Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύηνος: Διαμαρτυρία με τρακτέρ για την γκρεμισμένη γέφυρα – Απελπισμένοι οι κάτοικοι

Published

on

Διαστάσεις τοπικής εξέγερσης πάει να προσλάβει η αφόρητη κατάσταση, που βιώνουν οι κάτοικοι μίας σειράς χωριών πέριξ της γέφυρας του Ευήνου, η οποία κατέστη ακατάλληλη μετά τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην κοινωνική και οικονομική ζωή και οδηγώντας σε έναν ιδιότυπο αποκλεισμό της περιοχής.
Η παρατεινόμενη αβεβαιότητα για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, κινητοποίησε τους κατοίκους της κοινότητας Γαλατά, οι οποίοι προέβησαν σε μία πρωτότυπη διαμαρτυρία:

Πήγαν με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στο ποτάμι και επιχείρησαν να περάσουν στην άλλη όχθη μέσα από το νερό για να καταδείξουν το αδιέξοδο που βιώνουν. Σημειωτέον ότι χωριά, όπως ο Γαλατάς, με τους γραφικούς οικισμούς και το παραλιακό Κρυονέρι – που διαθέτει και μία εκπληκτική αναρριχητική πίστα – ή το Περιθώρι, άλλοτε φημισμένο σταθμό ξεκούρασης για τους ταξιδιώτες, μέσω της παλαιάς, πλέον, εθνικής οδού, είναι αναγκασμένοι να κάνουν έναν ολόκληρο κύκλο δεκάδων χιλιομέτρων, (αντί της κανονικής απόστασης μόλις λίγων χιλιομέτρων) για να μεταβούν στο Μεσολόγγι ή και το διπλανό Ευηνοχώρι, όπου βρίσκεται, για παράδειγμα και το Λύκειο για όλη την περιοχή.

Τι αναγκάζονται να κάνουν οι μαθητές και οι γονείς τους; Πηγαίνουν μέχρι την άκρη της γέφυρας με τα αυτοκίνητά τους, αφήνουν τους μαθητές να την περάσουν με τα πόδια και να συνεχίσουν πεζή ή με ταξί για το σχολείο. Και αντιστρόφως, η ίδια μέθοδος ακολουθείται στο γυρισμό. Άνθρωποι που πρέπει να μεταβούν στην εργασία τους ή για άλλες δραστηριότητες υποβάλλονται επίσης σε μία απίστευτη ταλαιπωρία, πολλές φορές διακινδυνεύοντας να περάσουν μέσα από το ποτάμι με ό,τι μέσο διαθέτουν. Αφημένοι ουσιαστικά στη μοίρα τους, αρχίζουν να επιλέγουν δυναμικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ελπίζοντας ότι οι αρμόδιοι θα φιλοτιμηθούν.


Είναι πάντως ενδεικτικό ότι ο δήμαρχος Ναυπάκτου (Βασίλης Γκίζας) δεν έχει βάλει ακόμα στην ατζέντα του δημοτικού συμβουλίου το θέμα, με αποτέλεσμα ουδείς να γνωρίζει πότε και με ποιο τρόπο θα υπάρξουν παρεμβάσεις και δράσεις για την επίλυση του προβλήματος – ο Γαλατάς καίτοι από κάθε άποψη ανήκει στην παλαιά επαρχία Μεσολογγίου, παραδόξως πώς παραμένει στον απομακρυσμένο δήμο Ναυπάκτου, ως απότοκο «φρανκεσταϊνικών» εμπνεύσεων από την εποχή των σχεδίων για τις συνενώσεις του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη». Η δε Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (υπό τον Νεκτάριο Φαρμάκη) εξακολουθεί να κινείται στο… ρελαντί – ίσως περιμένει να φυτρώσει καμιά καινούργια γέφυρα από μόνη της, καθότι η περιοχή είναι, κατά τα άλλα, εύφορη!

πηγή: protothema

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από τις 7 Ιουλίου στο κτήριο «Ναυπακτία» η διενέργεια των rapid tests

Published

on

By

Από την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022 το κλιμάκιο του TOMY – ΚΟΜΥ Μεσολογγίου θα διενεργεί rapid tests στο κτήριο “Ναυπακτία” (1ος όροφος, Λιμάνι Ναυπάκτου) και όχι στο κτήριο Τσώνη, όπως συνέβαινε έως σήμερα.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με ρίσκο!!!

Published

on

By

Ότι παρατάει ο καθένας το αυτοκίνητό του και το μηχανάκι του όπου βολεύεται αδιαφορώντας για τις όποιες επιπτώσεις, είναι επαναλαμβανόμενο φαινόμενο που συναντάς στους δρόμους της Ναυπάκτου.

Ταυτόχρονα οι πεζοί θα πρέπει να ρισκάρουν την σωματική τους ακεραιότητα για να μπορέσουν να   περπατήσουν στην πόλη.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

90 εκατ. στους Δήμους – Τι ποσό λαμβάνει ο Δήμος Ναυπακτίας

Published

on

By

Επιχορήγηση των Δήμων της χώρας με συνολικό ποσό ύψους 90.000.000 ευρώ  για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών τους, λόγω της επιβάρυνσης των προϋπολογισμών τους από την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Πιο συγκεκριμένα, εγκρίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών η επιχορήγηση συνολικού ποσού ύψους 90.000.000 ευρώ  στους δήμους της χώρας, για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους και την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών τους, λόγω της επιβάρυνσης των προϋπολογισμών τους από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Η κατανομή του συνολικού ποσού ανά δήμο γίνεται σε χρέωση του τηρούμενου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων λογαριασμού του Υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο «Κάλυψη των πάσης φύσεως αναγκών των ΟΤΑ κλπ.»

Ο Δήμος Ναυπακτίας επιχορηγείται με το ποσό των  306.245 ευρώ

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ