Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστολή Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αιτ/νιας προς τον Δήμαρχο για την ανάπλαση των πλατειών

Published

on

Επιστολή προς τον Δήμαρχο Ναυπακτίας απέστειλε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Αιτωλοακαρνανίας  με θέμα την “Παρουσίαση μελέτης Ανάπλασης – Ανάδειξης των Πλατειών Τζαβελλαίων- Κεφαλοβρύσου στην Ναύπακτο

Αναφέρει σε αυτή:

“Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ναυπακτίας, εκφράζοντας την βούληση ανάπλασης των πλατειών Κεφαλοβρύσου και Τζαβελλαίων στην ανατολική συνοικία της πόλης, παρουσίασε την αρχιτεκτονική μελέτη ανάπλασης –ανάδειξης  των δυο πλατειών, η οποία εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου .

Η παρουσίαση της πρότασης αυτής πραγματοποιήθηκε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής.

Η δημόσια αυτή κατάθεση της πρότασης της Δημοτικής Αρχής μας δίνει την ευκαιρία να καταθέσουμε τις δικές μας απόψεις, τόσο ως προς τις ακολουθούμενες διαδικασίες όσο και σε αυτή καθαυτή την αρχιτεκτονική πρόταση.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι για μια ακόμη φορά συνεχίζονται οι πρακτικές του παρελθόντος με αποσπασματικές εκφράσεις, με  εικόνες φωτογραφικού ενδιαφέροντος και εικονικής πραγματικότητας, οι οποίες αποσπούν το βλέμμα από αυτό καθαυτό το αντικείμενο της ανάπλασης και προσανατολίζουν τη συζήτηση αποκλειστικά σε θέματα επιλογής υλικών. Με αυτό τον τρόπο πολύ σημαντικά λειτουργικά ζητήματα αποσιωπώνται.

Η περιοχή ανάπλασης των δυο πλατειών είναι η μόνη περιοχή που περιλαμβάνει 4  πλατείες σε ακτίνα μόλις 80,00 μ. Βρίσκεται επίσης μέσα στον παραδοσιακό οικισμό και κοντά στον αρχαιολογικό χώρο.

Πάγια θέση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων είναι ότι το  βέλτιστο αποτέλεσμα θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσω αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, διαδικασία  που έχει θεσμοθετηθεί από το ΥΠΕΝ ήδη από το 2011 και είναι υποχρεωτική για κάθε αξιόλογο δημόσιο έργο καθώς εγγυάται την αξιοκρατία και το βέλτιστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα, εξασφαλίζοντας με πολλούς τρόπους το δημόσιο συμφέρον.

Είναι επίσης γνωστό ότι το Πράσινο Ταμείο χρηματοδοτεί την Διεξαγωγή Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών με απόφασή του (ΔΣ 161.2/2019), οπότε η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ενώ είναι μονόδρομος, στην προκειμένη περίπτωση έχει αποκλειστεί εντελώς.

Αποτέλεσμα της διαδικασίας που επέλεξε η Δημοτική Αρχή είναι η παραγωγή μιας αποσπασματικής πρότασης για τις  δύο μόνο πλατείες, μέσω της οποίας δεν μπορεί να εξάγει κανείς ασφαλή συμπεράσματα ως προς το βέλτιστο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Οι δύο προς ανάπλαση πλατείες έχουν τα εξής μοναδικά χαρακτηριστικά:

α. Βρίσκονται σε περιοχή πολύ σημαντική από χωροταξική και λειτουργική άποψη

β. Βρίσκονται  σε ανοιχτή θέα με τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου

    Ώς εκ τούτου η πρόταση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων δεδομένων των ανωτέρω μοναδικών χαρακτηριστικών, είναι ότι πρέπει να εξασφαλιστούν πρώτιστα οι δικλείδες ασφαλείας και οι προδιαγραφές εκείνες που θα εγγυηθούν την ποιοτική αναβάθμιση των μελετών και το βέλτιστο αποτέλεσμα, όπως:

1)  Η ενοποίηση των  πλατειών με το δίκτυο των υπόλοιπων κοινόχρηστων χώρων της πόλης και των άλλων πλατειών της περιοχής.

2) Η ιστορία και οι μνήμες που συνοδεύουν τον χώρο (όπως παλαιότερες δραστηριότητες χρηστών, ιστορικά, λαογραφικά στοιχεία, και άλλα στοιχεία αστικού εξοπλισμού θα πρέπει να ενταχθούν στο νέο σχεδιασμό της περιοχής παρέμβασης.

3) Ο σχεδιασμός πρέπει να παρέχει λειτουργική ευελιξία και τη δυνατότητα μετατροπής των πλατειών  σε χώρο φιλοξενίας εκδηλώσεων (όλων των ηλικιών)

4) Πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ενσωμάτωσης σύγχρονων προσεγγίσεων βιοκλιματικού σχεδιασμού, που θα εξασφαλίζουν συνθήκες άνεσης και δροσισμού, με τη λειτουργική ένταξη του υγρού στοιχείου που πάντα κυριαρχούσε στην περιοχή.

Ολοκληρώνοντας, τονίζουμε ότι είμαστε θετικοί σε κάθε συζήτηση – συνεργασία που θα στοχεύει στην ενσωμάτωση των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών στον πυρήνα κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας που έχει στόχο την βελτίωση της ζωής και της εικόνας της πόλης της Ναυπάκτου.

ο Πρόεδρος                                                     ο Γραμματέας

                                       Δημήτρης Παπακωνσταντίνου                                   Λεωνίδας Φραγκούλης”

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Αναγγελία για τρένο στην Πάτρα και η Ναύπακτος

Published

on

By

Με αφορμή την  αναγγελία της πρότασης  – σχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την είσοδο του τρένου στην Πάτρα, που  παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στο 8ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Πάτρα, ο  Κωνσταντίνος Πατούχας  πολιτικός μηχανικός, γράφει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό:

«Μια σημαντική εξέλιξη για τα δεδομένα της Πάτρας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και κατά συνέπεια και της Ναυπακτίας. Εφόσον προχωρήσει τελικά η συγκεκριμένη πρόταση ξεκλειδώνει άλλο ένα συγκριτικό πλεονέκτημα και της Ναυπακτίας με άμεση σύγχρονη σύνδεση με την Αθήνα, το Διεθνές Αεροδρόμιο στα Σπάτα και τα Λιμάνια Πειραιά, Ραφήνα και Λαυρίου.

Η Ιόνια οδός μας έβαλε στο τουριστικό χάρτη και το τρένο έστω και από το Ρίον μας δίνει τις τουριστικές ροές.

Οι δυναμικές που θα έρθουν θα αλλάξουν άρδην την Ναύπακτο και μεγάλο τμήμα του Δήμου στην επόμενη δεκαετία.

Είμαστε μέσα στον κρίσιμο κόμβο και είναι επιτακτική ανάγκη με νηφαλιότητα και τόλμη να προχωρήσουν τα απαραίτητα πλαίσια που θα καθορίσουν την βιωσιμότητα όλων αυτών.

Από την αρχή της κρίσης η έλλειψη βασικών δεδομένων όπως το Κτηματολόγιο, η Πολεοδομική Οργάνωση και η Χωροταξία αποτελούσαν κύριο τροχοπέδη στην όποια ανάπτυξη και οι συνέπειες ήταν να ανατραπεί η ζωή των περισσότερων.

Τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια που επίκειται να προχωρήσουν για όλες τις Δημοτικές Ενότητες της χώρας ή θα είναι ο πυλώνας ανάπτυξης της επόμενης μέρας ή θα είναι η τρίτη, μοιραία αυτή τη φορά, χαμένη ευκαιρία για μια οργανωμένη επανεκκίνηση.

Είναι δεδομένο πως αν οι πολίτες δεν ενδιαφερθούν, ενημερωθούν και ασχοληθούν με την Πολεοδομική και Χωροταξική Ανασυγκρότηση των τόπων τους θα μείνουν θεατές των εξελίξεων, εγκλωβισμένοι στα χρόνια αδιέξοδα τους.

Η γενιά των τριάντα something και σαράντα something καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους…»

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το πρωί θα λειτουργούν πλέον τα ΚΔΑΠ του Δήμου Ναυπακτίας

Published

on

By

Με ανακοίνωση η ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ – ΚΕΔΝ

ενημερώνει  ότι τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης  Παιδιών ( ΚΔΑΠ) του Δήμου Ναυπακτίας  από την Δευτέρα 06/7/2020 θα  λειτουργούν  καθημερινά ( Δευτέρα – Παρασκευή) με πρωινό ωράριο 8:00 – 12:00.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμοι: Διαδικτυακά οι Φορολογικές Ενημερότητες

Published

on

By

Με Απόφαση του Υπουργού Επικρατείας, Κ.Πιερρακάκη, (Φ.Ε.Κ. Β’ 2643/30.6.2020) διατίθεται η διαδικτυακή υπηρεσία “Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας” στο Πληροφοριακό Σύστημα “Κόμβος Διαλειτουργικότητας Δήμων GOVHUB” της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Οι αναγκαίες πληροφορίες της φορολογικής ενημερότητας αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα της Α.Α.Δ.Ε.

Σκοπός διάθεσης της διαδικτυακής υπηρεσίας είναι η πληροφόρηση των αρμόδιων Υπηρεσιών των Δήμων για τη φορολογική ενημερότητα του φυσικού ή νομικού προσώπου, κατά τη διενέργεια πράξεων στις οποίες είναι υποχρεωτική η προσκόμιση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και την ΠΟΛ 1274/2013, όπως ισχύει, και, ειδικότερα, για την εξόφληση τίτλων πληρωμής από τους Δήμους, καθώς και για τη συμμετοχή οικονομικών φορέων σε διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4412/2016.

Δικαίωμα πρόσβασης και χρήσης της ανωτέρω διαδικτυακής υπηρεσίας έχουν μόνον οι Υπάλληλοι των Δήμων, οι οποίοι εξουσιοδοτούνται ειδικά για τον σκοπό αυτό μέσω της υπηρεσίας ταυτοποίησης που παρέχει ο Κόσμος Διαδικτυακών Υπηρεσιών govHUB.

Η πιστοποίηση της ΚΕΔΕ στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., η εξουσιοδότηση των υπαλλήλων της ΚΕΔΕ για τη διαχείριση του αιτήματος διαλειτουργικότητας, η έκδοση διαπιστευτηρίων για τη χρήση της διαδικτυακής υπηρεσίας και κάθε τροποποίηση της εξουσιοδότησης των υπαλλήλων της πραγματοποιούνται μέσω της Εφαρμογής Αιτημάτων Διαλειτουργικότητας του ΚΕ.Δ. της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.

Για τον έλεγχο της πιστοποίησης του Φορέα, ειδικώς εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι της Α.Α.Δ.Ε. έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες του αιτήματος στην Ε.Δ.Α. και στα στοιχεία ιχνηλασιμότητας των κλήσεων διαλειτουργικότητας που αποστέλλει η ΚΕΔΕ για κάθε κλήση από τους Δήμους.

Η ΚΕΔΕ έχει την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλων και αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφάλειας των λαμβανομένων πληροφοριών και, κατ΄ ελάχιστον, την καταγραφή και παρακολούθηση των προσβάσεων, τη διασφάλιση ιχνηλασιμότητας και την προστασία των διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση, καθώς και από σκόπιμη ή τυχαία απειλή. Οι χρήστες του πληροφοριακού συστήματος της ΚΕΔΕ έχουν την υποχρέωση χρήσης των λαμβανομένων πληροφοριών αποκλειστικά και μόνον για την αιτία για την οποία εκδίδεται το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας. Επιπλέον, για τη διασφάλιση ορθής χρήσης της υπηρεσίας, η ΚΕΔΕ έχει την ευθύνη συμπλήρωσης μοναδικού αριθμού αναφοράς (π.χ. αρ. πρωτοκόλλου) για κάθε κλήση της διαδικτυακής υπηρεσίας από τους υπάλληλους των Δήμων.

Η διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας διενεργείται μέσω του ΚΕ.Δ. της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., σύμφωνα με την πολιτική ορθής χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με τις διατάξεις περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

δερματινεσ-τσαντεσ-musitsa

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ