Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εξελίξεις για την πλωτή εξέδρα

Published

on

Πριν ακριβώς δύο χρόνια, τον Αύγουστο του 2018, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τοποθέτηση πλωτής εξέδρας έξω από το Λιμάνι Ναυπάκτου. Σκοπός της τοποθέτησης ήταν  αφενός ο ελλιμενισμός σκαφών, αφετέρου η αντιμετώπιση του φαινομένου της προσάμμωσης του Λιμανιού.

Αν και η αρχική πρόταση της  τότε διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου (ΔΛΤ)  ήταν η κατασκευή μόνιμης εξέδρας επί πασσάλων σε σχήμα Γ, το περίφημο «μπαστούνι» μήκους 28μ. και με βραχίονα 77μ, αυτή δεν τελεσφόρησε. Τελικά, με γκρίνιες, μικροπολιτικές και εν μέσω καταγγελιών, τοποθετήθηκε προσωρινή πλωτή εξέδρα, 6μηνης χρήσης, μήκους 36μ.

Έκτοτε η εξέδρα παραμένει στη θέση της, καθώς η ανά 6μηνο εγκατάσταση-απεγκατάσταση κοστίζει, με το συνεχές «ράβε – ξήλωνε» να την καταπονεί. Ταυτόχρονα έφταναν τα πρόστιμα για την παραμονή της στο νερό. Για τις τελευταίες εξελίξεις, μιλά στο Nafsweek ο πρόεδρος του Δημοτικού  Λιμενικού Ταμείου,  Σπύρος Τσέλιος.

«Ως  διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου παραλάβαμε ένα μεγάλο πρόβλημα,  πρόκειται για την πλωτή εξέδρα η οποία δεν είχε αδειοδότηση.

Από τις 23 Οκτωβρίου του 2019 η νέα δημοτική αρχή και εγώ ως Πρόεδρος του ταμείου τρέξαμε κάνοντας επαφές σε όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία.  Έτσι έφτασε και πήραμε την πρώτη έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ),  την πιο δύσκολη αδειοδότηση, για τα δύο επόμενα χρόνια.

Αμέσως μετά ήρθε η επόμενη αδειοδότηση που χρειαζόταν, από το Υπουργείο Τουρισμού και το τελευταίο διάστημα πήραμε και την έγκριση από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας το τρίτο υπουργείο που εμπλεκόταν στην όλη υπόθεση.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον μπαίνουμε σε ένα σωστό δρόμο για την πλωτή εξέδρα, καθώς είναι μία ελαφρού τύπου κατασκευή και δεν είναι εύκολο να απομακρύνεται κάθε τόσο.

Στατικά δεν γίνεται και θα καταστραφεί. Θα πρέπει επίσης να υπολογίσουμε και το κόστος της απομάκρυνσης κάθε φορά, το οποίο ανέρχεται περίπου στις 10.000 ευρώ.  Ένα κόστος απαγορευτικό για τα οικονομικά του Λιμενικού Ταμείου και μάλιστα σε τέτοια εποχή.

Όλο αυτό θεωρώ ότι είναι μία πολύ καλή εξέλιξη για την πλωτή εξέδρα που θα παραμείνει μετά  τις αδειοδοτήσεις για δύο χρόνια».

Ωστόσο, μέχρι να έρθουν αυτές οι αδειοδοτήσεις  ήρθαν κάποια πρόστιμα. Τι θα κάνετε με αυτά;

«Για το διάστημα των δύο ετών της προηγούμενης διοίκησης ήρθαν  δύο πρόστιμα της τάξης των 1.500 ευρώ το καθένα και ένα ακόμα πρόστιμο το οποίο επιβλήθηκε στις μέρες της δικής μου διοίκησης στο δημοτικό λιμενικό ταμείο, που ήταν  της τάξης των οκτώ χιλιάδων ευρώ.

Ένα εξωπραγματικό πρόστιμο!

Πιστεύουμε λοιπόν ότι με την εξέλιξη αυτή των αδειοδοτήσεων που έχουμε αλλά και με την προσφυγή που θα κάνουμε με τον δικηγόρο του δήμου θα έχουμε ένα αίσιο τέλος ώστε το Λμενικό ταμείο να γλιτώσει το τελευταίο έστω πρόστιμο, ενώ η εξέδρα είχε τις αδειοδοτήσεις, τουλάχιστον από τα δύο πρώτα υπουργεία.

Ένα πρόστιμο που πρέπει να πούμε ότι και μας πίκρανε και μάς πείσμωσε αφού ήταν εντελώς άδικο. 

Υπήρχαν πρόστιμα της τάξης των 1.500 ευρώ,  όταν η εξέδρα δεν είχε καμία άδεια, και τη στιγμή που έχουμε ξεκινήσει τις αδειοδοτήσεις ήρθε το πρόστιμο των οκτώ χιλιάδων ευρώ!».

Σήμερα και λόγω όλης αυτής της κατάστασης με την πανδημία είναι λογικό ότι τα έσοδα του  Δημοτικού λιμενικού ταμείου έχουν μειωθεί. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

«Εάν δεν είχαμε την αρωγή του δήμου ως Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα είχαμε καταρρεύσει.

Με απόφαση από το Κεντρικό κράτος μέχρι 30 Ιουνίου δεν πλήρωναν οι επαγγελματίες στο Ταμείο τα χρήματα για τα  τραπεζοκαθίσματα που είχαν αναπτύξει.

Επαγγελματίες που είχαν αναγκαστεί να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, επαγγελματίες που έχασαν  την περίοδο του Πάσχα και ζωτικό κομμάτι της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Αντιλαμβάνεστε ότι το Λιμενικό Ταμείο της Ναυπάκτου το οποίο συνέχισε να λειτουργεί, έχει την καθαριότητα όλου του παραλιακού μετώπου Γρίμποβο,Ψανή, λιμάνι Δυτική – Ανατολική προβλήτα Αντιρρίου, πλαζ  Αντιρρίου, Κρυονέρι, Κάτω Βασιλική.

Έχει  τον ηλεκτρολόγο που ελέγχει και συντηρεί όλο το παραλιακό δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, έχει να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ και αντιλαμβάνεστε  πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα».

Μέσα στη ζώνη ευθύνης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου είναι και το αλσύλλιο Γριμπόβου. Έχει μεν αλλάξει όψη αλλά έχει παραμείνει χωρίς να συνεχίζονται κάποιες εργασίες.  Τι  προβλέπεται να γίνει άμεσα;

«Το αλσύλλιο Γριμπόβου είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι,  ένα πανέμορφο μέρος που θα πρέπει να το προσέξουμε.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή το αλσύλλιο είναι εργοταξιακός χώρος και είναι ένα κομμάτι το οποίο θέλει αρκετή δουλειά.

Συνεχίσαμε τις εργασίες που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη διοίκηση του Δημοτικού λιμενικού ταμείου με την κοινωφελή εργασία του δήμου Ναυπακτίας και με υλικά τα οποία μας παρείχε  ο δήμος.

Είμαστε σε αναμονή της νέας κοινωφελούς  ώστε να προχωρήσει.

Αντιλαμβάνεστε ότι με  τα οικονομικά που έχει σήμερα το Λιμενικό Ταμείο δεν είναι δυνατόν να γίνουν μεγάλες εργασίες σε αυτόν τον χώρο.

Είναι ένα κομμάτι το αλσύλλιο, προσβλέπουμε σε αυτό γιατί  θεωρούμε ότι είναι σε ένα εξαιρετικό σημείο της πόλης.

Μία υπόσχεση, τουλάχιστον μέχρι να παραδώσουμε τη θητεία μας θα έχει μετατραπεί σε έναν όμορφο και εξαιρετικό για την πόλη χώρο που θα μπορούν να τον απολαμβάνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης μας».

Εδώ και αρκετό καιρό έχουν ξεκινήσει οι εργασίες και από ότι βλέπουμε έχει αντικατασταθεί ένα μεγάλο κομμάτι από το ξύλινο δάπεδο στο  Γρίμποβο. Σε τι φάση βρίσκεται αυτό το έργο;

«Ομολογουμένως είναι ένα δύσκολο έργο καθώς αυτό το ξύλινο Deck είναι πάνω από 3.000 τετραγωνικά μέτρα.

Με δεδομένο ότι είναι δύσκολα, πολύ δύσκολα τα οικονομικά μας, επιχειρήσαμε και κάνουμε μία παρέμβαση αντικαθιστώντας μεγάλο κομμάτι από το ξύλινο δάπεδο χωρίς όμως να έχει λυθεί το πρόβλημα.

Δεν είναι μόνο αυτό που βλέπει ο κόσμος, υπάρχει από κάτω η υποδομή όπου είναι σάπια είναι κατεστραμμένη.

Ένα πολύ δύσκολο έργο που για να γίνει θα πρέπει να συνδράμει εφόσον μπορεί ο Δήμος Ναυπακτίας.

Τελειώνοντας η τουριστική σεζόν και λίγο πριν το χειμώνα έχουμε στόχο σαν λιμενικό ταμείο να κάνουμε μία νέα παρέμβαση καθώς τα προβλήματα στο ξύλινο δάπεδο είναι συνεχή.

Ένα δύσκολο έργο το πιάσαμε από την πρώτη στιγμή ξέροντας ότι έχει πρόβλημα δυσκολίες.

Σε κάθε περίπτωση το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο δίνει έναν καθημερινό αγώνα για έργα καθημερινότητας αλλά και γι’ αυτά τα οποία θα δούμε στο μέλλον και πιστεύουμε  ότι θα δρομολογηθούν και θα υλοποιηθούν. Έργα τα οποία θα δώσουν πρόσθετη αξία στο τουριστικό προϊόν της περιοχής μας».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έπεσε η αυλαία στο «ΟΙΚΟθέατρο»  με τα ΚΔΑΠ Δήμου Ναυπακτίας

Published

on

By

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι παραστάσεις στο «ΟΙΚΟθέατρο», μια πολυβραβευμένη δράση που για δωδέκατη χρονιά υλοποιεί  η περιβαλλοντική οργάνωση  «Πράσινο+Μπλέ», σε συνδιοργάνωση με τον  Δήμο Ναυπακτίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Οι δράσεις – θεατρικές παραστάσεις που ξεκίνησαν την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023, ολοκληρώθηκαν με την παράσταση των παιδιών από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης – ΚΔΑΠ του Δήμου Ναυπακτίας.

Στην κατάμεστη Παπαχαραλάμπειο αίθουσα τα παιδιά παρουσίασαν την παράσταση      «Ο Δρακοπόταμος» από το παραμύθι της  Βάσως Μιχαηλάκη – Αρφαρά.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας και οι αντιδήμαρχοι Σωκράτης Παπαβασιλείου και Χαράλαμπος Καραδήμας.

Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μαθητών της Α’ βάθμιας εκπαίδευσης της Ναυπάκτου σε θέματα οικολογίας, περιβάλλοντος, διατροφής, διαφορετικότητας κ.α,  υλοποιούνται σειρά θεατρικών παραστάσεων, από μαθητές.

Σκοπός είναι η εμπλοκή και ενημέρωση των μικρών μαθητών, εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων σε μια εκπαιδευτική και βιωματική δράση με θέμα την Οικολογία και το Περιβάλλον, μέσα από το θέατρο.

Με την βοήθεια των θεατρολόγων, εκπαιδευτικοί και μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, μετατρέπουν οικολογικά παραμύθια και όχι μόνο, σε θεατρικές παραστάσεις, τις οποίες και παρουσιάζουν  στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα εκδηλώσεων, με   είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Μια δράση στην οποία όλα αυτά τα χρόνια, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 2.000 μαθητές, έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 20.000 θεατές και έχει βραβευτεί από διοργανώσεις όπως: *TEDx Athens, *Eco City Awards, *Best City Awards, *Event Awards κ.α.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“ΟΙΚΟθέτρο” : Κυριακή 19/3 πέφτει η αυλαία με το ΚΔΑΠ Δήμου Ναυπακτίας

Published

on

By

Ολοκληρώνονται οι παραστάσεις στο “ΟΙΚΟθέατρο” με την παράσταση που θα παρουσιάσει το ΚΔΑΠ του Δήμου Ναυπακτίας  την Κυριακή 19 Μαρτίου στις 18:00 στην Παπαχαραλάμπεο αίθουσα εκδηλώσεων.

Οι μικροί μαθητές θα παρουσιάσουν τον “Δρακοπόταμο” της Βάσως Μιχαηλάκη – Αρφαρά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 260 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 260ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

# Βαρύς ο φόρος αίματος – Σύσκεψη στην Ομοσπονδία για την επικινδυνότητα των δρόμων :

Η Ναύπακτος δυστυχώς, συγκαταλέγονται στις περιοχές όπου το τελευταίο, μάλιστα, χρονικό διάστημα, καταγράφεται μεγάλος αριθμός τροχαίων, με τα όποια κάθε φορά αποτελέσματα. Η Αιτία; …

#   Ξεκίνησαν τα έργα στο λιμάνι :

Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν συνολικά τρεις φάσεις και θα πραγματοποιούνται τμηματικά, για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση του έργου και τη μικρότερη δυνατή όχληση των καταστημάτων…

#   Παρουσίαση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ναυπάκτου την Τρίτη 21/3:

Την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 στο κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ  θα λάβει χώρα η ανοικτή δημόσια παρουσίαση του Β1 Σταδίου της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) διοικητικών ορίων πρώην Δ. Ναυπάκτου (Δ.Ε. Ναυπάκτου). Μετά την ολοκλήρωση…

#    Άρχισε το έργο για πίστα ΒΜΧ στο αλσύλλιο :

Το έργο αφορά  πίστα επαγγελματικών προδιαγραφών στην οποία κάλλιστα θα μπορούν διοργανωθούν ακόμη και ευρωπαϊκά event. Η χωροθέτηση του έργου…

#   Μελέτες και ανθρώπινο δυναμικό…          ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ) :                              Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι υπηρεσίες υπογράφουν μελέτες που στην πραγματικότητα δεν μπορούν να ελέγξουν όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν έχουν την κατάρτιση. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις…

#   Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου – Τί προβλέπει:

Αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες προβλέπει ο Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου Ναυπακτίας, που διέπεται από δικαιώματα και υποχρεώσεις τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και των δημοτών…

#   «L’Étape Greece by Tour de France»  για πρώτη φορά στην Ελλάδα :

Την 1η Απριλίου 2023 για πρώτη φορά, ο θρύλος του «Tour de France», (γύρος της Γαλλίας) του κορυφαίου ποδηλατικού αγώνα του κόσμου, συναντά τον ελληνικό μύθο στα μαγευτικά τοπία της Δυτικής Ελλάδας…

#   Πλήγωσε η κακοκαιρία!  :

Αρκετές ζημιές προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία στη Ναύπακτο καθώς οι δυνατοί άνεμοι έσπασαν δένδρα, με πιο σημαντική τη ζημιά που έγινε…

#   Οι καλλιεργητές της πεδιάδας του Μόρνου προσφεύγουν για αποζημιώσεις  

Δεδομένου ότι η τελευταία φορά που οι αγρότες αποζημιώθηκαν για ηρτημένη εσοδεία ήταν το έτος 2010, χωρίς μέχρι σήμερα το έργο του αναδασμού του Μόρνου να έχει καταστεί λειτουργικό…

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ