Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Ενωτική Πρωτοβουλία”: Επιτέλους! Βγάλτε και εσείς καμιά αγάνα από την συναγρίδα

Published

on

Με ανακοίνωση η δημοτική παράταξη του Τάκη Λουκόπουλου “Ενωτική πρωτοβουλία” απαντά στα όσα αναφέρονται από την δημοτική αρχή  για τις ελλείψεις στο έργο της Ανάπλασης στο ιστορικό κέντρο της Ναυπάκτου.

Αναφέρει η ανακοίνωση:

“Στην προηγούμενη θητεία, πιάσαμε την συναγρίδα, την καθαρίσαμε, την ψήσαμε και την προσφέραμε στο πιάτο της επόμενης δημοτικής αρχής. Κι όμως αντί να φροντίσουν να φαγωθεί, διαμαρτύρονται επειδή βρίσκουν αγάνες!

Επιτέλους αγαπητοί φίλοι, αφήστε τα λόγια και πιάστε δουλειά.

Ήδη υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν άμεσα μόνο στο κέντρο της Ναυπάκτου επτά αναπλάσεις προϋπολογισμού 9,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το «Πολιτιστικό μονοπάτι», η «Ανάπλαση Ιστορικού κέντρου – πλατείας Παπαχαραλάμπους», το «Κτίριο ΞΕΝΙΑ και ο περιβάλλων χώρος», η «Δημιουργία πλατείας πέριξ της Αγίας Παρασκευής», η «Αναστήλωση ΝΑ τειχών και Δυτικής πύλης του κάστρου», η «Ανάδειξη των Οθωμανικών κρηνών και του Βεζύρ τζαμιού» και η «Ανάπλαση με τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου».

Η συναγρίδα του τίτλου είναι το ότι η Ναύπακτος από το ΚΕΠ μέχρι την πλαζ, αλλάζει, αποκτά χαρακτήρα καστροπολιτείας, γίνεται πιο ελκυστική και χρηστική για κατοίκους και επισκέπτες. Κι όμως η σημερινή δημοτική αρχή διαμαρτύρεται γιατί δεν τα βρήκε όλα έτοιμα. Ήθελε προφανώς να βγάλουμε και τις αγάνες από την συναγρίδα.

Εδώ και οκτώ μήνες ο Τάκης Λουκόπουλος υπέγραψε την σύμβαση για το έργο της ανάπλασης του Ιστορικού κέντρου και ακόμη δεν κατάφεραν να τo ξεκινήσουν. Σήμερα που γράφεται το κείμενο αυτό, ακόμη δεν έχουν εγκριθεί από την αρμόδια εφορεία Αρχαιοτήτων, τα υλικά (πέτρα κλπ) που πρέπει να χρησιμοποιήσει ο εργολάβος!

Αντί λοιπόν να βάλουν μπρος την υλοποίηση των έργων, διαμαρτύρονται για δήθεν προβλήματα που συνάντησαν. Προφανώς κακώς πληροφορημένος ο δήμαρχος, από τις «περδικλώστρες» που συμμετέχουν στην μοιρασιά της πίτας της δημοτικής αρχής, αραδιάζει με την ευκαιρία της παρουσίας του σε πίτες που κόβουν οι σύλλογοι της περιοχής, τα δήθεν προβλήματα του έργου της ανάπλασης του Ιστορικού κέντρου της πόλης.

Ας τα δούμε λοιπόν ένα – ένα:

Λένε: Δεν έπρεπε να προχωρήσει η ανάπλαση πριν αποκατασταθούν οι σπηλαιώσεις του Λιμανιού.

Η αλήθεια είναι: Τα δύο έργα δεν έχουν τέτοιου είδους σχέση. Οι σπηλαιώσεις του Λιμανιού πρέπει να αποκατασταθούν με την τοποθέτηση αμμόσακων ή τσιμεντόσακων, με εργασίες στο επίπεδο της θάλασσας και κυρίως στο Βορειοανατολικό τμήμα του Λιμανιού. Δηλαδή με εργασίες που δεν θα ταλαιπωρήσουν την πόλη, δεν εφάπτονται, δεν εμποδίζουν ούτε εμποδίζονται από την ανάπλαση. Αυτό επισημαίνει σε έγγραφό της, προς το Λιμενικό Ταμείο, η Δ/νση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων τον Αύγουστο του 2017. Για να φθάσουμε στο σημαντικό αυτό έγγραφο προηγήθηκαν συσκέψεις, αυτοψίες, συζητήσεις με αρμόδιους επιστήμονες. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 • 31/5/16: Σύσκεψη προετοιμασίας στην Αθήνα με τους: Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Προϊστάμενο του Τμήματος Μελετών Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Προϊσταμένη του Τμήματος Έργων του ΥΠΠΟ, Δ/ντή Τεχνικών Υπηρεσιών και Προϊσταμένη του Τμήματος Έργων του Δήμου Ναυπακτίας, τον μελετητή Αντώνιο Δασκαλάκη και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
 • 28/3/17: Με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κα. Μαρία Βλαζάκη και με την Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων συναντήθηκε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αντώνης Φράγκος και ο Υπεύθυνος Τμήματος Προγραμματισμού, Χρήστος Σαλαμούρας. Στην συνάντηση συμφωνήθηκε άμεσα να διενεργηθεί αυτοψία στη Ναύπακτο μαζί με το Τμήμα Αναστήλωσης Μνημείων, προκειμένου μεταξύ άλλων να προταθεί λύση για την αποκατάσταση των σπηλαιώσεων του λιμανιού.
 • 19/5/2017: Ολοκληρώθηκε η υποθαλάσσια αυτοψία για την αποκατάσταση των σπηλαιώσεων στον Λιμένα Ναυπάκτου. Με τη συνδρομή δυτών, υποθαλάσσιων καμερών και ενσύρματης ενδοεπικοινωνίας με τους εκπροσώπους του ΥΠ.ΠΟ. διενεργήθηκε αυτοψία πέριξ του πυθμένα του Λιμένα Ναυπάκτου προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός της διάβρωσης και το μέγεθος των σπηλαιώσεων ώστε να προκύψει ο πλέον κατάλληλος τρόπος αποκατάστασής τους. Συμμετείχαν η κα. Αγγελική Σίμωσι, Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, η κα. Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδος, ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου, Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου του ΥΠΠΟΑ και ο κ.Παναγιώτης Μπίρταχας από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.
 • 2/8/2017: Κοινοποιείται στο Λιμενικό Ταμείο το έγγραφο που προτείνει την λύση της πλήρωσης με αμμόσακους ή τσιμεντόσακους, αφού έχει πάρει υπ’ όψη του τα αποτελέσματα της αυτοψίας.

Λένε: Έπρεπε να προβλεφθεί στην περιοχή της ανάπλασης η υπογείωση των κάδων απορριμμάτων.

Η αλήθεια είναι: Οι κάδοι (υπόγειοι ή όχι) δεν μπορούν να είναι στην πρώτη θέση στο Λιμάνι, στην «βιτρίνα» της πόλης. Πρόβλεψη για την υπογείωση των κάδων υπάρχει αλλά σε περιοχή εκτός της ανάπλασης, πολύ κοντά στο Λιμάνι, στην οποία δεν θα βρεθούμε μπροστά σε αρχαία ευρήματα.

Ανάπλαση-Ναυπακτος

 

Λένε: Δεν έπρεπε να αλλάξει η χάραξη του ποδηλατόδρομου.

Η αλήθεια είναι: Ξεχνούν ότι αυτό είναι απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, προτάθηκε από την ίδια την Τεχνική Υπηρεσία και σωστά κατά την γνώμη μας, γιατί στην υπάρχουσα θέση ο ποδηλατόδρομος λειτουργεί ως parking αυτοκινήτων. Στην θέση του, μεγάλωσαν αισθητά τα πεζοδρόμια, αφού και το σύνολο της ανάπλασης διώχνει τα αυτοκίνητα από το Λιμάνι, δίνοντας χώρο στους πεζούς.

Λένε: Έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη αντικατάστασης του παντορροϊκού αγωγού στην Οδό Νότη Μπότσαρη.

Η αλήθεια είναι: Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ΔΕΝ χρηματοδοτεί υπόγεια έργα, παρά μόνο υπέργειες αναπλάσεις. Γι’ αυτό στην Τζαβέλλα και την Μεσολογγίου, από την πλατεία Φαρμάκη μέχρι την πλαζ, που θα αντικατασταθούν οι αμιαντοσωλήνες της ύδρευσης και ο παντορροϊκός αγωγός, ο δήμος υποχρεώθηκε να δεσμεύσει δικά του χρήματα, σχεδόν 500.000 ευρώ. Γι’ αυτό μάλιστα δεχθήκαμε κριτική από την σημερινή δημοτική αρχή. Μόλις ανέλαβαν τον δήμο διαμαρτυρήθηκαν ότι κακώς δεσμεύσαμε αυτά τα χρήματα! Τότε ή δεν είχαν καταλάβει τι γίνεται ή δεν ήθελαν την εκτέλεση των υπόγειων έργων. Μετά την δημοπράτηση του έργου και την έκπτωση (Ιούνιος 2019), το ποσό αυτό μειώθηκε σχεδόν στις 200.000 ευρώ. Στην νέα δημοτική αρχή, λοιπόν έπεσε ο κλήρος να βγάλει αυτή την τελευταία αγάνα για να φάμε όλοι οι συμπολίτες την συναγρίδα. Εδώ και πέντε μήνες όμως αντί να λάβει τα μέτρα της, γκρινιάζει γιατί δεν τα βρήκε όλα έτοιμα. Βεβαίως και πρέπει να αντικατασταθεί ο παντορροϊκός και στην Μπότσαρη, όπως προβέπεται να γίνει στην Τζαβέλλα και την Μεσολογγίου. Αλλά με τα λίγα χρήματα που διαθέτει ο δήμος αυτό έπρεπε να γίνει μετά την έκπτωση. Η ΔΕΥΑΝ έπρεπε μετά την έκπτωση να ξεκινήσει την μελέτη και το αντίστοιχο έργο. Αγαπητοί φίλοι της δημοτικής αρχής  με την γκρίνια χάνετε χρόνο. Αν δεν ξέρετε τι να κάνετε, ρωτήστε μας.

Και κάτι τελευταίο: Φαίνεται ότι η σημερινή δημοτική αρχή δεν θέλει να εφαρμόσει το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, με την δικαιολογία ότι με  τις εργασίες της ανάπλασης μειώνονται οι θέσεις στάθμευσης.  Κι όμως σε αυτή την περίπτωση, γίνεται ακόμη πιο αναγκαίο το ΣΕΣ, αφού πρέπει στις λιγότερες θέσεις στάθμευσης να αποτρέψουμε αυτούς που σταθμεύουν με τις ώρες και φέρνουν ασφυξία στην λειτουργία της αγοράς.

Ελπίζουμε τελικά σε μια πιο ουσιαστική συνεργασία και συζήτηση με την σημερινή δημοτική αρχή. Αντί να αναγκαζόμαστε να απαντάμε δημοσίως σε ανακρίβειες, προτιμούμε να βοηθάμε την πόλη μας ουσιαστικά. Επιθυμούμε την υλοποίηση όλων των προγραμματισμένων έργων, όχι επειδή κερδήθηκαν στην θητεία μας αλλά γιατί κάνουν καλύτερη την ζωή των συμπολιτών μας.  Έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς τον ρόλο μας στο δημοτικό συμβούλιο και στις τοπικές μας υποθέσεις.

Το γραφείο τύπου της Ενωτικής Πρωτοβουλίας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απάντηση Σπ. Τσέλιου στον Αντ. Φράγκο για μαρίνα και καταφύγιο

Published

on

By

Τσέλιος-απάντησ-σε-Φράγκο-μαρίνα-ναυπάκτου

Απάντηση στην ανακοίνωση του πρώην προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπακτίας Αντώνη Φράγκου έδωσε μέσα από ανακοίνωσή του στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου ο νυν πρόεδρος του Ταμείου – δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Τσέλιος.

Ανέφερε στην ανακοίνωση ο κ.Τσέλιος:

«Ο τέως. Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου κ. Αντώνης Φράγκος με μακροσκελέστατη γραπτή ανακοίνωσή του στα ΜΜΕ της πόλης μας αναφέρεται σε μερικές ανακρίβειες για τις οποίες έχω να ανακοινώσω τα εξής:

 1. Ο κ. Φράγκος όφειλε ως τέως πρόεδρος του ΔΛΤΝ να παραστεί στο ΔΣ και να εξηγήσει τη θέση του και τις ενέργειες που έκανε για το τουριστικό Καταφύγιο. Φυσικά δεν πήγε στο Δημ. Συμβούλιο όπου υπάρχει διάλογος. Δεν θέλησε να απαντήσει στα ερωτήματα που έχει η κοινωνία. Προτίμησε το μονόλογο για ευνόητους λόγους. Επικαλέστηκε το γραπτό απολογισμό που παρέδωσε στη δημοτική αρχή Λουκόπουλου η δημοτική αρχή Μπουλέ για να πει ότι η ΑΔΚΝ είχε δήθεν συμφωνήσει για Τουριστικό Καταφύγιο και όχι Μαρίνα στο Γρίμποβο.
 2. Για το σημείο αυτό έχω δύο παρατηρήσεις:
  Α) Δέχεται ότι η δημοτική αρχή Μπουλέ τους παρέδωσε το 2014 γραπτό απολογισμό. Αυτοί τι παρέδωσαν στη σημερινή δημοτική αρχή;
  Β) Στον απολογισμό που παρέλαβε ο κ. Λουκόπουλος από τη δημοτική αρχή Μπουλέ αναφέρεται ότι το μέγεθος σε συνδυασμό με το κόστος της Μαρίνας πρέπει να αναθεωρηθούν. Δεν μιλάει για τουριστικό Καταφύγιο.
 3. Πράγματι ως παράταξη ψηφίσαμε όλες τις προτάσεις της δημοτικής αρχής Λουκόπουλου καλόπιστα γιατί δεν θέλαμε να έχει κανένα εμπόδιο στην πολιτική του (ΞΕΝΙΑ, Ανάπλαση, λιμενικά έργα κλπ). Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε τις δικές μας προτάσεις και το δικό μας πρόγραμμα. Ως αντιπολίτευση έπρεπε να ελέγχουμε όχι να εμποδίζουμε το πρόγραμμα του κ. Λουκόπουλου. Ας θυμηθεί ο κ. Φράγκος ποια πολιτική ακολουθούσαν οι πρώην συνεργάτες του ως αντιπολίτευση.

Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν :

 1. Η Μαρίνα έχει χερσαίες δραστηριότητες και ως εκ τούτου θέσεις εργασίας και έσοδα. Αυτά προκαλούν και το ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις Μαρίνες.
  2. Το τουριστικό καταφύγιο εκ του νόμου δεν έχει χερσαίες δραστηριότητες, δεν έχει ουσιώδη έσοδα και δεν έχει ιδιωτικό ενδιαφέρον. Ποιος ιδιώτης θα ενδύσει 8,5 εκατ.€ για να φτειάξει με τα χρήματά του ένα δημόσιο έργο;
  3. Το δημόσιο έργο πρέπει να το χρηματοδοτήσει ο δήμος, ή η Περιφέρεια ή το κράτος. Αυτό είναι ανέφικτο στο ορατό μέλλον. Αν ήταν εφικτό ο κ. Φράγκος και η δημοτική αρχή Λουκόπουλου θα εύρισκαν τα χρήματα και δεν θα έμειναν μόνο στις μακέτες του έργου.
  4. Για να δημοπρατηθεί το έργο πρέπει να δεσμευθούν 10,5 εκατ. €. Υπάρχουν; Όχι. Άρα το έργο δεν μπορεί να δημοπρατηθεί. Συνεπώς το ποσό των 2 εκατ. του Interreg δεν μπορεί να απορροφηθεί.
  5. Καταλήγουμε λοιπόν ότι με αυτές τις ενέργειες θα είχαμε υποβιβάσει τη Μαρίνα σε τουριστικό καταφύγιο το οποίο όμως δεν θα μπορούσε να δημοπρατηθεί. Άρα το ποσό του Interreg δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί.
  6. Η κατασκευή του λιμενικού έργου στη βαρειά προβλέπεται από το ΓΠΣ Ναυπάκτου. Εφ’ όσον χωροθετηθεί θα μπορεί να κατασκευασθεί με το ποσό του Interreg (2 εκατ.€) ως αυτόνομο έργο που θα λειτουργεί νόμιμα.
  7. Η μαρίνα θα παραμείνει χωροθετημένη στο Γρίμποβο με κόστος κατασκευής προσαρμοσμένο στις συνθήκες της αγοράς.
  8. Για την ακύρωση της αλλαγής της Μαρίνας σε καταφύγιο πήρε απόφαση το ΔΣ του ΔΛΤΝ.
  9. Σε ότι αφορά τα ατοπήματα ας τα διαβάσει πιο προσεκτικά ο κ. Φράγκος, εγώ δεν πρόκειται να αναφερθώ στα έργα τα οποία βλέπουν και κρίνουν οι δημότες.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δείτε ζωντανό το Δημοτικό συμβούλιο (στις 18:00) με θέμα την ενημέρωση για το έργο της ανάπλασης

Published

on

By

Δημοτικο-συμβούλιο-Ναυπακτίας

Σήμερα  Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 18:00 συγκαλείται σε Τακτική Συνεδρίαση το Δημοτικό συμβούλιο Δήμου Ναυπακτίας στο Δημοτικό κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής (δυτική αίθουσα), κόμβος περιφερειακού – Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου.

Μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη:  • Συζήτηση-ενημέρωση για το έργο «Αστική ανάπλαση εντός του ιστορικού κέντρου της πόλεως της Ναυπάκτου», με εισηγητή τον Δήμαρχο Ναυπακτίας Β. Γκίζα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απάντηση Αντ. Φράγκου στους «επαγγελματίες» πολιτικούς για τα λιμενικά έργα της Ενωτικής Πρωτοβουλίας αλλά και περί «φιάσκου»

Published

on

By

Φράγκος-Αντώνης-Ναύπακτος-τουριστικό-καταφύγιο-σκαφών

Με ανακοίνωση του ο Αντώνης Φράγκος, πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου απαντά στα όσα τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας, ακούστηκαν και γράφηκαν. Δίνει απαντήσεις στην δημοτική αρχή για το θέμα του τουριστικού καταφυγίου Ναυπάκτου και όχι μόνο.

Αναφέρει στην ανακοίνωσή του τα ακόλουθα:

«Ιδού η ρόδος, ιδού και το πήδημα»

«Το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα λιμενικά έργα και βρήκαν την ευκαιρία όλοι αυτοί, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είτε προσωπικά είτε μέσω των οικείων τους αντιτάχθηκαν σε αυτά με ένα ύφος απίστευτου ρεμβασισμού να μιλήσουν με το γνωστό «πολιτικάντικο» ύφος τους.

Αν και είχα λάβει την απόφαση να μην τοποθετηθώ καθώς μόνο λίγοι μήνες έχουν παρέλθει από τότε που έληξε η θητεία μου στο Λιμενικό ταμείο, θεωρώντας ότι απαιτείται χρόνος για να βρουν κάποιοι «αν και επαγγελματίες πολιτικοί» τον βηματισμό τους, δεν μπορώ να μείνω αμέτοχος σε σχόλια περί λαϊκισμού και φιάσκου. Όταν μιλάς με έργα δεν μπορείς να σιωπάς και η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει!

Ας πούμε λοιπόν τα πράγματα με το όνομα τους.

Η χωροθέτηση του τουριστικού καταφυγίου δεν ήταν μια αυθαίρετη ενέργεια μου. Η αλλαγή του σχεδιασμού από μαρίνα σε τουριστικό καταφύγιο επήλθε έπειτα από διάλογο και διαβούλευση τόσο στο Λιμενικό Ταμείο, όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ δεν έλλειψε και ενημερωτική ημερίδα επί τούτου. Ήταν μια πολιτική απόφαση που ξεκίνησε πολύ πριν υπάρξει η οποιαδήποτε χρηματοδότηση. Οι οικονομικές συνθήκες ήταν αυτές που μας οδήγησαν σε αυτή την πρόταση καθώς το έργο της μαρίνας ήταν εκτός των σημερινών οικονομικών και τεχνικών δεδομένων. Μάλιστα θα ήθελα να θυμίσω ότι στον γραπτό απολογισμό που μας παρέδωσε τον Σεπτέμβριο του 2014 η απερχόμενη δημοτική αρχή ΑΔΚΝ έγραφε: «Η Μαρίνα Ναυπάκτου είχε ένα άγονο διαγωνισμό επί της δημοτικής αρχής Παπαθανάση. Μετά από επαφές που είχαμε με αρμόδιους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς φαίνεται ότι το μέγεθος της σχεδιασθείσης Μαρίνας σε συνδυασμό με το κόστος του έργου είναι εκτός των σημερινών οικονομικών και τεχνικών δεδομένων και ως εκ τούτου το όλο σχέδιο πρέπει να αναθεωρηθεί. Οι περιβαλλοντικοί όροι για το έργο έληξαν το 2009». Ακόμη και στο προεκλογικό της πρόγραμμα το 2019, μιλούσε για τουριστικό καταφύγιο και όχι για Μαρίνα.

Η χρηματοδότηση των μελετών έγινε στον μεγαλύτερο βαθμό με προγραμματικές συμβάσεις του Δήμου με το Λιμενικό ταμείο, οι οποίες εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Ναυτιλίας και ψηφίστηκαν από όλο το δημοτικό συμβούλιο. Αυτοί που ψήφισαν, είναι αυτοί που σήμερα αντιτάσσονται καθώς φαίνεται ότι η μνήμη σε κάποιους είναι «βραχεία»

Ποτέ δεν είπαμε ότι με το ποσό που εγκρίθηκε από το Interreg θα χρηματοδοτηθεί όλο το έργο του τουριστικού καταφυγίου.

Τόσο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όσο και στην επιτροπή του Interreg καταθέσαμε από την πρώτη στιγμή τον φάκελο χωροθέτησης. Μάλιστα στη σελίδα 91 του φακέλου αναφέρεται αναλυτικά το ενδεικτικό κόστος κατασκευής του Τουριστικού καταφυγίου, το οποίο ανέρχεται σε 8.571.800€. Για το τελικό ποσό που εγκρίθηκε για το Τουριστικό Καταφύγιο λάβαμε γνώση μόλις τον Ιούνιο 2019 και από τον Ιούνιο μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα καμία επίσημη ενέργεια δεν είχε γίνει σχετικά με το έργο.

Το ότι τα χρήματα δεν επαρκούν για την ολοκλήρωση του έργου το γνωρίζαμε όλοι. Μόνο κάποιος που δεν διάβαζε ούτε τις τοπικές ειδήσεις, μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε.  Εμείς για πρώτη φορά αντλήσαμε ποσό περίπου 2.000.000€ για λιμενικό έργο, για ένα έργο που η πόλη οραματίζεται χρόνια. Εσείς ψάξατε για άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ολοκλήρωση του έργου, όπως νέα χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, δημοπράτηση, ΣΔΥΤ κλπ; Ήρθατε σε επαφή με την διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ, στην Περιφέρεια, ζητώντας να διερευνήσει την δυνατότητα να ενταχθεί σε πρόσκληση του ΕΣΠΑ, για Λιμενικά έργα, το υπόλοιπο του έργου;

ΟΧΙ

Γιατί δεν φέρνετε στο Δημοτικό Συμβούλιο τον μελετητή για να τοποθετηθεί για το έργο και να ενημερωθεί επισταμένως το ΔΣ;

Αντί αυτού επιλέξατε μια άλλη λύση. Επιλέξατε να προτείνεται την κατασκευή αγκυροβολίου στην Βαριά, ενός έργου 34 θέσεων με σκοπό, όπως λέτε, να μεταφερθούν εκεί οι βάρκες από το λιμάνι για να μη χαθεί το όνειρο της ΜΑΡΙΝΑΣ. Θεωρείται ότι το Λιμάνι Ναυπάκτου ενδείκνυται για ελλιμενισμό Τουριστικών σκαφών; Γνωρίζετε τους περιορισμούς που θέτει η αρχαιολογία; Αν και οι ίδιοι παραδέχεστε σε πρόσφατη ανακοίνωσή σας, ότι οι πιθανότητες να προλάβετε τις προϋποθέσεις του προγράμματος, είναι πολύ μικρές. Δυστυχώς διαπιστώνετε μόνοι σας, πως με τους χειρισμούς σας η χρηματοδότηση που κερδήθηκε για πρώτη φορά, θα χαθεί. Ίσως έτσι κατανοήσετε πόσο σοβαρή προετοιμασία είχε γίνει για να εξασφαλίσουμε τα 2.000.000 €, από διακρατικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Αυτό που σίγουρα θα μείνει για να μας δυσκολεύει, είναι η επέκταση της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος μέχρι την Βαριά, η υποβάθμιση της δημοτικής περιουσίας στις πρώην νεροτσουλήθρες και η πιθανότατα απώλεια ενός κρίσιμου για την ανάπτυξη του τόπου μας έργου.

Και όλα αυτά γιατί;

Γιατί κάποιοι «επαγγελματίες πολιτικοί», δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι στον τόπο μας μπορούν όλοι να προσφέρουν.

Προκειμένου λοιπόν, να έχετε κάποιες πιθανότητες να προλάβετε και να απορροφήσετε το ποσό του Interreg, αν και «επαγγελματίες πολιτικοί» προβήκατε σε πολλά νομικά και πολιτικά ατοπήματα:

ΑΤΟΠΗΜΑ 1ο – Ενώ το Λιμενικό Ταμείο και το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφαση του δέχεται να γίνει τουριστικό καταφύγιο στο Γρίμποβο δεν αφήσατε να προχωρήσει η Διυπουργική επιτροπή στη Χωροθέτηση του Τουριστικού καταφυγίου, δηλαδή στην τελευταία ενέργεια για την οριστική αδειοδότηση του έργου. Με ποια νομιμοποίηση το πράξατε αυτό; Με ποια απόφαση; Πως εσείς οι «τυπολάτρες – επαγγελματίες πολιτικοί» ανακαλέσατε με την ενέργεια σας απόφαση συλλογικού οργάνου, ήτοι του ΔΛΤΝ και του Δήμου Ναυπακτίας;

ΑΤΟΠΗΜΑ 2ο -Πριν τη λήξη του 2019 σκοπεύατε να συγκαλέσετε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το αγκυροβόλιο αγνοώντας ότι η χερσαία ζώνη λιμένα, δηλαδή η αρμοδιότητα του Λιμενικού Ταμείου εκτείνεται μέχρι τον Φλοίσβο. Το συμβούλιο ουδέποτε έγινε καθώς πληροφορηθήκατε ότι η χερσαία ζώνη λιμένα θα έπρεπε να επεκταθεί μέχρι τη Βαριά διότι για να εκτελεσθεί το έργο από το Λιμενικό Ταμείο θα έπρεπε αυτό να είναι αρμόδιο στον προτεινόμενο χώρο, ενώ ΔΕΝ ΗΤΑΝ.

ΑΤΟΠΗΜΑ 3ο – Λάβατε απόφαση περί επέκτασης της χερσαίας ζώνης λιμένα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου συντάσσοντας και τα απαιτούμενα σχέδια, στα οποία συμπεριλάβατε και τις νεροτσουλήθρες, δηλαδή δημοτική έκταση. Με ποια απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο συναίνεσε σε αυτό καθώς ο Δήμος Ναυπακτίας ουσιαστικά θα απωλέσει ένα σοβαρό περιουσιακό του στοιχείο; Εσείς οι «τυπολάτρες – επαγγελματίες πολιτικοί» δεν γνωρίζατε ότι έπρεπε να προηγηθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την παραχώρηση του χώρου;

ΑΤΟΠΗΜΑ 4ο – Εγκρίνατε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για το αγκυροβόλιο στη Βαριά, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επέκτασης της χερσαίας ζώνης λιμένα και ο χώρος δεν ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο. Τη σύμβαση αυτή θα την αποστείλετε στο Υπουργείο Ναυτιλίας για έγκριση, όπως ο νόμος ορίζει; Θα ζητήσετε δηλαδή στο Υπουργείο Ναυτιλίας να γνωμοδοτήσει για μια σύμβαση για εκτέλεση μελετών από τον Λιμενικό Ταμείο σε χώρο που δεν έχει ακόμη αρμοδιότητα; Βέβαια εσείς οι «επαγγελματίες πολιτικοί» στο παρελθόν με τις αρμοδιότητες είχατε τον τρόπο σας. Θυμίζω πριν αναλάβουμε το Λιμενικό Ταμείο οι όποιες προμελέτες για το Κέντρο Ναυπηγικής Τέχνης, την Πλαζ, την συνένωση των παραλιών χρηματοδοτήθηκαν από τον Δήμο χωρίς προγραμματική σύμβαση με το Λιμενικό Ταμείο. Για να κατανοηθεί το ατόπημα είναι σαν να λέμε ότι το Λιμενικό Ταμείο εκπονεί μελέτες στη Γραμμένη Οξυά

ΑΤΟΠΗΜΑ 5ο – Μιλάτε για λαϊκισμό, όταν η θητεία μας στο λιμενικό ταμείο αποδεικνύεται με έργα στα οποία αντιταχθήκατε σθεναρά.

 • Εμείς οι λαϊκιστές τοποθετήσαμε την πλωτή εξέδρα στο Λιμάνι.
 • Εμείς οι λαϊκιστές εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση για να αρχίσει το Τουριστικό καταφύγιο, ενώ εκπονήσαμε και όλες τις απαραίτητες μελέτες. Για πρώτη φορά για λιμενικό έργο εξασφαλίσθηκε ποσό 2.000.000€ περίπου.
 • Εμείς οι λαϊκιστές τοποθετήσαμε τον φωτισμό στο λιμάνι, ο οποίος είχε εγκριθεί επί Παπαθανάση και δεν είχατε τοποθετήσει καθώς δεν σας άρεσε
 • Εμείς οι λαϊκιστές εκπονήσαμε μελέτη για το Αλσύλλιο και ξεκινήσαμε εργασίες, ενώ λέγατε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι μελέτη δεν ΥΠΑΡΧΕΙ.
 • Εμείς οι λαϊκιστές νομιμοποιήσαμε τις πέργκολες στην Ψανή λύνοντας ένα μεγάλο πρόβλημα, ενώ εσείς για άλλη μια φορά αντιταχθήκατε.
 • Εμείς οι λαϊκιστές εκπονήσαμε και παραδώσαμε έτοιμη μελέτη για δημοπράτηση ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ για την συνένωση των παραλιών, ενώ εσείς είχατε μείνει μόνο σε μακέτες.
 • Εμείς οι λαϊκιστές αδειοδοτήσαμε και ολοκληρώσαμε τη ράμπα ανέλκυσης – καθέλκυσης σκαφών στο Γρίμποβο.
 • Εμείς οι λαϊκιστές με τον Δήμο Ναυπακτίας ασφαλτοστρώσαμε τα παζάρια εξασφαλίζοντας τις σχετικές αδειοδοτήσεις.
 • Εμείς οι λαϊκιστές εγκαταστήσαμε στη Ψανή εγκατάσταση SEATRAC προκειμένου να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα και άτομα με ειδικές ανάγκες.
 • Εμείς οι λαϊκιστές εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση και εκπονήσαμε μελέτες για την αποκατάσταση του Δυτικού προβλήτα στο Αντίρριο.
 • Εμείς οι λαϊκιστές για πρώτη φορά τοποθετήσαμε ομπρέλες στο παραλιακό μέτωπο, όπως έπραξε και ο Δήμος προκειμένου τη θάλασσα να τη χαίρονται και αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκεφθούν καταστήματα για το μπάνιο τους.
 • Εμείς οι λαϊκιστές συντάξαμε το μητρώο πλατάνων για την καλύτερη συντήρηση του παραλιακού μετώπου.
 • Εμείς οι λαϊκιστές υδροδοτήσαμε τις ντουζιέρες Γρίμποβο από το ποταμάκι στα ΚΕΠ.
 • Εμείς οι λαϊκιστές συντηρήσαμε ένα μηχάνημα που σάπιζε στον βιολογικό για τον καθαρισμό των παραλιών και με δικό μας προσωπικό καθαρίσαμε τις παραλίες
 • Εμείς οι λαϊκιστές παραλάβαμε πλήρη εγκατάλειψη στο Κρυονέρι και την Κάτω Βασιλική και με όσα μέσα είχαμε αποκαταστήσαμε τον ηλεκτροφωτισμό και συντηρήσαμε την ΧΖΛ.

Αν όλα αυτά είναι λαϊκισμός, τότε έχετε δίκιο. Είμαστε μεγάλοι λαϊκιστές και χαιρόμαστε για αυτό.

Εσείς που δεν λαϊκίζετε πείτε τουλάχιστον την αλήθεια. Το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε την πολιτική απόφαση να δημιουργηθεί τουριστικό καταφύγιο αντί μαρίνας, πολύ πριν βρεθεί η όποια χρηματοδότηση. Αν δεν μπορείτε να απορροφήσετε τα χρήματα, θα μπορούσατε, αν θέλατε, να δημοπρατήστε το τουριστικό καταφύγιο στο σύνολο του καθώς με τις υπάρχουσες μελέτες αυτό είναι εφικτό. Αντί αυτού επιλέξατε

Α. Να πετάξετε στον κάλαθο των αχρήστων τις μελέτες του τουριστικό καταφυγίου που και πολλοί από εσάς ψήφισαν

Β. Να επιδιώξετε την κατασκευή αγκυροβολίου για να πείτε ότι προσπαθήσατε να μην χαθούν τα χρήματα και

Γ. Μελλοντικά να επιδιώξετε να εκπονήσετε τις μελέτες για την μαρίνα ελπίζοντας σε έναν mega επενδυτή!

Σε εσάς λοιπόν, τους «επαγγελματίες πολιτικούς» που έχετε όραμα και δεν λαϊκίζετε, ένα θα πω: Ιδού η ρόδος, ιδού και το πήδημα.

Με τις επιλογές σας μια μεγάλη και ίσως η μοναδική ευκαιρία για να αποκτήσουμε σοβαρή λιμενική εγκατάσταση στη Ναύπακτο ΧΑΝΕΤΑΙ.

 Υ.Γ. Όταν η χρηματοδότηση είναι πραγματική δεν μπορείς να μιλάς για πολιτικά τερτίπια του πρώην Περιφερειάρχη. Όταν όμως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος τώρα έχει να διαχειριστεί περισσότερα από 500.000.000 € ευρώ και σιωπά προβληματίζεσαι!

Αντώνης Φράγκος, Δικηγόρος, πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου.».

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

δερματινεσ-τσαντεσ-musitsa

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ