Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εσωστρέφεια ή συλλογική δράση;

Published

on

Η επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας –ΑΔΚΝ  Μαρία Ζιαμπάρα σε ανακοίνωσή της που αφορά την συμμετοχή το Δήμου Ναυπακτίας σε τρεις συγκεκριμένους φορείς αναφέρει:

«Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο με εισήγηση του δημάρχου αποσύρθηκαν από την ημερήσια διάταξη τρία  θέματα που αφορούσαν τη συμμετοχή του δήμου σε τρεις συλλογικούς φορείς της αυτοδιοίκησης.

Πρόκειται:

α) για το Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου  Σ.Π.Ο.Α.Κ  ΑΡΙΩΝ με ετήσια συνδρομή 6.500 €

β) για το Δίκτυο πόλεων με Λίμνες,  στο οποίο ο δήμος μας είναι ιδρυτικό μέλος, με ετήσια συνδρομή 2.000€ και

γ)  για το Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος (Σ.Δ.Ι.Π.Ε) με ετήσια συνδρομή 4.000€

Ο δήμαρχος είπε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο  για να δούμε κατά πόσο είναι σκόπιμη η συμμετοχή μας, τι μας έχουν δώσει μέχρι σήμερα και αν πρέπει να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σ’ αυτούς τους φορείς.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν και άλλοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και φάνηκε καθαρά η πρόθεση της δημοτικής αρχής να περικόψει τις δαπάνες για τις συνδρομές του δήμου με στόχο να διασφαλίσει τα χρήματα του δημότη, αφού μέχρι σήμερα τίποτα δεν μπήκε στο ταμείο του δήμου από τους φορείς αυτούς.

Ακούγοντας την προκαταρκτική αυτή συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο θυμήθηκα παλαιότερες συζητήσεις σε δημοτικά συμβούλια Καποδιστριακών Δήμων όταν θα αποφάσιζαν τη συμμετοχή του δήμου τους στην  ΑΙΤΩΛΙΚΉ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ.  Το σκεπτικό των επιχειρημάτων που επικαλούνταν δημοτικοί σύμβουλοι σε κάποιους τότε δήμους ήταν το εξής. «Θέλω να μας πείτε εσείς που υποστηρίζετε τη συμμετοχή του δήμου μας στην ΑΙΤΩΛΙΚΗ πόσα λεφτά θα μπουν στο ταμείο του δήμου μας, αφού εμείς για να γίνουμε μέτοχοι θα δώσουμε στην Αιτωλική λεφτά, που χρειαζόμαστε για να καλύψουμε ανάγκες των δημοτών μας»

Εύλογο το ερώτημα για όσους επενδύουν στο λαϊκισμό και στην δήθεν «προστασία των χρημάτων της κοινωνίας». Στην καλλίτερη περίπτωση εκφράζουν μια λογιστική αντίληψη για την ανάπτυξη. Μπορώ όμως βάσιμα να ισχυριστώ ότι πίσω από αυτή την τοποθέτηση λανθάνει σκοπιμότητα που οδηγεί στην εσωστρέφεια και την απομόνωση του δήμου μας από το κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι.

Αυτοί που σκέπτονται να διακόψουν τη συμμετοχή του δήμου μας στους τρεις προαναφερόμενους φορείς μπορούν να μας απαντήσουν πώς θα ήταν η Ναυπακτία σήμερα χωρίς την ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ;

Ο δήμος μας έχει ένα από τα μεγαλύτερα μέτωπα στον κορινθιακό κόλπο. Δεν μας ενδιαφέρει η προστασία του;  Αν μας ενδιαφέρει, εμείς δεν πρέπει να συμβάλλουμε ; Αν κάτι δεν γίνεται σωστά μέχρι σήμερα, γιατί δεν προσπαθούμε να το διορθώσουμε ;

Ο δήμος μας τροφοδοτεί το λεκανοπέδιο της Αττικής με εκατομμύρια κυβικά νερού κάθε χρόνο και διεκδικεί μαζί με άλλους δήμους μέσω του δικτύου ένα αντισταθμιστικό όφελος. Τα προηγούμενα χρόνια έφτασε πολύ κοντά στη νομική διευθέτηση του θέματος μέσα από τη συλλογική αυτή δράση. Δυστυχώς δεν πετύχαμε το στόχο και το θέμα πήγε μέσω του δικτύου στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύει η δημοτική αρχή ότι αυτό θα το πετύχουμε μόνοι μας ή σκέπτεται «έξυπνα» ας κάνουν άλλοι τον αγώνα και εμείς να επωφεληθούμε ;

Τα Ιαματικά Λουτρά Στάχτης είναι ευλογία για το δήμο μας και την Ναυπακτία γενικότερα. Λόγω των Κυβερνητικών πολιτικών, εδώ και αρκετά χρόνια, ταλαιπωρούνται όλοι οι δήμοι μαζί και ο δήμος Ναυπακτίας με την πιστοποίηση της ιαματικότητας των πηγών. Μέσω του συνδέσμου λύθηκαν ορισμένα προβλήματα και πρέπει και ο δήμος μας να κάνει τα αυτονόητα. Πιστεύουν κάποιοι ότι μπορούμε ως δήμος να επηρεάσουμε τις κυβερνητικές πολιτικές καλύτερα μόνοι μας από ότι μπορούμε να πετύχουμε μέσω του δικτύου όλων των ιαματικών πηγών της Ελλάδος ;

Αν πράγματι ο δήμος μας θέλει να κάνει οικονομία εμείς θα υποδείξουμε πολλές άσκοπες δαπάνες που γίνονται και πρέπει να περικοπούν.  Η συμμετοχή στα προαναφερόμενα δίκτυα κατά την άποψή μας πρέπει να συνεχιστεί και να συμβάλλουμε όλοι μέσα από αυτά,  ώστε ο δήμος μας και η αυτοδιοίκηση να βγουν πολλαπλά κερδισμένοι. Ελπίζουμε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί το δημοτικό συμβούλιο.

 Μαρία Ζιαμπάρα

Επικεφαλής ΑΔΚΝ»

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απροσπέλαστη!!!

Published

on

By

Στην φωτογραφία πρέπει να αποτυπώνονται πάνω από δέκα παραβάσεις του ΚΟΚ.

Μηχανάκια πάνω στα πεζοδρόμια, αυτοκίνητα σταθμευμένα πάνω στη γωνία, στην πλατεία και στα πεζοδρόμια, στις διαβάσεις των πεζών, διπλή στάθμευση και πάει  λέγοντας…

Δύσκολες καταστάσεις  για τον πεζό, που θα πρέπει να  κινδυνέψει για να πάει στη δουλειά του.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χριστίνα Σταρακά για τη στελέχωση του Κ.Υ. Άνω Χώρας Ναυπακτίας

Published

on

By

Το Υπουργείο Υγείας τα βρίσκει όλα καλώς καμωμένα την ίδια στιγμή που οι πολίτες βγάζουν κραυγή αγωνίας για τις ελλείψεις

Σε αναφορά που είχε καταθέσει η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Χριστίνα Σταρακά για άμεση ανάγκη στελέχωσης του Κέντρου Υγείας Άνω Χώρας του Δήμου Ναυπακτίας απάντησε χθες το Υπουργείο Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, η Χριστίνα Σταρακά είχε διαβιβάσει το αίτημα των Προέδρων Κοινοτήτων Δήμου Ναυπακτίας και Φορέων της ορεινής Ναυπακτίας για την επιστροφή του επιβατικού οχήματος 4Χ4 – Δωρεάς ΟΠΑΠ- πίσω στο Κ.Υ. Άνω Χώρας στην προγενέστερη κατάσταση που ήταν πριν τη μετακίνησή του στο Κ.Υ. Ναυπάκτου και την επάνδρωσή του με οδηγό, τη διάθεση νέου ασθενοφόρου 4Χ4 στο Κ.Υ. Άνω Χώρας Ορεινής Ναυπακτίας και την υγειονομική κάλυψη των κοινοτήτων της Δυτικής Ορεινής Ναυπακτίας με τη λειτουργία Σταθμού Α’ Βοηθειών και με ιατρό στην Κοινότητα Πλατάνου Ναυπακτίας.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κα. Αγαπηδάκη που υπογράφει την απάντηση, στο Κ.Υ. Άνω Χώρας όλα είναι καλώς καμωμένα. Αγνοώντας τις ανησυχίες και τα αιτηματα των αρμόδιων φορέων της περιοχής αναφέρει ότι στο σήμερα το Κ.Υ. είναι επαρκώς στελεχωμένο, τόσο με προσωπικό όσο και με ασθενοφόρα. «Το Κ.Υ. λειτουργεί σε πρωινό ωράριο και για πέντε ημέρες την εβδομάδα, από Δευτέρα έως και Παρασκευή και με πλήρη εφημεριακή κάλυψη όλες τις ημέρες του μήνα (ενεργείς εφημερίες), παρέχοντας αδιάλειπτα όλες τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», υπογραμμίζει σχετικά με την κάλυψη του Κ.Υ σε προσωπικό και παροχή υπηρεσιών.  Όσον αφορά τα ασθενοφόρα των πρωτοβάθμιων δομών κυριότητας 6ης ΥΠΕ που συνεπικουρούν το έργο του ΕΚΑΒ στην περιοχή της Ναυπακτίας,  όπως ενημερώνει πλέον στην περιοχή επιχειρούν δύο πλήρως επισκευασμένα πλέον οχήματα. Ενώ σύμφωνα πάντα με την ίδια τη διετία 2021-2023, παρά τις βλάβες των ανωτέρω οχημάτων «δεν παρατηρήθηκε καμία δυσλειτουργία υποστήριξης στη διαδικασία και έργο των πρωτογενών διακομιδών, χάρις προφανώς και στην υποστήριξη του τοπικού κέντρου του ΕΚΑΒ στην Πάτρα, το οποίο διέθετε επί μονίμου βάσεως επιπλέον ασθενοφόρο και πληρώματα, στην περιοχή».

 

Σχετικά με το επίμαχο επιβατικό όχημα η Αναπληρωτής Υπουργός δηλώνει ότι «η κυριότητά του ανήκει στο Γ.Ν. Μεσολογγίου και έχει παραχωρηθεί από δεκαετίας στο Κ.Υ. Άνω Χώρας, κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. του νοσοκομείου. Τον Αύγουστο του 2023, το εν λόγω όχημα από το Κ.Υ. Άνω Χώρας παραχωρήθηκε στο Κ.Υ. Ναυπάκτου, ικανοποιώντας το Δ.Σ. του Γ.Ν. Μεσολογγίου σχετικό αίτημα του Κ.Υ. Ναυπάκτου για την κάλυψη αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών και κυρίως για την εξυπηρέτηση του ιατρικού προσωπικού της Άνω Χώρας στις μετακινήσεις τους».

 

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Για την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας φαίνεται πως οι κάτοικοι της περιοχής του Κ.Υ. Άνω Χώρας Ναυπακτίας τυγχάνουν της καλύτερης δυνατής υγειονομικής φροντίδας.

Είναι να απορεί κανείς πως γίνεται στις αναφορές τους οι αρμόδιοι φορείς να είναι σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση από την κ. Αγαπηδάκη, στέλνοντας κραυγή αγωνίας για τη γενικότερη εικόνα του ΕΣΥ.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της περιοχής είναι απογοητευτική, με τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές να είναι τεράστιες.

Το Υπουργείο είτε θα προχωρήσει σε σοβαρή ενίσχυση του ΕΣΥ είτε θα συνεχίσει να διαχειρίζεται επικοινωνιακά τον πόνο και τις αγωνίες των ανθρώπων».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

195 χρόνια από την απελευθέρωση της Ναυπάκτου

Published

on

By

Μόνο με στενή πολιορκία και αποκοπή του ανεφοδιασμού ήταν δυνατόν να πέσει το κάστρο του Έπαχτου.

Για τον καλύτερο συντονισμό ο κυβερνήτης (Δ/γμα 23 .01. 1829) διορίζει πληρεξούσιο τοποτηρητή Στερεάς Ελλάδας και του Στρατοπέδου τον αδερφό του Αυγουστίνο Καποδίστρια, ο οποίος στις 10 Μαρτίου 1829  αφικνείται και ο ίδιος στη Ναύπακτο.

Τα ελληνικά στρατεύματα με εντολή του Αυγουστίνου Καποδίστρια καταφτάνουν από τις 8 Μαρτίου 1829 και πολιορκούν τα κάστρα Αντιρρίου και Ναυπάκτου από την ξηρά, ενώ ο στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη   αποκλείει και τις θαλάσσιες διόδους.

Στις 13 Μαρτίου παραδίδεται το Αντίρριο ύστερα από ψευτοπόλεμο.

Στις 16 Μαρτίου ο κλοιός περί το κάστρο της Ναυπάκτου γίνεται στενότερος.

Η Α’ Χιλιαρχία, με Χιλίαρχό τον Κίτσο Τζαβέλα, η 500αρχία του Νικόλα Τζαβέλα και τα Σώματα του Β. Μαστραπά, Γιάννη Μακρυγιάννη – Κραβαρίτη καταλαμβάνουν τις θέσεις από τον Αϊ-Γιώργη, τη μεγάλη Βάρναράχη μέχρι απέναντι από την Ακρόπολη του  Ίτς Καλέ.

Ο Χατζηχρήστος με ιππικό και πεζικό και το σώμα του Βέρη κλείνει την δυτική πλευρά από τη θάλασσα μέχρι το Ιτς Καλέ και ο συνταγματάρχης Πιερρής, αρχηγός του τακτικού στρατού, καταλαμβάνει τους λόφους   πίσω από το κάστρο με το πυροβολικό.

Η τανάλια είχε πλέον σφίξει.  Οι τούρκοι που ήταν στην μικρή Βάρναράχη υποχωρούν και εισέρχονται στο κάστρο.  Ο λόφος αυτός περιέρχεται στο στα ελληνικά χέρια.

Οι  αλλεπάλληλες επιθέσεις των ελληνικών στρατευμάτων δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Οι Τούρκοι δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν και αναγκάζονται να συνθηκολογήσουν.

Στις 8 Απριλίου ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας φτάνει στη Ναύπακτο.

Στις  11 Απριλίου 1829 υπογράφεται η συνθήκη και σταματούν οι εχθροπραξίες.

Στις 12 Απριλίου αποχωρεί ο κυβερνήτης.

Στις 17 προς 18 Απριλίου ο τακτικός στρατός υπό τον συνταγματάρχη Πιερρή εισέρχεται στην Ακρόπολη.

Στις 22 Απριλίου αποχωρεί ολόκληρη η τουρκική φρουρά και τα ελληνικά στρατεύματα      εισέρχονται σε όλο το  κάστρο.

Στις  28 Απριλίου 1829 ο Αυγουστίνος Καποδίστριας διοικητής διακηρύσσει:

«Κυματίζει τέλος πάντων η ελληνική σημαία εις την Ακρόπολιν της Ναυπάκτου και το σεμνόν του Σταυρού σημείον,  μετά παρέλευση ήδη 140 ετών ανυψώθει πάλιν εις τα υψηλά ταύτα τείχη».

Τον Ιανουάριο του 1830 έγινε στην πόλη ο πρώτος εορτασμός της απελευθέρωσής της και το  πρωί της ημέρας εκείνης εσήμαναν «ο ήχος των κωδώνων και ο βόμβος των πυροβόλων», με την ελληνική σημαία να κυματίζει στην Ακρόπολη της Ναυπάκτου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ