Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστολή Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αιτ/νιας προς τον Δήμαρχο για την ανάπλαση των πλατειών

Published

on

Επιστολή προς τον Δήμαρχο Ναυπακτίας απέστειλε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Αιτωλοακαρνανίας  με θέμα την “Παρουσίαση μελέτης Ανάπλασης – Ανάδειξης των Πλατειών Τζαβελλαίων- Κεφαλοβρύσου στην Ναύπακτο

Αναφέρει σε αυτή:

“Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ναυπακτίας, εκφράζοντας την βούληση ανάπλασης των πλατειών Κεφαλοβρύσου και Τζαβελλαίων στην ανατολική συνοικία της πόλης, παρουσίασε την αρχιτεκτονική μελέτη ανάπλασης –ανάδειξης  των δυο πλατειών, η οποία εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου .

Η παρουσίαση της πρότασης αυτής πραγματοποιήθηκε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής.

Η δημόσια αυτή κατάθεση της πρότασης της Δημοτικής Αρχής μας δίνει την ευκαιρία να καταθέσουμε τις δικές μας απόψεις, τόσο ως προς τις ακολουθούμενες διαδικασίες όσο και σε αυτή καθαυτή την αρχιτεκτονική πρόταση.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι για μια ακόμη φορά συνεχίζονται οι πρακτικές του παρελθόντος με αποσπασματικές εκφράσεις, με  εικόνες φωτογραφικού ενδιαφέροντος και εικονικής πραγματικότητας, οι οποίες αποσπούν το βλέμμα από αυτό καθαυτό το αντικείμενο της ανάπλασης και προσανατολίζουν τη συζήτηση αποκλειστικά σε θέματα επιλογής υλικών. Με αυτό τον τρόπο πολύ σημαντικά λειτουργικά ζητήματα αποσιωπώνται.

Η περιοχή ανάπλασης των δυο πλατειών είναι η μόνη περιοχή που περιλαμβάνει 4  πλατείες σε ακτίνα μόλις 80,00 μ. Βρίσκεται επίσης μέσα στον παραδοσιακό οικισμό και κοντά στον αρχαιολογικό χώρο.

Πάγια θέση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων είναι ότι το  βέλτιστο αποτέλεσμα θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσω αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, διαδικασία  που έχει θεσμοθετηθεί από το ΥΠΕΝ ήδη από το 2011 και είναι υποχρεωτική για κάθε αξιόλογο δημόσιο έργο καθώς εγγυάται την αξιοκρατία και το βέλτιστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα, εξασφαλίζοντας με πολλούς τρόπους το δημόσιο συμφέρον.

Είναι επίσης γνωστό ότι το Πράσινο Ταμείο χρηματοδοτεί την Διεξαγωγή Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών με απόφασή του (ΔΣ 161.2/2019), οπότε η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ενώ είναι μονόδρομος, στην προκειμένη περίπτωση έχει αποκλειστεί εντελώς.

Αποτέλεσμα της διαδικασίας που επέλεξε η Δημοτική Αρχή είναι η παραγωγή μιας αποσπασματικής πρότασης για τις  δύο μόνο πλατείες, μέσω της οποίας δεν μπορεί να εξάγει κανείς ασφαλή συμπεράσματα ως προς το βέλτιστο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Οι δύο προς ανάπλαση πλατείες έχουν τα εξής μοναδικά χαρακτηριστικά:

α. Βρίσκονται σε περιοχή πολύ σημαντική από χωροταξική και λειτουργική άποψη

β. Βρίσκονται  σε ανοιχτή θέα με τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου

    Ώς εκ τούτου η πρόταση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων δεδομένων των ανωτέρω μοναδικών χαρακτηριστικών, είναι ότι πρέπει να εξασφαλιστούν πρώτιστα οι δικλείδες ασφαλείας και οι προδιαγραφές εκείνες που θα εγγυηθούν την ποιοτική αναβάθμιση των μελετών και το βέλτιστο αποτέλεσμα, όπως:

1)  Η ενοποίηση των  πλατειών με το δίκτυο των υπόλοιπων κοινόχρηστων χώρων της πόλης και των άλλων πλατειών της περιοχής.

2) Η ιστορία και οι μνήμες που συνοδεύουν τον χώρο (όπως παλαιότερες δραστηριότητες χρηστών, ιστορικά, λαογραφικά στοιχεία, και άλλα στοιχεία αστικού εξοπλισμού θα πρέπει να ενταχθούν στο νέο σχεδιασμό της περιοχής παρέμβασης.

3) Ο σχεδιασμός πρέπει να παρέχει λειτουργική ευελιξία και τη δυνατότητα μετατροπής των πλατειών  σε χώρο φιλοξενίας εκδηλώσεων (όλων των ηλικιών)

4) Πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ενσωμάτωσης σύγχρονων προσεγγίσεων βιοκλιματικού σχεδιασμού, που θα εξασφαλίζουν συνθήκες άνεσης και δροσισμού, με τη λειτουργική ένταξη του υγρού στοιχείου που πάντα κυριαρχούσε στην περιοχή.

Ολοκληρώνοντας, τονίζουμε ότι είμαστε θετικοί σε κάθε συζήτηση – συνεργασία που θα στοχεύει στην ενσωμάτωση των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών στον πυρήνα κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας που έχει στόχο την βελτίωση της ζωής και της εικόνας της πόλης της Ναυπάκτου.

ο Πρόεδρος                                                     ο Γραμματέας

                                       Δημήτρης Παπακωνσταντίνου                                   Λεωνίδας Φραγκούλης”

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“ΦΛΟΓΑ” : Βazaar σχολικών ειδών στο νέο της χώρο

Published

on

By

Ο Σύλλογος ΦΛΟΓΑ – παράρτημα Ναυπάκτου σας εύχεται καλή και δημιουργική σχολική χρονιά και σας προσκαλεί στο  bazaar σχολικών ειδών, που θα γίνει στο νέο χώρο του Συλλόγου μας στη Ν. Μπότσαρη 50, από την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου έως και την  Τετάρτη 5 Οκτωβρίου.

Ο Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο στην παιδική ηλικία.

Εμείς οι γονείς της ΦΛΟΓΑΣ αγωνιζόμαστε για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα των παιδιών που έτυχε να αρρωστήσουν από καρκίνο.

Πολύτιμοι αρωγοί στον αγώνα μας, βρίσκεστε όλοι εσείς με τη βοήθεια που μας προσφέρετε.

Ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση και θα χαρούμε πολύ να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.

Με εκτίμηση

ΦΛΟΓΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Φλόγα-Ναύπακτος

 

Φλόγα-Ναύπακτος

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ : «Η επιλογή Λουκοπούλου να καταργήσει τη Δημοτική Αστυνομία και η εκ των υστέρων απολογία του»

Published

on

By

ναυπακτος-γκιζας-συνεργασία-πολιτών

Απάντηση στα όσα ειπώθηκαν τόσο στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, όσο και στην ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Ενωτική πρωτοβουλία» του Τάκη Λουκόπουλου, δίνει με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Συνεργασία πολιτών» του Βασίλη Γκίζα.

Αναφέρει η ανακοίνωση:

«Με μία έστω και καθυστερημένη για  6 χρόνια ανακοίνωση ο κ.Λουκόπουλος και η “Ενωτική Πρωτοβουλία” απολογούνται για την επιλογή τους να καταργήσουν  οριστικά  τη Δημοτική Αστυνομία του δήμου μας προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Είναι θετικό, πάντως, το γεγονός ότι αναγνωρίζουν ξεκάθαρα, έστω και μετά από τόσα χρόνια,  ότι ενώ ο νόμος 4325/ 2015 έδωσε τη δυνατότητα στους δήμους να επανασυστήσουν  τις δημοτικές αστυνομίες τους που είχαν καταργηθεί με το νόμο 4172/2013, ο κ.Λουκόπουλος  και η «Ενωτική Πρωτοβουλία» με την υπ’ αριθμ. 266/2015  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Ναυπακτίας επέλεξαν να  την καταργήσουν οριστικά και να  μην την επανασυστήσουν. Με την απόφαση αυτή, ο Δήμος Ναυπακτίας και ιδίως η πόλη της Ναυπάκτου στερήθηκαν  επί σειρά ετών ένα πολύτιμο όργανο, του οποίου οι αρμοδιότητες δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος που χρόνο με το χρόνο διογκώνεται αλλά εκτείνονται σε 27 διαφορετικά αντικείμενα, όπως στην επιτήρηση των λαϊκών αγορών, στην αντιμετώπιση της ρύπανσης και της ανεξέλεγκτης αφισοκόλλησης, στην επιτήρηση των κοινόχρηστων χώρων, στην αντιμετώπιση του ζητήματος των ακαθάριστων οικοπέδων και σε πολλά άλλα.

Και ενώ η δημοτική αρχή Λουκόπουλου επέλεξε να καταργήσει οριστικά τη δημοτική αστυνομία με τη φθηνή δικαιολογία ότι είναι «όργανο καταστολής», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο τότε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Σαμαντάς στη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, η πλειοψηφία πολλών σοβαρών δήμων επέλεξε το ακριβώς αντίθετο.

Σε κάθε περίπτωση η θετική ψήφος της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο υπέρ της σύστασης της δημοτικής αστυνομίας αλλά και η ουσία της ανακοίνωσης τους συνιστούν έμπρακτη αυτοκριτική, την οποία οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να χαιρετίσουμε.

Κάλιο αργά παρά ποτέ!!! »

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εργαστήριο της Τάφρου του Κορινθιακού Κόλπου: Ενδιαφέρουσες ομιλίες στο κτήριο «Ναυπακτία» το Σάββατο 24/9

Published

on

By

Πανελλήνιοι-αγώνες-Τοξοβολίας-Ναύπακτος-Παπαχαραλάμπειο-στάδιο

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών συνδιοργανώνουν υπό την Αιγίδα του Δήμου Ναυπακτίας, σειρά ομιλιών στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου του Εργαστηρίου της Τάφρου του Κορινθιακού Κόλπου.

Αναλυτικότερα, αυτό το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 18:00’ θα πραγματοποιηθούν στο κτήριο «Ναυπακτία» (1ος όροφος) δύο εξόχως ενδιαφέρουσες ομιλίες στα ελληνικά με θέμα «Ελλάδα και Σεισμοί» από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Σεισμολογίας-Σεισμικής Ανισοτροπίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθ. Γεώργιο Καβύρη και «Η Τάφρος του Κορινθιακού Κόλπου: Ένα γεωφυσικό Εργαστήριο» από τον εντεταλμένο Ερευνητή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ.Παναγιώτη Ηλία.

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

Προλογίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Φωκίων Ζαΐμης.

Από το 2016 στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου διενεργείται το λεγόμενο «Σχολείο του παρατηρητηρίου της τάφρου του Κορινθιακού Κόλπου» (https://nfo.crlab.eu/crl-school) το οποίο και αποτελεί την εκπαιδευτική συνιστώσα του εν λόγω παρατηρητηρίου. Ο κύριος σκοπός του σχολείου είναι να εκπαιδεύσει μεταπτυχιακούς φοιτητές και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης από όλη την Ευρώπη. Στο Σχολείο έχουν συμμετάσχει 58 πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ως εισηγητές, καθώς και 63 καθηγητές μέσης Εκπαίδευσης και 86 υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές πανεπιστημίων ως εκπαιδευόμενοι. Στο πλαίσιο του θερινού σχολείου του εργαστηρίου του Κορινθιακού Κόλπου (Corinth Rift Observatory) 2022, μεταξύ άλλων, θα διενεργηθούν επιδείξεις λειτουργίας εκπαιδευτικού σεισμογράφου σε μαθητές σε Γυμνάσιο της Ναυπάκτου, εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο και  παρουσιάσεις/διαλέξεις από 23 διακεκριμένους επιστήμονες της ημεδαπής και αλλοδαπής σε περίπου 17 φοιτητές και 14 καθηγητές μέσης εκπαίδευσης  που έχουν επιλεχθεί, καθώς και στο ευρύ κοινό.

Σημειώνεται ότι, η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος του εν λόγω Σχολείου, έχει αναγνωριστεί από τη Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα ακαδημαϊκά έτη 2020-2021 και 2021-2022 (Υ.ΠΑΙ.Θ., Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία, τμήμα Α΄, αρ. πρωτ. Φ1/ΝΔ/8978/38161/Δ7/04-04-2022).

Πληροφορίες για το εργαστήριο του Κορινθιακού Κόλπου καθώς και το πλήρες πρόγραμμα και υλικό για το φετινό αλλά και τα περασμένα θερινά σχολεία μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο http://crlab.eu. Το πλήρες πρόγραμμα του σχολείου καθώς και σχετικές πληροφορίες (υπό διαρκή ενημέρωση) βρίσκεται στο https://nfo.crlab.eu/crl-school-2022 .

Το σχολείο είναι δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες, με επιχορήγηση των φοιτητών και των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης και  υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωφυσικής (European Geosciences Union). Χορηγός του Σχολείου είναι η Uni-systems. Ο Δήμος Ναυπακτίας παρέχει το χώρο διεξαγωγής και πούλμαν για τις μετακινήσεις των εκπαιδευομένων στο πεδίο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ