Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ: Για ποια θάλασσα μιλάμε;

Published

on

«Πριν από τρία περίπου χρόνια μοιράστηκα με τον προσωπικό μου φίλο Σπύρο Κρότση την επιθυμία μου να φιλοξενήσουμε στην Ναύπακτο έναν ιστιοπλοϊκό αγώνα, ώστε η πόλη μας να στρέψει επιτέλους το βλέμμα της στη θάλασσα” αναφέρει  ενθουσιασμένος στις αρχές του μήνα ο κ. Γκίζας σε ανάρτησή του και δικαίως, υλοποιήθηκε με  μεγάλη επιτυχία στην πόλη μας το πρωτάθλημα Formula Kite (αετοσανίδας), κάτι για το οποίο συγχαρήκαμε και τον ίδιο προσωπικά γι’ αυτή την σημαντική διοργάνωση.

Θα σταθούμε όμως στην τελευταία φράση του “η πόλη μας να στρέψει επιτέλους το βλέμμα στη θάλασσα”.

Και εδώ είναι η αντίφαση, σε  ποια θάλασσα!

Στη θάλασσα που δεν προχώρησε η υλοποίηση του τουριστικού καταφυγίου, να το βλέπουμε σήμερα να σχηματίζεται όπως σε άλλες πόλεις του Νομού και να ξεκολλήσουμε επιτέλους από τη μιζέρια τόσα χρόνια;

Στη θάλασσα που μια σειρά προγραμματισμένα και δρομολογημένα έργα τα οποία  θα την κρατούσαν καθαρή δεν έγιναν; Ο διαχωρισμός των όμβριων από τα λύματα  μέσω της ανάπλασης που ακυρώθηκε στο κεντρικό πυρήνα της πόλης, η παραπομπή στο μέλλον της κατασκευής δίδυμων αγωγών στο Γρίμποβο μαζί με τα αντλιοστάσια ώστε να καθαρίσει η θάλασσά και να γυρίσουμε στις μπλε σημαίες;

Στη θάλασσα που δεν προχώρησε η κατασκευή του πεζόδρομου στο Γρίμποβο για να μη χαλάσουμε καρδιές, όπως επίσης  η πίστα του ΒΜΧ για τους νέους που αθλούνται και η ανάπλαση του αλσυλλίου;

Σε αυτή τη θάλασσα που απαξιώνεται  η περιουσία του δήμου στη Βαριά και υποβαθμίζεται με την κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου για ψαρόβαρκες; (λες και αυτό έλειπε από τη Ναύπακτο.)

Αυτή η θάλασσα που το κύμα κατατρώει την παραλία της και δεν προχώρησε καμία μελέτη και κανένα έργο για την προστασία της, που δεν μπορεί να πλησιάσει κανένας για μπάνιο στην Παλαιοπαναγιά  στου Ρέκα  παρά την σύνδεση με τον κεντρικό αγωγό;

Σε αυτή τη θάλασσα που στην παραλία της μπαίνουν ανεξέλεγκτα και χωρίς απολύμανση μηχανήματα και καθαρίζουν, αντί  να προστατευθεί αυτή η σπάνια  μοναδικότητα της με τα πλατάνια της;

Δεν τα πιστέψατε κ. Δήμαρχε ! Άγνοια; Αλαζονεία; Μνησικακία; Ανεπάρκεια; Όλα μαζί;

Σε κάθε περίπτωση  μας τα στερήσατε κ. Γκίζα, στην πόλη, στους πολίτες στην ευημερία αυτού του τόπου!

Προφανώς το βλέμμα   στη  θάλασσα, αλλά δεν μιλάμε για την ίδια θάλασσα!!!!»

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζημιάρηδες!!!

Published

on

By

Είναι καθημερινό το φαινόμενο των βανδαλισμών δημόσιας και ιδιωτικής  περιουσίας. Τοίχοι, κάδοι απορριμμάτων, αγάλματα, φωτιστικά σώματα  και στάσεις της συγκοινωνίας είναι τα  «θύματα» ανδραγαθιών «ζημιάρηδων» εγκεφάλων.

Το κόστος βέβαια της αποκατάστασης των ζημιών στην δημόσια περιουσία βαρύνει  τις  τσέπες όλων μας…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επί των έργων

Published

on

By

Αναμφισβήτητα συχνά παρατηρούνται αντιδράσεις στο σύνολο των έργων που εκτελούνται. Είτε αυτές ξεκινούν από τη Βουλή των Ελλήνων, είτε  από την Περιφέρεια, είτε από το Δήμο, είτε από φορείς που μέσα στα πλαίσια της υψηλής αποστολής τους εκτελούν έργα. Γεγονός ότι η ίδια ζημιά προκύπτει.

Η αντίδραση μεταφέρεται στις τοπικές κοινωνίες για κάθε έργο που έρχεται να προστεθεί στη γειτονιά τους.        Αποφεύγει ο πολίτης να σκεφθεί αν το έργο αυτό έρχεται να ομορφύνει τη γειτονιά. Αν το έχει ανάγκη να προφυλαχθεί π.χ. από τα όμβρια ύδατα, αν αποβλέπει στην υπογειοποίηση των κάδων καθαριότητας.

Αναζητούνται οι λόγοι αυτής της στάσης των πολιτών.

Πάντα υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που αντιδρά σε κάθε έργο.

Λείπει η εμπιστοσύνη προς την εκάστοτε ηγεσία. Αυτή απορρέει από άλλες αποφάσεις που πάρθηκαν και   απείχαν από το να είναι ευρύτερα αποδεκτές.

Άλλη σοβαρή παράμετρος είναι η έλλειψη σαφούς πληροφόρησης των πολιτών.

Βέβαια μπορεί να ισχυρισθεί η ηγεσία. Ελάτε, π.χ. στο Δήμο να μελετήσετε τα σχέδια, να ενημερωθείτε.

Έρχεται και κλειδώνει ως σωστή η απάντηση.

Είναι όμως εύκολη, στον κάθε δημότη η πρόσβαση γι’ αυτού του είδους την ενημέρωση;

Σημαντική η ευθύνη της ηγεσίας που αποφεύγει ν’ αναλάβει τα έξοδα ή να διαθέσει χρόνο για πλήρη ενημέρωση. Τόσοι πίνακες αναρτώνται για τη διαφήμιση των έργων. Ελάχιστες όμως οι αναρτήσεις με τη μορφή του έργου μετά την αποπεράτωση. Να είναι σκόπιμη τάχα για να μη φαίνονται οι παρεμβάσεις οι οποίες αλλοιώνουν τον αρχικό σχεδιασμό του έργου, σύμφωνα με τον οποίο έτυχε της έγκρισης; Πιθανόν.

Γιατί με κάποια παρέμβαση εξυπηρετείται ο κ. που έχει το κατάστημά του ή την πρόσοψη της οικίας του εκεί και αύριο μας στηρίζει.

Ξεχάσθηκε η ηγεσία, στη μέθη της εξουσίας, ότι η ακολουθούμενη τακτική του αποφασίζουμε και διατάσσουμε έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ο κόσμος ενοχλείται και φυσικά αντιδρά. Η αντίδρασή του συνήθως εκδηλώνεται στις εκλογές. Ευτυχώς διατηρεί ισχυρή μνήμη. Κάποιες φορές, ας είμαστε δίκαιοι, παρουσιάζονται απρόοπτα τα οποία επιβάλλουν μικρές παρεμβάσεις.

Δεν είναι μόνο η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και μάλιστα σε δύσκολες εποχές λιτότητας.

Αρχίζουν να κυκλοφορούν πονηρές φήμες ότι αυτή η αλλαγή έγινε με την προτροπή του τάδε. Χωρίς ο τάδε να έχει παρέμβει.

Παράλληλα γεννάται ένας φόβος απέναντι στο άγνωστο που έρχεται. Δικαιολογημένη αυτή η φοβία του          αγνώστου όπως λένε οι κοινωνικές επιστήμες. Τόσα και τόσα έχουν υποπέσει στην αντίληψη του κόσμου.

Δεν είναι στις προθέσεις μου ν’ αναφέρομαι σε συγκεκριμένα γεγονότα. Αλλά όλοι βλέπουμε τι γίνεται.

Σήμερα μεγαλώνει το πεζοδρόμιο, ο δρόμος, η πλατεία.

Αύριο η αντίστροφη εργασία. Κόβονται τα δέντρα με την προοπτική να φυτευθούν άλλα.

Ποιος τα είδε, πού τα είδε ότι είναι ωραιότερα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Βάσω Νταουσάνη πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Αιτ/νίας

Published

on

By

Η νέα Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Αιτ/νίας που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 30-11-2022, μετά τη συγκρότησή της σε σώμα διαμορφώθηκε ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νταουσάνη Βάσω
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πανάς Επαμεινώνδας
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Μαλάτου Σόφη
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ: Πανταζής Θάνος
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ: Τσιτσέλης Σωκράτης
ΜΕΛΗ: Τσούκας Βαγγέλης
Κιρκινέζος Μπάμπης
Μυλωνάς Πάνος
Φραγκούλης Δημήτρης

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ