Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ερώτηση Δ. Κωνσταντόπουλου στη Βουλή για την γέφυρα Μόρνου

Published

on

Ο Βουλευτής Αιτωλ/νιας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, σε επίκαιρη ερώτηση με    Θέμα: «Καμία εξέλιξη στην αποκατάσταση των ζημιών στη Γέφυρα του Μόρνου» ερωτά τον Υπουργό Εσωτερικών  Μάκη Βορίδη. Αναφέρει η ερώτηση:

«Η Γέφυρα του Μόρνου δόθηκε στην κυκλοφορία το 1936 και κατασκευάσθηκε με τις προδιαγραφές της εποχές εκείνης. Ενώνει την Αιτωλοακαρνανία και τη Φωκίδα, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Εξυπηρετεί καθημερινά τους κατοίκους των όμορων Δήμων Ναυπακτίας και Δωρίδας στις καθημερινές τους μετακινήσεις, αλλά και εκατοντάδες επισκέπτες της ορεινής Ναυπακτίας και Δωρίδας.

Η γέφυρα του Μόρνου αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης και επικοινωνίας της τοπικής κοινωνίας και της ευρύτερης περιοχής. Ωστόσο, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, δημιουργεί συνθήκες ακραίας επικινδυνότητας. Και τούτο διότι, κατά τη διάρκεια των σχεδόν 90 χρόνων λειτουργίας της, δεν έχει γίνει συντήρησή της.

Η γέφυρα έχει υποστεί κατά την πάροδο των ετών μεγάλη καταπόνηση από την πολυετή καθημερινή της χρήση και τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω από τον τεράστιο όγκο υδάτων που έχει δεχθεί η κοίτη του ποταμού εξαιτίας των σοβαρών καιρικών φαινομένων που πλήττουν την ευρύτερη περιοχή.

Η ανάγκη για επισκευή, υποστήριξη και αποκατάσταση των ζημιών της Γέφυρας του Μόρνου είναι γνωστή εδώ και χρόνια στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Στην πράξη ωστόσο, κανένα έργο δεν έχει ολοκληρωθεί. Η μοναδική παρέμβαση προς βελτίωση της κατάστασής της ήταν ο φωτισμός της, με κοινή απόφαση των Δημάρχων Δωρίδας και Ναυπακτίας το 2013. Έπειτα, το 2018, ενώπραγματοποιήθηκε σύσκεψη εκ μέρους των παραγόντων των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας και ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ότι ξεκινά μελέτη αποκατάστασης της γέφυρας και ότι θα ακολουθήσουν οι σχετικές εργασίες, σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, καμία εξέλιξη δεν έχει μεσολαβήσει.

Η κατάσταση της γέφυρας είναι πλέον οριακή και κάθε αναβολή έργων συντήρησής της μπορεί να αποβεί μοιραία. Ο οπλισμός της έχει οξειδωθεί και οι αποκολλήσεις κομματιών τσιμέντου από τα τόξα και τις κάθετες κολώνες θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων και πεζών.

Ήδη η Αιτωλοακαρνανία υφίσταται τις συνέπειες της κατάρρευσης της γέφυρας του Ευηνοχωρίου, που έχει κόψει στα δύο την ευρύτερη περιοχή και έχει αλλάξει άρδην την καθημερινότητα των κατοίκων και αναμένει την ολοκλήρωση των έργων που έχει υποσχεθεί η Πολιτεία.

Με ορατό τον κίνδυνο να έχουμε αντίστοιχες τραγικές επιπτώσεις και στη Γέφυρα του Μόρνου, με αποκοπή της επικοινωνίας δύο Περιφερειών, είναι αναγκαίο να υλοποιηθούν επιτέλους έργα αποκατάστασης των ζημιών της Γέφυρας του Μόρνου, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ:

1.Σκοπεύει το Υπουργείο να προβεί σε συγκεκριμένες εργασίες αποκατάστασης των ζημιών της Γέφυρας του Μόρνου και αν ναι με ποιο χρονοδιάγραμμα;

2.Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για την άμεση αντιμετώπιση των κινδύνων που προκαλεί η κακή κατάσταση της Γέφυρας, δεδομένου ότι κινδυνεύουμε καθημερινά να θρηνήσουμε θύματα ενώ οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ενέχουν καθυστερήσεις;»

Ο Ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Οι δεξιότητες στις Ιχθυοκαλλιέργειες: Ένα online εργαλείο ιεράρχησής τους από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Published

on

By

Η ραγδαία στροφή προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, μαθαίνουμε, συμμετέχουμε στην κοινωνία και ζούμε την καθημερινή μας ζωή. Η Ευρώπη μπορεί να αδράξει αυτές τις ευκαιρίες μόνο εάν οι πολίτες της αναπτύξουν τις κατάλληλες δεξιότητες.

Η πανδημία Covid-19 είχε μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο σε εκατομμύρια ανθρώπους στην ΕΕ που έχασαν τη δουλειά τους ή υπέστησαν σημαντική απώλεια εισοδήματος. Πολλοί θα χρειαστεί να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να μετακινηθούν σε νέες θέσεις εργασίας σε διαφορετικό τομέα της οικονομίας, περισσότεροι θα χρειαστεί να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους για να διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον και, τέλος, για τους νέους, η είσοδος στην αγορά εργασίας θα μπορούσε να είναι πολύ δύσκολη.

Από την άλλη πλευρά, οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τον καθημερινό αντίκτυπο της συνεχιζόμενης αδυναμίας εύρεσης ειδικευμένων εργαζομένων και την ταχέως αναπτυσσόμενη δυναμική της δημιουργίας μαθησιακών διαδρομών εκτός της βασικής εκπαίδευσης.

Η βάση δεδομένων ταξινόμησης δεξιοτήτων (βασισμένη στην ESCO) τοποθετεί τις πληροφορίες σε ένα ιεραρχικό σύστημα ταξινόμησης. Από εκεί, οι δεξιότητες τοποθετούνται σε ομάδες, που ονομάζονται ομάδες δεξιοτήτων, για την καλύτερη οργάνωση των πληροφοριών.

Το σύστημα Taxonomy of Skills (βασισμένο στη ESCO) που δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Επιχειρηματικότητας και Σχεδιασμού Αλληλεπίδρασης του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στα πλαίσια του έργου Aquaculture Global AI Platform for Europe’s Skill Passport που χρηματοδοτείται από ερευνητικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Innovation and Technology-EIT), επιτρέπει στους εργαζόμενους στο χώρο των Ιχθυοκαλλιεργειών να δουν ποιες δεξιότητες στην ταξινόμηση δεξιοτήτων κατέχουν και πώς σχετίζονται με τις δεξιότητες σε ολόκληρη τη βάση δεδομένων των επαγγελμάτων και των θέσεων εργασίας.

Οι ιχθυοκαλλιέργειες στην Ελλάδα είναι ένας από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους τομείς που συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ και στην τοπική ανάπτυξη. Ειδικότερα, στα περίπου 16.000 χιλιόμετρα των ελληνικών ακτών, βρίσκονται εγκατεστημένες περισσότερες από 200 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και 25 σταθμοί παραγωγής γόνου, ενώ συνολικά απασχολούνται 40.000 άτομα και παράγονται πάνω από 231.000 τόνοι ιχθυρών. Οι επιχειρήσεις του κλάδου απασχολούν περίπου 10.000 άτομα. Λόγω της εξωστρεφούς ανάπτυξης που χαρακτηρίζει τον κλάδο, η συνεισφορά της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η αξία των εξαγωγών αντιστοιχεί στο 23% της συνολικής αξίας εξαγωγών ειδών διατροφής, καθιστώντας τον κλάδο το 2ο μεγαλύτερο εξαγωγικό τομέα στα είδη διατροφής. Για αυτό το λόγο η επένδυση στο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών αποτελεί μια στρατηγική επιλογή στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας μας.

Στη βάση δεδομένων ταξινόμησης που έχει υλοποιηθεί, οι πληροφορίες είναι δομημένες ώστε να τοποθετούν δεξιότητες που σχετίζονται με θέσεις εργασίας. Και αυτή η τοποθέτηση δεξιοτήτων μπορεί να είναι επωφελής για τους εργαζόμενους, επειδή μπορούν εύκολα να δουν ποιες δεξιότητες πρέπει να κατακτήσουν για να προωθήσουν τη δική τους σταδιοδρομία. Μπορούν να επιλέξουν να μάθουν νέες δεξιότητες με βάση το πού θα ήθελαν να κινηθούν στην καριέρα τους.

Η ομάδα εργασίας με επικεφαλή τον Καθηγητή του Τμήματος κ. Σπύρο Συρμακέση υλοποίησε ένα σύστημα που αυτόματα δημιουργεί το taxonomy of skills στον κάθετο άξονα απασχόλησης “AQUACULTURE” όπως αυτό περιγράφεται μέσα από την επίσημη ESCO Database. H ESCO είναι η πολύγλωσση ταξινόμηση των ευρωπαϊκών δεξιοτήτων, ικανοτήτων και επαγγελμάτων. Η ESCO αποτελεί μέρος της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» παρέχοντας έναν δομημένο κατάλογο δεξιοτήτων και δίνει τη δυνατότητα μέσω αλγορίθμων ομαδοποίησης να δημιουργηθεί μια ενοποιημένη βάση γνώσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή αποτελεσματικών στρατηγικών ανάπτυξης δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού.

Η πλατφόρμα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν ποιες γνώσεις και δεξιότητες απαιτούνται αλλά και  ποιες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες αποκτώνται ως αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου προσόντος, ποια προσόντα ζητούν ή ζητούν συχνά οι εργοδότες από όσους αναζητούν εργασία σε συγκεκριμένο επάγγελμα, αλλά και τις κατηγορίες δεξιοτήτων, ικανοτήτων και επαγγελμάτων που σχετίζονται με την αγορά εργασίας στο χώρο του aquaculture.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις και εμβολιασμοί σε παιδιά ρομά του Δ. Ναυπακτίας

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε παιδιατρική κλινική εξέταση και εμβολιασμός σε συνολικά 39 παιδιά ρομά στη Ναύπακτο, σε συνεργασία με την Παιδιατρική Κλινική «ΜΗΤΕΡΑ», το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Ναυπακτίας και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» του Δήμου Ναυπακτίας.

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το ΚΕ.ΣΥ-Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Τα εμβόλια που χορηγήθηκαν ήταν:

· MMR (Ιλαράς, Ερυθράς, Παρωτίτιδας)

· Prevenar 13 (Πνευμονιόκοκκου)

· Vaqta (Hπατίτιδας A’)

· Infarix Hexa (Διφθερίτιδας- Hπατίτιδας B’- Τετάνου-Κοκκύτη-Πολιομυελίτιδας- Αιμόφιλου)

· Neisvac (Μηνιγγιτιδόκοκκου)

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

ΞΕΝΙΑ — Ουκρανία 0-1…

Published

on

By

Και το μουσείο της Ακρόπολης  χρειάστηκε  λιγότερο χρόνο για την κατασκευή του, με το  ΞΕΝΙΑ της Ναυπάκτου να σπάει κάθε ρεκόρ, μια και φτάσαμε και ξεπεράσαμε αισίως  την τριετία από την έναρξη των εργασιών στο χώρο.

Μια ακόμα παράταση ήρθε να προστεθεί  στις προηγούμενες, μετά από πρόσφατη απόφαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Ναυπακτίας και πλέον έχουμε χάσει το μέτρημα.

Αξίζει να επισημανθεί μια από τις αιτιολογίες για τις οποίες κρίνεται αναγκαία η νέα παράταση, σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής …

Ο πόλεμος στην Ουκρανία!

Λες και το ΞΕΝΙΑ χρειάζεται σιτάρι και λιπάσματα για να προχωρήσει και να παραδοθεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ