Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επιτροπή για αναζήτηση νέου χώρου για την Λαϊκή στο κέντρο της Ναυπάκτου

Published

on

λαικη-αγορα-ναυπακτος-δημοτικό-συμβουλιο-δήμος-ναυπακτιας

Το θέμα της κατάργησης της Λαϊκής αγοράς που γίνεται στον χώρο μπροστά από την Βιβλιοθήκη και του κτιρίου που στεγάζεται το Αστυνομικό τμήμα της Ναυπάκτου, ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας 4 Νοεμβρίου.

Στην  εισήγηση του αντιδημάρχου Γιάννη Παπαϊωαννίδη αναφέρθηκε πως ο χώρος που πραγματοποιείται η Λαϊκή είναι περιορισμένος, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται προβλήματα στην λειτουργία του Αστυνομικού τμήματος.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας σημείωσε πως ο χώρος είναι ακατάλληλος και πως ο Δήμος δεν αποφασίζει με κριτήριο το συναίσθημα αλλά το συμφέρον των δημοτών.

Κατά την συζήτηση που ακολούθησε προτάθηκε από τον επικεφαλής της ΑΔΚΝ Γιάννη Μπουλέ η δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει εντός μηνός την περίπτωση εναλλακτικού χώρου, με την πρόταση – προτάσεις να έρχεται και πάλι προς συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο.

Μόνο αν βρεθεί χώρος σε μια ακτίνα 300 μέτρων από το σημερινό σημείο που γίνεται η Λαϊκή, συμφωνεί με την μεταφορά της ο Ανδρέας Κοτσανάς, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα συμμετέχει στην επιτροπή διερεύνησης νέου χώρου.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Γούλας τόνισε ότι κι εκεί που λειτουργεί σήμερα  μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση της Λαϊκής, βάζοντας ταυτόχρονα στην συζήτηση και το θέμα της μεταφοράς των υπηρεσιών της Αστυνομίας στο χωροθετημένο  εδώ και χρόνια οικόπεδο στο Σκα, προτείνοντας,  το κτίριο της πρώην ΔΟΥ Ναυπάκτου να αγοραστεί από τον Δήμο.

Για δημιουργία μόνιμης εγκατάστασης για τη Λαϊκή αγορά στο κέντρο της πόλης έκανε λόγο ο Γιάννης Νταουσάνης, φέρνοντας παραδείγματα άλλων πόλεων, του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Για το θέμα της αγοράς του κτιρίου της πρώην ΔΟΥ αναφέρθηκαν και ο Τάκης Λουκόπουλος, αλλά και ο Γιάννης Μπουλές τονίζοντας ότι παρά τις προσπάθειες που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια το κτίριο δεν μπορεί να έλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου, ενώ σημείωσαν ότι είναι αρχαιολογικός όλος ο περιβάλλων χώρος.

Παρέμβαση στην συζήτηση έκανε και ο παλιός Ναυπάκτιος Στάθης Βλαχόπουλος, τονίζοντας πως η Λαϊκή έχει ιστορία 180 χρόνων και εξυπηρετεί τους κατοίκους του κέντρου, που στην περίπτωση κατάργησή της θα είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν ή στην Λαϊκή που γίνεται στην περιοχή του 2ου Γυμνασίου – Λυκείου ή σε αυτή στον Σκα.

λαικη-αγορα-ναυπακτος-δημοτικό-συμβουλιο-δήμος-ναυπακτιας

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας ανέφερε πως  ο δήμος δεν αποφασίζει συναισθηματικά αλλά με γνώμονα το πραγματικό συμφέρον των δημοτών και της πόλης. «Αναλαμβάνω να πω υπευθύνως την άποψη για τη λαϊκή αγορά, που μπορεί να μην είναι αρεστή, αλλά η κατάσταση εκεί είναι αφόρητη. Γνωρίζουμε όλοι τις γειτονιές της Ναυπάκτου και είναι αδύνατη η μεταφορά της σε άλλο σημείο του κέντρου. Επειδή στην δημοκρατία  δεν υπάρχουν αδιέξοδα, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια επιτροπή από τις παρατάξεις προκειμένου σε χρονικό διάστημα ενός μήνα να διερευνήσουμε την προοπτική μεταφοράς της σε άλλο σημείο».

Με πρόεδρο τον αντιδήμαρχο Γιάννη Παπαϊωαννίδη και μέλη της  τους:  Δημητρόπουλο Νίκο, Ασημακόπουλο Γιώργο, Νταουσάνη Γιάννη, Μουχτούρη Ηρακλή, Τσουκαλά Ντίνο και Κιμινουλάκη Μυρτώ, συστήθηκε η διαπαραταξιακή Επιτροπή με τον συγκεκριμένο σκοπό και με στόχο να φέρει στο Σώμα εντός μηνός πιθανή εναλλακτική πρόταση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 285 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 285ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

# Έλλειμμα πολιτικού διαλόγου :

Οι δημοτικές και περιφερειακές  εκλογές στην Ελλάδα, συνδέονται µε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών οι οποίες καλούνται να επιλέξουν τους  εκπροσώπους τους στα δημοτικά  συμβούλια και τα άλλα όργανα       διοίκησης. Οι υποψήφιοι…

#   Εγκαίνια εκλογικών κέντρων  των  υποψηφίων δημάρχων Ναυπακτίας :

Στην τελική ευθεία προ της κάλπης της 8ης Οκτωβρίου βρίσκονται οι δημοτικές παρατάξεις και οι υποψήφιοι δήμαρχοι που διεκδικούν την ψήφο των δημοτών για να βρεθούν στο «τιμόνι» του Δήμου Ναυπακτίας για την επόμενη πενταετία.

Στα εγκαίνια των εκλογικών τους κέντρων…

#   Καταργούνται όλα τα ΝΠΔΔ των δήμων :

«Παραμονή» των αυτοδιοικητικών εκλογών, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών , επέλεξε με « διαβούλευση» fast track να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση…

#  Προχωρούν οι διαδικασίες για την πλατεία Στάϊκου :

Μετά την ολοκλήρωση των μελετών και τη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε, η πλατεία Στάϊκου θα υποβληθεί ως αίτημα προς χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο, μετά από πρόσκληση που έχει ανοίξει…

#   Πριν την κάλπη…    ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ) :                                                                

Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος και ο πιο ασφαλής για να πετύχει κανείς σε πολιτικό επίπεδο, είναι ο περιορισμός των συγκρούσεων και η δημιουργία  συμ-μαχιών και συναινέσεων. Η τακτική αυτή…

#   Στις 30 Σεπτεμβρίου η τελετή αναπαράστασης της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου:

Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την 452η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου (7.10.1571), του ιστορικού γεγονότος που  σημάδεψε την ιστορία της Ευρώπης και του κόσμου. Πρόκειται…

#   Άνοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων για το Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) 2023:

Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο ΚΟΤ κάθε χρόνο και κάθε φορά εντός (2) μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων…

#   Έρχεται ο «ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου»   Ηλεκτρονική πλέον  η μεταβίβαση ακινήτων:

Με βάση το χρονοδιάγραμμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από την 1η Νοεμβρίου 2023 όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα διεκπεραιώνονται αποκλειστικά μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που αυτή την περίοδο λειτουργεί πιλοτικά…

#   Θα χτυπήσει την αγορά Airbnb η επιβολή ΦΠΑ :

Τα φορολογικά έσοδα του κράτους από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ανέρχονται σήμερα σε 600 εκατ. ευρώ έναντι των 50 εκατ. πριν από λίγα χρόνια. Μέσα σε μερικά χρόνια…

Γίνε συνδρομητής στο Nafsweek ΕΔΩ :     (ΕΤΗΣΙΑ Συνδρομή 20 ευρώ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αναβολή της διαβούλευση του νομοσχεδίου κατάργησης των ΝΠΔΔ των δήμων ζήτησε η ΚΕΔΕ

Published

on

By

Την αναβολή της συζήτησης για μετά τις δημοτικές και περιφερειακές της 8ης Οκτωβρίου του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των ΟΤΑ, την κατάργηση των ΝΠΔΔ των δήμων και άλλων διατάξεων που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο, ο οποίος παραβρέθηκε στη σημερινή συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Ο λόγος που η ΚΕΔΕ θέτει θέμα αναβολής, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου είναι πρώτον, για να υπάρξει πλήρης συζήτηση και ανάλυση όλων των νέων δεδομένων που εισάγει το εν λόγω νομοσχέδιο  και δεύτερον, για να ληφθούν υπόψη οι επικουρικές προτάσεις και βάσεις που θέτει η Αυτοδιοίκηση.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τις προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου για το σύστημα διακυβέρνησης ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και σύμφωνα με την εισήγηση των Επιτροπών της ΚΕΔΕ, Θεσμών και Διαφάνειας και Οικονομικών των ΟΤΑ, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, η ΚΕΔΕ μεταξύ των άλλων προτείνει:

  • το ποσοστό αύξησης των άμισθων αντιδημάρχων να παραμείνει στο 1/3 όπως επίσης και όλες οι πρόνοιες του προηγούμενου νόμου για την αύξηση του αριθμού των αντιδημάρχων στις περιπτώσεις συνένωσης πρώην δήμων και κοινοτήτων
  • Να προβλεφθεί διάταξη σύμφωνα με την οποία ο δήμαρχος, όταν για κάποιο λόγο παραιτηθεί από τη θέση του να παραμείνει δημοτικός σύμβουλος εφόσον το επιθυμεί
  • Να μη θεσμοθετηθεί η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής και αντί αυτού, να υπάρξουν εγγράφως κατατεθειμένες, τρεις ερωτήσεις ανά δημοτική παράταξη, οι οποίες και θα συζητούνται στην επικείμενη συνεδρίαση του Τακτικού Δημοτικού Συμβουλίου. Εναλλακτικά να πραγματοποιείται αυτή η ειδική συνεδρίαση κάθε τέσσερις μήνες με εγγράφως κατατεθειμένες 20 ερωτήσεις, με ταυτόχρονη τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατάργηση του σταδίου των ερωτήσεων και επερωτήσεων .
  • Για τη συγκρότηση και εκλογή Δημοτικής Επιτροπής. στην οποία συνενώνονται η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής προτείνεται η διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος.

Σε ότι αφορά τις διατάξεις (άρθρο 24-25-26) του νομοσχεδίου για την κατάργηση των ΝΠΔΔ των ΟΤΑ και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στους δήμους, τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των Σχολικών Επιτροπών στους δήμους και τη λύση των Κοινωφελών Επιχειρήσεων και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στους δήμους η ΚΕΔΕ προτείνει τα εξής:

  • Να παραμείνει ως έχει το ισχύον καθεστώς και μετά τις εκλογές σε συνεργασία με το Υπουργείο να συζητηθεί το θέμα
  • Στο πλαίσιο μιας μεταβατικής διαδικασίας να κινητροδοτηθεί η διαδικασία κατάργησης των ΝΠΔΔ και πάντα σε εθελοντική βάση .
  • να διατηρηθούν σε κάθε δήμο μία Δημοτική Επιχείρηση και μία Σχολική Επιτροπή.
  • Να αυξηθεί ο αριθμός των ειδικών συμβούλων ή ειδικών συνεργατών που θα στελεχώσουν τις επιτροπές που συστήνονται στους δήμους για την καλύτερη διαχείριση θεμάτων των ΝΠΔΔ που καταργούνται.
  • Σε περίπτωση ψήφισης του νόμου να ληφθεί πρόνοια αναδρομικής ισχύος 2 ετών για τους δήμους που κατήργησαν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή Δημοτικές Επιχειρήσεις  και να αυξηθεί ο αριθμός των Αντιδημάρχων και για αυτούς.

Για τη σύσταση και λειτουργία Κόμβου Παρακολούθησης Επιδόσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η ΚΕΔΕ θεωρεί σωστή τη νομοθετική πρωτοβουλία αφού η μέτρηση των επιδόσεων των ΟΤΑ σε συνδυασμό με τους υπάρχοντες ηλεκτρονικούς συνδέσμους και κόμβους, θα αναβαθμίσει το παραγόμενο έργο και θα δημιουργήσει συνθήκες βελτίωσης των επιδόσεων αυτών.

Τάσσεται σταθερά υπέρ της μέτρησης και της αξιολόγησης, «σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μια διαδικασία μεταβίβασης ευθυνών». Προτείνει δε η γνώμη της ΚΕΔΕ για το περιεχόμενο των δεικτών και στοιχείων για τη θέσπιση των βραβείων να είναι η  σύμφωνη γνώμη και όχι απλή.

Τέλος σε ότι αφορά την πρόβλεψη για τη μεταφορά της αρμοδιότητας καθαριότητας οδικού δικτύου των παράπλευρων δρόμων αυτών, των νησίδων τους, καθώς και των πρανών η ΚΕΔΕ τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλιστεί η μεταφορά στους δήμους, των ανάλογων πόρων, προσωπικού και τεχνικού εξοπλισμού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος κατά την τοποθέτησή του δεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής του νομοσχεδίου για μετά τις εκλογές. «Εμένα, είπε, με ενδιαφέρει άλλο πράγμα πιο σοβαρό. Θέλω να αξιοποιήσουμε το χρόνο μετά τις εκλογές για να δουλέψουμε σοβαρά τα θέματα του Κώδικα». Σημείωσε ωστόσο ότι άκουσε προσεκτικά όλα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ότι «θα επανέλθουμε και θα είμαστε σε επικοινωνία, καθώς έτσι και αλλιώς υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος για διαβούλευση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ