Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζωντανή ( 23/2 -ώρα 18:00) η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Published

on

Σήμερα Τετάρτη 23-02-2022 και ώρα 18:00 συνεδριάζει με μεικτή συνεδρίαση (δια ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη), το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας  στο Δημοτικό κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής , κόμβος περιφερειακού – Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου,  με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:

 1. Έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2020-2023 (Α’ φάση και Β’ φάση) του Δήμου Ναυπακτίας. (εισηγητής κ. Δήμαρχος )
 2. Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Λιμένας Εξυπηρέτησης αλιευτικών και άλλων σκαφών στη θέση Βαρειά Ναυπάκτου» του Δήμου Ναυπακτίας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας (ΠΕΤ 2004288623). (εισηγητής κ. Τσέλιος)
 3. Έγκριση μελέτης και επιλογή διαδικασίας σύναψης Δημόσιας Σύμβασης του έργου με τίτλο «ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΑΛΥΔΩΝΟΣ» (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης )
 4. Έγκριση μελέτης του έργου «Ανάπλαση – ανάδειξη κοινόχρηστου χώρου στη Κ. Δάφνη στην θέση Αγ. Παρασκευή», Κοινότητα Δάφνης, Δ.Ε. Ναυπάκτου, Δήμου Ναυπακτίας, για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου. (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης )
 5. Έγκριση  μελέτης του  έργου  «Διαμόρφωση, Οδοστρωσία και  βελτίωση τεχνικών Αγροτικής  οδοποιίας στην Τ.Κ Τρικόρφου» συνολικής   δημόσιας  δαπάνης 499.500,00 €   για   την  υποβολή  πρότασης στο   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014-2020. (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης )
 6. Συγκρότηση επιτροπής προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ Δ.Ε. ΠΛΑΤΑΝΟΥ» προϋπολογισμού έργου χωρίς ΦΠΑ 158.870,97€ (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης )
 7. Ασφάλεια κυκλοφορίας στην συμβολή των οδών ΠΕΟ 48 Ξηροπήγαδο Ναύπακτος Αντίρριο με τις οδούς Αιτωλικής Συμπολιτείας και Δωδώνης. (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης )
 8. Αντικατάσταση εκπροσώπων Δήμου Ναυπακτίας στην Επιτροπή Επίλυσης Διοικητικών Διαφόρων της προγραμματικής σύμβασης της πράξης / του έργου « Καθαρισμός και σήμανση μονοπατιών όρους Βαράσοβας» (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης )
 9. Αναμορφώσεις προϋπολογισμού και τροποποίηση τεχνικού προγράμματος οικονομικού έτους 2022 (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 10. Δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του πρώην Δημοτικού σχολείου,  εμβαδού 89,32 τ.μ.,  Κάτω Πλατανίτη Κοινότητας Μολυκρείου στον Σύλλογο των Απανταχού Πλατανιωτών. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου )
 11. Έγκριση δαπανών για συντήρηση κτηρίου, έγκριση εκμίσθωσης   ακινήτου (κληροδότημα Χρήστου Πυλαρινού του Γεωργίου Κοινότητα Αχλαδοκάστρου) στην Αθήνα και έγκριση εξουσιοδότησης του Προέδρου για πληρωμές. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 12. Συγκρότηση  επιτροπής   προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου «Ηλεκτροφωτισμός πλατείας Τ.Κ. Καλαβρούζας»  προϋπολογισμού έργου χωρίς ΦΠΑ 12.077,30 € (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς )
 13. Συγκρότηση επιτροπής   προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου «Ηλεκτροφωτισμός πεζόδρομου στην περιοχή δεξαμενής Ναυπάκτου»  προϋπολογισμού έργου χωρίς ΦΠΑ 18.570,05€    (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
 14. Τοποθέτηση  φωτιστικού στην Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
 15. Επέκταση δημοτικού φωτισμού στην παραλία Παλαιοπαναγιάς. (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς )
 16. Έγκριση Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ναυπακτίας και του συλλόγου  “Το χαμόγελο του Παιδιού” και της επιχορήγησής του (εισηγητής κ. Τσουκαλάς)

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έτοιμος ο κόμβος Μαλαμάτων

Published

on

By

Ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή της Δωρίδας και όχι μόνο, αλλά  και χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής αυτής, υλοποιήθηκε. Το έργο «Κατασκευή Συνδετήριου Οδικού Κόμβου Μαλαμάτων», είναι πλέον πραγματικότητα. Το έργο με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ τον Οκτώβριο του 2016, εγκρίθηκε η ένταξη από το αρμόδιο υπουργείο.

Η αναγκαιότητα του έργου είναι εξαιρετικά σημαντική. Πρόκειται για  την  κατασκευή  ανισόπεδου  κόμβου,  ο  οποίος  αναπτύσσεται  στην  περιοχή  ανατολικά   του  ποταμού  Μόρνου, και  συγκεκριμένα,  στη  διασταύρωση της Εθνικής  Οδού Άμφισσας – Αντιρρίου, με  την  Επαρχιακή  Οδό Γέφυρα Μόρνου-Μοναστηράκι,  με ταυτόχρονη  κατασκευή  και  βελτίωση  του  παράπλευρου  και  εγκάρσιου οδικού  δικτύου.

Ο νέος ανισόπεδος κόμβος λύνει πολλαπλά προβλήματα μιας και θα αποτελεί κύρια είσοδο μεταξύ Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας, θα συνδέει το παραθαλάσσιο και πεδινό τμήμα με το ορεινό της Δωρίδας, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει την ασφάλεια στην κυκλοφορία εντός του βιοτεχνικού πάρκου τη περιοχής.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η μεγάλη ανατροπή στην εκτός σχεδίου δόμηση

Published

on

By

«Η πρόσφατη απόφαση 176/2023 του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την εκτός σχεδίου δόμηση ανατρέπει όλα τα δεδομένα σε αγοραπωλησίες και συμβόλαια, προεγκρίσεις δόμησης και άδειες δόμησης και σε χιλιάδες μικρές και μεγάλες επενδύσεις, τουριστικές ή αναπτυξιακές, για τις οποίες έχουν ληφθεί προεγκρίσεις ή οι οποίες έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων, αλλά απαιτείται και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο) για τη δόμηση ενός ακινήτου, διότι, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, κατά το Σύνταγμα οι εκτός σχεδίου περιοχές δεν έχουν ως προορισμό, κατ’ αρχήν, τη δόμηση ή την τουριστική εκμετάλλευση, αλλά τη γεωργική, κτηνοτροφική και δασοπονική εκμετάλλευση και την αναψυχή του κοινού. Επί της ουσίας, με την απόφαση καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ακόμη και για γήπεδα άρτια και οικοδομήσιμα από τέσσερα στρέμματα και πάνω, τα οποία μέχρι πρότινος μπορούσαν να οικοδομηθούν.

Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στη μικροϊδιοκτησία, αλλά και στην ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας, με αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβερνητική αδράνεια για τη ρύθμιση ενός ζητήματος που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες που βρίσκονται στον αέρα. Ούτε κρύο ούτε ζέστη, κατά τα λόγια του Ιωάννη στην Αποκάλυψη. Διευκρινίζω ότι ούτε διαθέτω ούτε εκπροσωπώ (δικηγορικά ή άλλως πως) τέτοιες ιδιοκτησίες. Ωστόσο, παρακολουθώ τις συνέπειες της κυβερνητικής στάσης στην κοινωνία και τους θεσμούς σε περιοχές μικρών και εκτός σχεδίου κλήρων, όπως η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα: έχουν παγώσει όλες οι αγοραπωλησίες και τα συμβόλαια για ακίνητα που μέχρι σήμερα είχαν δικαίωμα έκδοσης νόμιμης οικοδομικής άδειας. Τα πολεοδομικά γραφεία της χώρας και οι υπηρεσίες δόμησης έχουν αναστείλει κάθε προέγκριση δόμησης και άδεια δόμησης σε ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών με εμβαδόν μεγαλύτερο των 4.000 τ.μ. χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο. Ενώ μετέωρες έχουν μείνει μικρές και μεγάλες επενδύσεις, κυρίως τουριστικές, που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, διότι στερούνται πλέον δυνατότητας έκδοσης οικοδομικής άδειας. Για ακόμη μία φορα η ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας κατακρημνίζεται.

Το γαϊτανάκι της κυβερνητικής ανεπάρκειας ξεκίνησε με τον περίφημο νόμο Χατζηδάκη και την καταληκτική προθεσμία της 9ης Δεκεμβρίου του ν. 4759/2020 για την έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας για ακίνητα επιφανείας μικρότερης των 4 στρεμμάτων. Με την εκπνοή της προθεσμίας χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες έχασαν το δικαίωμα δόμησης, παρά τη ρητή δέσμευση της πολιτείας για την (προηγούμενη) εκπόνηση τοπικών ή ειδικών πολεοδομικών σχεδίων και τον ορισμό νέων ζωνών οικοδόμησης και ανάπτυξης. Τη σκυτάλη παίρνει σήμερα το ΣτΕ, με το απόλυτο κομφούζιο να διαιωνίζεται στις Αρχές, στην κοινωνία και τους θεσμούς και τη δαμόκλειο σπάθη της καταδίκης από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια να επικρέμαται πάνω από τη χώρα μας.

Σκόπιμη πολιτική επιλογή ή τραγική κυβερνητική ανεπάρκεια; Οτιδήποτε απ’ τα δύο, η δικαστική ρύθμιση αποτελεί τη χειρότερη εκδοχή θεσμικής απάντησης σε ένα πρόβλημα που λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις».

* Ο κ. Νικόλας Φαραντούρης είναι καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

πηγή: «Καθημερινή»

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τρίτη 21/3 η παρουσίαση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ναυπάκτου

Published

on

By

Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση – 

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 και ώρα 12:00′, στο κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ (Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιτέας περιοχή Πλατανίτη) θα λάβει χώρα η ανοικτή δημόσια παρουσίαση του Β1 Σταδίου της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) διοικητικών ορίων πρώην Δ. Ναυπάκτου (Δ.Ε. Ναυπάκτου).

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, θα πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση για χρονικό διάστημα 2 μηνών και συγκεκριμένα, από τις 22 Μαρτίου 2023 έως τις 22 Μαΐου 2023, κατά το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής απόψεων και παρατηρήσεων, οι οποίες θα εξεταστούν και θα ληφθούν υπόψη για τη σύνταξη του Β2 Σταδίου της μελέτης, που αντιστοιχεί στην οριστική πρόταση, η οποία θα θεσμοθετηθεί.

Προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων, η πλήρης μελέτη του Β1 Σταδίου, θα είναι αναρτημένη και διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή, στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπακτίας (https://www.nafpaktos.gr) καθ’ όλη τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης,

Απόψεις και παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, προκειμένου να εξεταστούν θα πρέπει να υποβληθούν επωνύμως, είτε στο Γραφείο Πρωτοκόλλου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ναυπακτίας (κτήριο πρώην Δημαρχείου Αντιρρίου) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο email: info@nafpaktos.gr.

 • Η δημόσια παρουσίαση της μελέτης θα προβληθεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου Ναυπακτίας (https://www.nafpaktos.gr).

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ