Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εργοταξιακοί χώροι και κοινωνική αδειοδότηση

Published

on

Άσπρο-Μαύρο-συνδρομητική-εφημερίδα-Nafsweek

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της γέφυρας  Χαρίλαος Τρικούπης μπήκε το θέμα της εκμετάλλευσης των εργοταξιακών χώρων. Των χώρων δηλαδή που χρησιμοποίησε η Γέφυρα ΑΕ για την κατασκευή του έργου. Πρόκειται για τη λιμενική εγκατάσταση (ξηρά δεξαμενή) και  135  στρέμματα  χερσαίας έκτασης που όλα μαζί ανήκουν στο δημόσιο.

Για την αξιοποίηση των χώρων ακούστηκαν μέχρι σήμερα διάφορες προτάσεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών που έγινε με ανάθεση του τότε Δήμου Αντιρρίου. Βασική επωδός όλων των προτάσεων ήταν η τουριστική αξιοποίηση των χώρων με  Ξενοδοχεία, εκθεσιακό κέντρο, ενυδρείο κλπ

Για την υλοποίηση του σχεδίου και την καλύτερη  αξιοποίηση του ακινήτου είχε  δημιουργηθεί  ειδικός φορέας στον οποίο συμμετείχαν ο δήμος Αντιρρίου, η Περιφέρεια,        Νομαρχία κλπ. Το ακίνητο ήταν εκτός σχεδίου και με την ολοκλήρωση του ΣΧΟΑΠ Αντιρρίου θα έμπαινε στο σχέδιο με αποτέλεσμα να προστατεύεται από τις χρήσεις γης και να αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό το συντελεστή δόμησης που προέβλεπε το ΣΧΟΑΠ.  Από τη λειτουργία των έργων  και τα έσοδα που θα δημιουργούνταν ένα σημαντικό ποσοστό προβλεπόταν να μπαίνει κάθε χρόνο στο Ταμείο του δήμου.

Το ΣΧΟΑΠ είναι γνωστό ότι πολεμήθηκε και ουδέποτε ολοκληρώθηκε. Τη μοίρα του ακολούθησαν και οι εργοταξιακοί χώροι. Στην περίοδο της κρίσης 2010 – 2015 δεν υπήρξε  καμιά πρωτοβουλία από το δημόσιο, που όπως είπαμε είναι ιδιοκτήτης του χώρου, για προκήρυξη διαγωνισμού.  Άλλωστε την περίοδο αυτή δεν υπήρχε και επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η μόνη  πρόταση η οποία δεν έγινε γνωστή και δεν συζητήθηκε σε κανένα κοινωνικό όργανο ήταν αυτή που αφορούσε την αξιοποίηση των εργοταξιακών χώρων για βαφείο   σκαφών αναψυχής.  Σύμφωνα με όσα κατά καιρούς έχουν ακουστεί αποσπασματικά στο ΔΣ η πρόταση αυτή απορρίφθηκε διότι δεν είχε την κοινωνική συναίνεση.

Η άποψη αυτή ακούστηκε και στο τελευταίο ΔΣ και εύλογα προκύπτουν ερωτήματα. Πως είναι δυνατόν να ακούγεται από επίσημα χείλη ότι δεν υπήρχε κοινωνική συναίνεση για ένα έργο που ποτέ δεν συζητήθηκε σε κανένα κοινωνικό όργανο και κανένας δεν γνωρίζει τι ακριβώς περιελάμβανε;

Από αποσπασματική συζήτηση στο ΔΣ την προηγούμενη δημοτική περίοδο,  προέκυψε από αντιπαραθέσεις συμβούλων της τότε συμπολίτευσης,  ότι ο επενδυτής ήλθε στο δήμο μας μέσω του τότε προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση η οποία δεν συζητήθηκε σε κανένα όργανο του δήμου. Η πρόταση αυτή ωστόσο κρίθηκε  ανεπιθύμητη.

Η επένδυση αυτή σύμφωνα πάντα με όσα κατά καιρούς  λέγοντα το Δημοτικό Συμβούλιο  ολοκληρώνεται στην Κροατία και είναι μία από τις δύο μεγαλύτερες επενδύσεις στη Μεσόγειο για επισκευή και συντήρηση Μεγα Γιότ.  Δεν μπορούμε να πιστοποιήσουμε  την ακρίβεια των όσων ακούγονται για τη συγκεκριμένη επένδυση.

Το ερώτημα όμως που αναδύεται αφορά τον τρόπο  με τον οποίο αντιλαμβάνονται κάποιοι την κοινωνική συναίνεση ή την κοινωνική αδειοδότηση σύμφωνα πάντα με το προσωπικό τους πολιτικό συμφέρον και τα αδιέξοδα της πολιτικής που ακολουθούν.

Δυστυχώς για το δήμο μας το ακίνητο του Αντιρρίου σε λίγους μήνες  θα περιέλθει σε ιδιώτη με απλή αγορά του από το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτός που θα το αγοράσει θα μπορεί να το αξιοποιήσει σύμφωνα με ότι προβλέπει ο νόμος για χρήσεις γης σε εκτός σχεδίου περιοχή.

Ενδιαφέρον έχει να αναρωτηθεί κανείς  όλα αυτά τα χρόνια γιατί η κοινωνία επιτρέπει να επικαλούνται τη συναίνεσή της ή την αδειοδότησή της σε ενέργειες και αποφάσεις που η ίδια δεν φαίνεται ούτε να ενημερώνεται σε βάθος αλλά ούτε  και να συμμετέχει.

Κι ενώ πλέον η υπόθεση έχει πάρει τον οριστικό της δρόμο και από την αξιοποίηση των εργοταξιακών χώρων περνάμε σε εκποίηση τους και μάλιστα με όρους που επιβάλλει η ελεύθερη αγορά, η κοινωνική συναίνεση – αδειδότηση αξιοποιείται από κάποιους για να καλύψουν πολιτικά αδιέξοδα.

Nafsweek-εβδομαδιαία-ηλεκτρονική-συνδρομητική-εφημερίδα-Ναύπακτος

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Με μια πινέζα στην καρδιά» – του Πέτρου Πιτσιάκκα

Published

on

By

ΕΟΚΑ-1955-Κύπρος

Με τη μνημοσύνη και όχι με τη λησμονιά, ωριμάζει ο άνθρωπος και μεγαλουργεί. Η πείρα και η σωφροσύνη  διδάσκουν ότι δεν επιτρέπεται να ξεχάσουμε και να ξεχαστούμε. Με τη πατρίδα βαθιά ριζωμένη, στη ψυχή του, πορεύεται ο άνθρωπος.  Κι’ έχει σημασία, για τη ζωή και για τη μοίρα ενός Έθνους, το να ξέρουν οι νέες γενιές πώς έζησαν οι παλαιότερες,  τι έπραξαν, πώς πορεύτηκαν στην ειρήνη και πώς στάθηκαν στη συμφορά.

65 χρόνια μετά το Έπος της Ε.Ο.Κ.Α. μιλάμε για περασμένα μεγαλεία και μελαγχολούμε. Ξεκίνησαν καράβια από τους καιρούς, ερίξανε τα δίκτυα στου χρόνου τους βυθούς, φορτώσανε τις μνήμες, μέσα στ’ αμπάρια τους και ύψωσαν τους αιώνες, στα κατάρτια τους. Γέμισε η Κύπρος μας ανθούς και φως απ’ τα όνειρα μας. Χτίζαμε πόθους κι ουρανούς στα κάστρα, στα οχυρά μας. Ωστόσο, σε μιαν αναπάντεχη στιγμή, πιο γρήγορη κι απ’ αστραπή, χάθηκαν κάστρα κι ουρανοί, γίναν πληγή, γίναν βροχή κι έμεινε η ζωή μετέωρη, στην άκρη του καλοκαιριού.

Οι κατακτητές υπήρξαν πολλοί, σ’ αυτή τη μακραίωνη πορεία: Φράγκοι, Ενετοί, Τούρκοι και τελευταίοι οι Άγγλοι. Ώσπου, την 1 του Απρίλη του 1955 ξεκίνησε ο Μεγάλος Αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α., για την απελευθέρωση και την ένωση με την Ελλάδα. Και οι αιώνες γονατίζουν και τους τάφους προσκυνούν, των ηρώων της αγχόνης, των γενναίων του νησιού. Και από τους τάφους των ηρώων, ξεπηδά η Ελευθερία, όχι όμως και η ένωση με την Ελλάδα, για την οποία θυσιάστηκαν τόσα παλικάρια, που οδηγούνταν  στην αγχόνη ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο και πέθαιναν με την Ελλάδα στα χείλη. Αντίθετα, το 1960, δημιουργείται  μια «κολοβή», ανεξάρτητη δημοκρατία.

Σήμερα, 46 χρόνια μετά το μαύρο Ιούλιο του 1974, που ο τούρκικος Αττίλας έκοψε την Κύπρο στα δυο,  ο Τεύκρος, ο Κίμωνας κι ο Ευαγόρας κάθονται και συλλογιούνται τα περασμένα και τα μελλούμενα, ανηφορίζουν τη ματιά στον τουρκοπατημένο Πενταδάκτυλο, σφίγγουν τη γροθιά και μονολογούν:

«τόσες ψυχές δοσμένες στις μυλόπετρες, σαν το σιτάρι.

Τόσος πόνος, τόση ζωή πήγαν στην άβυσσο

για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη».

Οι ήρωες της Ε.Ο.Κ.Α. θα βλέπουν από ψηλά τη μοιρασμένη Κύπρο μας και θα θρηνολογούν, αφού από  το «ΕΠΟΣ ΤΟΥ 55» φτάσαμε στην «τραγωδία του 74». Η μισή Κύπρος τουρκοπατημένη και η άλλη μισή να νιώθει βαριά την ανάσα του κατακτητή. Και  η πινέζα  να είναι μόνιμα καρφωμένη στην καρδιά.

Γλυκό νησί! Η ιστορία σου εξιστορεί αγώνες κι αγχόνες, αιώνες τώρα! Νεκρούς και αγνοούμενους, χρόνια τώρα. Ο ήλιος κατακόκκινος βυθίζεται στις σκέψεις του, χάνεται, σβηέται κι ύστερα ξαναρχινά την περιστροφή,  αδιάκοπα ξαναγεννιέται.

Ο Πέτρος Πιτσιάκκας είναι  Φιλόλογος – Διευθυντής  του 2ου Λυκείου Ναυπάκτου

Πιτσιάκκας-Πέτρος

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τον Απρίλιο οι 36.500 προσλήψεις της νέας Κοινωφελούς

Published

on

By

Κοινωφελής-εργασία

Εντός Απριλίου ενεργοποιείται το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για 36.500 ανέργους ηλικίας 18 – 67 σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Γ. Βρούτσης, κατά τη διυπουργική παρουσίαση του νέου πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, που πραγματοποιήθηκε χθες 30η Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι την 4η Μαρτίου το Υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους συναρμόδιους Υπουργούς, δίνοντας στη δημοσιότητα το σχετικό κείμενο « Προώθηση της απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 36.500 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων ».

Αναλυτικότερα, ο Υπουργός Εργασίας στο Κεφάλαιο ΣΤ’ «Στήριξη των ανέργων και ηλεκτρονική έκδοση Δελτίου ανεργίας και Αίτηση επιδότησης» των Ανακοινώσεών του, ανέφερε:

« Άμεσα και συγκεκριμένα εντός Απριλίου ενεργοποιείται το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για 36.500 άνεργους ηλικίας 18 – 67 σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ όπως επίσης και όλα τα Προγράμματα στήριξης των ανέργων του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ και συγκεκριμένα από τον μήνα Μάιο θα ξεκινήσουν σταδιακά Προγράμματα που θα αφορούν περίπου 100.000 ανέργους.

Επίσης, από σήμερα, στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης του ΟΑΕΔ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την ταυτόχρονη μείωση του συγχρωτισμού, για πρώτη φορά οι άνεργοι θα μπορούν ηλεκτρονικά να εγγράφονται στο μητρώο, να αποκτούν Δελτίο ανεργίας και να υποβάλουν Αίτηση για την τακτική επιδότηση ανεργίας χωρίς φυσική παρουσία.

Οι εγγραφές στο μητρώο για έκδοση Δελτίου ανεργίας και οι Αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας αποτελούν περίπου τα 2/3 του συνολικού αριθμού επισκέψεων στα 118 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) και είναι οι μόνες υπηρεσίες για τις οποίες οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού από τις 16 Μαρτίου και μετά.  Δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος προσέλευσης στα ΚΠΑ2 με ραντεβού, καθώς όλες οι υπηρεσίες του Οργανισμού παρέχονται ηλεκτρονικά.»

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πέθανε ο αγωνιστής της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος

Published

on

By

Γλέζος-Μανώλης

Ο Μανώλης Γλέζος, άφησε σήμερα, σε ηλικία 97 ετών την τελευταία του πνοή στις 13.15 λόγω καρδιακής ανεπάρκειας. Είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 17 Μαρτίου με γαστρεντερίτιδα, ωστόσο δεν βγήκε νικητής στην τελευταία του μάχη

Ο Μανώλης Γλέζος μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της Αριστεράς και  ήρωας της Εθνικής Αντίστασης μαζί με τον Λάκη Σάντα υπήρξαν οι πρωταγωνιστές μίας εκ των πρώτων αντιστασιακών πράξεων στην κατεχόμενη Ελλάδα την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κατεβάζοντας τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου 1941 τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης, στην Αθήνα.

Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως δημοσιογράφος, αναλαμβάνοντας αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ριζοσπάστης, ενώ αργότερα υπήρξε διευθυντής και της εφημερίδας Αυγής. Ωστόσο, γρήγορα συνελήφθη για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, φτάνοντας μάλιστα να καταδικαστεί σε θάνατο τρεις φορές.

Οι συνεχείς δικαστικές του περιπέτειες μέχρι την οριστική του απαλλαγή με τη γενική αμνηστία του 1971 προκάλεσαν συχνά την αντίδραση της Ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης.

Ο Γλέζος ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Υπήρξε βουλευτής και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και αργότερα βουλευτής και ευρωβουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ) και του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ).

Από το 2014 έως το 2015 διετέλεσε Eυρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενος, μάλιστα, πρώτος σε ψήφους στη χώρα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014. Ήταν επίσης επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΛΑ.Ε στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Τον Μάιο του 2019 ο Μανώλης Γλέζος, είχε υποδεχθεί τον πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ με την ευκαιρία της 74ης επετείου από τη Μεγάλη Νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Καταδικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο

Ο Μανώλης Γλέζος, αμέσως μετά την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου συνελήφθη μαζί με άλλους πολιτικούς ηγέτες και κρατήθηκε στου Γουδή, στο Πικέρμι, στη Γενική Ασφάλεια, στη Γυάρο, στο Παρθένι Λέρου και τέλος στον Ωρωπό, απ’ όπου αποφυλακίστηκε το 1971.

Συνολικά, ο Μανώλης Γλέζος καταδικάστηκε 28 φορές για την πολιτική του δραστηριότητα, από τις οποίες τρεις φορές σε θάνατο και παρέμεινε στις φυλακές 11 χρόνια και 5 μήνες και άλλα 4 χρόνια και έξι μήνες.

Παρέμεινε, δηλαδή, κρατούμενος (φυλακή και εξορία) 16 χρόνια σε όλη τη ζωή του. Το 1968 καταδίκασε την εισβολή των Σοβιετικών στην Τσεχοσλοβακία, αποκόπτοντας έτσι τους δεσμούς του με το ΚΚΕ.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Μανώλη Γλέζου, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε τα συλλυπητήρια του.

πηγή:

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

δερματινεσ-τσαντεσ-musitsa

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ