Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιστολή διαμαρτυρίας Ναυπάκτιων που εργάζονται στην Πάτρα, για το δυσβάστακτο κόστος της Γέφυρας

Published

on

Προς

Πρωθυπουργό Ελλάδος,

Υπουργό Μεταφορών και Συγκοινωνιών

Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας,

Βουλευτές Αχαΐας,

Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος,

Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας,

Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας,

Δήμαρχο Πατρέων,

Δήμαρχο Αγρινίου,

Δήμαρχο Μεσολογγίου,

Δήμαρχο Ναυπάκτου,

Δήμαρχο Δωρίδος,

Πολιτευτή Αιτωλοακαρνανίας,

Κάθε Ενδιαφερόμενο

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αξιότιμοι κ. Βουλευτές, Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχες , Δήμαρχοι, Πολιτευτή,

Χρόνια Σας πολλά, Καλή και Δημιουργική Χρονιά με ΥΓΕΙΑ.

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά ζώντας σε διαφορετική πόλη από την πόλη που εργαζόμαστε και το δυσβάστακτο κόστος που πρέπει να πληρώνουμε καθημερινά προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις εργασιακές μας υποχρεώσεις,

Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο κόστος διοδίων της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης». Το οποίο αυξήθηκε το 2023 22 % σε σύγκριση με το 2022 για όσους χρησιμοποιούν το e pass της γέφυρας καθημερινά , ουσιαστικά τους εργαζομένους.  Ουσιαστικά αύξηση 2,5 φορές παραπάνω από τον πληθωρισμό

Επιθυμούμε και αιτούμαστε για τους εργαζομένους τη μείωση τουλάχιστον 60 % του κόστους διέλευσης για τη καθημερινή χρήση του e pass της γέφυρας. Αναλυτικότερα: χρησιμοποιώντας το e pass της γέφυρας σε 44 διελεύσεις το μήνα, 22 εργάσιμες ημέρες, το ατομικό μηνιαίο κόστος ανερχόταν στο ποσό των 242,56 ευρώ, δηλαδή 5,51 Ευρώ η διέλευση για το 2022 και τα προηγούμενα έτη.

Από 01.01.2023 χρησιμοποιώντας το e pass της γέφυρας για 44 διελεύσεις το μήνα, 22 εργάσιμες ημέρες, το ατομικό μηνιαίο κόστος ανέρχεται  στο ποσό των 294,90 ευρώ, δηλαδή 6,70 η διέλευση .

Αίτημα μας είναι μείωση του κόστους διέλευσης για τους εργαζομένους τουλάχιστον στα 2,5 ευρώ η διέλευση χρησιμοποιώντας το e pass της γέφυρας . Ή Διαφορετικά ένα voucher στο κάθε εργαζόμενο ονομαστικά τουλάχιστον 6 ευρώ ημερησίως.

Η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς είναι αδύνατη καθότι τα δρομολόγια είναι ελάχιστα καθώς επίσης υπάρχουν εργαζόμενοι που εργάζονται σε κυλιόμενο ωράριο

Επιπροσθέτως:

α) σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το κατά κεφαλή ΑΕΠ ανέρχεται για το νομό Αιτωλοακαρνανίας σε 11.830 ευρώ (2019 ) και το κόστος της γέφυρας για 11 μήνες χρήσης το έτος και 44 διελεύσεις μηνιαίως ( δηλαδή η κατ’ ελάχιστο ανάγκη χρήσης της γέφυρας για έναν εργαζόμενο) ανέρχεται σε 2.668 ευρώ άρα σχεδόν το ένα τέταρτο του εισοδήματος αναλώνεται για τη χρήση της γέφυρας , κάτι το οποίο προφανώς είναι παράλογο όταν δε σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ  (Μάρτιος 2022)    για τη πλειοψηφία των νοικοκυριών το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για όλο το μήνα. Με λίγα λόγια καλούμαστε να μη καλύπτουμε  βασικές μας ανάγκες  προκειμένου να μπορούμε να πάμε στην εργασία μας.

β) το κόστος διέλευσης επιβαρύνεται από Φόρο Προστιθέμενης Αξίας 24% ενώ η Γέφυρα A.επιβαρύνεται με Φόρο Εισοδήματος που για τις ανώνυμες εταιρείες ανέρχεται σήμερα σε 22% επί των καθαρών κερδών. Άρα ακόμα και αν η Γέφυρα Α.Ε αρνηθεί οποιαδήποτε αναπροσαρμογή, μπορεί η συγκεκριμένη κατηγορία διελεύσεων να απαλλαχθεί από χρέωση ΦΠΑ αλλά και τα έσοδα ή τα κέρδη της ΓΕΦΥΡΑΣ ΑΕ για τις συγκεκριμένες διελεύσεις να απαλλαγούν από τη φορολογία εισοδήματος. Έτσι κατά μέγιστο μπορεί να επιτευχθεί έκπτωση 46% χωρίς να μεταβληθούν καθόλου τα έσοδα και τα κέρδη της Α.Ε.

Τουλάχιστον 100 εργαζόμενοι πηγαινοέρχονται καθημερινά . Εάν κριθεί απαραίτητο από εσάς είναι εφικτό να σας δώσουμε λίστα με ονοματεπώνυμο και υπηρεσία εργασίας.

Παρακαλούμε θερμά για την ενδελεχή μελέτη του αιτήματός μας και τις άμεσες απαραίτητες ενέργειές για την θετική έκβαση του αιτήματός μας σε όσο το δυνατόν σύντομο χρονικό διάστημα.

Ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων και ευελπιστούμε στην άμεση θετική ανταπόκρισή σας.

 Με εκτίμηση,

Επιτροπή εκπροσώπησης εργαζομένων.

Παρασκευή (Βιβιάνα) Βούλγαρη, Υπάλληλος Υπηρεσίας Ασύλου

Δέσποινα Γκέντζη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών

Αγγελική Δημοπούλου, Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων  ΠΓΝΠατρών «Παναγία η Βοηθεία»

Βίκυ Καλογεράκη, Διοικητική Υπάλληλος Ξενώνα «ΕΛΠΙΔΑ»

Γκόλφω (Φούλα) Κυρίτση, Διοικητική Υπάλληλος Πανεπιστημίου Πατρών

Ιωάννης Κουτσογιάννης, Ιατρός Ακτινολόγος

Άγγελος Σταυρόπουλος, Οικονομονόλος

Χρήστος Χάλαρης, Οικονομολόγος

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε εξέλιξη ο Διαγωνισμός για τη μελέτη της Μαρίνας Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, βρίσκεται σε εξέλιξη ο ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός για τη «Σύνταξη Μελετών στο πλαίσιο της κατασκευής, βελτίωσης και συντήρησης των Λιμενικών Υποδομών», προϋπολογισμού 608.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.

Στις μελέτες αυτές περιλαμβάνεται και η μελέτη κατασκευής της Μαρίνας Ναυπάκτου, ύψους 105.000 ευρώ, καθώς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει από κοινού Δήμος Ναυπακτίας και Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο το 2023.

Οι μελέτες αφορούν επίσης στα εξής έργα:

  • Αναβάθμιση-εκσυγχρονισμός λιμένος Αντιρρίου και προστασία αντιστήριξης του παρακείμενου κάστρου Αντιρρίου
  • Κατασκευή λιμενίσκου-καταφυγίου τουριστικών σκαφών στην Κάτω Βασιλική
  • Επισκευή-επέκταση υπάρχοντος προβλήτα λιμένα και ανάπλαση της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος Κρυονερίου.

Τόσο ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας όσο και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Σπύρος Τσέλιος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία της διαδικασίας.

Β. Γκίζας: «Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την αναβάθμιση του παραλιακού μας μετώπου»

Ο δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Γκίζας σημείωσε ότι «Οι μελέτες αυτές αποτελούν ένα ακόμη καθοριστικό βήμα στον καίριο στόχο που έχουμε θέσει ως δημοτική αρχή για την συνολική αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Ναυπακτίας.  Με την ολοκλήρωσή τους θα ληφθούν χρηματοδοτήσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και θα υλοποιηθούν λιμενικά έργα που θα βελτιώσουν την πρόσβαση και τη λειτουργικότητα των υποδομών μας από θαλάσσης.

 Ιδιαιτέρως και όσον αφορά στην περίπτωση της Μαρίνας Ναυπάκτου, με την ανάδειξη του αναδόχου και στη συνέχεια την ολοκλήρωση της μελέτης, θα έρθουμε ακόμη πιο κοντά στην βασική μας επιδίωξη που δεν είναι άλλη από το να αποτελέσει ο τόπος μας πόλο έλξης τουρισμού υψηλού επιπέδου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική μας οικονομία και ανάπτυξη.  Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις του Αντιρρίου, της Κάτω Βασιλικής και του Κρυονερίου».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νίψον ανομήματα…

Published

on

By

Και ξαφνικά όπως περπατάς στη πλατεία Τζαβελαίων,   στον βραχόκηπο που υπάρχει  εκεί. συναντάς τον κατάλευκο νιπτήρα ανάμεσα στα αγκωνάρια.

Δεν είχε φαίνεται τι να τον κάνει  ο πρώην ιδιοκτήτης του και τον έβγαλε σε δημόσια θέα ή  μήπως η αίσθηση του  χιούμορ που διαθέτει  τον ώθησε να  κάνει την  σημειολογική αυτή κίνηση  σε αναμονή της…  ανάπλασης του χώρου;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δευτέρα 17/6 (Ζωντανά) η Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής του Δήμου Ναυπακτίας

Published

on

By

Δήμος-Ναυπακτίας-δημοτικό-συμβούλιο-συνεδρίαση

Συνεδριάζει σήμερα   Δευτέρα 17-06-2024  και  ώρα  18:00,   σε Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας η δημοτική αρχή του Δήμου Ναυπακτίας, στο Δημοτικό κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής , με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:

  1. Συζήτηση-ενημέρωση για το σοβαρό πρόβλημα ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων του Δήμου Ναυπακτίας. Εισηγητής κ. Δήμαρχος.
  2. Ενέργειες για την αντιμετώπιση του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων του Δήμου Ναυπακτίας. Θέμα δημοτικού συμβούλου κ. Γεώργιου Σιαμαντά.
  3. Αξιοποίηση και λειτουργία του κτηρίου Ξενία μετά την οριστική παραλαβή από της 31-01-2024. Θέμα δημοτικού συμβούλου κ. Γεώργιου Ασημακόπουλου.
  4. Ενέργειες για την πολεοδόμηση στην περιοχή της Παλαιοπαναγιάς και την αποκατάσταση της παραλιακής οδού. Θέμα δημοτικού συμβούλου κ. Ανδρέα Κωνσταντόπουλου.
  5. Ενέργειες του Δήμου Ναυπακτίας για την ενίσχυση εξωστρέφειας και καινοτομίας επιχειρήσεων. Θέμα δημοτικού συμβούλου κ. Παναγιώτη Κεχαγιά.
  6. Αθλητικοί χώροι Αντιρρίου. Θέμα προέδρου δημοτικής κοινότητας Αντιρρίου, κ. Ταμπάκη Νικολάου:

α) Ενημέρωση για την αδειοδότηση του Κλειστού Γυμναστηρίου Αντιρρίου.

β) Λειτουργία Κλειστού Γυμναστηρίου Αντιρρίου. Πότε θα μπουν τα όργανα γυμναστικής στο νέο τμήμα που κατασκευάστηκε, και πότε θα δοθεί σε χρήση.

γ) Προβολείς στο γήπεδο Αντιρρίου. Πότε θα γίνει η αντικατάσταση των προβολέων στο γήπεδο ποδοσφαίρου Αντιρρίου – (Επισυναπτόμενο έγγραφο τμήματος Ηλεκτρομηχ/κών έργων).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ