Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ημερίδα «Μητρικός θηλασμός: Θεωρία και πράξη»

Published

on

Το «Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού», Δ/νση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, η  ΑΛΚΥΟΝΗ: Εθνική Πρωτοβουλία για την Προαγωγή του Μητρικού θηλασμού, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Πάτρας και με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπακτίας, πραγματοποίησαν  την  Κυριακή 11 Νοεμβρίου  2018 στις 10:00 π.μ στην Παπαχαραλάμπειο  Αίθουσα εκδηλώσεων στην Ναύπακτο, Ημερίδα με θέμα: «Μητρικός θηλασμός: Θεωρία και πράξη».

Στην Ημερίδα παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης Γιώργος Σιαμαντάς και ο  υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ  Μιλτιάδης Ζαμπάρας.

Στην διάρκεια της Ημερίδας έγινε απονομή τιμητικής πλακέτας από τον Δήμαρχο Ναυπακτίας στον διακεκριμένο καθηγητή  Γεώργιο Χρούσο.

Ο υποδιοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας  Δυτ. Ελλάδας , Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων  Μιλτιάδης Ζαμπάρας δήλωσε στο Nafsweek  για την Ημερίδα:

«Είναι μία πολύ σημαντική προσπάθεια μέσα από την πρωτοβουλία ανθρώπων και του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου και στελεχών της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας για τη στήριξη του μητρικού θηλασμού.  Θεωρούμε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες, τέτοιες δράσεις πρέπει έμπρακτα να στηρίζονται και να ενισχύονται στην κατεύθυνση αλλαγής και της νοοτροπίας και της αντίληψης για το μητρικό θηλασμό.  Είναι στοιχείο της φύσης και της ζωής και ο σύγχρονος κόσμος δυστυχώς έχει περιορίσει αυτή τη διαδικασία, και είναι ένα κρίσιμο ζήτημα το πώς θα μπορέσουμε ο καθένας με τον τρόπο του και από το μετερίζι του να συμβάλει στην η αλλαγή της νοοτροπίας και της συνείδησης του κόσμου υπέρ του μητρικού θηλασμού».

Η Ιωάννα  Αντωνιάδου – Κουμάτου,  παιδίατρος MD, PhD, διευθύντρια κοινωνικής και  αναπτυξιακής  παιδιατρικής  στο Ινστιτούτο Υγείας του παιδιού και υπεύθυνη του προγράμματος Εθνικής προαγωγής για τον μητρικό θηλασμό ΑΛΚΥΟΝΗ, μας είπε:

«Είμαστε εδώ σήμερα στη Ναύπακτο γιατί ο σύλλογος μαιών Πάτρας, ο Δήμος Ναυπακτίας και εμείς, συναντηθήκαμε συνδιοργανώνοντας αυτή την Ημερίδα στην προσπάθεια να αυξήσουμε τα ποσοστά του μητρικού θηλασμού

Και ταυτόχρονα στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας της περιοχής.

Είναι σημαντικό το ότι παραβρέθηκε στην Ημερίδα ο καθηγητής κ.  Χρούσος ο οποίος είναι και πρόεδρος της επιτροπής για το μητρικό θηλασμό.

Η Ημερίδα ήταν άρτια οργανωμένη, είχε ψυχή, είχε κέφι και είχε ενδιαφέρον και  ήταν επίλεκτοι οι άνθρωποι οι οποίοι ήρθαν και την παρακολούθησαν. Νομίζω ότι θα υπάρξουν και επόμενα βήματα για την περιοχή της Ναυπακτίας».

Η πρόεδρος του Συλλόγου επιστημόνων μαιών Πάτρας Μαρία Κιούρτη δήλωσε στο Nafsweek:

«Είμαστε υπερήφανοι που ήρθαμε σε αυτόν τον όμορφο τόπο τη Ναύπακτο, συνδιοργανωτές αυτής της εξαιρετικής ημερίδας. Γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά από τις μαίες του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου και από άλλους επαγγελματίες υγείας.  Όλοι από το δικό τους μετερίζι κάνουν προσπάθεια για τον μητρικό θηλασμό.

Ο μητρικός θηλασμός είναι αδιαμφισβήτητα η βάση για την υγιή ζωή. Αυτό το κομμάτι δυστυχώς το είχαμε χάσει πάμε να το ξανακερδίσουμε.

Ο μητρικός θηλασμός είναι μοναδικός τρόπος να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από βαριές ασθένειες όπως:  καρκίνος, αυτοάνοσα, άσθμα κ.α.

Επειδή στην εποχή μας έχει αυξηθεί το ποσοστό των καισαρικών τομών, εμείς από έρευνα μέσα στη δουλειά μας και όλα όσα πια έρχονται στο φως, ανακαλύψαμε ότι το μητρικό γάλα είναι το φάρμακο για να μειώσει το τραύμα της καισαρικής τομής.

Είναι τρομερά σημαντικό να ενισχύσουμε κάθε προσπάθεια για εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και κυρίως των μαιών που έχουν σαν υποχρέωση τους την εκπαίδευση των μαμάδων, στην εγκατάσταση του μητρικού θηλασμού.

Οι παιδίατροι θα ακολουθήσουν όταν το μωρό μεγαλώσει λίγο και θα αρχίσουν να παρακολουθούν και να βοηθούν τις μητέρες και αυτοί με τη σειρά τους.

Σε σχέση με το παρελθόν αναφορικά με τον μητρικό θηλασμό,  που η περιοχή μας είχε ένα άσχημο ποσοστό περίπου 1%, σήμερα πραγματικά αυτό το ποσοστό άλλαξε, στοχεύουμε και πλησιάζουμε πλέον το 30% και ελπίζουμε στα επόμενα δύο χρόνια να φτάσουμε το 70%.

Οι μητέρες θηλάζουν στο μαιευτήριο αλλά επειδή δυστυχώς δεν υπάρχουν αρκετές μαίες  να τις στηρίξουν στο σπίτι, οι περισσότερες σταματούν στις 40 ημέρες τον θηλασμό.

Ίσως και να παίρνουν κάποιες λάθος πληροφορίες από επιστήμονες υγείας που δεν είναι τόσο ενημερωμένοι  στα τελευταία δεδομένα.

Ο θηλασμός δεν είναι μία εύκολη διαδικασία. Απαιτεί χρόνο,  απαιτεί κόπο και απαιτεί και μία αμέριστη συμπαράσταση της μητέρας προς το παιδί της.

Για αυτό το λόγο οι μητέρες θα πρέπει να έρθουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα προετοιμασίας για τη γονεϊκότητα που κάνουν οι μαίες στα Κέντρα Υγείας σε μόνιμη βάση.

Σε λίγο διάστημα θα αναπτυχτούν και τα δίκτυα μαιών και ελπίζουμε να αυξηθούν  και οι μαίες όπου θα μπορούν τουλάχιστον τις πρώτες μέρες, που είναι σημαντικός χρόνος, να επισκέπτονται τις νέες μητέρες  και να τις καθοδηγούν.  Βέβαια είναι απαραίτητη και η υποστήριξη από τον πατέρα και από την οικογένεια.

Είμαστε υπερήφανοι που στην Ημερίδα ήρθε το Ινστιτούτο Υγείας του παιδιού να συνδράμει την προσπάθεια μας και είμαστε ακόμα πιο υπερήφανοι που η 6η Υγειονομική περιφέρεια είναι αρωγός σε όλα αυτά και ενισχύει τις όποιες δράσεις.  Πρέπει επίσης να ευχαριστήσουμε και το Δήμαρχο Ναυπακτίας που ήταν σε όλη την προσπάθεια αυτή στο πλευρό μας.

Σημαντική ήταν βέβαια και βαρύνουσα η παρουσία του τόσο μεγάλου επιστήμονα, ένας από τους δέκα παγκόσμια ,ο οποίος είναι και καταγωγής από τη Ναύπακτο, του καθηγητή Γεωργίου Χρούσου».

Η εκπρόσωπος από το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου μαία Γεωργία Σακελλαρίου μιλά στο Nafsweek για την Ημερίδα:

«Πρόκειται για μία πολύ σπουδαία Ημερίδα που γίνεται στην περιοχή της Ναυπάκτου για τον μητρικό θηλασμό. Είναι η πρώτη εκπαιδευτική Ημερίδα, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους επαγγελματίες υγείας της περιοχής μας.

Τα τελευταία 20 χρόνια στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου γίνονται δωρεάν μαθήματα όσον αφορά τον μητρικό θηλασμό την περιγεννετική φροντίδα, όπου  εκπαιδεύονται γονείς. Μάλιστα έρχονται και γιαγιάδες στις ομάδες μας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να εκπαιδεύεται και το οικογενειακό περιβάλλον που θα στηρίξει τη θηλάζουσα μητέρα.

Είναι σημαντικό για έξι μήνες η μητέρα να θηλάζει το μωρό, ούτε αφεψήματα ούτε νερό ακόμα και το καλοκαίρι, με τον μητρικό θηλασμό να μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και την ηλικία των 2,5 ετών.

Έχουμε σκεφτεί ακόμα να δημιουργήσουμε μαθήματα για τους νέους που θα τους προετοιμάζουν να γίνουν σωστή γονείς.

Σε κάθε περίπτωση μπορούν οι ενδιαφερόμενοι  να επικοινωνούν με το μαιευτικό τμήμα που λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου και στο τηλέφωνο 26343 60018, ώστε να παρακολουθήσουν τα μαθήματα,  όσον αφορά τον μητρικό θηλασμό,  την περιποίηση και τη φροντίδα του μωρού,  αλλά και τις πρώτες βοήθειες  σε περίπτωση πνιγμού κατά το θηλασμό».

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παρουσιάστηκε στο 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου το SOL INVICTUS

Published

on

By

Μια ξεχωριστή παράσταση έδωσαν οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, το απόγευμα της Κυριακής 2 Δεκεμβρίου 2018.

Το SOL INVICTUS αποτελεί μέρος του heylepanto! vol.2, site-sensitive πολιτιστικού σχεδίου, που πραγματοποιείται στη Ναύπακτο, από τις 28 Ιουλίου ως τις 3 Δεκεμβρίου 2018 και στόχο έχει ν ‘ανοίξει το διάλογο ανάμεσα στη σύγχρονη τέχνη και την αποκεντρωμένη Ελλάδα.

Μύθος: Διανύουμε μια μαύρη τρύπα και κατά την έξοδο πέφτουμε σ’ έναν κόσμο σε κρίση. Ο ήλιος εξαφανίζεται σιγά – σιγά, καθώς έχει ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στους κυβερνήτες τυράννους για την κατοχή του. Όποιος τον κατακτήσει θα κυριαρχήσει.

Ο λαός, παρατημένος στο σκοτάδι, ανησυχεί για τον κίνδυνο αφανισμού του.

Στα πρόθυρα μιας κατάστασης εξαίρεσης κάποια όντα μάχονται ενάντια στο καθεστώς. Μοιάζουν με πυγολαμπίδες, όντα φωτοβόλα, περιπλανώμενα, άπιαστα, χορευτές και τελευταίους αντιστεκόμενους σ’ έναν κόσμο υποταγμένο.

Άραγε θα καταφέρουν να κλέψουν τον ήλιο και να τον χαρίσουν στους έλκοντες δικαίωμα;

 

Σύλληψη / δραματουργία: Magda Cirillo

Συντονισμός: Ελένη Αδαμοπούλου

Με τα μαγικά χέρια της Γεωργίας Τσιάρα

 

Συμμετείχαν οι μαθητές:

 

Μαριάννα Αλεξανδρή: Αναξαγόρας

Κωνσταντίνα Αργυροπούλου: Ερινύα/ Ευμενίδα

Ελένη Λούρου: Προμηθέας

Γεωργία Καρασμάίλη: Πηνελόπη

Μαρία Κατσάμπα: Ερμής

Αλεξάνδρα Κυριακάκη: Ήφαιστος

Κέλυ Κοκκίνου: Θησέας

Γεωργία Λέτσα: Ιφιγένεια

Πάρης Μητροπαρασκευάς: Σίσυφος

Ξένια Μηνοπούλου: Εκατόγχειρας

Κρίστυ Μπακούλα: Κέρβερος

Σοφία Πασσάκου: Κόδρος

Ηλίας Σκούρας: Απόλλων

Κωνσταντίνος Τηλιγάδας: Τάνταλος

Νικολέτα Τσώτα: Κύκλωπας

Νικολίνα Σταυρογιαννοπούλου: Ύπνος

Σπυριδούλα Φούντα: Άρης

 

Συντονισμός παραγωγής: Γιώργος Μιχαλόπουλος AMI, Ζέττα Αποστολοπούλου ΧΟΑ Τεχνική υποστήριξη: Γιάννης Τσίλιος, Γιάννης Γλαβίνος, Studio Kourmousi Παραγωγή: heyheyparis !, AMI, Χρυσός Όμιλος Αντισφαίρισης

Οι μαθητές συνέλαβαν κοστούμια και αξεσουάρ, σχεδίασαν, δημιούργησαν, γνωρίστηκαν, έπαιξαν και γέλασαν.

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος «Ναυπάκτου όψεις»

Published

on

By

Στο Αναγνωστήριο της Παπαχαραλαμπείου Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπάκτου (Κοζώνη 7, Ναύπακτος) έγινε την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου η παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος της Φωτογραφικής Ομάδας Ναυπάκτου, με τίτλο «Ναυπάκτου όψεις».

Πρόκειται για πενήντα τέσσερεις φωτογραφίες μέσα από το φακό τριάντα ενός νέων φωτογράφων που ξεδιπλώνουν όψεις της μορφής και της ζωής της σημερινής πόλης της Ναυπάκτου.
Η Φωτογραφική ομάδα ξεκινήσαμε τα πρώτα μας βήματα τον Απρίλιο του 2012 με πρωτοβουλία του Δήμου Ναυπακτίας.

Τα τελευταία 3 έτη τα μαθήματα γίνονται στο φιλόξενο χώρο της Παπαχαραλαμπείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης.
Το λεύκωμα που εξέδωσε η Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου επιμελήθηκε ο φωτογράφος κ. Δημήτριος Δημητρίου ο οποίος έκανε την παρουσίαση. Αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε και μεθοδεύτηκε η επιλογή του υλικού. Προβλήθηκε όλο το φωτογραφικό υλικό και ακολούθησε συζήτησε με το κοινό.

Ήταν μια απλή, ευχάριστη και ανθρώπινη εκδήλωση που την παρακολούθησαν 80 άτομα.
Το λεύκωμα διατίθεται στη συμβολική τιμή των δύο ευρώ με σκοπό να συγκεντρωθούν τα έξοδα αποστολής του σε όλες τις ενεργές Βιβλιοθήκες της Χώρας μας.
Του Γιάννη Χαλάτση

Οι φωτογραφίες της εκδήλωσης είναι του Αντώνη Αλεξάκη

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παρέμβαση Ιερόθεου σε εκπομπή της ΕΡΤ-1 για τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας

Published

on

By

Παρέμβαση στήν ἐκπομπή τῆς ΕΡΤ1 γιά τίς σχέσεις Ἐκκλησίας-Πολιτείας έκανε την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018 ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱερόθεος στην εκπομπή της ΕΡΤ-1 στην εκπομπή «Πολιτική Επικαιρότητα», μέ τον Δημοσιογράφο Γιάννη Δάρα καί μέ καλεσμένους τόν Ὑπουργό Παιδείας καί Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου καί τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ἰωνίας καί Φιλαδελφείας Γαβριήλ.

Συγκεκριμένα ανέφερε επί του θέματος:

 

«Τήν 16η Νοεμβρίου συνῆλθε ἡ Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος πού εἶναι τό ἀνώτατο Συνοδικό Ὄργανο προκειμένου νά ἀντιμετωπίση τό θέμα τό ὁποῖο προέκυψε ἀπό τήν συμφωνία μεταξύ τοῦ Ἀρχιεπισκόπου καί τοῦ Πρωθυπουργοῦ, βεβαίως ὅπως λέγεται πρόθεση γιά ἱστορική συμφωνία καί σύμφωνα μέ τίς δηλώσεις τίς ὁποῖες ἔκανε ὁ κ. Πρωθυπουργός, ἔπρεπε αὐτό νά ἐγκριθῆ ἀπό τήν Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος καί φυσικά, ὅπως εἶπε, καί ἀπό τό Ὑπουργικό Συμβούλιο. Ὁπότε ὁ Ἀρχιεπίσκοπος τό ἔφερε στήν Ἱεραρχία πρός συζήτηση.

Πρέπει νά γίνη γνωστό ὅτι τό σύστημα μέ τό ὁποῖο λειτουργεῖ ἡ Ἐκκλησία εἶναι συνοδικό. Ὅταν λέμε συνοδικό σύστημα σημαίνει ὅτι ὁ Ἀρχιεπίσκοπος εἶναι πρῶτος μεταξύ ἴσων, εἶναι αὐτό πού λένε «primus inter pares». Δηλαδή, ἡ Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος πού εἶναι τό ἀνώτατο Συνοδικό Ὄργανο δέν λειτουργεῖ ὅπως ἡ Βουλή τῶν Ἑλλήνων, πού ἡ Βουλή τῶν Ἑλλήνων λειτουργεῖ βάσει τοῦ Συντάγματος. Ἐμεῖς ἔχουμε τό συνοδικό σύστημα, δηλαδή δέν ὑπάρχει συμπολίτευση καί δέν ὑπάρχει ἀντιπολίτευση. Με αὐτήν τήν ἔννοια λέω ὅτι οἱ Ἀρχιερεῖς εἶναι ἄνθρωποι οἱ ὁποῖοι λένε τίς ἀπόψεις τους, δέν συγκροτοῦν ἰδιαίτερες ὁμάδες, δέν εἶναι συμπολιτευόμενοι ἤ ἀντιπολιτευόμενοι στόν Ἀρχιεπίσκοπο. Γίνεται μία διεξοδική συζήτηση.

Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος στήν συγκεκριμένη Ἱεραρχία δέν ἔκανε εἰσήγηση, ὅπως ὁ ἴδιος εἶπε τό ὀνόμασε ἐνημέρωση. Ἐνημέρωσε τήν Ἱεραρχία γιά ὅλο αὐτό τό ὁποῖο προηγήθηκε. Καί κυρίως ἐκεῖνο πού ἐμένα ἔκανε ἐντύπωση εἶναι ὅτι μᾶς παρουσίασε τήν ἀφορμή γιά τήν ἀρχή τῆς συζητήσεως μέ τόν Πρωθυπουργό γιά τά θέματα αὐτά, πῶς δηλαδή ἄρχισε νά γίνεται ἡ συζήτηση καί φυσικά πῶς κατέληξε αὐτή ἡ συζήτηση. Ἀνέφερε ὅλο τό ἱστορικό σχετικά μέ τήν περιουσία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ἡ ὁποία δεσμεύτηκε ἀναγκαστικά, ἀπαλλοτριώθηκε ἀπό τήν Πολιτεία, χωρίς νά ἀποζημιωθῆ ἡ Ἐκκλησία. Τό 96% τῆς ἐκκλησιαστικῆς περιουσίας, χρησιμοποιήθηκε γιά ἄλλους σκοπούς καί παρέμεινε τό 4%, ἐκ τῶν ὁποίων μόνο τό 1% εἶναι ἀξιοποιήσιμο, τό ἄλλο 3% δέν μπορεῖ νά ἀξιοποιηθῆ. Εἶναι ἕνα πρόβλημα τεράστιο πού ἀπασχολεῖ τήν Ἐκκλησία γιά νά μπορέση νά κάνη τό κοινωνικό ἔργο.

Μετά τήν ἐνημέρωση τήν ὁποία ἔκανε στήν Ἱεραρχία ὁ Ἀρχιεπίσκοπος, ἀκολούθησε ἐνδιαφέρουσα συζήτηση. Οἱ Ἀρχιερεῖς ἔθεσαν τά θέματα, καί ἐπειδή ἔγινε ἀντιληπτό καί τό γνωρίζαμε ὅτι τά θέματα ἦταν δύο βασικά, δέν ἦταν μόνο ἡ οἰκονομική ἀνάπτυξη καί ἡ μισθοδοσία τοῦ Κλήρου, ἦταν δύο τά θέματα: Τό πρῶτον ἦταν ἡ ἀναθεώρηση τοῦ Συντάγματος στό ἄρθρο 3, καί τό δεύτερον ἦταν ἡ ἀξιοποίηση τῆς ἐκκλησιαστικῆς περιουσίας προκειμένου νά γίνη τό μισθολόγιο τῶν Κληρικῶν, νά πληρώνονται οἱ Κληρικοί καί κατά κάποιον τρόπο νά εἶναι ἐλεύθερη ἡ Ἐκκλησία νά ρυθμίζη τά τοῦ οἴκου της. Ἑπομένως οἱ τοποθετήσεις τῶν Ἀρχιερέων ἦταν καί στά δύο αὐτά ζητήματα.

Βεβαίως ἔγινε γνωστό ὅτι σέ μερικά σημεῖα ἔγινε συζήτηση μέ ὑψηλότατους τόνους ὄχι ὅπως τά παρουσίασαν τά Μέσα Μαζικῆς Ἐνημέρωσης. Δέν ἐλέχθησαν ἐκφράσεις οἱ ὁποῖες βγῆκαν, καί δέν ξέρω μέ ποιόν τρόπο βγῆκαν ἔξω ἀπό τήν Ἱεραρχία καί παρουσιάστηκαν. Ἐν πάσῃ περιπτώσει ἔγινε ἐνδιαφέρουσα συζήτηση.

Ἐκεῖνο πού ἔχει μεγάλη σημασία εἶναι ὅτι ἡ τελική ἀπόφαση, ἡ ὁποία ἦταν ἀποτέλεσμα μιᾶς μεγάλης διεργασίας, ἀπέβλεπε στό νά διατηρηθῆ ἡ ἑνότητα τῆς Ἐκκλησίας καί νά μή διασπασθῆ ἡ Ἐκκλησία. Αὐτό εἶναι τό πιό σημαντικό. Δηλαδή ἡ ἀπόφαση ἦταν ὁμόφωνη. Ὅταν λέμε ὁμόφωνη, ἦταν ὅλων τῶν Ἀρχιερέων, γιατί ἐκεῖ ἀκούστηκαν πολλές ἀπόψεις καί φυσικά καί τοῦ Ἀρχιεπισκόπου. Ἦταν μία ὁμόφωνη ἀπόφαση ἡ ὁποία εἶχε τρία σκέλη.

Γιά νά δοῦμε καθαρά τί ἦταν αὐτή ἡ ἀπόφαση, πρέπει νά ἐντοπίσουμε τά ρήματα τά ὁποῖα χρησιμοποιήθηκαν στήν ἀπόφαση αὐτή. Καί ἐπειδή ἤμουν ἕνας ἀπό τούς συντάκτες αὐτῆς τῆς ἀποφάσεως, θέλω νά πῶ νά προσέξη κανείς τά ρήματα.

Τό πρῶτο ρῆμα εἶναι νά συνεχιστῆ ὁ διάλογος σέ θέματα κοινοῦ ἐνδιαφέροντος. Νά συνεχιστῆ ὄχι νά ἀρχίση, νά συνεχιστῆ, διότι ἤδη ἔχει ἀρχίσει μέ τήν συζήτηση πού ἔγινε μεταξύ τοῦ Ἀρχιεπισκόπου καί τοῦ Πρωθυπουργοῦ. Ἄρα νά συνεχιστῆ τό πρῶτο. Τό δεύτερο ρῆμα νά ἀναθέση ἡ Ἱεραρχία στήν Διαρκῆ Ἱερά Σύνοδο, προκειμένου νά καθορίση τά πρόσωπα τά ὁποῖα θά συμμετάσχουν ἐκ μέρους τῆς Ἐκκλησίας στόν διάλογο αὐτόν. Καί τό τρίτο εἶναι νά ἐμμείνη ἡ Ἱεραρχία στό σημερινό καθεστώς μισθοδοσίας τῶν Κληρικῶν. Ἐάν κανείς ἐρευνήση διεξοδικά καί μέ πολλή προσοχή τά τρία αὐτά ρήματα, τότε θά καταλάβη ὅλο τό πνεῦμα τῆς Ἱεραρχίας, πού ἦταν ὁμόφωνο, ἐπαναλαμβάνω.

Ἐγώ ὅταν ἔφυγα ἀπό τήν Ἱεραρχία, ἐνημέρωσα τούς δημοσιογράφους, ἐπειδή ἤμουν ὑπεύθυνος ἐκπρόσωπος τύπου τῆς Ἱεραρχίας. Ἐνημέρωσα τούς δημοσιογράφους, προσπάθησα νά παρουσιάσω ὅλο αὐτό τό συνεκτικό ἀποτέλεσμα τῆς Ἱεραρχίας, ὅτι πηγαίνουμε σέ διάλογο. Φυσικά ἔχουμε καί τίς ἀπόψεις μας καί τίς κόκκινες γραμμές, καί ἐν πάσῃ περιπτώσει στόν διάλογο θά λεχθοῦν ὅλα τά ζητήματα.

Φεύγοντας ὅμως ἀπό ἐκεῖ προσπάθησα νά δῶ τί ἀποκομίζω καί τί ἀποκόμισα ἀπό ὅλη αὐτήν τήν Ἱεραρχία. Νομίζω εἶναι 3-4 σημεῖα πού εἶναι πολύ σημαντικά.

Τό πρῶτο ὅτι ἡ Ἐκκλησία εἶναι ἕνας εὐαίσθητος ὀργανισμός, εἶναι βασικά τό Σῶμα τοῦ Χριστοῦ, ὅταν μιλᾶμε θεολογικά. Εἶναι εὐαίσθητος ὀργανισμός. Αὐτό σημαίνει ὅτι δέν μπορεῖ νά κομματικοποιηθῆ, δέν μπορεῖ νά ἐκμεταλλευθῆ καί νά χειραγωγηθῆ κομματικά. Ὅποιος ἐπεμβαίνει μέ τέτοιους τρόπους, μέ διαφορετικούς τρόπους –καί δέν ἀπευθύνομαι σέ ἕνα κόμμα– γενικότερα ὅσοι ἔχουν τέτοιες τάσεις νά κομματικοποιήσουν τήν Ἐκκλησία θά κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Γιατί ἡ Ἐκκλησία εἶναι ἡ μάνα ὅλου τοῦ λαοῦ, εἶναι ἡ ἀγκαλιά, ἡ μεγάλη ἀγκαλιά πού δέχεται τούς πάντες. Αὐτό εἶναι τό πρῶτο.

Τό δεύτερο ὅτι οἱ Κληρικοί παντός βαθμοῦ, οἱ Ἐπίσκοποι καί οἱ ἄλλοι Κληρικοί, οἱ ἁπλοί Ἱερεῖς δέν εἶναι οἱ φεουδάρχες, ὅπως μερικοί τό γνωρίζουν καί τό ἔχουν ἀκούσει ἀπό τήν Δύση ἤ τέλος πάντων μερικοί ἔχουν ὑπόψη τους τήν Ρωσία, τήν ἀτμόσφαιρα τῆς Ρωσίας τοῦ δέκατου ἐνάτου αἰώνα. Δέν εἶναι φεουδάρχες, ἀλλά ἀγκαλιάζουν τόν λαό, μπαίνουν μέσα στόν λαό, ἔχουν ζυμωθῆ μέ τόν λαό, μέσα στά σπίτια, στίς χαρές, στόν πόνο, στίς δυσκολίες, στά προβλήματα καί γι’ αὐτόν τόν λόγο οἱ Κληρικοί δέν εἶναι δημόσιοι ὑπάλληλοι, εἶναι εὐεργέτες. Μία ἐφημερίδα τό εἶχε τονίσει αὐτό παλαιότερα ὅτι εἶναι εὐεργέτες, ὄχι μόνο διότι διέθεσε ἡ Ἐκκλησία τήν περιουσία, ἀλλά καί διότι ἐξακολουθεῖ σήμερα ἡ Ἐκκλησία νά προσφέρη.

Καί ἕνα τρίτο, τό ὁποῖο θεωρῶ ὅτι εἶναι σημαντικό καί μᾶς ἐνδιαφέρει, ὅτι τό ἄρθρο 3 τοῦ Συντάγματος πού προτίθεται νά γίνη ἀλλαγή γιά «θρησκευτική οὐδετερότητα», εἶναι λάθος, γιατί τό Ἔθνος τό δικό μας 3.000 χρόνια, ἀπό τόν Ὅμηρο μέχρι σήμερα, ὅπως ὁ Ἡρόδοτος ἔχει πεῖ, ἔχει τρία στοιχεῖα: τό ὅμαιμον, τό ὁμόγλωσσον καί τό ὁμόθρησκον.

Τελικά ὅλη αὐτή ἡ συζήτηση πού πρέπει νά γίνη νομίζω πρέπει νά γίνη μέ ψυχραιμία, μέ νηφαλιότητα, μέ θέσεις γιά τό καλό πάντοτε τοῦ λαοῦ».

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

musitsa-rouxa-axesouar-kosmimata

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ