Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επίσκεψη υποψηφίων διδακτόρων θεολογίας από την Αμερική στην Ναύπακτο

Published

on

Τό διήμερο 5-6 Ἰουνίου 2019 ἐπισκέφθηκαν τόν Μητροπολίτη Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεο στήν Ναύπακτο ὁμάδα ὑποψηφίων διδακτόρων τοῦ  Διδακτορικοῦ Προγράμματος Ὀρθοδόξων Σπουδῶν (PhD Program in Orthodox Studies, The Antiochian Orthodox Institute, Antiochian House of Studies) μαζί μέ μέλη τῶν οἰκογενειῶν τους, ἀπό τήν Ἀμερική.

Οἱ ὑποψήφιοι διδάκτορες ἦταν μέλη τοῦ πρώτου κύκλου σπουδῶν, στούς ὁποίους δίδαξε ὁ Σεβασμιώτατος τό ἔτος 2017 στήν Ἀμερική.

Σκοπός τοῦ ταξιδιοῦ τους ἦταν νά συνδυάσουν τό «συμπόσιό» τους, ὅπως τό ὀνομάζουν, δηλαδή τίς ἀνακοινώσεις τους πρίν τήν σύνταξη τῆς διατριβῆς τους, μέ τήν παρουσία καί τοῦ καθηγητῆ τους Σεβασμιωτάτου κ. Ἱεροθέου, καί μέ προσκύνημα σέ ἱερά μέρη στήν Ἑλλάδα.

Στίς ἐπιστημονικές τους ἀνακοινώσεις παρουσίασαν ὁ καθένας τό θέμα, τό σχέδιο καί τίς βασικές πτυχές πού θά ἔχη ἡ διδακτορική τους διατριβή, ἐνώπιον τοῦ Σεβασμιωτάτου κ. Ἱεροθέου, τοῦ Διευθυντῆ τῆς Σχολῆς π. Μισέλ Νάζιμ καί τοῦ Κοσμήτορα κ. Χριστοφόρου Βενιαμίν, πού εἶναι καί καθηγητής στό Τμῆμα Διδακτορικῶν Σπουδῶν.

Οἱ ὑποψήφιοι πού ταξίδευσαν στήν Ναύπακτο καί οἱ ἀντίστοιχες παρουσιάσεις τους ἦταν:

Jose Diaz de Leon: «”Θεοεγκατάλειψη” καί Θεογνωσία στόν Ἰωάννη τοῦ Σταυροῦ καί στόν Σωφρόνιο τοῦ Ἔσσεξ».

David Halt: «Ἀσκητική ἐκκλησιολογία: Σπουδή τοῦ ρόλου τῆς Ἐκκλησίας στήν Ὀρθόδοξη Ψυχοθεραπεία τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ἱεροθέου».

Elias Issa: «Ὁ Πνευματικός Πατέρας στόν Ἐφραίμ τόν Σύρο καί τόν Ἰσαάκ τόν Σύρο».

Eileen Jones: «Ἡ ἐνίσχυση τῆς μνήμης τοῦ Θεοῦ διά τῶν εἰκόνων: θεραπεία τῶν πνευματικῶν ἀσθενειῶν, σύμφωνα μέ τήν συνδεδεμένη ἀσκητική τῆς εἰκονολογίας καί ἡσυχαστικῆς πράξεως στήν Πατερική καί Βυζαντινή παράδοση».

Timothy Wilkinson: «Ἡ σωτηριολογία τοῦ ἁγίου Ἰγνατίου Ἀντιοχείας».

Emmanuel Gergis: «Κοπτική Ἐπιστημολογία καί ἡ ἑνιαία φύσις στόν Χριστό: Διατηρώντας τά Ἀλεξανδρινά χαρακτηριστικά».

Μετά ἀπό κάθε παρουσίαση γινόταν συζήτηση μέ τήν συμμετοχή ὅλων, καί τοῦ Σεβασμιωτάτου πού παρακολούθησε ὅλο το «συμπόσιο» καί ἔκανε θεολογικές παρεμβάσεις. Τό «συμπόσιο» διήρκησε συνολικά ἕξι ὧρες, ἀπό τίς 11 τό πρωί ἕως τίς 5 τό ἀπόγευμα.

Εἶχε προηγηθῆ ἡ εἰσαγωγική ὁμιλία τοῦ Σεβασμιωτάτου, καί οἱ λόγοι – χαιρετισμοί τῶν ὑπευθύνων τοῦ Τμήματος, οἱ ὁποῖοι τόσο κατά τήν ἔναρξη ὅσο καί κατά τήν λήξη εὐχαρίστησαν τόν Σεβασμιώτατο, γιατί συμβάλλει τά μέγιστα μέ τόν λόγο καί τήν παρουσία του στήν προβολή καί διάδοση τῆς ὀρθόδοξης πατερικῆς θεολογίας στήν Ἀμερική.

Οἱ Σύνδεσμοι Ἀγάπης τοῦ Ἁγίου Δημητρίου καί τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς φρόντισαν γιά τήν φιλοξενία τῶν προσκυνητῶν ἀπό τήν Ἀμερική τίς δύο ἡμέρες τῆς διαμονῆς τους στήν πόλη μας.

Ἀπό τό Γραφεῖο Τύπου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

24ωρη Πανελλαδική Απεργία της ΠΟΕ – ΟΤΑ την Πέμπτη

Published

on

By

Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, ημέρα της ψήφισης στη Βουλή του «Αναπτυξιακού» Νομοσχεδίου, η ΠΟΕ- ΟΤΑ προκήρυξε νέα 24ωρη απεργία.

Αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας:

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) προκηρύσσει, για την ΠΕΜΠΤΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019, 24ωρη Πανελλαδική Απεργία όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εντείνοντας τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της κατά του «Αναπτυξιακού» Νομοσχεδίου με διάταξη του οποίου εκχωρούνται στα ιδιωτικά συμφέροντα οι υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού των Δήμων.

Την ίδια ημέρα, οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. θα πραγματοποιήσουν στις 11:00 το πρωί Πανελλαδικό Συλλαλητήριο έξω από τα Γραφεία της Ομοσπονδίας (Καρόλου 24-Πλατεία Καραϊσκάκη).

Έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν, σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης και εργαζόμενοι άλλων Ομοσπονδιών του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Σημειώνεται πώς την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019 είναι προγραμματισμένη η ψήφιση στη Βουλή του «Αναπτυξιακού» Νομοσχεδίου.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητούν την απόσυρση του άρθρου 179 του «Αναπτυξιακού» Νομοσχεδίου, καθώς παρέχεται η δυνατότητα στους Δημάρχους με μειοψηφίες να εκχωρούν στους ιδιώτες τις υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού των Δήμων. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, σε κατάργηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε οικονομική επιβάρυνση των Δημοτών, μέσω της αύξησης των Δημοτικών Τελών.

Ζητούν επίσης την απόσυρση των άρθρων του «Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου» που στραγγαλίζουν και θέτουν κηδεμόνες στην συνδικαλιστική έκφραση Συλλόγων και Συνδικάτων για να πειθαρχήσουν και να συμμορφωθούν στις κυβερνητικές πολιτικές, άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού των Δήμων, καθώς και διασφάλιση της καταβολής του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.

Η 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της Πέμπτης 24 Οκτωβρίου 2019, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν ενωτικά, μαζικά και δυναμικά όλοι οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έρχεται σε συνέχεια της 48ωρης Πανελλαδικής Απεργίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού σήμερα Τρίτη 22 και αύριο Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019, όπως και της Μηχανοκίνητης Πορείας στο κέντρο της Αθήνας».

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και δημοτική πολιτική

Published

on

By

Η οικονομική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα εδώ και μια δεκαετία έχει άμεσες επιπτώσεις στην απασχόληση κυρίως των νέων ανθρώπων. Μεταξύ αυτών ιδιαίτερα πλήττονται οι νέοι επιστήμονες από τους οποίους οι πλέον προσοντούχοι αναζητούν εργασία στο εξωτερικό.

Με βάση αυτή τη λογική το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό έχει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε οικονομία που στηρίζεται σε υπηρεσίες και έχει πολλές δυνατότητες αν αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες προς όφελός της. Κάθε σκεπτόμενος πολίτης θα περίμενε από την πολιτεία να πάρει ειδικά μέτρα και να δημιουργήσει προγράμματα και προϋποθέσεις ώστε οι νέοι να παραμείνουν στη χώρα και το συντομότερο δυνατό να επιστρέψουν και όσοι λόγω της κρίσης έχουν ξενιτευτεί.

Επειδή όμως η ανεργία δεν περιορίζεται στους νέους πτυχιούχους αλλά αφορά ολόκληρη τη νεολαία και μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, για την αντιμετώπισή της δημιουργήθηκαν  μέσω του ΟΑΕΔ προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Πολλά από αυτά αφορούν την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού και οι απασχολούμενοι είναι κυρίως χειρώνακτες μακροχρόνια  άνεργοι.  Στο δήμο Ναυπακτίας απασχολούνται σε οκτάμηνη βάση πάνω από 100 άτομα αυτής της κατηγορίας κυρίως από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και την Τεχνική Υπηρεσία. Αντικείμενο της απασχόλησής τους είναι οι καθαρισμοί κοινοχρήστων χώρων και διάφορα μικροέργα  με αυτεπιστασία κλπ.

Οι εργαζόμενοι αυτοί  θα μπορούσαν να καλύψουν όλες τις ανάγκες του δήμου στον τομέα της  καθαριότητας των κοινοχρήστων χώρων. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να πούμε ότι η Κυβέρνηση ενίσχυσε την αυτοδιοίκηση εμμέσως  αφού το κόστος για όλους τους εργαζόμενους στην κοινωφελή εργασία το καλύπτει το κράτος. Επίσης εκτονώνεται σε μεγάλο βαθμό την πίεση που ασκούν οι άνεργοι κάθε δήμου στο δήμαρχο για ανεύρεση εργασίας.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ενώ αυτός ο τομέας της καθαριότητας θα μπορούσε να εξασφαλισθεί με τους εργαζόμενους από την κοινωφελή εργασία τα χρήματα που δόθηκαν σε ιδιώτες για τους αντίστοιχους καθαρισμούς ήταν όσα και τα προηγούμενα χρόνια.

Πρέπει συνεπώς να απαντηθούν δύο ερωτήματα.  Τι έργο έκαναν στο δήμο αυτοί που για 8 μήνες πληρώθηκαν από τον ΟΑΕΔ ;  Γιατί δεν περιορίσθηκε η δαπάνη του δήμου και χρειάσθηκε να δοθούν σε ιδιώτες χρήματα ίδια με τα προηγούμενα χρόνια;

Σε ένα δήμο που κυριαρχεί η διαφάνεια και ο ορθολογισμός με τα χρήματα αυτά θα μπορούσε να εξασφαλίσει σημαντικούς για τη Ναύπακτο χώρους από τους οποίους εξαρτάται η υλοποίηση μεγάλων δημοτικών έργων. Έργων με μόνιμες θέσεις εργασίας και τη δημιουργία πραγματικών εισοδημάτων. Αυτό βέβαια αντίκειται στη λογική των μόνιμων επιδομάτων.

Δεν είναι λοιπόν κατακριτέα μόνο η κεντρική πολιτική. Στον ίδιο βαθμό κατακριτέα πρέπει να είναι και η όποια δημοτική πολιτική αντιγράφει πιστά πολιτικές λαϊκισμού και ψηφοθηρίας.

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επίσκεψη Φαρμάκη στην Ναύπακτο

Published

on

By

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα είχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης κατά την επίσκεψή του στην πόλη της Ναυπάκτου. Κατά την συνάντηση στο Δημαρχείο της πόλης συζητήθηκαν θέματα  επιτάχυνσης των έργων και της απορρόφησης πόρων, καθώς και της ιεράρχησης των στόχων και των δράσεων. Στην συνάντηση πήραν μέρος η αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε.Αιτωλ/νίας Μαρία Σαλμά, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών Ζαχαρίας Χοχτούλας, ο επικεφαλής της ΑΔΚΝ Γιάννης Μπουλές και υπηρεσιακοί παράγοντες. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο περιοδείας του Περιφερειάρχη σε Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας.

Αναφορικά με το θέμα της μεταφοράς προσφύγων στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,  που τελευταία γίνεται μεγάλη συζήτηση, ήταν το μόνο που δεν συζητήθηκε.  Μάλιστα σε ερώτηση του Δημάρχου Ναυπακτίας αν υπάρχει κάποια ενημέρωση, ο κ. Φαρμάκης δήλωσε πως δεν γνωρίζει τίποτα.

 

Αναλυτικά το Δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΠΔΕ αναφέρει:

«Τους δήμους Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και Ναυπακτίας επισκέφθηκε σήμερα, Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019, στο πλαίσιο των περιοδειών του σε δήμους της Δυτικής Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Ο κ. Φαρμάκης, κατά τις συναντήσεις του με τον Δήμαρχο της Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστα Λύρο και με τον Δήμαρχο Ναυπακτίας, Βασίλειο Γκίζα,  υπογράμμισε τη βούληση της Περιφέρειας να επιταχύνει τους ρυθμούς εκτέλεσης έργων και απορρόφησης πόρων, ζητώντας τη συμβολή και των δημοτικών Αρχών προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, υπήρξε μία πρώτη ιεράρχηση στόχων και δράσεων ενώ συμφωνήθηκε, το αμέσως επόμενο διάστημα να ακολουθήσουν αναλυτικές συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για όλα τα έργα και τα προβλήματα που υπάρχουν, προκειμένου να ξεπεραστούν το συντομότερο δυνατό.

Ακόμα, ενόψει και της χειμερινής περιόδου, ο κ. Φαρμάκης σημείωσε για μία ακόμα φορά ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη κινητοποιήσει το σύνολο των διαθέσιμων δυνάμεών της και θα συνεχίσει να στέκει στο πλευρό των Δήμων και των τοπικών κοινωνικών με κάθε διαθέσιμο μέσο και τρόπο.

Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, ο κ. Φαρμάκης είχε την ευκαιρία να σταματήσει και στον δρόμο, όπου εκτελούνται εργασίες καθαρισμού της παλαιάς εθνικής οδού, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των έργων.

«Τα προβλήματα και τα ελλείμματα των δήμων της Αιτωλοακαρνανίας είναι μεγάλα και χρόνια. Και για να ξεπεραστούν, απαιτείται η μέγιστη δυνατή σύμπραξη και προσπάθεια όλων μας. Από την πρώτη στιγμή έχω υπογραμμίσει ότι ως περιφερειακή Αρχή θα σταθούμε στο πλευρό όλων των Δήμων και όλων των πολιτών. Γιατί για εμάς δεν υπάρχουν, ούτε Δήμοι, ούτε πολίτες, α’ και β’ κατηγορίας. Μαζί με τους Δήμους λοιπόν, θα αντιμετωπίσουμε όσο καλύτερα γίνεται τις ελλείψεις, θα τρέξουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε τις διαδικασίες και θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο, ενώ μαζί θα σχεδιάσουμε και ένα καλύτερο μέλλον» δήλωσε ο κ. Φαρμάκης με αφορμή την επίσκεψή του.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

musitsa-slider

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ