Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ημερίδα «Μητρικός θηλασμός: Θεωρία και πράξη»

Published

on

Το «Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού», Δ/νση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, η  ΑΛΚΥΟΝΗ: Εθνική Πρωτοβουλία για την Προαγωγή του Μητρικού θηλασμού, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Πάτρας και με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπακτίας, πραγματοποίησαν  την  Κυριακή 11 Νοεμβρίου  2018 στις 10:00 π.μ στην Παπαχαραλάμπειο  Αίθουσα εκδηλώσεων στην Ναύπακτο, Ημερίδα με θέμα: «Μητρικός θηλασμός: Θεωρία και πράξη».

Στην Ημερίδα παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης Γιώργος Σιαμαντάς και ο  υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ  Μιλτιάδης Ζαμπάρας.

Στην διάρκεια της Ημερίδας έγινε απονομή τιμητικής πλακέτας από τον Δήμαρχο Ναυπακτίας στον διακεκριμένο καθηγητή  Γεώργιο Χρούσο.

Ο υποδιοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας  Δυτ. Ελλάδας , Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων  Μιλτιάδης Ζαμπάρας δήλωσε στο Nafsweek  για την Ημερίδα:

«Είναι μία πολύ σημαντική προσπάθεια μέσα από την πρωτοβουλία ανθρώπων και του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου και στελεχών της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας για τη στήριξη του μητρικού θηλασμού.  Θεωρούμε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες, τέτοιες δράσεις πρέπει έμπρακτα να στηρίζονται και να ενισχύονται στην κατεύθυνση αλλαγής και της νοοτροπίας και της αντίληψης για το μητρικό θηλασμό.  Είναι στοιχείο της φύσης και της ζωής και ο σύγχρονος κόσμος δυστυχώς έχει περιορίσει αυτή τη διαδικασία, και είναι ένα κρίσιμο ζήτημα το πώς θα μπορέσουμε ο καθένας με τον τρόπο του και από το μετερίζι του να συμβάλει στην η αλλαγή της νοοτροπίας και της συνείδησης του κόσμου υπέρ του μητρικού θηλασμού».

Η Ιωάννα  Αντωνιάδου – Κουμάτου,  παιδίατρος MD, PhD, διευθύντρια κοινωνικής και  αναπτυξιακής  παιδιατρικής  στο Ινστιτούτο Υγείας του παιδιού και υπεύθυνη του προγράμματος Εθνικής προαγωγής για τον μητρικό θηλασμό ΑΛΚΥΟΝΗ, μας είπε:

«Είμαστε εδώ σήμερα στη Ναύπακτο γιατί ο σύλλογος μαιών Πάτρας, ο Δήμος Ναυπακτίας και εμείς, συναντηθήκαμε συνδιοργανώνοντας αυτή την Ημερίδα στην προσπάθεια να αυξήσουμε τα ποσοστά του μητρικού θηλασμού

Και ταυτόχρονα στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας της περιοχής.

Είναι σημαντικό το ότι παραβρέθηκε στην Ημερίδα ο καθηγητής κ.  Χρούσος ο οποίος είναι και πρόεδρος της επιτροπής για το μητρικό θηλασμό.

Η Ημερίδα ήταν άρτια οργανωμένη, είχε ψυχή, είχε κέφι και είχε ενδιαφέρον και  ήταν επίλεκτοι οι άνθρωποι οι οποίοι ήρθαν και την παρακολούθησαν. Νομίζω ότι θα υπάρξουν και επόμενα βήματα για την περιοχή της Ναυπακτίας».

Η πρόεδρος του Συλλόγου επιστημόνων μαιών Πάτρας Μαρία Κιούρτη δήλωσε στο Nafsweek:

«Είμαστε υπερήφανοι που ήρθαμε σε αυτόν τον όμορφο τόπο τη Ναύπακτο, συνδιοργανωτές αυτής της εξαιρετικής ημερίδας. Γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά από τις μαίες του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου και από άλλους επαγγελματίες υγείας.  Όλοι από το δικό τους μετερίζι κάνουν προσπάθεια για τον μητρικό θηλασμό.

Ο μητρικός θηλασμός είναι αδιαμφισβήτητα η βάση για την υγιή ζωή. Αυτό το κομμάτι δυστυχώς το είχαμε χάσει πάμε να το ξανακερδίσουμε.

Ο μητρικός θηλασμός είναι μοναδικός τρόπος να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από βαριές ασθένειες όπως:  καρκίνος, αυτοάνοσα, άσθμα κ.α.

Επειδή στην εποχή μας έχει αυξηθεί το ποσοστό των καισαρικών τομών, εμείς από έρευνα μέσα στη δουλειά μας και όλα όσα πια έρχονται στο φως, ανακαλύψαμε ότι το μητρικό γάλα είναι το φάρμακο για να μειώσει το τραύμα της καισαρικής τομής.

Είναι τρομερά σημαντικό να ενισχύσουμε κάθε προσπάθεια για εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και κυρίως των μαιών που έχουν σαν υποχρέωση τους την εκπαίδευση των μαμάδων, στην εγκατάσταση του μητρικού θηλασμού.

Οι παιδίατροι θα ακολουθήσουν όταν το μωρό μεγαλώσει λίγο και θα αρχίσουν να παρακολουθούν και να βοηθούν τις μητέρες και αυτοί με τη σειρά τους.

Σε σχέση με το παρελθόν αναφορικά με τον μητρικό θηλασμό,  που η περιοχή μας είχε ένα άσχημο ποσοστό περίπου 1%, σήμερα πραγματικά αυτό το ποσοστό άλλαξε, στοχεύουμε και πλησιάζουμε πλέον το 30% και ελπίζουμε στα επόμενα δύο χρόνια να φτάσουμε το 70%.

Οι μητέρες θηλάζουν στο μαιευτήριο αλλά επειδή δυστυχώς δεν υπάρχουν αρκετές μαίες  να τις στηρίξουν στο σπίτι, οι περισσότερες σταματούν στις 40 ημέρες τον θηλασμό.

Ίσως και να παίρνουν κάποιες λάθος πληροφορίες από επιστήμονες υγείας που δεν είναι τόσο ενημερωμένοι  στα τελευταία δεδομένα.

Ο θηλασμός δεν είναι μία εύκολη διαδικασία. Απαιτεί χρόνο,  απαιτεί κόπο και απαιτεί και μία αμέριστη συμπαράσταση της μητέρας προς το παιδί της.

Για αυτό το λόγο οι μητέρες θα πρέπει να έρθουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα προετοιμασίας για τη γονεϊκότητα που κάνουν οι μαίες στα Κέντρα Υγείας σε μόνιμη βάση.

Σε λίγο διάστημα θα αναπτυχτούν και τα δίκτυα μαιών και ελπίζουμε να αυξηθούν  και οι μαίες όπου θα μπορούν τουλάχιστον τις πρώτες μέρες, που είναι σημαντικός χρόνος, να επισκέπτονται τις νέες μητέρες  και να τις καθοδηγούν.  Βέβαια είναι απαραίτητη και η υποστήριξη από τον πατέρα και από την οικογένεια.

Είμαστε υπερήφανοι που στην Ημερίδα ήρθε το Ινστιτούτο Υγείας του παιδιού να συνδράμει την προσπάθεια μας και είμαστε ακόμα πιο υπερήφανοι που η 6η Υγειονομική περιφέρεια είναι αρωγός σε όλα αυτά και ενισχύει τις όποιες δράσεις.  Πρέπει επίσης να ευχαριστήσουμε και το Δήμαρχο Ναυπακτίας που ήταν σε όλη την προσπάθεια αυτή στο πλευρό μας.

Σημαντική ήταν βέβαια και βαρύνουσα η παρουσία του τόσο μεγάλου επιστήμονα, ένας από τους δέκα παγκόσμια ,ο οποίος είναι και καταγωγής από τη Ναύπακτο, του καθηγητή Γεωργίου Χρούσου».

Η εκπρόσωπος από το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου μαία Γεωργία Σακελλαρίου μιλά στο Nafsweek για την Ημερίδα:

«Πρόκειται για μία πολύ σπουδαία Ημερίδα που γίνεται στην περιοχή της Ναυπάκτου για τον μητρικό θηλασμό. Είναι η πρώτη εκπαιδευτική Ημερίδα, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους επαγγελματίες υγείας της περιοχής μας.

Τα τελευταία 20 χρόνια στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου γίνονται δωρεάν μαθήματα όσον αφορά τον μητρικό θηλασμό την περιγεννετική φροντίδα, όπου  εκπαιδεύονται γονείς. Μάλιστα έρχονται και γιαγιάδες στις ομάδες μας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να εκπαιδεύεται και το οικογενειακό περιβάλλον που θα στηρίξει τη θηλάζουσα μητέρα.

Είναι σημαντικό για έξι μήνες η μητέρα να θηλάζει το μωρό, ούτε αφεψήματα ούτε νερό ακόμα και το καλοκαίρι, με τον μητρικό θηλασμό να μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και την ηλικία των 2,5 ετών.

Έχουμε σκεφτεί ακόμα να δημιουργήσουμε μαθήματα για τους νέους που θα τους προετοιμάζουν να γίνουν σωστή γονείς.

Σε κάθε περίπτωση μπορούν οι ενδιαφερόμενοι  να επικοινωνούν με το μαιευτικό τμήμα που λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου και στο τηλέφωνο 26343 60018, ώστε να παρακολουθήσουν τα μαθήματα,  όσον αφορά τον μητρικό θηλασμό,  την περιποίηση και τη φροντίδα του μωρού,  αλλά και τις πρώτες βοήθειες  σε περίπτωση πνιγμού κατά το θηλασμό».

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ορισμός άμισθου ειδικού Συμβούλου Δημάρχου Δήμου Ναυπακτίας

Published

on

By

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας με την υπ’ Αριθ. Απόφαση 9 /2025 της 15/1/25

Αναθέτει στον  Παπαναστασόπουλο Δημήτριο του Νικολάου, ΠΕ Πολιτικό Μηχανικό, καθήκοντα άμισθου ειδικού συμβούλου για την επικουρία του Δημάρχου για την άσκηση των  καθηκόντων του.

Η παρούσα απόφαση  δεν προκαλεί δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του Δήμου, δεδομένου ότι ο άμισθος ειδικός σύμβουλος θα εκτελέσει το έργο του εθελοντικά και δεν θα λαμβάνει μισθό ή αποζημίωση, πλην των εξόδων εκτός έδρας κίνησης.

Οι αρμοδιότητες

Ειδικότερα, θα έχει ως αρμοδιότητες, την παροχή συμβουλών και την  διατύπωση στο Δήμαρχο εξειδικευμένων γνωμών  και εισηγήσεων, γραπτά ή προφορικά, σε  θέματα που αφορούν το Δήμο και ειδικότερα σε θέματα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του  Δήμου, την εκπόνηση μελετών, σύνταξη εκθέσεων υποβολή προτάσεων ή εισηγήσεων,  επεξεργασία και παρουσίαση στοιχείων απαραίτητων για την πραγμάτωση των σκοπών του  Δήμου, συστηματική παρακολούθηση στον τομέα της δραστηριότητάς του και κάθε άλλη εργασία  που του ανατίθεται από το Δήμαρχο.

Ο ανωτέρω θα ασκεί καθήκοντα αμιγώς συμβουλευτικά χωρίς αποφασιστικές  αρμοδιότητες οποιασδήποτε μορφής, θα υπάγεται ειδικά και αποκλειστικά στην υπηρεσιακή δικαιοδοσία του Δημάρχου και θα συνεργάζεται όπου απαιτείται με τους Αντιδημάρχους, τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες καθώς και με φορείς του Δημοσίου και δεν θα ασκεί αποφασιστικές αρμοδιότητες οποιασδήποτε μορφής.

Η παρούσα Απόφαση δεν συνιστά πρόσληψη ή διορισμό και δε γεννά υπηρεσιακή, υπαλληλική ή άλλου είδους εργασιακή σχέση του οριζόμενου συμβούλου με το Δήμο.

Η παρούσα ισχύει από την υπογραφή της και μέχρι τη λήξη της Δημοτικής περιόδου, πλην της περιπτώσεως τροποποίησης της ή ανάκλησής της, χωρίς ο ορισθείς ειδικός σύμβουλος να δικαιούται αποζημίωση από την άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων, πλην των εξόδων εκτός έδρας κίνησης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

 Στον πάτο της ΕΕ η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων

Published

on

By

Το ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη από το τέλος, μετά την Βουλγαρία, σε ό,τι αφορά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών είναι γνωστό.

Αυτό όμως που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι η αγοραστική δύναμη του μισθού είναι χαμηλότερη από ό,τι στη Βουλγαρία, τοποθετώντας την  Ελλάδα κυριολεκτικά στον πάτο.

Ποιος είναι όμως ο λόγος που η Εurostat μας κατατάσσει πρώτους…  από το τέλος σε ό,τι αφορά την αγοραστική δύναμη του μισθού και από πού προκύπτει αυτή η αξιολόγηση;

Το σχετικό πινακάκι, που εμφανίζει την Ελλάδα πίσω από τη Βουλγαρία, αφορά τον μέσο ετήσιο προσαρμοσμένο μισθό πλήρους απασχόλησης, όπως μετριέται σε Ισοτιμίες  Αγοραστικής Δύναμης (Purchasing Power Standards).  Αν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε Ισοτιμίες Αγοραστικής Δύναμης (PPS) είναι μόλις το 68% του μέσου όρου της ΕΕ, ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης σε PPS  είναι ακόμα χαμηλότερα, στο 54% της ΕΕ.

 

Η μεθοδολογία της Eurostat

Ο δείκτης του «μέσου ετήσιου  προσαρμοσμένου μισθού πλήρους απασχόλησης ανά εργαζόμενο», ξεκίνησε να υπολογίζεται από τη Εurostat μετά το 2021, με την υιοθέτηση της οδηγίας για την Μπλε Κάρτα. Λειτουργεί ως ένα «κατώφλι εισόδου» για να χορηγεί η κάθε χώρα άδειες εργασίας σε υψηλά ειδικευμένους εργαζόμενους τρίτων χωρών και σύμφωνα με τη Εurostat αντιπροσωπεύει «ένα μισθό επαρκή για αξιοπρεπή διαβίωση σε κάθε κράτος μέλος».

O «προσαρμοσμένος» μισθός προκύπτει από συνδυαστικά στοιχεία, για το ύψος των αμοιβών και τις ώρες απασχόλησης σε κάθε χώρα, μετατρέποντας τους μισθούς μερικής απασχόλησης σε «ακαθάριστα ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης».

Ένας από τους λόγους για τον νέο τρόπο υπολογισμού, είναι ότι όσο η μερική απασχόληση κερδίζει έδαφος στην ΕΕ, αναζητιέται ένας δείκτης που να είναι πιο αντιπροσωπευτικός από ό,τι ο μέσος όρος των αμοιβών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σήμερα 20/1/25 η δεύτερη συνάντηση για τις φετινές Αποκριάτικες Εκδηλώσεις

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας προσκαλεί όλους τους Φορείς, τους Συλλόγους, τα Σχολεία και κάθε ενδιαφερόμενο στη δεύτερη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί για τη διαμόρφωση του προγράμματος των φετινών Αποκριάτικων Εκδηλώσεων, την Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2025 και ώρα 18:00’, στο κτήριο Ναυπακτία (Λιμάνι, 1ος όροφος).

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ