Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εξελίξεις για την πλωτή εξέδρα

Published

on

Πριν ακριβώς δύο χρόνια, τον Αύγουστο του 2018, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τοποθέτηση πλωτής εξέδρας έξω από το Λιμάνι Ναυπάκτου. Σκοπός της τοποθέτησης ήταν  αφενός ο ελλιμενισμός σκαφών, αφετέρου η αντιμετώπιση του φαινομένου της προσάμμωσης του Λιμανιού.

Αν και η αρχική πρόταση της  τότε διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου (ΔΛΤ)  ήταν η κατασκευή μόνιμης εξέδρας επί πασσάλων σε σχήμα Γ, το περίφημο «μπαστούνι» μήκους 28μ. και με βραχίονα 77μ, αυτή δεν τελεσφόρησε. Τελικά, με γκρίνιες, μικροπολιτικές και εν μέσω καταγγελιών, τοποθετήθηκε προσωρινή πλωτή εξέδρα, 6μηνης χρήσης, μήκους 36μ.

Έκτοτε η εξέδρα παραμένει στη θέση της, καθώς η ανά 6μηνο εγκατάσταση-απεγκατάσταση κοστίζει, με το συνεχές «ράβε – ξήλωνε» να την καταπονεί. Ταυτόχρονα έφταναν τα πρόστιμα για την παραμονή της στο νερό. Για τις τελευταίες εξελίξεις, μιλά στο Nafsweek ο πρόεδρος του Δημοτικού  Λιμενικού Ταμείου,  Σπύρος Τσέλιος.

«Ως  διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου παραλάβαμε ένα μεγάλο πρόβλημα,  πρόκειται για την πλωτή εξέδρα η οποία δεν είχε αδειοδότηση.

Από τις 23 Οκτωβρίου του 2019 η νέα δημοτική αρχή και εγώ ως Πρόεδρος του ταμείου τρέξαμε κάνοντας επαφές σε όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία.  Έτσι έφτασε και πήραμε την πρώτη έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ),  την πιο δύσκολη αδειοδότηση, για τα δύο επόμενα χρόνια.

Αμέσως μετά ήρθε η επόμενη αδειοδότηση που χρειαζόταν, από το Υπουργείο Τουρισμού και το τελευταίο διάστημα πήραμε και την έγκριση από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας το τρίτο υπουργείο που εμπλεκόταν στην όλη υπόθεση.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον μπαίνουμε σε ένα σωστό δρόμο για την πλωτή εξέδρα, καθώς είναι μία ελαφρού τύπου κατασκευή και δεν είναι εύκολο να απομακρύνεται κάθε τόσο.

Στατικά δεν γίνεται και θα καταστραφεί. Θα πρέπει επίσης να υπολογίσουμε και το κόστος της απομάκρυνσης κάθε φορά, το οποίο ανέρχεται περίπου στις 10.000 ευρώ.  Ένα κόστος απαγορευτικό για τα οικονομικά του Λιμενικού Ταμείου και μάλιστα σε τέτοια εποχή.

Όλο αυτό θεωρώ ότι είναι μία πολύ καλή εξέλιξη για την πλωτή εξέδρα που θα παραμείνει μετά  τις αδειοδοτήσεις για δύο χρόνια».

Ωστόσο, μέχρι να έρθουν αυτές οι αδειοδοτήσεις  ήρθαν κάποια πρόστιμα. Τι θα κάνετε με αυτά;

«Για το διάστημα των δύο ετών της προηγούμενης διοίκησης ήρθαν  δύο πρόστιμα της τάξης των 1.500 ευρώ το καθένα και ένα ακόμα πρόστιμο το οποίο επιβλήθηκε στις μέρες της δικής μου διοίκησης στο δημοτικό λιμενικό ταμείο, που ήταν  της τάξης των οκτώ χιλιάδων ευρώ.

Ένα εξωπραγματικό πρόστιμο!

Πιστεύουμε λοιπόν ότι με την εξέλιξη αυτή των αδειοδοτήσεων που έχουμε αλλά και με την προσφυγή που θα κάνουμε με τον δικηγόρο του δήμου θα έχουμε ένα αίσιο τέλος ώστε το Λμενικό ταμείο να γλιτώσει το τελευταίο έστω πρόστιμο, ενώ η εξέδρα είχε τις αδειοδοτήσεις, τουλάχιστον από τα δύο πρώτα υπουργεία.

Ένα πρόστιμο που πρέπει να πούμε ότι και μας πίκρανε και μάς πείσμωσε αφού ήταν εντελώς άδικο. 

Υπήρχαν πρόστιμα της τάξης των 1.500 ευρώ,  όταν η εξέδρα δεν είχε καμία άδεια, και τη στιγμή που έχουμε ξεκινήσει τις αδειοδοτήσεις ήρθε το πρόστιμο των οκτώ χιλιάδων ευρώ!».

Σήμερα και λόγω όλης αυτής της κατάστασης με την πανδημία είναι λογικό ότι τα έσοδα του  Δημοτικού λιμενικού ταμείου έχουν μειωθεί. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

«Εάν δεν είχαμε την αρωγή του δήμου ως Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα είχαμε καταρρεύσει.

Με απόφαση από το Κεντρικό κράτος μέχρι 30 Ιουνίου δεν πλήρωναν οι επαγγελματίες στο Ταμείο τα χρήματα για τα  τραπεζοκαθίσματα που είχαν αναπτύξει.

Επαγγελματίες που είχαν αναγκαστεί να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, επαγγελματίες που έχασαν  την περίοδο του Πάσχα και ζωτικό κομμάτι της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Αντιλαμβάνεστε ότι το Λιμενικό Ταμείο της Ναυπάκτου το οποίο συνέχισε να λειτουργεί, έχει την καθαριότητα όλου του παραλιακού μετώπου Γρίμποβο,Ψανή, λιμάνι Δυτική – Ανατολική προβλήτα Αντιρρίου, πλαζ  Αντιρρίου, Κρυονέρι, Κάτω Βασιλική.

Έχει  τον ηλεκτρολόγο που ελέγχει και συντηρεί όλο το παραλιακό δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, έχει να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ και αντιλαμβάνεστε  πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα».

Μέσα στη ζώνη ευθύνης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου είναι και το αλσύλλιο Γριμπόβου. Έχει μεν αλλάξει όψη αλλά έχει παραμείνει χωρίς να συνεχίζονται κάποιες εργασίες.  Τι  προβλέπεται να γίνει άμεσα;

«Το αλσύλλιο Γριμπόβου είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι,  ένα πανέμορφο μέρος που θα πρέπει να το προσέξουμε.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή το αλσύλλιο είναι εργοταξιακός χώρος και είναι ένα κομμάτι το οποίο θέλει αρκετή δουλειά.

Συνεχίσαμε τις εργασίες που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη διοίκηση του Δημοτικού λιμενικού ταμείου με την κοινωφελή εργασία του δήμου Ναυπακτίας και με υλικά τα οποία μας παρείχε  ο δήμος.

Είμαστε σε αναμονή της νέας κοινωφελούς  ώστε να προχωρήσει.

Αντιλαμβάνεστε ότι με  τα οικονομικά που έχει σήμερα το Λιμενικό Ταμείο δεν είναι δυνατόν να γίνουν μεγάλες εργασίες σε αυτόν τον χώρο.

Είναι ένα κομμάτι το αλσύλλιο, προσβλέπουμε σε αυτό γιατί  θεωρούμε ότι είναι σε ένα εξαιρετικό σημείο της πόλης.

Μία υπόσχεση, τουλάχιστον μέχρι να παραδώσουμε τη θητεία μας θα έχει μετατραπεί σε έναν όμορφο και εξαιρετικό για την πόλη χώρο που θα μπορούν να τον απολαμβάνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης μας».

Εδώ και αρκετό καιρό έχουν ξεκινήσει οι εργασίες και από ότι βλέπουμε έχει αντικατασταθεί ένα μεγάλο κομμάτι από το ξύλινο δάπεδο στο  Γρίμποβο. Σε τι φάση βρίσκεται αυτό το έργο;

«Ομολογουμένως είναι ένα δύσκολο έργο καθώς αυτό το ξύλινο Deck είναι πάνω από 3.000 τετραγωνικά μέτρα.

Με δεδομένο ότι είναι δύσκολα, πολύ δύσκολα τα οικονομικά μας, επιχειρήσαμε και κάνουμε μία παρέμβαση αντικαθιστώντας μεγάλο κομμάτι από το ξύλινο δάπεδο χωρίς όμως να έχει λυθεί το πρόβλημα.

Δεν είναι μόνο αυτό που βλέπει ο κόσμος, υπάρχει από κάτω η υποδομή όπου είναι σάπια είναι κατεστραμμένη.

Ένα πολύ δύσκολο έργο που για να γίνει θα πρέπει να συνδράμει εφόσον μπορεί ο Δήμος Ναυπακτίας.

Τελειώνοντας η τουριστική σεζόν και λίγο πριν το χειμώνα έχουμε στόχο σαν λιμενικό ταμείο να κάνουμε μία νέα παρέμβαση καθώς τα προβλήματα στο ξύλινο δάπεδο είναι συνεχή.

Ένα δύσκολο έργο το πιάσαμε από την πρώτη στιγμή ξέροντας ότι έχει πρόβλημα δυσκολίες.

Σε κάθε περίπτωση το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο δίνει έναν καθημερινό αγώνα για έργα καθημερινότητας αλλά και γι’ αυτά τα οποία θα δούμε στο μέλλον και πιστεύουμε  ότι θα δρομολογηθούν και θα υλοποιηθούν. Έργα τα οποία θα δώσουν πρόσθετη αξία στο τουριστικό προϊόν της περιοχής μας».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συναγερμός για τα πλατάνια

Published

on

By

«Σήμα κατατεθέν» για την πόλη της Ναυπάκτου αποτελούν τα πλατάνια της. Τόσο στο παραλιακό μέτωπο όσο και σε διάφορα σημεία της πόλης συναντάμε πλατάνια, που προσδίδουν ιδιαίτερο τόνο στο περιαστικό πράσινο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα στο δημοτικό συμβούλιο, τουλάχιστον πέντε πλατάνια έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων.

Η συγκεκριμένη ασθένεια επιφέρει νέκρωση των δένδρων και δεν αντιμετωπίζεται.

Ήδη από 2017 είχαν προσβληθεί  πλατάνια στην ορεινή Ναυπακτία,  ένα πλατάνι στο Γρίμποβο και ένα στην Ψανή, τα οποία και κόπηκαν.

Το γεγονός ότι η ασθένεια κάνει την εμφάνισή της και πάλι έχει ως αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στον Δήμο, στο Δασαρχείο και το Λιμενικό Ταμείο.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην  e-φημερίδα μας που κυκλοφορεί την Παρασκευή 24 Μαΐου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσηλευτών Νεφρολογίας στην Ναύπακτο

Published

on

By

Η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία Νοσηλευτών (ΕΝΕΝ), στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των μελών της, διοργανώνει το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσηλευτών Νεφρολογίας στις 22-24/5/2024 στη Ναύπακτο, στην «Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα».

Το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΝΕΝ, αποτελεί την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας Νοσηλευτών  και  στοχεύει στην προαγωγή της Νοσηλευτικής γνώσης, στην ανταλλαγή απόψεων στα νέα επιστημονικά δεδομένα και παράλληλα στην ενδυνάμωση των μεταξύ μας συναδελφικών σχέσεων.

Το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου θα καλύψει όλο το φάσμα της Νεφρολογικής Νοσηλευτικής και ειδικότερα:

1.Αιμοκάθαρση 6.Επείγουσα Νεφρολογική 11.Δίαιτα      
2.Περιτοναϊκή κάθαρση 7.Νοσηλευτική στη ΜΕΘ 12.Τεχνολογία      
3.Μεταμόσχευση 8.Παιδ/κήΝεφρ/κήΝοσ/κή 13.Ψυχολογική Φροντίδα      
4.Κλινική Νεφρολογία 9.Εκπαίδευση 14.Νοσοκομειακές  Λοιμώξεις      
5.Έρευνα–Ποιοτικός έλεγχος 10.Διοίκηση  15.Υγιεινή και Ασφάλεια των

εργαζομένων στο χώρο

των  Νοσοκομείων

     

Η συμμετοχή επιστημόνων από τον κλινικό και ακαδημαϊκό  χώρο της Νεφρολογίας από την ιατρική και την Νοσηλευτική  και άλλων επιστημόνων, που συμμετέχουν στην θεραπευτική ομάδα των ασθενών με νεφρολογικά και άλλα συνοδά νοσήματα αλλά και από τον ευρύτερο πνευματικό και κοινωνικό χώρο,  σε Στρογγυλές Τράπεζες, Διαλέξεις, Κλινικά φροντιστήρια και Ελεύθερες ανακοινώσεις, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την  επίτευξη των στόχων του συνεδρίου μας.

Τους ευχαριστούμε θερμά που πρόθυμα  ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας.

Η Εναρκτήρια Τελετή θα γίνει την Τετάρτη 22 Μαΐου  2024 και ώρα 19.00 στην Παπαχαραλάμπειο  Αίθουσα.

Το Συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπακτίας, της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) και του τμήματος Νοσηλευτικής της σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κος Βασίλειος Γκίζας, θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

Η κυρία Ιωάννα Κωστή, αρχαιολόγος, τιμά το Συνέδριό μας  στην έναρξη των εργασιών του και θα μας ταξιδέψει στο παρελθόν στην πλούσια πολιτιστική ιστορία της  πόλης, με την διάλεξη με θέμα: “Η πόλις με την ιστορική λάμψη”.

Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του συνεδρίου, θα βραβευθούν με τιμητική πλακέτα,  οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες διαχρονικά υποστηρίζουν την συνεχιζόμενη εκπαίδευση των νοσηλευτών νεφρολογίας.

Οι ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ), παρουσιάζουν πολλά και σύνθετα προβλήματα, που για την αντιμετώπισή τους απαιτείται μία σύνθετη θεραπευτική διεπιστημονική ομάδα, με πολύ καλό συντονισμό, σωστή διαχείριση  και συνεργασία, ώστε να διασφαλίζεται και να αποδίδεται η καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Οι Νοσηλευτές/τριες  που θα έρθουν  από  όλα τα Νεφρολογικά Κέντρα της χώρας θα έχουν την ευκαιρία να  ενημερωθούν για τα ιδιαίτερα προβλήματα, που αφορούν τους ασθενείς υπό Αιμοκάθαρση, την σημασία της τακτικής παρακολούθησης των ασθενών με πρώιμα στάδια ΧΝΝ, Τις μεθόδους αντιμετώπισης της Οξείας Νεφρικής Ανεπάρκειας.

Ιδιαίτερο Επιστημονικό ενδιαφέρον, παρουσιάζει η θεματολογία των Στρογγυλών Τραπεζών (ΣΤ)  και οι εισηγήσεις  ειδικού ενδιαφέροντος, που αφορούν: Tην έναρξη ή την διακοπή συνεδρίας αιμοκάθαρσης υπερήλικα ασθενή και τις ιδιαιτερότητες, που παρουσιάζει αυτή η ομάδα,  την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην υγεία του ατόμου με νεφρική νόσο, την  ετοιμότητα των μονάδων αιμοκάθαρσης σε φυσικές καταστροφές,  την εκπαίδευση του προσωπικού και των ασθενών, για επείγουσα αυτοαποσύνδεση κλπ

Οι διαλέξεις με θέμα την ξενομεταμόσχευση νεφρού, τον νεφροπαθή ως παγκόσμιος ασθενής, την τεχνητή νοημοσύνη, την βία στο χώρο της υγείας και την διάδραση της νοσηλευτικής στην τέχνη του πολιτισμού.

Επίσης Επιστημονικό ενδιαφέρον έχουν οι εισηγήσεις, που αφορούν την εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας και το Νοσοκομείο του μέλλοντος.

Πρόκειται να ανακοινωθούν 40 εργασίες, που έχουν σχέση με την Εξωνεφρική     Κάθαρση, την Παιδιατρική Νεφρολογία, την Μεταμόσχευση, την ποιότητα ζωής των Νεφροπαθών, την Δίαιτα των Νεφροπαθών, τον έλεγχο των Λοιμώξεων στις μονάδες εξωνεφρικής κάθαρσης , την εφαρμογή ειδικών πρωτοκόλλων πρόληψης και μετάδοσης της Covid-19.

Η εφαρμογή ECOHaimodilysis, τα νέα δεδομένα, που αφορούν τα διαλύματα αιμοκάθαρσης,τα  ψυχοκοινωνικά προβλήματα   των ασθενών και των οικογενειών τους, Τα νέα δεδομένα στη Μεταμόσχευση νεφρού,  καθώς επίσης και θέματα που αφορούν την Οργάνωση και Διοίκηση Νεφρολογικών μονάδων.

Στο Συνέδριό μας συμμετέχουν  170   Νοσηλευτές Νεφρολογίας,  από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αναμένεται να το παρακολουθήσουν επιστήμονες από όλες τις ειδικότητες που εμπλέκονται στη Θεραπεία της Νεφρικής Νόσου, εκπρόσωποι συλλόγων  ασθενών υπό Αιμοκάθαρση και Μεταμόσχευση Νεφρού.

Πρέπει να σημειώσουμε, ότι η χώρα μας λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας, έχει διαμορφώσει ένα από τα πλουσιότερα δίκτυα αιμοκάθαρσης, που αποτελείται από 176 Μονάδες Αιμοκάθαρσης, 94 σε Δημόσια Νοσοκομεία και 82 σε Ιδιωτικά Νοσηλευτικά Κέντρα.

Υποβάλλονται σε Αιμοκάθαρση 11.769 ασθενείς, Περιτοναϊκή 613 ασθενείς και 2827 είναι Μεταμοσχευμένοι. , ενώ αναμένουν σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού 950 ασθενείς. (Πηγή στοιχείων :1.ΥΣΕΜ και 2. Ε.Ο.Μ. Δεκέμβριος 2023).

Όλοι οι πάσχοντες από ΧΝΝΤΣ, χωρίς εξαίρεση, λαμβάνουν νοσοκομειακή περίθαλψη και θεραπεία Εξωνεφρικής Κάθαρσης.

Η χώρα μας είναι τελευταία χώρα στην Ευρώπη στη δωρεά οργάνων σώματος.

Το Νοσηλευτικό Έργο καλύπτουν 850περίπου Νοσηλευτές Νεφρολογίας, οι οποίοι είναι μέλη της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας Νοσηλευτών.

Θα πρέπει να τονιστεί η έλλειψη Νοσηλευτικού Προσωπικού, που υπάρχει σε όλες τις Μονάδες Αιμοκάθαρσης της Χώρας,

Οι Νοσηλευτές εργάζονται εντατικά σε συνθήκες δύσκολες και επίπονες με πολύ προσωπικό και ψυχικό κόστος.

Τα μέλη της Ο.Ε. σε συνεργασία με την τοπική Ο.Ε. εργάστηκαν  δημιουργικά, συνδυαστικά  και μεθοδικά, προκειμένου να παρουσιάσουμε ένα Συνέδριο με άρτια Εκπαιδευτική και κοινωνική οργάνωση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ