Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Εργαζόμαστε για το σήμερα κοιτώντας προς την επόμενη μέρα»

Published

on

Σε εποχές δύσκολες, ο Δήμος Ναυπακτίας καλείται μέσα από τις Δομές που έχει δημιουργήσει να παρέμβει σε κοινωνικό επίπεδο, στηρίζοντας τις ευπαθείς ομάδες των δημοτών. Πέραν των Δομών Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, η Πρόνοια αλλά και το Τμήμα Ρομά, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος  Ντίνος Τσουκαλάς έχει επιφορτιστεί και με τις αρμοδιότητες του πολιτισμού, σημαντικό για την εξωστρέφεια του Δήμου, του αθλητισμού, αναφορικά με την συντήρηση – διαχείριση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και σε ότι αφορά τις Σχολικές μονάδες της Ναυπακτίας. Για όλα τα παραπάνω καθώς και για τον ένα χρόνο θητείας του, μιλά στο Nafsweek, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

 

Στο κοινωνικό κομμάτι, στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε σήμερα, τι παρεμβάσεις κάνει ο     Δήμος Ναυπακτίας ;

«Οι παρεμβάσεις μας εστιάζονται στον τομέα της Πρόνοιας, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, στα βοηθήματα του ΚΕΑ, όπως  και στο τμήμα Ρομά.  Σε πρακτικό επίπεδο, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο έχουμε 160 ωφελούμενους που καθημερινά σιτίζονται από τη δομή, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα παρέχουμε σε αυτούς και  τρόφιμα. Το Κοινωνικό Μαγειρείο, σε καθημερινή βάση, ετοιμάζει με δύο μάγειρες τα γεύματα των ωφελουμένων. Υπάρχει επίσης και το ΤΕΒΑ, η υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που παρέχει τρόφιμα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες δύο φορές το χρόνο. Κατά διαστήματα υπάρχει διανομή ενδυμάτων, γραφικής ύλης και τετραδίων για τα παιδιά».

Στις αρμοδιότητες σας ως αντιδήμαρχος είναι τα Σχολεία όπως και η Κοινωφελής επιχείρηση του  Δήμου με τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Ένα κομμάτι δύσκολο που αφορά παιδιά. Ποια είναι η εικόνα σήμερα;

«Όσον αφορά στην Κοινωφελή Επιχείρηση – ΚΕΔΝ και τα ΚΔΑΠ γνωρίζετε ότι έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα με τη μείωση των Voucher, γεγονός που οδηγεί αρκετά παιδιά εκτός και θέτει σε κίνδυνο τις  θέσεις των εργαζομένων στις δομές αυτές. Ως Δήμος κάναμε το αυτονόητο. Κρατήσαμε τις θέσεις εργασίας και ενισχύσαμε οικονομικά την ΚΕΔΝ.  Αυτή τη στιγμή, αναμένουμε από την Κυβέρνηση, μετά και τη σχετική  δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών, να δώσει περισσότερα χρήματα που θα φέρουν και επιπλέον voucher, τα οποία αντιστοιχούν σε  θέσεις παιδιών στις δομές. Σχετικά με τα Σχολεία της Ναυπακτίας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια, συνολικά 48 σχολικές μονάδες με τεράστια κτηριακά προβλήματα,  οι εγκύκλιοι που έρχονταν από το  αρμόδιο Υπουργείο εν μέσω Covid-19, είναι  αντιφατικoί.

Ως παράδειγμα θα αναφέρω το θέμα με τις καθαρίστριες: ο Δήμος έπαιρνε χρηματική ενίσχυση για 24 καθαρίστριες που οριακά κάλυπταν τις ανάγκες των σχολείων της Ναυπακτίας.  Σήμερα έχουμε 19 και κάποιες από αυτές είναι τρίωρης απασχόλησης. Καλείται λοιπόν, πάλι ο δήμος, με δικά του έξοδα, να καλύψει τις ανάγκες των σχολικών μονάδων, παρέχοντας τη μέγιστη ασφάλεια εν μέσω πανδημίας.  Θα πρέπει ωστόσο, στο σημείο αυτό, να αναφέρω ότι η συνεργασία με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων είναι άψογη καθώς και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται τα προβλήματα και πολλές φορές “βάζουν πλάτη” για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τέλος, όσον αφορά στα ΚΑΠΗ του Δήμου, παραμένουν κλειστά, βάσει των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19 και αναμένουμε νέες οδηγίες ώστε να δούμε πότε θα οριστεί η επαναλειτουργία τους».

Είστε αρμόδιος και για το κομμάτι του αθλητισμού. Ποια η κατάσταση των Δημοτικών αθλητικών             εγκαταστάσεων;

«Το κομμάτι αυτό αφορά  κατά κύριο λόγο στην οργάνωση της χρήσης των εγκαταστάσεων από τα Σωματεία και τους Συλλόγους, αλλά και στη συντήρηση αυτών των εγκαταστάσεων, που δεν είναι ούτε λίγες ούτε σε καλή κατάσταση. Τα προβλήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν πολλά.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι, τη φετινή χρονιά ξεκίνησε και, εφόσον όλα πάνε καλά, στις αρχές Ιανουαρίου, θα έχει αποπερατωθεί  το Γήπεδο Λυγιά.  Εκτός από τον πλαστικό τάπητα που είχε τοποθετήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, προχωρήσαμε σε εργασίες αποπεράτωσης των αποδυτηρίων, στον ηλεκτροφωτισμό, στην περίφραξη και τη δημιουργία δυο couloirs στο στίβο. Στόχος μας είναι στην περιοχή  αυτή, με τα τέσσερα γήπεδα τένις και κάποιες επιπλέον εγκαταστάσεις , να δημιουργήσουμε ένα Αθλητικό Κέντρο.

Στο γήπεδο Ξηροπηγάδου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της περίφραξης και τα αποδυτήρια, ενώ προχωρούμε και στη νομιμοποίηση του γηπέδου, κάτι που δεν είχε γίνει έως σήμερα.

Στο Αθλητικό Κέντρο Αντιρρίου, προχωρήσαμε σε εργασίες βελτίωσης των αποδυτηρίων και της περίφραξης στο Γήπεδο Ποδοσφαίρου και σε διάφορες εργασίες για τη βελτίωση του Κλειστού Γυμναστηρίου.

Τέλος, στο  γήπεδο της Γαβρολίμνης, μπορεί να μην αγωνίζεται κάποια ομάδα εκεί, όμως συντηρείται κανονικά από επαγγελματίες και βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση».

Σχετικά με το θέμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, ξεκίνησε η χρονιά και άμεσα ακυρώθηκαν όλες, από το καρναβάλι μέχρι και σήμερα με τις εκδηλώσεις της Ναυμαχίας. Τι έχετε προγραμματίσει για το μέλλον εφόσον βελτιωθούν τα πράγματα;

«Είναι πραγματικά πρωτόγνωρες οι συνθήκες που βιώνουμε λόγω της πανδημίας, γεγονός που οδήγησε και το δικό μας Δήμο στη ματαίωση των καθιερωμένων εκδηλώσεων,  όπως της Ναυμαχίας, της Γιορτής του Καστάνου και της  εμποροπανήγυρης του Αγίου Δημητρίου.   Είναι λογικό και κατανοητό από όλους ότι δεν μπορούσαν να γίνουν οι εκδηλώσεις αυτές. Το καλοκαίρι σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων πραγματοποιήσαμε επιλεγμένες εκδηλώσεις που στόχο είχαν τόσο την ποιότητα, αλλά ταυτόχρονα και τη στήριξη των καλλιτεχνών του Δήμου μας.

Ενδεικτικά αναφέρω τις συνεργασίες μας με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και την Εθνική Λυρική Σκηνή, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, το Θεατρικό Εργαστήρι Ειρήνης Ευαγγελάτου, το Τεχνουργείον και τη Θεατρική Ομάδα Εκπαιδευτικών.  Το σύνολο αυτών είχε σημαντική απήχηση από το κοινό, με αποτέλεσμα να είναι όλες οι παραστάσεις sold out!  Αυτό αποδεικνύει ότι ο κόσμος έχει ανάγκη την τέχνη και τον πολιτισμό, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.  Βρισκόμαστε ήδη στην προετοιμασία για τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα το 2021 και νομίζω ότι όλοι μας, όταν περάσει η δύσκολη αυτή περίοδος, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μοναδικά θεάματα, αλλά και να ανταμώσουμε στα χωριά μας».

Κλείνοντας, πείτε μας ποια είναι η αίσθηση και η εικόνα στον ένα χρόνο της δημοτικής αρχής;

«Δεν  θα μιλήσω όχι ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού, αλλά ως επικεφαλής συνδυασμού. Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι πραγματικά από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας, υπό  το νέο αυτό μοντέλο συνδιοίκησης, υπάρχει εξαιρετική συνεργασία και από όλους μας επιδεικνύεται ζήλος και καταβάλλεται προσπάθεια για σοβαρή δουλειά.

Επειδή μου αρέσει να είμαι δίκαιος, παραλάβαμε κάποια έργα από την προηγούμενη δημοτική αρχή, με ορισμένα εξ αυτών να είναι ώριμα, αρκετά όμως να βρίσκονται μόνο στα χαρτιά. Για το σύνολο αυτών των έργων τρέξαμε και θα υλοποιηθούν στο 100% .

Πολύ σύντομα θα έχουμε τον πρώτο απολογισμό αυτής της πρώτης περιόδου και εκεί, επίσημα, θα  παρουσιάσουμε τί παραλάβαμε, τί τρέξαμε, τί υλοποιούμε και τί προγραμματίζουμε, με έτοιμες μελέτες, αλλά και έτοιμα έργα για ένταξη προς χρηματοδότηση.

Αναγνωρίζουμε ότι, χρειάστηκε κάποιο διάστημα για να βρούμε τα πατήματά μας. Ωστόσο, όλοι μας, και οι νεότεροι εκλεγμένοι, με ζήλο, εργαζόμαστε αρκετές ώρες την ημέρα με μοναδικό στόχο να υπηρετήσουμε τον τόπο μας.

Η σημερινή δημοτική αρχή, σε δύσκολες εποχές, καταφέρνει και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και εργάζεται για το σήμερα κοιτώντας προς την επόμενη μέρα.  Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό της και για αυτό θα μνημονεύεται τις επόμενες δεκαετίες».

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

139.365 ευρώ στον Δήμο Ναυπακτίας από 7η, 8η και 9η δόσεις ΣΑΤΑ

Published

on

By

Υπογράφτηκε η απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού  Στέλιου  Πέτσα για την κατανομή από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», συνολικό ποσού 35.185.002,00 €, το οποίο αποδίδεται ως 7η, 8η και 9η μηνιαία τακτική επιχορήγηση του έτους 2022 σε όλους τους Δήμους της Χώρας για υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων αυτών, σύμφωνα με τον πίνακα.

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναύπακτος: Ολοκληρώθηκε το «Lepanto Formula Kite Europeans 2022»

Published

on

By

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos

Παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, των αντιπεριφεριαρχών Φωκίωνα Ζαΐμη  και Χαράλαμπου Μπονάνου, του Δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα, του προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου Γιώργου Σιμάκη, των αντιδημάρχων Σωκράτη Παπαβασιλείου και Ντίνου Τσουκαλά, του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σπύρου Τσέλιου, του υπεύθυνου επικοινωνίας της Γέφυρας ΑΕ Γιάννη Φρέρη, αθλητών που έλαβαν μέρος στους αγώνες και πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης και οι απονομές μεταλλίων του «Lepanto Formula Kite Europeans 2022».

Για μια εβδομάδα στην Ναύπακτο χτυπούσε η καρδιά του παγκόσμιου Kite, καθώς στις συμμετοχές στους αγώνες περιλαμβάνονταν αθλητές από πολλές χώρες του κόσμου, ενόψει μάλιστα του παγκοσμίου πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί τις επόμενες εβδομάδες στην Ιταλία.

Πρώτος στην γενική κατάταξη για μια ακόμα χρονιά ήταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής Max Maeder από την  Σιγκαπούρη.

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos

Μετά τις απονομές ακολούθησε συναυλία από τους “Les SkartOi”

Το  Lepanto Formula Kite Europeans 2022 πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση του Δήμου Ναυπακτίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλλάδας, της ΙΚΑ (International Kiteboarding Association) και του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ρίου ΙΑΣΩΝ, διεξάγεται σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Ναυπάκτου και με την υποστήριξη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπακτίας.

Η Διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ), του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), της Παγκόσμιας Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (World Sailing), της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ) και του Ελληνικού Συνδέσμου Αετοσανίδας (ΗΚΑ)

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Lepanto Formula Kite Europeans: Θέαμα και αδρεναλίνη! (φωτο)

Published

on

By

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos

Συνεχίζονται  στον κόλπο της Ναυπάκτου οι αγώνες  “Lepanto Formula Kite Europeans  2022” με τους αθλητές να προσφέρουν  ένα εντυπωσιακό  θέαμα. Οι αγώνες ολοκληρώνονται   την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, με τους αθλητές και τις αθλήτριες να ετοιμάζονται πλέον για το παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Ιταλία τις επόμενες εβδομάδες.

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ