Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ενωτική πρωτοβουλία: “Δήμος Ναυπακτίας: Χάνονται εκατομμύρια, με αυτογκόλ από τα αποδυτήρια!”

Published

on

Φθάσαμε επιτέλους στο 2021 για να αρχίσει ο δήμος Ναυπακτίας να δημοπρατεί κάποια έργα, από το τεχνικό του πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει πως κάποια από αυτά τα έργα, θα αρχίσουν να υλοποιούνται στο τέλος του 2021 και κυρίως το 2022. Η χρηματοδότηση αυτών των έργων προέρχεται από την ετήσια επιχορήγηση του δήμου για έργα, που είναι πολύ πάνω από 1.000.000 ευρώ. Η λεγόμενη Σ.Α.Τ.Α., τα χρήματα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η χρηματοδότηση του δήμου λόγω μειονεκτικότητας.

Οι διοικούντες τον δήμο Ναυπακτίας, επέλεξαν να συγκεντρώσουν τις χρηματοδοτήσεις μιας τριετίας (2019,2020,2021) και να δημοπρατήσουν τα απαραίτητα έργα σε όλες τις τοπικές κοινότητες με μεγάλη καθυστέρηση.

Το 2019 και το 2020 δεν προχώρησε καθόλου το Τεχνικό πρόγραμμα, δεν δημοπρατήθηκε κανένα έργο από αυτά που θα χρηματοδοτούνταν από ίδιους πόρους. Τα έργα που προχώρησαν (υποχρεωτικά) ήταν μόνο αυτά για τα οποία η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε εξασφαλίσει την χρηματοδότησή τους από άλλα προγράμματα (ΕΣΠΑ κλπ) και δεν ήταν δυνατόν να αναβληθεί η υλοποίησή τους.

Γιατί έγινε αυτό; Γιατί για μια τριετία δεν δημοπρατήθηκαν έργα και τα «κρατήσαμε» όλα για το 2021 με ορίζοντα υλοποίησης το 2022;

Ένα στέλεχος της σημερινής διοίκησης του δήμου, πολύ συχνά, στο παρελθόν και τώρα, έλεγε και λέει.

«Στην αρχή της θητείας κάνεις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη γιατί θα ξεχαστούν. Έργα υλοποιείς στο τέλος της τετραετίας, για να τα θυμούνται οι ψηφοφόροι».

«Προς γαρ το τελευταίον εκβάν, έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται», σύμφωνα με τον Δημοσθένη.

Αυτή την ρήση προσάρμοσαν στην πολιτικάντικη λογική τους οι διοικούντες σήμερα τον δήμο Ναυπακτίας.

Θύματα αυτής της τακτικής, είναι σήμερα όλες οι τοπικές κοινότητες της Ναυπακτίας. Όχι μόνο επειδή είναι στην αναμονή για μεγάλο διάστημα. Ούτε γιατί κάποιοι τους «χτυπάνε την πλάτη» τάζοντας δήθεν περισσότερα χρήματα από την ανεκμετάλλευτη χρηματοδότηση των προηγούμενων ετών.

Δυστυχώς αυτή η τακτική ζημίωσε τον δήμο Ναυπακτίας και χάθηκαν έργα αξίας πάνω από 1.000.000 ευρώ.

Μα είναι δυνατόν; Στην προσπάθειά τους να επιδείξουν δικό τους έργο αλλά και να το παρουσιάσουν όσο πιο κοντά γίνεται στην προεκλογική περίοδο,  χάνουν την ευκαιρία να υλοποιήσουν σημαντικά έργα σε κάθε κοινότητα.

Ναι δυστυχώς, έτσι είναι.

Αλλά μια τέτοια καταγγελία, οφείλουμε να την αποδείξουμε.

Και αυτό θα κάνουμε χρησιμοποιώντας απλά Μαθηματικά.

Να λοιπόν ποια είναι τα δεδομένα:

Α) Ο δήμος Ναυπακτίας παίρνει ετήσια χρηματοδότηση για υλοποίηση έργων αρκετά πάνω από 1.000.000 ευρώ. Για λόγους απλότητας θα θεωρήσουμε το ποσό αυτό να είναι ακριβώς 1.000.000 ευρώ.

Β) Αφού το 2019 και το 2020 δεν δημοπρατήθηκε σχεδόν κανένα έργο με αυτή την χρηματοδότηση, το 2021 μπορεί να δημοπρατηθούν έργα προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ. Αυτά βέβαια θα υλοποιηθούν αργότερα, το 2022, σε προεκλογικό χρόνο.

Γιατί λοιπόν λέμε ότι ο δήμος Ναυπακτίας χάνει χρήματα;

Μα γιατί υπάρχει σε αυτά τα έργα (οδοποιίες και αναπλάσεις), ένα ακόμη δεδομένο. Σε κάθε δημοπράτηση ο δήμος κερδίζει έκπτωση της τάξης του 50%, η οποία μπαίνει ξανά στον προϋπολογισμό του. Ας δούμε λοιπόν τι θα συνέβαινε αν ο δήμος Ναυπακτίας, δημοπρατούσε κάθε χρόνο το Τεχνικό του Πρόγραμμα.

Γ) Το 2019 θα δημοπρατούσε έργα 1.000.000 ευρώ και θα πετύχαινε έκπτωση 500.000 ευρώ.

Το 2020 επομένως θα δημοπρατούσε έργα 1.500.000 ευρώ (1.000.000 η ετήσια χρηματοδότηση +500.000 η έκπτωση του 2019). Σε αυτή την δημοπρασία θα κέρδιζε και πάλι έκπτωση 50%, δηλαδή 750.000 ευρώ!

Οπότε φθάνοντας στο 2021 θα δημοπρατούσε έργα 1.750.000 ευρώ (1.000.000 η ετήσια χρηματοδότηση + 750.000 ευρώ, η έκπτωση της προηγούμενης χρονιάς).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Με την τακτική της διοίκησης Γκίζα: το 2021 (αν τα καταφέρουν) θα δημοπρατήσουν έργα Προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ σε όλη την έκταση του δήμου.

Με την τακτική της προηγούμενης διοίκησης Λουκόπουλου: το 2021 θα είχαν δημοπρατηθεί έργα 4.250.000 ευρώ. (1.000.000 ευρώ το 2019 + 1.500.000 ευρώ το 2020 + 1.750.000 ευρώ το 2021.)

Άρα με την πολιτικάντικη λογική της διοίκησης Γκίζα, χάθηκαν 1.250.000 ευρώ από έργα που θα μπορούσαν να υλοποιούνται ήδη στις τοπικές κοινότητες του δήμου!

Από αυτά, τουλάχιστον τα μισά χρήματα, χάνονται οριστικά από τα ταμεία του δήμου, χωρίς δυνατότητα να ανακτηθούν, ακόμη κι αν ο δήμος Ναυπακτίας αλλάξει τακτική, από εδώ και πέρα. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, η ανακατασκευή του ΞΕΝΙΑ με το ΕΣΠΑ, κοστίζει λιγότερο από 1.000.000 ευρώ!

Χάθηκε δηλαδή, μέσα σε μια τριετία η χρηματοδότηση για ένα ΞΕΝΙΑ ακόμη.

Θέλοντας λοιπόν να «πουλήσουν» το ανύπαρκτο ακόμη έργο τους, σε προεκλογικό χρόνο, βάζουν τρικλοποδιές στον ίδιο τους τον εαυτό αλλά και στον δήμο Ναυπακτίας.

Γιατί πάντα και περισσότερο  σήμερα, η μικροπολιτική κοστίζει ακριβά και υποθηκεύει το μέλλον της κοινωνίας. Την επιλέγουν μόνο,  αυτοί που βάζουν πάνω από όλα το προσωπικό τους μέλλον. Συχνά όμως καταλήγουν να είναι και αυτοί στους χαμένους.

Υ.Γ. Πρόσφατα, την 6η Φεβρουαρίου, συμπολίτης μας αγόρασε από επιχείρηση της πόλης, ένα τάμπλετ. Ήταν το ίδιο ακριβώς με αυτά που αγόρασε και ο δήμος Ναυπακτίας, από την ίδια ακριβώς τοπική επιχείρηση.

Ο συμπολίτης μας αγόρασε ένα μόνο τάμπλετ, ενώ ο δήμος Ναυπακτίας πολύ περισσότερα.

Όπως φαίνεται στην απόδειξη ο συμπολίτης μας το αγόρασε με 127 ευρώ, ενώ ο δήμος Ναυπακτίας από τις αναρτήσεις στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ φαίνεται να αγόρασε 200 τάμπλετ με 149 ευρώ το ένα! Αυτή η τιμή προκύπτει από την διαίρεση (14155 ευρώ: 95 τάμπλετ= 149 ευρώ το ένα, για την Πρωτοβάθμια Εκπ/ση. Στην Δευτεροβάθμια Εκπ/ση προκύπτει πάλι η ίδια τιμή. 15.645 ευρώ:105 τάμπλετ=149 ευρώ το ένα).  Τελικά 4.400 ευρώ ακριβότερα, από την τιμή που πέτυχε ένας συμπολίτης μας, με την αγορά ενός και μόνο τάμπλετ.

 

Υπάρχει κάποια επαρκής εξήγηση; Δεν ισχυριζόμαστε ότι υπάρχει δόλος. Σίγουρα όμως υπάρχει και εδώ κακός σχεδιασμός και διαπραγμάτευση. Φταίει κάποιος γι’ αυτό ή όλα είναι καλώς καμωμένα εκεί στον δήμο Ναυπακτίας;

Έχουν άραγε άδικο όσοι σήμερα λένε, ότι με τον κ. Γκίζα ως δήμαρχο, η Ναυπακτία έχει κάνει βήματα προς τα πίσω;

Το γραφείο τύπου της Ενωτικής Πρωτοβουλίας

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κρούσμα COVID19 στο Δημαρχείο Ναυπακτίας – Κλειστό το κτήριο

Published

on

By

δΗΜΑΡΧΕΙΌ-ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ-2020

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID19 σε εργαζόμενο Τμήματος που στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κεντρικού κτηρίου του Δημαρχείου, τέθηκαν σε εφαρμογή τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ.  Άμεσα εκκενώθηκε το κτήριο και προχωρούν εκτεταμένες απολυμάνσεις.

Παρακαλούνται οι δημότες που έχουν προγραμματισμένα ραντεβού, να μην προσέρχονται σήμερα και αύριο στο Δημαρχείο, καθώς το κτήριο θα παραμείνει κλειστό έως ότου ολοκληρωθεί η διενέργεια των εξετάσεων ανίχνευσης του ιού στο σύνολο των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι, την τρέχουσα εβδομάδα, οι Κινητές Μονάδες Υγείας Μεσολογγίου-Ναυπακτίας υπό την εποπτεία της Τ.Ο.Μ.Υ. Μεσολογγίου πραγματοποιούν δωρεάν rapid tests χωρίς ραντεβού (με σειρά προτεραιότητας), ως εξής:

  • Δευτέρα 1.3.2021

Αντίρριο: 10:00-13:00 (Καινούργιο Ιατρείο Αντιρρίου)

  • Τρίτη 2.3.2021

Ναύπακτος: 11:00-13:00 (Κτήριο Τσώνη, ισόγειο, είσοδος από παραλία Ψανής)

  • Τετάρτη 3.3.2021

Ναύπακτος: 11:00-13:00 (Πλατεία Φαρμάκη)

  • Πέμπτη 4.3.2021

Ναύπακτος: 11:00-13:00 (Κτήριο Τσώνη, ισόγειο, είσοδος από παραλία Ψανής)

  • Παρασκευή 5.3.2021

Ναύπακτος: 12:00-14:00 (Πλατεία Φαρμάκη)

 

Όσοι επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού για rapid test στο Κτήριο Τσώνη, μπορούν να κάνουν χρήση της πλατφόρμας testing.gov.gr. Για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές άνω των 16 ετών, υπάρχει η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Των Ελλήνων τις Κοινότητες τις θυμόμαστε στις εκλογές

Published

on

By

Παρόλο που είναι επίκαιρο δεν είναι τωρινό θέμα η μετάθεση ευθυνών μέσω της μετάθεσης και αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων στο νεοελληνικό κράτος. Τις αρμοδιότητες τις εκχωρεί ή τις αφαιρεί η εκάστοτε κυβέρνηση μέσω των νόμων που ψηφίζονται σχεδόν πάντα με αντιδράσεις από την εκάστοτε αντιπολίτευση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ίσως από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, αφού  παρόλες τις     μεταρρυθμίσεις δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει το αυτοδιοίκητο.

Στο βωμό της ανάπτυξης, (που πάντα κάπου σκοντάφτει και ποτέ δεν φτάνει)  η Αυτοδιοίκηση γίνεται πολυδαίδαλη, φορτωμένη με αρμοδιότητες χωρίς το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και την απαραίτητη οργάνωση, χωρίς τους αναγκαίους πόρους,  με αρμοδιότητες που περιορίζονται στο ρόλο της γνωμοδότησης και της εισήγησης αφήνοντας σε άλλους να παίρνουν τις αποφάσεις. Και για να γίνουμε πιο πειστικοί ξεκινώντας από τα του οίκου μας, ας δούμε αν όλα αυτά  αποτυπώνονται στο Γενικό πολεοδομικό Σχέδιο και στις ανεμογεννήτριες, ως ενδεικτικά και μόνο παραδείγματα.         Κι όλα αυτά γιατί, η αυτοδιοίκηση ήταν πάντα προσδεμένη στο άρμα της κεντρικής εξουσίας όχι για λόγους αναπτυξιακούς, όπως συνηθίζουν να επικαλούνται οι ασκούντες την κεντρική εξουσία, αλλά για λόγους εκλογικούς.

Στο πλαίσιο αυτό, ως ο τελευταίος τροχός του άρματος, λειτουργούν οι τοπικές κοινότητες.

Ο μεγάλος αριθμός κοινοτήτων και οι γεωγραφικές και πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες τους συνθέτουν ένα περίπλοκο θέμα που φτάνει να γίνεται γόρδιος δεσμός. Είναι βέβαιο πως ο μεγαλύτερος αριθμός κοινοτήτων σε απομακρυσμένες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές βρίσκονται σε πληθυσμιακή κατάρρευση παρόλο που αυτό δεν αποτυπώνεται στην απογραφή. Βάσει της απογραφής όμως  καθορίζεται η εκλογική εκπροσώπηση και τα κριτήρια χρηματοδότησης. Τα θέματα αυτά έχουν απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο με αναφορές στην εκπροσώπηση των Δ.Ε Χάλκειας (2 δημοτικοί σύμβουλοι) και Αποδοτίας (3 δημοτικοί σύμβουλοι) και στην πρόσθετη χρηματοδότηση του δήμου λόγω ορεινότητας με  αιχμές ότι το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό μπαίνει στο γενικό κορβανά και δεν αποδίδεται με έργα ή υπηρεσίες στις ορεινές κοινότητες του δήμου.

Οι παραπάνω ενδεικτικές στρεβλώσεις του συστήματος δεν επιλύονται από το κράτος με πολιτικές που θα οδηγούσαν στην πραγματική αποκέντρωση πληθυσμού και αρμοδιοτήτων. Τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις θα  έδιναν κίνητρα και απτές δυνατότητες για πραγματική ανάπτυξη και περιορισμό των αδικιών και των ανισοτήτων που τροφοδοτεί το σημερινό σύστημα. Αντί λοιπόν οι μεταρρυθμίσεις να έχουν διαρθρωτικό και ουσιαστικά αναπτυξιακό προσανατολισμό, σχεδιάζονται και υλοποιούνται με καθαρά εκλογικά κριτήρια και χαρακτηριστικά μεγεθύνοντας τις στρεβλώσεις και    αυτό-αναπαράγοντας το ίδιο το σύστημα.

Έτσι οι κοινότητες εκλέγουν προέδρους και συμβούλια με «διακοσμητικό» χαρακτήρα, αφού στην πραγματικότητα δεν έχουν κανένα αποφασιστικό ρόλο παρά μόνο γνωμοδοτούν. Η Κοινότητα της Ναυπάκτου, παρόλο που είναι η μεγαλύτερη και ως εκ τούτου έχει και τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση, αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Όσο για τις κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων οι πιο επικριτικοί του συστήματος θεωρούν πως ούτε υποψήφιος θα βρισκόταν, αν δεν υπήρχε το κίνητρο των μηνιαίων αποδοχών κι αν δεν επιτρεπόταν να μένουν εκτός των ορίων της κοινότητας που εκπροσωπούν. Ο ρόλος κι αυτών περιορίζεται στο να «πιέζουν» τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ή και τον ίδιο το δήμαρχο να κάνει μικρο-παρεμβάσεις στην κοινότητα προκειμένου να φανεί έργο τους και να επανεκλεγούν.

Ωστόσο ενόψει του νέου εκλογικού συστήματος πιο ευνοημένοι φαίνονται να είναι οι πρόεδροι και τα συμβούλια των κοινοτήτων άνω των 500 κατοίκων. Ο δήμαρχος και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι τώρα έχουν κάθε λόγο να «καλοπιάνουν» αυτή την κατηγορία των προέδρων με συνεχείς παρεμβάσεις και έργα,  γιατί για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων στις επόμενες εκλογές χρειάζονται υποψηφίους με «πέρασμα»  σε αυτές τις κοινότητες.

Δυστυχώς η κομματικοποίηση υπήρξε ανέκαθεν ανασταλτικός παράγοντας σε οποιαδήποτε προσδοκία, πρόθεση ακόμα και απόπειρα ανάπτυξης. Και αυτό σχεδιάζεται από τα ψηλά, το κράτος, που  απλώνει τα πλοκάμια και τα δίχτυα του μέχρι τα πιο χαμηλά, την πρώτη κοιτίδα διοικητικής     οργάνωσης, «των Ελλήνων τις κοινότητες».

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παράταση του Lockdown – Στις κόκκινες περιοχές και η Αμφιλοχία

Published

on

By

Ανακοινώθηκε η παράταση του lockdown από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά έως τις 8 Μαρτίου – Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο, ποιες στο βαθύ κόκκινο.

Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν 

Αττική
Αρκαδία
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί ο Πειραιάς και ο δυτικός τομέας Αθηνών.

Ο δήμος Μυκόνου βγαίνει από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο).

Στο κόκκινο (επίπεδο αυξημένου κινδύνου) μπαίνουν από αύριο στις 6 το πρωί μέχρι τις 8 Μαρτίου:

Λευκάδα (πλην Μεγανησίου) καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν εξαπλασιαστεί.
Θεσπρωτία -Ιδιαίτερη αύξηση στο δήμο Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών
Σύρος
Σάμος
Δήμος Αρτας
Διδυμότειχο
Δήμος Λοκρών -Ανησυχητική η κατάσταση στη Μαλεσίνα
Αμφιλοχία
Περιφέρεια Ηρακλείου Κρήτης
Περιφέρεια Κορινθίας (ιδιαίτερη προσοχή στο Λουτράκι)
Δήμος Λάρισας
Δήμος Βόλου
Βγαίνουν από το «κόκκινο» οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου.

Στο κόκκινο παραμένουν:

Κεφαλονιά
Ηλεία
Θεσσαλονίκης
Χαλκιδικής
Ρέθυμνου
Δήμος Αγιάς
Δήμος Κομνηνού
Δήμος Ζίτσας
Δήμος Ναυπλιέων

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

slider-nafsweek-lucky-charms

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ