Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εξαπατήσατε το δημοτικό συμβούλιο, καταγγέλλει η ΑΔΚΝ

Published

on

Με αφορμή τα όσα έγιναν και ειπώθηκαν στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας καταγγέλλει τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αντώνη Φράγκο ότι εξαπάτησε το Σώμα, δίνοντας διαβεβαιώσεις περί έγκρισης της Τεχνικής Έκθεσης της υπηρεσίας από το Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται στο Αλσύλλιο. Ταυτόχρονα κατηγορεί συνολικά την δημοτική αρχή  για αδιαφάνεια στην οικονομική διαχείριση και πελατειακές εξυπηρετήσεις. Αναλυτικά οι δύο ανακοινώσεις:

Εξαπάτηση δημοτικού συμβουλίου

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο (16/4/2018) εκφράσαμε τη δυσπιστία μας και την επιφυλακτικότητά μας για τις διαδικασίες που ακολουθούνται στη λήψη αποφάσεων, στη λειτουργία των θεσμικών οργάνων και στον τρόπο υλοποίησης έργων.

Σε ερώτηση μάλιστα που θέσαμε αν έχουν  εγκριθεί οι παρεμβάσεις στο αλσύλλιο του Γριμπόβου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Φράγκος μας διαβεβαίωσε ότι έχει εγκριθεί η Τεχνική Έκθεση της υπηρεσίας  με τις παρεμβάσεις που απαιτούνται από το Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ως θέμα προ Ημερήσιας Διάταξης, από το οποίο απουσιάζαμε.

Μετά από αναζήτηση που κάναμε, διαπιστώσαμε ότι ουδέποτε έχει ληφθεί τέτοια απόφαση και ως εκ τούτου δεν έχει αναρτηθεί στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ με αντίστοιχο κωδικό (ΑΔΑ). Προκύπτει, λοιπόν, ότι συνειδητά ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Φράγκος μας εξαπάτησε.

Δεν κατανοούμε τέτοιου είδους αντιμετώπιση, όταν μάλιστα αποδεδειγμένα με την παρουσία μας και τις προτάσεις μας έχουμε συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

 

Αδιαφάνεια στην οικονομική διαχείριση, πελατειακές εξυπηρετήσεις

Στο δημοτικό συμβούλιο στις 16 Απριλίου 2018 η δημοτική αρχή για άλλη μια φορά υποστήριξε ότι δεν έχει χρήματα για να εκπονήσει ολοκληρωμένη μελέτη για την ανάπλαση του αλσυλλίου του Γριμπόβου.

Δεν άργησε όμως να αυτοδιαψευστεί  μόλις λίγη ώρα αργότερα στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο, όταν έφερε προς συζήτηση την κατανομή της πρόσθετης  έκτακτης επιχορήγησης 422.000 ευρώ που ήρθε στο Δήμο λόγω ορεινότητας.

Η συζήτηση για την κατανομή ενός τόσο μεγάλου ποσού για τα δεδομένα της εποχής (422.000 ευρώ) ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο μέσα από την εισήγηση της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, που κάθε φορά έρχεται  στους δημοτικούς συμβούλους στο παραπέντε, λίγες μόνο ώρες πριν τη συνεδρίαση του συμβουλίου.

Είναι ξεκάθαρη η στόχευση της δημοτικής αρχής  να σκορπίζει χρήματα στερώντας από τους δημοτικούς συμβούλους τη δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου και κατάθεσης προτάσεων.

Δεν περιορίζεται όμως εδώ η τακτική της δημοτικής αρχής. Παρά την έντονη αντίδραση των συμβούλων της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας για την παρεμπόδισή του θεσμικού τους ρόλου για ουσιαστική ενημέρωση και άσκηση ελέγχου, ο αντιδήμαρχος κ. Καρακώστας λίγο πριν την ψήφιση του θέματος ζήτησε την περαιτέρω μείωση του ποσού που είχε προβλεφθεί για εκπόνηση μελετών προκειμένου να έχει στη διάθεσή του ένα ποσό 90.000 ευρώ για την προμήθεια οικοδομικών υλικών. Στην κριτική που του ασκήθηκε το μόνο που απάντησε είναι ότι η παράταξη Μπουλέ δεν θέλει να γίνονται έργα με αυτεπιστασία.

Η αλήθεια είναι ότι η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας είναι υπέρ των έργων και το έχει αποδείξει εμπράκτως με το μέγεθος και την ποιότητα του έργου που υλοποίησε στα μόλις τριάμισι χρόνια θητείας της και ενώ ήταν αντιμέτωπη με την οργάνωση του καλλικρατικού δήμου και την αποπληρωμή του υπέρογκου χρέους.

Η αλήθεια είναι ότι η δημοτική αρχή Λουκόπουλου ουδέποτε έχει υλοποιήσει έργο με αυτεπιστασία, όπως υποστηρίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Η διαδικασία της αυτεπιστασίας είναι συγκεκριμένη, ορίζεται από τον νόμο και εγκρίνεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Βασικό στοιχείο της διαδικασίας της αυτεπιστασίας είναι η έγκριση τεχνικής μελέτης που έχει εκπονήσει η υπηρεσία στην οποία προβλέπονται όλες οι παρεμβάσεις που θα γίνουν καθώς και  τα υλικά που θα απαιτηθούν για αυτές. Από το 2017 μέχρι και σήμερα η δημοτική αρχή έχει δαπανήσει περίπου 200.000 ευρώ για προμήθεια υλικών για έργα αυτεπιστασίας, όπως τα χαρακτηρίζει ο κ. Καρακώστας. Κανένας όμως από τους συμβούλους δεν γνωρίζει που υλοποιήθηκαν έργα με αυτεπιστασία. Πού πήγαν τα υλικά που αγόρασε ο δήμος; Πού τοποθετήθηκε το μπετόν αξίας 46.000 ευρώ που προμηθεύτηκε πριν από έναν χρόνο η δημοτική αρχή;

Να λοιπόν γιατί δεν γίνεται σύμφωνα με το νόμο η διαδικασία της αυτεπιστασίας . Για να μπορούν τα στελέχη της δημοτικής αρχής να κάνουν τις εξυπηρετήσεις τους, και να αναπτύσσουν τις πελατειακές σχέσεις τους.

Αποτελεί λοιπόν συνειδητή επιλογή και τακτική της δημοτικής αρχής να μην επενδύει χρήματα σε ολοκληρωμένες  μελέτες  και αρχιτεκτονικούς  διαγωνισμούς. Αυτή η τακτική έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός με όραμα για το δήμο μας. Επιπλέον φέρνει τον δήμο σε μειονεκτική θέση για τη διεκδίκηση και ένταξη  σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Δεν είναι τυχαίο που η συγκεκριμένη δημοτική αρχή είναι η μοναδική στην ιστορία της Ναυπάκτου που στα τέσσερα χρόνια θητείας δεν έχει δημοπρατήσει  μέχρι σήμερα  ούτε ένα δικό της έργο σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Η τακτική αυτή της δημοτικής αρχής εκπορεύεται από την πολιτική φιλοσοφία των στελεχών της. Πρόκειται για πολιτική φιλοσοφία φωτοβολίδας και πυροτεχνημάτων που στοχεύει απλώς και μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων και σε πελατειακές εξυπηρετήσεις.

Με την τακτική αυτή η δημοτική αρχή εξανεμίζει κατά το δοκούν σε μικροεργάκια δημόσιο χρήμα. Και η σημερινή δημοτική αρχή έχει την τύχη να έχει πάρει μέχρι σήμερα πρόσθετη έκτακτη επιχορήγηση πάνω από  2.500.000 ευρώ!!!!!

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση δημάρχων Πατρών, Ναυπάκτου και Μεσολογγίου για τα διόδια της Γέφυρας

Published

on

By

Τα διόδια της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης των Δημάρχων, Πατρέων Κώστα Πελετίδη, Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρου και Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα συνεργασίας για κοινή δράση, με στόχο όχι απλώς τη μη αύξηση, αλλά και τη μείωση των διοδίων, σε ό,τι αφορά τους διερχόμενους των τριών περιοχών, δεδομένου ότι υπάρχουν εργαζόμενοι, γιατροί, εκπαιδευτικοί και άλλοι επαγγελματίες, καθώς και φοιτητές, που την χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση.

«Η Γέφυρα πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει», δήλωσαν μετά την συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να υπάρξει μια σειρά ενεργειών που θα γίνουν από κοινού, η ανακοίνωση των οποίων θα γίνει αφού ενημερωθούν και τα Δημοτικά Συμβούλια των τριών Δήμων.

Στόχος είναι, σε σύντομο χρονικό διάστημα και μόλις οριστικοποιηθεί το πλαίσιο διεκδίκησης, να υπάρξει συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό και να δοθεί η μοναδική αποδεκτή λύση, η μείωση του κόστους διέλευσης.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κοινή δράση κατά των αυξήσεων της Γέφυρας από Δήμους και φορείς

Published

on

By

Ολοκληρώθηκε η κοινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε  πριν λίγη ώρα,  σήμερα Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και 5των Σωματείων της δυναμής του, με στόχο τη διαμόρφωση ενιαίας πρότασης, ώστε να μην εφαρμοστεί μία αύξηση στα διόδια της Γέφυρας, η οποία θα επηρεάσει δυσμενώς όλους τους τομείς της καθημερινότητας, την εργασία, την υγεία, την εκπαίδευση κ.ά.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο βουλευτής του νομού και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, ο αντιδήμαρχος Ντίνος Τσουκαλάς, ο αντιδήμαρχος δήμου Δωρίδας Ανδρέας Ευσταθίου, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων πρ. δήμαρχοι Γιάννης Μπουλές και Γιάννης Νταουσάνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Σιαμαντάς και Ανδρέας Κοτσανάς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Δαβανέλλος, η πρόεδρος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Βάσω Νταουσάνη, ο οικοδεσπότης πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αριστομένης Χάρος, εκπρόσωποι Σωματείων και φορέων.

Κατά την συνάντηση κατατέθηκαν προτάσεις, με τον βουλευτή του νομού να σημειώνει πως το θέμα θα πρέπει να απαντηθεί κεντρικά με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον αρμόδιο υπουργό, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την σύμβαση που έχει το κράτος με την Γέφυρα ως “Δρακόντεια”.

Στο σύνολό τους οι προτάσεις που κατατέθηκαν περιλάμβαναν την κοινή στόχευση για την μείωση των διοδίων της Γέφυρας με τις δημοτικές αρχές  της περιοχής να συντονίζονται άμεσα για τον περεταίρω προγραμματισμό των ενεργειών τους.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης και με την καταγραφή των προτάσεων αναμένεται άμεσα η σύνταξη ψηφίσματος που θα περιλαμβάνει:

Την άμεση συνάντηση των δημάρχων των όμορων με την Γέφυρα δήμων, τον συντονισμό για συνάντηση με Περιφέρεια και τον αρμόδιο υπουργό και κινητοποιήσεων για το άνοιγμα των διοδίων της Γέφυρας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ταυτόχρονα ορίστηκε μια προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή με επικεφαλής τους δημάρχους  Ναυπακτίας και Δωρίδας, τους προέδρους του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας και του ΝΤ ΑΔΕΔΥ,  όπου άμεσα θα συντονιστούν για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σήμερα (18:30) η συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο για τις αυξήσεις στη Γέφυρα

Published

on

By

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της εταιρίας ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ για αυξήσεις στα διόδια της

Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης», το Ε.Κ.Ν.Δ. και τα Σωματεία Μέλη του δηλώνουν

την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αναπροσαρμογή λειτουργεί επιβαρυντικά στους

εξυπηρετούμενους εργαζόμενους και δημότες της περιοχής μας.

Οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, ενέργεια, τρόφιμα, είναι συνεχείς εξανεμίζοντας το

εισόδημα των εργαζομένων, ενώ, αντιθέτως, οι αποδοχές των εργαζομένων

παραμένουν αμετάβλητες.

Το Ε.Κ.Ν.Δ. και τα Σωματεία της δύναμής του καλούν τους

Δήμους Ναυπακτίας-Δωρίδας και όλους τους φορείς της περιοχής μας σε κοινή

συνάντηση την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 18:30 στην αίθουσα του

Εργατικού Κέντρου για τη διαμόρφωση ενιαίας πρότασης, ώστε να μην εφαρμοστεί

μία αύξηση στα διόδια της Γέφυρας, η οποία θα επηρεάσει δυσμενώς όλους τους

τομείς της καθημερινότητας, την εργασία, την υγεία, την εκπαίδευση κ.ά.

ΑΠΟ ΤΟ Ε.Κ.Ν.Δ.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ