Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

«Ημέρα Βιώσιμης Κινητικότητας» στη Ναύπακτο! – Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου

Published

on

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2002  με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση  για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Πράσινο Μπλε» και η ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ, στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος δράσης με τίτλο “ΠΡΑΣΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ”, σε συνέργεια με τον Δήμο Ναυπακτίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώνουν τις δυνάμεις τους και υλοποιούν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, τη δράση «Ημέρα Βιώσιμης Κινητικότητας», με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ναυπάκτου.

Η παραίνεση προς κατοίκους και επισκέπτες της πόλης είναι:

«Αφήστε το αυτοκίνητο και μετακινηθείτε με το ποδήλατο ή με την αστική συγκοινωνία».

  • Στην πλατεία Φαρμάκη, την ίδια ημέρα, Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, από τις 10.00 έως τις 13.00, η περιβαλλοντική οργάνωση “Πράσινο Μπλε” θα υλοποιήσει ποδηλατικούς “αγώνες” εξοικείωσης με ποδήλατα ισορροπίας «BABY BALANCE BIKE » για παιδιά από 3 έως 5 ετών. Πρόκειται για μία ξεχωριστή δράση που ωθεί τα παιδιά να αγαπήσουν το ποδήλατο. Τα ποδήλατα και ο εξοπλισμός διατίθενται δωρεάν. Όλα τα παιδιά παίρνουν αναμνηστικά μετάλλια, ενώ συμμετέχουν σε κλήρωση  ενός παιδικού ποδηλάτου και κράνους, που είναι προσφορά από το κατάστημα Ναυπάκτου “IDEAL X. Παπαδόπουλος”. Ταυτόχρονα μοιράζονται δωρεάν στους μικρούς ποδηλάτες μπανάνες της εταιρίας DOLE  και νερά ΖΑΓΟΡΙ «GO-GREEN».

Εβδομαδα-κινητικότητας-ναυπακτος-πρασινη-ναυπακτια

  • Με σημείο συνάντησης και εκκίνησης τον Φλοίσβο στη παραλία Ψανή, θα ξεκινήσει την ίδια ημέρα (Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου) ποδηλατάδα στις 11.00, με πέρασμα από το ενετικό λιμάνι της πόλης και τερματισμό στην πλατεία Φαρμάκη. Στους συμμετέχοντες θα μοιραστούν καπελάκια “ΠΡΑΣΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ” και στον τερματισμό νερά ΖΑΓΟΡΙ «GO GREEN» και μπανάνες DOLE.
  • Η Τροχαία και ο Λιμενικός Σταθμός Ναυπακτου συμμετέχουν διασφαλίζοντας την πορεία της ποδηλατάδας σε όλη τη διαδρομή της.

Εβδομαδα-κινητικότητας-ναυπακτος-πρασινη-ναυπακτια

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας δήλωσε σχετικά:

«Συμμετέχουμε στις δράσεις για την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» που οργανώνει η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Πράσινο-Μπλε» με την υποστήριξη του Δήμου μας και της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.  Είναι μια πολύ καλή αφορμή να αντιληφθούμε στην πράξη ότι αλλάζοντας τη συμπεριφορά μας στο δημόσιο και οδικό χώρο περπατώντας, παίρνοντας το ποδήλατό μας ή επιλέγοντας την αστική συγκοινωνία για τις μετακινήσεις μας, διαμορφώνουμε ένα καλύτερο και πιο υγιές περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας.  Τόσο οι συγκεκριμένες δράσεις, όσο και η πρωτοβουλία του Δήμου να προχωρήσει στην επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας, έχουν ως στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας, τον περιορισμό της κυκλοφοριακής συμφόρησης, αλλά και του σεβασμού προς το συνάνθρωπο, τον πεζό, τους ηλικιωμένους και τα εμποδιζόμενα άτομα».

Η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. συνεχίζει τη μακρά συνεπή διαδρομή της σε δράσεις περιβαλλοντικής αφύπνισης, σε συνέργεια με τοπικές αρχές και οργανώσεις ενεργών πολιτών της Δυτικής Ελλάδας. Ως μέλος της οικογένειας της VINCI HIGHWAYS, πρωτοστατεί σε ενέργειες που προάγουν τη βιώσιμη/θετική κινητικότητα.  Στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Κινητικότητας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπακτίας, την περιβαλλοντική οργάνωση «ΠΡΑΣΙΝΟ+ΜΠΛΕ» και την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας οργανώνει την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου την «ΗΜΕΡΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΧΩΡΙΣ Ι/Χ)» στη Ναύπακτο, προγραμματίζοντας συμμετοχικές δράσεις προτροπής προς τους πολίτες για δοκιμή και υιοθέτηση της κινητικότητας εντός πόλεως με ποδήλατο  και αστική συγκοινωνία.

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Πράσινο Μπλε» τονίζει σχετικά:

Η Ναύπακτος ανήκει στη κατηγορία της «πόλης των15 λεπτών».

Είναι επίπεδη με μεγάλο παραλιακό μέτωπο και προσφέρεται για ποδήλατο και περπάτημα, ενώ διαθέτει σύγχρονη και πυκνή αστική συγκοινωνία.

Έτσι το αυτοκίνητο δεν είναι ούτε το μοναδικό, ούτε το πιο βολικό μέσο για τις καθημερινές  μετακινήσεις των πολιτών.

Ο φορέας μας από το 2010 υλοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.

Από τους πολίτες εξαρτάται το να παραμείνει η πόλη ανθρώπινη, χωρίς κυκλοφοριακό, καυσαέριο και ηχορύπανση.

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Δράσεις Καθαρισμού Προστατευόμενων Περιοχών

Published

on

By

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ στα πλαίσια προστασίας και ανάδειξης  των προστατευόμενων περιοχών δικαιοδοσίας της πραγματοποιεί κάθε χρόνο δράσεις καθαρισμού με σκοπό την επίτευξη της καλής κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων και προστασίας της άγριας ζωής.

Φέτος, με τη βοήθεια δύτη – εξωτερικού συνεργάτη στη φύλαξη, η Μονάδα Διαχείρισης πραγματοποιεί μια σειρά υποβρύχιων καθαρισμών στην λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου -Αιτωλικού. Τον Ιούλιο του 2022 πραγματοποιήθηκε υποβρύχιος καθαρισμός στη περιοχή της Νίδοβας. Το μεγαλύτερο μέρος των συλλεχθέντων απορριμμάτων ήταν πλαστικά μπουκάλια ενώ απομακρύνθηκαν από τον βυθό και αρκετές πλαστικές σακούλες, φελιζόλ , ελαστικά αυτοκινήτων και δίχτυα ψαράδων.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Μονάδα Διαχείρισης  συμμετείχε επίσης σε  Δράσεις καθαρισμού που διοργανώθηκαν την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στην Λίμνη Τριχωνίδα και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, στα πλαίσια του προγράμματος αειφορίας του Dixan «Καθάρισε σε Βάθος, Καθάρισε στην Πηγή»,  στηρίζοντας έτσι την ανάδειξη του προβλήματος της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων και  την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Η δράση στην λίμνη Τριχωνίδα πραγματοποιήθηκε στην τοποθεσία Μούρτος Καψοράχης και στην Παραλία Σιταράλωνα, με την υποστήριξη των Δήμων Αγρινίου και Θέρμου, από την Henkel Hellas, το Dixan και τους  εργαζόμενους από τα My market Αγρινίου και Ναυπάκτου, Στην δράση συμμετείχαν επίσης η «Ακτίνα Εθελοντισμού», το Ινστιτούτο Δημιουργικότητας, Έρευνας, Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου (Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ.), τη Λέσχη Μεικτού Αθλητισμού Θέρμου (ΛΕ.Μ.Α.Θ.), τη δραστήρια περιβαλλοντική οργάνωση Project Κα.Πα. από την Πάτρα καθώς και σύλλογοι του δήμου Θέρμου και μεμονωμένοι εθελοντές πολίτες.

Στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου η δράση καθαρισμού υλοποιήθηκε από την Henkel Hellas και το Dixan με την πολύτιμη συνδρομή της τοπικής εθελοντικής οργάνωσης Μεσολόγγι by Locals, την εθελοντική οργάνωση από την Πάτρα, Project Κα.Πα., στις τοποθεσίες Αλσύλλιο Κλείσοβας, Παρατηρητήριο Κλείσοβας και περιοχή Μπαμπακούλα,

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων περιοχών δυτικής Στερεάς Ελλάδας συνέδραμε στις δύο δράσεις με κλιμάκιο δυο εποπτών-φυλάκων και την χρήση αγροτικού οχήματος για την μεταφορά των συλλεχθέντων απορριμμάτων και την υποβοήθηση  του έργου της αποκομιδής, ενώ διανεμήθηκαν ενημερωτικά έντυπα στους εθελοντές. Τα πλαστικά που απομακρύνθηκαν  από τα σημεία των καθαρισμών, θα επεξεργαστούν περαιτέρω και μέσω του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας θα μετατραπούν σε νέα αντικείμενα.

Η Μονάδα Διαχείρισης θα ήθελε να ευχαριστεί τους εθελοντές που συμμετείχαν στις δύο δράσεις, δίνοντας με την παρουσία τους το ηχηρό μήνυμα: «Όχι στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος – Προστατεύουμε και αναδεικνύουμε τους οικότοπους μας».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Πότε «σβήνουν» τα χρέη προς το Δημόσιο

Published

on

By

Με σχέδιο νόμου το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να λύσει το γρίφο και να τελειώσει με τον πονοκέφαλο των ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών που απλά «φουσκώνουν» τον τελικό λογαριασμό των οφειλών προς το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της ΑΑΔΕ και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων ή απαιτήσεων αυτών έναντι τρίτων ή διαπιστώθηκε η καθ’ οποιονδήποτε τρόπο εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων που δεν υπόκειται σε ακύρωση ή σε διάρρηξη και ειδικότερα διαπιστώθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων ή με διαδικασία εκκαθάρισης και η παύση των εργασιών της πτώχευσης, εφόσον πρόκειται για πτωχό.
  • Έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης ή δεν είναι δυνατή η υποβολή της.
  • Έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας φορολογικής ή τελωνειακής αρχής, ο οποίος πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των προηγούμενων περιπτώσεων και ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών.
  • Οι πράξεις του χαρακτηρισμού των επιδεκτικών ή ανεπίδεκτων είσπραξης και της καταχώρισης των απαιτήσεων σε ειδικά βιβλία ανεπίδεκτων είσπραξης γίνονται με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις που τη διέπουν. Εφόσον πρόκειται για συνολική βασική οφειλή άνω του 1.000.000 και 1.500.000 ευρώ, οι πράξεις αυτές κοινοποιούνται στην υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των δημόσιων εσόδων, από την οποία και ελέγχονται.

Αν κρίνεται αναγκαίο, έλεγχος μπορεί να διενεργηθεί και στις πράξεις της παρούσας που αφορούν συνολική βασική οφειλή κατώτερη του ως άνω ποσού.

Τέλος, οφειλή που έχει καταχωρισθεί ως ανεπίδεκτη είσπραξης επαναχαρακτηρίζεται ως εισπράξιμη, εάν πριν από την παραγραφή της, διαπιστωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα μερικής ή ολικής ικανοποίησής της είτε από τον οφειλέτη είτε από συνυπόχρεο πρόσωπο.

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Νομική Πληροφόρηση από το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο

Published

on

By

Με μεγάλη συμμετοχή εργαζόμενων και ανέργων ολοκληρώθηκε η εκδήλωση  Νομικής Πληροφόρησης που διοργάνωσαν  το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας & Δωρίδας – ΕΚΝΔ, σήμερα  Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ε.Κ.Ν.Δ., είχε θέμα: «Βασικά σημεία του Ν.4808/2021 & το ισχύον κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα».

Στην εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρόεδρος του ΕΚΝΔ Αριστομένης Χάρος, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Φίλιππος Θωμάς και ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν από τους νομικούς συνεργάτες του Δικτύου Υπηρεσιών Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων & Ανέργων οι σημαντικότερες διατάξεις του νέου ν. 4808/2021 ( νόμου Χατζηδάκη) «για την προστασία της εργασίας» και οι πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις στο Κοινωνικοασφαλιστικό Σύστημα.

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, οι νομικοί του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ απάντησαν δωρεάν σε εξατομικευμένα ερωτήματα που αφορούν Εργασιακά Δικαιώματα (συμβάσεις, αποδοχές, άδειες κ.λπ.)και το Κοινωνικοασφαλιστικό (συνταξιοδοτικό δικαίωμα, συντάξεις γήρατος, χηρείας, αναπηρίας, απασχόληση συνταξιούχων κ.λπ.).

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ