Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 «Η Αγία Σοφιά, η παρακμή του Ερντογάν και η εθνική γραμμή πλεύσης»

Published

on

Κωνσταντόπουλος-Δημήτρης-ΚΙΝ.ΑΛ

 Άρθρο Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στο newdeal.gr

Ανάμεσα στα πολλά που λέγονται και γράφονται σχετικά με την απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί ξεχωρίζει αυτή περί ηθικής και πολιτικής αποδυνάμωσης του Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Μήπως η απόφαση αυτή είναι μια απελπισμένη προσπάθειά του να ανακτήσει την χαμένη απήχηση στην τουρκική κοινωνία;

Μήπως εργαλειοποιώντας ακόμη και το κεντρικό σύμβολο της μουσουλμανικής λατρείας, το τζαμί, ο Ερντογάν προσπαθεί να «φανατίσει» προς όφελός του το πιο συντηρητικό θρησκευτικό τμήμα του εκλογικού του ακροατηρίου, τους ισλαμοσυντηρητικούς και τους Τούρκους εθνικιστές;

Μήπως τελικά πρόκειται για μια κίνηση πολιτικής επιβίωσης;

Ακόμη και εάν όλες οι παραπάνω ερωτήσεις απαντηθούν με ένα «ναι», χρειάζεται να εμβαθύνουμε στον σχολιασμό της βυζαντινολόγου και ακαδημαϊκού Ελένης-Γλύκατζη Αρβελέρ που ανέφερε: «Όταν ένας λαός έχει ανάγκη από τέτοιους συμβολισμούς για να διατηρήσει τη συνοχή του και την ένωσή του, απέχει πολύ από τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Χρειάζεται να εστιάσουμε στη φράση «ευρωπαϊκά δεδομένα». Και τούτο διότι η Αγία Σοφία ποτέ δεν αγαπήθηκε από τον δυτικό Κόσμο όπως από τους Έλληνες.

Για τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, η Αγία Σοφία αποτελούσε έναν μεγαλοπρεπή θρησκευτικό χώρο λατρείας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, για την οποία υπήρχε διάχυτο το αίσθημα της αποστροφής.

Για τον Ελληνισμό, όμως, η Αγία Σοφία αποτελεί το διαρκές σύμβολο της θρησκευτικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας. Και ταυτόχρονα, ένα αήττητο μέσα στους αιώνες σύμβολο παρουσίας του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία.

Οι Ευρωπαίοι δεν «λυγίζουν» με αυτή την απόφαση Ερντογάν. Στην ευρωπαϊκή συνείδηση ο ιερός αυτός ναός αποτελεί κυρίως ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο, το Τετράπυλον και το κάστρο στην Παλμύρα.

Ούτε η Ρωσία «λυγίζει» παρά το γεγονός ότι η μετατροπή τους σε ορθόδοξο έθνος οφείλεται και στην Αγία Σοφία, ούτε βεβαίως και οι ΗΠΑ καθώς βλέπουμε ότι ο Τραμπ έχει ξεκινήσει να ενισχύει τις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία. Γι’ αυτό και ο δημόσιος διάλογος πρέπει να εστιάσει αλλού την προσοχή του.

Η Τουρκία επί Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ έκανε μια στροφή προς το κοσμικό κράτος. Δεσμεύθηκε κατά κάποιον τρόπο ότι η θρησκεία δεν θα είναι ο πυρήνας του κράτους και της εκπαίδευσης. Τότε ήταν που η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε Μουσείο. Η στροφή αυτή όμως δεν επιτεύχθηκε.

Σήμερα λοιπόν ο Ερντογάν επισημαίνει για ακόμη μία φορά μέσα στα τελευταία χρόνια ότι περιφρονεί τους διεθνείς κανόνες, ανοίγει ζητήματα που είχαν κλείσει 100 χρόνια με τη Συνθήκη της Λωζάνης, αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα, εργαλειοποιεί ανθρωπιστικά ζητήματα, υπονομεύει τις Ευρω-τουρκικές σχέσεις, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Αυτή η πολιτική απελπισίας, όμως, δεν συμβαδίζει με τα «ευρωπαϊκά δεδομένα».

Η Ευρώπη έχει τη δύναμη να σταματήσει την «φόρα» του Ερντογάν επειδή η οικονομική εξάρτηση της Τουρκίας από την Ευρώπη είναι μεγαλύτερη από αυτή της Ευρώπης.

Επομένως, όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ολιγωρία για την δημιουργία κοινής Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής και τα κράτη δεν αναλαμβάνουν να μοιραστούν το βάρος της προστασίας των κοινών συνόρων, τόσο ο Ερντογάν θα εφευρίσκει τρόπους διατάραξης της ηρεμίας.

Όσο η Ευρωπαϊκή Ευρώπη δείχνει ατολμία να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία και αρκείται σε φραστικές καταδίκες τόσο θα εντείνεται η επιθετικότητα του Ερντογάν.

Η επιλογή, επομένως, της κυβέρνησης είναι μία, η εθνική γραμμή πλεύσης που θα προκύψει μέσα από τη Σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και θα εργαστεί με νέα ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική ώστε η Ελλάδα να μην ακολουθεί απλά τις εξελίξεις, αλλά να τις καθορίζει.

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κινητές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στους Δήμους

Published

on

By

Και στους Δήμους δίνεται η δυνατότητα να λειτουργούν Κινητές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με το νόμο Ν. 4715/20 (ΦΕΚ 149/01.08.2020 τεύχος Α’):Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας – Ίδρυση και καταστατικό του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.), άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις. »

Η ρύθμιση έχει σκοπό να αποκεντρώσει τους μηχανισμούς για την εξέταση κρουσμάτων και την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Τι είναι η  Κ.Μ.Π.Φ.Υ

Κινητή Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κ.Μ.Π.Φ.Υ.) είναι κάθε είδους όχημα ή άλλο κινούμενο μέσο, το οποίο έχει διασκευαστεί και εξοπλιστεί κατάλληλα, στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα και παρέχει υπηρεσίες φροντίδας υγείας, με έμφαση στην πρόληψη, την προαγωγή της υγείας και την έγκαιρη διάγνωση νόσων. Οι Κ.Μ.Π.Φ.Υ. εξυπηρετούν ανάγκες υγείας σε περιοχές με ιδιαίτερα προβλήματα πρόσβασης στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως σε απομακρυσμένες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Επιπλέον, εξυπηρετούν ανάγκες πληθυσμού, που αντιμετωπίζει δυσχέρειες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, είτε λόγω ελλείψεων σε αυτές, είτε λόγω ιδιαιτέρων συν- θηκών διαβίωσης.

Κ.Μ.Π.Φ.Υ. δύνανται να διαθέτουν τα νοσοκομεία, οι Υγειονομικές Περιφέρειες (Υ.Πε.) με τις αποκεντρωμένες δομές αυτών (Κέντρα Υγείας), οι OTA Α΄ και Β΄ βαθμού, οι ιατρικοί/οδοντιατρικοί σύλλογοι και Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχουν ως σκοπό την παροχή υπηρεσιών υγείας.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανήγυρις Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιεράς Μονής Αμπελακιωτίσσης

Published

on

By

Προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεου την Παρασκευή 14 Αυγούστου θα τελεστεί  Πανηγυρικός Εσπερινός στις  07:00 μ.μ.

Το Σάββατο 15 Αυγούστου στις 07:30,  Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς όρθιους και υποχρεωτική τη χρήση μάσκας συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Δήμου Ναυπακτίας

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι επεκτείνεται η αναστολή διενέργειας ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων με όρθιους θεατές σε όλες τις πολιτιστικές, ψυχαγωγικές ή συναφείς εκδηλώσεις, καθώς και σε εκδηλώσεις διασκέδασης έως τις 31 Αυγούστου 2020 (Αριθμ.Δ1α/Γ.Π.οικ. 50886, ΦΕΚ Τεύχος B’ 3364/11.8.2020). Το μέτρο αφορά μόνο στους θεατές και όχι στους συντελεστές και τους εργαζόμενους για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων αυτών.

Στην περίπτωση παράβασης, στα φυσικά πρόσωπα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 150 ευρώ ενώ, στις επιχειρήσεις για την πρώτη παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ και για τη δεύτερη 1.500 ευρώ.  Στην περίπτωση που διοργανωτές είναι φυσικά πρόσωπα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ και για τη δεύτερη παράβαση 5.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει να παραμένει υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, ακόμη και όταν αυτές πραγματοποιούνται σε υπαίθριους χώρους με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού (ΦΕΚ Τεύχος Β’ 3330/8.8.2020).  Από την υποχρέωση εξαιρούνται: α. άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, β. τα παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών.

Τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, οι προγραμματισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ναυπακτίας συνεχίζονται κανονικά.  Υποχρεωτική παραμένει η προκράτηση θέσης στο https://digitalculture.gov.gr/…/oli-i-ellada-enas-politismos για την εκδήλωση 18 και 19 Αυγούστου στο Κάστρο Αντιρρίου (Ρεσιτάλ με έργα Μίκη Θεοδωράκη σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο της δράσης «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός») και στο τηλ.: 26340 38646 (9:00-13:00) για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις.

Οι θεατές θα πρέπει από την πλευρά τους να τηρούν τις οδηγίες και τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας, ενώ παραμένει σε ισχύ ο κανόνας της απόστασης των 1,5 μέτρων κατ’ ελάχιστον για υπαίθριους χώρους και 2 μέτρων για κλειστούς χώρους.

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

www.musitsa.com

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ