Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζωντανά (2η ημέρα) το Συνέδριο για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό

Published

on

«Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουμε διαμορφώσει ένα νέο αθλητικό τοπίο» σημείωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την ομιλία του στην έναρξη του συνεδρίου που ξεκίνησε χθες, Παρασκευή 8 Απριλίου 2022, στην Πάτρα (κλειστό Εθνικό Κέντρο «Δ. Τόφαλος»).

Ο κ. Αυγενάκης, αναφερόμενος μεταξύ άλλων σε δράσεις και πρωτοβουλίες του υπουργείου για την περιοχή, εστίασε στα εξής:

  • Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών: «Με το ν. 4809/2021 συστήσαμε το Ινστιτούτο, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας, της κακοδιοίκησης και της κατάχρησης εξουσίας στον τομέα του αθλητισμού. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, και υπό την επιστημονική και ακαδημαϊκή ευθύνη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ξεκινάμε τη λειτουργία του Ινστιτούτου με έδρα το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και των αρχών του Ολυμπισμού. Σκοπός του είναι η διαρκής επιμόρφωση όλων των αθλητικών στελεχών που μετέχουν σε σωματεία, ενώσεις και ομοσπονδίες, η διάδοση και εφαρμογή των αρχών της σύγχρονης διοίκησης στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, καθώς και η προώθηση και περαιτέρω ανάπτυξη των αξιών του αθλητισμού» σημείωσε.
  • Αυτοκινητοδρόμιο Χαλανδρίτσας: Όπως είπε, «το Αυτοκινητοδρόμιο Χαλανδρίτσας αποτελεί μεγάλη επένδυση την οποία αγκαλιάσαμε και υλοποιούμε σε συνεργασία με τα στελέχη της Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας ΑΕ και την τοπική κοινωνία. Ήδη έχουμε ξεκινήσει επαφές για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Μια επένδυση που θα αναβαθμίσει το μηχανοκίνητο αθλητισμό, θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο και ασφαλές αυτοκινητοδρόμιο, θα προωθήσει τις δράσεις οδικής ασφάλειας και θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα».
  • Κολυμβητήριο Αγυιάς: «Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες από την Περιφέρεια και προχωρούν τα τεύχη δημοπράτησης» σημείωσε ο υφυπουργός, προσθέτοντας πως ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα 5 εκ. ευρώ. «Ανακοινώνουμε σήμερα την ένταξη του έργου στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) του Υπουργείου μας, ενώ ένα μέρος αυτού εντάσσεται στο αντίστοιχο πρόγραμμα της Περιφέρειας» είπε.

  • Τέλος, τόνισε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση των υποδομών του Προπονητηρίου / Πίστας κανόε-καγιάκ σλάλομ στη Ναύπακτο. «Να σας θυμίσω ότι φιλοξενούσε όλα τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, ενώ τώρα λειτουργεί μόνο για προπονήσεις. Το έργο περιλαμβάνει εργασίες αναβάθμισης, ώστε να θωρακιστούν οι πίστες από τα έντονα φυσικά φαινόμενα και τις πλημμύρες, και να μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Στόχος μας να καταστεί άρτιο και λειτουργικό για να αναπτυχθεί περαιτέρω το άθλημα, να φιλοξενεί διεθνείς αγώνες και να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής».

Αναφορικά με τα αθλητικά έργα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στην Ενεργειακή Αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου «Α. Πεπανός», έργα στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο και στο Παπαχαραλάμπειο Στάδιο Ναυπάκτου, ενώ παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος» μια σειρά έργων στους Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Ν. Φαρμάκης: «Επιδίωξή μας είναι η Δυτική Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα ισχυρό κέντρο ανάδειξης του υγιούς αθλητισμού»

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για να καλύψει το χαμένο έδαφος και να μετατρέψει τον τόπο μας σε πρωταθλητή σε όλα τα επίπεδα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και για την αθλητική οικογένεια της Δυτικής Ελλάδας» τόνισε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο.

Ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε ότι ο αθλητισμός αποτελεί μία ισχυρή βάση ανάπτυξης που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Αυτοί είναι, η οικοδόμηση της ψυχοσωματικής υγείας των παιδιών και της νέας γενιάς, η λειτουργία του ως μοχλός ενίσχυσης της κοινωνικής αισιοδοξίας και η σύνδεσή του με τον πολιτισμό που αναδεικνύει το σύγχρονο και εξωστρεφές πρόσωπο της Δυτικής Ελλάδας. «Επιδίωξή μας είναι η Δυτική Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα ισχυρό κέντρο ανάδειξης του υγιούς αθλητισμού, σε περιοχή που θα φιλοξενεί σημαντικά αθλητικά γεγονότα και θα επενδύει σταθερά στον αθλητικό τουρισμό, έναν κλάδο με τζίρο άνω των 500 δις δολαρίων σε ετήσια βάση» ανέφερε.

Στην ομιλία του Ο Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αναφέρθηκε στον ρόλο της Αυτοδιοίκησης

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου τοποθετήθηκαν και παράγοντες του αθλητισμού:  Ο Πρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος,  η τ. Αναπληρώτρια υπουργός ΠολιτισμούΦάνη Πάλη – Πετραλιά, ενώ

ενδιαφέρουσες προτάσεις κατατέθηκαν από τον  Γιώργο Καπελλάκη Πρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπή, την Βούλα Κοζομπόλη Πρόεδρο της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες,  από την Εκπρόσωπο των Ελλήνων Ολυμπιονικών Ευη Μουραϊτιδη και τον Γρηγόρη Πολυχρονίδη Πρόεδρο των Ελλήνων Παραολυμπιονικών.

Το συνέδριο θα συνεχιστεί και σήμερα Σάββατο με επτά θεματικές ενότητες και τοποθετήσεις κυβερνητικών φορέων, εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων και του αθλητικού οικοδομήματος της χώρας.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου, υπάρχει έκθεση με περίπτερα τοπικών φορέων και αθλητικών ομοσπονδιών και ενώσεων που θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και την Κυριακή, 10 Απριλίου 2022, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα παρουσιαστούν πολλά events και επιδείξεις αθλημάτων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η μεγάλη ανατροπή στην εκτός σχεδίου δόμηση

Published

on

By

«Η πρόσφατη απόφαση 176/2023 του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την εκτός σχεδίου δόμηση ανατρέπει όλα τα δεδομένα σε αγοραπωλησίες και συμβόλαια, προεγκρίσεις δόμησης και άδειες δόμησης και σε χιλιάδες μικρές και μεγάλες επενδύσεις, τουριστικές ή αναπτυξιακές, για τις οποίες έχουν ληφθεί προεγκρίσεις ή οι οποίες έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων, αλλά απαιτείται και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο) για τη δόμηση ενός ακινήτου, διότι, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, κατά το Σύνταγμα οι εκτός σχεδίου περιοχές δεν έχουν ως προορισμό, κατ’ αρχήν, τη δόμηση ή την τουριστική εκμετάλλευση, αλλά τη γεωργική, κτηνοτροφική και δασοπονική εκμετάλλευση και την αναψυχή του κοινού. Επί της ουσίας, με την απόφαση καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ακόμη και για γήπεδα άρτια και οικοδομήσιμα από τέσσερα στρέμματα και πάνω, τα οποία μέχρι πρότινος μπορούσαν να οικοδομηθούν.

Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στη μικροϊδιοκτησία, αλλά και στην ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας, με αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβερνητική αδράνεια για τη ρύθμιση ενός ζητήματος που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες που βρίσκονται στον αέρα. Ούτε κρύο ούτε ζέστη, κατά τα λόγια του Ιωάννη στην Αποκάλυψη. Διευκρινίζω ότι ούτε διαθέτω ούτε εκπροσωπώ (δικηγορικά ή άλλως πως) τέτοιες ιδιοκτησίες. Ωστόσο, παρακολουθώ τις συνέπειες της κυβερνητικής στάσης στην κοινωνία και τους θεσμούς σε περιοχές μικρών και εκτός σχεδίου κλήρων, όπως η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα: έχουν παγώσει όλες οι αγοραπωλησίες και τα συμβόλαια για ακίνητα που μέχρι σήμερα είχαν δικαίωμα έκδοσης νόμιμης οικοδομικής άδειας. Τα πολεοδομικά γραφεία της χώρας και οι υπηρεσίες δόμησης έχουν αναστείλει κάθε προέγκριση δόμησης και άδεια δόμησης σε ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών με εμβαδόν μεγαλύτερο των 4.000 τ.μ. χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο. Ενώ μετέωρες έχουν μείνει μικρές και μεγάλες επενδύσεις, κυρίως τουριστικές, που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, διότι στερούνται πλέον δυνατότητας έκδοσης οικοδομικής άδειας. Για ακόμη μία φορα η ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας κατακρημνίζεται.

Το γαϊτανάκι της κυβερνητικής ανεπάρκειας ξεκίνησε με τον περίφημο νόμο Χατζηδάκη και την καταληκτική προθεσμία της 9ης Δεκεμβρίου του ν. 4759/2020 για την έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας για ακίνητα επιφανείας μικρότερης των 4 στρεμμάτων. Με την εκπνοή της προθεσμίας χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες έχασαν το δικαίωμα δόμησης, παρά τη ρητή δέσμευση της πολιτείας για την (προηγούμενη) εκπόνηση τοπικών ή ειδικών πολεοδομικών σχεδίων και τον ορισμό νέων ζωνών οικοδόμησης και ανάπτυξης. Τη σκυτάλη παίρνει σήμερα το ΣτΕ, με το απόλυτο κομφούζιο να διαιωνίζεται στις Αρχές, στην κοινωνία και τους θεσμούς και τη δαμόκλειο σπάθη της καταδίκης από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια να επικρέμαται πάνω από τη χώρα μας.

Σκόπιμη πολιτική επιλογή ή τραγική κυβερνητική ανεπάρκεια; Οτιδήποτε απ’ τα δύο, η δικαστική ρύθμιση αποτελεί τη χειρότερη εκδοχή θεσμικής απάντησης σε ένα πρόβλημα που λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις».

* Ο κ. Νικόλας Φαραντούρης είναι καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

πηγή: «Καθημερινή»

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τρίτη 21/3 η παρουσίαση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ναυπάκτου

Published

on

By

Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση – 

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 και ώρα 12:00′, στο κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ (Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιτέας περιοχή Πλατανίτη) θα λάβει χώρα η ανοικτή δημόσια παρουσίαση του Β1 Σταδίου της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) διοικητικών ορίων πρώην Δ. Ναυπάκτου (Δ.Ε. Ναυπάκτου).

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, θα πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση για χρονικό διάστημα 2 μηνών και συγκεκριμένα, από τις 22 Μαρτίου 2023 έως τις 22 Μαΐου 2023, κατά το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής απόψεων και παρατηρήσεων, οι οποίες θα εξεταστούν και θα ληφθούν υπόψη για τη σύνταξη του Β2 Σταδίου της μελέτης, που αντιστοιχεί στην οριστική πρόταση, η οποία θα θεσμοθετηθεί.

Προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων, η πλήρης μελέτη του Β1 Σταδίου, θα είναι αναρτημένη και διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή, στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπακτίας (https://www.nafpaktos.gr) καθ’ όλη τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης,

Απόψεις και παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, προκειμένου να εξεταστούν θα πρέπει να υποβληθούν επωνύμως, είτε στο Γραφείο Πρωτοκόλλου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ναυπακτίας (κτήριο πρώην Δημαρχείου Αντιρρίου) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο email: info@nafpaktos.gr.

  • Η δημόσια παρουσίαση της μελέτης θα προβληθεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου Ναυπακτίας (https://www.nafpaktos.gr).

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Yποχρεωτικός ο καθαρισμός οικοπέδων -Πρόστιμο & φυλάκιση για αμελείς ιδιοκτήτες

Published

on

By

Εν όψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου από 1-5-2023 έως 31-10-2023, οι δήμοι της χώρας καλούν όλους τους δημότες τους που είναι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, να τους καθαρίσουν από χόρτα, άχρηστα υλικά, σκουπίδια μέχρι τις 30 Απριλίου 2023, διότι αποτελούν εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ως «καθαρισμός», ορίζεται λεπτομερώς η απομάκρυνση σπασμένων δένδρων και κλαδιών, ξερά χόρτα, φύλλα κλπ., σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρα από κτίσματα, το κλάδεμα των φυτών και πώς θα γίνεται αυτό, η απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών, καθώς και των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Εάν οι ιδιοκτήτες δεν πραγματοποιήσουν τον καθαρισμό μέχρι τις 30 Απριλίου, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να τους ενημερώσουν ότι πρέπει να το πράξουν εντός 10 ημερών, αλλιώς τον καθαρισμό αναλαμβάνει αυτεπαγγέλτως ο δήμος, ο οποίος χρεώνει με πρόστιμο τους ιδιοκτήτες.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για τον καθαρισμό, τους επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται σε 0,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, πάνω στο οποίο υπάρχει προσαύξηση, εφόσον το έργο πραγματοποιήσει ο δήμος.

Εάν πρόκειται για εγκαταλειμμένους χώρους, ή αγνώστων ιδιοκτητών, περιφραγμένους και ασφαλισμένους, ο δήμος καλεί την Πυροσβεστική για να βεβαιώσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και κατόπιν παραβιάζει τον χώρο με εισαγγελική παραγγελία για να τον καθαρίσει.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ