαταστήσει την έως τώρα τακτική χρηματοδότησή τους από το κράτος, από τους λεγόμενους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους – ΚΑΠ.

Στόχος  της κυβέρνησης  η οικονομική «αυτονόμησης» των δήμων από το κράτος.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, το ύψος της επιχορήγησης των δήμων από τους ΚΑΠ είναι ίδιο περίπου με εκείνο της ετήσιας είσπραξης του ΕΝΦΙΑ. Συνεπώς, ούτε το κράτος αλλά ούτε οι δήμοι θα δουν κάποια αισθητή αλλαγή στον προϋπολογισμό τους από την εφαρμογή μιας τέτοιας αλλαγής.

Οι πόροι των Δήμων

Η διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την απόδοση σε αυτούς των πόρων, που δικαιούνται από την Κεντρική Κυβέρνηση.

Οι πόροι αυτοί, σε συνδυασμό με τα λοιπά έσοδα των Δήμων, καλύπτουν το κόστος των υπηρεσιών που προσφέρουν στους δημότες τους. Κατά μεγάλες κατηγορίες, οι πηγές εσόδων των Δήμων είναι οι παρακάτω:

Τέλη (καθαριότητας, φωτισμού & ακίνητης περιουσίας που εισπράττονται μέσω ΔΕΗ) –  Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) – Λοιπά έσοδα (πρόσοδοι από ακίνητη περιουσία, έσοδα από κινητή περιουσία, έσοδα & τέλη από παροχή υπηρεσιών, διάφοροι φόροι & εισφορές, κ.λπ.)  Οι δύο πρώτες κατηγορίες αποτελούν τις βασικές πηγές εσόδων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ίδια περίπου ποσοστά συμμετοχής.

Ωστόσο εμφανίζονται  πολλά ερωτηματικά για το πως θα χρησιμοποιηθεί ένα τέλος στην θέση ενός φόρου!

 Μπορεί ο ΕΝΦΙΑ να αντικαταστήσει τους ΚΑΠ;

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι ΚΑΠ μπορούν να αντικατασταθούν από μια άλλη πηγή φορολογικών εσόδων, όπως ο φόρος στην ακίνητη περιουσία που εισπράττεται ως Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Ας δούμε τα στοιχεία:

Με βάση τον καταρτισθέντα προϋπολογισμό για το 2016, τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ εκτιμώνται σε 2,9 δις €, και οι αποδόσεις συν τις επιχορηγήσεις στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ανήλθαν το 2015 περίπου σε 3,2 δις €.  Δεδομένου ότι τα προβλεπόμενα έσοδα από τον ΚΑΠ για το 2016 ενδέχεται να μειωθούν, προκύπτει ότι τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ ισούνται περίπου με τις προϋπολογισθείσες αποδόσεις και επιχορηγήσεις προς τους Οργανισμούς ΟΤΑ και ως εκ τούτου μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης των Δήμων.

Η αντικατάσταση των σημερινών αποδόσεων και επιχορηγήσεων προς τους ΟΤΑ από μια μόνιμη και αποκεντρωμένα διαχειρίσιμη πηγή εσόδων, μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας σύγχρονης και παράλληλα βιώσιμης πηγής εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δεν θα εξαρτάται από την εκάστοτε δημοσιονομική κατάσταση της Κεντρικής Κυβέρνησης, αλλά θα είναι αυτόνομη, προβλέψιμη και θα εξυπηρετεί τα αναπτυξιακά προγράμματα των τοπικών οικονομιών.

Επομένως, το ερώτημα είναι: μπορεί ο ΕΝΦΙΑ να υποκαταστήσει τους ΚΑΠ, και εάν ναι, πώς θα κατανέμονται τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ στους Δήμους;

Η Διαφορετικότητα των Δήμων

Με βάση τα προϋπολογισθέντα έσοδα από ΕΝΦΙΑ για το 2016,  την  μεγαλύτερη συμμετοχή έχουν οι κατοικίες και τα διαμερίσματα με ποσοστό 46,5%. Ακολουθούν οι μονοκατοικίες με ποσοστό 20,0%, τα αγροτεμάχια (11,4%) και τα οικόπεδα (3,7%). Τα λοιπά είδη ακινήτων (βιομηχανικά/ βιοτεχνικά ακίνητα, αποθήκες & κτηνοτροφικά κτίρια, τουριστικές & νοσηλευτικές εγκαταστάσεις και λοιπά ακίνητα αποδίδουν μόλις το 4,5% του συνολικού ΕΝΦΙΑ.

Ας εξετάσουμε τι θα συμβεί εάν τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ αντικαταστήσουν τους ΚΑΠ, δίνοντας ως παράδειγμα τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού. Τα έσοδα του Δήμου αυτού είναι υπερ-πενταπλάσια από τους ΚΑΠ (+531%). Αντίθετα, σε έναν μικρό και απομακρυσμένο στον Δήμο Αγαθονησίου του Νομού Καλύμνου, για παράδειγμα,  ο λόγος ΕΝΦΙΑ/ΚΑΠ είναι μόλις 12%, δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ είναι σχεδόν το ένα όγδοο των ΚΑΠ.

Οι περισσότεροι Δήμοι εκτός των αστικών κέντρων θα λάβουν λιγότερα από τον ΕΝΦΙΑ σε σχέση με αυτά που λαμβάνουν από τους ΚΑΠ, γεγονός που καταγράφει τη δυσκολία που υπάρχει στην αντικατάσταση των ΚΑΠ από τον ΕΝΦΙΑ λόγω της διαφοροποίησης τόσο του είδους των ακινήτων όσο και της αξίας τους μεταξύ των Δήμων της χώρας.

Ο Δήμος Ναυπακτίας  ελλειμματικός κατά 39 %

Σίγουρα  κρίνεται θετικό ότι ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας προσφέρεται για τη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη δημιουργία ενός μηχανισμού αναδιανομής, λόγω των ανισοτήτων που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Ο λόγος εσόδων ΕΝΦΙΑ προς εσόδων από τους ΚΑΠ για τον Δήμο Ναυπακτίας, δηλαδή, πόσο υπερέχει ή υπολείπεται από το ποσό που λαμβάνει ως ΚΑΠ ετησίως, είναι στο 61%.  Αυτό σημαίνει πως υπολείπεται σε ποσοστό 39%  από τα έσοδα που λάμβανε από τους ΚΑΠ.

 

#  Δημοσιεύθηκε στην Ηλεκτρονική εφημερίδα Nafsweek που κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Και συνεχίζουμε να πρασινίζουμε τα σχολεία μας!

Published

on

By

Τοπικη-κοινοτητα-Ναυπάκτου-δενδροφύτευση-σχολεία

Συνεχίζονται οι δράσεις της Τοπικής Κοινότητας Ναυπάκτου με δενδροφυτεύσεις  στα σχολεία της πόλης.

Αυτή τη φορά σειρά είχε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου, με τους μαθητές να συμμετέχουν με χαρά στη διαδικασία της δεντροφύτευσης του προαυλίου του σχολείου τους.

Το Δ.Σ της Τοπικής Κοινότητας ευχαριστεί τον διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου κ. Νίκο Φούντα καθώς και τους δασκάλους για την άψογη συνεργασία.

Τοπικη-κοινοτητα-Ναυπάκτου-δενδροφύτευση-σχολεία Τοπικη-κοινοτητα-Ναυπάκτου-δενδροφύτευση-σχολεία Τοπικη-κοινοτητα-Ναυπάκτου-δενδροφύτευση-σχολεία Τοπικη-κοινοτητα-Ναυπάκτου-δενδροφύτευση-σχολεία Τοπικη-κοινοτητα-Ναυπάκτου-δενδροφύτευση-σχολεία

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διπλωματία Πόλεων, ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ναύπακτο

Published

on

By

οι-δρόμοι-του-Lepanto

Η Πολιτιστική Διπλωματία είναι μια νέα διάσταση της εξωτερικής πολιτικής κάθε κράτους ή πόλης, προσφέροντας σημαντικά αναπτυξιακά κίνητρα.  Ένα κοινό χαρακτηριστικό των επτά μεγάλων (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιαπωνία και Ιταλία), εκτός της οικονομικής δύναμής τους, είναι η προτεραιότητα που δίνουν στον πολιτισμό τους.

Τα πολιτιστικά αγαθά, όπως και το όνομα Lepanto, αποτελούν, εκτός από τρόπο διάδοσης, διείσδυσης και επιρροής, σημαντικό παράγοντα στην αύξηση των μεγεθών του τουρισμού με συνακόλουθο αποτέλεσμα την εισροή κεφαλαίων. Η πολιτιστική δραστηριότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική.

Ο πρόεδρος της διυπουργικής Επιτροπής για τις Διεθνείς Συνεργασίες των ΟΤΑ  του υπουργείου Εσωτερικών, Δρ Αντώνης Καρβούνης, που συνεργάστηκα μαζί του την περίοδο δημιουργίας του Δικτύου Ευρωπαϊκών Πόλεων, με τίτλο «Δρόμοι του Lepanto» και έδρα την Ναύπακτο, γράφει (17/2/2020) στην εφημερίδα  ΤΑ ΝΕΑ, ότι σήμερα η πολιτιστική διπλωματία των πόλεων, είναι ένα ανοικτό παράθυρο ευκαιριών στη Μεσόγειο.

Με αυτά τα δεδομένα, το Δίκτυό μας, περπάτησε σχετικά εύκολα σε χώρες που γνωρίζουν πολύ καλά την κοινή  ωφέλεια των συμμετεχόντων μελών, όπως πόλεις από την Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Κύπρο και Μάλτα. Εξαιρετικό υπήρξε το ενδιαφέρον όλων σχεδόν των Μεσογειακών χωρών, οι πρέσβεις των οποίων ζητούσαν πληροφορίες  και ζητούσαν επιμόνως την είσοδό τους στο Δίκτυό μας! Ενδιαφέρουσα ήταν η επίσκεψη 3 Πρέσβεων (Κροατίας, Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και Ουκρανίας), απροειδοποίητα στο Δήμο μας, ζητώντας πιεστικά από εμένα, ως Προέδρου, την είσοδο πόλεων των χωρών των.  Πιέσεις δεχτήκαμε και από ανώτατους θεσμικούς παράγοντες της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την είσοδο της Αμμοχώστου. Ίδιες συζητήσεις έκαναν τηλεφωνικά και Πρέσβεις ή εκπρόσωποί τους, πολλών Μεσογειακών χωρών όπως, Αιγύπτου, Λιβάνου, Τυνησίας, Λιβύης, Αλγερίας και Μαρόκου!

Ένα παράθυρο τεράστιων ευκαιριών λοιπόν, άνοιξε η Ναύπακτος στην  Μεσόγειο και θα πρέπει να το δουν με προτεραιότητα και την ανάλογη σοβαρότητα, η διοίκηση της νέας Δημοτικής μας αρχής.

Γιάννης Ράπτης

Πρόεδρος περ. τμημ. ΕΕΣ Ναυπάκτου-

πρώην πρόεδρος Δικτύου Ευρωπαϊκών Πόλεων «Δρόμοι του Lepanto»

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

24ωρη Απεργία του ΠΑΜΕ για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

Published

on

By

ΠΑΜΕ=24ωρη-απεργία-28-Φεβρουαρίου-2020

Συγκέντρωση στο πλαίσιο της 24ωρης Γενικής απεργίας της 18ης Φεβρουαρίου 2020 σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, πραγματοποίησε σήμερα στις 10:30 το ΠΑΜΕ  στην κεντρική πλατεία της Ναυπάκτου.

Αίτημα των εργαζόμενων, άνεργων, συνταξιούχων, ελευθεροεπαγγελματιών και αγροτών να αποσυρθεί το απαράδεκτο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο!

Στις ομιλίες τους μέλη του ΠΑΜΕ τόνισαν πως:

«Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι κάποια “ποσοστά αναπλήρωσης”. Αφορά την Υγεία, την Πρόνοια, την προστασία στη δουλειά, τις κοινωνικές παροχές, τις συντάξεις, τα εμβόλια των παιδιών, τα φάρμακα, τα δικαιώματα των ΑμΕΑ.

Το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η επανανομοθέτηση με επιθετική μορφή του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ (νόμου Κατρούγκαλου), που ανοίγει το δρόμο για τους “τρεις πυλώνες”, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης στη λογική του συστήματος Πινοτσέτ.

Οι αγώνες των εργαζομένων και των συνταξιούχων τα τελευταία χρόνια καθυστέρησαν την εφαρμογή του. Οι δικαστικές προσφυγές χιλιάδων συνταξιούχων έρχονται με το νόμο της ΝΔ να ενταφιαστούν. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργεί το νόμο Κατρούγκαλου, όπως υποσχόταν προεκλογικά εμπαίζοντας τους συνταξιούχους, αλλά τον θωρακίζει νομικά κι επιχειρεί να τον εφαρμόσει με ταχύτητα».

Με τις κινητιποιήσεις Διεκδικούμε:

Το Νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα!

Κοινωνική ασφάλιση για όλους, Δημόσια Υποχρεωτική. Υγεία – Πρόνοια Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν.

Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.

Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Όρια ηλικίας στα 60 για τους άνδρες 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ.

Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.

Πλήρης Κρατική Εγγύηση όλων των Συντάξεων».

ΠΑΜΕ=24ωρη-απεργία-28-Φεβρουαρίου-2020 ΠΑΜΕ=24ωρη-απεργία-28-Φεβρουαρίου-2020

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ