«Όπως κάθε χρόνο με το τέλος της σχολικής περιόδου, οι νέοι μας από αύριο μπαίνουν στον αγώνα και την δοκιμασία των πανελλήνιων εξετάσεων κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες, ιδιαίτερα την φετινή σχολική χρονιά.
Θα πρέπει επισημάνουμε και να γίνει κατανοητό ότι ο αγώνας , το δικαίωμα για την μόρφωση και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ιερός και κανένας δεν μπορεί να βάζει φραγμούς και εμπόδια, αλλά ούτε και να υποτιμά την προσπάθεια, τον κόπο και την αγωνία που υποβάλλονται τα παιδιά με τις οικογένειές τους, αλλάζοντας κάθε χρόνο κριτήρια και προϋποθέσεις.
Για να τονίσουμε την αυτοπεποίθηση των παιδιών μας να πούμε ότι η επιτυχία στις εξετάσεις δεν εξαρτάται από τα ξενύχτια των τελευταίων ημερών, αλλά από την συνολικότερη προσπάθεια που καταβλήθηκε κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσέλθουν στις εξετάσεις με ηρεμία και ψυχραιμία και όλα θα πάνε καλά. Σε κάθε περίπτωση όμως να ξέρουν ότι η ζωή τους στην τελική, δεν κρίνεται από αυτές τις εξετάσεις.
Με αυτές τις σκέψεις εκφράζουμε την συμπαράστασή μας και ευχόμαστε καλή επιτυχία και δύναμη στα παιδία που δίνουν εξετάσεις καθώς και στις οικογένειές τους».
Η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου (Π.Ε.Ε.Γ.Ε.Π.) εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην πρόσφατη οριζόντια σύσταση, που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας και διαβίβασε το υπουργείο Παιδείας προς όλα τα σχολεία της χώρας για «απομάκρυνση και αντικατάσταση» της Πικροδάφνης (Nerium oleander) από σχολεία, πάρκα και δημόσιους χώρους.
♦ «Το έγγραφο του ΕΟΔΥ από το οποίο ξεκίνησε ο δημόσιος πανικός, δεν περιλαμβάνει ανάλυση επικινδυνότητας, που είναι το ουσιαστικό επιστημονικό στοιχείο που μπορεί να αναδείξει επικινδυνότητα» τονίζει η ΠΕΕΓΕΠ και υπογραμμίζει ότι:
♦ «Η εκρίζωση και αντικατάσταση εκατομμυρίων φυτών θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ και του κράτους με δυσβάσταχτα ποσά, τη στιγμή που η πικροδάφνη απαιτεί ελάχιστη διαχείριση και ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος».
Η ΠΕΕΓΕΠ εκφράζει την αντίθεσή της στην εκρίζωση της Πικροδάφνης – Πρόταση για «Ζωντανές Σχολικές Αυλές» αντί για περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Την Κυριακή 15 Μαρτίου έπεσε η αυλαία για 15η χρονιά για το «ΟΙΚΟθέατρο» 2026, με δύο θεατρικές παραστάσεις:
«Η περιπέτεια της τελευταίας σταγόνας» διασκευή από το 1ο ΔΣ Δάφνης Ναυπακτίας και τη μικτή θεατρική ομάδα του από τις Β’,Γ ’και Δ’ τάξεις. Τα παιδιά θύμισαν σε όλους πόσο πολύτιμο είναι το νερό και πόσο σημαντικό είναι να το σεβόμαστε. Με απλά παραδείγματα και δημιουργικές σκηνές μάς έδειξαν ότι ακόμη και μικρές καθημερινές πράξεις μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.
«Ανέβα στη στέγη να φάμε το σύννεφο» του Γιάννη Ξανθούλη από το 2ο ΔΣ Ναυπακτίας και την ΣΤ1’ τάξη, όπου η ιστορία επικεντρώνεται σε μια “Τσιμεντούπολη”, όπου οι κάτοικοι διεκδικούν πάρκα και καθαρό περιβάλλον, με το σύννεφο να συμβολίζει την ελπίδα και την οικολογία.
Συγχαρητήρια αξίζουν στους εκπαιδευτικούς του 1ου Δ.Σ. Δάφνης Ναυπακτίας: στη Δντρια Μαρία Ντιλούδη, στους εκπαιδευτικούς Αθανάσιο Χρά, Αικατερίνη Σερεμέτη, και στην Θεατρολόγο Πηνελόπη Κολοκοτσά.
Συγχαρητήρια πολλά και στους εκπαιδευτικούς του 2ου Δ.Σ. Ναυπάκτου: στη Δντρια Τίνα Σταυράκη, την εκπαιδευτικό της ΣΤ1’ τάξης Γλυκερία Παϊσίου τη θεατρολόγο Ιωάννα Σακούλη και την εικαστικό Δήμητρα Σταυροπούλου, οι οποίοι με πολύ αγάπη σκηνοθέτησαν τις παραστάσεις και στήριξαν τους μαθητές στην προσπάθειά τους.
Ευχαριστούμε την καθηγήτρια αισθητικής Βάσω Κυπαρίσση καθώς και της μαθήτριες του 1ου ΕΠΑΛ Ναυπάκτου, ειδικότητας αισθητικής τέχνης, οι οποίες εθελοντικά έκαναν το μακιγιάζ των μικρών μαθητών.
Χορηγοί υποστηρικτές της δράσης είναι το προϊόν βούτυρο Lurpak της εταιρίας Arla, τα καταστήματα τροφίμων #smΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ τα υγρά αντιβακτηριδιακά μαντήλια #Wethankies της εταιρίας Mega Disposables S.A. και η #ΝέαΟδός αυτοκινητόδρομος ΔΕ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη τους.
Την Κυριακή 15 Μαρτίου και ώρα 18.00 ολοκληρώνεται η δράση «ΟΙΚΟθέατρο» με τις δύο τελευταίες θεατρικές παραστάσεις στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα Ναυπάκτου, από τα δημοτικά σχολεία, Δάφνης και 2ο Ναυπάκτου.
«Η περιπέτεια της τελευταίας σταγόνας» που παρουσιάζει το 1ο Δ.Σ. Δάφνης Ναυπάκτου – τάξεις Β’ Γ’ & Δ’
*Τα παιδιά θυμίζουν σε όλους πόσο πολύτιμο είναι το νερό και πόσο σημαντικό είναι να το σεβόμαστε. Με απλά παραδείγματα και δημιουργικές σκηνές, τα παιδιά μάς δείχνουν ότι ακόμη και μικρές καθημερινές πράξεις μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.
«Ανέβα στη στέγη να φάμε το σύννεφο» του I. Ξανθούλη που παρουσιάζει το 2ο ΔΣ Ναυπάκτου – τάξη ΣΤ’
*Η ιστορία επικεντρώνεται σε μια “Τσιμεντούπολη”, όπου οι κάτοικοι διεκδικούν πάρκα και καθαρό περιβάλλον, με το σύννεφο να συμβολίζει την ελπίδα και την οικολογία.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ – ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ 18:00