Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή Αιτήσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ)», στάλθηκε προς όλους τους Δήμους της Χώρας, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Όπως είχαμε ενημερώσει προ δεκαημέρου μέσα από το Nafsweek, η πρόσκληση αυτή αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία προς του Δήμους ώστε να δρομολογηθεί γρήγορα η ολοκλήρωση των ΤΠΣ για το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων (Δ.Ε.) της Χώρας, ούτως ώστε, μέσω αυτών, να θεσμοθετηθούν σχέδια χρήσεων γης για όλη την Επικράτεια.
Να σημειωθεί ότι τα ΤΠΣ συνιστούν το πρώτο επίπεδο του πολεοδομικού σχεδιασμού, και το πιο σημαντικό, δεδομένου ότι σε αυτό το επίπεδο καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης κάθε Δημοτικής Ενότητας.
Το σημαντικό επίσης είναι ότι η χρηματοδότηση του Προγράμματος θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ή/και πόρους του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η αποπληρωμή του θα γίνει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων), με τους Δήμους να μην έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση.
Να σημειωθεί ότι, ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των Αιτημάτων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή των Δήμων στο Πρόγραμμα ορίζεται η 10η Ιουλίου 2020.
Ευκαιρία τεράστια για την χωροταξία
Το σοβαρό αυτό θέμα, με την Ναύπακτο να έχει ένα ΓΠΣ – Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό που για χρόνια «σέρνεται» αλλά και το Αντίρριο, ένα ΣΧΟΟΑΠ – Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης που εδώ και δεκαπέντε περίπου χρόνια έχει «σταματήσει», ήρθε ως κατεπείγον και στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα στο Δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 22ας Ιουνίου.
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας ενημέρωσε το Σώμα για το σοβαρό αυτό θέμα, για την εισήγηση – πρόταση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου Ναυπακτίας και την δυνατότητα που παρέχεται στον Δήμο να προχωρήσει τα χωροταξικά θέματα και μάλιστα δίχως να έχει την όποια οικονομική επιβάρυνση.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας και σύμφωνα με την πρόσκληση του υπουργείου, η υλοποίηση του Προγράμματος θα είναι σταδιακή.

Λόγω της σταδιακής υλοποίησης του Προγράμματος, οι Δήμοι πρέπει κατά την υποβολή των Αιτημάτων να κατατάξουν οι ίδιοι τις Δ.Ε. τους σε σειρά προτεραιότητας με βάση τις ακόλουθες βαθμίδες: (α) πολύ υψηλή προτεραιότητα, (β) υψηλή προτεραιότητα, (γ) μέση προτεραιότητα. Το ΥΠΕΝ, λαμβάνοντας υπόψη τα Αιτήματα, θα βάλει σε προτεραιότητα τις Δ.Ε. που θα ενταχθούν σε κάθε φάση υλοποίησης με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που ορίζονται στην Πρόσκληση.
Έτσι, σύμφωνα με την πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Ναυπακτίας έμφαση θα δοθεί στις παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου, με προτεραιότητα στην Ναύπακτο και το Αντίρριο, που υπάρχουν ήδη ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ αντίστοιχα, με την ΔΕ Χάλκειας να ακολουθεί , όπως και τις ΔΕ Αποδοτίας, Πλατάνου και Πυλήνης, που θα μελετηθούν χωροταξικά.
Μοναδικό όχι από Κοτσανά
Κατά την συζήτηση του θέματος, τόσο οι τοποθετήσεις του επικεφαλής της «Ενωτικής πρωτοβουλίας» Τάκη Λουκόπουλου, όσο και της παράταξης «Ανανέωση & δημιουργία» του Γιώργου Γούλα ήταν θετικές, ζητώντας να προχωρήσει ο Δήμος στην κατάθεση αιτήματος, έχοντας μια ευκαιρία επίλυσης χρόνιων πολεοδομικών και χωροταξικών θεμάτων.
Αν και επί της αρχής συμφώνησε, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πάμε μπροστά» Ανδρέας Κοτσανάς, με την αιτιολογία ότι δεν υπήρξε ενημέρωση, ζήτησε να μην ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό συμβούλιο αλλά ενδελεχώς να συζητηθεί σε επόμενο συμβούλιο το θέμα. Σημείωσε δε ότι το ΣΧΟΟΑΠ Αντιρρίου δεν έχει για τόσα χρόνια προχωρήσει και κρύβει παθογένειες και επικινδυνότητα!
Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τον Δήμο Ναυπακτίας να προχωρά στην κατάθεση αιτήματος συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Αξίζει να αναφέρουμε πως το θέμα “κολλά” με την πρόταση της Δημοτικής Κοινότητας Ναυπάκτου που κατέθεσε ο σύμβουλος Γιώργος Υφαντής και ομόφωνα εγκρίθηκε, που αφορά τις διανοίξεις δρόμων και την εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου στην Ναύπακτο. Διαβάστε ΕΔΩ
