Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ενωτική Πρωτοβουλία: “Το πρώτο καλό νέο του 2021 – 2.250.000 ευρώ για το ΕΠΑ.Λ.”

Published

on

Σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη του Τάκη Λουκόπουλου,  αναφορικά με την έγκριση χρηματοδότησης  ύψους 2.3  εκατ.  ευρώ για τις επεμβάσεις στο ΕΠΑΛ Ναυπάκτου, τονίζει:

Για άλλο ένα σημαντικό έργο που προγραμμάτισε η δημοτική αρχή του Τάκη Λουκόπουλου, «μπαίνει το νερό στο αυλάκι».

Στην «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» με αριθμό 94ΕΜ7Λ6-8ΗΟ αναρτήθηκε η απόφαση χρηματοδότησης του ΕΠΑ.Λ. Ναυπάκτου με 2.250.000 ευρώ για «την ανακατασκευή των εργαστηρίων και των αναγκαίων επεμβάσεων στο υπόλοιπο κτίριο της σχολική μονάδας ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ασφαλούς παραμονής των μαθητών μέσα σε αυτό».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια πολύ σημαντική για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση σχολική μονάδα της Ναυπακτίας, αναβαθμίζει τις κτιριακές της υποδομές.

Σύμφωνα με την απόφαση ένταξης θα κατασκευασθούν νέα εργαστήρια, εμβαδού άνω των 1000 τ.μ. στα υπάρχοντα κτήρια και ειδικότερα:

Στο πρώην Μηχανουργείο – νέα εργαστήρια εμβαδού 662,32 τ.μ.

Α) Ηλεκτρολογικών Μετρήσεων

Β) Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων

Γ) Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων

Δ) Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και Κλιματισμού

Ε) Γεωπονίας

ΣΤ) Υδραυλικών

Στο πρώην Ξυλουργείο – νέα εργαστήρια εμβαδού 379,11 τ.μ.

Α) Δομικών

Β) Εφαρμογών

Γ) Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου.

Για την υλοποίηση του έργου θα γίνουν εργασίες στατικής ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού, οικοδομικές εργασίες επισκευής-ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων.

Ας θυμηθούμε πως τα εργαστήρια του ΕΠΑ.Λ. κρίθηκαν ακατάλληλα το 2004 και από τότε λειτουργούν σε ενοικιαζόμενες αίθουσες. Από το 2012 ξεκίνησε η προσπάθεια του δήμου Ναυπακτίας για να στεγάσει τα εργαστήρια του ΕΠΑΛ και εκπονήθηκαν οι πρώτες μελέτες. Το σύνολο των μελετών και των αδειοδοτήσεων για το έργο, ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2019. Τον Οκτώβριο του 2019 εκδόθηκε και η σχετική άδεια δόμησης. Σχετική πρόσκληση για χρηματοδότηση υποδομών εκπαίδευσης εκδόθηκε από την Περ/ρεια Δυτ. Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2019 και ο δήμος Ναυπακτίας κατέθεσε την πρότασή του, εξασφαλίζοντας την χρηματοδότηση του έργου.

Ο Τάκης Λουκόπουλος, πρώην δήμαρχος Ναυπακτίας και επικεφαλής της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ, δήλωσε σχετικά:

«Στην θητεία μας επικεντρώσαμε στο να προωθήσουμε για επίλυση, χρόνια προβλήματα σχολικής στέγης. Νομίζω καταφέραμε αρκετά. Σεβόμενοι πάντοτε το έργο που έγινε σε προηγούμενες θητείες, ξεκινήσαμε και ολοκληρώσαμε τις εργασίες ανακατασκευής του 2ου Γ/σίου και Λυκείου, βρήκαμε χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του Ειδικού Σχολείου, στο οποίο αναμένουμε να ολοκληρωθούν σύντομα οι εργασίες, αγοράστηκε οικόπεδο για το 3ο Δημοτικό και προχώρησαν οι μελέτες για το αναγκαίο Τοπικό Ρυμοτομικό. Προφανώς σύντομα θα μπορούν να εκπονηθούν οι μελέτες και να υλοποιηθεί το έργο από την ΚΤ.ΥΠ. Με αυτές τις ενέργειες η Ναυπακτία θα απαλλαγεί από τα μεγάλα προβλήματα στην σχολική στέγη που την ταλαιπωρούσαν. Ταυτόχρονα πολλές ήταν οι μικρότερης κλίμακας παρεμβάσεις σε όλα σχεδόν τα σχολικά κτίρια. Ενεργειακές αναβαθμίσεις, συντηρήσεις μεγάλης κλίμακας, διαμορφώσεις προαυλίων χώρων.

Θεωρώ λοιπόν ότι δικαιούμαστε όλοι να είμαστε χαρούμενοι με την τελευταία ανακοίνωση για το ΕΠΑ.Λ. Στους σημερινούς διοικούντες εύχομαι να υλοποιήσουν το έργο σύντομα και χωρίς προβλήματα.»

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Με «ασπιρίνες» δεν θεραπεύεται η πληγή

Published

on

By

Κι ενώ η αγορά και ο ιδιωτικός -μικρομεσαίος κυρίως τομέας-  βρίσκονται στο παρά click ενός ασφυκτικού θανάτου, η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τις προσλήψεις στο δημόσιο βρίσκεται στο επίκεντρο.

Κι αυτή τη φορά το ενδιαφέρον για μια θέση στο  δημόσιο γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, γιατί η ανεργία καλπάζει και εξελίσσεται σε ασθένεια πιθανότατα με πιο   επώδυνες επιπτώσεις και από την ίδια την πανδημία.

Κι ενώ το δημόσιο το επέλεγαν με κύριο κριτήριο τη μονιμότητα και τη σταθερότητα, τα τελευταία χρόνια της οικονομικής και όχι μόνο κρίσης, οι απελπισμένοι πλέον άνεργοι, οποιασδήποτε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου, τρέχουν, ικετεύουν και εκλιπαρούν έστω και για    πέντε μεροκάματα το μήνα στο δήμο.

Ναι, υπάρχει, για όσους δεν το ξέρουν, κι αυτή η μορφή εργασίας. Και είναι άνθρωποι που φτάνουν να «φιλάνε  κατουρημένες ποδιές» έστω και γι’ αυτά τα πέντε μεροκάματα το μήνα.

Και υπάρχουν ακόμη περισσότεροι που θερμο-παρακαλάνε για ένα δίμηνο, που σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται και τετράμηνο, απασχόλησης στο δήμο.

Και εδώ οι πιέσεις γίνονται ασφυκτικές στον εκάστοτε δήμαρχο, αντιδημάρχους και λοιπούς παράγοντες, γιατί εδώ δεν απαιτούνται μόρια, αφού η επιλογή και η πρόσληψη εξαρτάται αποκλειστικά από το δήμαρχο.

Και είναι και μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που ζουν  κυνηγώντας προγράμματα οκτάμηνης και μεγαλύτερης απασχόλησης με την ελπίδα ότι μπορεί με τις συνεχόμενες ανανεώσεις τους να γίνουν κάποιοι στιγμή και      μόνιμοι, παίρνοντας ένα bonus για την προϋπηρεσία τους.

Και εύκολα ρίχνουμε τις ευθύνες στο λαό, που υποκύπτει και δεν αντιδρά και δεν διεκδικεί. Είναι και αυτό μια εκδοχή της αλήθειας. Η άλλη εκδοχή της αλήθειας όμως  είναι ότι η ανεργία, η φτώχεια και η δυστυχία δεν παλεύονται. Συγκαταλέγονται και αυτές στους εχθρούς που σε στέλνουν «διασωληνωμένο στην εντατική».

Το σύστημα, λοιπόν, είναι έτσι δομημένο που μοιράζει «ασπιρίνες». Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου από τη μια  «ανακουφίζουν» για πολύ μικρό χρονικό διάστημα  τους ανέργους και από την άλλη δημιουργούν σχέσεις εξάρτησης με τους εκπροσώπους της εκάστοτε       εξουσίας. Με λίγα λόγια ενδυναμώνονται οι πελατειακές σχέσεις και κουκουλώνεται οποιαδήποτε απόπειρα και διάθεση αξιοκρατίας και αριστείας.

Το «μπλοκάκι των εξυπηρετήσεων» γεμάτο με προσλήψεις και τσιμεντοστρώσεις είναι ένα πανίσχυρο «όπλο» που φυλάσσεται στα συρτάρια αυτών που κάθε φορά διοικούν και αξιοποιείται στο έπακρο στο μάζεμα της «σοδειάς» σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό. Πάντοτε υπήρχε, απλά στην περίοδο αυτή της κρίσης γιγαντώνεται καθώς γιγαντώνεται ο αριθμός των ανέργων.

Και γίνεται πλέον φαύλος κύκλος από τον οποίο δεν διαφαίνεται διέξοδος, γιατί μετά την πανδημία η ανεργία και τα παρεπόμενά της θα είναι  πραγματική μάστιγα.

Δυστυχώς το πολιτικό σύστημα δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε ουσιαστικές λύσεις για την πάταξη του προβλήματος και μάλλον θα ακολουθήσει την πεπατημένη με πιο «δραστικά φάρμακα» μνημονιακής πατέντας.

Ας ελπίσουμε σε ανατροπή των δεδομένων.

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το ωράριο των καταστημάτων της Ναυπάκτου

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Ναυπάκτου “ο ΕΡΜΗΣ”  αναφέρει σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που θα ανοίξουν από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου:  

Την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου επιτέλους ανοίγουν τα καταστήματα της Ναυπάκτου και περιμένουμε τους πελάτες μας να τους εξυπηρετήσουμε με ασφάλεια τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα…

Στηρίζοντας τις επιχειρήσεις της Ναυπάκτου Στηρίζετε το Μέλλον της Πόλης μας!!!

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δασικοί χάρτες: χάνουν το δικαίωμα αντίρρησης χιλιάδες ιδιοκτήτες

Published

on

By

Με νέα εγκύκλιο του Υφυπουργού Περιβάλλοντος χάνουν το δικαίωμα να κάνουν αντίρρηση στο δασικό χάρτη χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων και αγροτεμαχίων, που πληροφορήθηκαν πρόσφατα από το κτηματολόγιο ότι οι εκτάσεις τους είναι δασικές και τις διεκδικεί το Ελληνικό Δημόσιο!

Εκεί που περίμεναν χιλιάδες ιδιοκτήτες γης, ότι θα μπορέσουν να ξεμπλοκάρουν τις ιδιοκτησίες τους και θα τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία να καταθέσουν αντιρρήσεις για τις εκτάσεις τους, που χαρακτηρίστηκαν εσφαλμένα ως δασικές χωρίς να λάβουν γνώση, όπως μάλιστα τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση με την ψήφιση του περιβαλλοντικού νόμου 4685/20 και καθόρισε με την 64663/2956/ 8 Ιουλίου 2020 απόφαση του ο Υπουργός Περιβάλλοντος, εν τούτοις με νέα εγκύκλιο στις 14-01-21 που έστειλε ο νέος Υφυπουργός Περιβάλλοντος για θέματα Δασικών Χαρτών , ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ , αλλά οι αντιρρήσεις θα περιοριστούν ΜΟΝΟ στο αναμορφούμενο τμήμα.

Έτσι χάνουν το δικαίωμα να κάνουν Αντιρρήσεις, χιλιάδες πολίτες που έχουν ακίνητα σε περιοχές με κυρωμένο δασικό χάρτη και το τελευταίο διάστημα ενημερώθηκαν κατά τη σύνταξη του κτηματολογίου στην περιοχή τους , ότι οι εκτάσεις τους είναι δασικές και επειδή δεν έκανα αντίρρηση θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο , ή στην καλύτερη των περιπτώσεων θα έχουν έναν δασωμένο αγρό αν «κερδίσουν» το ιδιοκτησιακό καθεστώς, κάτι πολύ δύσκολο, αφού οι περισσότεροι στερούνται παλαιών συμβολαίων.

Επίσης από τα σύννεφα θα πέσουν και οι αγρότες που έλαβαν την επιδότηση το 2020 από τον ΟΠΕΚΕ για τις εκτάσεις που είναι δασικές πιστεύοντας ότι αποχαρακτηρίστηκαν , αλλά μετά την αναμόρφωση του δασικού χάρτη θα δούνε πάλι τις εκτάσεις τους να παραμένουν δασικές γιατί δεν τις κατέχουν με νόμιμες διοικητικές πράξεις.

Κάποιες από τις αιτίες… 

H διαδικασία της αναμόρφωσης έπρεπε να κλείσει σύμφωνα με το νόμο 4685/2020 τον Αύγουστο του 2020 , αλλά λόγω της έλλειψης προσωπικού και του κορωνοιού έχει παραταθεί πολύ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η έγκαιρη υλοποίηση του έργου του κτηματολογίου και να υπάρξουν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πολίτες για έξι μήνες ( από τον Ιούλιο του 2020 έως τις 14 Ιανουαρίου του 2020) ενημερώνονταν από τις διευθύνσεις δασών της χώρας ότι θα «ανοίξουν» ξανά οι Αντιρρήσεις για το ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ μετά την αναμόρφωση του Δασικού Χάρτη , σύμφωνα με το άρθρο 7 της Υπουργικής απόφασης 64663/2956 ( ΦΕΚ 2773/8-7-20).

Οι Δήμοι δεν έστειλαν , ως όφειλαν μέχρι σήμερα , τα εγκεκριμένα όρια σχεδίων (ρυμοτομικά σχέδια πόλης, πράξεις εφαρμογής, εγκεκριμένες πολεοδομικές μελέτες, κ.α.) για να συμπεριληφθούν στην αναμόρφωση των δασικών χαρτών , με αποτέλεσμα να εξαιρούνται ακόμα και τώρα περιοχές με δασικό χαρακτήρα από την ανάρτηση των Αναμορφωμένων Δασικών Χαρτών. πηγή: ecopress

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ