Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ενωτική πρωτοβουλία»: περί “Πολιτικής ηθικής και αποστασίας”

Published

on

Σε ανακοίνωσή της με τον τίτλο «Πολιτική ηθική και αποστασία» η δημοτική παράταξη «Ενωτική πρωτοβουλία» αναφέρει:

«Το ζήτημα τι είναι πολιτική ηθική το ανέδειξε πρώτα ο Σωκράτης,  ο οποίος επισήμανε ότι κύριο καθήκον του πολιτικού είναι η ηθική διαπαιδαγώγηση του πολίτη, καθόσον στην ηθική ακεραιότητα των πολιτών βασίζεται και η ποιότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στη Αριστοτελική ηθική συμπληρώνεται περαιτέρω ότι απώτερος σκοπός της πολιτικής είναι η ευδαιμονία της κοινωνίας και αυτό επιτυγχάνεται δίνοντας το παράδειγμα στους πολίτες να ενεργούν καθ΄ υπέρβαση της ατομικότητάς τους.

Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν για τα χαρακτηριστικά ενός δημάρχου, ότι    θα πρέπει να είναι όχι ‘άγιος’ αλλά παράδειγμα δημοσίου ανδρός με το υψηλό ήθος του, και με το ανάλογο ήθος των συνεργατών  που επιλέγει σε όλα τα επίπεδα, για να χρησιμεύσει ως καλό παράδειγμα προς στους πολίτες.

Από την άλλη όμως στη φύση  του ανθρώπου είναι  και η ιδιοτέλεια, η φιλαυτία ο εγωκεντρισμός και ενίοτε και η φαυλότητα. Έτσι η πολιτική και η άσκηση εξουσίας από λειτούργημα μετατρέπεται σε καιροσκοπισμό, υλικό ευδαιμονισμό, αρχομανία και ικανοποίηση γενικότερα κάθε ματαιοδοξίας. Ο Μακιαβέλι θεώρησε ότι δεν ταυτίζονται η ηθική με την πολιτική, καθόσον η εξουσία γίνεται αυτοσκοπός και όποιος την επιδιώκει, μπορεί να μετέρχεται τον δόλο και την απάτη προκειμένου να την καταλάβει και να την διατηρήσει.

Αναφερόμαστε σε αυτά τα ζητήματα διότι  τα τελευταία τρία χρόνια ο δήμος μας έχει μπει σε μια τέτοια περιδίνηση καιροσκοπισμού από συγκεκριμένα άτομα που τείνουν σιγά σιγά να δηλητηριάσουν τον  τόπο και τους πολίτες, σε μια κοινωνία μάλιστα που η ηθική ποιότητα των ανθρώπων της, αλλά και των προηγούμενων διοικήσεων σε γενικές γραμμές, είναι αντάξια τουλάχιστον των αρχών και παραδόσεών μας . Περεταίρω δε σύμφωνα με δημοσιεύματα αυτές τις μέρες που δεν διαψεύδονται, ενθαρρύνεται σενάριο αποστασιών  που εμπεριέχει τα στοιχεία της προδοσίας και της “πολιτικής αρπαχτής”. Παλιά μου τέχνη κόσκινο δηλαδή για ορισμένους της διοίκησης του δήμου. Ο καθένας έχει το δικαίωμα βέβαια να αποστασιοποιείται, αλλά με όρους προφανώς που δεν θα περιέχουν τέτοια αρνητικά και απαξιωτικά χαρακτηριστικά που βλάπτουν τον τόπο αλλά και τους ίδιους στο βαθμό που το αντιλαμβάνονται.

Τέλος, δεν θα θέλαμε να αναφερόμασταν σε αυτά ούτε μας χαροποιεί το γεγονός. Πιστεύουμε όμως ότι το όλο αυτό άρρωστο κλίμα  θα έχει επιπτώσεις στο έργο που πρέπει να επιτελέσει η δημοτική αρχή και  πέραν των άλλων,  απαξιώνει το πολιτικό  δυναμικό του δήμου και δεν  συνάδει με τις αρχές που αναφέρουμε παραπάνω και ιδίως  με το καλό παράδειγμα και τον  σεβασμό των πολιτών.

Αυτά προς το παρόν και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε».

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Αλλάζουν οι ημερομηνίες για την πληρωμή των δόσεων – Οι  προθεσμίες

Published

on

By

Με νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή αλλάζει το δοσολόγιο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ,  ώστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μπορούν να καταβάλλουν διπλή δόση του φόρου στο τέλος Οκτωβρίου.

 Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αρχίσουν να αναρτώνται από σήμερα το απόγευμα ενώ, δεδομένου ότι πρόκειται για περισσότερα από επτά εκατομμύρια, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ύστερα από αρκετές ώρες. Οι ιδιοκτήτες θα έχουν δύο τρόπους για να εντοπίσουν το ποσό μέσα από την καινούργια πλατφόρμα myAADE.

· 1η και 2η δόση: Παρασκευή 29 Οκτωβρίου

· 3η δόση: Τρίτη 30 Νοεμβρίου

· 4η δόση: Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου

· 5η δόση: Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022 και

· 6η δόση: Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής του φόρου δεν θα υπάρξει ενώ όσοι πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο (κάτι που θα κριθεί με τα εισοδήματα που αποτυπώθηκαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις) θα λάβουν πρόσθετη έκπτωση 50%, με το όριο να είναι 9000 ευρώ για τον ανύπαντρο, 10.000 ευρώ για τον παντρεμένο και 1000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί.

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η πολιτική στο τραπέζι

Published

on

By

Λένε ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι, όμως και υπό την επήρεια των ριάλιτι των   τελευταίων χρόνων μάλλον η πολιτική φαίνεται να κερδίζει έδαφος στον τομέα αυτό.

Τα πολιτικά τραπεζώματα πάντα τραβούν το ενδιαφέρον.

Ξεκινώντας από τους ομοτράπεζους και     φτάνοντας στο ψητό.

Τον τελευταίο καιρό το ενδιαφέρον στη Ναυπακτία στράφηκε γύρω από ένα σουφλέ.

Η είδηση όμως είναι ότι τελικά το σουφλέ    κάηκε προτού φαγωθεί.

Ουδέποτε φαίνεται να παραβρέθηκαν σε κοινό γεύμα στελέχη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας με πρώην συνεργάτη τους.

Μάλλον εντέχνως και σκοπίμως διέρρευσε η πληροφορία, για να ανοίξει σε κάποιους την όρεξη.

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πέτυχαν το ΣΤΟΧΟ τους» – Υλοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι Πανελλήνιοι Αγώνες Τοξοβολίας στη Ναύπακτο

Published

on

By

Πετυχαίνοντας το στόχο τους, για προβολή της πόλης της Ναυπάκτου και εφαρμόζοντας το προβλεπόμενο υγειονομικό πρωτόκολλο λόγω πανδημίας, υλοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο στις 18 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Παπαχαραλάμπειο Στάδιο Ναυπάκτου οι Πανελλήνιοι Αγώνες Τοξοβολίας, όλων των κατηγοριών τόξων και όλων των ηλικιών.

Οι αγώνες ήταν αφιερωμένοι στα “60 χρόνια μνήμης” από τη δωρεά του Δημητρίου Παπαχαραλάμπους και υλοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη πόλη της Ναυπάκτου.

Μια συνδιοργάνωση του Δήμου Ναυπακτίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Πράσινο +Μπλε” και του ΑΣ Τοξοβολίας Πέλοπας, σε συνεργασία με το ΑΣΤ Προαστείου και με την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού – επιτροπής Παπαχαραλάμπειου Εθνικού Σταδίου Ναυπάκτου.

Τα μετάλλια στους νικητές αγώνων απένειμαν ο Δήμαρχος Δήμου Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού και αθλητισμού Ντίνος Τσουκαλάς, ο πρόεδρος του Εθνικού Παπαχαραλάμπειου εθνικού σταδίου Γιώργος Μίχος, ο εκπρόσωπος  της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Πράσινο + Μπλε” Τάσος Ξύδης, και ο πρόεδρος του ΑΣ Τοξοβολίας “Πέλοπας” Παύλος Κούλης.

Ευχαριστούμε θερμά σωματεία, προπονητές, αθλητές και συνοδούς που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους, οι οποίοι τόσο από τη διοργάνωση όσο και από τη παραμονή τους στη Ναύπακτο, αποκόμισαν τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Σημ.: Για όποια πρόσθετη πληροφορία: 26340 25016 / info@prasinomple.gr

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ