Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 «Η Αγία Σοφιά, η παρακμή του Ερντογάν και η εθνική γραμμή πλεύσης»

Published

on

Κωνσταντόπουλος-Δημήτρης-ΚΙΝ.ΑΛ

 Άρθρο Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στο newdeal.gr

Ανάμεσα στα πολλά που λέγονται και γράφονται σχετικά με την απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί ξεχωρίζει αυτή περί ηθικής και πολιτικής αποδυνάμωσης του Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Μήπως η απόφαση αυτή είναι μια απελπισμένη προσπάθειά του να ανακτήσει την χαμένη απήχηση στην τουρκική κοινωνία;

Μήπως εργαλειοποιώντας ακόμη και το κεντρικό σύμβολο της μουσουλμανικής λατρείας, το τζαμί, ο Ερντογάν προσπαθεί να «φανατίσει» προς όφελός του το πιο συντηρητικό θρησκευτικό τμήμα του εκλογικού του ακροατηρίου, τους ισλαμοσυντηρητικούς και τους Τούρκους εθνικιστές;

Μήπως τελικά πρόκειται για μια κίνηση πολιτικής επιβίωσης;

Ακόμη και εάν όλες οι παραπάνω ερωτήσεις απαντηθούν με ένα «ναι», χρειάζεται να εμβαθύνουμε στον σχολιασμό της βυζαντινολόγου και ακαδημαϊκού Ελένης-Γλύκατζη Αρβελέρ που ανέφερε: «Όταν ένας λαός έχει ανάγκη από τέτοιους συμβολισμούς για να διατηρήσει τη συνοχή του και την ένωσή του, απέχει πολύ από τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Χρειάζεται να εστιάσουμε στη φράση «ευρωπαϊκά δεδομένα». Και τούτο διότι η Αγία Σοφία ποτέ δεν αγαπήθηκε από τον δυτικό Κόσμο όπως από τους Έλληνες.

Για τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, η Αγία Σοφία αποτελούσε έναν μεγαλοπρεπή θρησκευτικό χώρο λατρείας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, για την οποία υπήρχε διάχυτο το αίσθημα της αποστροφής.

Για τον Ελληνισμό, όμως, η Αγία Σοφία αποτελεί το διαρκές σύμβολο της θρησκευτικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας. Και ταυτόχρονα, ένα αήττητο μέσα στους αιώνες σύμβολο παρουσίας του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία.

Οι Ευρωπαίοι δεν «λυγίζουν» με αυτή την απόφαση Ερντογάν. Στην ευρωπαϊκή συνείδηση ο ιερός αυτός ναός αποτελεί κυρίως ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο, το Τετράπυλον και το κάστρο στην Παλμύρα.

Ούτε η Ρωσία «λυγίζει» παρά το γεγονός ότι η μετατροπή τους σε ορθόδοξο έθνος οφείλεται και στην Αγία Σοφία, ούτε βεβαίως και οι ΗΠΑ καθώς βλέπουμε ότι ο Τραμπ έχει ξεκινήσει να ενισχύει τις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία. Γι’ αυτό και ο δημόσιος διάλογος πρέπει να εστιάσει αλλού την προσοχή του.

Η Τουρκία επί Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ έκανε μια στροφή προς το κοσμικό κράτος. Δεσμεύθηκε κατά κάποιον τρόπο ότι η θρησκεία δεν θα είναι ο πυρήνας του κράτους και της εκπαίδευσης. Τότε ήταν που η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε Μουσείο. Η στροφή αυτή όμως δεν επιτεύχθηκε.

Σήμερα λοιπόν ο Ερντογάν επισημαίνει για ακόμη μία φορά μέσα στα τελευταία χρόνια ότι περιφρονεί τους διεθνείς κανόνες, ανοίγει ζητήματα που είχαν κλείσει 100 χρόνια με τη Συνθήκη της Λωζάνης, αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα, εργαλειοποιεί ανθρωπιστικά ζητήματα, υπονομεύει τις Ευρω-τουρκικές σχέσεις, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Αυτή η πολιτική απελπισίας, όμως, δεν συμβαδίζει με τα «ευρωπαϊκά δεδομένα».

Η Ευρώπη έχει τη δύναμη να σταματήσει την «φόρα» του Ερντογάν επειδή η οικονομική εξάρτηση της Τουρκίας από την Ευρώπη είναι μεγαλύτερη από αυτή της Ευρώπης.

Επομένως, όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ολιγωρία για την δημιουργία κοινής Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής και τα κράτη δεν αναλαμβάνουν να μοιραστούν το βάρος της προστασίας των κοινών συνόρων, τόσο ο Ερντογάν θα εφευρίσκει τρόπους διατάραξης της ηρεμίας.

Όσο η Ευρωπαϊκή Ευρώπη δείχνει ατολμία να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία και αρκείται σε φραστικές καταδίκες τόσο θα εντείνεται η επιθετικότητα του Ερντογάν.

Η επιλογή, επομένως, της κυβέρνησης είναι μία, η εθνική γραμμή πλεύσης που θα προκύψει μέσα από τη Σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και θα εργαστεί με νέα ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική ώστε η Ελλάδα να μην ακολουθεί απλά τις εξελίξεις, αλλά να τις καθορίζει.

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησαν με επιτυχία οι θεατρικές παραστάσεις στο «ΟΙΚΟθέατρο» 2024

Published

on

By

Ξεκίνησαν με επιτυχία, στη Ναύπακτο, οι πρώτες θεατρικές παραστάσεις μαθητών των Δημοτικών Σχολείων, που διοργανώνει για 13η χρονιά η Περιβαλλοντική οργάνωση «Πράσινο+Μπλε» σε συν διοργάνωση με τον Δήμο Ναυπακτίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Την Κυριακή (25/02) υλοποιήθηκαν με επιτυχία στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα, οι δύο πρώτες θεατρικές παραστάσεις.

Πρώτη του 35ου ΔΣ Δημοτικού σχολείου Πάτρας τάξη Δ’  και δεύτερη του 3ου Δημοτικού σχολείου Ναυπάκτου τάξη Δ2’, με τα έργα, «Η πολιτεία των πουλιών» μια διασκευή του έργου Όρνιθες του Αριστοφάνη και  το έργο «Το νησί του ποτέ ποτέ» διασκευή του έργου της Μαρίνας Γιώτη αντίστοιχα.

Τους θεατές καλωσόρισε ο υπεύθυνος συντονισμού δράσεων του «Πράσινο +Μπλε» Τάσος Ξύδης ο οποίος ευχαρίστησε θερμά για την συμμετοχή τα δημοτικά σχολεία και τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν.

Παρών ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ναυπακτίας Άγγελος Σταυρόπουλος ο οποίος αφού τόνισε τη σημασία υλοποίησης παρόμοιων δράσεων συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Καλή επιτυχία στους μαθητές τους ευχήθηκαν και οι δντες των ΔΣ που συμμετείχαν.

Οι παρευρισκόμενοι γονείς, εκπαιδευτικοί και μικροί θεατές κάθε ηλικίας, χειροκρότησαν τη προσπάθεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών τους, εισπράττοντας με τον καλύτερο τρόπο, μηνύματα για  την κλιματική αλλαγή.

Συγχαρητήρια αξίζουν στους εκπαιδευτικούς του 35 ΔΣ Πάτρας, στον διευθυντή Κυριάκο Κυριτσόπουλο, στη δασκάλα της Δ1’ τάξης κα Ευγενία Βασιλακοπούλου και στην Θεατρολόγο του σχολείου κα Τέτη Ζέρβα, καθώς και από το 3ο ΔΣ Ναυπάκτου στη Δντρια κα Βάσω Πολυδώρου, την δασκάλα της Δ’ τάξης Ηρώ Κουτσιμπέλου, την Μαρία Ασπρούλια που έκανε τη διασκευή του έργου, την Ξανθή Κόκκαλη και τη Μαριάννα Κιτσοπούλου στο χορό και χορογραφία, την Μαριαλενα Μπόκαρη στο τραγούδι και φυσικά για την σκηνοθεσία του έργου  στην Γιαλούρη Φωτεινή.

Χορηγοί υποστηρικτές της δράσης είναι το προϊόν βούτυρο Lurpak της εταιρίας Arla, τα καταστήματα τροφίμων s/m ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ και η 1η ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας.

     Την προσεχή Κυριακή 03 Μαρτίου στις 18:00 θα υλοποιηθούν οι θεατρικές παραστάσεις:

  • «Όταν η κοκκινοσκουφίτσα συνάντησε την πρασινοσκουφίτσα» της Στ. Κάτσου Καντάνη από το 3ο Δ.Σ. Ναυπάκτου – Τάξη Γ’ και
  • «Ο Καραγκιόζης Οικολόγος» της Μαρίας Αργυρίου από το 4ο Δ.Σ. Ναυπάκτου – Τάξη Δ’

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Σημ.: Για περισσότερες πληροφορίες: Πράσινο+Μπλε  κιν. 693 6052 888 – info@prasinomple.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει αυλαία την Κυριακή το “ΟΙΚΟθέατρο”

Published

on

By

Η δράση ξεκίνησε πριν 13 χρόνια στη προσπάθεια της περιβαλλοντικής οργάνωσης  Πράσινο+Μπλε να  βρει τρόπους για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και ΚΔΑΠ Ναυπακτίας, σε θέματα οικολογίας και περιβάλλοντος.
Ο Δήμος Ναυπακτίας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  στηρίζουν την προσπάθειά ως συνδιοργανωτές και τους ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη τους όλα αυτά τα χρόνια!

Διευθυντές, Δάσκαλοι, Θεατρολόγοι, Μουσικοί, Καλλιτεχνικοί, Γυμναστές κ.α. συμμετέχουν με δική τους επιλογή,    στη προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των μαθητών και είναι άξιοι συγχαρητηρίων.

Με διαδραστικό τρόπο, όπως αυτός των θεατρικών παραστάσεων, περνούν στα παιδιά μηνύματα για το περιβάλλον, τη σωστή διατροφή, τη διαφορετικότητα κ.α. ενώ παράλληλα κοινωνικοποιούν τους μαθητές των δημοτικών σχολείων, μέσα από το θέατρο.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν και συμμετείχαν μέχρι σήμερα στη δράση, καθώς και τους χορηγούς μας: βούτυρο LURPAK της εταιρίας Arlα, την αλυσίδα καταστημάτων τροφίμων S/M ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ και τον Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 1ης ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας. που στηρίζουν κάθε χρόνο την προσπάθειά μας.

Οι δύο πρώτες θεατρικές παραστάσεις ξεκινούν αυτή τη Κυριακή  25 Φεβρουαρίου στις 18:00, με ελεύθερη την είσοδο για το κοινό και με τα θεατρικά:

1.«Η πολιτεία των πουλιών» διασκευή «όρνιθες» του Αριστοφάνη, από το φιλοξενούμενο 35ο Δ.Σ. Πάτρας – τάξη Δ’1 &

  1. «Το νησί του ποτέ ποτέ» της Μαρίνας Γιώτη, από το 3ο Δ.Σ. Ναυπάκτου – τάξη Δ’

Το συνολικό κόστος των θεατρικών παραστάσεων δεν επιβαρύνει τα Δημοτικά Σχολεία, μόνο τους συνδιοργανωτές.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια κατά την παρακολούθηση των παραστάσεων, συστήνεται  στους θεατές η χρήση μάσκας!

Σημ.: Για περισσότερες πληροφορίες: Πράσινο+Μπλε  κιν. 693 6052 888 – info@prasinomple.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΝΔ:  Συνέντευξη από ΓΣΕΕ και ΕΕΚΕ για την ακρίβεια

Published

on

By

Συνέντευξη τύπου θα παραχωρήσουν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΕΕΚΕ σε συνεργασία με το Εργατοϋπαλληλικό κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας – ΕΚΝΔ  την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 και  ώρα 18:00.

Η συνέντευξη που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου (Αποκαύκου 16, ) θα έχει θέμα: «Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΟ ΘΕΟ – Πως τα κέρδη της απληστίας πολλαπλασιάζουν τις τιμές από το χωράφι στο ράφι».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ