Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρωπαϊκή ημέρα συντήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς

Published

on

Στο πλαίσιο εορτασμού «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ», τα εργαστήρια συντήρησης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου και του Ξενοκράτειου Αρχαιολογικού Μουσείου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, άνοιξαν τις πόρτες τους και υποδέχτηκαν μαθητές, με σκοπό την εξοικείωσή τους με τις αθέατες πλευρές του επαγγέλματος του συντηρητή.

Πιο συγκεκριμένα :

Την Τετάρτη 12 Οκτώβρη 33 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Θέρμου για πρώτη φορά επισκέφτηκαν το Εργαστήριο Συντήρησης, συμμετέχοντας με έκδηλο ενθουσιασμό στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το εργαστήριο Συντήρησης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου ανοίγει τις πόρτες του». Οι μαθητές της Στ΄ τάξης ξεναγήθηκαν στα μοναδικά εκθέματα του μουσείου, εστιάζοντας βιωματικά στο εργαστήριο στα υλικά, στις τεχνικές και μεθόδους της συντήρησης.

Την Πέμπτη 13 Οκτώβρη 58 μαθητές της Γ΄ και Στ΄ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το εργαστήριο Συντήρησης του Ξενοκράτειου Αρχαιολογικού Μουσείου ανοίγει τις πόρτες του». Πέρα από τα πολλά ξεχωριστά εκθέματα του μουσείου, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη συντήρηση του ευαίσθητου ταφικού συνόλου δύο χάλκινων λεβήτων, με κατάλοιπα υφάσματος, προερχόμενα  από Πρωτογεωμετρικό νεκροταφείο της Σταμνάς Αιτωλοακαρνανίας (συντήρηση από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων σε συνεργασία με την Εφορεία μας), καθώς και σε βοτσαλωτό δάπεδο με παράσταση αντιμέτωπων κριών σε στάση επίθεσης, που αποκαλύφθηκε στη Βατόβρυση Ναυπάκτου (συντήρηση από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων).

Στη συνέχεια, οι μικροί συμμετέχοντες στο εργαστήριο γνώρισαν με ψυχαγωγικό τρόπο τα μυστικά της συντήρησης, αλλά και την αξία της ανάδειξης της σημαντικής συνεισφοράς της στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα υλοποιήθηκαν από τη μουσειοπαιδαγωγό κα Δ. Γαβρίνα και τη συντηρήτρια της Εφορείας μας κα Α. Τηλιγάδα, ενώ τον από κοινού συντονισμό στην επετειακή δράση «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ» είχαν η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επίσημος εκπρόσωπος της ECCO στη χώρα μας, και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας

Δρ Ολυμπία Βικάτου, Αρχαιολόγος

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Έδωσαν τα  χέρια” Λουκόπουλος και Σαλαμούρας

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή της η “Ενωτική πρωτοβουλία” δημοσιοποιεί την συνεργασία της με τον πρ. δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Σαλαμούρα. Αναφέρει η ανακοίνωση:

“Ανακοινώνουμε σήμερα ότι σε συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της παράταξής μας Τάκης Λουκόπουλος   με τον πρώην δημοτικό μας σύμβουλο  κ. Χρήστο Σαλαμούρα  “έδωσαν τα  χέρια” κατά το κοινώς λεγόμενο,  για κοινό βηματισμό στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι επαγγελματίες του Αντιρρίου για την πώληση των εργοταξιακών

Published

on

By

Εργοταξιακοί-Αντίρριο-ΤΑΙΠΕΔ

Η Ένωση επαγγελατοβιοτεχνικών και εμπόρων Αντιρρίου “Ο Άγιος Παντελεήμων” με αφορμή το θέμα της πώλησης των πρώην εργοταξιακών χώρων στο Αντίρριο έβγαλε την ακόλουθη ανακοίνωση:

ΘΕΜΑ: ΠΩΛΗΣΗ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
ΓΕΦΥΡΑΣ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση και αξιοποίηση του οικοπέδου των εργοταξιακών χώρων της γέφυρας.
Πριν από δύο περίπου χρόνια σε συγκέντρωση στο Αντίρριο ο κύριος Δήμαρχος μας διαβεβαίωνε όσον αφορά την εκποίηση του ακινήτου , ότι παρακολουθεί την εξέλιξη, έχει κάποιες επαφές και είμαστε σε σωστό δρόμο και μάλιστα προς την τουριστική κατεύθυνση.
Σήμερα φθάσαμε στο δια ταύτα και ο μεν Δήμαρχος δηλώνει ευχαριστημένος από το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή μας ,το δε τοπικό συμβούλιο και ο αντιδήμαρχος Αντιρρίου δηλώνουν αντίθετοι με οποιαδήποτε επιχείρηση υποβάθμισης της περιοχής .Ως εμπορικός σύλλογος σαφώς και δεν διαφωνούμε με τα παραπάνω , αλλά νομίζουμε ότι τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις .
Επειδή δεν γνωρίζουμε τους όρους του διαγωνισμού όσον αφορά τα είδη των επενδύσεων που μπορούν να γίνουν στον συγκεκριμένο χώρο ,ούτε αν πριν από τον διαγωνισμό υπήρξε κάποια γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου ή κάποια παρέμβαση του κυρίου Δημάρχου προς το ΤΑΙΠΕΔ, ζητάμε:

   Κατεπείγουσα σύγκληση του τοπικού συμβουλίου του Αντιρρίου με πρόσκληση όλων των φορέων της περιοχής, του Δημάρχου και των αρχηγών των δημοτικών παρατάξεων, για ενημέρωση μας ,έστω και εκ των υστέρων , για το σοβαρότερο θέμα που αφορά την ανάπτυξη της περιοχής και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και απασχολεί την τοπική κοινωνία τα τελευταία 20 χρόνια.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος
Δαβανέλλος Θέμης

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινούν εργασίες αποκατάστασης επαρχιακών οδών στους Δήμους Ναυπακτίας και Μεσολογγίου

Published

on

By

Σε υπογραφή συμβάσεων με τους αναδόχους προχώρησε την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, προκειμένου να αποκατασταθούν φθορές  που έχουν σημειωθεί μετά από φυσικές καταστροφές σε επαρχιακές οδούς των Δήμων  Ναυπακτίας και Μεσολογγίου.

Ειδικότερα,  παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων, Θανάση Μαυρομμάτη, συμβασιοποιήθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 7,4 εκατ. ευρώ που αφορούν τεχνικές παρεμβάσεις σε κρίσιμα σημεία με στόχο να βελτιωθεί η  βατότητα του επαρχιακού οδικού δικτύου και να καταστούν ασφαλέστερες  οι μετακινήσεις.

Αποκαταστάσεις θα γίνουν  στην Τ.Κ. Δορβιτσάς προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ, στην ΤΚ Στράνωμας ύψους 1 εκ. ευρώ,  στον Πλάτανο ύψους 1,8 εκ. ευρώ, στην επαρχιακή οδό Πιτσιναίϊκα – Ριγάνι προϋπολογισμού 1,1 εκ. ευρώ, στο δρόμο από Στύλια προς Συκιά –Φαμηλα ύψους 1 εκ. ευρώ ,  όπως επίσης στο οδικό δίκτυο προς Μούσουρα του Δήμου Μεσολογγίου, επίσης ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που θα εκτελεστούν προβλέπονται αποκαταστάσεις στις σημαντικότερες βλάβες που παρουσιάστηκαν από  καταπτώσειςπρανών,έμφραξη τεχνικών απορροής όμβριων υδάτων, καθιζήσεις οδοστρώματος  κ.α.. Οι κυριότερες εργασίες για την αποκατάσταση  βλαβών αφορούν σε επανακατασκευή των τμημάτων με εξυγίανσήτους, κατασκευή έργων αντιστήριξης και έργων αποστράγγισης.Επίσης προβλέπεται  ανακατασκευή τεχνικών για την απορροή των όμβριων υδάτων όπου απαιτείται καθώς και εργασίες οδοστρωσίας, ασφαλτικών,  σήμανσης κ.α.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ