Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Εφορία: Πρωτοχρονιάτικος «μποναμάς» για τους επαγγελματίες

Published

on

Πρωτοχρονιάτικος «μποναμάς» για χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις που επέλεξαν κατά την διάρκεια της πανδημίας να καταβάλουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους: Η έκπτωση 25% για εμπρόθεσμες πληρωμές τους είχε επιστραφεί και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με εγκύκλιό της ξεκαθαρίζει ότι είναι αφορολόγητη.

Η έκπτωση φόρου 25% είχε αναρτηθεί στο taxisnet, τα ποσά είχαν πιστωθεί και εμφανίζονταν στην «προσωπική πληροφόρηση»: Ήταν ένα από τα μέτρα που είχε πάρει στις αρχές της πανδημίας η κυβέρνηση με έκπτωση 25% επί των οφειλόμενων ποσών από τρέχουσες υποχρεώσεις, καθώς και ρυθμισμένων οφειλών, προς το Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, των μηνών Μαρτίου και Απριλίου, αλλά και του Μαΐου και επομένων μηνών για κάποιες κατηγορίες οφειλών και επιτηδευματιών. Προέκυπτε όμως ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς σύμφωνα με τις ισχύουσες φορολογικές διατάξεις, το ποσό θεωρείτο εισόδημα και φυσικά προέκυπτε και η ανάλογη φορολογική επιβάρυνση.

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ
Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ ξεκαθαρίζει τι θα ισχύσει για την φορολόγηση -ως έκτακτου εσόδου- της έκπτωσης 25% επί του ΦΠΑ και των ρυθμισμένων οφειλών, που ίσχυσε με την από 11.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Συγκεκριμένα η εγκύκλιος τονίζει πως «η ως άνω έκπτωση (…) χορηγήθηκε με τη μορφή ευεργετήματος στο πλαίσιο αντιμετώπισης των αρνητικών οικονομικών συνεπειών που συνεπάγεται η εμφάνιση και διάδοση του κορωνοϊού COVID-19». Συνεπώς «δεν έχει τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος» και «δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα για τις επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα / νομικές οντότητες ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα) που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19». Ως προς τα φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, οποιοδήποτε όφελος αποκομίζουν από τη μείωση φορολογικής τους υποχρέωσης προς τη Φορολογική Διοίκηση, δεν συγκεντρώνει τα εννοιολογικά στοιχεία του εισοδήματος από καμία κατηγορία και συνεπώς δεν αναγράφεται στη φορολογική τους δήλωση.

«Αφορολόγητο το 25%»
Περαιτέρω, με την ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι για το υπόψη έκτακτο έσοδο, σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής του, δεν εμπίπτει στην έννοια του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα. Τέλος, ειδικά για το φορολογικό έτος 2019 για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες των οποίων το φορολογικό έτος 2019 δεν ταυτίζεται με το αντίστοιχο ημερολογιακό, ήτοι λήγει σε ημερομηνία μετά την 31/12/2019, το ποσό αυτό καταχωρείται, κατ’ εξαίρεση, στον κωδικό 458 «Υπεραξία από αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτου». Επισημαίνεται ότι για τα παραπάνω νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες τα οποία έχουν ήδη υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση μέσω TAXISnet χωρίς την επιβολή των κυρώσεων του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 έως 26.02.2021. Άρα με βάση την εγκύκλιο, καθαρό χωρίς φόρο θα μείνει στο ταμείο των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών η επιστροφή 25% για ποσά ΦΠΑ ή δόσεων χρεών που πλήρωσαν εμπρόθεσμα οι πληγέντες από τον κορωνοϊό το 2020.

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης δύο πλατειών στον Γαλατά

Published

on

By

Προχωρούν οι εργασίες αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης των δύο πλατειών, αλλά και η εγκατάσταση αντίστοιχου δικτύου στο νέο χώρο πρασίνου (πρώην παιδική χαρά) της Τοπικής Κοινότητας Γαλατά.
Ένα ακόμη πάγιο αίτημα των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας που εντάσσεται στις παρεμβάσεις της καθημερινότητας και βελτίωσης του δημόσιου χώρου δρομολογήθηκε και υλοποιείται από τον Δήμο ναυπακτίας.
Με αφορμή την επίσκεψη του Δημάρχου Βασίλη Γκίζα και των Αντιδημάρχων Ντίνου Τσουκαλά, Σπύρου Τραχύλη και Γιάννη Παπαϊωαννίδη στον Γαλατά, ο πρόεδρος της Κοινότητας  Λευτέρης Μπαλωμένος ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή τόσο για τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις όσο και για την γένει μεταξύ τους συνεργασία.

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Πρόσκληση από ΕΚΝΔ & ΕΕΚΕ για συμμετοχή των Δήμων στην συμμαχία κατά του covid-19

Published

on

By

Εργατικό-κέντρο-ναυπακτίας-Δωρίδας

Με επιστολή τους  προς τους Δημάρχους Ναυπακτίας Γκίζα  Βασίλειο και Δωρίδας Καπεντζώνη Γεώργιο και με κοινοποίηση προς τις Δημοτικές Παρατάξεις  των δύο Δήμων, το Εργατικό Κέντρο  Ναυπακτίας  & Δωρίδας και η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας – ζητούν την συμμετοχή τους στην συμμαχία κατά του covid-19. Αναφέρει η επιστολή:

 “Θέμα : «Συμμετοχή  των Δήμων   στη   συμμαχία κατά του covid-19»

 

Η χώρα μας μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία του Covid-19, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ήδη εμφανή σε χιλιάδες εργαζόμενους – καταναλωτές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και το ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη στήριξη κοινωνικών ευπαθών ομάδων που δοκιμάζονται από την πανδημία και καλεί τις επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στη δράση με τίτλο «Συμμαχία κατά του Covid» προσφέροντας εκπτώσεις στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρουν, σε όσους καταναλωτές διαθέτουν, κάρτα ανεργίας, πολυτέκνων, φοιτητική, ΑΜΕΑ και έντυπο αναστολής εργασίας.

Οι πρωτοφανείς συνθήκες που βιώνουμε, καλούν όλους να δράσουμε συλλογικά, με σκοπό την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε λόγω της πανδημίας. Κρίνεται λοιπόν, επιβεβλημένη η συμπαράσταση της δημοτικής αρχής σε αυτό τον αγώνα.

Ζητούμε, από τη δημοτική αρχή να συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη του προσεχούς δημοτικού συμβουλίου ,ως πρώτο θέμα την μείωση των δημοτικών τελών   των παραπάνω κοινωνικών ομάδων που δοκιμάζονται  και για όσους μήνες θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση και να καταχωρηθεί  η μείωση  στην ιστοσελίδα https://www.symmaxiakatatoucovid.gr/

Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από σχεδιασμό και συλλογική δράση.

Μένουμε Ασφαλείς – Μένουμε Αλληλέγγυοι”.

                                                  

Για το ΕΚΝΔ                                                 Για το Παράρτημα ΕΕΚΕ

Ο Πρόεδρος                                                       Ο Πρόεδρος

Χάρος Αριστομένης                                        Κοντοχρήστος Γεώργιος

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος απλή αναλογική και κάλπη για Κοινότητες – Με 42% η εκλογή Δημάρχου, Περιφερειάρχη

Published

on

By

Το νέο εκλογικό νομοσχέδιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας πρόκειται να παρουσιάσει στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο, που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.Ο κ. Βορίδης επεσήμανε την πρόθεση της Κυβέρνησης να αλλάξουν τα ποσοστά της πλειοψηφίας που αναμένεται να κλειδώσουν πέριξ του 42% καθώς και ο καθορισμός κατώτατου ορίου για την εκλογή των συνδυασμών «ώστε να μην έχουμε εκπροσωπήσεις με ποσοστά 0,3%» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός τόνισε πως στόχος του νέου εκλογικού νόμου είναι να μπορεί η Δημοτική Αρχή να εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή, ενώ συμπλήρωσε πως οι αλλαγές έρχονται και κατόπιν απαίτησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες.

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης εξήγγειλε τη μείωση του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων: «Θεωρούμε ότι είναι υπερβολικά μεγάλος» τόνισε και συμπλήρωσε πως εξετάζεται και ο αριθμός των Περιφερειακών Συμβούλων, ενώ προανήγγειλε και την κατάργηση της 4ης κάλπης. «Τα κοινοτικά και τα διαμερισματικά συμβούλια θα εκλέγονται σε ένα ψηφοδέλτιο» σημείωσε ο Υπουργός.

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

slider-nafsweek-lucky-charms

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ