Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 «Η Αγία Σοφιά, η παρακμή του Ερντογάν και η εθνική γραμμή πλεύσης»

Published

on

Κωνσταντόπουλος-Δημήτρης-ΚΙΝ.ΑΛ

 Άρθρο Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στο newdeal.gr

Ανάμεσα στα πολλά που λέγονται και γράφονται σχετικά με την απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί ξεχωρίζει αυτή περί ηθικής και πολιτικής αποδυνάμωσης του Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Μήπως η απόφαση αυτή είναι μια απελπισμένη προσπάθειά του να ανακτήσει την χαμένη απήχηση στην τουρκική κοινωνία;

Μήπως εργαλειοποιώντας ακόμη και το κεντρικό σύμβολο της μουσουλμανικής λατρείας, το τζαμί, ο Ερντογάν προσπαθεί να «φανατίσει» προς όφελός του το πιο συντηρητικό θρησκευτικό τμήμα του εκλογικού του ακροατηρίου, τους ισλαμοσυντηρητικούς και τους Τούρκους εθνικιστές;

Μήπως τελικά πρόκειται για μια κίνηση πολιτικής επιβίωσης;

Ακόμη και εάν όλες οι παραπάνω ερωτήσεις απαντηθούν με ένα «ναι», χρειάζεται να εμβαθύνουμε στον σχολιασμό της βυζαντινολόγου και ακαδημαϊκού Ελένης-Γλύκατζη Αρβελέρ που ανέφερε: «Όταν ένας λαός έχει ανάγκη από τέτοιους συμβολισμούς για να διατηρήσει τη συνοχή του και την ένωσή του, απέχει πολύ από τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Χρειάζεται να εστιάσουμε στη φράση «ευρωπαϊκά δεδομένα». Και τούτο διότι η Αγία Σοφία ποτέ δεν αγαπήθηκε από τον δυτικό Κόσμο όπως από τους Έλληνες.

Για τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, η Αγία Σοφία αποτελούσε έναν μεγαλοπρεπή θρησκευτικό χώρο λατρείας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, για την οποία υπήρχε διάχυτο το αίσθημα της αποστροφής.

Για τον Ελληνισμό, όμως, η Αγία Σοφία αποτελεί το διαρκές σύμβολο της θρησκευτικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας. Και ταυτόχρονα, ένα αήττητο μέσα στους αιώνες σύμβολο παρουσίας του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία.

Οι Ευρωπαίοι δεν «λυγίζουν» με αυτή την απόφαση Ερντογάν. Στην ευρωπαϊκή συνείδηση ο ιερός αυτός ναός αποτελεί κυρίως ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο, το Τετράπυλον και το κάστρο στην Παλμύρα.

Ούτε η Ρωσία «λυγίζει» παρά το γεγονός ότι η μετατροπή τους σε ορθόδοξο έθνος οφείλεται και στην Αγία Σοφία, ούτε βεβαίως και οι ΗΠΑ καθώς βλέπουμε ότι ο Τραμπ έχει ξεκινήσει να ενισχύει τις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία. Γι’ αυτό και ο δημόσιος διάλογος πρέπει να εστιάσει αλλού την προσοχή του.

Η Τουρκία επί Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ έκανε μια στροφή προς το κοσμικό κράτος. Δεσμεύθηκε κατά κάποιον τρόπο ότι η θρησκεία δεν θα είναι ο πυρήνας του κράτους και της εκπαίδευσης. Τότε ήταν που η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε Μουσείο. Η στροφή αυτή όμως δεν επιτεύχθηκε.

Σήμερα λοιπόν ο Ερντογάν επισημαίνει για ακόμη μία φορά μέσα στα τελευταία χρόνια ότι περιφρονεί τους διεθνείς κανόνες, ανοίγει ζητήματα που είχαν κλείσει 100 χρόνια με τη Συνθήκη της Λωζάνης, αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα, εργαλειοποιεί ανθρωπιστικά ζητήματα, υπονομεύει τις Ευρω-τουρκικές σχέσεις, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Αυτή η πολιτική απελπισίας, όμως, δεν συμβαδίζει με τα «ευρωπαϊκά δεδομένα».

Η Ευρώπη έχει τη δύναμη να σταματήσει την «φόρα» του Ερντογάν επειδή η οικονομική εξάρτηση της Τουρκίας από την Ευρώπη είναι μεγαλύτερη από αυτή της Ευρώπης.

Επομένως, όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ολιγωρία για την δημιουργία κοινής Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής και τα κράτη δεν αναλαμβάνουν να μοιραστούν το βάρος της προστασίας των κοινών συνόρων, τόσο ο Ερντογάν θα εφευρίσκει τρόπους διατάραξης της ηρεμίας.

Όσο η Ευρωπαϊκή Ευρώπη δείχνει ατολμία να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία και αρκείται σε φραστικές καταδίκες τόσο θα εντείνεται η επιθετικότητα του Ερντογάν.

Η επιλογή, επομένως, της κυβέρνησης είναι μία, η εθνική γραμμή πλεύσης που θα προκύψει μέσα από τη Σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και θα εργαστεί με νέα ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική ώστε η Ελλάδα να μην ακολουθεί απλά τις εξελίξεις, αλλά να τις καθορίζει.

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“ΦΛΟΓΑ” : Βazaar σχολικών ειδών στο νέο της χώρο

Published

on

By

Ο Σύλλογος ΦΛΟΓΑ – παράρτημα Ναυπάκτου σας εύχεται καλή και δημιουργική σχολική χρονιά και σας προσκαλεί στο  bazaar σχολικών ειδών, που θα γίνει στο νέο χώρο του Συλλόγου μας στη Ν. Μπότσαρη 50, από την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου έως και την  Τετάρτη 5 Οκτωβρίου.

Ο Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο στην παιδική ηλικία.

Εμείς οι γονείς της ΦΛΟΓΑΣ αγωνιζόμαστε για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα των παιδιών που έτυχε να αρρωστήσουν από καρκίνο.

Πολύτιμοι αρωγοί στον αγώνα μας, βρίσκεστε όλοι εσείς με τη βοήθεια που μας προσφέρετε.

Ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση και θα χαρούμε πολύ να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.

Με εκτίμηση

ΦΛΟΓΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Φλόγα-Ναύπακτος

 

Φλόγα-Ναύπακτος

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ : «Η επιλογή Λουκοπούλου να καταργήσει τη Δημοτική Αστυνομία και η εκ των υστέρων απολογία του»

Published

on

By

ναυπακτος-γκιζας-συνεργασία-πολιτών

Απάντηση στα όσα ειπώθηκαν τόσο στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, όσο και στην ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Ενωτική πρωτοβουλία» του Τάκη Λουκόπουλου, δίνει με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Συνεργασία πολιτών» του Βασίλη Γκίζα.

Αναφέρει η ανακοίνωση:

«Με μία έστω και καθυστερημένη για  6 χρόνια ανακοίνωση ο κ.Λουκόπουλος και η “Ενωτική Πρωτοβουλία” απολογούνται για την επιλογή τους να καταργήσουν  οριστικά  τη Δημοτική Αστυνομία του δήμου μας προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Είναι θετικό, πάντως, το γεγονός ότι αναγνωρίζουν ξεκάθαρα, έστω και μετά από τόσα χρόνια,  ότι ενώ ο νόμος 4325/ 2015 έδωσε τη δυνατότητα στους δήμους να επανασυστήσουν  τις δημοτικές αστυνομίες τους που είχαν καταργηθεί με το νόμο 4172/2013, ο κ.Λουκόπουλος  και η «Ενωτική Πρωτοβουλία» με την υπ’ αριθμ. 266/2015  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Ναυπακτίας επέλεξαν να  την καταργήσουν οριστικά και να  μην την επανασυστήσουν. Με την απόφαση αυτή, ο Δήμος Ναυπακτίας και ιδίως η πόλη της Ναυπάκτου στερήθηκαν  επί σειρά ετών ένα πολύτιμο όργανο, του οποίου οι αρμοδιότητες δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος που χρόνο με το χρόνο διογκώνεται αλλά εκτείνονται σε 27 διαφορετικά αντικείμενα, όπως στην επιτήρηση των λαϊκών αγορών, στην αντιμετώπιση της ρύπανσης και της ανεξέλεγκτης αφισοκόλλησης, στην επιτήρηση των κοινόχρηστων χώρων, στην αντιμετώπιση του ζητήματος των ακαθάριστων οικοπέδων και σε πολλά άλλα.

Και ενώ η δημοτική αρχή Λουκόπουλου επέλεξε να καταργήσει οριστικά τη δημοτική αστυνομία με τη φθηνή δικαιολογία ότι είναι «όργανο καταστολής», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο τότε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Σαμαντάς στη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, η πλειοψηφία πολλών σοβαρών δήμων επέλεξε το ακριβώς αντίθετο.

Σε κάθε περίπτωση η θετική ψήφος της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο υπέρ της σύστασης της δημοτικής αστυνομίας αλλά και η ουσία της ανακοίνωσης τους συνιστούν έμπρακτη αυτοκριτική, την οποία οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να χαιρετίσουμε.

Κάλιο αργά παρά ποτέ!!! »

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εργαστήριο της Τάφρου του Κορινθιακού Κόλπου: Ενδιαφέρουσες ομιλίες στο κτήριο «Ναυπακτία» το Σάββατο 24/9

Published

on

By

Πανελλήνιοι-αγώνες-Τοξοβολίας-Ναύπακτος-Παπαχαραλάμπειο-στάδιο

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών συνδιοργανώνουν υπό την Αιγίδα του Δήμου Ναυπακτίας, σειρά ομιλιών στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου του Εργαστηρίου της Τάφρου του Κορινθιακού Κόλπου.

Αναλυτικότερα, αυτό το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 18:00’ θα πραγματοποιηθούν στο κτήριο «Ναυπακτία» (1ος όροφος) δύο εξόχως ενδιαφέρουσες ομιλίες στα ελληνικά με θέμα «Ελλάδα και Σεισμοί» από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Σεισμολογίας-Σεισμικής Ανισοτροπίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθ. Γεώργιο Καβύρη και «Η Τάφρος του Κορινθιακού Κόλπου: Ένα γεωφυσικό Εργαστήριο» από τον εντεταλμένο Ερευνητή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ.Παναγιώτη Ηλία.

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

Προλογίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Φωκίων Ζαΐμης.

Από το 2016 στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου διενεργείται το λεγόμενο «Σχολείο του παρατηρητηρίου της τάφρου του Κορινθιακού Κόλπου» (https://nfo.crlab.eu/crl-school) το οποίο και αποτελεί την εκπαιδευτική συνιστώσα του εν λόγω παρατηρητηρίου. Ο κύριος σκοπός του σχολείου είναι να εκπαιδεύσει μεταπτυχιακούς φοιτητές και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης από όλη την Ευρώπη. Στο Σχολείο έχουν συμμετάσχει 58 πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ως εισηγητές, καθώς και 63 καθηγητές μέσης Εκπαίδευσης και 86 υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές πανεπιστημίων ως εκπαιδευόμενοι. Στο πλαίσιο του θερινού σχολείου του εργαστηρίου του Κορινθιακού Κόλπου (Corinth Rift Observatory) 2022, μεταξύ άλλων, θα διενεργηθούν επιδείξεις λειτουργίας εκπαιδευτικού σεισμογράφου σε μαθητές σε Γυμνάσιο της Ναυπάκτου, εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο και  παρουσιάσεις/διαλέξεις από 23 διακεκριμένους επιστήμονες της ημεδαπής και αλλοδαπής σε περίπου 17 φοιτητές και 14 καθηγητές μέσης εκπαίδευσης  που έχουν επιλεχθεί, καθώς και στο ευρύ κοινό.

Σημειώνεται ότι, η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος του εν λόγω Σχολείου, έχει αναγνωριστεί από τη Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα ακαδημαϊκά έτη 2020-2021 και 2021-2022 (Υ.ΠΑΙ.Θ., Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία, τμήμα Α΄, αρ. πρωτ. Φ1/ΝΔ/8978/38161/Δ7/04-04-2022).

Πληροφορίες για το εργαστήριο του Κορινθιακού Κόλπου καθώς και το πλήρες πρόγραμμα και υλικό για το φετινό αλλά και τα περασμένα θερινά σχολεία μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο http://crlab.eu. Το πλήρες πρόγραμμα του σχολείου καθώς και σχετικές πληροφορίες (υπό διαρκή ενημέρωση) βρίσκεται στο https://nfo.crlab.eu/crl-school-2022 .

Το σχολείο είναι δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες, με επιχορήγηση των φοιτητών και των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης και  υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωφυσικής (European Geosciences Union). Χορηγός του Σχολείου είναι η Uni-systems. Ο Δήμος Ναυπακτίας παρέχει το χώρο διεξαγωγής και πούλμαν για τις μετακινήσεις των εκπαιδευομένων στο πεδίο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ