Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Εικαστική έκθεση «Quo vadis» στο Φετιχέ

Published

on

Στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς  28 – 29 – 30 Σεπτεμβρίου και 4 Οκτωβρίου 2019, που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της περιοδικής ομαδικής εικαστικής έκθεσης εικονογράφων Quo vadis, τρεις εικονογράφοι μιλούν για τον ξεριζωμό”, με θέμα τους πρόσφυγες και τις μετακινήσεις πληθυσμών, στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου. Η έκθεση θα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα και διοργανώνεται σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Πάνου.

Υπεύθυνη δράσης: κα Βίβιαν Στάικου, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος (τηλ. 26310-55654)

 

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος επί επτά συναπτά έτη γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς που διοργανώνονται από τη Διεύθυνση Μουσείων, Αρχαιολογικών Χώρων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού με γενικό θέμα «ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ – ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ», η ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος σε συνεργασία με την Ιστορική & Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο και τον Δήμο Αγρινίου, διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις από 28 έως 30 Σεπτεμβρίου και 4 Οκτωβρίου. Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΗΜΕΡΙΔΑ  «ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ – ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ»

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

(κτήριο πρώην Τράπεζας της Ελλάδος) επί της οδού Αναστασιάδη 1

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

 

19:00 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΟΙΝΟΥ

 

19:15-19:30 ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

 

19:30-19:45 Δρ Ολυμπία Βικάτου, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος, «Μουσική και χορός ως μέσον έκφρασης, ψυχαγωγίας και επικοινωνίας στην αρχαία Ελλάδα» 

 

19:45-20:00 Δρ Φωτεινή Σαράντη, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος, «Ψυχαγωγία ἐν οἰκῳ: εικόνες από τον χώρο του συμποσίου και του αρχαίου σπιτιού»

 

20:00-20:15 Μαρία Σταυροπούλου-Γάτση, Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων, «Τέχνες και Ψυχαγωγία στη ζωή των γυναικών κατά την αρχαιότητα»

 

20:15-20:30

 

 

 

 

 

20:30-20:45

Λάζαρος Κολώνας, Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς, «Οι οργανωμένοι αρχαιολογικοί χώροι με τα θέατρα τους, τα ιερά τους και τα άλλα σημαντικά τους μνημεία, μορφές διαχρονικής ψυχαγωγίας και διασκέδασης των κατοίκων μιας περιοχής»

 

 

Γεώργιος Σταμάτης, Αρχαιολόγος ΜSc. στην ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, Πρόεδρος της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε. με έδρα το Αγρίνιο, «Λουτρά – Βαλανεία – Θέρμες – Μοναστηριακά και ιερά λουτρά – Χαμάμ: χώροι σωματικής υγιεινής και χαλάρωσης, τόποι κοινωνικής συναναστροφής και ψυχαγωγίας, θρησκευτικά κέντρα ιαματικής λούσης»

 

20:45-21:00

 

 

 

 

21:00-21:15

Νικόλαος Σκιαδάς, Γεωπόνο, Αντιπρόεδρος της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε., «Η Ιστορική – Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο και η επωφελής αξιοποίηση του ελάχιστου ελεύθερου χρόνου – 45 χρόνια προσφοράς στην αναζήτηση του ελεύθερου χρόνου»

 

Ιωάννης Νεραντζής, Δρ Ιστορικής Γεωγραφίας, «Αρχαία ελληνική τέχνη οπτική πηγή της ιστορίας»

 

Την ημερίδα θα συντονίζουν η Δρ Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος και η κα Κωνσταντία Ζαφείρη, Φιλόλογος, Master Πανεπιστημίου Göteborg, μέλος του Δ.Σ. της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ, 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΣΤΡΑΤΟΥ

09:30 Συγκέντρωση και αναχώρηση με λεωφορείο από τα γραφεία της Ιστορικής – Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδος (Δημαρχιακό Μέγαρο, Χαριλάου Τρικούπη 10, έναντι Τράπεζας Alpha Bank).

10:00 Έναρξη ξενάγησης στα μνημεία (θέατρο, αγορά, ναός Διός Στρατίου) της αρχαίας Στράτου. Η ξενάγηση θα γίνει από την κα Λίνα Μακραδήμα, Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

12:00 Η ξενάγηση θα γίνει από τον κ. Γεώργιο Σταμάτη, Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, Πρόεδρο της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε.

Δηλώσεις συμμετοχής για τις ξεναγήσεις μέχρι την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 στα γραφεία της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε. (Δημαρχιακό Μέγαρο, Χαριλάου Τρικούπη 10, Αγρίνιο), τηλ. 26410 28902, 6939 466286 (κα Σοφία Μιμηγιάννη) και στα Γραφεία της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος (Αρχοντικό Ιω. Τρικούπη, Ι.Ι. Μάγιερ 20, Μεσολόγγι), τηλ. 26310 55654 (κα Δήμητρα Γαβρίνα), 26310 22026 (κ. Γεώργιος Σταμάτης).

 ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

20:30 Χορωδιακό τραγούδι από τον Μουσικό Σύλλογο Αγρινίου «ΟΡΦΕΥΣ» με τίτλο: «Υπό τους ήχους του Ορφέα». Την εκδήλωση θα προλογίσει η κα Κωνσταντία Ζαφείρη, Φιλόλογος, μέλος του Μουσικού Συλλόγου Αγρινίου «ΟΡΦΕΥΣ» και της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Α΄/Βαθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο: «Παίζω όπως παλιά . . . και σήμερα» στο Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου, ώρα: 9:00-13:00.

Υπεύθυνη δράσης: κα Δήμητρα Γαβρίνα, Μουσειοπαιδαγωγός της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος

Σημειώνεται πως η αρχική ημερομηνία υλοποίησης του εκπαιδευτικού μας προγράμματος ήταν σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΥΠ.ΠΟ.Α. 27 Σεπτεμβρίου, η οποία μεταφέρθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, λόγω του ότι η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας γιορτάζει την 6η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2019 την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ2019

Εικαστική έκθεση «Quo vadis» στο Φετιχέ

Στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς  28 – 29 – 30 Σεπτεμβρίου και 4 Οκτωβρίου 2019, που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της περιοδικής ομαδικής εικαστικής έκθεσης εικονογράφων Quo vadis, τρεις εικονογράφοι μιλούν για τον ξεριζωμό”, με θέμα τους πρόσφυγες και τις μετακινήσεις πληθυσμών, στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου. Η έκθεση θα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα και διοργανώνεται σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Πάνου.

Υπεύθυνη δράσης: κα Βίβιαν Στάικου, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος (τηλ. 26310-55654)

 Η είσοδος στις παραπάνω δράσεις θα είναι ελεύθερη ​για το κοινό.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Pink the City 2022 – Οι εγγραφές ξεκίνησαν

Published

on

By

Pink-the-city-2022-Άλμα-Ζωής

Την Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2022 ξεκινούν, στο ειδικό περίπτερο στην Πλατεία Γεωργίου, οι εγγραφές για το φετινό PINK THE CITY.

Οι γυναίκες του δυναμικού Συλλόγου δίνουν και πάλι το παρόν συμμετέχοντας στην παγκόσμια κινητοποίηση του Οκτώβρη, μήνα διεθνώς καθιερωμένου για τον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Pink-the-city-2022-Άλμα-Ζωής

Το ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν.ΑΧΑΙΑΣ ΞΑΝΑ-βάφει την πόλη ροζ και καλεί όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στην κορυφαία αυτή δράση, στον Περίπατο Ζωής, την Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2022, με εκκίνηση τα Ψηλα Αλώνια.

Με την εγγραφή σας στηρίζετε το ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν.ΑΧΑΙΑΣ για να μπορεί να συνεχίζει τις δράσεις και τα προγράμματα του, που παρέχονται δωρεάν στις γυναίκες που νοσούν από καρκίνο μαστού  (ψυχοκοινωνική στήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενημέρωση για παροχές και δικαιώματα, περούκες, επιθέματα, υλοποίηση προγραμμάτων στήριξης φροντιστών ογκολογικών ασθενών ) και παίρνετε δώρο το συλλεκτικό μπλουζάκι των 10 χρόνων Pink the City (μέχρι εξαντλήσεως του αποθέματος).

Επίσης στις 5-6-7-8 Οκτωβρίου, Τετάρτη- Πέμπτη – Παρασκευή και Σάββατο θα διενεργηθούν οι καθιερωμένες κλινικές εξετάσεις μαστού για τον γενικό πληθυσμό από τους πλέον έγκυρους και εξειδικευμένους χειρουργούς της πόλης στην Κινητή Μονάδα Υγείας της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, που θα βρίσκεται στην Πλατεία Γεωργίου ως εξής:

-Τετάρτη 5 Οκτωβρίου  10:00-14:00

-Πέμπτη 6 Οκτωβρίου  10:00-14:00 & 18:00-21:00

-Παρασκευή 7 Οκτωβρίου  10:00-14:00 & 18:00-21:00

-Σάββατο 8 Οκτωβρίου  10:00-14:00

Το Σάββατο, στις 8 Οκτωβρίου, εξάλλου, το Pink the City θα μεταφερθεί για λίγο στους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Αγρινίου, προκειμένου να διαχυθεί η προσπάθεια ενημέρωσης και κινητοποίησης των γυναικών και εκεί, σε συνεργασία με το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας &  Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου , την Ακτίνα Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου και τον Δήμο Αγρινίου.

Το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου, στις  20:00, θα ανάψει στα χρώματα του PINK THE CITY 2022, o ιστορικός κυματοθραύστης της πόλης υπό τους ήχους του σαξόφωνου του Νίκου Βεντούρα. Σας περιμένουμε στο Μώλο για την ιδιαίτερη αυτή στιγμή.

Μείνετε συντονισμένοι στους ρυθμούς PINK THE CITY 2022 !!!

Pink-the-city-2022-Άλμα-Ζωής

 

Pink-the-city-2022-Άλμα-Ζωής

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς στο «Ξενοκράτειο»

Published

on

By

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η επιστημονική ημερίδα «ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΞΕΝΟΚΡΑΤΕΙΟ», στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Το κοινό παρακολούθησε τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις εκλεκτών επιστημόνων, τα θέματα των οποίων παρουσιάστηκαν με την εξής σειρά:

– «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Παρελθόν, παρόν και μέλλον». Δρ Φωτεινή Σαράντη, Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων της ΕΦΑΑΙΤΛ.

– «Χάλκινοι ταφικοί λέβητες – ένας τριποδικός και δύο απλοί- από τον πρωτογεωμετρικό τύμβο των Σταμνών Αιτωλοακαρνανίας». Δρ Λάζαρος Κολώνας, Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

– «Αναθεωρώντας Πρακτικές Συντήρησης», Μαρία Μερτζάνη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων ΥΠΠΟΑ

– «Συντήρηση σύνθετων ευρημάτων με ύφασμα και μέταλλο από νεκροταφείο Πρωτογεωμετρικής Εποχής στη Σταμνά Αιτωλοακαρνανίας» Δρ Χριστίνα Μαργαρίτη, Προϊσταμένη Τμήματος Εφαρμοσμένης Έρευνας της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων– Βασίλης Μαρκάκης Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης

– «Χάλκινοι ταφικοί λέβητες Σταμνών. Από την ανασκαφή στο Μουσείο» Δρ Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

– «Μη απτή παραγωγή αντιγράφων υψηλής πιστότητας με ψηφιακά μέσα», Ιωάννης Ματαράγκας Συντηρητής Αρχαιοτήτων και έργων Τέχνης ΔΣΝΜ.

Η εν λόγω ημερίδα, με σημείο αναφοράς την συντήρηση, έκθεση και ανάδειξη ευαίσθητων εκθεμάτων του Ξενοκρατείου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με το φετινό θέμα των εορτασμών, που ήταν «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά. Διατηρώντας το παρελθόν για τις επόμενες γενιές» αποτέλεσε συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος με την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

Στο ίδιο πλαίσιο εορτασμού υλοποιήθηκαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νεώσοικοι Οινιάδων. Ένα αρχαίο λιμάνι σήμερα στη στεριά», στους Οινιάδες και το  οικογενειακό εκπαιδ. πρόγραμμα «Η Τέχνη της συντήρησης ως ασπίδα προστασίας» στο Ξενοκράτειο, ενώ στις 19 Οκτωβρίου θα γίνει η λήξη του εορτασμού μας με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από την Παραποτάμια Πύλη στο Αρχαίο Θέατρο  Στράτου. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα αρχαία μνημεία και  στο φυσικό τοπίο που τα περιβάλλει».

Η Προϊσταμένη της Εφορείας

Δρ Ολυμπία Βικάτου, Αρχαιολόγος

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα χρηματοδότηση σε Δήμους & Σχολικές Επιτροπές – Τι ποσό λαμβάνει ο Δήμος Ναυπακτίας

Published

on

By

Στο ΥΠΕΣ υπέγραψαν σήμερα νέα έκτακτη χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 64 εκατ. ευρώ, για τους Δήμους και τις Σχολικές Επιτροπές, για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους και την εξασφάλιση της θέρμανσης των παιδιών.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται:

Έκτακτη πρόσθετη επιχορήγηση, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), προς όλους τους δήμους της χώρας.

Ο Δήμος Ναυπακτίας λαμβάνει το ποσό των 176.129  ευρώ

Έκτακτη πρόσθετη επιχορήγηση, συνολικού ύψους 14 εκατ. ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), προς όλους τους δήμους της χώρας, κατά προτεραιότητα για την κάλυψη δαπανών θέρμανσης των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο Δήμος Ναυπακτίας λαμβάνει το ποσό των 36.775 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη προηγηθεί, φέτος, η ενίσχυση όλων των Δήμων της χώρας με έκτακτη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 218 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους καθώς και των σχολικών επιτροπών τους για τις δαπάνες θέρμανσης των σχολείων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ