Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευκαιρία για την Ναυπακτία, το Πρόγραμμα «Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ)»

Published

on

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή Αιτήσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ)», στάλθηκε προς όλους τους  Δήμους της Χώρας, από το  Υπουργείο  Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Όπως είχαμε ενημερώσει προ δεκαημέρου μέσα από το Nafsweek, η πρόσκληση αυτή αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία προς του Δήμους ώστε να δρομολογηθεί  γρήγορα  η ολοκλήρωση των ΤΠΣ για το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων (Δ.Ε.) της Χώρας, ούτως ώστε, μέσω αυτών, να θεσμοθετηθούν σχέδια χρήσεων γης για όλη την Επικράτεια.

Να σημειωθεί ότι τα ΤΠΣ συνιστούν το πρώτο  επίπεδο του πολεοδομικού σχεδιασμού, και το πιο σημαντικό, δεδομένου ότι σε αυτό το επίπεδο καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης κάθε Δημοτικής Ενότητας.

Το σημαντικό επίσης είναι ότι η χρηματοδότηση του Προγράμματος θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ή/και πόρους του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η αποπληρωμή του θα γίνει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων), με τους Δήμους  να μην  έχουν καμία οικονομική  επιβάρυνση.

Να σημειωθεί ότι, ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των Αιτημάτων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή των Δήμων στο Πρόγραμμα ορίζεται η 10η Ιουλίου 2020.

Ευκαιρία τεράστια για την  χωροταξία   

Το σοβαρό αυτό θέμα, με την Ναύπακτο να έχει ένα  ΓΠΣ – Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό που για χρόνια «σέρνεται» αλλά και το Αντίρριο,  ένα ΣΧΟΟΑΠ – Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης  που εδώ και δεκαπέντε περίπου χρόνια έχει «σταματήσει», ήρθε ως κατεπείγον  και στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα στο Δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 22ας Ιουνίου.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας ενημέρωσε το Σώμα για το σοβαρό αυτό θέμα, για  την εισήγηση – πρόταση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου Ναυπακτίας και την δυνατότητα που παρέχεται στον Δήμο να  προχωρήσει τα χωροταξικά θέματα και μάλιστα δίχως να έχει την όποια οικονομική επιβάρυνση.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας και σύμφωνα με την πρόσκληση του υπουργείου, η  υλοποίηση του Προγράμματος θα είναι σταδιακή.

Λόγω της σταδιακής υλοποίησης του Προγράμματος, οι Δήμοι πρέπει κατά την υποβολή των Αιτημάτων να κατατάξουν οι ίδιοι τις Δ.Ε. τους σε σειρά προτεραιότητας με βάση τις ακόλουθες βαθμίδες: (α) πολύ υψηλή προτεραιότητα, (β) υψηλή προτεραιότητα, (γ) μέση προτεραιότητα. Το ΥΠΕΝ, λαμβάνοντας υπόψη τα Αιτήματα, θα βάλει σε προτεραιότητα  τις Δ.Ε. που θα ενταχθούν σε κάθε φάση υλοποίησης με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που ορίζονται στην Πρόσκληση.

Έτσι, σύμφωνα με την πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Ναυπακτίας έμφαση θα δοθεί στις παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου, με προτεραιότητα στην Ναύπακτο και το Αντίρριο, που υπάρχουν ήδη  ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ αντίστοιχα, με την ΔΕ Χάλκειας να ακολουθεί , όπως και τις ΔΕ Αποδοτίας, Πλατάνου και Πυλήνης, που θα μελετηθούν χωροταξικά.

Μοναδικό όχι από Κοτσανά

Κατά την συζήτηση του θέματος, τόσο οι τοποθετήσεις  του επικεφαλής της «Ενωτικής πρωτοβουλίας» Τάκη Λουκόπουλου, όσο και της παράταξης «Ανανέωση & δημιουργία» του Γιώργου Γούλα ήταν θετικές, ζητώντας να προχωρήσει ο Δήμος στην κατάθεση αιτήματος, έχοντας μια ευκαιρία επίλυσης χρόνιων πολεοδομικών και χωροταξικών θεμάτων.

Αν και επί της αρχής συμφώνησε, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πάμε μπροστά» Ανδρέας  Κοτσανάς, με την αιτιολογία ότι δεν υπήρξε ενημέρωση, ζήτησε να μην ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό συμβούλιο αλλά ενδελεχώς να συζητηθεί σε επόμενο συμβούλιο το θέμα.  Σημείωσε δε ότι το ΣΧΟΟΑΠ  Αντιρρίου δεν έχει για τόσα χρόνια προχωρήσει και κρύβει παθογένειες  και επικινδυνότητα!

Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία,  με τον Δήμο Ναυπακτίας να προχωρά στην κατάθεση αιτήματος συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το θέμα “κολλά” με την πρόταση της Δημοτικής Κοινότητας Ναυπάκτου που κατέθεσε ο σύμβουλος Γιώργος Υφαντής και ομόφωνα εγκρίθηκε, που αφορά τις διανοίξεις δρόμων και την εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου στην Ναύπακτο.  Διαβάστε ΕΔΩ

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο καιρός την Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα

Published

on

By

Τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα για τον καιρό της Μεγάλης Εβδομάδας και της Κυριακής του Πάσχα από τον μετεωρολόγο Νίκο Θεοδοσόπουλο.

Τη Μεγάλη Τετάρτη δεν θα λείψουν οι τοπικές συννεφιές το πρωί και κατά τη διάρκεια της ημέρας θα έχουμε διαστήματα ηλιοφάνειας και η θερμοκρασία θα φτάσει έως 19 βαθμούς.

Τη Μεγάλη Πέμπτη θα έχουμε άφθονη ηλιοφάνεια με άνοδο της θερμοκρασίας ως τους 22 βαθμούς.

Την Μεγάλη Παρασκευή  θα έχουμε αρχικά ηλιοφάνεια και από το μεσημέρι και μετά προς τις πρώτες βραδινές ώρες θα έχουμε αυξημένη συννεφιά με πολύ μικρή πιθανότητα για ψιχάλες. Η θερμότερη ημέρα θα είναι η μεγάλη Παρασκευή και θα φτάσει ο υδράργυρος έως 24 βαθμούς. Από την μεγάλη Παρασκευή θα πνέουν δυτικοί άνεμοι μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.

Το Μεγάλο Σάββατο θα υπάρχει εναλλαγή συννεφιά με ήλιο. Η θερμοκρασία στους 21-22 βαθμούς.

Η Κυριακή του Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα γενικά η τάση του καιρού στο Ιόνιο (Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και βορειότερα) θα υπάρχουν βροχές σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Πιο αναλυτικά, την Κυριακή στην Κέρκυρα κυρίως το μεσημέρι θα έχουμε βροχές με συνολικό ύψος 25-30 χιλιοστά.

Στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο προβλέπονται βροχές τις απογευματινές και βραδινές ώρες μέχρι νωρίς το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, ύψους 20-30 χιλιοστά.

Στην Κεφαλονιά μετά το μεσημέρι μέχρι τις μεσονύχτιες ώρες θα ρίξει 15-25 χιλιοστά νερού

Στον Πύργο προβλέπονται τις βραδινές ώρες και τις μεσονύχτιες ώρες προς την αλλαγή για Δευτέρα του Πάσχα 10-20 χιλιοστά βροχής.

Στον Δυτική Αχαΐα γύρω από τον Άραξο προβλέπονται 10-15 χιλιοστά τις μεσονύχτιες ώρες μέχρι και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Στην Πάτρα αρχικά θα έχει αραιή συννεφιά και μετά το απόγευμα στις 4-5 θα αυξηθεί η συννεφιά και θα επιστρέψει ο βοριάς. Αυτός ο βοριάς θα δώσει πιο αυξημένη συννεφιά και πιθανότητα ασθενούς τοπικής ψιχάλας προς την πλευρά του Αιγίου αλλά προς το τέλος τη δύση του ηλίου περίπου 5-8 χιλιοστά βροχής.

Η Πάτρα όμως, ως υπήνεμη πλευρά έχει μικρή πιθανότητα για τοπικές ψιχάλες αραιά και που. Δεν υπάρχει βεβαιότητα για το αν θα βρέξει.

Πηγή: pelop.gr

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Γυμνασίου –Λυκείου Ναυπάκτου

Published

on

By

Με συνολικό αρχικό προϋπολογισμό 478.503 ευρώ και με χρηματοδότηση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Δυτική Ελλάδα», ένα από τα μεγαλύτερα σχολικά συγκροτήματα της πόλης της Ναυπάκτου αναβαθμίζεται ενεργειακά.

Στις εργασίες που ήδη ξεκίνησαν περιλαμβάνονται οι εξωτερικές μονώσεις στους τοίχους και τη στέγη του σχολικού συγκροτήματος, αντικαταστάσεις κουφωμάτων και φωτιστικών σωμάτων, αισθητήρες φωτισμού καθώς και φωτοβολταϊκοί συλλέκτες για την κάλυψη των αναγκών του σχολείου.

«Στόχος μας η διασφάλιση ενός ασφαλούς, υγιούς και σύγχρονου περιβάλλοντος για τα παιδιά μας και το εκπαιδευτικό προσωπικό» σημείωσε ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεγάλη Παρασκευή στην Ναύπακτο

Published

on

By

Ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη αναμένεται να βιώσουν και φέτος οι επισκέπτες που θα βρεθούν την Μεγάλη Παρασκευή στο Ενετικό Λιμάνι της Ναυπάκτου.

Η Ναύπακτος αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τις ημέρες του Πάσχα, καθώς πέραν της φυσικής και ιστορικής ομορφιάς της, κερδίζει τις εντυπώσεις με το ιδιαίτερο έθιμο της Περιφοράς των Επιταφίων.  Ξεκινώντας η πομπή, συνοδεία της Παπαχαραλαμπείου Δημοτικής Φιλαρμονικής, από τις δύο κεντρικές Ενορίες, τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου και τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής καταλήγει στο Ενετικό Λιμάνι.

Εκεί, δεκάδες ανάμενες δάδες έχουν τοποθετηθεί στις πολεμίστρες, ο φλεγόμενος σταυρός στέκει επιβλητικός στην είσοδο του Λιμανιού και η ατμόσφαιρα κυριαρχείται από τους Ύμνους της Ημέρας.

Φέτος, με φροντίδα του αρμόδιου Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Ναυπακτίας, στο πρώτο μέρος του τελετουργικού, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 19:00’,  θα ακουστεί το κουαρτέτο εγχόρδων με τους Γεράσιμο Λώλη (βιολί 1), Αλέξανδρο Λώλη (βιολί 2), Γιώργο Χλίτσιο (βιόλα) και τον Αμβρόσιο Βλαχόπουλο (βιολοντσέλο).  Ερμηνεύουν η Ελένη Βουγιουκλή και η Σουζάνα Βουγιουκλή.

Στο δεύτερο μέρος θα συμπράξουν η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου και η Μικτή Χορωδία Cantelena υπό τη διεύθυνση της μαέστρου, Ελένης Παπαδοπούλου-Αραβαντινού.

Συµµετέχει η υψίφωνος Τζίνα Φωτεινοπούλου και οι πιανίστες Ηλίας Καλούδης και Γιώργος Κονής.

Αφήγηση-απαγγελία: ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ