Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ερώτηση Δ. Κωνσταντόπουλου στη Βουλή για Ίδρυση Εσπερινού ΕΠΑΛ στη Ναύπακτο

Published

on

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως με Θέμα : «Ίδρυση Εσπερινού ΕΠΑΛ στη Ναύπακτο» κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ  Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.  

«Τα εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια έχουν ιδιαίτερη σημασία στο χώρο της εκπαίδευσης, καθώς δίνουν τη δυνατότητα σε ενήλικες, να διευρύνουν τις προοπτικές συνεχίζοντας τις σπουδές που δεν ολοκλήρωσαν ή να λάβουν ένα πτυχίο το οποίο ανταποκρίνεται καλύτερα στους προσωπικούς και επαγγελματικούς τους στόχους.

Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 249/2022 ερώτησή μου σας έθεσα την ανάγκη ίδρυσης εσπερινού ΕΠΑΛ στη Ναύπακτο. Το εν λόγω εσπερινό ΕΠΑΛ θα μπορούσε να δώσει λύση στους ενδιαφερόμενους για φοίτηση από την ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου αλλά και των κοινοτήτων του όμορου Δήμου Δωρίδας, οι οποίοι έως σήμερα είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται στο εσπερινό ΕΠΑΛ στο Αγρίνιο, ήτοι να διανύουν απόσταση άνω των 160 χλμ καθημερινά. Με δεδομένη ωστόσο την απόσταση, το χρόνο που απαιτείται για τη μετακίνηση, αλλά και το ωράριο του σχολείου, με τα μαθήματα να ξεκινούν στις 18.30 και να τελειώνουν στις 22.30, η απόφαση για φοίτηση στο εσπερινό ΕΠΑΛ του Αγρινίου δεν είναι καθόλου εύκολη, ιδίως δε για τους εργαζόμενους και τους έχοντες δική τους οικογένεια. Τούτο διότι, με ένα τέτοιο ωράριο, ένας εργαζόμενος ενήλικας, είναι στην πράξη εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει επί 3 έτη να βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην εργασία του και να επιστρέφει στο σπίτι του τα μεσάνυχτα μετά το σχολείο. Τα δε αντίστοιχα σχολεία της Πάτρας είναι επίσης απαγορευτικά, αφού πέραν της απόστασης, το αυξημένο κόστος της Γέφυρας Χαρίλαος Τρικούπης καθιστά την καθημερινή μετάβαση ουσιαστικά ανέφικτη.

Στη Ναύπακτο, υπάρχουν οι κτιριακές υποδομές, αίθουσες και εργαστήρια που μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία του Εσπερινού ΕΠΑΛ, αφού λειτουργεί σε αυτές το 1ο ΕΠΑΛ Ναυπάκτου και το ΕΚ Ναυπάκτου με τους Τομείς Γεωπονίας, Οικονομίας, Πληροφορικής,  Ηλεκτρολογίας, Μηχανολογίας και Υγείας, καθώς και γραφείο καθηγητών και Διευθυντή. Ήδη μέχρι σήμερα, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 104 πολίτες, εκ των οποίων 30 απόφοιτοι Γυμνασίου, και προβλέπεται αύξηση του αριθμού, με προτίμηση στους τομείς Μηχανολογίας, Υγείας και Δομικών Έργων.

Απαντώντας στην ανωτέρω ερώτησή μου, είχατε αναφέρει ότι για την ίδρυση σχολικών μονάδων ΕΠΑΛ απαιτείται η διατύπωση πρότασης από τον αρμόδιο Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία καταχωρίζεται στο πληροφοριακό σύστημα MySchool, καθώς και σχετική γνωμοδότηση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία ρητά προσδιορίζεται το ζήτημα της στέγασης. Εν προκειμένω, για το εσπερινό ΕΠΑΛ της Ναυπάκτου, έχει ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο και τη Σχολική Επιτροπή του Δήμου Ναυπακτίας που αποδέχεται το κόστος λειτουργίας του Εσπερινού ΕΠΑΛ στην πόλη της Ναυπάκτου και θεωρεί αναγκαία και απαραίτητη τη λειτουργία της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας για τους κατοίκους της περιοχής. Ταυτόχρονα, έχει εισηγηθεί θετικά για τη λειτουργία Εσπερινού ΕΠΑΛ στη Ναύπακτο ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, την οποία και έχει αποστείλει στο Υπουργείο Παιδείας μέσω της πλατφόρμας του myschool.

Ωστόσο έως και σήμερα, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση περί της πορείας του αιτήματος αυτού και περί της προοπτικής λειτουργίας του εσπερινού ΕΠΑΛ στη Ναύπακτο από το νέο σχολικό έτος.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός :

Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί στην ίδρυση και λειτουργία Εσπερινού ΕΠΑΛ στο Δήμο Ναυπακτίας; Αν ναι με ποιο χρονοδιάγραμμα;»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Έκαναν όλοι “Ρουά ματ” στο 12ο Τουρνουά σκακιού blitz Lepanto

Published

on

By

Ολοκληρώθηκε με τις απονομές των επάθλων στους νικητές το 12ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙΟΥ BLITZ «LEPANTΟ» που πραγματοποιήθηκε σήμερα   Σάββατο  30 Σεπτεμβρίου 2023  στο Καφέ «IN SPOT», στην  Παραλία Ψανής.

Το τουρνουά  διοργανώνει κάθε χρόνο ο Αθλητικός Σκακιστικός Όμιλος Ναυπάκτου  (ΑΣΟΝ ΕΠΑΧΤΟΣ), στο πλαίσιο του εορτασμού της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.
Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 90, καταδεικνύοντας την αγάπη για το σκάκι ναυπάκτιων και επισκεπτών σκακιστών που πήραν μέρος στο καθιερωμένο πλέον τουρνουά.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο μικρότερος σε ηλικία σκακιστής ήταν 6 ετών και ο μεγαλύτερος 65 ετών.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Με πολλές συμμετοχές ξεκινά σήμερα το 12ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙΟΥ BLITZ «LEPANTΟ»

Published

on

By

Με τις συμμετοχές να έχουν ξεπεράσει τις  90, ξεκινά στις 16:00 το  12ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙΟΥ BLITZ «LEPANTΟ» σήμερα   Σάββατο  30 Σεπτεμβρίου 2023  στο Καφέ «IN SPOT», στην  Παραλία Ψανής.
Το τουρνουά  διοργανώνει ο Αθλητικός Σκακιστικός Όμιλος Ναυπάκτου ( ΑΣΟΝ ΕΠΑΧΤΟΣ), στο πλαίσιο του εορτασμού της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.
Το σύστημα αγώνων είναι Ελβετικό 11 γύρων, χωρίς αξιολόγηση με χρόνο σκέψης
3 λεπτά + 2 δευτερόλεπτα για κάθε κίνηση.
Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την προκήρυξη των αγώνων στο site  του συλλόγου www.asonepaxtos.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Παρουσίαση βιβλίου πρακτικών Β’ Πανναυπακτιακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου

Published

on

By

Το απόγευμα του Σαββάτου 23 Σεπτέμβριου 2023 στον αύλειο χώρο του Ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας Ο.ΣΥ.Ν παρουσίασε  το βιβλίο των πρακτικών του Β΄ Πανναυπακτιακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου.

Συνδιοργανωτές όλοι οι φορείς της περιοχής , η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας , ο Δήμος Ναυπακτίας ,η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας ,Η Αιτωλική Αναπτυξιακή ,η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ναυπακτίας και Δωρίδας , το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας ,η Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών Ε.ΝΑ.Μ  και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας .

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν  ο Νίκος Ανδρίτσος δημοσιογράφος και Αντιπρόεδρος της Ο.ΣΥ.Ν .

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου χαιρέτησε την  εσπερίδα και αναφέρθηκε εκτενώς στο διήμερο συνέδριο  και παρότρυνε τους ιθύνοντες να μελετήσουν τα πρακτικά και να υλοποιήσουν τις προτάσεις καθώς και πρότεινε το συνέδριο να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα . Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Μπουλές  και μίλησε για την σπουδαιότητα της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ,ο Γιώργος Σιαμαντάς Δημοτικός Σύμβουλος ως εκπρόσωπος του πρώην Δημάρχου Τάκη Λουκόπουλου και αρμόδιος Αντιδήμαρχος όταν έγινε το Συνέδριο  και ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας.                                             

Εισηγητές της Εσπερίδας ήταν ο Προέδρος της Ο.ΣΥ.Ν Θεόδωρος Παπαδόπουλος που εκτός των άλλων δήλωσε ότι Φιλοδοξία της Ομοσπονδίας  είναι το Συνέδριο αυτό ν’ αποτελέσει θεσμό και στρατηγικό σημείο αναφοράς και συνάντηση ανθρώπων απ’ όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας του επιχειρηματικού , πολιτικού και επιστημονικού κόσμου  και καλό θα είναι να γίνεται κάθε δυο χρόνια σε διαφορετικά σημεία του Δήμου μας.  Επίσης πρότεινε για την συγκρότηση μόνιμης ομάδας εργασίας με μέλη τους φορείς η οποία  θα  αξιολογήσει και θα προωθήσει τα συμπεράσματα του συνεδρίου και του κάθε συνεδρίου στην πολιτεία ,στην τοπική αυτοδιοίκηση ,τους φορείς ,στους επιχειρηματίες και την τοπική κοινωνία .

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας αναφέρθηκε  στις προτάσεις  τα πορίσματα και το συμπέρασμα και για την πρόοδο πολλών εξ αυτών, στην εξωστρέφεια και είπε ότι η Ναυπακτία κοιτάζει μπροστά με όραμα .Η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νιας και Λευκάδας έκανε λόγο για μετρήσιμα αποτελέσματα και ανέφερε σειρά έργων που υλοποιούνται . Ο Γενικός Διευθυντής της Αιτωλικής Αναπτυξιακής Χαράλαμπος Μιχαλόπουλος αναφέρθηκε στην πρωτιά στην αξιολόγηση της Αιτωλικής Αναπτυξιακής σε εθνικό επίπεδο και πόση βοήθεια είχαν γι’ αυτό από τα πρακτικά του συνεδρίου καθώς και για την τοπική στρατηγική ,το πρόγραμμα leader και τι μας έδωσε σε αριθμούς στη Ναυπακτία  ,για τα εμβληματικά έργα Ναυμαχία Ναυπάκτου ,Βαράσοβα μουσείο μανιταριού ,Βεζίρ Τζαμί κλπ και για το νέο leader .

Ο Πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Δ Θέμης Δαβανέλλος επεσήμανε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση των προτάσεων και αναφέρθηκε στα προβλήματα των επαγγελματιών .Ο Πρόεδρος του Οικονομικού επιμελητηρίου Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Παππάς επικεντρώθηκε  στις μεγάλες δυνατότητες της περιοχής και ειδικότερα της Ναυπακτίας και για μετρήσιμα οικονομικά αποτελέσματα των Δήμων .

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ Πάνος Λούκας αναφέρθηκε στη συμβολή της Γέφυρας στην ανάπτυξη της περιοχής , τον συνεχή έλεγχο από ειδικούς αλπινιστές για την ασφάλεια της , για τη πράσινη Γέφυρα καθώς και για τις  εκδηλώσεις που προγραμματίζουν  το 2024 για τα 20 χρόνια λειτουργείας της. Ο Πρόεδρος της Ε.ΝΑ.Μ Νίκος Τριψιάνος στάθηκε στον πνευματικό πλούτο της Ναυπακτίας και τη συμβολή της ΕΝΑΜ και ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ν.Δ Αριστομένης Χάρος μίλησε για τη  συμβολή και τη συμμετοχή των εργαζομένων στην ανάπτυξη της Ναυπακτίας καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν  .

Ακολούθησαν παρεμβάσεις Συλλόγων που αναφέρθηκαν σε θέματα ανάπτυξης και καθημερινότητας και συγκεκριμένα  από την Πρόεδρο του Συλλόγου Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Μαρίας Σαγώνα ,την Πρόεδρο του Συλλόγου Ποκίστας  Ανδριάνας Νικολάου την Πρόεδρο του Συλλόγου Ανθοφυταίων η Γρανίτσα Κατερίνας Φούτζουλα ,του Προέδρου της Αδελφότητας Ναυπακτίων Αττικής ο Έπαχτος Κωστής Βουτσινάς ,την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Μηλιάς Πολυτίμης Σαλτού την Αντιπρόεδρο  του Συλλόγου Ελευθεριανιτών Κατερίνα Χαραλαμποπουλου και του ταμία του Πνευματικού ομίλου η δάφνη Ανδρέα Μπέσσα.

Εκτός των ανωτέρω την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωτοπρεσβύτερος Πατήρ Θωμάς Βαμβίνης Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος  της Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ,ο Ηλίας Δημητρόπουλος συγγραφέας και  επίτιμος πρόεδρος Ναυπακτίων Πάτρας ,ο συγγραφέας και ιστορικός Ντίνος Μακρυγιάννης ,υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι για τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας , υποψήφιοι Δημοτικοί σύμβουλοί για το Δήμο Ναυπακτίας ,αντιπροσωπείες Πολιτιστικών Συλλόγων ,μέλη όλων των οργάνων της Ο.ΣΥ.Ν και πολλοί κάτοικοι και φίλοι της Ναυπακτίας.

Ευχαριστούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Γιάννη Μπανίκα για την παραχώρηση του εμβληματικού χώρου . Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ