Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ερντογάν: Ζητά αλλαγή του status quo στο Αιγαίο με επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάνης

Published

on

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανοίγει και θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάνης, διευρύνοντας επικίνδυνα το πεδίο των ζητημάτων που θέτει προς συζήτηση  σε έναν ενδεχόμενο διάλογο. Αυτό απλά σημαίνει πως βάζει ευθέως θέμα κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Η κίνηση αυτή του Τούρκου προέδρου καταδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το status quo των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα. Γι’ αυτό και ζητάει αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Την ανεκδιήγητη αυτή διεκδίκηση, την οποία σημειωτέον είχε διατυπώσει ο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα επί κυβερνήσεως Τσίπρα, διατύπωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στον Τούρκο πρόεδρο και απηχεί τις απόψεις του.

«Με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και με πολέμους που ακολούθησαν υπήρξαν κάποιες συνθήκες που δεν είναι ξεκάθαρες και ίσως αυτές έβαλαν τα θεμέλια των σημερινών συζητήσεων”. Μια από αυτές είναι η Λωζάννη. Όμως πέρασαν 100 χρόνια, πιστεύω ότι αυτά μπορούμε να κάτσουμε να τα συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντονμεζ στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 7.

Η τακτική των διπλών μηνυμάτων 

Στην αντίστροφη μέτρηση για τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας, οι οποίες δρομολογούνται με τη νέα χρονιά, η Τουρκία συνεχίζει να στέλνει διπλά μηνύματα, με συνεχείς απειλές προς την Ελλάδα και ταυτόχρονα με μία συστηματική προσπάθεια να πείσει τη διεθνή κοινή γνώμη ότι είναι η πλευρά της Αθήνας που δεν θέλει τον διάλογο.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι στην αντίστροφη μέτρηση προς τις διερευνητικές επαφές, ο Ερντογάν θα βάζει όλα και περισσότερα θέματα στο τραπέζι, με στόχο να εκπληρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις ανεδαφικές επιδιώξεις της, και να οδηγήσει την Αθήνα σε μια γεωπολιτική ήττα.

Πολλοί αναλυτές, μάλιστα, δεν αποκλείουν, μέσα στο νέος έτος ο Ερντογάν να επιδιώξει, την εκπλήρωση των προσδοκιών για την “Γαλάζια Πατρίδα”. Και στην προσπάθειά του αυτή, θεωρεί ως βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση την πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, την οποία προωθεί, με τη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου και όχι μόνο, το ευρωπαϊκό δίδυμο των Σαρλ Μισέλ και Ζοζέπ Μπορέλ.

Τα μηνύματα της Αθήνας 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι η Τουρκία πρέπει να επιδείξει συνεπή πρόθεση για αποκλιμάκωση, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για τη μία και μοναδική διαφορά, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

Σε αυτήν την βασική αρχή της προσθέτει και την απειλή των “αυστηρών” ευρωπαϊκών κυρώσεων εάν οι προκλήσεις συνεχιστούν.

Σε αυτό το κλίμα χθες,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μνημόνευσε για άλλη μία φορά την απειλή των κυρώσεων στην Τουρκία, εάν συνεχίσει τις προκλήσεις.

Αποτιμώντας τις εξελίξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και «στην έναρξη διαβουλεύσεων για την από κοινού με την Αλβανία προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο

Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά και στο Προεδρικό Διάταγμα για το κλείσιμο των κόλπων και τη χάραξη ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Ένα διάταγμα, το οποίο τέθηκε τη Δευτέρα σε ισχύ και είναι το «απαραίτητο βήμα για την διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στη συγκεκριμένη περιοχή».

Πρόκειται για ένα αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας, με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Παραλλήλως, στο Διάταγμα, αναφέρεται ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση των αντιστοίχων δικαιωμάτων της και στις υπόλοιπες περιοχές της Επικράτειάς της. Και αυτό, έχει τη σημασία του στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία

 
Καλλιγάς Κ. Ανδρέας

Καθηγητής οικονομολόγος

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στρατηγικό σχεδιασμό για το Επενδυτικό Προφίλ και την προσέλκυση επενδυτών αποκτά η Δυτική Ελλάδα

Published

on

By

Ν. Φαρμάκης: «Η Δυτική Ελλάδα αποκτά το δικό της Επενδυτικό Προφίλ για να έλκει επενδύσεις με στοιχεία και όχι με λόγια του αέρα»

Το δικό της στρατηγικό σχέδιο για το Επενδυτικό Προφίλ και την προσέλκυση επενδυτών αποκτά η Δυτική Ελλάδα, με στόχο να διαθέτει ένα ισχυρό «portfolio», χρήσιμο τόσο για τους τοπικούς φορείς όσο και για τους υποψήφιους επενδυτές.

Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021, όπου απαντώντας σε επερώτηση σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την προσέλκυση της επένδυσης του γερμανικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τόνισε πως κάθε συγκροτημένη προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων στη σημερινή εποχή «δεν γίνεται με μπαλωθιές στον αέρα, δεν υπακούει στα θέλω του καθενός μας και δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικών παρεμβάσεων και μεθοδεύσεων της εποχής του Μαυρογυαλούρου», αλλά είναι αποτέλεσμα σοβαρής και εμπεριστατωμένης προσπάθειας.

«Η Δυτική Ελλάδα δεν είναι τόπος ιθαγενών να θαμπώνεται με χάντρες και καθρεπτάκια ανούσιων και επιζήμιων ψευτο-επενδύσεων, ούτε μπορεί άλλο να αποτελεί τον φτωχό συγγενή του επενδυτικού χάρτη της χώρας» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης, εξηγώντας ότι το Επενδυτικό Προφίλ της Δυτικής Ελλάδας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου και μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει:

 • Αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
 • Αποτύπωση και ανάλυση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
 • Αναγνώριση και προτεραιοποίηση στρατηγικών επενδύσεων
 • Ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή Σχεδίου Δράσης της Περιφέρειας για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση της υλοποίησης των Στρατηγικών Επενδύσεων

«Αυτό ήταν κάτι που επί χρόνια έλειπε από την περιοχή μας. Και κάτι που η Δυτική Ελλάδα έχει μεγάλη ανάγκη προκειμένου να έλξει επενδύσεις βασιζόμενη σε στοιχεία και όχι σε λόγια του αέρα» σημείωσε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας πως η Δυτική Ελλάδα είναι τόπος πολύ μεγάλων δυνατοτήτων. «Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι ήδη τρεις επενδύσεις στην Δυτική Ελλάδα έχουν ενταχθεί από τη Δϊυπουργική Επιτροπή στις στρατηγικές επενδύσεις της χώρας. Ξέρουμε καλά ότι οι τρεις επενδύσεις μπορούν να γίνουν δεκατρείς και είκοσι τρεις και… εκατόν τρεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας: «Όταν είσαι σοβαρός και δυνατός, το δείχνεις. Και μόνο τότε μπορείς να υπολογίζεις βάσιμα σε καλά αποτελέσματα. Και εμείς θέλουμε μία Δυτική Ελλάδα σοβαρή και δυνατή».

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη επένδυση, η οποία έγινε γνωστή από την κυβέρνηση, ο κ. Φαρμάκης σημείωσε πως η Περιφέρεια κινήθηκε ταχύτατα και ο ίδιος, ήρθε σε επαφή με τον αρμόδιο Υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, ο οποίος ανέφερε πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει το πόρισμα μίας επιτροπής που έχει συγκληθεί για να καταλήξει στις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέξουν για να υλοποιηθεί η απόφαση, όπως αλλαγές στο νομικό καθεστώς για την παραγωγή οχημάτων στην Ελλάδα, ασφαλώς και οι παράμετροι χωροθέτησης του εργοστασίου.

«Πρόκειται για μία επένδυση που βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και κατά συνέπεια, είναι νωρίς ακόμα να προδικάσουμε την εξέλιξή της, η οποία σε τελική ανάλυση θα κριθεί από τον ιδιώτη επενδυτή» τόνισε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας: «Ωστόσο, εμείς πιστεύουμε πως η Δυτική Ελλάδα ασφαλώς και συγκεντρώνει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την υλοποίηση της επένδυσης στην περιοχή μας, ξεκινώντας από το πολύ σημαντικό επιστημονικό και ερευνητικό ανθρώπινο δυναμικό και φτάνοντας μέχρι την προνομιακή μας γεωγραφική θέση ή ακόμα και τη δίψα που έχει αυτός ο τόπος να υποδεχτεί επενδύσεις και ιδιαίτερα, επενδύσεις που εντάσσονται στο δυναμικά αναπτυσσόμενο πλαίσιο της πράσινης οικονομίας, μέρος της οποίας είναι και η ηλεκτροκίνηση».

Για τον λόγο αυτό, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, έχει ήδη συμφωνηθεί να υπάρχει στενή επαφή με το Υπουργείο και εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση των εξελίξεων, ενώ κατέληξε: «Ωστόσο, προσωπική μου πεποίθηση είναι πως ο τόπος μας δεν χρειάζεται να περιμένει να ακούσει από τα κανάλια για την πρόθεση υλοποίησης μίας επένδυσης ώστε να τρέχει από πίσω, διεκδικώντας ένα κομμάτι της πίτας. Αυτό, εξάλλου, να είστε βέβαιοι πως δεν θα το κάνουμε μόνο εμείς. Θα το κάνουν και πολλοί άλλοι, διεκδικώντας ο καθένας για τον τόπο του την υλοποίηση της συγκεκριμένης ή οποιασδήποτε άλλης επένδυσης. Εγώ πιστεύω πως η Δυτική Ελλάδα οφείλει να φύγει ακόμα πιο μπροστά. Ότι το τέλος της επενδυτικής ανυδρίας δεν θα έλθει μέσα από διεκδικήσεις ή παρακάλια. Θα έρθει, κυρίως, μέσα από όσα εμείς οι ίδιοι θα κάνουμε για τον τόπο μας…»

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γυμνάσια και Λύκεια παίρνουν σειρά για άνοιγμα – Σε αναμονή εστίαση και χιονοδρομικά

Published

on

By

Αφενός ο ικανοποιητικός ρυθμός του εμβολιασμού (ο αριθμός των πολιτών που προχωρούν σε εμβολιασμό, έχει πλέον ξεπεράσει τους 107.335) και αφετέρου η μερική αποκλιμάκωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων δεν δικαιολογούν, ωστόσο, τυχόν επίσπευση περισσότερων σταδίων επαναφοράς στην κανονικότητα,  εξήγησε χθες ο κ. Μητσοτάκης. Με κεντρική επιδίωξη την επανεκκίνηση της διά ζώσης διδασκαλίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, «άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα»

Φειδωλοί, άλλωστε, σε οποιαδήποτε περαιτέρω κίνηση χαλάρωσης των μέτρων εμφανίζονται και οι ειδικοί, πριν αποτιμήσουν σε έναν πρώτο βαθμό τις επιπτώσεις από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Την ανησυχία του  για πιθανή επιδείνωση της κατάστασης δεν έκρυψε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος,  «Τα βήματα θα είναι πάντοτε πολύ προσεκτικά, από τη δική μας πλευρά» δήλωσε σχετικά, ενώ «καλό είναι να πάρουμε ανάσα την επόμενη εβδομάδα και να μην ανοίξουν τα σχολεία» εκτίμησε ο ίδιος, αναφορικά με τις αποφάσεις στην αυριανή συνεδρίαση των ειδικών, καθώς «έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολους μήνες».

Από την πλευρά του, δεδομένα μιας έως δύο εβδομάδων έθεσε ως προϋπόθεση για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος«Τα επιδημιολογικά δεδομένα επηρεάζονται από την κινητικότητα» περιέγραψε ο ίδιος αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, ενώ προειδοποίησε πως «οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θέλουν μεγάλη προσοχή».

Κρίσιμη και καθοριστική αυτή η εβδομάδα

Την ίδια ώρα, το βαθμό δυσκολίας της εξίσωσης επιστροφής στην κανονικότητα ανεβάζει η προσέλευση του καταναλωτικού κοινού στην αγορά, η οποία είναι, σύμφωνα με το Γ. Γραμματέα Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, «εντυπωσιακή». «Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο τζίρος έχει ξεπεράσει το 100% από πέρυσι» τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης, γνωστοποιώντας παράλληλα πως ο μέσος όρος της αύξησης του τζίρου είναι στο 35% πάνω συγκριτικά με πέρυσι.

Καθοριστική για τα επόμενα βήματα θα είναι αυτή η εβδομάδα, καθώς στα προς εξέταση  ζητήματα από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων  έχουν τεθεί:

· η επαναλειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων
· οι μετακινήσεις από νομό σε νομό
· το κυνήγι και το ψάρεμα
· η επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων
· το άνοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ

“Πάγος” στην Εστίαση

Από πλευράς του ο κ. Σταμπουλίδης διευκρίνισε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση για μετακίνηση από νομό σε νομό», ενώ απέρριψε κάθε σκέψη για επανεκκίνηση της εστίασης.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οκτώ προτάσεις της ΚΕΔΕ για την συμμετοχή των Δήμων στο νέο ΕΣΠΑ

Published

on

By

Σε κείμενο που κατέθεσε η ΚΕΔΕ διεκδικεί να  αναγνωριστεί ο κομβικός ρόλος των δήμων, ενώ ταυτόχρονα εκφράζει τις ανησυχίες της καθώς όπως αναφέρει οι δήμοι όχι μόνο δεν συμμετείχαν στο σχεδιασμό των προηγούμενων προγραμμάτων, αλλά συμμετείχαν ελάχιστα στη φάση της υλοποίησης. Στην πραγματικότητα, αναφέρει,  ήταν απλώς τελικοί αποδέκτες προσκλήσεων, για τις οποίες πολλές φορές, ενημερωνόντουσαν από τον τύπο, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων λίγες μέρες πριν οι προσκλήσεις αυτές δημοσιευτούν.

Η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι, σύμφωνα με το Κανονιστικό πλαίσιο και το Κοινοτικό κεκτημένο που στηρίζεται στις αρχές της εταιρικής σχέσης, της επικουρικότητας και της εγγύτητας, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η ουσιαστική συνεργασία και η συνέργεια υπουργείων – περιφερειών – δήμων σε κεντρικό – περιφερειακό – δημοτικό επίπεδο, όσον αφορά τον σχεδιασμό, την εξειδίκευση και την υποστήριξη της εφαρμογής των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

Στο πλαίσιο αυτό καταθέτει οκτώ συγκεκριμένες προτάσεις:

 1. Δημιουργία – θεσμοθέτηση, σε κεντρικό επίπεδο, κοινού οργάνου ΥΠΑΝΕ – ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ για τα Αναπτυξιακά Προγράμματα (ΕΣΠΑ 2021–2027, ΕΠΑ 2021–2025, κλπ). Επίσης δημιουργία – θεσμοθέτηση, σε περιφερειακό επίπεδο, κοινού οργάνου Περιφέρειας και Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, στο οποίο θα συμμετέχουν επίσης αναπτυξιακοί φορείς της Αυτοδιοίκησης που υλοποιούν προγράμματα Leader.
 2. Συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ στις Ομάδες Σχεδιασμού των Τομεακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021–2027 και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) και εκπροσώπων των 13 ΠΕΔ στις Ομάδες Σχεδιασμού των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021–2027.
 3. Οι πόροι για SMART CITIES για τη σύγχρονη διακυβέρνηση των πόλεων, να τεθούν υπό ενιαίο συντονισμό, παρακολούθηση της εφαρμογής και αξιολόγηση των επιπτώσεων από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ.
 4. Εκχώρηση της κεντρικής διαχείρισης των Προγραμμάτων ΟΧΕ Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.) και ΤΑΠΤοΚ σε Ενδιάμεσο Φορέα υπό την ΚΕΔΕ
 5. Δημιουργία Επιτελικής Ομάδας Καθοδήγησης, στην οποία θα συμμετέχουν αρμόδια στελέχη του ΥΠΑΝΕ, της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ και της ΕΕΤΑΑ με αντικείμενο, σε πρώτη φάση, την εκπόνηση συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου για τον ΣΠ5 και εν συνεχεία την υλοποίησή του.
 6. Συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή των Προγραμμάτων: Θεσμοθέτηση ευέλικτων και λειτουργικών Επιτροπών Παρακολούθησης, προκειμένου να λειτουργούν ως πραγματικά θεσμικά εργαλεία παρακολούθησης (monitoring).
 7. Θεσμοθέτηση διαδικασίας χρονοπρογραμματισμού των Προσκλήσεων και έγκαιρη ενημέρωση των Δήμων ως δικαιούχων στο νέο ΕΣΠΑ – Συμμετοχή της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ, μέσω της διαβούλευσης, στη διαμόρφωση των Προσκλήσεων.
 8. Δημιουργία Προγράμματος υποστήριξης των δικαιούχων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ – Διάθεση πόρων Τεχνικής Βοήθειας για δράσεις θεσμικής υποστήριξης των Δήμων και τη συγκρότηση δομών τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης σε επίπεδο ΠΕΔ. πηγή:myota

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

slider-nafsweek-lucky-charms

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ