Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επαγγελματίες Άνω Χώρας: Άλλο «ορεινό χωριό» και άλλο «ορεινός προορισμός»

Published

on

Με επιστολή τους προς τον Δήμαρχο Ναυπακτίας, τους αρμόδιους αντιδημάρχους και το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας, ξενοδόχοι και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο του τουρισμού στην περιοχή της Άνω Χώρας Ναυπακτίας, καταγράφουν τα όσα συμβαίνουν στον τουριστικό αυτό προορισμό κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου – περιόδου αιχμής για την περιοχή λόγω χιονιού,  μια και οι αρμόδιοι δεν μπορούν να διασφαλίσουν την πρόσβαση για τους επισκέπτες στην πιο τουριστική περιοχή της Ναυπακτίας και του Νομού.

Με τον τίτλο: Άλλο «ορεινό  χωριό» και άλλο «ορεινός προορισμός» αναφέρουν στην επιστολή:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Τα τελευταία χρόνια η Ορεινή Ναυπακτία αποτελεί έναν από τους πιό γνωστούς χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας και τον κυριότερο χειμερινό προορισμό για τον νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ως επαγγελματίες που δραστηριοποιούμαστε στην Ορεινή Ναυπακτία, έχοντας ως στόχο την βελτίωση του τουριστικού προϊόντος που παρέχουμε, σας ενημερώνουμε εγγράφως για κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις που βιώνουμε καθημερινά, αρκετά χρόνια τώρα, προτείνοντας ταυτόχρονα κάποιες λύσεις.

  • Είναι εμφανής η έλλειψη ενός σύγχρονου εκχιονιστικού μηχανήματος (με μαχαίρι και αλατιέρα) που θα βοηθούσε γρήγορα και αποτελεσματικά στον καθαρισμό των δρόμων. Το μηχάνημα αυτό είναι πάγιο αίτημα εδώ και πολλά χρόνια των κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής, αλλά δυστυχώς ακόμη δεν έχει ενταχθεί στους οικονομικούς προϋπολογισμούς του Δήμου. Ίσως είμαστε ο μοναδικός χειμερινός προορισμός στην Ελλάδα που ο εκχιονισμός γίνεται με grader!!! Είναι αξιέπαινη η προσπάθεια που καταβάλουν οι οδηγοί των εκχιονιστικών, σε πραγματικά πολύ δύσκολες συνθήκες, με τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό που έχουν στην διάθεσή τους, υπερβαίνοντας πολλές φορές τις υποχρεώσεις τους, προκειμένου να βοηθήσουν εκεί που υπάρχει ανάγκη. Τους αξίζουν συγχαρητήρια, όμως αυτό δεν αρκεί!
  • Είναι εμφανής η έλλειψη επιτόπιου συντονισμού. Δεν μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα από το τηλέφωνο, χωρίς να υπάρχει αρμόδιος στα σημεία που υπάρχει πρόβλημα, που θα πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις, έχοντας πραγματική εικόνα της κατάστασης. Υπάρχουν Σαββατοκύριακα που νιώθουμε εντελώς αβοήθητοι. Δεν αρκεί μια βόλτα στα ορεινά των καθ’ ύλη αρμόδιων, μέσα από την ασφάλεια των τετρακίνητων οχημάτων τους, για την απαραίτητη φωτογράφηση. Είναι τραγελαφικό να παρακολουθούμε δελτία τύπου για την ετοιμότητα των μηχανημάτων του Δήμου, παραταγμένα στο Google Earth, και να βλέπουμε 3 grader και 3 φορτωτές σε Δάφνη και Αντίρριο, να περιμένουν το χιόνι, και εδώ στα ορεινά, που πνιγήκαμε στο χιόνι, να επιχειρεί ένα grader!!!
  • Ο επισκέπτης ταλαιπωρείται να φθάσει στον προορισμό του καθώς, αν έχει προλάβει να περάσει το μηχάνημα για καθαρισμό (δεν είναι δυνατόν ένα ή δύο μηχανήματα να καθαρίσουν όλο το ορεινό δίκτυο), σίγουρα δεν θα έχει περάσει ¨αλατιέρα¨, οπότε το λεπτό στρώμα χιονιού που απομένει γίνεται παγοδρόμιο. Έτσι ερχόμενος συνήθως βράδυ, βάζοντας αλυσίδες υπό το φως του κινητού τηλεφώνου πολλές φορές, φθάνει στο ξενοδοχείο του εξουθενωμένος και φοβισμένος. Ξημερώνοντας η δεύτερη ημέρα, οι περισσότεροι δεν τολμούν να ξεμυτίσουν από το ξενοδοχείο. Ούτε να το συζητάμε για μια βόλτα στα Κρυονέρια, την Ευηνολίμνη, την Αμπελακιώτισσα. Μην ξεχνάμε όμως ότι όλοι αυτοί επιζητούν μια βόλτα και όχι την περιπέτεια. Δυστυχώς, οι επισκέπτες μας, επιχειρώντας μια απόδραση από την Αθήνα και τις άλλες μεγαλουπόλεις, εγκλωβίζονται στους δρόμους μας, διακινδυνεύοντας την ασφάλεια του αυτοκινήτου τους, αλλά και σπαταλώντας τον πολύτιμο χρόνο της ολιγοήμερης εκδρομής τους. Είναι τραγικό το γεγονός ότι, οι τελευταίες τους κουβέντες πριν φύγουν είναι: «θα ξανάρθουμε σίγουρα, αλλά χωρίς χιόνι».
  • Άλλο πράγμα ¨ο δρόμος είναι ανοικτός¨ για να διακινηθούν οι ντόπιοι που έχουν εμπειρία και τα μέσα σε αυτές τις συνθήκες και άλλο πράγμα ¨ο δρόμος είναι ανοικτός¨ για την διακίνηση επισκεπτών. Όταν κάποιος κολλήσει στο χιόνι οι αρμόδιες αρχές τους προτείνουν να πάρουν για βοήθεια τα ξενοδοχεία. Σε αρκετές περιπτώσεις είχαμε εγκλωβισμένους επισκέπτες που οι ξενοδόχοι – διασώστες αναγκάστηκαν να πάνε να τους μαζέψουν. Ο Δήμος οφείλει να διασφαλίσει την διακίνηση των επισκεπτών σε όλο το οδικό δίκτυο της Ορεινής Ναυπακτίας, έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει επιλογές κατά την διάρκεια της διαμονής του, ακόμα και στις πιό δύσκολες καταστάσεις. Δεν μπορούμε να είμαστε χειμερινός προορισμός μόνο σε περίπτωση ηλιοφάνειας!!!
  • Το πρόβλημα της καθαριότητας των χωριών μας είναι αρκετά έντονο. Η τελευταία αποκομιδή σκουπιδιών στην Άνω Χώρα, έγινε πολύ πριν τα Χριστούγεννα και πολύ πριν αρχίσει να χιονίζει. Κάναμε γιορτές με τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν στους κάδους. Αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε τα σκουπίδια μας σε σκουπιδοτενεκέδες στην Ναύπακτο για να μην δημιουργηθεί αρνητική εικόνα στους επισκέπτες του χωριού. Γινόμαστε δέκτες των παραπόνων αρκετών επισκεπτών που παρατηρούν έκπληκτοι τα σκουπίδια στους δρόμους των χωριών μας ή σε διπλανά ρέματα. Ειδικά ο χώρος γύρω από τους κάδους σκουπιδιών πολλές φορές θυμίζει χωματερή, από τα πολλά σκουπίδια που παραμένουν εκεί. Πολλά ξενοδοχεία έχουν αρχίσει και κάνουν ανακύκλωση και οι κάδοι ανακύκλωσης δεν επαρκούν πλέον. Πολλές φορές επισκέπτες έχουν ανεβάσει φωτογραφίες με σκουπίδια, σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δυσφημίζοντας το τουριστικό προϊόν που παρέχουμε. Η εικόνα των υπαλλήλων καθαριότητας του Δήμου που κάθε μέρα επιχειρούν σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης της Ναυπάκτου και άλλων πεδινών διαμερισμάτων του Δήμου, είναι παντελώς άγνωστη για τα ορεινά χωριά. Όμως, ανήκουμε και εμείς στο Δήμο Ναυπακτίας!
  • Με 2 πόντους χιόνι το απορριμματοφόρο του Δήμου δεν ανεβαίνει να μαζέψει σκουπίδια με την δικαιολογία ότι ο δρόμος δεν είναι ανοιχτός. Είναι οξύμωρο όμως το γεγονός ότι, οι αρμόδιοι θεωρούν ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός – με υποχρεωτική την χρήση αλυσίδων – για τους κακόμοιρους τους επισκέπτες που δεν έχουν καμιά υποχρέωση να φθάσουν στο χωριό μας (είναι τιμή για εμάς η παρουσία τους), ενώ για το απορριμματοφόρο του Δήμου που έχει υποχρέωση να μαζέψει τα σκουπίδια, ο δρόμος δεν θεωρείται ανοιχτός.

Στα πλαίσια αυτά θα θέλαμε να μας ενημερώσετε γραπτώς στα παρακάτω ερωτήματά μας:

  1. Υπάρχει πρόβλεψη για αγορά σύγχρονου μηχανήματος εκχιονισμού και αν όχι καταθέστε τα επιχειρήματά σας για ποιο λόγο το θεωρείται μη απαραίτητο; Το επιχείρημα της ανάθεσης του εκχιονισμού σε ιδιώτες γνωρίζουμε όλοι ότι είναι ανεπαρκές και σε τελική ανάλυση επιβαρύνει πολύ περισσότερο τον προϋπολογισμό του Δήμου, από την αγορά ενός καινούργιου μηχανήματος.
  2. Υπάρχουν σαφείς διαδικασίες για τον καθαρισμό των δρόμων σε περίπτωση χιονόπτωσης; Εφόσον ο Δήμος έχει και άλλα μηχανήματα στην διάθεσή του γιατί δεν τα στέλνει στα ορεινά; Δεν θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα, με συνεχή καθαρισμό, στα μόλις 7km από Ελατού μέχρι Άνω Χώρα όπου υπάρχει αυξημένη κίνηση; Αμέσως μετά την κεντρική επαρχιακή οδό, δεν πρέπει να ανοίξει και ο δρόμος από τη Μακριά Ράχη; Πώς προβλέπεται να γίνεται ο καθαρισμός των δρόμων μέσα στα χωριά; Γιατί δεν καθαρίζονται από το χιόνι και τα πάρκινγκ του χωριού; Ποιος είναι υπεύθυνος για την τήρηση των διαδικασιών αυτών;

Όλα τα παραπάνω απαιτούν και αποτελούν έναν σχεδιασμό που παρακαλούμε να μας τον υποβάλετε.

  1. Υπάρχει καθορισμένο πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων στα ορεινά; Παρακαλούμε να μας το γνωστοποιήσετε. Ποιος είναι υπεύθυνος για την τήρησή του; Ποιος αποφασίζει ότι δεν θα ανέβει το απορριμματοφόρο στην Άνω Χώρα; Υπάρχει πρόβλεψη από τον Δήμο να παρέχονται και στο ορεινό κομμάτι οι ίδιες υπηρεσίες καθαριότητας που παρέχονται στα υπόλοιπα διαμερίσματα του Δήμου, πέραν της αποκομιδής των σκουπιδιών;

Είμαστε βέβαιοι ότι οι καθ’ ύλη αρμόδιοι γνωρίζουν την κατάσταση και μπορούν να βρουν λύσεις για όλα τα παραπάνω. Ως επαγγελματίες που δραστηριοποιούμαστε στην περιοχή, έχουμε στηρίξει στο παρελθόν με κάθε τρόπο, όλες τις ενέργειες του Δήμου για την βελτίωση και ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος που διαθέτουμε. Περιμένουμε από την Δημοτική αρχή, να τολμήσει και να δώσει λύσεις στα παραπάνω χρόνια προβλήματα. Δεν ωφελεί κανέναν να κουκουλώνουμε και να μεταθέτουμε τα προβλήματα.

Παρακαλούμε όπως μας απαντήσετε εγγράφως στα παραπάνω ερωτήματα».

 

Την επιστολή υπογράφουν:

Παπαιωαννίδης Ανδρέας            Ξενοδοχείο Crystal Mountain

Παπαδημητρίου Δημήτρης         Ξενώνας Τα Πέτρινα

Παπαιωαννίδης Ιωάννης             Ξενώνας Village Inn

Νικολέτος Βασίλης                         Ξενώνας Πανδοχείο της Ρήνας

Κωστογιάννης Γιώργος                Ξενώνας Κανναβέικο

Ρέππας Αθανάσιος                         Ταβέρνα Μεγάλη Λομποτινά

Σφήκας Νίκος                                 Ταβέρνα Πλατάνι

Σούζας Νίκος                                  Café Εν Άνω Χώρα

Μπέκιος Γιώργος                           Café Καλούδια

Χατζόπουλος Νίκος                       Café Πανόραμα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διάβρωση ακτών: Χάνεται η ακτογραμμή Αντιρρίου – Μακύνειας – Ρίζας

Published

on

By

Με ανοικτή επιστολή, κάτοικοι των περιοχών Αντιρρίου – Μακύνειας και  Ρίζας και όχι μόνο, επαναφέρουν το θέμα της διάβρωσης της ακτής, προς ενημέρωση των πολιτών, παραθέτοντας ένα μικρό ιστορικό των ενεργειών τους μέχρι και σήμερα, ζητώντας ταυτόχρονα από τους αρμόδιους ενημέρωση για τις ενέργειες που προτίθενται να κάνουν.

Αναφέρουν στην ανοικτή επιστολή τα ακόλουθα :

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μετατόπιση της ακτογραμμής Αντιρρίου – Μακύνειας – Ρίζας, με ταυτόχρονη εμφάνιση συχνών έντονων πλημμυρικών φαινομένων, που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια γης οικολογικής αξίας, απώλεια γης οικονομικής αξίας, αυξημένους κινδύνους για τις ανθρώπινες ζωές, κ.λπ..

Παρακολουθούμε το φαινόμενο με αγωνία για την εξέλιξή του, έχοντας υποβάλει, εκτός από ατομικές αιτήσεις ήδη από το 2019, ομαδικές αιτήσεις, η πρώτη το Δεκέμβριο του 2021 με 49 υπογράφοντες προς το Υπουργείο Υποδομών, την Κτηματική Υπηρεσία Αιτωλοακαρνανίας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Δήμο Ναυπακτίας και η δεύτερη μόλις πριν λίγες μέρες (με αρ. πρωτ. Δήμου Ναυπακτίας 18046/29-08-2024 και 19228/12-09-2024) προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας με σχετικές κοινοποιήσεις.

Με πρωτοβουλία εκπροσώπων των 49 αρχικά υπογραφόντων (που στη συνέχεια αναφερόντουσαν σε εμάς ως επιτροπή κατοίκων) το 2023 ενεργοποιήσαμε βουλευτές να υποβάλουν γραπτές ερωτήσεις στη Βουλή (κ. Σαράκης, κ. Ζαμπάρας, κ. Χουρδάκης, κ. Φλώρος, κ. Βαλτογιάννης) και την Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε συνάντηση για τη διάβρωση της ακτογραμμής Αντιρρίου-Ρίζας στο κτίριο Ναυπακτία στη Ναύπακτο.

Στη συνάντηση αυτή παρευρέθηκαν οι βουλευτές κ. Μίλτος Ζαμπάρας, κα Χριστίνα Σταρακά και κ. Σπύρος Τσιρώνης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θανάσης Μαυρομμάτης, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας, ο Αντιδήμαρχος Σωκράτης Παπαβασιλείου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου κ. Σπύρος Τσέλιος, ο επικεφαλής της “Ενωτικής πρωτοβουλίας” κ. Τάκης Λουκόπουλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Αλλάζουμε πλεύση” κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας κ. Λίνος Μπλέτσας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών κ. Θέμης Δαβανέλλος, οι πρόεδροι των κοινοτήτων Αντιρρίου, Μακύνειας-Ρίζας, Κάτω Βασιλικής και εκπρόσωποι άλλων συλλόγων και φορέων της περιοχής.

Τη συνάντηση κάλυψαν τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης (Lepanto, NafpaktiaNews, Nafsweek.gr).

Καθώς όμως από τότε έως και σήμερα δεν έγινε καμία ουσιαστική ενέργεια από τους αρμόδιους προκειμένου να εκπονηθεί μελέτη για να διαπιστώσει και να εκτιμήσει το μέγεθος της μετατόπισης της ως άνω ακτογραμμής και να προτείνει έργα αποκατάστασης, στις 12 Αυγούστου 2024 καλέσαμε τους κατοίκους της περιοχής σε ενημερωτική συνάντηση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Αντιρρίου στην πλατεία Χορμόβα στο Αντίρριο.

Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε να σταλεί εκ νέου αίτηση εκπόνησης μελέτης προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας, καθώς σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 215 του ν.3463/2006 “3. Οι δημότες και οι κάτοικοι μπορούν επίσης να καταθέτουν προτάσεις για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων αρμοδιότητας του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου ή του συμβουλίου του τοπικού ή δημοτικού διαμερίσματος. Οι προτάσεις συζητούνται υποχρεωτικά στο οικείο συμβούλιο, εφόσον έχουν κατατεθεί από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα και ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι για τη σχετική απόφαση που λαμβάνεται.”

Αυτή τη φορά υπέγραψαν την αίτηση 65 άτομα, από τους οποίους μάλιστα τουλάχιστον οι 28 είναι δημότες Ναυπάκτου.

Αρχικά εστάλη με ηλεκτρονικό μήνυμα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του κάθε μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου, με κοινοποίηση στα τοπικά συμβούλια του Δήμου Ναυπακτίας, στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στη Κτηματική Υπηρεσία Αιτωλοακαρνανίας, καθώς δε γνωρίζαμε ότι έπρεπε να σταλεί στο Τμήμα Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων (Τ.Υ.Π.Ο) του Δήμου Ναυπακτίας.

Καθώς δεν συμπεριλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 10/9/2024 ως θέμα, επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αντιρρίου, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι προκειμένου να οριστεί ημερομηνία συζήτησής του έπρεπε να είχε σταλεί στο Τ.Υ.Π.Ο.

Θεωρούμε, ωστόσο, πως θα έπρεπε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που το έλαβαν να το προωθήσουν στο Τ.Υ.Π.Ο και να ζητήσουν να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη του πρώτου Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς οι υπογράφοντες την αίτηση ξεπερνούν κατά πολύ τον ελάχιστο αριθμό υπογραφών που απαιτούνται, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αίτηση στο Δήμο Ναυπακτίας, και είναι μείζονος σημασίας για την περιοχή μας.

Αποστέλλουμε αυτή την επιστολή για ενημέρωση όλων των κατοίκων της περιοχής για τις μέχρι τώρα ενέργειες, αλλά κυρίως για την ενεργοποίηση των αρμόδιων αρχών, ζητώντας ενημέρωση για τις ενέργειες που προτίθενται να κάνουν.

Καλούμε όλους να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή για το καλό του τόπου μας».

Από την επιτροπή των κατοίκων

Κωνσταντίνος  Ντούνης του Γεωργίου

Αλεξάνδρα Τσιαμτσιούρη του Αλεξάνδρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εγκύκλιος για υγειονομικούς ελέγχους στα σχολεία

Published

on

By

Εγκύκλιο εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας με τίτλο «Υγειονομικοί έλεγχοι στα σχολεία όλων των βαθμίδων και των ειδικών κατηγοριών, ημερήσια και νυχτερινά, δημόσια και ιδιωτικά και τους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς για το σχολικό έτος 2024 – 2025».

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο αναφέρει:

Με την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2024-2025 και δεδομένων των  διαφόρων αναπνευστικών λοιμώξεων που ενδημούν κατά την χειμερινή  περίοδο στη μεταξύ των οποίων και της Covid-19, υπενθυμίζεται η επιτακτική ανάγκη εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων στις εκπαιδευτικές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή αρμοδιότητάς σας, με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Αναλυτικότερα οι έλεγχοι στις εκπαιδευτικές μονάδες οφείλουν να εστιάζονται στους ακόλουθους τομείς:

ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ
Κατά την διενέργεια του υγειονομικού ελέγχου εφαρμόζεται η υγειονομική νομοθεσία και διαπιστώνεται επίσης η πιστή εφαρμογή των οδηγιών που προβλέπονται στις εκάστοτε ισχύουσες Υπουργικές Αποφάσεις και σχετικές εγκυκλίους της Υπηρεσίας μας.
Οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται σε όλους τους χώρους (αίθουσες  διδασκαλίας, αύλειος χώρος, κοινόχρηστοι χώροι, αποχωρητήρια κ.λ.π) των  σχολείων, των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών σύμφωνα με την ανωτ.(4) σχετ. Υγ. Διάταξη.
Ειδικότερα, εφιστάται η προσοχή στα κάτωθι:
– Τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής με έμφαση στη συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών, τοποθέτηση αντλίας παροχής αλκοολούχου διαλύματος στα σημεία πλύσης των χεριών.
– Μέριμνα για την σχετική εκπαίδευση του βοηθητικού προσωπικού και των εργαζομένων σε χώρους σίτισης, αναφορικά με τα μέσα ατομικής προστασίας και την ορθή τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής.
– Επισταμένη καθαριότητα και απολύμανση επιφανειών και χώρων στις αίθουσες διδασκαλίας, στους χώρους σίτισης, στα αποχωρητήρια κ.λ.π. – Τακτικός και επαρκής αερισμός των χώρων και κυρίως των αιθουσών διδασκαλίας λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ατόμων.
– Εξασφάλιση υγιεινής των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης με ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα και απολύμανση των εγκαταστάσεων των αποχωρητηρίων .

Παράλληλα, εξακολουθεί να κρίνεται σκόπιμη, η συνεχής ενημέρωση του σχολικού πληθυσμού σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης των ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων, ώστε να μην υπάρχει εφησυχασμός.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

28 εκ. ευρώ για λειτουργικές ανάγκες των σχολείων- Τι ποσό παίρνει ο δήμος Ναυπακτίας

Published

on

By

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θ. Λιβάνιου κατανέμεται, από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», συνολικό ποσό ύψους είκοσι οκτώ εκατομμυρίων ευρώ (28.000.000,00 €) σε όλους τους Δήμους της Χώρας, προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητάς τους.

Ο Δήμος Ναυπακτίας λαμβάνει το ποσό των 76.380 ευρώ.

Για την κατανομή του ανωτέρω χρηματικού ποσού λήφθηκαν υπόψη δεδομένα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για το σχολικό έτος 2022-2023 που αφορούν στον αριθμό των μαθητών ανά σχολική βαθμίδα, στον αριθμό των σχολείων και στον αριθμό των τμημάτων ανά κλιματική ζώνη, ενώ συνεκτιμήθηκε και η υλοποίηση του θεσμού του σχολικού τροχονόμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ