Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ενωτική Πρωτοβουλία: “Το περιβάλλον απαιτεί έργα και πράσινες υποδομές – όχι κούφια λόγια”

Published

on

Το “γάντι πετά” προς την δημοτική αρχή, με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη του Τάκη Λουκόπουλου, αναφερόμενη σε έργα που δρομολογήθηκαν και υλοποιήθηκαν επί θητείας του. Αναφέρει η ανακοίνωση:

“Το περιβάλλον απαιτεί έργα και πράσινες υποδομές – όχι κούφια λόγια.

(26 περιβαλλοντικές δράσεις, πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ, από την θητεία Λουκόπουλου.

Κ. Γκίζα πείτε μας επιτέλους τις πρώτες 5 που εσείς προγραμματίζετε.)

Στην θητεία της δημοτικής αρχής του Τάκη Λουκόπουλου, έγινε ένα τεράστιο άλμα σε έργα προστασίας του περιβάλλοντος, στην δημιουργία  υποδομών σε ύδρευση και αποχέτευση, στην διαχείριση των απορριμμάτων. Ο στόχος σαφής: Καθαρή θάλασσα, καθαρό περιβάλλον, δημιουργία υποδομών, πράσινη ανάπτυξη. Με υποδομές που είναι άκρως αναγκαίες και σημαντικές για την ασφάλεια, την υγιεινή, την ποιότητα της ζωής αλλά και για οποιαδήποτε περαιτέρω πρόοδο και ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας και όλα αυτά με σεβασμό στην δουλειά που προηγήθηκε από προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Ο απολογισμός πλούσιος και αναφέρεται παρακάτω επιγραμματικά και περιληπτικά, γιατί ο στόχος δεν είναι να ψάξουμε το παρελθόν. Το θέμα είναι να δούμε τι μπορεί να γίνει σήμερα.

Για την θητεία του Λουκόπουλου, έχουμε και λέμε λοιπόν:

 1. Αναβάθμιση του Βιολογικού καθαρισμού της Ναυπάκτου. (υλοποιήθηκε)
 2. Υδροδότηση Δυτικών περιοχών. (υλοποιήθηκε)
 3. Έλεγχος των διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης με τηλεμετρία. (υλοποιήθηκε)
 4. Προστασία των γεωτρήσεων του Ευήνου. (υλοποιήθηκε)
 5. Έλεγχος των στραγγιδίων στο ΧΥΤΑ. (υλοποιείται)
 6. Πιλοτικά προγράμματα ανακύκλωσης, στην οικιακή κομποστοποίηση, στην τοποθέτηση πρώτων καφέ κάδων, στην μείωση της πλαστικής σακκούλας κλπ. (υλοποιήθηκε)
 7. Επεκτάσεις δικτύου αποχέτευσης (Μαμουλάδα, Πούντο κλπ) (υλοποιείται)
 8. Μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, λύνοντας το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων για τις επόμενες δεκαετίες. (δημοπρατήθηκε)
 9. Ύδρευση της Παλαιοπαναγιάς. (δημοπρατήθηκε)
 10. Επίλυση του προβλήματος στις γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΝ. (Σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες δρομολογήθηκαν λύσεις σε εκκρεμότητες δεκαπενταετίας)
 11. Σύνδεση του Αγωγού Ρέκκα με τον Βιολογικό καθαρισμό. (υλοποιήθηκε)
 12. Ολοκλήρωση της αποχέτευσης του Αντιρρίου. (δημοπρατήθηκε)
 13. Βιολογικός καθαρισμός Αποδοτίας. (δημοπρατήθηκε)
 14. Αντικατάσταση του τελευταίου τμήματος του δικτύου ύδρευσης με αμιαντοσωλήνες (πλαζ έως Εθν. Αντιστάσεως. (έτοιμη η μελέτη και κατατέθηκε πρόσφατα η πρόταση για χρηματοδότηση)
 15. Υλοποίηση μεγάλου πράσινου σημείου ανακύκλωσης, για το σύνολο των ανακυκλούμενων υλικών. (Εξασφαλίστηκε και η χρηματοδότηση)
 16. Υλοποίηση όλων των ρευμάτων διαχωρισμού των απορριμμάτων, με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE. (Εξασφαλίστηκε και η χρηματοδότηση)
 17. Δίδυμοι καταθλιπτικοί αγωγοί αποχέτευσης, από το αντλιοστάσιο Ρέππα, με στόχο την εξάλειψη των διαρροών. (έτοιμη μελέτη, αναζητείται χρηματοδότηση)
 18. Γεωλογική και περιβαλλοντική μελέτη για την Β΄φάση του Γ.Π.Σ. (υλοποιείται)
 19. Αντικατάσταση δημοτικού φωτισμού σε όλη την Ναυπακτία με LED, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση και την μείωση του κόστους. (Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΤΑ.ΠΑ.Δ., πρέπει να δημοπρατηθεί)
 20. Μελέτη για την διευθέτηση ομβρίων από τον Μόρνο μέχρι το Πλατανόρεμμα (Πλατανίτης). (κατατέθηκε πρόταση για χρηματοδότηση)
 21. Μελέτη για την προστασία από την διάβρωση της ακτογραμμής της Παλαιοπαναγιάς. (κατατέθηκε πρόταση για χρηματοδότηση)
 22. Επανεκκίνηση του Γ.Π.Σ. (υλοποιείται)
 23. Αναγνώριση του πολεοδομικού καθεστώτος της Παλαιοπαναγιάς και εντολή για ήπια πολεοδόμηση του οικισμού από το ΥΠΕΚΑ. (οριστική λύση)
 24. Ορθολογική και περιβαλλοντικά ορθή αύξηση του συντελεστή δόμησης, κατά 2,5 φορές, στο μεγαλύτερο τμήμα του παραδοσιακού οικισμού της Ναυπάκτου. (οριστική λύση)
 25. Μελέτη οριοθέτησης των ρεμμάτων, στην τελική της φάση. (προς έγκριση)
 26. Υποβολή τεχνικού δελτίου για την χρηματοδότηση της πρώτης ομάδας μελετών, για την υπόγεια παράκαμψη του κέντρου της Ναυπάκτου.

Όλα αυτά έχουν προϋπολογισμό πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ. Προχώρησαν, μέσα από επίπονη και συντονισμένη δουλειά στην οποία καθοριστικό ρόλο, πέρα από τον δήμαρχο, έπαιξαν αιρετοί και υπάλληλοι, στην ΔΕΥΑΝ, στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος, στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και παντού. Και εννοούμε ακόμη και τους αιρετούς που επέλεξαν να απαξιώσουν τον εαυτό τους και το έργο τους με την κατακριτέα, μετέπειτα στάση τους. Προσπάθησαν να ανεβάσουν μια πετυχημένη θητεία, στο ύψος του «εγώ» τους, ελπίζοντας ότι ρίχνοντάς την από εκεί ψηλά, θα την τραυματίσουν θανάσιμα. Έδειξαν πως δεν κατάλαβαν ποτέ, ότι το αποτέλεσμα το φέρνει η συνεργασία.

Υπενθυμίζουμε τα παραπάνω, μόνο γιατί το οφείλουμε.

Όλα αυτά έγιναν.

Κάποια περιμένουν την σημερινή δημοτική αρχή να τα ολοκληρώσει. Εκτιμούμε, από την μέχρι τώρα εμπειρία μας, ότι «κουτσά – στραβά» και σπρώχνοντάς την, η σημερινή αιρετή διοίκηση, κάτι θα καταφέρει. Αυτό όμως είναι μόνο η μία πλευρά του προβλήματος.

Η δεύτερη είναι, ότι περιμένουμε 15 μήνες τώρα, να ακούσουμε τις περιβαλλοντικές προτεραιότητες της νέας διοίκησης. Να ψελλίσει έστω τον δικό της σχεδιασμό για νέα έργα και μελέτες. Και δυστυχώς δεν ακούμε τίποτα. Δεκάδες προσκλήσεις ενδιαφέροντος από προγράμματα που μας αφορούν, περνούν ανεκμετάλλευτες.

Η σημερινή διοίκηση του δήμου, αυτοϊκανοποιείται με ανακοινώσεις, στις οποίες είτε προσπαθεί να κλέψει δάφνες απο έργα της προηγούμενης θητείας είτε γκρινιάζει γιατί δεν τα βρήκε όλα έτοιμα, ώστε να μπορεί να αφοσιωθεί στην μικροπολιτική. Αυτή μόνο φαίνεται να την ενδιαφέρει.

Περιμένουμε λοιπόν.

Αγαπητοί φίλοι της διοίκησης του δήμου Ναυπακτίας.

Μιλήστε επιτέλους καθαρά. Υπάρχει κάποιος στόχος για το περιβάλλον, κάποιος σχεδιασμός τέλος πάντων, από το ετερόκλητο συνοθύλευμα που μας διοικεί;

Παραπάνω διαβάζει κανείς 26 περιβαλλοντικές δράσεις από το παρελθόν, από την θητεία της δημοτικής αρχής Λουκόπουλου.

Εσείς πείτε μας έστω τις πρώτες 5 που προγραμματίζετε.

 • Και μια πρόταση εκ μέρους μας.

Το τελευταίο διάστημα προέκυψε από σχετικό νόμο, η δυνατότητα ίδρυσης Ενεργειακής Κοινότητας. Σε αυτή μπορούν να συμμετέχουν, ο δήμος, δημοτικές επιχειρήσεις αλλά και δημότες. Τα οφέλη θα είναι πολλά για όλους. Ήδη γειτονικοί δήμοι (και όχι μόνο) έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και προχώρησαν στην δημιουργία τους. Εδώ δεν εννοούμε χρήσιμες μικροπαρεμβάσεις σαν αυτή που αποφασίσαμε στην Τ.Κ. Γαλατά, αλλά κάτι που θα αφορά το σύνολο του δήμου, με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σας προτείνουμε λοιπόν, επειδή δεν θέλουμε να μένουμε μόνο στην κριτική, να ξεκινήσετε άμεσα τις σχετικές διαδικασίες.

Αναμένουμε μαζί με όλους τους συμπολίτες μας, τις δεσμεύσεις σας.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ”

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Ούτε σκαλί να καθίσεις δεν βρίσκεις» – Στο 100% η πληρότητα στη Ναύπακτο

Published

on

By

Στο 100% έφτασε για μια ακόμα χρονιά η πληρότητα στα καταλύματα στην Ναύπακτο. «Ούτε σκαλί να καθίσεις δεν βρίσκεις» έλεγαν χαρακτηριστικά οι επισκέπτες της πόλης. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία αλλά και σε δωμάτια ήταν στα υψηλά αυτά επίπεδα σε ολόκληρη την Ναυπακτία, από τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι και την Δευτέρα του Πάσχα, με κρατήσεις ωστόσο να υπάρχουν και για την εβδομάδα μετά το Πάσχα.

Πλέον η Ναύπακτος έχει καταγραφεί στους Πασχαλινούς προορισμούς, με την περιφορά των Επιταφίων και τα δρώμενα που διοργανώνονται από τον Δήμο Ναυπακτίας στο Ενετικό λιμάνι να είναι πόλος έλξης επισκεπτών.

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 264 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 264ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

# «Αι γενεαί πάσαι»… κατέκλυσαν την Ναύπακτο:

Την ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη της Μεγάλης Παρασκευής αναμένεται να βιώσουν και φέτος οι κάτοικοι  και οι επισκέπτες που θα βρεθούν την ημέρα αυτή  στο Ενετικό Λιμάνι της Ναυπάκτου. Αναμφισβήτητα η Ναύπακτος…

#   Τα «πάνω κάτω» με την ανάδειξη των προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων :

Κατατέθηκε «νύχτα» και χωρίς «διαβούλευση» και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Βουλή  νομοσχέδιο που αφορά «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β΄ βαθμού», ανατρέποντας…

#   Ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Γυμνασίου –Λυκείου Ναυπάκτου :

Με χρηματοδότηση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Δυτική Ελλάδα», ένα από τα μεγαλύτερα σχολικά συγκροτήματα της πόλης της Ναυπάκτου αναβαθμίζεται ενεργειακά. Στις εργασίες…

#    Ελεγκτικό Συνέδριο: Έκθεση κόλαφος για ΟΤΑ :

Στην ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα, καταγράφονται οι αδυναμίες, οι ελλείψεις, τα λάθη και οι παραλείψεις της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης και των ΟΤΑ, (Περιφέρειες – Δήμοι) οποίες επιβαρύνουν οικονομικά το Δημόσιο

#   Χώροι στάθμευσης και προοπτικές        ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ) :  

Ανέκαθεν το κυκλοφοριακό στη Ναύπακτο ταλαιπωρούσε τους δημότες και τους επισκέπτες ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και το Πάσχα και τις ημέρες της         Ναυμαχίας.  Και το κυκλοφοριακό συνδέεται άμεσα…

#   Μεταφορά των αποφάσεων στις επιτροπές του Δήμου :

Με τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών στην Βουλή προβλέπεται ότι για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, αναγόμενους στην ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ, εάν μετά από δύο συνεδριάσεις…

#   Ο «εφιάλτης» με τις τιμές στα τρόφιμα :

Όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πριν λίγες ημέρες   από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι τριπλάσιος και πλέον, σε  σύγκριση με την αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή. Η κατάσταση…

#   197η Επέτειος της Εξόδου των Ελευθέρων Πολιορκημένων:

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας  Σακελλαροπούλου κορυφώθηκαν στο Μεσολόγγι οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 197η επέτειο της ηρωικής Εξόδου της Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων. Οι εκδηλώσεις…

#   Στεγαστικά δάνεια  «Παγώνουν» για έναν χρόνο τα επιτόκια:

«Ασπίδα» προστασίας στις αυξήσεις των επιτοκίων, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των μηνιαίων δόσεων, για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων δημιουργούν οι τράπεζες. Σύμφωνα με…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανοίγει την Μ. Πέμπτη η οδός Αγελάου

Published

on

By

Στην κυκλοφορία δίνεται  την Μ. Πέμπτη η οδός Αγελάου,  μετά από πολλούς μήνες που παρέμενε κλειστή. Λόγω των έργων της ανάπλασης η οδός έμενε κλειστή και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Χαρακτηρισμένη ως οδός ήπιας κυκλοφορίας,  χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλεψη για  πεζοδρόμια, μετά από τόσους μήνες κατέληξε να δοθεί λύση στο θέμα, με τον δήμο να τοποθετεί κολονάκια στις δυο πλευρές του δρόμου, ώστε με σχετική ασφάλεια να διέρχονται οι πεζοί.

Ταυτόχρονα το άνοιγμα της οδού Αγελάου αναμένεται να εκτονώσει μερικώς και την κυκλοφορία στο λιμάνι, αφού τα οχήματα που κινούνταν από ανατολικά και επί της οδού Τζαβέλα για να κατευθυνθούν και πάλι ανατολικά μέσω της  της οδού Μπότσαρη έπρεπε να φτάνουν στην πλατεία λιμανιού.

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος θα δείξει το κατά πόσο είναι ασφαλής η λύση με τα κολονάκια τόσο για τους πεζούς όσο και  για τα οχήματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ